Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

HJH
6 élménybeszámolót írt
6
10 hónapja tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.04.22.
Mai pálya (ápr. 22.): reggel -1 fok. Elég hó még talán jövő hétre is. Jó idő.
A felső ingyenes parkoló 7 után meg is telt.
Nyitás előtt tolongó nyuggerek. (A léceket letámasztják az üvegajtó előtti korlátnál. Aki később jön az szélére teszi az ott lévőket és előreteszi a magáét. Télen a B8 alján a havon ugyanezt csinálták.)
Nyitva a felső rész B7 Rovna Hola és az A1 alatt.
A pálya reggel jó. A 11a meglehetősen hullámos, a kanyarokban, lassítani kell. Később már mindegy mert laza.
10 órától sűrűsödik a közönség.
A jó sízők is itthon maradtak.. Nem szoktak ennyien lenni.
Ha kinyitnák még a Lomnici nyerget, inkább odamennék jövő héten.
(Szombatra ugyan esőt írnak, de vasárnap és hétfő délelőtt jó idő.)
De a lényeg: aki itt volt, nem jött hiába!
IMG-3978.JPG
IMG-3970.JPG
IMG-3973.JPG
IMG-3972.JPG
IMG-3971.JPG
IMG-3974.JPG
IMG-3975.JPG
IMG-3976.JPG
IMG-3977.JPG
IMG-3980.JPG
IMG-3984.JPG
IMG-3979.JPG
IMG-3985.JPG
IMG-3986.JPG
IMG-3987.JPG
IMG-3988.JPG
IMG-3989.JPG
esslegg
29 élménybeszámolót írt
29
16 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.03.23.
Ma (03.23.) voltunk egy szezonzáró egynaposon. Reggel 9.00-kor Krupován 8 fok és kb. 50 autó. Időjárás felhős-napos, a csúcs felé inkább csak felhős, 0 fok és széllökések, de most nem volt annyira rossz a láthatóság. Pálya már az első körben is elég puha, olyan igazi tavaszias, aztán körről-körre egyre buckásabb mindkét oldalon, a viszonylag kevés ember ellenére. Alpin snowboarddal történő carvingra kevéssé ideális, de ilyen is van, kerestük (és megtaláltuk) benne a jóérzést okozó elemeket. Ebédidő magasságában kitisztult az idő és kisütött a nap. 14.00 órára elfáradtunk, utolsó csúszás a csúcsról vissza a parkolóba, bevállaltuk pályán kívül a felső részen, az meglepően jó volt (megpuhult felső réteg, mintha vajon csúszna az ember).
Szezonzárónak megtette, de tanulságul levontuk, hogy jövőre március második felében puha cuccal jövünk, és napsütés ill. megpuhuló hó esetén csak a freeride, amire Jasna Bp. 500 km-es körzetében szerintem messze a legjobb "játszótér", amit talán a képek is visszaadnak.
IMG-3781.jpg
IMG-3786.jpg
hangyalany
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.03.14.
Kiegészítésként még annyit, hogy vasárnap reggel még át lehetett jutni a déli oldalról az északira, de aztán leállították a lifteket, így 70 km taxizással jutottunk vissza a délen leparkolt kocsinkhoz. Napközben többször bemondták, hogy le fognak állni a liftek - szlovákul és angolul. Volt, aki hallotta (és értette), de sokan nem voltunk ilyen szerencsések. De felháborítónak tartom, hogy egy olyan síterepen, ahol a síelők ekkora százaléka magyar, egyáltalán nincs semmilyen tájékoztatás magyarul. Még az 5 nyelven ,,beszélő" bérletárusító automatákon sincs lehetőség a magyar nyelv kiválasztására. De legalább az információs irodában tudtam velük angolul kommunikálni, és segítettek taxit keríteni, ráadásul összehoztak egy másik pórul járt párossal, így feleződött a taxiköltség.
A mai napon a déli oldalon nagyon kevesen voltunk. Valószínűleg költséghatékonysági okokból kizárólag a C4-es tárcsa és az A5-ös kabinos ment. Mivel a B6-os ülőst nem indították el, a kék 34-es panoráma alja pedig élvezhetetlenül jeges, néhol köves és sok helyütt már barna foltos volt, jószerivel csak úgy lehetett lejutni a lifthez, ha a piros 31 a-n vagy a piros 36-oson fejeztük be a csúszást. Több sísulis csoport is volt ma a pályán: az említett piros szakaszokon a kezdők kb. az életükért küzdöttek. Ráadásul a kabinos tetején kb. 15 négyzetméter van a felcsatolásra és elindulásra. Élmény volt, ha az ember egy sísulis csapattal együtt ért föl...
Nálam Chopok nagy szerelem, de az idén kicsit csalódtam. Bár a holnapi napban még reménykedünk...
Kis Kovi
13 élménybeszámolót írt
13
12 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.03.14.
Tegnap alig volt üzemben lift az északi oldalon, ma pedig szinte - déli oldal kivételével - leállt a rendszer a "szélhelyzet" miatt.
Holnap, 03.15-én még mindig elég erős szél és csapadék is várható, viszont utána csütörtök-péntek-szombat parádésnak ígérkezik.
Azok jártak most jól, akik szerdán érkeznek és hétvégéig ott lesznek.

Kárpótlásként tegnap annyit lehetett elérni, hogy aki jegyet vett reggel, annak adtak egy 25 EUR-s kupont (pénztáraknál való sorban állás után), amit a szezon végéig lehet felhasználni bérlet vásárlásnál. Mivel 56 - 65 EUR (ki hogy vette - Go Pass, online fizetés, stb.) volt a napi jegy, így túl nagy kompenzációnak nem mondanám, főleg, hogy sok ember ezzel a lehetőséggel már nem is tud élni a szezon végéig.

Tegnap az északi oldalon három-négy használható lift volt pár pályával. Reggel kb. 10 óráig működött a liftek többsége, utána folyamatosan állították le és nem volt átjárás a "völgyállomások" (Lucky - Zahradky - Biela Put) között.

Nem volt túl korrekt a helyzet, mert szerintem már tudták, hogy ez lesz, mégis "hagyták", hogy sok ember aznapra megvegye a jegyet.

Mivel nem volt átjárás a völgyállomások között, így később beállítottak pár mikrobuszt, de az nem túl sokat javított a helyzeten, ezért sokan gyalog vágtak neki a műúton vagy egy-egy átkötő pályán annak a helyszínnek, ahol még lehetett síelni vagy esetleg parkoltak.
Délelőtt, amíg folyamatában le nem állt a rendszer nagy része, félórás sorok alakultak ki a még működő lifteknél.

A Bergfex elég jól mutatja előre a viszonyokat. A Bergfexen tegnapra főként 8-as szelet jeleztek az üzemidőszakra és úgy látszik, hogy ez már ilyen (tömeges lift leállításokat) helyzetet von maga után. Mára is 7-8-as szelet jeleztek és még kevesebb lift megy.
Az üzemeltető honlapja ilyen szempontból nagyon korlátozott információt ad és a hőmérséklet esetében is szerintem túl optimista képet vetett fel például tegnapra.

Úgy gondolom, ha tudsz szabadságot kivenni, akkor ezen a héten csütörtökön, pénteken érdemes menned, de szombat is még jónak ígérkezik, csak nagyobb lehet a tömeg.
esslegg
29 élménybeszámolót írt
29
16 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.02.25.
Mi is ma (02.25.) voltunk egy egynaposon a gyerekekkel, ahogy én láttam: előrejelzés mondta az erős szelet, így gondolkoztam, hogy körbe menjünk-e az északi oldalra Bp-ről, de végül 7.45 magasságában Besztercebányánál a jasna.sk friss infóként azt írta, hogy menni fognak a csúcsra járó liftek, így bevállaltuk a délit.

Ez be is jött, járt mindkét oldal végig. 8.30-kor Krupován még bőven volt parkoló, az enyhe hóesés valamennyire riasztóan hathatott, a kabinos alsó állomásán is jelentősen kevesebben voltak, mint két hete szombaton, mivel most nem volt sor.

Déli oldal felétől full felhő és szakadó hóesés, így egyből mentünk át az északi oldalra és az alacsonyabb részekre, gyakorlatilag egész nap ott csúsztunk. 1c felejtős, már 9.15-kor is igen jeges, fújta le róla a havat. A 11a pályától fentről nézve jobbra a freeride viszont nagyon finom, az éjszaka esett kb 10-15 cm hóban - amit az erdőben lerakott a szél - mentünk pár szuper élvezetes kört. Zahradky-nál a B1 ill. B2 lifteknél folyamatosan 5-10 perc sorbanállás, illetve az A1-es kabinosnál egyszer láttuk, hogy egész felgyűlt a tömeg, de mi azt csak a nap végén használtuk.

A szélső Grand kabinosnál (A3) volt még 3-5 perc, ezen kívül a többi kabinos és ülős lifnél minimális. A pályákon a hó állaga érdekes volt, mintha fagyott-olvadt-fagyott volna az elmúlt napokban, és erre esett rá a friss hó, amit értelemszerűen mára nem tudtak bedolgozni, egyszóval nem volt az igazi, de azért használható. 10-es, 13-as ill. 5-14-es pályák elég zsúfoltak voltak, és sokan cikáztak nagyobb sebességgel (sielők és boardosok egyaránt) a kezdők között, szerencsére mi ütközést nem láttunk. 3-as fekete pálya környékén is jó volt még a freeride / erdő, meg lentebb a letarolt erdős rész.

3 óra körül elindultunk visszafelé, fent továbbra is felhő és erősebb szél, így a délin is lementünk kabinnal a közepéig (két hete hasonló körülmények között csúszva mentünk, az teljesen értelmetlen menet volt számunkra), onnantól pedig lécen / deszkán, ahol már lehetett látni.

A korai (11.45) ebéd Biela Puton a Happy End étteremben jó döntés volt, 30-40 perc múlva már igen hosszú sor alakult ki a pultnál. A kínálat és a minőség elment, bár ár-érték arányban - hármunknak 1-1 főétel ill. ital 50 EUR - azért határeset.

Mindent egybevéve mi élveztük a napot.
Chopok vs. Katschberg lenne jobb kérdésre szerintem attól függ, hogy mit kerestek: Chopok biztosan zsúfoltabb lesz még jövő hét végén is, mint Katschi, így a pályasíelés is vszeg komfortosabb az utóbbin, freeride szempontjából viszont egyértelmű Jasna előnye (ha lehet látni :-).
horalky
1 élménybeszámolót írt
1
7 hónapja tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.02.16.
Sziasztok!
Február 11-13. között voltunk (első alkalommal) Chopokon.
A szállásunk Liptószentmiklóson volt, onnan kocsival 8-10 perc alatt értünk az északi alsó (ingyenes) parkolóba. Fentebbi parkolásra 9 körüli érkezéssel már nem volt esélyünk, de a (szintén ingyenes) síbuszok szerencsére a meghirdetett negyedóránkéntinél sűrűbben jöttek. Szükség is volt rájuk, mert óriás sorok alakultak ki a buszmegállóban percek alatt, de általában a második/harmadik buszra így is sikerült feltömörülnünk (a busz nem egy pozitív élmény, őrületes a tülekedés a felszállásnál, sajnos nem a kulturált sorbanállás a jellemző, a menetidő pedig kb negyedóra heringként zsúfolódva a vesédben egy-két léccel 😊).
Mi a végállomásig, Biela Pút-ig mentünk, a megállótól 2 perc sétára van a felvonó és a jegypénztárak, a Go Pass intézése első nap nagyon flottul ment, pár perc alatt megvoltunk.
Kezdőknek ezt a kiindulási pontot ajánlom, mert innen indul a síterep egyetlen igazán kezdő pályája, a 13-as (nagyon széles, lankás, elég hosszú is, hátránya, hogy rengeteg a síoktatás és mindenki keresztbe halad a pályán 😊). Innen a másik aránylag kezdő pálya, a 10-es is könnyen megközelíthető (de a 10-es azért nem a teljesen kezdőknek való, vannak meredekebb szakaszai, aki kezdő vagy újrakezdő, szerintem mindenképp a 13-assal kezdjen).
Szombaton aránylag kevesen voltak, nem is volt szinte semmi sorbanállás a lifteknél, vasárnapra már jó nagy tömeg lett és ami nekem meglepő volt, hogy hétfőn voltak a három napból a legtöbben, de a liftekre 5-10 perc várakozással még aznap is fel lehetett jutni. Szuper időnk volt, szinte végig sütött a nap és nem fújt a szél sem.
Biela Pút-on van bár és egy aránylag nagy önkiszolgáló étterem is, leves jelenleg 5-6 euró / pizzaszelet 5 euró / főételek 11 eurótól.
Mindenkinek jó síelést, aki még előtte áll!
D.Dani
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.02.11.
Tegnap (pénteken) eltöltöttünk egy napot a Chopokon. Nyitásra sajnos nem sikerült kiérni, csak kicsivel később. És az volt a szerencsénk, hogy csak kicsivel, mert így a Lucky parkoló egyik utolsó helyét elfoglaltuk.

A pályák állapota fantasztikus volt reggel, az 1a, 12-es pirosok tetejére hóágyúztak éjszaka, annak a nyomait kellett picit kerülgetni. Rengetegen voltak, a Záhradky állomáson egész nap 5 perc körül volt a várakozási idő, a narancssárgánál egyszer talán 10 is megvolt. Szóval fél 11 fele elkezdtünk más pályákat keresni. A 7b egy nagyon hangulatos erdei út, csak van egy kis emelkedő benne. A hosszú négyülésesnél nem volt sor. Az alatta lévő 7-es fekete picit jeges volt, de nem vészesen. A csúcsra menő kabinosnál ránézésre nagy volt a sor, de 3-4 perc alatt lement. 12-kor a csúcson lévő hüttében már nem volt hely.

Így kerültünk át a déli oldalra. Megállapítottuk, hogy az itteni piros pályák sokkal erősebbek, mint a túloldaliak, és gyakorlatilag ezen az oldalon nincs is olyan lemenet, ahol meg lehetne úszni a 45-50%-os lejtőket, kivéve persze, ha az undorító csőszerű kékeket használjuk, amik tényleg nagyon rosszak. Pár keskeny autóút leratrakolva, de ahhoz meredekek, hogy meg lehessen ereszteni. A letörések viszont ezen az oldalon is jók voltak. A siratófal délutánra picit jegesedett.

A déli oldal középállomása valami tragikusan van megtervezve. Ha fentről jössz, akkor nem tudsz bemenni az egyik hüttébe, Ha a 4ülésesről, akkor meg nem tudsz beszállni se a kabinba, se semelyik hüttébe.

Fél 3 fele visszatértünk az északi oldalra. A tömeg nem csökkent sajnos, a pályák jól bírták, pár kisebb-nagyobb jégfolt megjelent, de ennyi embernél szerintem az a csoda, hogy nem romlott jobban.

Elég sok volt a rossz sítudású és/vagy fegyelmezetlen síelő. Az idejét se tudom, hogy mikor jöttek nekem legutóbb, tegnap viszont ez kétszer is sikerült, egyszer egy boardos a másik irányba ment, mint amerre nézett, míg liftzárás után a meglehetősen tömeges levezető kéken egy úriember kb 80-nal keresztülment a lécemen, meg is csapta a bokámat kicsit. Nem fájt, meg nem estem el, de közel volt, ráadásul a pálya tényleg tele volt kezdőkkel, kicsikkel, ő meg úgy ment, mintha egyedül lenne.

Az utolsó két körben viszont már szerencsére nem volt sor a lifteknél, és a piros pályák is kiürültek. A parkolásért 7 eurót elkértek, plusz a jegyre a 2 euró extra az nem kaució volt, hanem megvásároltad a kártyát és újratöltheted. Kicsit szrrágónak érzem ezt a mentalitást, na meg azt is, hogy külön jegyet kell venned, ha az egyszemélyes sort akarod használni. Mondjuk a 69 eurós early bird + reggeli + egyszemélyes sorhasználat nem annyira rossz ajánlat.

Összességében jó élmény volt, a agy kapacitású felvonóknak hála a sorok hosszúak voltak, de nem tették teljesen élvezhetetlenné a síelést. Rengeteg a hó, szóval szerintem egy hidegebb márciusi napon lehet érdemes ide visszajönni.
esslegg
29 élménybeszámolót írt
29
16 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.01.28.
Tegnap (01.27., péntek) csúsztunk itt egy napot. 6 órás dunakeszi indulással 9.10-kor voltunk Krupován, ahol a parkoló kb. 50%-os telítettségen volt. Alapvetően freeride céllal mentünk, így első körben megnéztük a déli oldal pályán kívüli részeit, amin bár lehetett csúszni, de már nem volt az igazi, kicsit kemény volt és darabos. Következő menetben átmentünk az északi oldalra hasonló szándékkal, ami egy kicsit jobb állagot mutatott, főleg a Rovna Hola kétüléses alatti-mellett rész (ez a lift nem ment), meg tovább a régi, már használaton kívüli Poma nyomvonala körül, itt még találtunk kellemes szakaszokat, meg az erdő is ok volt. A pályákon a hó viszont igen jó állagú volt, csak minimális jegesedéssel a szokásos, meredekebb helyeken (1c felső része stb.). Tömeg még elfogadható sűrűséget mutatott, a nap során egyedül a B2-es 6-os ülősnél (Zahradky-Priehyba) álltunk sorba kb. 10 percet - ez a lift tűnik az északi oldalon a szűk keresztmetszetnek, itt végig sokan álltak, így hanyagoltuk -, a többi liftnél 2-5 perces várakozások voltak. Az új kabinos (A6, Biela Put-Priehyba) meg a kapcsolódó facilitások nagyon szuperek. A pályák és liftek többsége ment, kivéve a B5-ös ill. B7-es ülősök illetve néhány húzólift, meg a 3-as és 7-es feketék, de ezeket már készítették elő. Kissé meglepő volt, hogy a fő kabinosok csak 15.30-ig járnak - így 3 óra magasságában visszaindultunk a déli oldalra, és elkerültünk a deresi Poma felé (C6), de pont lekéstük, már nem engedtek fel. Viszont az a rész is nagyon hangulatosan nézett ki (csúszás a törpefenyők között), legközelebb tutira kipróbáljuk a felvonót. Szuper, hogy ezt a liftet újra beüzemelték, az északin is van 1-2 régi húzós (pl, a szélső kabinos - Grand - hegyállomásától balra sréhen felfelé), amikkel emlékszem, hogy gyerekkoromban, 35-40 évvel ezelőtt sokat csapattuk, ezeket is feléleszthetnék :-). Az időjárás a "szokásos" chopokos arcát mutatta: reggel egész tiszta, még egy kis napsütés is volt, az északi oldalon a völgyben felhőtenger, aztán időnként ködösebb lett, majd újra tisztult, a végén pedig elkezdett esni a hó (a szél szerencsére nem volt vészes). Összességében nagyon élvezetes napot töltöttünk itt. Jövő hétre az előrék elég sok havat mondanak, ha bejön, megpróbálunk következő hétvégén is menni egy igazi freeride napra, combközépig érő hóval (reméljük :-).
Azolo
1 élménybeszámolót írt
1
1 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2023.01.11.
MI is voltunk jan. 4.-8 ig . Sajnos nem éppen az ideális időt fogtuk ki Nagy szél és vegyesen a magasságtól függően csapadék, eső havaseső hó. A második nap a felvonok se működtek a nagy szél miatt. A pályák általában nagyon jegesek voltak...főleg fent.ja és a tömeg....
A belső p2-es parkoló csak este ingyenes. Mivel főszezonba jöttünk így csak a lentebb a P4-es Lucky ingyenes parkólba lehetett menni, mert feljebb nem engedtek csak ha van ott szállás foglalásod. Busszal vittek fel minket. kb 15perc Biela Put-ra.
Szerencsére az utolsó nap kicsit csendesebb volt ,de így is a déli pályán csak ködben tudtunk lejönni :)
Úgy néz ki majd ide visszatérünk ,bár drága, de legalább lesz itt hó nem úgy mint a bihari hegységben :(
IMG-20230107-144020.jpg
Sziszó78
3 élménybeszámolót írt
3
9 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.20.
Északon voltunk a Grand Jasnában, teljesen rendben van, mint szálloda. Simán hozza a 4 csillagot, bárhol a világon. Személyzet kedves, segítőkész, pálya az ajtóban.
Eddig még sose sieltem így, ilyesmi helyrekre is csak céges úton megyek, nem vagyok az a nagy wellness és szálloda rajongó. Utolsó pillanatban találtuk ki a sielest és "olcsó" volt bérlettel együtt, gopass pontokra volt plusz kedvezmény is, ezért gondoltuk, hogy miért ne.
Amúgy jól éreztük magunkat, ajánlom mindenkinek egy kripóbálasra, főleg aki szereti ezeket a nagy szálloda, wellness hétvége programokat.
Sziszó78
3 élménybeszámolót írt
3
9 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.20.
Mi is most jöttünk meg Chopokról vagyis Jasnáról. Pályák reggel tökéletesek. Északon elég sokáig bírják, a kiskabinos alatt a 10es a nap végéig kitart, a 7es fekete is egész jó sokáig. Délen már délelött lazább a hó, de március közepe-végén ez normális/várható.

Túrasível nem tapasztaltam, a köveket a pálya szélén, inkább a kemény alapra ráfaralt hó és a fókawaxolás hiánya okozott több gondot az 1c-n....az utolsó 50-80m szintet gyalogoltam, a fókára fagyott hó miatt.

És a 80eur/nap/fő mit kaptunk:
- 4 csillagos szállás
- éjszakák számával megegyező síbérlet
- remek reggeli, hatalmas választék
- ingyen parkolás
- 10m gyaloglás a pályáig
- remek szaunák, finn, infra, aromaterápiás gőz, só
- külteri pezsgőfürdő.....na ide azért nem egyszerű bejutni, szaunák üresek, nindenki a melegvízben akar pezsegtetni :)

Az egész pont olyan mint bármelyik magyar wellnes szálloda. Mindenféle társaság, nagy tömeg, ipari hangulat.....arany színű hótaposó, luxus autók....egyszer ki kellett próbálni.

De asszem nekem marad a Chata Trangoska, sör már a bejelentkezés közben, az otthonról hozott pálinka a bár zárása után, a mindenféle népek, szintén otthonról hozott piái....a répa párlat földes ízét most is értem a számban :) másnaposan fóka a Gyömbérre vagy séta Kosodrevinához. A vicc része, hogy árban nincs is nagy különbség.
MarDa
18 élménybeszámolót írt
18
12 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.20.
Sziasztok! Tegnap 8:30ra értem Chopokhoz. Ekkor már az ún. központi parkolóba terelték az autósokat. Kb 20' múlva indult egy síbusz. Luckynál a jegypénztárnál második voltam. A liftnél kb tízen voltunk. 5-ös bemelegítés után 11,1A,12 következett. A hó rendben volt. B2 liftnél kellett sorakozni max 5 percet. Átmentem a déli oldalra ott a 35-ös alja már lazább volt buckákkal. Déltől az 1A,2,7-es pályákon jártam. Itt egész nap jó volt, a hó a 2-7-es pályákon alig voltak. A B4-es liften minden fordulónál egyedül voltam. Ez a lift lassan megy de lehetett élvezni a napsütést. Négyre értem a Lucky buszmegállóba, aztán 10' múlva indultunk lefelé. kapaszkodni nem kellett, mert elég sokan voltunk. Jó nap volt. A szezont lezártam.
golo
23 élménybeszámolót írt
23
13 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.15.
Chopok-dél 2022.03.10-12

Talán érdemes levonni a tanulságot. Ebből nem fogok rendszert csinálni, mert a Chopokon már semmi nem olyan, amiért szerettük, és szeretni lehet. Éppen ellenkezőleg. Ahol az ember meghagyta, ott a moly pusztította ki teljes hegyoldalakon az erdőt, ami világvége hangulatot áraszt. A fák már nem védenek a nap ellen, ezért hiába van hideg, a havat megsüti a nap, visszafagy, és egy nap után vége. Erről nem a befektetők tehetnek. Amiről igen, az a tönkretett hegyoldal, a Deres oldalába vájt szervízút újrahasznosítva, hogy legyen kék pálya is, a pirosak kiszélesítve, hogy a tömeg ne csak fel, hanem le is tudjon jönni. A völgyben új szállodák épülnek, de akkorák, mint egy lakótelep (franciaországi sífalu, megvan?). Már van nagy parkoló, 5 Eur, de egy derüs napon ez sem elég, marad az útszéli megállás, mint anno. Ezeknek hely is kell, bekötőút, fizetőkapuk, egy ipartelep az egész. A felvonók is. A húzóslifteket leállították, megszüntetik, már az ülősöket se járatják, ha elég a kabinok kapacitása. A GoPass és az online jegy jól működik, neten kifizetve olcsóbb. Ausztriával összehasonlítva: ipari sízésből ugyanazt kapod, de nem kell annyit utazni és olcsóbb a szállás. Freeride: sokkal kevesebb már a lehetőség, mint régen, de nem lett több az ember pályán kívül, még egy ilyen kirajzásos napon sem. Sőt, érdekes, hogy a középső rész, a Krupová gerinc a patakkal, teljesen el lett felejtve. Utolsó csúszásnak lejöttem ott, és még nem voltak nyomok.
Felhős napokon, vagy ínséges időben (mint mostanában), érdemes még számolni vele, mert már az Alpokban is beszűkültek a lehetőségek. A tömeg ugyanaz, de ez közelebb van.
Na de, ha nem kell felvonó, akkor milyen? Nosztalgia, megnyugvás, belső mosoly és elégedettség. Elkezdtem bejárni azokat a kisebb hegycsúcsokat, amikkel fiatalon még csak szemezgettem, de nem szántam rá időt, vagy a kuloárok tűntek túl meredeknek, hogy lejöjjek rajtuk. Tehát van itt még lehetőség, ami megmaradt. Ha a csúszásélményt már nem a túlzsúfolt pályák mellett keressük, akkor ez a völgy még rengeteg felfedeznivalót és örömteli lecsúszást tartogat. Ami elég is.

https://sielok.hu/fotoalbum/chopok-...del-2022-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/velky-g...apel-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/tale-20...22-golo/kep/1/
AAZ
2 élménybeszámolót írt
2
1 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.09.
sziasztok! február elején töltöttünk el 3 napot Jasná-n, szállásunk Demanova-ban volt, ami Liptószentmiklós után az első település a terep irányában. autóval ca. 10 perc az első parkoló, tehát egyáltalán nincs messze. mi mindhárom napon a Záhradky parkolót használtuk, ami kicsi, de ha az ember időben érkezik akkor bőven van még hely, egy napra 10 Euro-t kért el az őr. első napon csak az északi oldalon síeltünk az időjárás miatt, mert párszor leállították a felvonókat a (szokásos) szeles időjárás miatt. a második napon 11-től kezdve már szikrázó napsütés és enyhébb szél volt, át is mentünk a déli oldalra, ahol ember alig volt, várni is max. 2 percet kellett a felvonókra, a pályák pedig nagyon élvezetesek voltak. utolsó napra az időjárás még jobb lett, ami miatt egyre több ember lett a terepen, meg is növekedett a várakozási idő, de összességében így is egy élvezetes nap volt. az árak picit elszálltak, a jegyek online véve, diákkedvezménnyel barátságosak. a gopass rendszer viszont nagyon jó, a 2 évvel ezelőttről megmaradt plasztik kártyáinkra minden probléma nélkül vettünk online jegyet, egyszer nem voltunk a gopass irodákban, csak jegyvétel a neten és egyből irány a felvonó. a hütték árai pedig az osztrák árakat elérik bőven.
20220210-132231.jpg
20220210-122342.jpg
20220210-092527.jpg
20220209-143213.jpg
20220209-150239.jpg
MarDa
18 élménybeszámolót írt
18
12 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.03.05.
Sziasztok! Eddig sielni nem voltunk Chopokon. Fél kilencre értünk autóval Lucky felvonóhoz. Addiig a P4 parkoló megtelt és közvetlenül a felvonóhoz vezető lépcsősor aljához vezényeltek a parkolóőrök. 5 Euró volt, díj jegy nélkül. Gopass nélkül, pénztárnál vettünk napi jegyet. Olvastam már erről, nincs lehetőség 2-3-4 stb órás jegyet venni. B3-s felvonó 6 üléses, fűtött, buborékos. Jó indítás.Vyhliadkától az 5/14-s pályán, kiváló volt a hó, 3x-is. Kék pálya széles, családi v tanuló síeléshez rendben.Vyhliadkaráról a piros 11-n vagy 5 átcsúszón elérhető - 11-s piros nagyon jó volt viszonylag kevesen voltunk. - Rovna Hola 6 üléses buborékossal. nnen néhány méter és Priehybanal indul az 1a és 12-s piros. 6-os feketét kihagytuk. A két piros különösen a 12-s nagyon tetszett. Priehybáról 16 személyes kabinos visz a tetőre. Ma már az indulástól kb 200 méternyire kb 10 méter volt a látótávolság. Mivel a déli oldalon sem jártunk még, ezért a 34C kéken idultunk lefelé felhóben. Csak sejtettem merre kell csúszni. A 33-s piros kezdetétől már lehetett látni. Ez egy jó széles jól síelhető pálya,Krupovától Kosodrevináig 6 üléses kabinos visz fel. A 31-31A, 36-os piros nagyon jó volt. Újra fel a tetőre majd mivel látótávolság szinte nulla volt a kabinossal lementem az északi oldalon. Utána még néhány csúszás belefért 4-ig. Sokat olvastam Chopok nehézségeiről, jegesedé, buckásodás, szél stb. Ma csak annyit tapasztaltam , hogy helyenként zárás előttvol néhámy jeges folt enyhe buckásodás. Ahhoz képest mennyi autó volt a parkolókban, nem volt tömeg a felvonóknál, és a pályák is jók voltak.
Ide szívesen visszajövök, azért is mert Miskolcról 3 órán belül simán elérhető.
Puskás András
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.02.11.
Csütörtökön, 10-én Chopokon megcsúsztam az összes nyitva lévő pályát, plusz a zárt 32-es és 7-t, kivéve a 10-est, mert onnan nagyon körülményes, időigényes vissza jutni. Mivel Chopok-kal kapcsolatban mindig mindenre fel vagyok készülve, így rendkívül vegyes tapasztalataim nem értek váratlanul, csak ismét elkeseredtem annak ellenére, hogy jókat csúszkáltam egész nap, s volt amikor még élveztem is. Nem ragoznám külön-külön a pályákat, csak az éppen aktuális gondolatok:
Természetesen először a déli rész, korai érkezés, gyönyörű idő, látszik, hogy van hó, szuper, irány a hegy, a csúcson is lehet látni, alig fúj a szél, akkor egy gyors bemelegítő panoráma. Hiába tolom ezerrel golyóban, mégis van szembe szél, rendesen kell botoznom, hogy a kis emelkedőre feljussak, aztán megint, a fene egye meg, megizzadtam, nem baj, majd mindjárt kiszellőzik csak legyen egy kis sebesség. Hopp, végre kinyitották jobbra a 35-öst, mégse panoráma, szuper, vagy mégse, aztán Krupováig csont keményre kifagyott, hó nélküli pálya, ratrak bordákkal, nagyon kemény vályúkkal, mélyedésekkel. Szokásos felgyorsulás 50-60, de már ijesztően pattogtam, hiába csúsztam középen vagy a szélén, nem jó, teljesen keresztbe a vályúk miatt katasztrófa, de sebaj jobb lesz ez mert már olvad. Na majd a 33a, valóban jobb volt, ott már volt rajta egy kis hó a totál, egybe függően kifagyott pálya részen, levezetésnek az előbb kihagyott panorámán balra, kellemes, de mintha nem látnék, egyre sűrűbb a köd, Kosodrevina után jobbra ki a fenyvesbe már csak érzésre csapattam az erdei panoráma úton aztán a hálós résznél már ismét látom az utat, s jé az utolsó szakasz is Krupovához le van ratrakolva teljes szélességben, meglehetett küldeni, mintha egy csőben nyomtam volna, tök jó volt. Ha van köd ha nincs muszály megnéznem a 32-est, a kabinból jónak tűnik, elhesegettem a figyelmeztető jeleket, nagyon fénylik, nagy göröngyök, éles mély sínyomok, akkor is meg kell néznem. Természetesen totálisan lefagyott, hatalmas göröngyökön pattogva küzdelmesen végrehajtva, letudva. Tiszta felüdülés volt Kosodrevinától a siratóig, jó a pálya, hó is van rajta, csak ez a fránya köd, vannak a pályán is, így szinte egyenesen a csákányos mellett, ami nem megy, aztán a sirató is könnyen abszolválható és a 31a-is lendületesen lehet tolni, de már de már rendesen olvad csöpög a lécemről a megolvadt hó.
Egyértelmű, hogy hiába esett viszonylag sok hó, az előző napokban megolvadt a hóréteg teteje, majd éjszakánként kifagy, így pályán kívül teljesen felejtős, megint nincs szerencsém. Középen köd, fölötte szikrázó napsütés, olvadás, irány észak, majd ott kárpótolom magam. Mivel esett a hó amúgy is meg akarom nézni a lezárt 11a, meg 7-es pályákat.
Természetesen a levezető a szokásos, kereszt szél ami viszi a havat, alig lehet látni, a jég foltokat mindig az utolsó pillanatban veszem észre, csúszom át rajta mint állat fékezés nélkül, utána satu, mert kerülgetni kell a jó idő miatt a szokásosnál több elhullott bátor embert, közben jobbra tartok. Hiába a 11a nagyon le van zárva, két ratrak dolgozik rajta, felejtős. Aztán lezúdulok Luckyhoz, viszonylag kevesen vannak, a pályák jók, s ott a sor éppen a kitűzött hálóknál.
Aztán föl, le, föl le, de csak még mindig hatalmas a sor a kabinos aljánál, hisz jó idő van, mindenki akar pár mutogatható képet lőni a csúcson, hogy aztán “bátran” és elégedetten jöhessen vissza, így marad Zharadky, szerencsére, sikerül mindkét lifthez a hálok végénél becsatlakozni, de pár menet után uncsi. A sor még mindig nagy, legalább Lukováig fel kellene menni, irány a B4. A 2-es pálya felülről jól néz ki, nincsenek rajta sokan, kicsit meglódulok, majd a végén fölengedem szembe a dombra gondolattal, nem kellett volna, az alja csont kemény, vályús, egy kisebb domb megröpít, rosszul fogom a kifagyott talajt, már a hátamon csúszom ( még jó, hogy van rajtam gerinc védő), egy arra bóklászó majdnem rám csúszik, lehet jobban megijedt mint én amikor meglátta az égnek meredő síléceim talpait, tudott korrigálni, én is, sikerült átfordulnom, levágnom a lécek éleit, menet közben felállni és körbe tekingetve lassan csúsztam tovább, kerestem az illetőt, aki félre állva meredten figyelt. Gondolom elkívánhatott mindenhová, igaza volt ha azt gondolta, hisz nem ismerve mi vár rám a katlanban, ez elég meggondolatlan volt. Természetesen a B4-en felfelé szét fagytam annyira fújt a szél, szemüveg már fél úton lehúzva a szemre, csősál felhúzva az orromra, össze kuporodva alig vártam, hogy kiszálljak. Csak meg kellene nézni a 7-est, hogy tudjam mi a helyzet. Megtudtam, ez volt a nap legrosszabb döntése, nem ragoznám, és mégegyszer szétfagytam felfelé. De legalább a sor kicsit elapadt a kabinos aljánál, irány a csúcs. Fent gyönyörű idő, csak kicsit fúj, “ezren” szelfiznek, esnek kelnek, csúszkálnak a tábla mögötti dombon, irány dél, még egy pár csúszás a bucka pályákon, ami már elég fárasztó, majd a befejező panoráma, természetesen most is botozással, mert még mindig fúj szembe a szél, de már elég volt csak egy kézzel lökdösni magam a tetőn.
Krupovánál lecsatolás, majd megállapítottam, hogy ismét csak egy szokásos, küzdelmes, fárasztó, csak helyenként élvezetes síelésem volt Chopokon⛷
IMG-2650.PNG
síbanya
1 élménybeszámolót írt
1
1 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.01.31.
jan 28-30ig voltam Jasnán.
Utazás: autóval, Parassapusztánál mentünk át, semmiféle ellenőrzés nem volt péntek du.
Szállás: Hotel Sorea, a recepciónál kérték az uniós Covid igazolást, 2 Astra + 1 Pfizerrel semmi probléma nem volt.
A közös helyiségekben kötelező volt a maszk, az étteremben az asztalnál le lehetett venni.
Az infocenternél szombat de. hosszú sor volt, belépés előtt ellenőrizték a Covid igazolást.
Sajnos az interneten vett Gopass kártyát is itt lehetett átvenni, voltak, akik beelőzték a sort, nekünk nem volt hozzá képünk, kivártuk a sorunkat.
A liftek korszerűek, én utoljára a rendszerváltás előtt voltam a Chopokon, kellemes meglepetés volt. Az első belépés előtt megint ellenőrizték a Covid igazolást, és adtak egy kábelkötözőt a síruhámra, talán ez jelezte, hogy már ellenőriztek, később nem kérték
A pályák jók voltak, bár nem volt túl sok hó, ezért nem minden pálya volt nyitva.
Sem a liftél, sem a pályán nem volt tömeg, csak a lenti étteremnél és síbárnál, csak korlátozott számú vendéget engedhetnek be.
A pályán a büfékben ablakon át volt kiszolgálás, volt, ahol a szabadban lehetett csak leülni, de volt fedett terasz is. A pályán 2,50 euró volt a capuccino, lent a Crystal bárban ugyanez 3,40 , igaz, itt adtak egy deci vizet és egy kocka csokit is hozzá. Egyik sem érte el a magyar minőséget, egy kis Nescaféval felturbóztam :)
Sok helyen lehetett kártyával fizetni.
Kár, hogy a húzós liftek nem üzemetek, vasárnap a viharos szél miatt nem jártak a székek
nógrád
4 élménybeszámolót írt
4
10 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.01.30.
Január 29, újabb nap a Chopokon.
Kissé aggódtam, mert szombati napra tudtuk összehozni a síelést és aggódtam, hogy túl sokan lesznek. Talán a kevésbé biztató időjárásjelentés miatt, vagy azért, mert ezúttal 8:25-re már ott voltunk, de sikerült a krupovai parkolóban leparkolnunk és amikor érkeztünk még csak félig volt tele.
Az idő délelőtt szép napos volt, szél nem volt, az előző napok havazása miatt nagyon klassz puha friss hóval várt minket a déli oldal. Krupovánál nem kellett sorba állni, de valami miatt Kosodrevinánál 20 perc várakozás volt a felvonó előtt. Ideje lenne délen megfontolni, hogy visszaállítsák a Deresre vezető felvonót, legalább tehermentesítené a Kosodrevina-Chopok felvonót, ami jelenleg az egyetlen Kosodrevina fölött és láthatóan szűk keresztmetszet.
A kosodrevinai sorhelyzet miatt döntöttünk úgy, hogy átnézünk északra, hátha ott kevesebbet kell sorba állni. Nem nagyon fűztem ehhez sok reményt, mert északon nagyobb szokott lenni a tömeg, de ezúttal kellemesen csalódtam. Zahradkynál pár perc várakozás után mindkét ülősre be lehetett jutni, az 5a, 12-es pályákon viszonylag kevesen voltak és jól lehetett síelni.
Dél felé beborult, majd elkezdett esni a hó. Amikor 14 órára visszatértünk a déli oldalra, akkor már szépen esett. Sajnos a síszemüvegem a kocsiban hagytam, így napszemüvegben nyomtam, hogy a hó ne vágjon a szemembe.
Délen még nyomtunk egy nagy kört, majd Krupová és Srdiecko között pörögtünk pár kört a tányéroson.
Alaposan elfáradtunk.
Ma néztem a webkamerákat és látom sűrűn esik a hó, de se délen, se északon nem mennek a felvonók. Gondolom a szél miatt. Még jó, hogy tegnap ott voltunk!
Most pedig Covid híreink következnek: se a határon, se a felvonónál nem ellenőriztek. A maszkhasználatra folyamatosan felhívja a hangosbemondó a figyelmet, de csak a kabinos felvonókon tartják be, az ülősökön senki nem viseli a maszkot.
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
12 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.01.24.
Sziasztok! Tegnap voltunk Chopok délen egy napos csapatáson. Fent 40-60 centis, lentebb 10-20 centis powder van, de sajnos nem mindenhol van alapja, ezt a deszkákon gyűjtött sérülések is alátámasztják. Következő havazás után már tökéletes lesz. Már ha nem fúj a szél. Tegnap fújt, a felső kabinos felvonók nem jártak délután 1-ig. A jegyeket online vettük meg gopasson, 49 euroért. Helyszinen 22 lett volna a déli pályára szóló jegy mivel nem ment reggel a felvonó. Ezt nem tudtuk, így buktunk fejenként 27 eurót. Visszatérítés nincs természetesen. Erre mindenki figyeljen! Jobb helyszínen venni a jegyet, ha az időjárás necces. Mi most beleszaladtunk. Ellenben a felső rész kinyitásakor csodás freeride élményeket is szereztünk. Ami viszont pofátlansàg az az 5 euros parkolódíj Krupovanál. Csak 2 vagy több napos síbérlet esetén ingyenes a parkolás! Zsivány dolog, hogy egy eleve drága síterepen még a parkolásért is megkopasztják az embert, na de ez van, biztos kell a pénz az újabb szuperfelvonókra meg szállodákra. Covid info: se a határon, se a sípályán senki nem ellenőrzött minket…
százas
7 élménybeszámolót írt
7
11 éve tag
Szlovákia
Chopok - Jasná
2022.01.09.
Kedves Mihály!
Ma este értem haza hétvégi síelésemről. Kis híján két év után remek két napom volt a számomra nagyon kedves Chopokon. A szállodában becsekkoláskor elkérték a védettségi igazolványt és a PCR tesztet is. Szabály szerint enélkül nem szállhatsz meg sehol. Tehát kérdésedre válaszul azt mondom, foglalni tudsz, elfoglalni már kétséges erősen az adott dokumentumok hiányában. A síterep alsó induló liftjeinél mindenhol ellenőrzik a védettségi igazolás meglétét, ha nincs beszállás sincs. A kabinoknál szigorúan ellenőrzik a maszk használatát. A hangosbemondó 20 percenként felhívja figyelmet a maszk használatára, letiltják a bérletet, ha nem tartod be. Mindettől függetlenül kiváló pályák, kemény hideg, de napsütés, szombathoz képest elviselhető tömeg, vasárnap nulla sorban állás. Üdv, Zsolt.
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 197 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
Havazás Előrejelzés
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.