Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

ipip kiemelt beszámolói

2016.02.15. Síterep: Serre Chevalier, mások beszámolói
Szia Barna,
bocs, hogy csak most írok vissza. Most vettem észre a kérdésed. Mióta visszajöttünk, nem sok szabadidőm volt. :(

Chantemerle részen - ahogyan írtam is, nekem a Myrtilles/Saludes páros tetszett. Mindkettő jó lejtésű, közepesen széles pálya. A Bois des Coqs-ot is kipróbáltuk, lejtése jó lenne, de sajnos nem volt rajta jó minőségű hó, ellenben meglehetősen sok kavics... :(
Draye, Stade pirosak tetszettek. Az Eychauda, Selettes kellemes kékek, s a Cretes tárcsás felvonó melletti Goulet is jó. Monetier-ben a Clos Gaillard-on csúsztunk le, de kissé jeges volt a pálya, nem volt annyira élvezetes.
A Luc alphand-on is lementünk, de nem maradt meg bennem, milyen volt.. A Pylones feketét szerettük volna még kipróbálni, de nem nézett ki jól (kevés hó), így nem reckíroztuk meg.
A Serre Chevalier felvonót én is kinéztem magunknak, de valóban nem ment. A Le Bletonnet melletti Ratier felvonót lehetett használni - kis tojásos-kabinos. Bennem régi Chopok-észak emlékeket ébresztett. :) Szerintem még nem volt csúcsszezon, így azokat, amelyek alternatív felvonó(kk/v)al helyettesíthetőek, nem üzemeltetik.

Mivel - mint írtam - csak két napot csúsztunk itt, nem síeltünk be minden pályát. De szerintem erre a terepre több hó kell, hogy rendesen ki lehessen élvezni a pályákat.

ps: A sí-útvonaltervező nagyon tetszik (honnan, hová, milyen sítudással, milyen pályákon/felvonókon, mennyi idő alatt juthatsz el):

http://live.skiplan.com/moduleweb/2....0/itineraire.php
2016.02.02. Síterep: Serre Chevalier, mások beszámolói
Üdv mindenkinek!

2016. január 24-től 29-ig volt szerencsénk itt tölteni egy hetet.

Szombat hajnal 3-kor indultunk Budapestről, M7-Szlovénia-Gorizia-Torino-Oulx-Briancon útvonalon délután 4-re kint voltunk.

Szállásunk a L'aigle Bleu apartman hotelben volt. Kicsit Magyarországon érezhettük magunkat, mivel a szállás gyakorlatilag magyar síelőkkel volt tele. :)

Az apartmanok átadás-átvételét 4-kor kezdték el, bár voltak, aki már 12 előtt megérkeztek, s több órát várakoztak.
Ijesztőnek tűnt a nagy tömeg a hallban, de a szállás átadás-átvétel műveletét a recepciósok igen ügyesen és hatékonyan lebonyolították.

A 6-os apartmanunk elég tágas volt, jól felszerelt konyhával (mikró, hűtő, mosogatógép, kenyérpirító)
Nagy terasz is "járt" hozzá, de sajnos a felettünk lakók oda dobálták a narancshéjat, csikkeket, száraz kenyérhéjat... s nem volt kedvünk más után takarítani...

4*-os szállásnak van hirdetve, de - sajnos - azt kell mondanom, nem hozza azt a színvonalat.
Az apartmant csak ott van kitakarítva, ahol "a papok táncolnak". A nappaliban lévő ágy szerintem több hete nem volt kihúzva, tisztítva. "Megkövesedett" porcicák, maréknyi morzsa hullott belőle, mikor kinyitottuk, ráadásul a kinyitás is problémás volt, ugyanis szét volt esve a szerkezet. Megoldottuk, hogy tudjunk rajta aludni, szóltunk a recepción, hogy szét van esve, de a válasz (bár kedvesen, de) csak annyi volt, hogy tudnak róla és nem tudják megjavítani/kicserélni...

Az ágyneműt mindenki úgy tudta, vinni kell, de ott adtak - bár az a "tipikus francia", szikrázó, sötétben világítós fajta volt, aminél a "huzat" csak egy nagyobbfajta műszálas fehér lepedő.

A SPA-szauna-gőz használat is erősen nyomott a latba, amikor ezt a szállást választottuk.
Hááát - ahogy mondani szokás: "Nem volt rossz, de a jó nem ilyen!"
Kicsi helyiség, két 6-8 személyes jacuzzi (1 melegebb, 1 hidegebb), amelyekben olyan mennyiségű klór volt, hogy amint beléptünk
a helyiségbe, már csípte a szemünket, s ha beleültünk a jacuzziba, kb 1 perc után nem tudtuk nyitva tartani a szemünket.

A gőz az első két nap jó volt, de utána levették a hőmérsékletet, és épphogy csak "lehelte" a gőzt.
A szauna is kb 75-80 fokosra volt állítva, így nemigazán tudta betölteni azon egészségügyi funkcióját.
Izzadni izzadsz - főleg, ha locsolsz rá egy kis vizet - de a bőröd nem hevül fel annyira, hogy a méregtelenítés komolyan beinduljon.
Nyitva tartás: 10-19-ig. Szerintem egy wellness részlegnek "illenne" este 9-ig nyitva lennie, ahol este 5-6, mire a sípályáról beérsz, lepakolsz, átöltözöl, stb.
A fitneszterem felszereltsége: 2 bicikli, 1 lépcsőző, 1 ellipszis-tréner, 1 evezőpad.

A parkolás:
Az utcán fizetős. Kb 600m-re a háztól van ingyenes parkoló.
A ház alatt van fizetős parkoló (22 EUR/hét), DE a maximális magasság 190cm!!!! Azaz mi egy egyterűvel - tetőbox-szal a tetején már nem fértünk be!
Nem értem, hogy egy 2011-ben épült a szállás esetében hogy tudtak ilyen garázst építeni! Ez síelős hely. Aki kocsival jön, 90%-ban tetőbox-szal. Kicsit bosszantó volt.

A szállás ugyan kb 50m-re van a felvonó előtti épülettől, de azért nem a többi terepnél megszokott "pályaszállás", mert mire fellépcsőzöl a felvonóig, épületbe be - épületből ki, a sícipő talpa elkopik. :)
A völgyben közlekedő síbusz pont a ház előtt áll meg. (7-22-ig jár!)

Röviden, egy 4*-os(nak hirdetett), viszonylag új építésű szállástól jóval többet vártam volna.

Az időjárás:
6 napból 6 napon sütött a nap. :)

A sípályák:

A többi síterepnél szerencsésebb volt a "Serre Chevalier", aránylag sok pálya volt nyitva, tűrhető hóminőséggel.
Bár néhol jeges, s kavicsos-földes pályák is "tarkították" a lesiklópályák kínálatát.

Reggel volt minimális várakozás a "Prorel I" kabinosnál, de elviselhető.

A síterep kiváló, sok, változatos pálya van. Nekem - a sokak által említett Cucucmelle pályánál voltak jobbak. pl. a Saludes és Myrtilles. A 2830-ról induló Yret is jó volt. Sajnos, a hómennyiség sok pályán nem volt megfelelő, így kissé jegesek voltak. A széles, lendületes "karcolt ívek"-et nehéz volt meghúzni. :)

Ami egy kicsit "fájt",
- egyrészt, hogy a Villeneuve - Monetier részről visszafelé nem tudod kikerülni a "Cretes" nevű tárcsás felvonót!!!
Így délután komoly tömeg alakul ki, ráadásul kezdőknek, kicsiknek kissé "vad": gyorsan indul, meredek.
Nem értem, hogy egy ekkora rendszernél miért nem tudnak egy ÜLŐS ÖSSZEKÖTŐ felvonót szerelni?!?
- másrészt hogy ha délután Chantemerle felől jöttél vissza, az ülős "Prorel" felvonótól nem lehetett közvetlenül a hóágyúzott Remparts pályára jutni.
S a kabinos "Prorel II" tetjéhez vivő "Croix de la Nore" felvonó hamar bezár, s a kavicsos-földes "Chemin" úton juthatunk a "Prorel I" középső állomásáig. Meg is sínylették a léceink.

Vasárnap-hétfőn síeltünk Brianconban. A többi napon, kihasználva a "Galaxie"/"Galaxy" bérlet lehetőségeit, más síterepeken töltöttük:
Kedd: Montgenevre - Egyszerűen lélegzetelállító, gyönyörű kilátás, jó pályák. Néhol botozós átkötők..
A "Pharo" nevű kék pálya volt talán a legjobb. Széles, hosszú, jó lejtésű. Kezdőknek és haladóbbaknak is élvezetes.

Szerda: Alpe'd'Huez - Fantasztikus pályák, jó hóviszonyok, gyors liftek. A 13km-esnek hirdetett Sarenne fekete pálya gyakorlatilag csak marketing duma. Kb 1-2km, ami tényleges fekete rész. A többi kék-zöld... A Tunnel pálya zárva volt, pedig fentük rá a lécek éleit... :)
A Chambon tó déli partján épített "szükségút" használható a személygépkocsik számára. Buszok, teherautók, vontatmányos autók nem mehetnek arra.

Csütörtök: Puy-Saint-Vincent - Örök kedvencünk. Kompakt, északi fekvése miatt jó hóviszonyokkal rendelkező terep.
Sajnos a Carmen le volt zárva, de a Rocher Noir valamint a Bans felvonó alatti rész nagyon jó, buckás, ámde remek minőségű hóval rendelkező szakasz volt!
Draille - legjobb. Másik kedvencünk, a Cretes kissé jeges, néhol földes volt.

Péntek: Sestriere - a hét leghószegényebb pályája. Siralmasak voltak a pályák. Sauze: Vagy jeges, vagy kavicsos-földes. Sansicaro: zárva. Sestriere: leginkább jeges, némely (pár száz méternyi) pálya-részlet nagyon jó volt.
Sajnáltuk, mert a pályák szélessége, esése alapján ez jó hó esetén fantasztikus terep lehet!
A hüttében elfogyasztott Bombardino viszont "bombasztikusan" finom volt!!

Szombaton 10-kor, szép időben indultunk hazafelé. Olaszországban már felhős/szmogos volt a levegő.
Szlovéniában letereltek az autópályáról, s később tudtuk meg, hogy pár órával előtte történt a 70 autót érintő, 5 halálos áldozatot követelő tömegbaleset.. :(
Bár azt kell, hogy mondjam, nem csodálkozom, amilyen sebességgel, figyelmetlenül, tolakodóan vezetnek akár a kamionosok, akár a szlovén- ukrán- román- felségjelzésű gépjárművek...
Minket is többször majdnem leszorítottak.. minden jelzés nélkül váltanak sávot, nem figyelnek a többi autósra, 50-es táblánál 120-szal mennek, stb.

Így is jó időt futottunk. Este 11-re már itthon voltunk.

Összességében elégedettek vagyunk. Jól éreztük magunkat. Sokat síeltünk, de érződött a hóhiány.
Esténként sok finom, francia sajtot fogyasztottunk!

Hazaútra a menü: Friss baguett + brie sajt = mennyei! :)

ps: Ha valakit érdekel szlovén matrica, személyautóra. érv: 2016.02.23-ig, keressen meg.
2015.02.01. Síterep: Puy St. Vincent, mások beszámolói
Üdv Mindenkinek!

Ismét egy nagyszerű hetet töltöttünk Puy-ben. Vasárnap hajnalban értünk haza. 8 fős apartmanban voltunk a Parc Aux Etoiles apartmanházban, Jól felszerelt, tágas apartmant kaptunk.

Hétfőtől szerdáig az előző heti hómennyiséggel kellett "beérni". Az sem volt kevés, de az alsóbb pályák eléggé kijegesedtek délutánra, valamint a 1400-re vivő kék pályák le voltak zárva. De csütörtökön-pénteken bőségesen jött az égi áldás, s kiváló friss havunk lett, nagyon jó szűzhavazási lehetőséggel. :)
Szombat délelőtt nyitották meg a Pendine felvonót. Természetesen minden freeride/szűzhó fan azonnal e felvonó felé orientálódott, s 1-2 órán belül telekarcolták a hegyoldalt. :)
A pályákat is nagyrészt naponta kezelték, s most kifejezetten jó volt, hogy sok pályának csak a felét tolták le (pl. Coqs), s kinek-kinek szíve szerint lehetett kezelt/szűzhavas részen csúszni!
A tegnap érkező "bulitáborosok" nagyon jó minőségű havat kaptak a hétre! :)

Végre van "összekötő" felvonó (Bruyeres =hanga) a 2000-es szektor és a Pendine felvonó között, valamint a Dahu kék pálya is elérhető vele. Sajnos, a "buborék"-ot a franciák, úgy tűnik, szükségtelen extrának tartják még mindig. :)
Pedig 2000 felett igen fagyos néha a szél.
Sajnos beleestünk egy hosszabb felvonó-leállásba (Bergerie =juhistálló) is. Kb fél óra volt, mire kiszállhattunk a felvonóból.

Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat.
Köszönjük a Naturelle-s csapatnak, valamint Ági néninek és Zsuzsinak az oktatást!
És üdv az erdei freeride csapat minden tagjának!
ps: Feb25-ig érvényes szlovén matrica átvehető.
A "nagyteknő" Grand Combe Puy panoráma Ez a látvány bármikor jöhet Szemüvegen át... Hegygerinc DSCN0069.JPG Délutáni hegyoldal, Carmen-nel Hegyben hegy :) Reggel, még fésülten DSCN9814.JPG DSCN9815.JPG "Civil" a pályán... :) DSCN9861.JPG Carmen DSCN9912.JPG DSCN9913.JPG Péntek reggel Az éger! (Vengres) Havazik Csúcs! Dscn9752.jpg Szombat reggel Szinte érintetlen, "majdnem szűz" :) Cretes Gyakorlás... DSCN0055.JPG DSCN0058.JPG DSCN0059.JPG
Igen fáradságos decemberi hetek után sikerült összehozni egy muraui síelést december 16-19 között.
Kissé bizonytalanul, de bizakodva indultunk neki, mert erre a terepre nemigazán érkezett természetes hó mostanság.
Hajnali indulással, vasárnap reggel 9 körül kint voltunk. Szombaton, sajnos a középállomástól lefelé eső esett, s így az itteni fekete pályákon jeges és kásás részek váltakoztak, ami board-tudásomhoz kicsit határeset volt, de jó léccel lehetett hasítani rajta :).
A fenti részek hibátlanul előkészítve, nagyon jó minőségű hóval fogadtak minket. A Rosenkranzi oldal egy része is működött már: 5-6-7-8 pályák.
Az új, 18-as,13a pályákat csak szerdán nyitották meg. Jó esésű, széles pályák lettek, de én inkább kéknek jelölném, mint pirosnak..
A 6-os bubis alatti piros kellemes, lendületes pálya.

Nagyon jó 4 napban volt részünk, köszönhetően az időnek, a szállásnak, na és nem utolsósorban az összeverődött társaságnak :)
Aránylag kevés ember volt a pályákon, annak is 95%-a magyar :)
Sajnos, a fahíd alatti apró kavicsokkal mi is találkoztunk, és off-pista szinte kizárt volt, de a pályák remekül karban voltak tartva, s néhol még délután 3 után is tudtunk "fésült" pályán csúszni! :)

S hab a tortán a Nordica/Blizzard síteszt volt. Parádés léceket tesztelhettünk. Mindenki megtalálta az "ízlésének" megfelelőt :)

Itt találtok képeket:
https://sielok.hu/fotoalbum/murau-2...012-12-16-19/kep/1/
2011.01.19. Síterep: Puy St. Vincent, mások beszámolói
Ja! és még valami!
Így harmadik alkalomra már igazán érdekeltek a pályák elnevezései. :-)
Hát ezt sikerült lefordítanom/összeszednem francia-tudás nélkül:

Carmen = Carmen (női név)
Pendine = Pendine (hegycsúcs neve)
Grand Combe = Nagy völgy
Rhodos = Rodosz (sziget neve) (Afrodité és Poszeidón lánya, Héliosz felesége)
Combes = völgyteknők
Sitelle = kékharkály
Mésange = cinege [Mésanges = cicik]
Dahu = Dahu (mondabeli hegyikecske-féle, amelyiknek különböző hosszúságú lábai vannak)
Marmottes = Mormota
Coqs = kakas
Bois des coqs = a kakas erdeje
Clos d'aval = zárt folyam (downstream)
Rocher Noir = fekete szikla
Bartavelle = fogoly madár
Bergerie = juhistálló
Crete du rocher noir = Fekete szikla gerince
Crete = csúcs, hegygerinc
[Cretes = címerek]
Vallon des Auffes = Kötélverők völgye (Marseille-i kikötő neve)
[Vallon = kis völgy]
Draille = ormánytarcs; rövid zászlórúd; árbocra erősített vitorlavezeték
4 fontaines = 4 szökőkút
Sorbiers = vörösberkenyefa
Belettes = menyét
Ecureuils = mókusok
Chemin = út
Traversée = átkelő
Granges = istálló, csűr
Vergnes = éger
Burle = ? [Burl = bog]
Prey Sabeyran = (település neve) [Prey = zsákmány]
La Balme = ? [Balm = Balzsam]
Liaison la Balme = La Balme összekötő
Landes = lápok
Ourson = medvebocs
2011.01.19. Síterep: Puy St. Vincent, mások beszámolói
Sziasztok!
Mi is hazaértünk szerencsésen.
Mac13 jól leírta a jan.9-15 közötti helyzetet Puy-ben.
Az időjárás ismét kegyes volt hozzánk a vasárnapi friss hóval, az utána következő napokra ez kitartott.
Sajnos, Puyben a legtöbb pályát kb csak kétnaponta ratrakolják, akkor is van úgy hogy csak egy-egy pálya felét. Ezt betudom a januári "előszezonnak" :-)

Pár képet felrakok ízelítőül...

üdv:ipip
IMG-2265.JPG IMG-2229.JPG IMG-2254.JPG IMG-2275.JPG IMG-2292.JPG IMG-2297.JPG IMG-2307.JPG IMG-7207.JPG IMG-7254.JPG IMG-7257.JPG IMG-7330.JPG IMG-7354.JPG IMG-7358.JPG IMG-7377.JPG IMG-7384.JPG IMG-7495.JPG IMG-7508.JPG IMG-7750.JPG IMG-7812.JPG
2009.01.18. Síterep: Puy St. Vincent, mások beszámolói
Na, sziasztok! Üdv Meska! :)
Ma hajnalban sikeresen visszaértünk Puy-ből. Még szívesen maradtunk volna. :)
Kifelé fél 5-kor indultunk Bp-ről, M7 -SLO-I-FR- útvonalon. fél 8-ra értünk ki - több biobrékkel, és Auchan-látogatással. Díjak: 35EUR szlovén matrica, 2 x 37,6 EUR olasz pályadíj. Oda-vissza megett út: 2590 km
benzinárak: SLO:0,827-0,906, I: 1,107-1,167

Briancon után tényleg cseles elsőre az út, a GPS minket is elvitt volna - ha csak rá hallgatok, és nem nézem az útjelző táblákat is!
Visszafelé Szlovéniában Maribor környékén elkavartunk, de a táblákat figyelve aránylag könnyen visszataláltunk MO-ra :) Arra figyeljetek, hogy az M7-en hazafelé a határ utáni első benzinkút kb 60 km-re van (Shell)

Szállás: Dame Blanche, 300EUR kaució, majd megkaptuk a kulcsokat+bérleteket. 4-es árában 6 fős apartmant kaptunk +++ :)
A szobák nagyon jól befűthetők a kis fűtőtestekkel - éjjelre nem hagyhattuk 3-asnál magasabban, mert a melegtől nem tudtunk aludni.
Tisztítószert, mosogatószert, WC papírt vigyetek!
Az ágynemű, lepedő furcsán van megoldva - jobb az otthoni....

Gyönyörű idő volt végig! 10/10 :)
jövő hétre havazást mondtak....

Síbuszok: Puy-ben 1400-1600-1800 között ingyenes
Briancon: 6EUR, Les 2 Alpes: 13EUR, La Grave: 11EUR, Montgenevre: 9EUR, Alpe d'Huez: 18EUR

7-ből 7 napot síeltünk :) (Mind Puy-ben). Ugyanis szombaton még délig síeltünk és 12.45-kor indultunk haza (15óra bevásárlással,biobrékekkel,nyugis tempóban, ködfoltokkal)

A magyar társaság nagyon jó volt! - akikkel tallkoztunk. A franciák vendéglátásával és kedvességükkel sem volt semmi gondunk! Sőt!

Ha valakit érdekel, képeket is tehetek fel :)

ipip
---
"Az az igazi élvezet, amikor az él vezet."
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 28 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.