Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

DSz kiemelt beszámolói
DSz
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Franciaország
Valfrejus
2008.02.05.

Sziasztok! Na hát mi is visszatértünk! :-) Nikikével össze is futottunk a panzió bejáratában. :-)

Leírom a tapasztalataimat:

Mi busszal mentük 17 óra volt az út, úgy, hogy közben Bardonecchiában leszállt a busz kétharmada, szal az egy óra veszteség volt. A busz 3-4 óránként állt meg fél óra pihenőre. A 17 órából 8-at aludtunk, a többi meg olvasás, tájnézés, zenehallgatás. Szal szerintem nagyon olcsó és kényelmes busszal menni. A hólánccal is a sofőrök bajlódtak... :-) Visszafele kényelmetlenebb volt, mert a sofőrök minél korábban akartak elindulni, ezért hajnali fél ötre érkeztünk Pestre, erre máig nem jöttem rá, kinek volt jó. Nem tudtunk rendesen aludni, és a családtagok sem, akik jöttek értünk.

A szállás és a síbérlet átvétele kicsit kaotikus volt. A Vocheren lévő kontakt személynek hűlt helye volt, de még a "recepciónak" is, ahol lennie kellett volna. Persze senki nem tudott semmit. A síbérletet végül a központi síbérlet iroda adta ki a Vocherre, de először ők is furcsán néztek. :-) Mi a Campus Clubbal mentünk, de a Winsun-osok is így jártak. Nem gáz, csak kicsit megijedtünk, és pár óra elment vele feleslegesen.

Az ingyen TV se volt igaz, pedig még a Vocheren is rajta volt. A panziós aszonta ez csak tavalyig volt így. Na mindegy, ezt már megszoktam, pl. tavaly a Cartour-os "ingyen" szaunával Ausztriában. Egyébként meg nem is kell TV, sőt, örültünk is hogy egy hétig nincs se TV, se mobil, csak a csend és jó levegő.

Valf gyönyörű fekvésű, és nagyon hangulatos kis falu. Kezdőknek, családosoknak, nyugalomra vágyóknak erősen ajánlott. Van egy kis vegyesbolt, reggel 8-as nyitással, és egy pékség, reggel 7-es nyitással. Az élelmiszer árak nem túl magasak, csak a vendéglátóhelyeken. De ott az árak nagyon húzósak. Az a francia taktika, hogy amit a pályán és szálláson megspórolsz Ausztriával és Olasszal szemben, azt az étteremben mint a Lúdas Matyi, háromszorosan szedik vissza. :-) A faluban egy pizza 9-12 euró, egy kis tál francia kaja 14-18 euró. Egy sör 2,50-4 euró. Fent a hüttében egy tea, forrócsoki 3-4 euró. A bolti árak nem vészesek, pl. 100% narancslé 1,5 E, ubi 1,4 E, narancs 2,74 E/kg, paradicsom 2,65 E/kg, Margarin 250g 1,45 E, 1/2l tej 0,8 E, bubis ásványvíz 0,5 E, bagett kb. 1 E.

Szabadidőt is tök jól ki lehet tölteni. A faluban lehet korizni 3-5 euróért (utóbbi koribérléssel), a Chalet Clubban van ingyen úszómedence (nincs zárható szekrény, viszont szép, nagyobb fajta a medence és kevesen vannak), kb. 15 perc sétára van egy romantikus kolostor, gyönyörű környezetben, érdemes lesétálni, illetve a katonai bunkereket is érdemes megnézni a Lavoir víztározónál. Ez utóbbiért szerintem kár felgyalogolni, mert azért elég messze van, nappal oda lehet síelni. Igaz, Yeti éjszakai túráját nem próbáltuk. :-) Csütörtökön van a kirakodóvásár, sajt, szalámik, sícuccok. De nagyon pici, és este is ott vannak, ezért kár volt előbb abbahagynunk a síelést. Viszont érdemes megnézni, jó a hangulata. A boltban olcsóbb minden és be is csomagolva, de itt meg lehet kóstolni, és az egész nagyon jópofa. :-) Továbbá a Chalet du Thaborban nekünk volt ingyen szauna, és fitness terem (ahol csinte csak lábgépek vannak, bicikli meg taposógép, súlyzó nincs. Nem értem, ki a franc akar taposni síelés után?! :-))) ) A szabadidőhöz még megemlítem a bulit. A bulisátrat nem találtuk, és nem is nagyon hallottak róla. A Bardonecchia étterem aljában van egy dizsi, oda meg pont nem engedtek be zártkörű rendezvény címén. De szerintem csak azért hívták így, hogy elkérhessenek 5 eurót, mert egyébként ingyenes. Viszont a központban az egyik pubban élőben nyomta egy francia raggie csapat (tök jó volt), illetve egy másikban meg kellemes tücc-tücc ment. Jó volt a hangulat mindkét helyen, korai kezdéssel. Érdemes lemenni legalább egyik este, ne punnyadjatok be! Aludni itthon is tudtok, de francia sífaluban táncikálni francia élőzenére csak ott! ;-)

Egyébként a Chalet du Thabor nagyon jó szállás, ahogy Nikike is írta. A pályáról be lehet csúszni a házba, pontosabban a sítárolóba. Ott le lehet rakni a lécet, bakancsot, sőt, még a síszemcsit, sapkát, kabátot is érdemes otthagyni (a boltba is lehet erre menni). Aztán meg papucsban felmenni a liften. Szuper. Így mindig meleget ebédeltünk otthon (pl. összeütöttünk egy Bolognai spagettit), volt hogy egy órát szunyókáltunk is utána, aztán pikk-pakk vissza a pályára. Nagyon jó hely!!

A pályák egész jók, bár érezni rajta az olcsóságot. A felvonók elavultak, öregek, kopottak, a kabin konkrétan majd' szétesik, az ülősön meg még lábtartó sincs, és úgy szállsz be, hogy kigáncsol, aztán meg kidob. :-) Egy futószalagosat láttam. De üzembiztosak, működnek, felvisznek, úgyhogy kit érdekel zörög-e vagy sem?! A pályákat nem nagyon gondozzák, a főbb pályákon láttam ratrack nyomot reggel, délutánra már nehezebb volt síelni rajtuk a buckák és a jég miatt. Hóágyú is -képletesen értve- pókhálós volt, pedig sok helyen elkelt volna egy kis szórás. :-) De ennyi pénzért megbocsájtottam.
Nagyon jó, hogy egyetlen belső átszállással fel lehet menni a csúcsra, onnan meg egyben le, 1200m szintet!!
Éjszakai sízés nincs. :-(

A 65 km pályába beleszámolják a hosszú erdei utakat is, illetve a hóviszonyoktól függően a lezárt pályákat is, szóval egy kicsit haladóbban síelő egy hét alatt meg fogja únni. Ezért érdemes kihasználni az ingyen La Normát, ahova 6 euróért átvisz a síbusz. A Tourist Informban lehet jelentkezni. La Norma pályái általánosan nem olyan izgalmasak mint Valfé, viszont a csúcsról van egy hosszú, széles, napos pálya, ami mindent üt! Még a Mont Blanc régióban sem láttam volt ilyen szuper és kellemes pályát! A fenti része feketének van titulálva, de nem kell megijedni, inkább piros és kék nehézségű az egész. Akár egy kezdő is lejön biztonsággal. A felvonók is modernebbek mint Valfban, viszont többször át kell szállni a csúcsig.

Ja, az időjárás és hóelőrejelzés a Tourist Informban ki van írva, bár nem túl használható. Úgyhogy minden este megkértem az egyetlen angolul normálisan tudó infós csajt, hogy mutassa má' meg a neten a https://www.snow-forecast 3 napos előrejelzését (a linket egy előző hozzászólásomban már írtam.) Két nap múlva nyitottam az ajtót, és már írta is be. :-)) Segítőkészek, kedvesek, de -ahogy Nikike is írta- idegen nyelveket nem nagyon tudnak. Még a Tourist Informban sem! :-)

Atyavilág mennyit írtam! Összefoglalva főleg kezdőknek, családoknak és szerelmes pároknak :-) ajánlanám, nagyon szép, kellemes és romantikus, hóbiztos hely, ráadásul gyorsan megközelíthető. Ha az ember otthon főzöget, kezdőknek verhetetlen ár/érték arány!

Üdv és jó síelést!

Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.