Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

geri45 kiemelt beszámolói
geri45
1 élménybeszámolót írt
1
3 éve tag
Bosznia
Jahorina
2021.02.01.
Sziasztok!

Januar 8 ota vagyok Szarajevoban, ez ido alatt 8 napot sieltem Jahorinan, megprobalom osszefoglalni a tapasztalatokat.

Covid: 48 oranal nem regebbi teszttel engednek be Boszniaba, tranzitalni Horvatorszagon keresztul lehet. A bosnyak hataror keri az utlevelet, tesztet. Vamos meglatja a sileceket, mosolyog, megveregeti a vallam es elkoszon. Az egesz orszag teruleten kotelezo a maszk viselese, amit az utcan kb az emberek fele tart be. En Buffot hordok mindenhol, eddig sehol nem szoltak erte. A silifteknek ki tud alakulni tomeg, ki van irva mindenhova hogy maszk es 1,5 meter tavolsag, de ezt sem veszik tul komolyan a legtobben.

Palyak: Szerintem teljesen rendben vannak, azonban tobbsegeben eleg rovidek. Tapasztalt sielo kb 3 perc alatt leer a leghosszabbon ha ketszer megall pihenni. Ha tomeg van, marpedig ha jo az ido fel Szarajevo itt van foleg hetvegen, eleg hamar buckasodnak a palyak. Nehez megmondani melyik a legjobb palya, de egy nap alatt siman besielheto az egesz terep ha valaki tud sielni.

Freeride: En alapvetoen palyan kivul sielek ha van ra lehetoseg, Jahorinan viszont nem sok van. Azonban az 5-os palya mellett (a terkepen balra) eleg jokat lehet csuszni ha esett ho az elmult napokban. Erdekes hogy itt gyakorlatilag senki sem freerideol, 2 nap is volt amikor tobb oran keresztul itt csuszkaltam, egeszen addig amig elvezhetetlenne nem csusztam a dombot. Szerintem a lift kezelo kicsit hulyenek is nezett hogy orakon keresztul 5 percenkent megjelenek a felvono aljanal :)

Liftek: ket 6 uleses nyitott, egy 6 uleses bubis, egy gondola, 2 csakanyos (amibol az egyik nem mukodik), egy tanyeros es egy ketuleses klasszikus jugoszlav felvono van. A ketuleses es a tanyeros szerintem az 1984-as olimpia ota itt van, a tanyerosnal erdemes ovatosnak lenni mert az elejen 3x is rant egy jo nagy, nem egy embert lattam kiesni belole. A ketulesesnel nem mindegyik ulesen van parna, ilyenkor erdemes megvarni a kovetkezot. Ha nagy a szel, a fenti felvonokat nem nyitjak meg.

Ettermek: Minden etterem nyitva, kb 20-30 BAM/fo-ert lehet egy jot enni. A legtobb helyen csak keszpenzt fogadnak el. Mindenhol lehet dohanyozni, amit ki is hasznalnak eleg rendesen, van, ahol a pincer is cigizik felszolgalas kozben...

Oktatas: Tobb si iskola is van, en a Snow Art-nal iratkoztam be egy 2 oras halado oktatasra. Orankent 50 BAM-ba kerult, szerintem abszolut megerte, jol elmagyarazta az oktato hogy mit kell gyakorolnom hogy rendesen tudjak elen sielni. Egyebkent naluk az osszes oktato korabbi versenyzo. Valoszinuleg barmelyik si iskolaban talalunk angolul jol beszelo oktatot.

Szarajevo: Szep varos, erdemes megnezni a Bascarsijat (belvaros), a Vrelo Bosne-t, autoval felmenni az olimpiai bob palyahoz. Az ettermek itt joval olcsobbak es a kaja is sokkal jobb mint Jahorinan. Az emberek nagyon kedvesek a kulfoldiekkel. Egyebkent Jahorina kb 40 percre van kocsival.

Szerintem osszessegen Jahorina egy korrekt siterep es eleg olcso. Covid idok alatt en inkabb itt buslakodnek mint Eplenyben, de egy 10 napos karantent nekem nem erne meg. Ha valaki azonban meg tudja uszni a karantent akkor erdemes kicsit kimozdulni az osztrak komfort zonabol. Az idojarast erdemes figyelni, sajnos elo tud fordulni eso, foleg a kovetkezo 1-2 hetben eleg meleg lesz sajnos a Balkanon.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.