Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

borz000 kiemelt beszámolói
borz000
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Tavaly már voltam a Jungfrau régió másik két terepén, Kleine-Scheidegg -en és Mürren-Schilthorn -on, így Grindelwald First sem maradhatott ki.

Egész hétvégés programot terveztünk, de sajnos szombaton erős havazást jósoltak, ami be is jött, aminek azért persze kicsit örültünk is :) de erről majd később.

Reggel 10 előtt értünk oda és a vicces nevű "Pfingstegg" parkolót választottuk, jó döntés volt:
- 3.60 CHF volt a parkoló délután ötig, ami itt nagyon jó ár
- a nap végén egészen a parkoló sarkáig tudtunk csúszni.
Reggel a felvonó innen kb 3 perces séta.

A napjegy még mindig 67 CHF, amiből ötöt visszakapsz a kártya leadása után (ez persze most jut eszembe...)

Étkezést szendvicsekkel oldottuk meg, mert egyrészt nem akartuk ezzel tölteni a rövid napunkat, másrészt pedig ismerjük az itteni árakat. Egy sima vizet vettem, pohárban, 3dl = 3CHF, csak hogy árakról is írjak.

A kabinos felvonónak két középső állomása is van, mielőtt a First nevű végállomásra érne. Lent reggel kb 2 percet kellett várni. Fent már soha semmire nem vártunk. Úgy néz ki, a svájciak nem szeretnek síelni/snowboardozni :) Vagy legalábbis nem Svájcban.
Innen még lehet feljebb is menni az Oberjoch-hal, vagy le a többi felvonóhoz.

A pályák gyönyörűen kezeltek, egyszerűen nincs miben elesni, elcsúszni, sehol egy jeges pályaszakasz, csak a legmeredekebb pályaszakaszokon. Kellően szélesek is ráadásul tömeg sem volt. A pálya legalsó szakaszán, közvetlenül Grindelwald falu előtt volt egy kis részen földes hó, ezen kívül sehol.

Ami a régió többi terepén is feltűnt, hogy egy kis negatívumot is írjak:

-1) Kicsit bénák a pályaépítők. Tudom Svájcban óriási figyelmet fordítanak a környezet védelmére, de ha már kineveztük síterepnek...
Van egy gyönyörű hegyoldal, amit kár volt kihagyni, csak kicsit hosszabb felvonó kellene. Igy most gyalog járnak fel az emberek (nyilván az érintetlen szűzhó komoly vonzerőt jelent). Továbbá több helyen egyszerűen nem lehet elég lendületet venni, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó snowboarddal, de síléceken is.

-2) Időjárás... Lehet hogy Svájc síterepein alapból rosszabb az időjárás mint máshol? Délután kettőig minden rendben volt, egy kis csípős szelet, enyhe havazást kibírunk. Utána viszont leszállt a köd, de olyan durván homály lett, hogy a pályán néha már a következő pályaszéli rudat sem láttam. Ugyanez előjött gyakorlatilag minden alkalommal kisebb-rövidebb időszakra, amikor Svájci terepeken voltam. Lehet hogy csak ez egy ilyen tél...

-3) Itt legalább valami halk zene szólt itt-ott a hüttékben, de közel sincs az a bulihangulat, mint az osztrák terepeken általában

Ami viszont nagyon tetszett, Kleine Scheidegghez hasonlóan a pályák mellett elég nagy kezeletlen terület van, teljesen csupasz, csak a méteres hó van, amit egyszerűen nem lehet otthagyni. Egy kis szikladarabra emlékszem csak az odavezető úton, amit már felfedték az előttem freeride-olók, igy azt sikerült kikerülni. Mivel alapból kevesen voltak, még kevesebben merészkednek pályán kívülre, így gyakorlatilag egész nap (amíg le nem szállt a felhő) freerideoltunk, és még mindig volt érintetlen hó. Ha ehhez a szakaszhoz negatívumot keresnék, akkor azt kellene mondanom hogy 20 centivel kevesebb szűzhó is elég volna, mert volt ahol már derékig süppedtem be, de hát ez legyen a legnagyobb probléma. Menni kell és akkor nincs gond!

Érdekesség, hogy az Oberjoch felvonó mellett a pályán lévő térképekre rajzoltak egy hegyi kecskét (sielok.hu képén az még nincs rajta), ami valóban ott legelészett :)))

Ki akartam próbálni a snowboard parkot is, elvileg több is van itt, de az egyik teteje túl erősnek tűnt a szintemhez, az alján valami verseny volt, a másik park meg nem jött az utamba, és inkább a szűzhót választottuk. Az mégiscsak ritkább. Legközelebb megnézzük, addig is itt egy link:
http://www.white-elements.ch

Összességében jó kis nap volt, bár nekem Kleine Schediegg jobban tetszett (értékelés a fórumban), ajánlom ezt a terepet is, csak az a felhő vagy köd ne lenne.

Zoli
borz000
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Schilthorn - Mürren

Először is tisztázzuk mi micsoda nekem sem volt tiszta mielőtt itt jártam.

Mürren - egy festői környezetben lévő pici kis falu.
Schilthorn - a hegy legmagasabb csúcsa, 2970m.
Ezzel a két névvel általában együtt azonosítjuk a síterepet (itt a sielok.hu -n egyenlőre csak Mürren-ként szerepel).

Ez a harmadik hétvége, hogy ide (is) szerettünk volna eljönni, de csak részben sikerült, két nap helyett csak 1 lett belőle (esős-felhős idő), valamint a teteje most is le volt zárva (lavinaveszély). Valóban látni lehetett sok helyen, hogy bizony repedezik, csúszik a hó. Azt tudni kell, hogy rövid idő alatt hatalmas mennyiség esett december elején.

Parkolás Lauterbrunnen, nyitott oldalú parkolóház, mostantól már téli tarifával megy mert a nyári túl olcsó volt (9.50 -> 11.50 CHF). Feljutás gondola-vonat-sikló, vagy ahogy tetszik, minden benne van a skipass árában.

Ami fura volt, hogy ALIG volt ember. Ezt úgy tessék elképzelni, hogy akármelyik felvonónál minimum az előttem és az utánam jövő libegő üres, de még inkább 5-6 üres jön. Vagy úgy is el lehet képzelni, hogy leültem az egyik pálya közepén, megigazitottam a kötést, letisztitottam a szemüvegem, ettem egy kis mandulát, és közben nem ment el mellettem senki.

A pályák nem túl szélesek 1-2 kivételtől eltekintve, de mivel nem volt tömeg, így ez egyáltalán nem zavart.

A pályák tökéletesen kezeltek, a legmeredekebb szakaszokon is lazán le lehet jönni, mert gyakorlatilag mindenhol volt még friss ratraknyom, nem az a fagyott kellemetlen amin zakatolsz mint a vonat, hanem amiben olyan kényelmesen lehet ívet húzni. Jegesedés sehol sem volt, a föld egy-két kis részen látszott ki, kikerülhető volt, illetve nem volt köves, semmi új karcolás a boardomon.

A pályák mellett van némi terület freeride-ra, bár egy kis friss hó nem ártana rá, akkor szuper lenne. így volt egy-két meglepetés, amiről azt hittem hogy puha hóbucka, az egy jégkocka volt, így nagyobbrészt maradt a pálya.

Lefele most már egészen a parkolóig lehet csúszni, bár snowboarddal nem annyira élvezetes a 3m széles úton navigálni, látva hogy balra itt-ott egy sziklafal, amit inkább választanék probléma esetén, mint a jobbra lévő 50-???m szabadesést, hogy aztán egy százéves fenyő állítson meg a további hóban hömpölygéstől :) Egyébként igyekeztek tenni valamit a biztonságért, az útban lévő összes veszélyesebb szikla, farakás, kerítés, stb. ütközésvédővel van felszerelve.

A hely elég szélcsendesnek tűnt bár lehet hogy csak szerencsénk volt, de talán 1 pályán volt egy kis szél és az ahhoz tartozó felvonón. A Schilthorn-on elvileg vihar volt,
de ebből lejjebb csak egy kis hószállingózást láttunk, illetve fölöttünk a hatalmas felhőket. Napsütés sajna csak 15 percre volt, de hát láttunk ennél már rosszabbat is :)

Összességében nem volt rossz, bár ha valaki idáig eljön - és a Schilthorn teteje zárva van (amit még sajna nem láttam) - én inkább a szomszéd hegyen lévő Kleine Scheidegg-et ajánlom.

Zoli
borz000
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Svájc
Wengen
2012.12.09.
Hello,

Elég régóta nem volt beszámoló erről a terepről, pedig megerdemli ;)

Két hétvégét volt alkalmam eltölteni itt, december 1. 2. 8. és 9.
Második hétvégén a szomszéd hegyen lévő Schilthorn-ra készültünk, de sajna egy jó része le volt zárva lavinaveszély miatt.
Leírásomban főként a Kleine Scheidegg részről írok, egyrészt mert az első hétvégén csak az volt nyitva, a második hétvégén ugyan "átnéztünk" Ma:nnlichen-re, de az előbbi valahogy jobban tetszett, így pár csúszás után már mentünk is vissza.
December elsején nyitott a terep (első hétvégén 30% kedvezmény, jövőre is lehet nézegetni a jungfrau.ch -t nyitási akcióért).


Parkolás
========
Két helyen parkoltunk:
Grindelwald Grund - szabadtéren közvetlen a pályaudvar mellett, 6CHF/nap
Lauterbrunnen - Parkolóhaz, időre megy a parkolás, kb 9-10 CHF reggeltől pályazárásig. Fedett, de az oldala nyitott, tehát csak hó ellen véd, viszont ugyanolyan hideg van mint kint.

Feljutás
========
Mindkét helyről fel lehet jutni vonattal. Vannak kabinos felvonók is, de azok csak részben működtek, nem részletezem, a vonattal nem volt probléma. Vonatról érdemes előre tájékozódni, átlag félóránként járnak, de némelyik csak félútig megy, ma épp cserélgették a menetrendet, szóval röviden: jungfrau.ch (vagy csak odamész és vársz)
Ami engem kicsit meglepett, hogy ez nem csak egy vágány, hanem egy komplett fogaskereű vasútrendszer, tehát figyelni kell hogy melyik vonatra szállsz fel. Most ünneplik a Jungfrau vasút jubileumát.
TIPP: Ha minden utánajárás nélkül csak gyorsan mennél már valahova csúszni, akkor azt javaslom, ülj fel a Kleine Scheidegg-re tartó vonatra.
A skipass-t meg lehet venni már a vasútállomáson, ami egyben a vonatra is érvényes (kivéve Jungfraujoch, de oda úgysem síelni mész ha mész). A vonatút kb 25 perc, közben már lehet ámuldozni a tájon.

Na és végre jöjjön a lényeg :)
==============================
Ez a hely egyszerűen fantasztikus... Hozzá kell tenni, idén a Svájciak is azt mondják, hogy ilyen szuper télkezdet már rég nem volt, általában esik egy kupac hó novemberben, aztán elolvad, de idén jött a hó, azán megint jött, jött, jött és még mindig jön :)

Tömeg...
--------
Na az nem volt. Talán még nagyon szezon eleje van decemberben? Soha egy felvonóra sem vártam 1 percnél többet.

Pályák
------
Jól kezeltek, talán a kis tömeg miatt még délután is találkoztunk friss ratrakos csikozással. Amúgy pályán keveset voltunk, csak ha éppen ködös volt az idő.

Freeride
--------
A pályák mellett akkora hatalmas mennyiségű kezeletlen terület van, hogy mind a négy napot gyakorlatilag végig szűzhóban töltöttük, még ma, egy héttel nyitás után is tudtam szűzhóba íveket húzni.
Először is, nagyjából az erdős részekre (térképen bejelölve) tilos menni az élővilág védelme érdekében. Ezen kívül tapasztalataim (és meglévő ívek) alapján bárhol lemehetsz a pályáról minden probléma nélkül, nekem a legjobban a következők tetszettek
- Lauberhorn felvonó alatt, mindkét oldalán.
- Lauberhorn felvonó után kb 50m, lesz egy kis domb balra, oda felmész, aztán onnan le :)
- Eigernordwand felvonó után a pálya megy előre, majd egy hosszú jobb kanyar. Kb a kanyar végénél balra le
- Wixi felvonó környéke
Egyetlen helyet nem ajánlok erre: az Eigernordwand után rögtön jobbra, majd át a (lesiklás szerinti) jobb oldalára a felvonónak. Messziről jól néz ki, de sok éles kő van a hó alatt.
Ezekből néhány talán térképen jelölt pálya vagy az lesz később (ma is épp végigszántottak egy korábban összefüggő területet :( ), de mivel sajna hiányos a pályák jelölése, többet ér a leírás.
Összességében hatalmas élmény volt a szűzhó, főként hogy ezelőtt snowboarddal még nem volt rá alkalmam kipróbálni, most meg mindjárt négy napig.

Idő
---
A fenti részeken néha ködös, szeles, amolyan "jöttegyfelhősleszálltközénk", akkor kicsit lejjebb érdemes próbálkozni. A pályák a napos oldalon vannak. Személy szerint nem szeretem az árnyékos pályákat, de itt ilyet nem láttam.

Ami még jó...
=============
Éppen kutyás-keresős traininget tartottak, bizonyára jól felkészült a mentőcsapat.

Lejutás
=======
Jobb helyeken le lehet menni a parkolóig, mint itt is, illetve majdnem teljesen. Grindelwald Grund-hoz le tudsz menni, viszont Lauterbrunnen-hez csak Wengen-ig lehet csúszni. Sajna most a vilagkupa pályája (45) részben le volt zárva. Gyönyörű fenyveserdőn keresztül vezet az út, a faluban (Wengen) érdemes lassítani :)))


Negatívum
=========
- Gulasch suppe ~ 9-12 CHF. Átlag kaja 17-20 CHF. Forralt bor 6.5 CHF (--> Grindenwald Grund vasút melletti büfé: 3.5ö CHF egy hideg szendvics, ami szinte ingyen van a többi kaja árához képest)
- Láthatóság... Néha leszáll a köd vagy felhő vagy ki tudja mi, de akkor aztán semmit sem látni :( És ez sajna elég gyakran előfordult. Nem tudom hogy ez egész Svájcra jellemző, vagy csak véletlen? Valahogy Ausztriában mindig csak napsütés van, akárhova megyek...
- séta felfele: Sajnos itt-ott elbénázták a pályaépítést, rossz helyre tették a felvonókat és ráadásul utána is lusták voltak kijavítani a hibákat, pedig egy egyszerű kis földmozgatással helyre lehetne hozni. Sajna sok helyen előfordul, hogy nem tudsz elég lendületet venni ahhoz, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó, különösen snowboarddal. Vagy nézzük mindjárt az induló terepet: az egyik felvonóhoz kb 20 méter szintkülömbséget kell leküzdeni. Miért nem tették lejjebb a felvonó alját?? de ha már ott van épitettek egy kis húzókötelet, amit beállitottak úgy, hogy a kötél fél méterre van a földtől, alatta már pont egy méteres szakadék van, és mellette meg mindjárt valami karók, nehogy biztonságban legyél. Használhatatlan.
- kissé hiányos a pályák jelölése

De ettől még 5 pontot kap a hely :)

Üdv.:
Zoli
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.