Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Valfrejus síterep leírás cikk galéria fórum

Valfrejus síterep értékelése
155 szavazat, átlagos érték: 3.6
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2018.03.28. Julu
Szállásunk Val Cenis/Termignonban volt, de az Eski-Mo bérlet feljogosított, hogy egy-egy napon más, közeli síterepeket is kipróbáljunk. Ráadásul ingyenes buszjárat közlekedett a terepek között, igaz csak meghatározott napokon. Így jutottunk el Valfrejusbe. Itt a fórumon írtak már róla mindenfélét. Nekem kifejezetten tetszett. Igaz, csak egy napot töltöttem el itt, de tényleg csak jó tapasztalataim vannak.
Ott kezdeném, hogy nagyon közel esik az olasz határhoz. Átjutsz a Frejus alagúton, és hamarosan ott is találod magadat. Szerencsénkre kifogtuk a hét legszebb napját, már ami az időjárást illeti. A pályákat rendesen kezelték. Persze befejezéskor már buckáztunk is, szétsíelték a szemtelen síelők. Lent már kásás is volt. Nem voltak sokan, élvezhető volt minden pillanat. A táj mesebeli. A Jeu nevű hosszú kékpályán kétszer is lecsúsztunk, annyira tetszett. Ez vitt le a Pas du Rock 2300- as oldaláról az 1550 méteren található állomásig. A térkép szerint 10 km hosszú. Nem tudom, hogy van-e ennyi, mindenesetre gyönyörű az útvonala. Pláne, hogy előtte napokig esett a hó.
Valfrejus-10.jpgValfrejus-9.jpgValfrejus-8.jpgValfrejus-7.jpgValfrejus-6.jpgValfrejus-5.jpgValfrejus-4.jpgValfrejus-3.jpgValfrejus-2.jpgValfrejus-1.jpg
h i r d e t é s
2010.02.07. Bélapó
Hát voltam! Nem volt nagy élmény pedig a társaság nagyon jó volt (és az itt leírtak tükrözik az ő véleményüket is). Elöljáróban kiegészíteném a Síelők.hu információját! Csak 1 kabinos felvonó van.
Ami tetszett: - a táj, - a kabinos felvonó, az E-F felvonó kiszállójánál található kocsma
Ami nem tetszett: - a többi
Amit eddig rosszat leírtak, az mind igaz és ez még nem minden. A térképen látható 5 és 7 pálya csak azért fekete, mert soha nem megy végig rajta ratrak. A meredeksége szerint inkább pirosba sorolnám Az 5 ráadásul igen szűk, néhol kevesebb, mint 10m a szélessége. A 7-es mivel nem kimondottan északi fekvésű nagyon jeges. Nincs is rajtuk tömeg. A kezeletlenség vonatkozik a 8-9 pályákra is. A 8-as pálya a felvonó előtt és alatt inkább kékeszöld. Borddal nem szabad megállni útközben, mert nem tudsz elindulni. Az 1-2-10-11-12-13 pályák élvezhetőek - már ha kezelik, és nincs kicsúszkálva, kijegesedve, mert az előttem szólóknak igazat adva az itteni ratrakosok nem a pálya karbantartásában élik ki munkamániájukat. A 4-es pálya egyes szakasza igen lapos, inkább zöld. A 3-as csak vállban izmos síelőknek való. A 16-s egy kellemes hosszú síelőknek való pálya. Bordosoknak nem javaslom. Két pont kivételével végig lehet rajta csúszni, de nagyon sok az egyirányú terhelés.
A felvonókról: Két modern felvonójuk van. A C jelű kabinos és a D jelű 6-os ülős. Az E-F egy felvonó csak középen kell kiszállni nincs lábtartója ezért - amellett, hogy lassú - hihetetlen kényelmetlen. Hasonló az A jelű szintén igen lassú 4-es felvonó, 1-58 nincs lábtartó. Itt viszont jó buli kiszámolni, mikor csekkoljak, hogy pont az 59. székbe üljek. 59-83 van lábtartó. Tudom hogy most sokan humoreszknek fogják tekinteni az írásomat, de igaz!!!! a B felvonónál péntek-szombat, az A felvonónál szombat szünnap. (Mint egyes labanc kocsmákban a hétfő ruhetag)

Egyéb: A boltban tényleg büdös van, viszont valóban jól felszerelt. Meglepődtem hogy nincs a faluban pék. Kenyeret vagy a Sherpa-ban veszel, vagy az egyik kocsma erre kialakított pultjánál. Ezen csak meglepődtem, azon viszont elcsodálkoztam és megdöbbentem, hogy nincs ügyeletes orvos, nincs orvosi rendelő. A parkolókat ottlétünkig nem takarították. Katasztrofális a 20-30 cm összejegesedett havon csúszlálni

A végére hagytam a desszertet. Kiválló freeterepei vannak. A 16-os pálya felső szakaszától kiindulva rengeteg szűzhavas területet lehet találni. S bár a pályák nagyobb része élvezhetetlen, aki szereti a pályán kívüli csúszást, itt talál megfelelő terepet. Sajnos friss hó csak az utolsó napon esett, de a szűzhavas területek addig is nagyon jók voltak
Valfrejus-1-007.JPGimgp0986.jpgimgp1019.jpgimgp1036.jpgimgp1044.jpgimgp1098.jpgimgp1144.jpgimgp1153.jpgimgp1155.jpg
2009.02.09. raboka11
Február 1-én érkeztünk haza egyhetes utunkról életem legpocsékabb helye volt Valf.
Hó rengeteg előző napokban esett kb 50 cm friss hó. Ekkor még bizakodtunk. Egész héten összevissza mentek, illetve nem mentek a liftek.
Az első házban a Cheval Blancban laktunk. Az apartmanrón pár észrevétel. A két liftet egy 1 méter széles folyosón lehet megközelíteni, sorban állás, tolakodás, ráadásúl a szemetes zsákok is tőbb alkalommal itt pihentek.Egész héten nem takarították a folyosókat. A sítárolóból ami a 2. emeleten van nem lehetett kimenni, ezért vissza a liftbe és bakancsban lefelé!
Az apartmanban nincs egy takarító eszköz, a fürdőkádnál nincs függöny (mivel töröljük fel a vizet?) A francia ágy 120 cm széles nincs külön ágy ez így két férfinak elég ciki.
Az Unitravel szervezésében voltunk. A prospektus szerint a szomszéd épületben ingyenes uszoda lehetőség, valóság 22€ alkalmanként.
A pályákról. A felső rész egy napig zárva másnap kezeletlenűl megnyitva a Col és a Géte, de a Col 1 felvonó és a Col 2 nem megy a Pas de rok ülőlift egész héten nem ment. A kőzépső résznél nincs sintkülöbség ezért gyalogolni kell 100-200 métert. Utolsó nap Csodás idő és a Ramoure ülős nem megy. Miért???? Ezét egy zöld pályán kell elbotozni a kabinoshoz.
A ramiboard által irotakkal még kiegészíthetném, de az már olvasható.
Összeségében a kilencvenes évek szlovákiai élményét idézi a pályák karbantartása és a minősége.
Szertném elmondani az elmult 10 évben minden évben voltam francia síterepen külön féle kategóriás pályákon, van összehasonlítási alapom. Ebbe a kategóriáben Val Cenis és Puy St. Vincent sokkal színvonalasabb hely.
Nem ajánlom senkinek!
2008.12.26. ramiboard
Mi tavaly március elején voltunk itt. A legelső házban szálltunk meg a faluban. A szállásról annyit kell tudni, hogy 2 lift van benne, de csak az egyik megy a 10.-ik, a másik csak a 8. emeletig jár, ami sokszor okozott "bonyodalmat" (természetesen a mi szállásunk a 10.-en volt.:)
Kiírás semmi nem volt, azt se tudtuk melyik a lépcsőházhoz vezető ajtó, ahol le lehet gyalog is menni. A liftekre persze állandóan várnunk kellett, reggel is este is...
Voltam már korábban is Franciországban ilyen magas épületben, és ott is ugyanilyen "labirintus" volt. Tűz esetén tuti halál!!!!!
Egyébként tűrhető volt, eltekintve attól, hogy kezdésnek a terasz ablakon hatalmas repedés volt, ami már meg volt ragasztva, gondolom ha nem szólunk a kauciónk is egyből ugrik.
A pályákról annyit, hogy lent azt hittem, hogy itt már nyár van, nagyon meleg volt és tiszta fű volt minden, a pályákon csak foltokban volt hó. Szerencsénkre 2 nap múlva el kezdett szakadni, lett kb. 30 cm szűzhó. A freeride-terep elég jó, bár lehetne ötször ilyen hosszú. :) Nem nagyobb, mint Szlovákiában a jobb helyeken találhatóak (Csorba-tó, Jasna).
A csúcstól lekanyarodó pálya brutálisan szar, fej nagyságú szikladarabokkal tarkítva, azon felül nagyon buckás a pálya. Természetesen itt hóágyú nincs, mivelhogy túl magasan van.
A lankásabb részek tűrhetőek, a lenti pályák közül ami nincs lezárva, azon térdig érő buckák vannak, és ott csak ökölnyi nagyságú sziklák vannak. 10 napos ottlétem alatt egy ratrakot sem láttam, valószínű, hogy nincs is ott ilyen.
Akit érdekelnek a bunkerok, azok vannak ott bőven! Ez az egy pozitívuma a helynek!
A boltról annyit, hogy iszonyat büdös van benne, de amúgy aránylag jól felszerelt.
A felvonóknál tömeg nincs, bár így utólag ezen nem is csodálkozom..
Egyik nap átmentünk Val Thorens-be, Franciao. "legnagyobb síparadicsomába". Gondoltam, de jó lesz végre! Váltottunk valamiféle pótjegyet, ami Val Thorens egy részére volt jó. Ezzel nem is lenne gond, és a hegyek gyönyörűek, 3200 m-es csúcsok, hihetetlen kilátás és hihetetlen mértékű tömeg, és hiperbunkóság!! Még mondja vki a szlovákokra, hogy bunkók!!!
Az első baromság, amivel találkoztam Franciaországban, hogy a snowboardot csak a lábamra csatolva lehet felvinni. Akkor gondoljátok el, hogy az egy órás sorban állás közben hány ember állt a sílecével a deszkámon, és hány vénasszony és vénember (természetesen franciák) lökdöstek jobbra-balra...
A pályákon is hatalmas tömeg volt, lehetelen volt jó tempóban lecsúszni, EGYFOLYTÁBAN eléd kanyarodtak!!
Ezenkívül a pályák aránylag jók, igaz 90%-ban feketék (ezek pedig állandó jelleggel buckásak és friss hó kb. 10 percig van rajtuk).
A pályák egyébként nagyon hosszúak!
A többi felvonónál is nem kis tömeg, mindig.
Idén is Franciaországba megyünk - ezek ellenére -, de ígérem ha idén is szar lesz, oda többet soha nem megyek!!!
2008.12.16. koki1979
Sziasztok

Mi két éve voltunk ott és nekem semmi problémám nem volt se a szállással se a pályákkal, egy hétig végig tudtunk sielni Egy pálya volt jeges az erdei. minden felvonó ment. Az igaz hogy az erdeit nem szerettem mert hol jobra hol balra volt szakadék és semmi ami megfogjon.
La Norma autóval 15perc de mi nem sieltünk csak megnéztük.
A sok vélemyénnyel ellentétben nekem nem volt rossz, és most is tervezem hogy elmennyek még jan31-feb7ig miután visszajöttünk les 2 alpesböl
2008.02.25. GP
Én február elején jöttem haza valfrejusból, de nem sok jót mondhatok a helyről. A szállásunk nekünk jó volt (ez teljesen lutri), de ezzel vége is a pozitív dolgoknak. A pályák vonalvezetése elég gyenge. Sok a vízszintes rész, lehet botozni bőven. Ha a felvonóból kiszállsz, akkor is gyalogolhatsz 100 métert, vagy botozhatsz. A csúcsról akkor se tudtam lejönni botozás nélkül, ha teljes lendülettel jöttem, golyóban a végén (középső állomás előtt frankó kis emelkedő volt). Kevés a pálya, ráadásul mindig ugyanarra jutsz.
2008.02.06. nyest
Sziasztok :D Mi is hazaértünk valfból. 1-2 commentet én is teszek ide: A pálya jeges volt és csak a legfontosabb és legkönnyebb részeket ratrakolták. Hóágyú volt, de napközben soha sem ment. A hó sajnos csak akkor esett amikor hazaindultunk, de akkor nagyon. A frejeus alagutban baleset volt hazafele +2 óra várakozás Francia oldalon. A saját buszosokkal átvitettük magunkat az ingyenes Aussoise ba fejenként 2!!!! euróért oda/vissza ami ugye kevesebb mint egy sör ára. Aussoise nekem annyira nem tetszett mert csak ülős liftek voltak és nekem ez is jeges volt boarddal. Minden esetre én nem töltenék el itt egy hetet inkább valfban, de ha friss porhó van akkor az itteni hosszú fekete pálya felejthetetlen élményt nyújthat. A csúcsról a legaljára visz pár kisebb nagyobb katlanban!! A hely átláthatóbb és valfal ellentétben ténylegesen le lehet a csúcsról síelni az aljára.
Valfrejeusben engem a középső állomásnál lévő emelkedő mintsem hogy lejtő zavart. Itt boarddal le kell csatolni léccel pedíg idiótán kell szálkázni... pár nap után nagyon idegesítő. A falu gyönyörű a szállás is szintén, a kitakarítás után még a "szőnyeg alá is benéznek". Az átadás lassan megy viszont átvételkor percre pontosan jönnek :) :) Csodálatos off piste szűzhavas lehetőségek rejlenek a helyen ebből nekünk semmi nem jutott, basszus :(. Majd legközelebb. Én mindenkinek ajánlom, ha van 3-4 méteres hó akkor nézze meg, ha nincs akkor megéri közelebbi pályákon szívni a fogunkat!
2008.02.05. DSz

Sziasztok! Na hát mi is visszatértünk! :-) Nikikével össze is futottunk a panzió bejáratában. :-)

Leírom a tapasztalataimat:

Mi busszal mentük 17 óra volt az út, úgy, hogy közben Bardonecchiában leszállt a busz kétharmada, szal az egy óra veszteség volt. A busz 3-4 óránként állt meg fél óra pihenőre. A 17 órából 8-at aludtunk, a többi meg olvasás, tájnézés, zenehallgatás. Szal szerintem nagyon olcsó és kényelmes busszal menni. A hólánccal is a sofőrök bajlódtak... :-) Visszafele kényelmetlenebb volt, mert a sofőrök minél korábban akartak elindulni, ezért hajnali fél ötre érkeztünk Pestre, erre máig nem jöttem rá, kinek volt jó. Nem tudtunk rendesen aludni, és a családtagok sem, akik jöttek értünk.

A szállás és a síbérlet átvétele kicsit kaotikus volt. A Vocheren lévő kontakt személynek hűlt helye volt, de még a "recepciónak" is, ahol lennie kellett volna. Persze senki nem tudott semmit. A síbérletet végül a központi síbérlet iroda adta ki a Vocherre, de először ők is furcsán néztek. :-) Mi a Campus Clubbal mentünk, de a Winsun-osok is így jártak. Nem gáz, csak kicsit megijedtünk, és pár óra elment vele feleslegesen.

Az ingyen TV se volt igaz, pedig még a Vocheren is rajta volt. A panziós aszonta ez csak tavalyig volt így. Na mindegy, ezt már megszoktam, pl. tavaly a Cartour-os "ingyen" szaunával Ausztriában. Egyébként meg nem is kell TV, sőt, örültünk is hogy egy hétig nincs se TV, se mobil, csak a csend és jó levegő.

Valf gyönyörű fekvésű, és nagyon hangulatos kis falu. Kezdőknek, családosoknak, nyugalomra vágyóknak erősen ajánlott. Van egy kis vegyesbolt, reggel 8-as nyitással, és egy pékség, reggel 7-es nyitással. Az élelmiszer árak nem túl magasak, csak a vendéglátóhelyeken. De ott az árak nagyon húzósak. Az a francia taktika, hogy amit a pályán és szálláson megspórolsz Ausztriával és Olasszal szemben, azt az étteremben mint a Lúdas Matyi, háromszorosan szedik vissza. :-) A faluban egy pizza 9-12 euró, egy kis tál francia kaja 14-18 euró. Egy sör 2,50-4 euró. Fent a hüttében egy tea, forrócsoki 3-4 euró. A bolti árak nem vészesek, pl. 100% narancslé 1,5 E, ubi 1,4 E, narancs 2,74 E/kg, paradicsom 2,65 E/kg, Margarin 250g 1,45 E, 1/2l tej 0,8 E, bubis ásványvíz 0,5 E, bagett kb. 1 E.

Szabadidőt is tök jól ki lehet tölteni. A faluban lehet korizni 3-5 euróért (utóbbi koribérléssel), a Chalet Clubban van ingyen úszómedence (nincs zárható szekrény, viszont szép, nagyobb fajta a medence és kevesen vannak), kb. 15 perc sétára van egy romantikus kolostor, gyönyörű környezetben, érdemes lesétálni, illetve a katonai bunkereket is érdemes megnézni a Lavoir víztározónál. Ez utóbbiért szerintem kár felgyalogolni, mert azért elég messze van, nappal oda lehet síelni. Igaz, Yeti éjszakai túráját nem próbáltuk. :-) Csütörtökön van a kirakodóvásár, sajt, szalámik, sícuccok. De nagyon pici, és este is ott vannak, ezért kár volt előbb abbahagynunk a síelést. Viszont érdemes megnézni, jó a hangulata. A boltban olcsóbb minden és be is csomagolva, de itt meg lehet kóstolni, és az egész nagyon jópofa. :-) Továbbá a Chalet du Thaborban nekünk volt ingyen szauna, és fitness terem (ahol csinte csak lábgépek vannak, bicikli meg taposógép, súlyzó nincs. Nem értem, ki a franc akar taposni síelés után?! :-))) ) A szabadidőhöz még megemlítem a bulit. A bulisátrat nem találtuk, és nem is nagyon hallottak róla. A Bardonecchia étterem aljában van egy dizsi, oda meg pont nem engedtek be zártkörű rendezvény címén. De szerintem csak azért hívták így, hogy elkérhessenek 5 eurót, mert egyébként ingyenes. Viszont a központban az egyik pubban élőben nyomta egy francia raggie csapat (tök jó volt), illetve egy másikban meg kellemes tücc-tücc ment. Jó volt a hangulat mindkét helyen, korai kezdéssel. Érdemes lemenni legalább egyik este, ne punnyadjatok be! Aludni itthon is tudtok, de francia sífaluban táncikálni francia élőzenére csak ott! ;-)

Egyébként a Chalet du Thabor nagyon jó szállás, ahogy Nikike is írta. A pályáról be lehet csúszni a házba, pontosabban a sítárolóba. Ott le lehet rakni a lécet, bakancsot, sőt, még a síszemcsit, sapkát, kabátot is érdemes otthagyni (a boltba is lehet erre menni). Aztán meg papucsban felmenni a liften. Szuper. Így mindig meleget ebédeltünk otthon (pl. összeütöttünk egy Bolognai spagettit), volt hogy egy órát szunyókáltunk is utána, aztán pikk-pakk vissza a pályára. Nagyon jó hely!!

A pályák egész jók, bár érezni rajta az olcsóságot. A felvonók elavultak, öregek, kopottak, a kabin konkrétan majd' szétesik, az ülősön meg még lábtartó sincs, és úgy szállsz be, hogy kigáncsol, aztán meg kidob. :-) Egy futószalagosat láttam. De üzembiztosak, működnek, felvisznek, úgyhogy kit érdekel zörög-e vagy sem?! A pályákat nem nagyon gondozzák, a főbb pályákon láttam ratrack nyomot reggel, délutánra már nehezebb volt síelni rajtuk a buckák és a jég miatt. Hóágyú is -képletesen értve- pókhálós volt, pedig sok helyen elkelt volna egy kis szórás. :-) De ennyi pénzért megbocsájtottam.
Nagyon jó, hogy egyetlen belső átszállással fel lehet menni a csúcsra, onnan meg egyben le, 1200m szintet!!
Éjszakai sízés nincs. :-(

A 65 km pályába beleszámolják a hosszú erdei utakat is, illetve a hóviszonyoktól függően a lezárt pályákat is, szóval egy kicsit haladóbban síelő egy hét alatt meg fogja únni. Ezért érdemes kihasználni az ingyen La Normát, ahova 6 euróért átvisz a síbusz. A Tourist Informban lehet jelentkezni. La Norma pályái általánosan nem olyan izgalmasak mint Valfé, viszont a csúcsról van egy hosszú, széles, napos pálya, ami mindent üt! Még a Mont Blanc régióban sem láttam volt ilyen szuper és kellemes pályát! A fenti része feketének van titulálva, de nem kell megijedni, inkább piros és kék nehézségű az egész. Akár egy kezdő is lejön biztonsággal. A felvonók is modernebbek mint Valfban, viszont többször át kell szállni a csúcsig.

Ja, az időjárás és hóelőrejelzés a Tourist Informban ki van írva, bár nem túl használható. Úgyhogy minden este megkértem az egyetlen angolul normálisan tudó infós csajt, hogy mutassa má' meg a neten a https://www.snow-forecast 3 napos előrejelzését (a linket egy előző hozzászólásomban már írtam.) Két nap múlva nyitottam az ajtót, és már írta is be. :-)) Segítőkészek, kedvesek, de -ahogy Nikike is írta- idegen nyelveket nem nagyon tudnak. Még a Tourist Informban sem! :-)

Atyavilág mennyit írtam! Összefoglalva főleg kezdőknek, családoknak és szerelmes pároknak :-) ajánlanám, nagyon szép, kellemes és romantikus, hóbiztos hely, ráadásul gyorsan megközelíthető. Ha az ember otthon főzöget, kezdőknek verhetetlen ár/érték arány!

Üdv és jó síelést!

2008.02.04. nikike
Hello!
2-án 23 óra után értünk haza Taksonyba Valf.-ból. Nagyon jó volt az az 1 hét. A Chalet du Thabor app. ár-érték aránya abszolút megállja a helyét. Lift, sibox normális jól felszerelt 8 ágyas appartman. Micro, teaföző, mosogatógép, 4-es tűzhely, rengeteg pohár, bögre, tányér elegendő edény. 01.25-én kezdett havazni (este) reggelre szép nagy hó volt, bucsúzóul. Sok francia még téligumit sem használ, ezért ők okoztak némi gondot a parkolóban a csuszkálásnál. Figyeljetek kifelé a Frejus-alagútnál, mert hajlamosak one-way jegyet adni 32.20 euróért, a return 46 eurós helyett. A kaja a La Bardonecchia étterembe volt befizetve. Hát, ízetlen és unalmas volt 5 este krumplit enni. 6.nap volt tészta, hát az se nagyon jött be. Itt nagyon drága az ásványvíz, üdítő. Sajnos nincs Jager, vodka stb. csak konyak meg sör. És az üdítők felhozatala is hiányos. A szőke pincérlány nem beszél angolul a fickó majdnem. A pályák viszont jók, a kezdőtől a haladókig mindenkinek. A kabinos felvonó melletti kocsma elég húzós. De kóstold meg a Vin Chaud-ot és a Chocolate-rum-ot, mert finomak és ez utóbbit rengeteg tejszínhabbal adják. Egyébként én előnyössen csalódtam a franciákban. Már próbálnak angolul is válaszolni és sokat mosolyognak sőt kedveseknek is tűnnek. Tetszett a hely, jobb volt mint Gerlitzen sokkal. Rengeteget síztünk. A kifele út Ausztrián és Olaszo.-n keresztül megállásokkal együtt majdnem 15 órát vett igénybe, de sokkal kibírhatóbb mint egy korfu-i út. Visszafele Olaszo. Szlovénia, Horváto. kb. 13 óra volt. Jövőre újra bevállaljuk, de nem biztos, hogy Valf.-ot. Valami más francia síterepet, ahol még több pálya van. Ja! A sikölcsönzők elöszőr marha drágának tűnnek, de aztán a fizetéskor ilyen discount olyan alkú, szóval a vége kedvező volt, Mi pl. megevettük a snowboardot, mert a bérléseket betudta a vételárba. A koripálya nem egy nagy durranás, bérelt korival meg aztán pláne.
Hát ennyi röviden. Kérdés esetén állok szíves rendelkezésetekre!
2007.11.03. v.ilcsi
Sziasztok!
Mi 2007. márciusában voltunk Valfrejusben, és teljesen elégedettek voltunk mindennel,kivéve a buszos utazást. Sajnos egy 25 személyes kisbuszt állított ki az utazási iroda, és vittünk embereket Brianconba, Les 2 Alpesbe és Ozba is. Így 8 órával többet buszoztunk. De a hely kárpótolt bennünket. A Le Thabor Chaletben laktunk, ennél "pályaszállásabb"-at senki nem kívánhat magának, ráadásul az apartmanház aljában van az ingyen szauna. Aki az ingyenes uszodát szeretné igénybe venni, figyeljen, mert a fiúkat csak ún. fecskében engedik be, térdig érő bermudanaciban nem. A pályák nagyon jók voltak, és a kint töltött egy hét alatt kb. 50 cm friss havunk esett. A Val Thorens-i felár 16,5 EUR volt, de megéri! Amit ne hegyjon ki senki, az a csütörtöki vásár, amikor a helyi gazdák árulják finomabbnál-finomabb sajtjaikat, boraikat. Érdemes lesétálni a kiskápolnáig is!Nagybeváráslás Modane-ban! Egyátalán nem drága. Jó síelést mindenkinek, aki ezt választotta, nagyon aranyos kis hely és olcsó, ami szerintem nem megy a minőség rovására! Most Orciérest próbáljuk ki, de szerintem még Valfréjusbe visszatérünk!

Ha valakinek bármilyen info, fénykép kell: v.ilcsi@vipmail.hu
2007.01.04. skigirl
Én csak pár információval tudok szolgálni. (bár nem ennyire részletesen mint az előttem szóló :))
Az biztos, hogy ami van élelmiszer bolt Frejusben, az nem túl nagy. Illetve amikor mi voltunk akkor még nem volt, azóta lehet hogy már van nagyobb is. Az biztos és törvényszerű is, hogy a hegyen minden drágább, tehát érdemes itthonról vinni vagy valahol kint még valami nagy és olcsó helyen bevásárolni. A szállásról annyit hogy a mi nyolcas apartmanunk 2szintes volt, viszont iszonyú pici, kis alapterületű. A konyhája felszerelt: mikro, mosogatógép, sütő, tea + kávéfőző. A szállásunk annyiból volt nagyon jó, hogy fűtött sítárolója volt és onnan kilépve épp a pirospálya aljához értünk. Jah magát az apartmanházat akkor adták abban az évben amikor mi ott voltunk (2003) így nagyon jó állapotban volt...
A Frejus alagút díjával mindenképp számolnotok kell ami személyautónál a retúr jegy 39,70 eurot jelent, nagyobb autónál pl kisbusz a retúr 52,90 eurot. Az olasz autópályadíj Tarvisiotól Bardonecchiáig 39,60 euroba kerül (osztrák pályamatricáról se feledkezz el!)
A kölcsönzés terén én nem vagyok otthon... erről infókat se tudok...
Mikor mi kint voltunk iszonyú nagy hó volt, emiatt lavina veszély is. Körülbelül a hétközepénél rossz idő lett köd + hóesés de a franciák uralták a helyzetet és ami pálya biztonságos volt azt megnyitották.
Én úgy tudom hogy a bérlet érvényes La Normára is, ahova azt mondják megéri átmenni egy napra (bár én még nem voltam ott). Az egy hóbiztosabb hely...
egyenlőre ennyit tudtam mondani :D remélem én is tudtam segíteni
2007.01.04. lobonc
Üdv Mindenkinek!

Párommal - először életünkben - sikerül eljutni idén síelni, és egy jó szállás ajánlat miatt Valfrejus-t választottuk úticélul. Kerestem Franciaországgal és természetesen ezzel a körzettel kapcsolatban hasznos információkat (mit érdemes itthon és ott, külföldön megvásárolni, vinni, megnézni, kipróbálni), de igazán sokat nem találtam, így gondoltam megkérdezlek Benneteket, hátha volt ott már valaki, és tud hasznos dolgokkal szolgálni a területtel kapcsolatban. Az utazást saját magunk oldjuk meg (autóval megyünk, kibéreltünk egy 8 fős apartmant), de örülnék neki, ha tudnám, hogy érdemes-e itthonról vinni sílécet, többi felszerelést, vagy inkább ott béreljünk; mi az az élelmiszer, fogyasztási cikk, amit az itthoni árokhoz képest horribilis áron lehet ott beszerezni, vagy fordítva. Összességében, bármilyen odakinti információnak nagyon örülnénk, hogy minél jobban sikerüljenek az első esések azon a bizonyo két vékony lécen. :)

Lobonc
2006.11.02. Tobi
Szia Yeti!

Köszi a pontos és mélyreható leírást. Bár jelenleg úgy tűnik, Devoluyba megyek, de ha esetleg mégse, akkor ezt nem hagyom ki.

"Modane is bövelkedik VH-s emlékekben. Pl ott van egy 1938 ban épített beton bunker amit a Németek fel akartak robbantani de csak annyit értek el hogy az építmény 63 éve sértetlenül de természetellenesen megbillenve áll."


Igen, ezen mindenki törte az agyát. Többen várnak nézték, én láttam, hogy ez nem lehet vár, ahhoz túlzottan lapos, vastag és modern elrendezésű. Amúgy szvsz Modane, mint város hát elég ronda. Azok a hosszanti, minden izlést nélkülöző lakóépületek igen rondák. Engem itthon Salgótarjánra emlékeztettetek, ott ilyen a városközpont elrendezése (remélem nincs itt tarjáni, vagy nem sértődik meg rajta).

"VALFREJUS egy családi örömsízés, igaz voltam ott mínusz 27 ben is amikor a középső ülőszékes tetején a hóra hasaltunk, hogy a szél el ne sodorjon és a Hüttében bent mínusz 8 volt mégis egy családi pálya kicsiktől a nagypapákig 60 km
Ha küldsz Mail cimet átküldök képeket"

Akkor én is írnék a helyről pár infót, olyanokat, amiket a katalógusokból nem tud meg az ember. A felmenetel elég kemény, Modaneből igen húzós szerpentín visz fel, ha jól emlékszem 14 teljes fordítóval. Hólánc ajánlott. Magassági üdülőhely, kiváló hóviszonyokkal. Találkoztam olyan véleményekkel is, hogy Fro-ban itt szokott lenni az egyik legkiválóbb és legtöbb hó. Ennél jobbat csak akkor talál az ember, ha már a legmagasabb terepek tetejére megy fel (Val Thorens, Tignes, Les 2 Alpes), de hasonló terepek között Valfréjus egyértelműen hóbiztos. Alapvetően olcsó hely, mi március elején busszal (Békéscsabáról indulva kb. 1500km), apartmannal, síbérlettel nem fizettünk többet 57 000 Ft-nál. Idén is annyi. Ami feltűnt, hogy szerintem még az átlagos francia apartmanokhoz képest is szűkösebbek a helyek, legalábbis a mi szállásunk, a Le Cheval Blanc (A fekete lóhoz) ilyen volt, tiszta házgyár.

Maga a település igen jó elrendezésű, olyan, mint máshol Fro-ban. A felvonók minősége viszont nem olyan jó, sok a leharcolt, 15-20 évet is lehúzott lift. Ennek ellenére műszaki hiba, mint olyan, ismeretlen fogalom. Sorbanállás gyakorlatilag nincs. A sípályák nagyrésze sajnos erdőhatár feletti, így nagy szél és hó esetén semmi sem véd. Ráadásul az igazán jó pályák is felül vannak, lejjebb nem nagyon. Amik nekem hiányoztak - és talán a hely legnagyobb negatívuma - a jó piros pályák. Mondjuk ez azért is lehetett, mert mikor ottvoltam, márciusban, tavaly 1 hét alatt 120 cm hó hullott a terepre, a legtöbb Fro-ban! Erről a sielok.hu is beszámolt, a helyiek szerint az élvszázad legnagyobb márciusi havazásai voltak, - 24 fokban, tomboló szél mellett. Így rengeteg pálya zárva volt, végig 4-5-ös lavinaveszély mellett.

Képeket küldhetsz, szívesen nézegetem őket:
tobakl@freemail.hu

Postafordultával küldhetek én is egy párat.
Üdv.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »