Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Jahorina síterep leírás cikk galéria videó síiskola busz fórum

Jahorina síterep értékelése
91 szavazat, átlagos érték: 4.0
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.04.15. olah richard
Sziasztok! Március 15.-i hosszú hétvégén voltunk Jahorinán , igazi meseidőben. 4 napig szikrázó napsütés, éjszaka fagyott aztán + 3-5 fokok voltak napközben. Ja és az érkezést megelőző napokban meg esett 60centi friss hó. (Azt hiszem ettől ideálisabb körülmény nem létezik.)
A pályarendszer izgalmas, változatos, ugyanakkor könnyen kiismerhető. Szerintem ilyen körülmények között egy hétig is el lehetne lenni ott.
Felvonók újak vagy újszerűek, pár db kivételt leszámítva simán hozza az osztrák színvonalat. Pályák is kezelve vannak, erre szerintem nem lehet panaszt tenni.
Árak: Nem mondanám, hogy egy drága hely, de azért túlzás hogy fele annyiba kerül mint egy nyugati régió. A síterep fejlődésével az árak is mentek valószínűleg.
Hütték/Ételek: Itt szenvedi a legnagyobb hátrányt ez a hely. Megengedett a belterekben a dohányzás, amit a füstimádók ki is használnak. Borzasztó kocsma köd van mindenhol belül, gyerekkel kb esélytelen egy ebédet lezavarni a beltérben. (Konkrétan a felszolgáló pincér cigizik meló közben, ami abszurdum.) Az ételek amúgy többnyire rendben lennének, jó nagyok az adagok, bár az english menu sincs mindehol feltüntetve, így kicsit rulett szerűek a rendelések.
Fizetési opciók: BAM vagy EUR főleg kp-ban és összevissza adnak vissza, úgyhogy kell matekozni. A kártyás fizetés csak a jegypénztárnál és az Olimpic bárban volt lehetséges, ezeken kívül mi sehol nem tudtunk fizetni vele. (Más beszámolók azért szebb képet festettek erről.)
Utazás: Nahát ez is inkább idegtépő, mint kellemes. A bosnyák részen van egy 2-3 órás egysávos utón való vergődés, ahol kb lehetetlen előzni, bár az autópálya épül de csak Zenica és Sarajevo között van kész. Szóval bár nincs messze annyira km-ben, de közben időben még is.
Összességében azt mondanám, hogy ez a hely a pandémia nyertese, a laza szabályok miatt komoly 2 szezont zárt, és sokan preferálták a sehol sem megtűrt oltatlanok is. (Mint én is pl.) Ha nincs Covid, valószínű az életbe nem tervezek ide síelést. :)
Mindenesetre egy remek balkáni opció marad. Jó pályák, jó liftek és ha ehhez minden egyéb feltétel adott, akkor garantált a a jó síélmény. Valószínű, hogy visszatérünk még ide. ( Főleg, ha a sógoroknál marad a pánik jövőre is...)
h i r d e t é s
2022.02.28. macskai
Sziasztok!
Köszönöm a sok infót Andrásnak!
Most jöttünk vissza Jahorináról, febr. 24-26-án síeltünk. Gyerekbérlet 3 nap 120 KM, felnőtt 145 KM volt, plusz kártyánként 10 KM letét. A pénztár bezár 4-kor, ha vissza akarod váltani, és utolsót csúsztál, jöhetsz vissza este vagy másnap. Kártyával fizettünk. Esti világított pályát kihagytuk, nekünk nappal is elég volt. (Arra külön kell jegyet venni.) Csüt-pénteken gyönyörű napsütés, de lejegesedett pályák voltak. Az alja kásás, sok helyütt barna volt a kikopástól. Sok volt a kő a pályán. Szombaton esett 40 cm hó, a hóesésben a pályát se láttuk, de nagyon jót tett az állapotoknak. Vasárnapra biztos tuti lett, de sajnos haza kellett jönni. A parkolás kb 5-8 KM volt/alkalom, rossz helyre állni nem érdemes, járnak a rendőrök.
A hüttékben kártyával nem, de eur-ral lehetett fizetni. 1,95-tel váltottak mindenhol. Van olyan hütte is, ahol jelszótlan, erős wi-fi volt. A szálláson is így volt, Pale-ben voltunk a Dolina Mira házikókban.
Az étel jó, de inkább frissen sültet/grill kaját egyetek. Zacskós leves, mirelit sültkrumpli sajnos az alap. A lepinka, bürek kiváló! (kenyérlepény) Megfejtettem, miért nem izgatja őket a maszk. Mivel kb. minden felszolgáló dohányzik, és a cigi mindig ott lóg a szájukban, sajnos nem tudják hordani... :)))
Wellness csak a hotelek szállóvendégeinek van, illetve napközben lehetne menni annak, aki nem ott lakik, így ezt kihagytuk. Este bementünk Szarajevóba e célból, de ott meg korhatáros a wellness...., ami meglepetés volt, sajnos.
Szarajevó belvárosát érdemes bejárni, piac, csarnok, gránátalmalé utcán frissen facsarva... 2 óra elég rá így télen, de nagyon hangulatos!

Jó téli gumi kell, hólánc vagy 4kerék segít, de ha épp szép az idő, nincs szükség rá. Nekünk pont jól jött, a völgyből a hóesésben nem jutottunk volna ki. Üzemanyag Szarajevóhoz közeledve drágul, kb. 20 helyi fillért, az azért sok.
Hazafele vasárnap estefelé a határokon 50-60 percet kellett várni, sokakat félreállítottak, nézegettek, minket nem. Covidra, tesztre egyáltalán nem kérdeztek rá, csak odafele és ott is csak a bosnyák határon. Mi PCR-t vittünk, oltásink nincs, de nem is érdekelt senkit. A terepen meg pláne nem.

Aki most megy, annak szuper lesz a hó, minden felvonó jár, és nincsenek sokan!
2022.01.29. Naftz Andras
Most voltunk Jahorinán. A 3 évvel ez előttihez van pár változás. Udvarnál mentünk át.Az út egy kicsit rövidebb és gyorsabb.Elkészült az autópálya határ átkelő Horvátország és Bosznia között, így már nem kell Samac felé menni.Kifelé és visszafelé sem kellet várni semmit. Zenicától egész úton esett a hó.Az utolsó 500 m-n fel kellett szerelnem a hóláncot(Poljicén laktunk) .Az 1-s felvonó kabinos lett. Úgy néz ki, hogy az előzőleg itt levő 6 üléses felvonót két részre osztották. Az egyiket elvitték A Rajka dolinába ez a 10-s felvonó, most már itt is van ülős felvonó. A másik felét pedig egy új pályára Trnovora(ez a 9-s pálya) építették fel. Van még egy kabinos ez a 8-s. Itt pálya is új.Több régi pályát ki vasaltak, sokkal kevesebb a bukkanó és újakat is építettek. Nagyszerű időnk volt szerdáig , csikorgó hideg (hétfő éjszaka -26 fok).Nappal ragyogó napsütés.Az 1-s és a 8-s kabinosnál voltak napközben néha többen, de pár percnél többet sohasem kellet várni. Két óra után 0 perc várakozás. 9,6,10 felvonókon és a pályákon sokszor egyedül voltam.Az árak is kedvezőek. Síbérlet január 23-ra 24 Euro(ez még főszezon) az utána következő 3 napra 63 Eur(ez már közép szezon). Nekem már senior jár. A hüttékben tea 2 KM forralt bor és a pohár sör 4KM. Esténként Poljicén vendélőben ketten 20-30 Eur.-ból megvacsoráztunk.Lehet fizetni Euróval és KM-el is.Rendesen váltják 1Eur 2KM.Ha Euróval fizettünk többnyire Eurót adtak vissza.
2021.03.04. pasity
Pár napja vagyunk lenn Jahorinán, tökéletes minden. A határokon zökkenőmentesen átértünk. Kitoltuk a hosszú hétvégénket márc 15 - ig.
A pályák tartják magukat a meleg ( +3 ) ellenére, az éttermek, kocsmák nyitva vannak....durva, hogy kihozzák az ételeket, italokat. Páran vannak csak a felvonóknál.
IMG-9372.JPGIMG-9375.JPGIMG-9380.JPGIMG-9381.JPG
2021.02.03. adamlehner87
Sziasztok!

Múlt héten voltunk Jahorinán. Ami a síelést illeti Bosznia eddig abszolút radar alatt volt, a fórumnak hála találtunk rá - ezúton is köszi.

A kijutás sima ügy volt Horvátországon keresztül tranzitálva, 48 óránál nem negatív PCR teszttel. A horvát határőr csak annyit kérdezett, hogy hova megyünk. Elég későn és hirtelen jött az ötlet, így Jahornán nem, helyette a közeli Pale településen találtunk számunkra megfelelő szállást. A pálya 15 perc volt, teljesen vállalható távolság. Az út az autópálya hiánya ellenére tűrhető volt, viszont a rengeteg kamera kissé frusztráló (bár őszintén nem tudom be tudják-e hajtani az esetleges büntetést, mindenesetre jobb az óvatosság).

Első délután a helyi kicsi sípályát látogattuk meg, ráhangolódásnak jó volt, de síélmény szempontjából felejtős. Valójában Jahorina sem egy nagy terep, viszont szerethető. A pályák nagy része reggelente tökéletes állapotban volt, ugyanakkor délutánra eléggé buckásodtak. A 3,5 sínap alatt mindenféle időt sikerült kifognunk, a felhős, de világos hideg naptól, a 2m-es látótávolságú ködös napon át a ragyogó napsütésig és olvadó hóig volt minden. Hétköznap nem volt tömeg, és legfeljebb rövid sorban állással meg lehetett úszni a legtöbb felvonónál, viszont a szombati tömeg már a parkolóban is katasztrófa volt. Ráadásul rengeteg volt a kezdő, és az éppen oktatáson résztvevő, rendes íveket menni az első két csúszás után gyakorlatilag lehetetlen volt.

Ami viszont még szombaton is szenzációs volt és semmiképpen sem szabad kihagyni szerintem, az az esti síelés. Nincs tömeg, csak gyönyörűen kivilágított pályák és kellemes sült szag a pálya aljánál.

Ahogyan lentebb geri45 is írta, az éttermek, hütték nyitva vannak, ami most különösen fantasztikus volt. Számunkra üröm az örömben, hogy a dohányzás mindenhol megengedett, és sehol sincsen elkülönítve nem dohányzó rész. Az árak és az ételek viszont mindenért kárpótolnak:)

A maszkviselést és egyéb szabályokat a helyiek elég lazán veszik, bár a látszatra adnak, minden felvonónál állt pl. egy "covid control" feliratú ruhát viselő ember tablettel a kezében. Némelyikükön orr alatt volt a maszk:) A helyiek egyébként mindenhol nagyon kedvesek voltak, ugyanakkor a felvonóknál elég gyakran ment a tolakodás. Ez még magyarként is furcsa volt :)

A hazaút már kevésbé sikerült simára. Úgy számoltunk, hogy még a kijárási tilalom kezdete, azaz este 8 előtt hazaérünk, mert korábban utánaolvasva nem találtam erre vonatkozóan egyértelmű információt. A forgalom, szakadó eső majd szakadó hó - és egy finom, de nevetségesen olcsó ebéd - miatt azonban jócskán elcsúsztunk, fél 8-ra értünk a horvát-magyar határhoz Udvarnál. A határőrök bár kedvesek voltak, de nem voltak a helyzet magaslatán, a két karanténpapírt 1,5 óra alatt sikerült kitölteniük. Cserébe azt mondták, hogy ha megállítanak akkor mutassuk be a papírt és nem lesz gond a kijárási tilalommal.

Ettől eltekintve én mindenkinek ajánlom, aki megengedheti magának a 10 nap karantént (ami valójában 9, mert az érkezést is beleszámolták), vagy a 2 PCR tesztet, illetve nem veszélyeztetett és nem tart különösebben a vírustól. Az esetleges kellemetlenségekért cserébe valódi síélményben lehet része.

Néhány kép itt: https://sielok.hu/fotoalbum/jahorin...a-2021-januar/galeria/
2021.02.01. geri45
Sziasztok!

Januar 8 ota vagyok Szarajevoban, ez ido alatt 8 napot sieltem Jahorinan, megprobalom osszefoglalni a tapasztalatokat.

Covid: 48 oranal nem regebbi teszttel engednek be Boszniaba, tranzitalni Horvatorszagon keresztul lehet. A bosnyak hataror keri az utlevelet, tesztet. Vamos meglatja a sileceket, mosolyog, megveregeti a vallam es elkoszon. Az egesz orszag teruleten kotelezo a maszk viselese, amit az utcan kb az emberek fele tart be. En Buffot hordok mindenhol, eddig sehol nem szoltak erte. A silifteknek ki tud alakulni tomeg, ki van irva mindenhova hogy maszk es 1,5 meter tavolsag, de ezt sem veszik tul komolyan a legtobben.

Palyak: Szerintem teljesen rendben vannak, azonban tobbsegeben eleg rovidek. Tapasztalt sielo kb 3 perc alatt leer a leghosszabbon ha ketszer megall pihenni. Ha tomeg van, marpedig ha jo az ido fel Szarajevo itt van foleg hetvegen, eleg hamar buckasodnak a palyak. Nehez megmondani melyik a legjobb palya, de egy nap alatt siman besielheto az egesz terep ha valaki tud sielni.

Freeride: En alapvetoen palyan kivul sielek ha van ra lehetoseg, Jahorinan viszont nem sok van. Azonban az 5-os palya mellett (a terkepen balra) eleg jokat lehet csuszni ha esett ho az elmult napokban. Erdekes hogy itt gyakorlatilag senki sem freerideol, 2 nap is volt amikor tobb oran keresztul itt csuszkaltam, egeszen addig amig elvezhetetlenne nem csusztam a dombot. Szerintem a lift kezelo kicsit hulyenek is nezett hogy orakon keresztul 5 percenkent megjelenek a felvono aljanal :)

Liftek: ket 6 uleses nyitott, egy 6 uleses bubis, egy gondola, 2 csakanyos (amibol az egyik nem mukodik), egy tanyeros es egy ketuleses klasszikus jugoszlav felvono van. A ketuleses es a tanyeros szerintem az 1984-as olimpia ota itt van, a tanyerosnal erdemes ovatosnak lenni mert az elejen 3x is rant egy jo nagy, nem egy embert lattam kiesni belole. A ketulesesnel nem mindegyik ulesen van parna, ilyenkor erdemes megvarni a kovetkezot. Ha nagy a szel, a fenti felvonokat nem nyitjak meg.

Ettermek: Minden etterem nyitva, kb 20-30 BAM/fo-ert lehet egy jot enni. A legtobb helyen csak keszpenzt fogadnak el. Mindenhol lehet dohanyozni, amit ki is hasznalnak eleg rendesen, van, ahol a pincer is cigizik felszolgalas kozben...

Oktatas: Tobb si iskola is van, en a Snow Art-nal iratkoztam be egy 2 oras halado oktatasra. Orankent 50 BAM-ba kerult, szerintem abszolut megerte, jol elmagyarazta az oktato hogy mit kell gyakorolnom hogy rendesen tudjak elen sielni. Egyebkent naluk az osszes oktato korabbi versenyzo. Valoszinuleg barmelyik si iskolaban talalunk angolul jol beszelo oktatot.

Szarajevo: Szep varos, erdemes megnezni a Bascarsijat (belvaros), a Vrelo Bosne-t, autoval felmenni az olimpiai bob palyahoz. Az ettermek itt joval olcsobbak es a kaja is sokkal jobb mint Jahorinan. Az emberek nagyon kedvesek a kulfoldiekkel. Egyebkent Jahorina kb 40 percre van kocsival.

Szerintem osszessegen Jahorina egy korrekt siterep es eleg olcso. Covid idok alatt en inkabb itt buslakodnek mint Eplenyben, de egy 10 napos karantent nekem nem erne meg. Ha valaki azonban meg tudja uszni a karantent akkor erdemes kicsit kimozdulni az osztrak komfort zonabol. Az idojarast erdemes figyelni, sajnos elo tud fordulni eso, foleg a kovetkezo 1-2 hetben eleg meleg lesz sajnos a Balkanon.
2019.03.07. Papimate
Sziasztok!

Mi nem egészen egy hete jöttünk meg Jahorináról és még akkor volt szerencsénk síelni/boardozni ott amikor még 100cm hó volt mindenütt (még az erdőben is :) ).
Maga a hegy szerintem ideális a sport végzésére, van mindenféle terep kezdőnek, haladónak, szűzhavazóknak stb. Viszont a lift rendszer elgondolása már hagy maga után kívánni valót. Nincs egy központi lift ami legalulról elvisz például a hegytetejéig (mint sok osztrák pályánál). Illetve a liftkezelők olyan mint ha ott sem lennének. :D Mobiloznak, dohányoznak, dumálgatnak, meg minden mást csinálnak ahelyett, hogy kigúvadt szemmel néznék a potenciális lif alá beesőket.
Apropó dohányzás: mindenütt cigiznek de tényleg mindenütt. A szobánk (Pale-ban laktunk) bűzlött a cigifüst szagtól, de még a pálya hütték is szintúgy. Talán ez az egyik legnagyobb negatív tényező Jahorináról számunkra.
Az útidő kifele 9÷10 óra volt (sajnos elkaptunk egy csúnya havazást és jó néhány kamiont ami miatt lassabban haladtunk) de visszafele kerekperec meg volt 8 óra alatt. A szarajevói autópályát szerintem nem szabad sajnálni használni mivel 3,33€ és sok időt megspórol az embernek.
A pályák reggelre ratrakolva voltak aminek nagyon örültünk és még a hóágyuk is mentek hiába volt hétfő délután.
A hütte árak Ausztriához képest viccesen alacsonyak (csevapcsicsi+üdítő+kávé kb. 2500Ft).
A síbérlet kb 6000Ft per nap.
Ami még számunkra fura volt, hogy egyik helyen lehetett fizetni EUR pénzérmével, a másik helyen már csak papír EUR-t fogadtak el. Vissza minden esetben BAMban adtak.
Tudnék még mesélni sokat, jót-rosszat is egyaránt, az előttem szólóknak tényleg igazuk volt, ez egy más világ de ha közel áll az emberhez ez és tud azonosulni a hely szellemiségével akkor egy fantasztikus utazás részese lehet (hihetetlen olcsó áron). :)
2018.10.18. pasity
Lassan indul a szezon, mi besíeléssel kezdünk dec. 13 - 16.
Sok változáson esett át a terep; egy új víztározót építettek a Poljice pálya tetejéhez és 25 új hóágyút helyeztek el. A Termag pályát ( 1b ) jól kiszélesítették, itt nagy volt a forgalom ( a sísulik ezen oktattak ).
Két új pálya is átadásra kerül 7 , 7a ezek a Poljice tányéros végállomásától jobbra vannak. A 7a segít lejutni a Sator falurészről.
balkanfan.hu.jpg
2018.02.13. pasity
Most értünk haza Jahorináról, egész rendben voltak a pályák! Ma estétől 30 cm friss havat várnak. Az idei évtől parkoló díjat szednek : 2.5 € / autó / nap. Bérelni 8 - 10 € / fő / nap / szett. Oktatás 15 € / fő / óra. Az üzemanyag árak pár napja emelkedtek ( kb. mint itthon : 2.10 KM / L ).
Sok rendőr van, de csak a kocsijukat mutatják villogóval ( a lassabb közlekedés miatt kampányolnak ). Amennyiben megállítanak, gyorsan leellenőrzik a rendszámot a gyorshajtás miatt ( 24 hónapig őrzik a felvételt ) és ha ok minden akkor elengednek ( ellenkező esetben, csekk és irány a posta ). Pale - tól Jahorináig jól karbantartottak az utak hóesés közben és után is. A 2 üléses felvonó ( Ogorjelica 2 ) azért nem megy többször, mert nincs sok vendég ( ezeket szombat - vasárnap ill. nagy tömeg esetén indítják ). Ezzel oldalazva besíelhető a 2 tányéros pálya 2/3 - a. Picit lassabb és megüti a vádlit ( nem lassít ) viszont friss hónál több szűzhavas területet lehet elérni.
Jahorinán a Hotel Vuckoban tudtok eurot - márkára váltani ( 1€ - 1.94 KM ). A bérletekre depozitot számolnak fel ( 10 KM ) amit az utolsó csúszás után visszaválthattok a kasszáknál ( 16:30 - ig ).
Wizz Airrel tudtok jönni : Péntek - Hétfői járatok vannak a reggeli órákban : 25 € / fő ( oda - vissza kézipoggyásszal - 10 kg. ).
2018.01.31. marctomb
Sziasztok!

Január 14-18 között jártunk Jahorinán, ahol az 1984-es téli olimpia több versenyszámát is megrendezték.
Nagy várakozással indultunk neki a síelésnek, hiszen sok mindent hallunk/hallottunk Boszniáról, ezek az információk -inkább- negatív töltetű gondolatok, az utak, épületek, városok állapotáról, amik többségében a 90-es évek elején lezajlott délszláv háborúban gyökereznek. Másik félelmünk a hó mennyisége és a pályák állapota volt, szerencsére mindkettőt megcáfolta ez a pár nap.

Maga Jahorina a Boszniai Szerb Köztársaságban fekszik, így ne lepődjünk meg, hogy nincsenek minaretek vagy mecsetek emellett az éttermekben is szerb söröket kortyolhatunk. Érdemes elolvasni a terület rövid történelmét utazás előtt.

Röviden leírom tapasztalataimat:

Alapvetően az egész ország pozitív csalódás volt számunkra. Látszik, hogy dolgoznak a háború utáni „hagyaték” eltűntetésén, ami halad, de még igen sok van hátra belőle. Várakozással/előítélettel ellentétben nem a szétlőtt, lebombázott házak, utak jellemzik Boszniát,. A települések a rendezetlenség minden létező formáját felvonultatják, aminek egy idő után inkább már a báját véltük felfedezni.

Utazás:

Odafelé úton Szerbia irányába vágtunk neki a hosszú utazásnak, ennek oka az volt,hogy a Duna és a Tisza összefolyását is meglátogattuk útközben. Szerbiában az utak minőségérre nem lehetett különösebb panaszunk, teljesen korrekt, normális minőségű aszfalton haladtunk rendíthetetlenül a célunk felé. „Szerbikum”-nak nevezhető az 50 km-en át tartó település(csoport), ami abban nyílvánult meg, hogy végig 50-el lehetett csak menni ezen a szakaszon… Boszniában folytatódott a pozitív csalódás, hiszen magán az úttesten –szinte- egy kátyúval se találkoztunk, ami feledtette a több helyen igen sok szeméttel kísért útszéleket. Maga a táj a Dinári-hegységbe beérve, a Drina-folyó mentén - kanyonokon át- autózva igazán lenyűgöző volt. Az Alpokhoz szokott szemeknek szembetűnő lehet, hogy kevésbé zordak, tarajosak a hegycsúcsok, inkább kellemesebb, a külső erők által jobban „lekerekített” formakinccsel találkozhatunk. Ahogy kapaszkodtunk felfelé a sípályarendszerhez, egyre téliesebb lett a táj, míg végül megérkeztünk oda, ahol az olimpiai karikák már vártak minket.

Visszafelé Bosznián keresztül, Horvátországon át jöttünk haza. Itt is (már nem) meglepően jó minőségű utakon haladtunk. Kisebb GPS malőr miatt 20 km-t egy erdei, félig-meddig murvás úton tettük meg, ami egyrészt próbára tette az autó terepjáró képességét (ami nem igazán létezett) másrészt nagy élmény volt, hiszen láttunk vadrácson szállított, kilőtt farkast, vadmacskát és ijesztően mély szakadékokat, amitől csak néhány tucat centiméter választott el minket. Ezt a szakaszt bátran hagyják ki a hazaútból :)

A rendőrök egyszer ellenőriztek minket, de tovább is engedtek gyorsan (valaki mást kerestek minden bizonnyal), tehát indokolatlan büntetés se szegte kedvünket. A közlekedési kultúra olyan, amilyen.. de nem éreztük különösebben veszélyesnek.

Pályák:

Előzetes tájékozódás alapján 25 km pálya várt ránk, így is lett. Szállásunk közvetlenül egy síelhető erdei ösvény mellett feküdt, így felcsatolás után be is csúszhattunk a kasszákhoz. 3 napos bérletért kb. 16 ezer forintot fizettünk, ami nagyon is jutányos. A felvonók modernek: a 3 beülős 6 személyes (egyiken lehajtható buborék is volt) felvonóval minden pálya megközelíthető. A régi kétülésest nem ajánlom, ráfagy az ember feneke az elavult ülésekre. Ezek mellett több húzólift, gyerekeknek szőnyeg is volt a pálya centrumában. A felvonók kiszállásnál elég lassúak a kezdők számára, és nem meredek lejtő fogad a kiszállás után.

A pályák korrektül rendben voltak tartva, viszont hó hiányos időszakban kérdéses lehet az utánpótlás, hiszen telepített hóágyúkat mindössze a 6-os pálya mentén véltünk felfedezni. A kék pályák nagyon kellemes ejtésűek, pirosba hajlóak, nem túl meredek letörésekkel. A piros pályák több helyen fekete felé tendálnak, de simán síelhetőek, egy haladó tudással. Sajnos a 84'-es olimpiai pálya nem teljes egészében volt megnyitva, a felső szakasz (fekete) nem volt síelhető. A magasabban fekvő szakaszokon nagyon szélesek a pályák, de az alsóbb szakaszok is "szellősek". Többször is felhőbe/ködbe burkolózott a felsőbb szakasz, hiszen fahatár fölött voltunk már, így semmi nem gátolta a légtömegeket. (Viszont, ha egyik része a pályarendszernek a ködös volt, a másik oldala nagy eséllyel tiszta időjárást biztosított, ez csak személyes megfigyelésem volt.)
A néhány elhagyott (szétlőtt?) hotel, épület áll mementóként lépten-nyomon, ami elgondolkodtatja az embert.

Szerintem mindenki megtalálja a neki való nehézségi szintnek megfelelő pályát. 3 napos síelésnek a pályarendszer hossza, s változatossága is teljesen kielégítő. Mi hétfő-kedd-szerdán voltunk, így viszonylag kevesen voltak, és akik voltak meglepően fegyelmezetten betartották a „józan síelés” írott/íratlan szabályait.

Árak:

Szállás és a síbérlet nyugati árakhoz képest olcsó, legalább 30%-al olcsóbb (ha nem többel..), A hütték, vendéglők árai a sícentrumban egy budapesti közepes árfekvésű étteremnek feleltek meg, ami ugyancsak pozitívum. Nem váltottunk márkát, csak eurót vittünk. Mindenhol elfogadták, de márkával adtak vissza (szóval az 500€-os bankókat ne itt próbáljuk elhinteni). A visszajárókból szuveníreket vásároltunk a túra végén, szóval azok is hasznosíthatóak voltak. Eurót érdemes váltani, azokból is a kisebb címletűeket.

Benzin Boszniában és Szerbiában is olcsóbb, mint nálunk, szóval érdemes –inkább Boszniában- tankolni hazafelé.

Ételek:

Finomak és bőségesek voltak a reggelik, vacsorák. Reggelire a szokásos kontinentális kombót kaptuk (sajt, felvágott, lekvár, vaj, tojás, csevap stb.) a szállásunkon. Ebédet a hüttékben ettünk. Vacsorát mindig másik étteremben „teszteltük”. A bosnyákok –hozzánk hasonlóan- a fehér kenyér nemzetének titulálhatóak, mindenhez járt (az itthon is már megismert) albán pékséges buci, így maximális szénhidrát bevitel után lehetett visszacsatolni a léceket.

Egyéb:

Nagyon kedvesek voltak a bosnyák/szerb vendéglátók, de ha valamiben nem jók, akkor az idegen nyelven való kommunikáció. Se angolul, se németül, sokszor még a jelnyelven (mi esetünkben sima mutogatás) se működött. Így vacsoráztunk egyik este hidegtálat, bár a pincér a rendelésnél állította, hogy megértette a „big plate, traditional dish, meat” bűvös hármas tartalmát. De ezek csak apróságok voltak, amik minket se bosszantottak igazán, inkább kedvesen hatottak.

Egyik este leereszkedtünk Szarajevóba (30km) . A város igazi pezsgő, kozmopolita hangulatot keltett. Érdekes volt megfigyelni a keresztény és az iszlám kultúra keveredését, hatását. Az utcákon, egyik pillanatban még a monarchia-béli 19. század végi épületek, másik pillanatban a nagy bazár és mecset kísérte esti sétánkat. Ajánlom ezt a pár órás programot mindenkinek. A háború hatása itt is csak akkor látható, ha a belváros felé haladva nagyon figyeljük a házak falait, ahol golyó ütötte nyomok még megfigyelhetőek.

Bátran ajánlom Boszniát, Jahorinát azoknak, akik szívesen próbálnak ki új dolgokat, és kicsit elszakadnának már az Alpoktól,az osztrákok tökéletes rendezettségétől, és valami izgalmasabbra vágynak. A szállások, pályák itt sem hagynak kívánni valót maguk után, de az utazás és a „körítés” kicsit kimozdíthat minket a „nyugalmi zónánkból”.
2018.01.20. szim21
Sziasztok!

Na még Jahorinán vagyunk! Szerintünk nagyon jó minden az emberek kedvesek valóban 1-2 felvonó nem megy de nem a hó lehet az oka, mert tegnap esett vagy 50 cm. :)

Az utunk rendben volt mindenhol tartottuk a sebességhatárokat, így bírság nem volt. :) 1luter Diesel 1.80 KM körül van ami 0,9 € kb. Ja rengeteg rendőr volt az utak mentén.

Az árak nagyon barátiak én leginkább a budapesti árakhoz hasonlítanám az ételt és az italt. A 2. pálya mellett béreltem szánkót 5 KM/nap áron. Átlagban úgy célszerű számolni, hogy amit márkában mondanak annak a fele euróban. :) 2Km~1€.
€ pénzérmét nem fogadnak el és ha papír € val fizetsz akkor KM-be kapsz vissza.

Mi a Hotel Bistricában szálltunk meg, teljesen rendben van, kicsit szocreál de ár/érték arányban kiválló. A wi-fi a szobákban nagyon vacak a recepción és a lobbyban jó! Itt a szállodában a fogyasztásodat felírják a szobádhoz, így nem kell vackolni a váltással és kártyával tudsz fizetni.

Köszi mindenkinek az infókat jó csúszást Nektek!
2017.12.28. rameios
Sziasztok! December kozepen mentunk 4 napra. Az odaut lassu es nehezkes mivel minden bokorban rendor van es fouton is max 80-85 el lehet haladni. Erdemes a tablak elott lelassitani mert gyakran egy 80 as tabla utan ha 50es 60as jon, ott rendor lesz. A tarifa kb. 20 euro korul van es lehet alkudni. A kornyek szarajevoig nem tul meses : lebombazott epuletek aknamezok bunkerek szmogos gyarvarosok. Szarajevo nagyon szep, diverz es olcso. A burek finomabb es olcsobb mint itthon, de tiszta idoben sajnos nagyon szmogos, europaban 1.helyen vannak ezzel. A sipalyat decemberben kicsit rizikos a ho miatt be vallalni. Nekunk elso nap csak a police tanyeros felhuzos ment ekkor nagyon olvadt a ho es eso esett. Ejszaka sok ho esett szoval a tobbi napon mar mas felvonok is mentek dogivel. Hogy miert erte megis meg elmenni ekkor? Mert elkerulhettuk a nagy tomeget masfelol az arak szezon elottiek voltak kb. 12-24 marka korul volt a napi jegy. A kornyeken minden nagyon jol ki van epitve. Este tobb helyen disko, balkan buli volt. Mindenképpen ajanlom Jahorinat foleg a vadregenyes terepe miatt, bar a kozlekedes miatt inkabb akkor eri meg eljonni, ha legalabb 1 hetre jon az ember. Ha itt keves a ho vagy uncsi van, akkor a kozelben van egy masik palyarendszer: Bjelasnica ami magasabban van es a ho is stabilabb.
IMG-20171216-151445.jpgIMG-20171216-145603.jpgIMG-20171216-151450.jpgIMG-20171216-145632.jpg
2017.03.20. tothlevente
Március 11-18 közötti hetet töltöttük Jahorinán. Féltünk egy kicsit, mert még sosem töltöttünk egy hetet ilyen kis pályarendszerben, de félelmünk alaptalan volt. Nagyon szuper hely, minden hegycsúcsról legalább 2 pálya lejön, amelyek az elágazások révén bőségesen variálhatók. A pályák többsége legalább 3-4 változatban síelhetők - és itt nem a meredek részeket kikerülő szakaszokra gondolok -, mégis ugyanaz a számuk, lévén, hogy a start és a cél ugyanaz.
A térkép alapján kék pálya igazán csak egy van, a 2-es, de azért az összes piroson ki lehet kerülni a meredekebb részeket.
A 8-as olimpiai lesikló ma már csak az alsó 6 üléses tetejéről síelhető, de ha valaki szeret szűz hóban síelni, az besíelheti az egészet. A felső részt nem tapossák, de könnyen beazonosítható, hol is száguldottak le '84-ben.
Egyébként pedig az egész hegyoldal több kilométer szélességben egy hatalmas freeride terep. A felvonók is elég szellősen hálózzák be a hegyet, minden csúcsra csak 1 megy fel. Mégis könnyen átsíelhetők a különböző pályák.
Az árak nagyon barátságosak, a síbérlet az osztrák árak 1/3-a, a pálya minősége pedig nem feltétlen rosszabb. Hozzá kell persze tenni, hogy itt 1800 méter körül van a fahatár, így a felső részek ki vannak téve a szél hóeltakarító munkájának. Ilyenkor jegesebb, rögösebb havat találunk. Szélcsend esetén viszont fantasztikus pályaminőséget varázsolnak a ratrakosok.
A látvány is pazar. Az Alpok és a Tátra csúcsaihoz szokott szemünk itt nem lát éles hegyláncokat, sokkal inkább a röghegységre jellemző kisebb-nagyobb sziklás csúcsokat. A Bükk-fennsíkhoz tudnám erős túlzással hasonlítani az itteni világ tetejét, amely ugye hazánk legszebb tája.
Az Adria víztömegének hála, nagyon hóbiztos terep, a felső részeken sok helyütt most méternél is nagyobb hó volt. Hóágyúkat az 1700 méter alatti területekre telepítettek. Szinte minden pálya hóágyúzható ezen szint alatt. Ez leginkább az olimpiai pályák esetében fontos, mert azok 1300 méteren végződnek. Bizony laza hó fogadott márciusban már minket ebben a magasságban. Sőt a lift beszállójánál már vízisí volt. Mégis minden napra profin megcsinálták.
Nem tudom, csak gyanítom, hogy a kevés ratrak miatt azért egy 6 üléses mindig állt. Ez akkor volt fájó pont, amikor a 7-9-es pályán szerettünk volna síelni, mert ezeket a pályákat csak egy lift szolgálja ki. Mi ezért mentünk. Szerencsénkre az utolsó 3 nap megnyitották, de ilyenkor meg másik lift állt le.
A térképek már nem jelzik a régi lifteket, de muzeális jelleggel megtalálhatók az 1 és 2 személyes székes felvonók, valamint a régi tárcsások is.
Az orgolejicai 2 személyest gyönyörűen felújították, az olimpia 5 színében pompázik és szabály szerűen száguld. Minimum olyan gyorsan megy, mint a 6 személyesek. Mégis csak azoknak ajánlanám, akik nem ijednek meg attól, hogy nincs a be- és kiszállónál lassító, mert itt bizony vadul indul a menet. A gyerkőcök imádták. Sokszor mentek vele. Szó mi szó, ők most láttak először ilyen "felturbózott" felvonót.
Az árakról még:
A lift árakkal ellentétben a kaja már magasabb árszintet képvisel, nem az 1/3-a az osztrák áraknak, hanem a fele, 3/4-e. Konkrétan:
- 0,5l-es korsó sör 4,5KM
- húsleves többféle 7-8KM
- isteni puliszka 7KM
- Cappy és hasonló dzsúzok 3KM
- sült krumpli nagyon nagy adag (minimum a duplája a megszokottnak) 5KM nagy adag ketchuppal, vagy majonézzel együtt,
- krémlevesek (tökkrém isteni a Rajska chatában) 6KM.
1l benzin 1,8-2KM.
2KM=1Eu. Másképp 1KM=kb.155Ft
Még valami. A hegyen és a völgyben is még ott vannak mementónak a lebombázott, szétlőtt épületek, szállodák. Bizarr látvány ez számunkra, de jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, hogyan tudunk békében egymás mellett élni. Nagyszerű példája ennek ma Szarajevó, amely néhány kilométer csupán a síközponttól. A világ egyik legmultikultibb városa. Gyönyörű. Pedig sok városban megfordultam már, mégis talán a legszebb.
https://sielok.hu/fotoalbum/jahorin...a-2017-marcius/kep/1/
Még több foto:
https://www.facebook.com/tothlevi/m...edia_set?set=a.1385203711...
2017.02.27. csaba01
Csütörtöktől (02.23.) vasárnapig (02.26) voltunk a Jahorinán. Most voltunk először, összességében nekünk nagyon tetszett, habár a pályák karbantartása nem az igazi, éjszaka ratrakolnak az igaz de a kritikus pontokra nem fordítanak nagyobb figyelmet, így ezeken a részeken nagyon hamar megjelenik a jég-sár-kő egyveleg. Csütörtökön az 1es 2es 3as pályákat használtuk dél körül voltak olyan 20-40 méteres szakaszok ahol már csak minimális hó maradt inkább csak sár és kő (volt aki itt le is csatolt mert féltette a léceit), a 3as pályarendszer volt jobb állapotban és itt találtunk olyan "útvonalat"amely kevés köves részt érintett, és nekünk nagyon megfelelt, síeltünk is zárásig.
Pénteken az erős szél miatt nem mentek a hatülésesek így maradt a Poljice tányéros felvonója, nem baj jutott idő a csapatunk kezdőbbjeivel is foglalkozni meg persze több időt eltölteni a tányéros kiszállójánál található Peggy kávézó-étteremben ahol állítólag isteni a forrócsoki, én inkább a Szarajevói Prémium nevű csatos üvegben kapható sört kóstolgattam,érdemes felülni az emeletre nagyon hangulatos a berendezés és gyönyörű a kilátás.
Szombat reggelre esett kb 40 cm friss hó és ezzel felejthetetlenné tette számunkra Jahorinát. Mivel az éjszaka második felére váltott csak át az eső hóra sőt még egész délelőtt is havazott nem sikerült éjszaka teljesen letömöríteniük a havat a pályákon így számunkra kicsit furcsa volt a megszokottnál nagyobb hóban síelni, de tetszett a kihívás, a fenyveseken átvezető pályarészek és az egész boszniai táj pazar látványt nyújtott.
Vasárnap reggelre terveztünk még egy rövid csúszást a még jó állapotban lévő pályákon de ez sajnos nem jött össze, a szél miatt nem indították el a Poljice hatülésest ezért a friss hó hírére idesereglett tömeg a tányérossal próbált feljutni a várakozási idő 30-60 perc lett!Úgy döntöttünk hogy a tányéros kiszállójától megpróbálunk átjutni a 3as pályára(nem könnyű kell botozni rendesen) mert az Ogorjelica hatüléses működik.Amikor átértünk és megláttuk a hatüléses előtt várakozó embertömeget rájöttünk hogy ez a délelőtt nem a sielésről szól sajnos,30-40 perces sorban állás után jutottunk fel a 3as pálya tetejére ahonnan már csak annyi időnk maradt hogy lecsússzunk a plusz fokokban megvizesedett megroggyant havon a szállásig.
A szállásunk (egy teljes nyaralót béreltünk)a Sator nevű nyaraló övezetben volt erdei ösvényen tudtunk lecsúszni a felvonóhoz és visszafelé is sílécen érkeztünk a szállásig,ha továbbcsúsztunk 100métert akkor Villa Planinska Idilla-hoz érkeztünk aminek a földszintjén konoba-étterem működik balkáni specialitásokkal(paszulj szárma csevap stb)csapolt Jelen sör kapható jók az árak vendégszerető a személyzet.
Összegezve nekünk nagyon bejött Jahorina de figyelni kell az időjárást mert ha kevés a hó és plusszok vannak hamar megjelenik a kő a pályán,a hétvégét kerülni kell a tömeg miatt hét közben viszont nincs sorban állás, az árak olcsóbbak mint nyugatabra. Sok helyen elfogadják az eurót síbérletet is euróban fizettem, sőt még váltottam is eurót a pénztárban 1 euró=1.95 KM (konvertibilis márka).
Jahorina-072.jpgJahorina-051.jpgJahorina-056.jpgJahorina-058.jpgJahorina-069.jpgJahorina-076.jpg
2017.02.06. pasity
14 napot voltunk Jahorinán, volt ott minden...:-)
-16 majd + 3 is pár nap leforgása alatt.
Nagyon kellett a szombat reggeli friss hó, meg is nyitották a 2 db 6 - os felvonót. Persze a helyiek megneszelték ezt és csúsztak mindenhol :-)
Mostanság nagyon odafigyelnek az € elfogadására ( a kasszába nem tehetik be ). 3 éttermet és egy hotel szórakozóhelyét zárták be. Ilyenkor a főnök a pultnál ül és a pincéreknek gyorsan vált. Váltsatok útközben a benzinkutakon : 1 € = 1.94 KM ( korrekt ).
Elmentünk egy egész napos hószántúrára ( ételt , italt csomagoltak nekünk ). Régóta ismerem az egyik hotel tulajdonosát, ezért Ő kísért el bennünket! Kölcsönadta pár körre a szánját....180 LE - pazar volt ( sztem megyünk v. inkább mi is veszünk egyet ).
Nem maradhatott ki a ratrakolás sem!
50 cm porhó....Gáz, Gáz, Gáz,
Valaki kérdezett gondoláról, csatolok két fotót a leírásáról.
IMG-7798.JPGIMG-7807.JPGIMG-7869.JPGIMG-7890.JPGIMG-7925.JPGIMG-7938.JPG111.jpg222.jpgIMG-7944.JPG
2017.02.03. bertazs
A felvonók és a pályák üzemelése hó, időjárás és tömeg függő. 01.29-én a 8-as pálya ment (az volt a legjobb főleg egyhuzamban lecsúszva az Ogorjelice csúcs tetejéről). A fönti tányérosokból csak a G jelü ment, de azt nem ajánlom 50 kg alatt. A 8 éves fiam sem tudott vele felmenni, pedig jól síel. A 9-es pályán pl. volt hó, de nem volt megcsinálva. Elejé egy kis tábla jelezte, hogy nem üzemel, de hálóval lezárva nem volt, úgyhogy le lehetett csúszni rajta. A középső kettes ülős hétvégén ment, de a kiszállás és a beszállás sem egy leányálom, kis gyerekkel inkább a hatosokat javaslom. Egyébként a G tetejéhez át lehetett csúszni az E tetejéről, kis botozással a végén de ha van hó rendesen szinte bárhol lehet csúszkálni, a pálya jelölések csak tájékoztató jellegűek.
2017.02.03. bertazs
Kártyával elég sok helyen lehet fizetni pl. boltok, hütték, éttermek. Néhány helyen pl. szállodák bárjaiban, kis boltokban, ahol sok turista fordul meg elfogadják az Eurot is, de a saját pénzükben adnak vissza, nem a legjobb árfolyamon. A helyi konvertibilis márkát - ez a fizetőeszközük (váltópénz pfenning :-) - mi autómatából vettük ki ott helyben, mivel elég nehezen beszerezhető itthon. Így kaptuk a legjobb árfolyamot kb. 1 KM 160-165 Ft. Bankautomata Ogorjelicán az 5 csillagos szálloda mellett található (kettő is) A telefonálás elég drága (már nem EU) 180 ft /perc, ha te hívsz 100 ft/perc, ha téged hívnak. Az adatforgalom szintén méregdrága, viszont sok helyen van WIFI pl. szállodák, hütték, éttermek.
2017.02.01. Naftz Andras
Mint az elöttem szoló mondta személyivel belehet lépni Boszniába.Ha autóval mentek a sebességkorlátozásrsa figyelj!Vannak telepitett radarok.A határtól Szarajevóig 4. Hazafelé az autópálya kijáratnál megállitottak a rendörök és addig nem engedtek tovább amig leellenőrizték , hogy nem volte gyorshajtásom.Egyébként minden külföldi rendszámos autót.Probléma még a lakott terület.A lakott terület jezőtábla után sokszor alig van ház.Valahol messze a hegyoldalban 1-2.Már vagy10 15 perce megyek és már elfelejtettem,hogy lakott területen vagyok és akkor ott a végét jelző tábla.Lassan lehet haladni a kanyagós út és a teherautók miatt.A telepitett radarokat tábla jelzi.Bjelasnica kb 60 km-re van jahorinától.Tányéros liftből 2 szokott müködni a bébilift és az olimpiailift.Olimpialift az a szolovákiában rendseresitett régi katapultos.De a 3 db 6személyessel a terep 90% besielhető.Mi 25-én jöttünk haza. Ha Márciusban lesz jó hó akkor ismét megyünk.
2017.01.30. bertazs
2017.01.26-29 között síeltünk Jahorinán. Az első nap délelőtti kis köd és hószállingózás után végig napsütéses időnk volt mínusz 4-5 fokkal, de kicsit vékony a hóréteg a pályákon, így délutánra a napos helyeken már ki-ki bukkant a föld vagy a fű és persze vannak kövek is meg jég is, de becsületükre legyen mondva, hogy reggelre tisztességesen megcsinálják a pályákat, így kora délutánig nagyon jókat lehetett síelni. A pályák közepesen hosszúak és főleg pirosak, de szélesek és nem túl veszélyesen meredekek, azonban itt ott jegesek vagy buckásak. Az Ogorjelica csúcsról az olimpiai pályán végig egy egész korrekt csúszást lehet tolni. Nekem ez volt a kedvencem. A pályák és a felvonók háromnegyede ment, hétköznap nem is volt sor, de hétvégén azért már sokan voltak és ez a pályák állapotán is meglátszott, de lehetett találni mindig olyan felvonót ahol nem volt sor. Egyébként pályán kívül is lehetett síelni, mert ott volt hó bőven és nem volt letúrva. Az árak korrektek a kaja ehető, viszont bárhol lehet dohányozni, ezért helyenként a szállodák bárjaiban és a hüttékben néhol vágni lehetett a füstöt. Az út sima volt csak a kevés autópálya miatt volt hosszabb kb. 8 óra alatt értünk oda 2 megállással és 7 és fél óra alatt vissza.Érdekesség, hogy a pénztárnál kapott sí térkép köszönő viszonyban sincs a pályán, a felvonóknál kitett térképpel, ugyanis mindkettőn más a pályák számozása és néhány a térképen feltűntett pálya nem is létezik, ill. a "c" jelü felvonó kb. 20 éve ment utoljára. A pályarendszer egyébként nem bonyolult, egy nap után kiismeri magát az ember, ill. a tetején szinte bárhol át lehet csúszkálni a pályák között. Nagyon sok volt a kezdő síelő, akik nem a tudásszintjüknek megfelelő sebességet választják, úgyhogy oda kell figyelni. Több ütközést is láttunk s a helyiek nagyon kevesen használnak bukósisakot. A másik furcsaság, hogy a sípályán is lehet szánkózni (vagy legalább is nincs táblákkal tiltva), ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a piros pálya alján apjukkal szánkózó kisgyerekekbe botlik az ember. Ez már a Balkán, mentalitásban síkresszben és közlekedésben is.Összességében ár érték arányban nagyon korrekt volt. A szállás is rendben, az emberek kedvesek a táj gyönyörű, és érdekes, hogy a balkáni háború nyomai még milyen sok helyen megmaradtak, itt még kézzel fogható a történelem, Mi a 8 éves fiammal nagyon jól éreztük magunkat, nagyot síeltünk, de az tény hogy 3-4 napnál nem érdemes hosszabb időre menni.
2017.01.04. Matyi72
Szilvesztert Jahorinán töltöttük. Szép idő volt 31-én, a praca-n volt csúszásra lehetőség. A hegyen még nagyon kevés volt a hó, nem üzemelt a többi pálya. Megnéztük Palen a Ravna planina új sípályát, és hazafelé az olimpiai bobpályát a Trebevicen. Szuper volt...
IMG-20161230-124338.jpgIMG-20161230-131755.jpgIMG-20161231-091407.jpgIMG-20161231-111502.jpgIMG-20161231-110725.jpgIMG-20161231-122722.jpgIMG-20161231-142632.jpgIMG-20161231-122752.jpgIMG-20170101-100927.jpgIMG-20161230-141343.jpgIMG-20170101-121543.jpgIMG-20170101-121732.jpgIMG-20170101-111618.jpgIMG-20170101-111828.jpg
2016.02.04. nemzo
Az elmúlt három évben mindig volt márciusi síelésünk Jahorinán, tavaly 20-22 közt! A kései időponthoz képest kiváló állapotok voltak, ember meg igen kevés, tehát hajrá. Szállást mindig lehet találni, a hektikus időjárás miatt én indulás előtt legkorábban 3 nappal foglalok és még egyszer sem kellett emiatt elhalasztanom az utazást. A legrosszabb ami megtörténhet, hogy Paleban kapsz helyet, de a Damist nyugodtan ajánlom, 15-20 euro közt kapsz szobát reggelivel.
A személyzet és a konyha OK, a hotel hozza a standard 3 csillagot. Mi szerdán megyünk 12-en, és vasárnapig várok a beígért 50 centi hóra, addig nem foglalok, mert ilyen közel már nem illendő a lemondás. Az előrejelzésre figyelj, az időjárás az egyetlen rizikó, a többi biztosan megoldható. Szép időt, jó havat !
2015.12.14. pasity
Megvolt a 2015 / 16 - os megnyitó , a kevés hó ellenére egészen jól sikerült.
Nagy Party-k és kis csúszások:-)
Új kamerát szereltek fel az egyik hotelre : http://www.jahorina.ca/
Friss infó azonnal látható.
Jah-2015.12.13---3..jpgJah-2015.12.13..jpgJah-2015.12.13---2.jpgJah-2015.12.13---4.jpgJah-2015.12.13-5..jpgJah-2015.12.13-6.jpgJah-2015.12.13-7.jpgJah-2015.12.13-8.jpgJah-2015.12.13-9.jpgJah-2015.12.13-10.jpgJah-2015.12.13-11.jpg
2015.03.15. Kristina
Mi március 8 és 12 között voltunk Jahorinán. Mátéval tökéletesen egyetértek. Nagyon jól írta le a viszonyokat.
Ami nekem különleges volt, hogy a pályarendszer jóval nagyobb, mint ahogy a 25 km alapján elképzeltem. Talán a sok átkötőt nem számolják bele, vagy az egymással párhuzamosan futó pályákat - nem tudom, de jóval többnek tűnt. Az olimpiai pálya egyszerűen zseniális. Megunhatatlan. A tájkép a rengeteg szerb lucfenyővel pedig nagyon extra! Pályajelölés tényleg nem nagyon van, de nyilván nem nagyon van hova eltévedni sem - merthogy egyetlen hatalmas domboldalról van szó. Talán nagy ködben ez gondot okozhat, mert rengeteg nyom van a pályákon kívül is. Szóval figyelni kell.
Sajnos mi nem tudtuk megkóstolni a bosnyák (vagy szerb?) konyha remekeit, merthogy MINDENHOL dohányoznak és erre nagyon nem számítottunk. Gyakorlatilag az összes hüttében (amiből egyébként rengeteg volt) és az éttermekben is állt a füst, és egyszerűen nem tudtuk rászánni magunkat, hogy ott együnk. :(( Szóval ezt nem tudtuk előre és nem vittünk kaját, így a helyi kisboltban vettünk zacskós levest...
Na, de sebaj. Jahorina így is nagyon klassz volt. Majd legközelebb erre is készülünk.
2015.03.02. Budai Tamás
Egyetértve az előttem szólóval mindenképpen az egyik legjobb hely, európai értelemben!!!
Kiegészíteném annyival, hogy a kétüléses felvonó is működik, de csak vasárnap, vagy jó idő esetén :) . Az indulási állomása ötven méterrel feljebb, balra található.

A jelöléseket annyival megvédeném, hogy a francia és osztrák. pláne olasz pályák sincsenek jobban kitűzve. Itt viszont minden,a hegycsúcsokról - kellő helyismeret alapján - egyirányba torkollik.
A helyiek, szerényen a három-négy irányba menő pályákat is egynek kezelik.
Az egész egy free-ride paradicsom, az olimpiai pályák nyújtotta élmények mellett.

Fontos viszont a pályák számozására és jelölésére figyelni, mert a síbérlettel kapott térkép, a felvonók melletti nagy táblák jelölései, számozása, valamint a tényleges pályán lévő számozás néha eltér egymástól. ::))

S ha néhány alap szót szerbül szólsz a helyieknek, végtelenül hálásak, az egyébként is meglévő segítőkészségük mellett.
2015.03.02. Zelenyák Máté
Egy csodálatos hetet töltöttünk el Jahorinán február 21-28 között. Sokat olvasgattam a hellyel kapcsolatban (főként itt a sielok.hu forumon) és a várakozásaimnak megfelelően nagyon jól éreztük magunkat.
A pályák minőségére nem lehet panasz, szépek és karbantartottak, ami kicsit hiányos az a pályák jelölése (ez csak akkor jelent problémát, ha nagy köd van és nem tudod merre vagy arccal). A hó mennyiségére egy szavunk sem lehetett, 160cm volt amikor kimentünk és ott tartózkodásunk alatt is kaptunk 20 centit az égi áldásból.
A honlapon található sítérkép böngészése után nagyon nagy meglepetés volt számunkra, hogy a H jelű Praca-n lévő két személyes felvonó helyett is egy új 6 személyes lifttel lehet feljutni.
Kaja és pia zseniális és emelett olcsónak is mondható, még egy szlovák síterep áraival összehasonlítva is (osztrák hütte árakhoz képest mogyorókért ehetünk és ihatunk).
Szállásunk a Max-Well nevű apartmanházban volt, ami ár-érték arányban teljesen jó volt. Ha valaki booking.com-os commenteket olvasgat a helyről, azért átlagolja a hozzászólásokat.
Volt egy nagyon durván ködös napunk, amikor nagyjából úgy szenvedtük le magunkat a Poljice-n (itt a nagy köd és a gyengén jelölt pályák miatt festékszóróval volt jelölve egy útvonal, amin le lehetett csúszni).
Egy szarajevói látogatást mindenkinek csak ajánlani tudok, mi egy tip based free walking tour-on is részt vettünk (angolul) és ráadásul csak mi négyen voltunk, így egy tök jó gyaloglós privát túrát kaptunk.
A túraszevező cég irdája a latin hídnál van, egyéb infó a honlapjukon: http://www.sarajevoinsider.com/tour...s/free-more.html
A helyiek (mind Szarajevoban, mind Jahorinán) nagyon kedvesek és készségesek, viszont a kommunikációhoz tetszőleges szláv nyelv ismerete, vagy jó activity tudás javallott. Angolul főként kulcsszavakban beszélnek, így nem érdemes cizellált körmondatokkal támadni őket.

Végszóként annyit mondanék, hogy MINDENKÉPPEN VISSZAMEGYÜNK!
2015.02.22. borgabi
Kell írnom beszámolót, pedig még eddig nem írtam.
Már harmadszor vagyok itt, de még biztos jövök máskor is. Kedden este kitaláltuk, hogy nézzük meg Jahorinát, mivel igen jók voltak az időjárás előrejelzések. Szerdán neki is vágtunk. Jól tettük. Szombat délig maradtunk. Ez a terep 2-3 napra kiváló, főleg ilyen körülmények között. Szikrázó napsütés, szélcsend, napközben 1-2 fok plusz, nagyon jó hóviszonyok, remekül kezelt pályák.
Szombat délelőtt azért már rendes tömeg volt, volt úgy, hogy 15-20 percet kellet várni a felvonónál. De az előző napon tökéletesek voltak.
Szállás: Szerencsénk volt mivel a legtöbb szálás telített volt, de odautazás közben a Rajska Vratából visszaírtak, hogy van hely (valakik valószínű visszamondták). Vendéglő helyben, tökéletes pályaszállás,finom, bőséges kaja,stb.
Napi 50 euró alatt (síbérlet, szállás, bőséges finom kaja) főidényben. Márciusban ez 30-40 euró/nap.
Valószínű, hogy márciusban még visszamegyek, ha hasonló időjárási viszonyok lesznek (2013-ban már voltam), lehetőleg hétköznap. Ilyenkor alig vannak.
Ár/érték arányban magasan veri az osztrák, szlovén síterepeket.
Próbálok képeket is feltölteni, ha sikerül.
https://sielok.hu/fotoalbum/jahorin...a-2015febr3/galeria/
2015.02.17. horiz
Február 2-től 7-ig síeltünk Jahorinán igazán nagyszerű hely hó, szállás és az árak szempontjából. Az tényleg megfizethetetlen ha 30méterre van a szállásod a pályától.
Arról nem beszélve hogy teljes költség kihozható 50 ezerből.
A pályák irányjelzése elég gyenge érdemes át tanulmányozni hogy merre vezetnek mert táblák nem nagyon vannak. Több magyar szót halottam mint Szlovákiában és szerintem kedvesebbek is az emberek. Pályák elég jól vannak kezelve rossz idő esetén busszal át lehet menni ingyenesen a szélmentes pályákra nem kell kutyagolni.
2015.01.05. Matyi72
Hétvégén itt jártunk. Klassz volt, bár egy kis hó még azért valóban kellene a hegyekre. Az emberek még mindíg kedvesek, az árak még mindíg viccesek. Pl. A 2067méter magas Bjelasnican egy napos jegy 12,5euro ami kb3800ft!!!!(eplényben ugyanez 6300). Megnéztük Bjelasnica mellett Igmant is, itt vannak az olimpiai síugró sáncok. Gyönyörű fenyves erdőben kicsit eldugott helyen van, nagyon szép. Itt sajnos nem tudtunk már csúszni, zárásra értünk oda Bjelasnicaról, de a ratrakos ember vitt minket egy kört a pályán. Nagy élmény volt! Visszajövünk...
DSCN7411.JPGDSCN7415.JPGDSCN7412.JPGDSCN7420.JPGDSCN7422.JPGDSCN7410.JPGDSCN7436.JPGIMG-20150104-201732.jpgDSCN7407.JPGDSCN7429.JPGDSCN7430.JPGDSCN7469.JPGDSCN7454.JPGA 84-es olimpiai sísáncok Igman-on.Igman felé...A ratrak amiben utazhattunk egy kört :-) olimpiai podiumBjelasnicaaz árakat 2vel kell osztani, akkor euro (1KM 150ft)
2015.01.04. pasity
Nagyon jó volt a Szilveszter, a késői hó és foglalások miatt alig voltak a pályán.Egy-két helyen azért még kellett volna egy kis hó.Mára 20 cm-t írtak ez újra felfrissíti a terepet.
Egy újdonság, hogy szerda-csütörtök-péntek éjszakai síelés van 18 - 21-ig a Poljice pályán(tányéros felvonó), ami 8 eu.
foto-2.JPGfoto-32.JPGfoto-54.JPGIMG-0967.JPGfoto-1.JPGfoto-3.JPGfoto-5.JPG
2013.12.17. pasity
Sziasztok!

A tavalyi hóviszonyokhoz képest kevesebb a hó, kb. 50 cm. Múlt héten volt a hivatalos megnyitó, a Poljicen: baby lift, tányéros és a kettes ülőlift működött. A Rajska Vratanál pedig a lift Zseljo ment.
Azt írták a fórumokon, hogy a hóvastagsághoz képest nagyon jól rendbe tették a pályákat, de a fenti részeken itt-ott hiányzik még a hó. Két héttel ezelőtt, amikor ott voltunk, akkor fejezték be a karbantartási munkákat, feltették a kábeleket és a hatosokat. A hétvégére 2 tányérost, baby liftet és egy hatost ígérnek, már csak azért is, mert egy nagyobb szlovén csapat érkezik.
Az idei megnyitó: https://www.youtube.com/watch?v=gZm...LeAhrUns#t=64
2013.04.14. Nelson79
Hasonlóakat tudok írni, mint esa. Március 15.-i hosszú hétvégén jutottunk el újra Jahorinára ( 4-5 éve már voltunk kétszer). A pozitívumok megmaradtak:
- gyönyörű táj, egészséges zöld fenyők;
- elképesztően olcsó síbérlet (10 euró nap);
- nagyon finom balkáni ételek;
- az alpok síterepeitől eltérő hangulat.
Ehez párosult még három fő lift kicserélése (régi kettes helyett hatülésesre) és a lenti részek hóágyúzása. Mondjuk ezen a hétvégén erre nem volt szükség, mert lényegében végig esett a hó. Egyedül vasárnap sütött csak ki a nap. Csatolok pár képet,
IMG-0748.JPGIMG-0757.JPGIMG-0759.JPGIMG-0765.JPGIMG-0773.JPG
2013.03.05. szilmol
Jahorinán jártunk
2013. 02. 28. - 03. 04.

Nehezen indult, de ahogy lenni szokott, annál nagyobb élmény volt.

Utazás
Bajáról mentünk, és a 404 km-t 6 óra alatt tettük meg kényelmesen (Baja-Bátaszék-Mohács-Udvar-Osijek-Dakovo-Slavonski Samac-Doboj-Zenica-Szarajevo-Jahorina). Az első szakasz elég fájdalmas, mert a bosnyák részen szinte mindenhol sebességkorlátozó tábla van, és egyben mérnek, büntetnek is. Mi betartottuk a sebességet, így ránk se hederítettek. Szerencsére, mire csüggedtünk, és elértünk Zenicáig, elkezdődött az autópálya, ami egészen Szarajevóig vitt. Az üzemanyagárak messze Boszniában a legolcsóbbak, senki ne tankoljon korábban. (közvetlen a határ után, Samacban érdemes tankolni - Dízel: 2.35 KM (=1.175 EUR), Benzin: 2.30 KM (=1.15 EUR), ezt követően picit drágábbak a kutak)

Szállás
Hetekig vadásztuk a szállásokat, mert szeretjük körbejárni a lehetőségeket. Egyben nem szerettünk volna "jahorinai magyar" szállást foglalni az ottani árakon jóval felül. Így pár telefon, e-mail és áttételes ismerősünk segítségével sikerült apartmanhoz jutnunk. Merem állítani, hogy megérte az előzetes, talán picit több kommunikáció, mert szuper körülmények között lakhattunk.
Az országra azért kiemelten jellemző, hogy felettébb korlátolt számban beszélnek más nyelven, mint szerb-horvát-bosnyákul, de a fontos helyeken (étterem, síkölcsönző, bérlet vásárlás, pénzváltás, stb.) mindig tudott valaki segíteni.
8-an mentünk (6 felnőtt és 2 gyerek - 7 és 9 évesek) végül a Max-well apartmanházba (https://www.max-well.org). Mindenkinek csak ajánlani tudom. A tulaj, Mladen, tökéletesen beszél angolul, és kifejezetten segítőkész. Érkezéskor várt minket a Poljice felvonónál, és megakadályozta, hogy eladjanak nekünk hóláncot az autónkra (mondván, csak azzal lehet a házhoz felmenni - ami, mint bebizonyosodott korántsem volt igaz). Persze azért akinek van, vigyen magával. A Poljice felvonótól induló út mellett fekvő Sator nevű nyaraló-telelő-üdülőfaluban volt a ház, amit egyébként 2012. december 28-án adtak át. Minden zsír új, néhol balkáni megoldásokkal, de igazán nem zavaróan. Könnyű volt szemet hunyni ezek felett. (Pl. az új zuhanykabin alján kifolyik a víz a fürdőben, a falra helyezett kő díszítés nem szépen felrakott, stb.) A kandalló azonban pazar, az ágyak teljesen újak és kényelmesek, az apartman csodásan felszerelt. A házat folyamatosan kezelő gondnok minden nap teljesen ingyenesen új adag fát készített a szoba elé, hogy táplálhassuk a kandallót. Egyébként a központi fűtés is kiváló. Emellett a gondnok naponta járt le Szarajevoba, és nyugodtan adhattunk neki listát a fenti boltban nem kapható dolgokról, ő délutánra beszerezte.
Emellett azt hiszem az ár is teljesen barátinak tekinthető, hiszen 70 Eur/apartman/nap volt a taksa. Semmi kaució, extra adó, stb. A tetejében 6 személy számára van kényelmesen hely a 2 szobában ( a nappaliban 2 nagy franciaágy, míg a plusz szobában 1 kétszemélyes ágy). Mi 2 apartmant béreltünk, volt hely bőven.
Extra információ: a ház mellett már építik az új sípályát, és a hozzátartozó felvonót, így a jövő szezonra már klasszikus pályaszállás lesz. Egyébként most is nevezhető pályaszállásnak, hiszen egy reggeli 50 m-es séta után már csatolhattunk fel, és csúszhattunk le a Poljice 6-os felvonóhoz. A nap végeztével pedig egészen a küszöbig lehet lecsúszni.

Pályák
Ha nem hallom a sok szerb szöveget, azt hiszem Ausztriában vagyok. Eddig 80%-ban oda jártunk, és bátran állítom a pályák minősége vetekszik a sógorokéival. Minden nap számtalan ratrak járta végig és dolgozta újra a lejtőket. Mindig kifogástalanok voltak. A felvonók a legújabbak. Szinte csak beülős van, tárcsás talán 2 db működik. A pályák elég hosszúak, és szélesek. Mindenképpen ideálisak kezdőknek, családosoknak, "kocasíelőknek", azoknak, akik évente 1-2-szer jutnak havas lejtő közelébe. Szinte csak kék és piros pálya van, amelyekből a pirosakban is inkább a kék szakaszok dominálnak. Kellemes síterep. A hegy bal oldalán van az olimpiai pálya, ami kicsit munkásabb és élvezetet nyújt profiknak is.
A pályákon - fent, útközben, lent - kellő számú hütte található, amelyek mindig kellemes hangulatot árasztanak. Mindenhol lehet enni, inni, mulatni. A kaják isteniek, nagy a választék, és nagyon jutányos áron vannak (Ausztriához képest végképp).
Sajnos a felvonóknál sokat kellett várni (kb. 10 perc), mert elég nagy volt a tömeg, viszont ezt a pályán, siklás közben egyáltalán nem lehetett érezni. Minden síelő feltűnően vigyáz a másikra, nincsenek olyan veszélyes elemek, mint egyéb síterepeken. Elég sok snowboard-os is van, azonban ők siklanak, nem pedig a havat hordják le a pályákról.

Éttermek
Szuper helyek vannak, hamisítatlan balkáni ételekkel, mentalitással. Mindenféle étel megtalálható, úgymint levesek - corba, pizzák, tészták, speciális szerb ételek (Cevap, Pljeszkavica, Raznici, stb.), tengeri fogások (halak - riba, tintahal minden formában - lignje na zaru, stb.). Párat mindenképp kell, hogy ajánljunk: Ognjiste (Sport Granzov aljában a Poljice felvonónál), Etno pizzéria (Sator faluban a pályához közeli Peggy nevű hütte mellett igazi kemencés sütéssel), Koliba (szintén Poljicénél). Azonban ezeken kívül is az étel szempontjából csak pozitív tapasztalatunk van. Sajnos a pénzüket elég szabadon kezelik, és határoznak meg önkényes átváltási árfolyamokat, így mindenképp érdemes átváltani Euronkat Konvertibilis Márkára, vagy ha fizetünk Euróval, akkor kérjünk vissza márkában, mert akkor csak egyszer vesztünk az átváltáson. A legjobban akkor figyeljünk, ha vegyesen fizetünk Euróval és márkával, mert virtuózan számolnak, persze saját zsebre. Egyébkét az átváltási arány normál esetben: 1 EUR = 2 KM, amit a boltban be is tartanak. Azonban találkoztunk 1 EUR = 1.8 KM konvertálási aránnyal is.

Végezetül álljon itt pár ár, "étvágygerjesztőként" a Jahorina-látogatásra bátorítás végett:
Síbérlet: 1 napos felnőtt - 33 KM (16.5 EUR), 2 napos felnőtt - 60 KM (30 EUR)
Síléc bérlés: 10 KM (5 EUR) / nap - 3 napnál hosszabb időszak esetén jelentős kedvezmény
Síbot: 5 KM (2.5 EUR) / nap
Sícipő: 10 KM (5 EUR) / nap
Árak étteremben és hüttékben:
levesek: 4-5 KM (2-2.5 EUR)
fő ételek (körettel): 10-14 KM (5-7 EUR)
pizza: 10-15 KM (5-7.5 EUR)
desszertek: 4-6 KM (2-3 EUR)
sör: pohár - 3 KM (1.5 EUR), korsó - 3.5 KM (1.75 EUR)
üdítő: 3-4 KM (1.5-2 EUR)
tea mézzel: 2 KM (1 EUR)
kávé (többféle): 3-4 KM (1.5-2 EUR)

Mindenkinek jó időtöltést, síelés, kirándulást a Jahorinára!
2013.03.04. Matyi72
Február 28.-Március 2. között ismét meglátogattuk a boszniai Jahorina sípályát. Az élmény és a látvány, sokkoló volt. :))
Vale46, a képeken keresd a párodat....
DSCN0405.JPGDSCN0374.JPGDSCN0376.JPGDSCN0427.JPGDSCN0377.JPGDSCN0396.JPGDSCN0412.JPGDSCN0420.JPGDSCN0410.JPGDSCN0413.JPGDSCN0378.JPGDSCN0407.JPGDSCN0425.JPGDSCN0380.JPGDSCN0381.JPGDSCN0382.JPGTrebevicDSCN0383.JPGDSCN0385.JPGDSCN0386.JPGDSCN0388.JPGDSCN0391.JPGDSCN0394.JPGDSCN0395.JPGDSCN0398.JPGDSCN0400.JPGDSCN0404.JPGDSCN0406.JPGDSCN0411.JPGDSCN0417.JPG
2013.03.02. vale46
Üdv mindenkinek!

Február 24. és március 01. között voltunk ismét a Jahorinán.
Hát mit mondjak, azt adta ismét, amit vártunk tőle. Hatalmas havat, kiválló pályákat, sielési lehetőségeket, barátságos embereket, fantasztikus ellátást.
Szakadó hóban érkeztünk, és még három napig gyakorlatilag esett, persze különböző intenzitással. A felső pályaszkaszokon óriási köd is volt, de például a praca az akkor is kiválló volt. Aztán csütörtökre megjött a gyönyörű idő, akkortól jöhettek az igazi sielős örömök.

Külön élmény volt számomra, hogy Levike74 fórumozó tagunkkal is megismerkedtünk személyesen, miután vele és kedves családjával egy apartamanban laktunk. (ők először voltak itt - többek közt ajánlásomra is - de úgy láttam rajtuk, hogy nem csalódtak semmiben.) Aztán az is nagy élmény volt, amikor az ogorjelica kétüléses felvonó tetején, épp miközben gyönyőrködtem a tájban, illetve fényképezéshez készülődtem - gyakorlatilag minden "előzmény nélkül"- megszólítottak, hogy "nem te vagy a vale46?" Hát Matmos volt az.

Jó volt, szuper volt, köszönjük Jahorina! Jövőre ismét látni akarunk!!!
P1020035.JPGP1020031.JPGP1020028.JPGP1020008.JPGP1020017.JPGP1020019.JPGP1020025.JPGP1020029.JPGP1020038.JPGP1020041.JPGP1020036.JPGHóember
2013.02.25. hr feri
Sziasztok síelők!

Kedvcsinálónak felteszek néhány képet a múlt heti jahorinai síelésről és megosztom veletek a tapasztalataimat.Út: Beremend,határátkelő- Jahorina 365 km és ezt a távot 6 óra alatt tudtuk megtenni.Mi a Sator üdülőtelepen béreltünk nyaralót- 8 fő 80 euró.Az üdülőtelepre való feljutáshoz hóláncot vagy nagyon jó téligumit ajánlok.
110 cm hó borította pályákat jól karbantartják de élvezetes volt a pályán kívüli síelés is. Lehet h. a korábbi pályaértékelésemet felülbírálom négyesről ötösre. Hét közben nincs tömeg, ezért aki teheti az hét közben menjen.
Üdv Feri.
2013.01.31. coolman
üdvözlet mindenkinek!!!

Szerencsésen hazaértünk Boszniából Jahorináról!!!

Háááááát csak szuperlatívuszokban tudok írni a túránkról. Békéscsabáról indultunk a röszkei határátkelőhelyen Szerbiában majd onnan Bosznia fel a hegyre és Jahorinai síterep volt a cél.

Az út sajnos kicsit hosszú időben, mert az 500 km-ből 60 km autópálya a többi pedig szinte végig szerpentin.

Viszont Jahorina kárpótol a hosszú útért. Modern felvonók szuper ratrakolt pályák, rengeteg freeride rész alacsony árak...stb.

A Hotel Vidikovacban volt a szállásunk ahova snowmobillal lehet feljutni ez már megéri...szuper kis kaland a snowmobilozás. A tulaj egy telefonhívás után jött és hozott vitt minket.

A szállás szuper. Tiszta, Nagyon jól be van fűtve mindig szuper az ellátás, bőséges reggeli...3 fogásos vacsora és állandó ajándék pálinka és helyi jellegzetes ételek kóstolása. A bejárati ajtó és a pálya 1 méterre van.

A síterep nagyon hangulatos modern 6 üléses felvonók vannak, sorban állás nincsen a pályákon sincsenek sokan tény, hogy mi hétköznap voltunk. Nagyon jó lejtésű pályák itt mindenki megtalálja a maga tudása szerinti pályákat, de talán inkább olyan jöjjön aki legalább egy szezont csúszott már piros pályákon.

Az árak igazán üdítően hatottak Ausztria után nagyon érdekes, hogy a helyiek kijönnek a kis asztalkájukkal és azon árulják a sört az üdítőt és jégert, pálinkát édességet.

Semmiben nem szenvedtünk hiányt és egy nagyon jó síelést tudhatunk magunk mögött szerencsénk volt a hóviszonyokkatl, mert életemben nem mentem ennyit pályán kívül, erdőben és ki tudja még hol de az biztos, hogy nem pályán:)

ÉÉÉÉÉÉÉÉS ami a legfontosabb ennyi barátságos emberrel sem találkoztam sehol sípályán. Mindenki nagyon nagyon barátságos, mosolyognak próbálnak beszélgetni és kedveskedni le a kalappal előttük mind a pályán mind a felvonón és a vendéglátó helyeken is ezt tapasztaltuk.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a hangulatos helyeket kis pénzést jó minőséget kap.

üdv: cool
SDC11798.JPGSDC11803.JPGSDC11810.JPGSDC11817.JPGSDC11833.JPGSDC11830.JPGSDC11848.JPGSDC11864.JPGSDC11931.JPGSDC11933.JPGSDC11855.JPGSDC11961.JPG
2012.12.29. pasity
A 7végén voltunk lenn Jahorinán pár napot villámlátogatás szerűen.
75cm hó verőfényes napsütés,ratrakolt pályák vártak bennünket.
Sehol senki néha az az érzésem támadt, mintha a saját pályámon csúsznék:-)
Akciós bérletek,báránysütás...aznap indított 6os Praca!!
IMG-4534.JPGIMG-4539.JPGIMG-4544.JPGIMG-4560.JPGIMG-4574.JPGIMG-4575.JPGIMG-4577.JPGIMG-4583.JPGIMG-4586.JPGIMG-4602.JPGIMG-4605.JPGIMG-4611.JPG
2012.03.18. Matyi72
Március 14-15-16-án Boszniába vettük az irányt, egy utolsó síelésre. Első nap a napos előrejelzések ellenére, ködös volt, egy lift üzemelt az alsó pályákon. Rajtunk kívül kb 20 ember volt, a pályák hibátlanok voltak, végülis az első ilyedség után, nagyon jót síeltünk a tök üres lejtőkön.
Második nap már kevésbé volt ködös, a hátsó tányérosokon kívül minden lift üzemelt, az idő egyre jobb lett, de szerencsére nem sütött ki a nap, nem jött az igért meleg. Határeset volt, ha kitisztult volna az idő, egy óra alatt full bekásásodott volna az összes pálya. Szerencsére megúsztuk, nagyon jó viszonyok voltak egész nap. Féltünk kicsit lemenni az előrejelzések miatt, de nagyon megérte, az olvadás amire számítottunk, az elmaradt.
Úgy döntöttünk, hogy a harmadik napon átmegyünk Bjelasnicára, nagyon kíváncsi voltam már erre a helyre, nem voltam még ott. Az út Jahorináról Sarajevón keresztül, 40km Bjelasnicáig. A hegyre vezető úton felfelé menet, szikrázó napsütésben, lenyűgöző látvány a Bjelasnica. Az olympiai hegy...engem elvarázsolt. Nagyon szerettem volna már látni élőben, nem is nagyon érdekelt hogy milyen lesz rajta síelni, csak ott akartam már lenni rajta. :-) Egy háromszemélyes ülőlift visz fel kb félútig, onnan egy kis letörésen lecsúszva egy csákányossal lehet tovább menni kb 3/4-ig, ott ugyanúgy lecsúszunk egy tányéroshoz, ami a 2067 méteres csúcsra visz. Az idő szép tiszta volt, a körpanoráma pazar. Egyre melegebb lett, és a pályák a háromszemélyestől lefelé full lekásásodtak, de onnan felfelé jól tartották magukat, a fahatár fölött hideg volt. A pályák feketék és pirosak, kezdőknek nem ajánlom.
Nagyon klassz napokat töltöttünk ismét Boszniában.
Előzőleg már töltöttem képeket Bjelasnicáról, most ide teszek párat Jahorináról.
DSCN0044.JPGDSCN0048.JPGDSCN0011.JPGDSCN0013.JPGDSCN0014.JPGDSCN0015.JPGDSCN0022.JPGDSCN0024.JPGDSCN0030.JPGDSCN0042.JPGDSCN0043.JPGDSCN0046.JPGDSCN0054.JPGDSCN0056.JPGDSCN0067.JPGDSCN0070.JPGDSCN0075.JPGDSCN0058.JPGDSCN0076.JPGDSCN9976.JPG
2012.03.10. vale46
Sziasztok! Március 04. és 09. között voltunk a Jahorinán. 4 napot sieltünk szikrázó napsütésben, kiváló hó- és pályaviszonyok mellett.
Szállásunk a Pansion Vidikovac volt, amely tényleg pályaszállás - annyira, hogy a holmiainkat úgy vitték fel hómotorral - , a felső hatüléses felvonó alatt elmenő pályánál van. Szó szerint úgy kellett becsúszni a felvonóhoz. A szállásunk egy kb. 50 négyzetméteres lakás volt, két szobával, fürdőszobával. 3-an laktunk benne, de akár 5-en is kényelmesen elférnének. Van konyharész is kialakítva az egyik szobában, tűzhellyel, hűtővel stb... Poharak, tányérok, törülköző stb. van a lakásba. Lehet kérni félpanziót is - mi ezt tettük - amely rendkívül házias, finom és bőséges volt. S ami nem utolsó szempont az az, hogy mindez két felnőttnek és egy 12 éves gyereknek 5 éjszakára összesen 270 Euro volt. (Ha valakit érdekel tudok adni telefonszámot. Foglalás szempotjából annyi a gond, hogy angolul kicsit beszélnek csak, illetve, hogy Alexander azt mondta amikor eljöttünk, hogy kb 10-12 napig vannak még nyitva, azután decemberig záróra. Persze, ha lesz jó hó még + vendég, nyitva lesznek ők.) Volt külön sítároló, közvetlenül az utcai bejárati ajtónál. Szóval a szállás, ellátás 5*-os.
Mint fentebb írtam, a pályák kivállóak voltak míg ott voltunk, volt hó bőven rajtuk, és azon kívül is. Minden pályát be lehetett sielni, még a két völgybe lemenőt, úgyhogy fentről indulva igencsak elfáradt az ember, mire a legalsó felvonóhoz leért. Délutánra persze mint minden helyen megromlottak a pályaviszonyok, de másnap reggelre a pályák olyanok voltak, mintha szőnyegen sieltünk volna. Pályák, hóviszonyok 5*-os.
A hütték, a hangulat, az árak, az ottaniak barátságossága úgyszintén 5*-os volt.

Mindent összevetve fantasztikus napokat töltöttünk el, hamarosan teszek fel képeket is.
P1010732.JPGKilátás a szobábólP1010728.JPGP1010636.JPGP1010726.JPGP1010718.JPGP1010706.JPGP1010697.JPGP1010635.JPGP1010632.JPGP1010638.JPGP1010652.JPGP1010687.JPGP1010719.JPG
2012.01.29. Matyi72
Január 26.-27.-28.-án Jahorinán síeltünk. A tavalyi élmények hallatán, két barátom úgydöntött, hogy megnézik velünk ezt a terepet.
Ausztriába, és szlovéniába járnak legtöbbet, és kicsit kételkedve indultak neki a dolognak. De nem csalódtak, sőt, sztem leesett az álluk(bár ezt titkolták, de én láttam rajtuk :-)). Első nap nem volt ideális az idő fent a hegyen, az orrunkig sem láttunk a ködben. Később rájöttem, hogy az ogorjelicai liftállomásoktól lefelé is vannak pályák (azok az olimpiai pályák), nézzük meg hátha lefelé nincsen köd. Bejött! Egész jó lett a nap vége az olimpik slalom, és olimpik downhill pályákon. Egyébként a 84-es téli olimpián Jahorinán rendezték a női versenyszámokat, a férfi versenyek Bjelasnica-n voltak. Nagy élmény itt síelni, az indító faházak még mindíg állnak a pályák tetején.
Pénteken már napos időben nyomtuk, fantasztikus idő,és körülmények, gyönyörűen lekezelt pályák. Szombaton szintén! Pazar volt ez a három nap, a hotel hibátlan, a kaja bőséges és finom, és nem utolsó szempont... olcsó! 17Euro/fő reggelivel!!! A vacsora 7 Euro plussz. A 3napos síbérlet 40Euro (egy napos 15). A hegyre vezető utak mindíg jól takarítottak, az üzemanyag is jóval olcsóbb mint nálunk. A többit elmesélik a képek....
800-DSCN9328.JPG800-DSCN9308.JPG800-DSC-6996.JPGPoljice800-DSCN9373.JPG800-DSC00057.jpg800-DSC00066.jpgzacarani dvori800-DSC-7335.JPG800-DSCN9346.JPG800-DSCN9350.JPG800-DSCN9379.JPG800-DSCN9381.JPG800-DSCN9389.JPG800-DSCN9397.JPGPracaSkocineOlimpik slalom800-DSCN9422.JPGLali800-DSCN9435.JPG800-DSCN9447.JPG800-DSCN9450.JPGA háborúban szétlőtt Hotel Jahorina igazi túrista látványosság800-DSC00024.jpg800-DSCN9459.JPG800-DSCN9467.JPGRajska DolinaOgorjelica II.800-DSC-7885.JPGHütte a hegycsúcson (zacarani dvori)"Vucko" Sarajevo 84
2011.02.28. Matyi72
Szombat-vasárnap Jahorinán voltunk. Az út Pécsről 5és fél-6óra. Szállást Sarajevo és Jahorina közötti Pale-n foglaltunk, a Hotel Damis-ban(2főre reggelivel 36euro/éj). Szombaton délre értünk fel a pályára, az út jól takarított volt (az útmenti táblák épphogy kilátszódtak a hóból). A félnapos jegy ára 10euro, a teljes napi 15euro. Fent köd volt, és viharos szél, az orrunkig sem láttunk, kicsit elkeseredtünk. Aztán szerencsénkre, az egy hetes havazás után, szombat délután kisütött a nap. Nem mindennapi látvány tárult elénk, gyönyörű ez a hely. Vasárnap is szép idő volt, szikrázó napsütésben síeltünk, gyönyörködtünk fent a szép tájban. A bosnyák emberek vendégszeretőek, korrektek voltak a szálláson is, és a sípályán is. Fele árak vannak mint Ausztriában, és az üzemanyag is olcsóbb mint nálunk(2,15KM-300Ft/l Diesel).
Van ennek a helynek valami varázsa, talán az olimpia miatt...
DSCN7753.JPGDSCN7763.JPGDSCN7735.JPGDSCN7976.JPGDSCN7544.JPGDSCN7525.JPGDSCN7535.JPGDSCN7613.JPGDSCN7630.JPGA régi....és az újDSCN7620.JPGDSCN7788.JPGDSCN7794.JPGOlimpiai "startbódé"DSCN7795.JPGDSCN7849.JPGDSCN7850.JPGDSCN7856.JPGDSCN7623.JPGDSCN7858.JPGDSCN7881.JPGDSCN7882.JPGDSCN7895.JPGDSCN7896.JPGDSCN7916.JPGDSCN7917.JPGDSCN7927.JPGDSCN7929.JPGMade in YugoslaviaDSCN7933.JPGDSCN7936.JPGDSCN7940.JPGDSCN7943.JPGDSCN7699.JPG
2011.02.27. kircsiakos
2011. febr. 19-27 első Boszniai síélmenyünk. Egész héten szakadt a hó, péntekre igazi mélyhósí-paradicsommá váltak a jahorinai lejtők. Jó gyakorlat volt a gyors váltás a különböző karakterű szakaszokon: kezdés a méter feletti mélyhóban, majd jött a buckasí, végül kicsúszhattunk a gyengén ratrakolt pályára meghúzni a carving-íveket...

Kellemes élmény a bosnyák emberek kedvessége. Beültünk egy hüttébe (tetszett a frissen megnyúzott bárány az udvarán), Kértünk 2 rakiját, 2 sört, amiből a végén 9 rakija és 4 sör lett. A számlán 2 rakija és 2 sör volt...

Kicsit zavart a sok morcos Wolf Secutity-s emberke a felvonóknál, a non-stop cigifüst (felvonón is) és az egész hétre jellemző nagy köd (magla).

Összességében nem a megszokott osztrák/francia/olasz hangulat jellemezte, az egyik legjobb síhetünk volt.

Köszönet a házigazdánknak, Hvala Miroslav
Jövőre ugyanitt...
2010.03.03. fresa
Pár napja tértünk vissza Jahorináról. Sajnos némi eső és hóvihar miatt kevesebbet tudtunk síelni, mint szerettünk volna, de ennek ellenére jól éreztük magunkat.

A felvonóknál 2 percnél többet nem kellett sorbanállni, az új 6 személyes felvonók kényelmesek és gyorsak.
A síbérlet az osztrák pályákon megszokottak felébe kerül kb., és a szállás is megfizethető.
Több helyet kipróbáltunk, svédasztalos félpanzióval szállodában 30-40 EUR között van fejenként éjszakánként, de panzió és apartman ennél jóval olcsóbban is van.

Amikor nem tudtunk síelni, wellness lehetőség után néztünk, ennek kicsit húzósabb volt az ára, 13-25 EUR között (van wellness részleg a HOTEL TERMAG-ban és a HOTEL BOARD-ban is).

Kisebb rosszullét miatt orvoshoz is kellett mennie egy utastársnak, az egyik szállodában működő rendelőben ellátták.

A nyelvtudással komoly gondok vannak, tapasztalatunk szerint csak a legjobb szállodákban beszélnek rendesen angolul, az oroszt - ahol akarják - megértik. Az orvosnál pl. az asszisztensnő értette az angolt, az orvos beszélte....
Volt olyan recepció, ahol pálciaemberkék, holdacska és csillagok segítségével rajzoltuk le, hogy hányan vagyunk, és hány éjszakát szeretnénk ott tölteni.

Hazafelé megálltunk Szarajevóban, kicsit vásároltunk, a 3 évvel ezelőtt már felfedezett óvárosban sétáltunk, és egy fantasztikusan jó ebéd után hazaindultunk. Szarajevóból 6 óra alatt értünk Mohácsra (két pisiszünettel és egy szupermarketes bevásárlással). A horvát oldalon Eszéktől Boszniáig kész az autópálya (kb. 60 km, és 25 kuna, vagy 3,60 EUR), illetve Szarajevó előtt van kb. 20-30 km autópálya (1,50 KM vagy 1 EUR).

Már másodszor voltunk, nagyon remélem, hogy jövőre is vissza tudunk térni.

Hazafelé a maradék KM-t eltankoltuk, kevesebb, mint 1 EUR-ra jöt ki a benzin ára (dízel ugyanannyi).
2010.02.26. betty975
Csatlakozok én is a Jahorina fanokhoz.
Bár én teljesen a nulláról kezdtem a tanulást és mondhatom van mit tanulni még oktatóimnak köszönhetően a sport szerelmese lettem.
4 csodálatos napot töltöttünk a Jahorinán közvetlenül a felvonók mellett szálltunk meg az első tanulgatás utáni napot követte egy esős idő amikor is nem tudtunk semmit csinálni csak görbülni.-kuvana rakija ilyenkor erősen rá segíthet hogy jobban érezd magad.
Másnapra megérkezett a hó eléggé szép mennyiségben .
Mindenkinek csak ajánlani tudom oktatóinkat.
Márciusban megyünk megint ,már nagyon várom
15.jpg79.jpg51.jpg
2010.01.04. pasity
Üdv szántóról!
Decemberben voltunk haverokkal 3 napra egy fergeteges síelésen Jahorinán!!!Elcsíptünk pár szép képet...!
Ezeket küldeném nektek..!
DSC02100.JPGDSC01801.JPGDSC02040.JPGDSC02053.JPGDSC02077.JPGDSC02078.JPGDSC02094.JPGDSC02096.JPGDSC02099.JPGDSC02121.JPGDSC02135.JPGDSC02138.JPGDSC02150.JPGDSC02156.JPGDSC02165.JPGDSC02166.JPGDSC02168.JPGDSC02169.JPGDSC02170.JPGDSC02171.JPGDSC02172.JPGDSC02174.JPGDSC02175.JPGDSC02176.JPGDSC02177.JPGDSC02178.JPG
2009.01.29. pasity
Helló!
Csatlakoznék én is a Jahorina fanokhoz.
Valami van a levegőben és ezt évről évre meg kell tapasztalni.Míg a nyugati eu milliok ide érnek fejlesztéseikkel.
Akkor olyan lesz mint a többi sícentrum(szép-szép de a kutyát sem érdekli)
Vendégszeretet , közvetlenség és fergeteges kaják.Restoran Ognjiste a környéken legjobb kajákat készítik, 2006-ban honorálták is őket ezért.
Próbáltad már a sacát , amit vas edényben parázson sütnek-főznek(bárány v. borjú hússal) , fergeteges.A pályák elágazásainál helyi kis összetákolt hütték , belül az elmaradhatatlan grillráccsal.. , óriási cigifüstel,kávéval,faszénszaggal várnak egy szívmelegítőre.
A pincérek közvetlenek , nem mint horvátban (add a zs-t és húzz el).
Engem ott megfogott vmi és ezt próbalom minél többször átélni.
Most is kiugrunk haverokkal 2 napra hétvégére egy kis regenerálódásra,esés-kelésre.Forralt pálinkára.
A pályákat reggelente ratrakoljál, most lesz is rá szükség mivel 1M hó esett!!!
Talán a nyelvtudás ami kicsi gondot jelent,de mi magyarok mutogatásban otthon vagyunk.
Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, hazaérve 1-2 képet is csatolok.
További szép napot.
index.jpgDSC06132.JPGDSC06246.JPGDSC06317.JPGDSC06307.JPGDSC06309.JPGes-avivel-a-hoert-imadkoznak....jpg
2009.01.20. admin3
Egyik olvasónk emailben érkezett beszámolóját bemásolom ide:
-----

Évente pár napot el kell töltenem Jahorinán!
Csak így záródhat egy idény számomra!
Kedvenc síközpontom a hasonló kaliberűek között, hisz egyértelmű, hogy nem lehet összehasonlítani a nyugati több 100km pályarendszerekkel de van valami megmagyarázhatatlan benne. Megpróbálom!

Itt az emberek hihetetlenül közvetlenek, egyszerűek, segítőkészek, pl: mindenki mindenkinek köszön, vagy egy jó csúszás után egy ismeretlen megkínál finom házi vadkörte pálinkával...

A felvonók igaz, hogy nem modernek, de egyszer azok voltak és még mindig tökéletesen - ( reggel az első csúszásnál kell vigyázni nehogy odafagyjon a gatyánk, mert jeges az ülőke:) - megfelelnek a célnak. Mivel a pályák csak kis részét ratrakolják le, boarddal ideális körülmények várják a deszkásokat pár centi friss hó után!!!

Éttermekbe nyugodtan beülhetünk hisz még elfogadható áron kínálnak mindent, de ami a legfontosabb, hogy itt minden igazi húsból és házilag előállított alapanyagokból készül! Nem Tesco-s nyalánkságokért kérnek el - mint nyugaton, vagy valamelyik hazánkbeli által működtetett helyen - 10-15€-t egy gumiebédért!
Ja és a pincér kiszolgál, tehát nem eliparosodott menzaszerű!

Szarajevó alig 30km-re van, ahol eredeti körülmények közt meg lehet próbálni a csevapcsicsát (cevap) , burek-ot, baklava-t... mintha egy időutazásban lenne részünk hisz méterek választják el a Pesten is megszokott monarchia-beli házakat a török negyedtől (Bascarsija).

Tehát mindent egybevetve aki síeléssel egybekötött aksitöltést szeretne kipróbálni az nem fog csalódni...és minden évben vissza is fog menni!!!

ps: helyiek azt mondják addig jó míg ezek a felvonók vannak! 18 euró / nap..
2008.01.27. micikope
Na hello mindenkinek! Tegnap éjjel megérkeztem Jahorináról. Most Poljicén laktunk a pályától 200m -re. Le tudtunk síelni és haza is szépen. Itt mindig kedden esik a hó, most is esett kb.20 cm. A hó mennyisége megfelelő volt, a tavalyihoz hasonló, azért voltak a pályákon köves sáros foltok, de nem sok. Reggelre szépen rendberakták. A lifteknél volt egy kis sorban állás, a beülősnél 15 perc, a tányérosnál néha fél óra . Rengetegen voltak egész héten.Lucicnál laktunk egy felújított apartmanban félpanzióval. /Ő volt a Kosuta főnöke, van pár síiskolája itt/ A kaja nagyon rendben volt, a szállás is. Majd rakok fel pár képet. Sok havat!!!
Bosznia legnagyobb síterepe: JahorinaMasolat---DSC00003.sJPG.JPGMasolat---DSC00004.sJPG.JPGMasolat---DSC00005.sJPG.JPGMasolat---DSC00014.sJPG.JPGMasolat---DSC00015.sJPG.JPGMasolat---DSC00016.sJPG.JPGMasolat---DSC00017.sJPG.JPGBosznia legnagyobb síterepe: JahorinaMasolat---DSC00019.sJPG.JPGMasolat---DSC00020.sJPG.JPG
2007.03.19. fresa
Március 17-én jöttünk meg Jahorináról. Szintén Kosutában voltunk, napi 28 Euro/fő félpanzióval. Ellátással nagyon elégedettek voltunk, reggeli és vacsi is bőséges volt!
Pályákon sajna akadtak füves, köves, sáros foltok, péntekre azért igyekeztek menteni a menthetőt, ratrakokkal vittek havat oda, ahol már csak a sárban, köveken sétálva lehetett lejutni a pályáról.

Tömeg enyhén szólva sem volt, szinte csak lézengtek a sízők.
Ausztria után külön élmény volt, hogy nem kaptunk szívrohamot a pályán elfogyasztott tea/sör/kakaó számlája láttán.

Bementünk Szarajevóba is egy fél napra (némi kultúr és shopping programra), az óváros is élmény.

Azt hiszem, jövőre is ott a helyünk, de igyekszünk havasabb időszakot kifogni.

Ja, és a benzin kimondottan jó árban van:-)))
2007.03.09. micikope
Múlt pénteken jöttem haza Jahorináról, mondhatom szuper volt. A Hotel Kosutában laktunk az ellátás első osztályú volt.Pályaszállás, félpanzió, 1 hét 135 euró. A pályák karbantartottak , a táj gyönyörű ,a sípályák minden sítudásnak megfelelnek.Az emberek kedvesek, jövőre újra itt!
2007.03.03. Nelson79
Jahorinai élménybeszámoló:
A távolság nem sok (kb. 600km), de ennek ellenére nagyságrendileg 9-10 óra az út, mivel autópálya csak a szerb határig visz el. Ennek ellenére nem unalmas az utazás, mert amint átér az út boszniába végig hegyek között, fenyőerdők illetve hegyi réteken keresztül visz (no meg persze hihetetlenül szegény falukon át).
Az idei tél nem sok hóval áldott meg minket, tehát egész út alatt havat még hegyek csúcsán se láttunk, ezért élmény volt rácsodálkozni a jahorinán árválkodó kb. 30 cm szép hóra.
A pályák 1300-1900m között vannak, a falu 1500-1600 méteren. A fahatár kb. 1700 méteren van, felette nem is igazán jelölik ki a pályákat, tehát nagyon jó offpiste terep és a fahatár alatt is egész jó pályán kívüli részeket lehet találni. (Érdekes volt nézni h a fenyők milyen szépek és egészségesek, az ipar pusztulásának vannak előnyei). A jelölt pályák szélesek, de nem könnyűek, pirosnak mondanám a legtöbbet, nem igazán van a kezdőknek pálya. A pályákat minden este nagyon szépen ratrakolják, csak az a baj h hóágyú hiányában nem mindenhol tudnak csodát tenni. A hóhelyzeten javított h kedden leesett vagy 30-40 cm friss hó (aznap délután lementünk Szarajevóba sétálni és miközben a városban 12fok és eső volt, fent Jahorinán 0fok és havazás). Ennek ellenére nem volt minden pálya tökéletes, de ez nem is csoda, mert a helyiek elmondása szerint, egy normális szezonban egy méter hó mindig van a pályák alján, de nem ritka a 2-3 méter se. A felvonókhoz az olimpia (1984) óta szerintem hozzá se nyúltak, de ennek ellenére nem volt zavaró a koruk. Végig működött 3 dupla ülőszékes, illetve három húzólift (egy lenti ülős pályáján nem volt elég hó). Tömeg nem volt a felvonóknál, max. 3 perc volt a leghosszabb sorállás.
Nagy élmény volt az olimpiai pályán menni (még megvan az eredeti indítófaház is!).
Az árak még a szlovákiai szint alatt vannak (pl.: egy hétre pályaszállás szép apartmanban 100euró/fő alatt, 6 napos bérlet 70euró, 2 főre egy vacsi itallal 10-15euró.) A szegénység fennt jahorinán abszolut nem érzödik, minden szépen rendben van tartva.
A volt jugoszlávokon kívül nincs más külföldi és ezért probléma h senki nem beszél szerben kívül más idegen nyelvet (nekünk újvidéki barátaink fordítottak).
Szóval mindenkinek ajánlom Jahorinát, aki szeretne az alpokon kívül máshol is síelni.
Na befejezem mert senki nem fogja elolvasni,
2006.02.12. roygee
Most tértem vissza egy egyhetes jahorinai kiruccanásról. Mondhatom nagyon rendben volt.
Bőven volt hó, a terepek átsíelhetők, egészen a házig haza tudtam síelni. Mindig ment legalább 2-3 kétüléses sílift és 2 tárcsás húzólift. Hómennyiség érkezéskor 115 cm, távozáskor 135 cm. A pályákat minden délután négytől kezelték. Az éjjeli hóesést követően kora reggel ismét kimentek a ratrakokkal. A kezelt területeken kívül van bőven szűzhavas mélyhóterep is.
Magyarok nem nagyon vannak arrafelé, ezért angol nyelvtudás szükséges, harmincasok elő az elfeledett orosszal, megértik! Nagyon jó kaják, kulturált éttermek vannak a pályák mellett, de akad füstös büfé is, kinek mi tetszik.
Komplett sífelszerelés bérlés 7-10 euró/nap, hosszabb időre kedvezmény van.
Teljesen felszerelt hüttét béreltünk 420 euróért hét éjszakára. Ez a faház két apartmanból áll, a mi különálló lakrészünk tetőteres, fent 3+3 fő részére két háló, lent 2 fő részére fekvőhely a nappaliban, így összesen max. 8 személy részére alkalmas, egy hétre bérelhető, 60 euró/éj+idegenforgalmi adó kb. 1.2 euró/fő/éj. Prémium szolgáltatás: tévézőknek jó hír, itt bejött a TV2 műsora. Fütés: részben villany, részben hagyományos (szén-fa), rendesen kifűthető.
A pályán egy tea 1,5 márka (konvertibilis márka-KM), forralt bor 3-4 márka, csevapcsici 5 márka. Szálloda alatti étteremben egy leves lábosnak formázott kenyérben(!) tálalva 4 márka, főfogás 5-13 márka, desszert 3 márka. Síliftre 5 percnél többet még szombaton sem vártam.
Este több szállodában van buli éjjel 10-5-ig, de mi inkább odahaza szórakoztunk. Az eurót mindenhol másodlagos valutaként elfogadják, főként a bankjegyet, de néhol jó az egy két eurós érme is. Átváltás kicsiben 1:2, nagyobb összegnél 1 euró=1.95883KM.
Az Olimpiai Sícentrum (még) olcsó, Délnyugat Magyarországon élőknek ajánlható, Mohácstól az út 5 óra. Érdeklődőnek küldök fotót és szívesen megadom a szállásadónk elérhetőségét.
Negatívum: A banki szolgáltatások egyelőre alacsony szinten vannak, ezért euró készpénz kivitele ajánlott, elkerülendő a küszködést (a mi társaságunkban megtörtént), hogy találjunk Paléban olyan bankot (automatát), amelyik elfogadja az EC/MC bankkártyát és nemcsak a VISA-t vagy fordítva. Paléban a Razvojna Banka automatája csak VISA-t fogad el és KM-et ad ki, a NOVA Banka foglalkozik EC/MC-vel, de nincs automatája, ezért munkaidőben a kártyád terhére a pénztárban fizet ki eurót, v. márkát). Szarajevóban van bankautomata, de kevesebb, mint Budapesten és helyi nyelvű a menüje. Fent a síközpontban a Hotel Kristalban állítólag van ATM (nem ellenőriztem).
A konvertibilis márkát az MNB nem jegyzi, de kapható Budapesten a Nyugati mellett a Bajcsy 63-ban Tichyéknél. 1 KM (BAM)=126 Ft (HUF) Előtte érdemes odatelefonálni, mert nem mindig van. (331-2904) Tankoláshoz mindenképp érdemes márkát vinni (egy liter ólommentes (bezolovi)benzin/dízel 2006.02.11-én hasonló árban, kúttól függően 1.68-1.77 márka).
A sebességkorlátozást Horvátországban és főként Boszniában szigorúan be kell tartani, vagy kellő mennyiségű 10 és 20 eurósra lesz szükség. Sok a rendőr.
roygee
DSCF3115-4.jpg
2005.12.31. roygee
Mindenkinek ajánlom az ország két jelentősebb síterepét Jahorinát és Bjelasnicát. Olimpiai helyszínek voltak 1984-ben. 2004-ben jártam Jahorinán és nem okozott csalódást. 2006 februárjában ismét megyek. Szerintem az Olimpiai Központ jól felszerelt, modern, ehhez képest nagyon szolíd árak vannak más európai sícentrumokhoz képest. A pályák részletesen az OC hivatalos honlapján: https://www.oc-jahorina.com .
Linkek: https://www.jahorina.org , https://www.go2jahorina.com , https://www.pansion-sport.com , https://www.ski-jahorina.ba , https://www.jahorinaonline.com

Árak: heti síbérlet 140 KM (71 Euro)(2005/06 évi szezon, 2006/07 szintén).
Apartman-faház: 60-150 euro/ éjszaka (5-10 főre)
Szálloda: 25-40 euro/fő félpanzióval/éj
Benzin: 80-90 cent/l
Hóhelyzet = visina snijega)
Javasolt útvonal: Budapest-Mohács-Eszék-Diakovár (Djakovo)-Bosanski Samac (Samac)-Doboj-Zenica-Szarajevó-Pále(Jahorina) kb. 580 km (autóval 8 óra). A Szerb Köztársaság (Republika Srpska, Bosznia egyik entitása) területén a települést jelző táblák általában cirill betűvel vannak kiírva.
Vonattal: Bp-Szarajevó 12 óra és kb. 12000 HUF retúr

Újévi üdv roygee
Ui: A pályatérkép a legfelső fotó.
DSCF1238.jpgDSCF1106-2.jpgDSCF1209-2.jpgDSCF1095-2.jpgDSCF1191-2.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »