Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

szilmol kiemelt beszámolói
szilmol
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Bosznia
Jahorina
2013.03.05.
Jahorinán jártunk
2013. 02. 28. - 03. 04.

Nehezen indult, de ahogy lenni szokott, annál nagyobb élmény volt.

Utazás
Bajáról mentünk, és a 404 km-t 6 óra alatt tettük meg kényelmesen (Baja-Bátaszék-Mohács-Udvar-Osijek-Dakovo-Slavonski Samac-Doboj-Zenica-Szarajevo-Jahorina). Az első szakasz elég fájdalmas, mert a bosnyák részen szinte mindenhol sebességkorlátozó tábla van, és egyben mérnek, büntetnek is. Mi betartottuk a sebességet, így ránk se hederítettek. Szerencsére, mire csüggedtünk, és elértünk Zenicáig, elkezdődött az autópálya, ami egészen Szarajevóig vitt. Az üzemanyagárak messze Boszniában a legolcsóbbak, senki ne tankoljon korábban. (közvetlen a határ után, Samacban érdemes tankolni - Dízel: 2.35 KM (=1.175 EUR), Benzin: 2.30 KM (=1.15 EUR), ezt követően picit drágábbak a kutak)

Szállás
Hetekig vadásztuk a szállásokat, mert szeretjük körbejárni a lehetőségeket. Egyben nem szerettünk volna "jahorinai magyar" szállást foglalni az ottani árakon jóval felül. Így pár telefon, e-mail és áttételes ismerősünk segítségével sikerült apartmanhoz jutnunk. Merem állítani, hogy megérte az előzetes, talán picit több kommunikáció, mert szuper körülmények között lakhattunk.
Az országra azért kiemelten jellemző, hogy felettébb korlátolt számban beszélnek más nyelven, mint szerb-horvát-bosnyákul, de a fontos helyeken (étterem, síkölcsönző, bérlet vásárlás, pénzváltás, stb.) mindig tudott valaki segíteni.
8-an mentünk (6 felnőtt és 2 gyerek - 7 és 9 évesek) végül a Max-well apartmanházba (https://www.max-well.org). Mindenkinek csak ajánlani tudom. A tulaj, Mladen, tökéletesen beszél angolul, és kifejezetten segítőkész. Érkezéskor várt minket a Poljice felvonónál, és megakadályozta, hogy eladjanak nekünk hóláncot az autónkra (mondván, csak azzal lehet a házhoz felmenni - ami, mint bebizonyosodott korántsem volt igaz). Persze azért akinek van, vigyen magával. A Poljice felvonótól induló út mellett fekvő Sator nevű nyaraló-telelő-üdülőfaluban volt a ház, amit egyébként 2012. december 28-án adtak át. Minden zsír új, néhol balkáni megoldásokkal, de igazán nem zavaróan. Könnyű volt szemet hunyni ezek felett. (Pl. az új zuhanykabin alján kifolyik a víz a fürdőben, a falra helyezett kő díszítés nem szépen felrakott, stb.) A kandalló azonban pazar, az ágyak teljesen újak és kényelmesek, az apartman csodásan felszerelt. A házat folyamatosan kezelő gondnok minden nap teljesen ingyenesen új adag fát készített a szoba elé, hogy táplálhassuk a kandallót. Egyébként a központi fűtés is kiváló. Emellett a gondnok naponta járt le Szarajevoba, és nyugodtan adhattunk neki listát a fenti boltban nem kapható dolgokról, ő délutánra beszerezte.
Emellett azt hiszem az ár is teljesen barátinak tekinthető, hiszen 70 Eur/apartman/nap volt a taksa. Semmi kaució, extra adó, stb. A tetejében 6 személy számára van kényelmesen hely a 2 szobában ( a nappaliban 2 nagy franciaágy, míg a plusz szobában 1 kétszemélyes ágy). Mi 2 apartmant béreltünk, volt hely bőven.
Extra információ: a ház mellett már építik az új sípályát, és a hozzátartozó felvonót, így a jövő szezonra már klasszikus pályaszállás lesz. Egyébként most is nevezhető pályaszállásnak, hiszen egy reggeli 50 m-es séta után már csatolhattunk fel, és csúszhattunk le a Poljice 6-os felvonóhoz. A nap végeztével pedig egészen a küszöbig lehet lecsúszni.

Pályák
Ha nem hallom a sok szerb szöveget, azt hiszem Ausztriában vagyok. Eddig 80%-ban oda jártunk, és bátran állítom a pályák minősége vetekszik a sógorokéival. Minden nap számtalan ratrak járta végig és dolgozta újra a lejtőket. Mindig kifogástalanok voltak. A felvonók a legújabbak. Szinte csak beülős van, tárcsás talán 2 db működik. A pályák elég hosszúak, és szélesek. Mindenképpen ideálisak kezdőknek, családosoknak, "kocasíelőknek", azoknak, akik évente 1-2-szer jutnak havas lejtő közelébe. Szinte csak kék és piros pálya van, amelyekből a pirosakban is inkább a kék szakaszok dominálnak. Kellemes síterep. A hegy bal oldalán van az olimpiai pálya, ami kicsit munkásabb és élvezetet nyújt profiknak is.
A pályákon - fent, útközben, lent - kellő számú hütte található, amelyek mindig kellemes hangulatot árasztanak. Mindenhol lehet enni, inni, mulatni. A kaják isteniek, nagy a választék, és nagyon jutányos áron vannak (Ausztriához képest végképp).
Sajnos a felvonóknál sokat kellett várni (kb. 10 perc), mert elég nagy volt a tömeg, viszont ezt a pályán, siklás közben egyáltalán nem lehetett érezni. Minden síelő feltűnően vigyáz a másikra, nincsenek olyan veszélyes elemek, mint egyéb síterepeken. Elég sok snowboard-os is van, azonban ők siklanak, nem pedig a havat hordják le a pályákról.

Éttermek
Szuper helyek vannak, hamisítatlan balkáni ételekkel, mentalitással. Mindenféle étel megtalálható, úgymint levesek - corba, pizzák, tészták, speciális szerb ételek (Cevap, Pljeszkavica, Raznici, stb.), tengeri fogások (halak - riba, tintahal minden formában - lignje na zaru, stb.). Párat mindenképp kell, hogy ajánljunk: Ognjiste (Sport Granzov aljában a Poljice felvonónál), Etno pizzéria (Sator faluban a pályához közeli Peggy nevű hütte mellett igazi kemencés sütéssel), Koliba (szintén Poljicénél). Azonban ezeken kívül is az étel szempontjából csak pozitív tapasztalatunk van. Sajnos a pénzüket elég szabadon kezelik, és határoznak meg önkényes átváltási árfolyamokat, így mindenképp érdemes átváltani Euronkat Konvertibilis Márkára, vagy ha fizetünk Euróval, akkor kérjünk vissza márkában, mert akkor csak egyszer vesztünk az átváltáson. A legjobban akkor figyeljünk, ha vegyesen fizetünk Euróval és márkával, mert virtuózan számolnak, persze saját zsebre. Egyébkét az átváltási arány normál esetben: 1 EUR = 2 KM, amit a boltban be is tartanak. Azonban találkoztunk 1 EUR = 1.8 KM konvertálási aránnyal is.

Végezetül álljon itt pár ár, "étvágygerjesztőként" a Jahorina-látogatásra bátorítás végett:
Síbérlet: 1 napos felnőtt - 33 KM (16.5 EUR), 2 napos felnőtt - 60 KM (30 EUR)
Síléc bérlés: 10 KM (5 EUR) / nap - 3 napnál hosszabb időszak esetén jelentős kedvezmény
Síbot: 5 KM (2.5 EUR) / nap
Sícipő: 10 KM (5 EUR) / nap
Árak étteremben és hüttékben:
levesek: 4-5 KM (2-2.5 EUR)
fő ételek (körettel): 10-14 KM (5-7 EUR)
pizza: 10-15 KM (5-7.5 EUR)
desszertek: 4-6 KM (2-3 EUR)
sör: pohár - 3 KM (1.5 EUR), korsó - 3.5 KM (1.75 EUR)
üdítő: 3-4 KM (1.5-2 EUR)
tea mézzel: 2 KM (1 EUR)
kávé (többféle): 3-4 KM (1.5-2 EUR)

Mindenkinek jó időtöltést, síelés, kirándulást a Jahorinára!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.