Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Kozákferi
10 élménybeszámolót írt
10
11 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2024.02.14.
Régen írtak már Puy-ról ezért pár szóval jellemezném. 2024. február 03-tól 10-ig voltunk a Dame Blanche apartmanházban. Az időjárás szombattól csütörtökig meleg , napos volt. Talán egy kicsit túl meleg is volt, mert szinte mindenhol plusz fok volt nappal. A pályák kemények voltak, sok helyen jegesek. Persze ez nem volt meglepő, mert nappal felolvadt éjjel megfagyott. Magasabb pályákon nem volt jég, de nagyon kemény volt a hó szinte jegesnek tűnt, nehéz volt rajtuk megállni. A szálláson szinte csak magyarok voltak, pár francia és bulgár családdal. A fentebbi apartmanházban ( Etoile) viszont a csehek voltak többségben. Az Etoile nevű felső apartmanház aljában van egy étterem, ami ugyan be volt rendezve, habár én sohasem láttam, hogy nyitva lenne. A fehér ház alatti 6-os felvonó ( La Crete Des Bans) mellett egy rövid felvonó épül. Az oszlopokat már beállították. Sztem a régi (L'escaped) nevű kétüléses felvonót fogja kiváltani. 1600 alá nem akartam menni, mert arra gondoltam, hogy a lentebbi pályák olvadtak, latyakosak, de nem így volt. Meglepően jók voltak az alsó pályák is, emiatt aztán sokat csúsztam azokon is. Kevesen voltak, nem volt buckás, stb.
Csütörtökön este aztán megérkezett a havazás, ami 1800 méteren nedves hó volt, 2000 méter felett porhó. 1400 méteren eső esett. A felvonók havasak , nedvesek volt, mire felértünk rajta átázott a nadrágunk. Szokás szerint a francia liftkezelők nem vették a fáradtságot, hogy letakarítsák a havat az ülésekről. ( pedig 3-an ültek az irányító helységben). Szombat délelőttig azaz indulásig havazott. Az apartmanokért 400 eu kaució volt, amit kártyáról vontak/zároltak le. 10 -ig kell eljönni az apartmanból, amit nem ellenőriznek, csak később. A kulcsokat a recepción lévő postaládába kell bedobni. Amennyiben hiány van, vagy nem jó a takarítás a kaucióból vonják le. Évek óta járunk ide, habár utoljára 2021-ben voltam. Sok változás nem történt azóta, de ár-érték arányban még mindig az egyik legjobb sípálya.
mizsolt
12 élménybeszámolót írt
12
12 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2018.02.15.
Puy St. Vincent 2018 jan.28-febr.02

2018-as autóbuszos síelésünk helyszínének Puy St. Vincent-et választottuk. Néhány utastársammal ugyan többször voltunk ott korábban, de mivel olcsóbb helyet kerestünk, a visszatérés mellett döntöttünk. Egyöntetű véleményünk szerint Puy az egyik legjobb a kisebb, olcsóbb francia terepek között. Igaz a nyitott liftek miatt kellemetlen lehet egy hideg, szeles, csapadékos januárban… A kedvező ár hatására többen lettünk, így 2 busszal érkeztünk Unitravel szervezésben. Az utazás szerencsére most is rendben zajlott kb.21 óra Miskolcról egy Briancon-i vásárlással kiegészítve.

Puy hozta amit vártunk tőle. Tudtuk, hogy itt az átlagtól jobb és nagyobb, tökéletes pályaszállást kapunk a pénzünkért, és egy kevésbé zsúfolt ugyan kisebb pályarendszeren csúszhatunk. Én személyesen jobban szeretem a nagyobb , változatosabb rendszereket egy 6 napos síelésre, de elismerem hogy itt is lehet síelni egy hetet. Sőt, ha megemlítem milyen körülményeket sikerült kifognunk. A korábban itt tapasztalt hómennyiségtől több hó,(125-240 cm, És ez most a valóságot tükrözte szerencsére!!!) és az általunk reméltnél is kegyesebb időjárásban lett részünk. Négy nap januári napsütéssel kezdtünk 2000m-en max . 1-2 fok-al, de még 1400 méteren is csak max. 3-4 fokkal, és nagyon jó hóminőséggel!!!!! Majd 5. nap reggelre kaptunk 20-30 centi friss havat , mely szerencsére szélcsendes időben jött így nagy élmény volt az a néhány óra, amíg tartott a szűzhó. A hatodik napunk már kissé hidegebb, igazi januári idő volt, de az is többnyire napos és szélcsendes időjárást hozott!! Kijelenthetem ilyen időt és ilyen hóminőséget (pályán és pályán kívül) januárban ritkán kap a síelő…..

A csoport nagy része élt a lehetőséggel, hogy 1 napot Brianconban síeljen kiegészítőjegy vásárlásávval, mivel most nem Grand Galaxie bérletünk volt. Én harmadszor voltam Brianconban, mely most is tetszett. Természetesen ott többen vannak, bizonyos pályarészek sokkal jobban igénybe vannak véve, de ez a nagyobb rendszerek velejárója. A 4. napra nekünk kellett ez a változatosság.

Az igazsághoz tartozik, hogy szerintem igen sokszor kéne Puy-be vissza menni, hogy ennyire optimális körülményeket találjunk. Most nagyon kifogtuk az időt és a havat. Ha itt valaki egy átlagosan hideg januári szeles hetet tölt, normál pályaállapotok mellett, az gondolom sokkal kevésbé lesz elégedett. Mivel csak nyitott liftek vannak, egy hideg, szeles vagy csapadékos idő megkeserítheti a síelők életét. De most szerencsénk volt….

A hely egyébként nem tűnik kicsinek, mivel a pályák valóban jók, változatosak és a rendszer több alternatívát kínál a több mint 1000 méteres szint egyben csúszására. Ha váltogatjuk a pályákat jól szórakozhatunk, mintha egy sokkal nagyobb rendszerben síelnénk. A kevés ember miatt itt is jók maradnak a pályák zárásig is. Ez lehet az oka hogy nem ratrakolnak meg minden pályát minden reggelre. Félreértés ne essék, esetleg 1-1 pálya marad ratrakolás nélkül. Ettől szerintem a pályakarbantartás még tökéletes!! Azt pedig külön köszönhetjük, hogy a reggeli szűzhavas pályákat meghagyták nekünk…. Puy-ben a sorakozás gyakorlatilag ismeretlen… Egy kellemes barátságos, nyugis sírendszer.

Csatlakozom dannydog által leírtakhoz. Ilyen körülmények mellett, szinte mindenhol jót lehet síelni. Én is a legjobbak között említem ezt a hetet, pedig már túl vagyunk néhány síúton… Ár /érték arányban kimagaslóan jót kaptunk. A 80- 90.000 Ft közötti összköltség 1 hét síelésre pályaszállással , utazással egy ilyen méretű sírendszerben, nagyon korrekt szerintem. Ezért megéri ennyit utazni. Akik hozzám hasonlóan visszatértek Puy-be biztosan nem bánták meg, akik most voltak először azok nem értik miért nem jövünk gyakrabban……….

De bennem azért ott a gondolat: milyen lehetett most a 3 völgy????????
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2018.02.09.
Sziasztok!

Kellemes egy hetet töltöttünk itt január 28-tól február 2-ig, gondoltam megosztom az élményeim.
Először is kiemelném, hogy ilyen remek hóviszonyokkal, és ezzel együtt pazar időjárással ritkán áldanak meg az égiek.
Szóval a 6 síelt napból 5 nap napsütés, és 1 nap havazás, szélcsendes idő, nem túl hideg, és nem is túl meleg. Azt hiszem ebbe látatlanba bárki előre beleegyezne.
A hely maga nem túl nagy. Előnye, hogy egy nap alatt már nagyjából tudja az ember merre jár, és nem kell egész nap a térképet böngészni. Ugyanakkor lehetne ez a hátránya is, viszont a viszonylagosan kevés pálya zöme nagyon jó. Széles, megfelelő a lejtése a hossza, szóval ez a terep tele van élvezhető pályákkal, nem nagyon kell keresgélni. Ezért én nem éreztem, hogy kicsi lenne a síterep.
További előnye a nagyobb terepekkel szemben a kevés ember, délutánra gyakorlatilag kiürülnek a pályák, és délelőtt sincs még a központi részeken sem 1 percnél hosszabb sorban állás.
A szállások jóval kényelmesebbek, nagyobbak a franciáknál megszokottnál, ami szintén hatalmas plusz számomra a tavalyi 3 Völgyben tapasztalt "kutyaólban" nyomorgásnál (1800-on laktunk).
Aztán az ár. Azt kell mondjam ár/értékben verhetetlen ez a terep. Igaz, hogy nincsenek hiper-szuper felvonók, nincs több száz kilométer sípálya. Viszont ami pálya van az mind élvezhető, kényelmesek a szállások, nincs tömeg, és mindez viszonylag olcsón.
Hogy egy kis negatívumot is említsek, az a pályakezelés... Itt is hajlamosak a franciák egy-egy pályát kihagyni az éjszakai kezeléskor. Nem értem miért, de ezzel szinte minden francia terepen szembesültem.
Aztán az árak a hüttékben... Attól függetlenül, hogy nem egy top síterepről beszélünk az árak hasonló szinten vannak mint a 3 Völgyben.
Mindent összevetve életem egyik legjobb síelős hetén vagyok túl, nyilván ha rosszabb az idő, és kevesebb a hó akkor nem lett volna ennyire tökéletes a hét, de ez minden terepre is érvényes: ha jó az idő és jó a hó mindegy hol is vagyunk...

Végül pár kép: https://sielok.hu/fotoalbum/puy-st-...vincent-2018/galeria/
csababarca
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2016.02.10.
Snowattack élménybeszámoló.

Szóval ezen a terepen töltöttünk egy remek hetet. Én már voltam itt, így meglepetések nem értek.
A Hameuo Ecrins Chalet apartmanjaiban voltunk elszállásolva, 50 méterre a pályától. 9en laktunk egy 10 ágyasban, 4 hálószoba, a maradék 2 hely egy kicsi kanapén az étkező+konyha részben lett volna, de nálunk csak egy fő aludt itt. Azért 8 embernek is elég szűkös ez az apartman, de 10nek abszolút kicsi. A két wc+fürdőszoba jó dolog, ez pozitívum, de mindenhol szűkek a helyek. Mindegy, végülis síelni és bulizni jöttünk, nem voltak nagy igényeink. Viszont voltam az Ecrins melletti szállásokon, ott egy 6 ágyas emeletes apartmanban, nah az igen, ott voltak nagy terek, teljesen kényelmes lett volna, szerintem még 8an is jobban elfértünk volna ott.

Pálya:
Nagy a pályarendszer, élvezetesek a pályák, szerintem mindenki talál magának megfelelőt. Mi mindent besíeltünk, általában mindig felmentünk valamelyik csúcsra, és onnan ereszkedtünk le 1200ig. A nagy rendszernek köszönhetően fel sem tűnt,hogy sokan vagyunk 1600 magyar elveszett a rendszeren, sorban állni sehol nem kellett, pályák is sokszor üresek voltak. Persze ez köszönhető a partyknak, délelőtt kevesen merészkedtek ki, nekünk is a legkorábbi időpont mikor kiértünk 11 óra volt. De így is elég volt 5-6 óra csúszás, mert zárásig azért mindig kint voltunk.
Hó hiányzott,mert bár egész korrektek voltak a pályák, elviselt volna több havat, illetve nagyobb hideget. Hét második felére azért már elég kásás volt a dolog, a meleg miatt, utolsó két nap pulcsiban sielős idő volt.

Kaját vittünk, így reggelire bagettet vettünk, és nyomtuk befelé a szalonnát, kolbászt...ebédet megoldottuk kint, volt a Snowattack teraszon leves, sülthúsok,kolbász...vacsorára meg vagy melegszendvics gyártás volt, vagy lementünk a sarki pizzázóba, 10 euróért pizzát venni. Egyik este voltunk a magyar étteremben. Itt sajnos negatív volt a tapasztalatunk.
Lehet rossz időben mentünk, de alig akartak kiszolgálni. Italt is nehezen tudtuk kikérni,majd megkapni, de az ételrendelés is egy óra volt,mire felvették, majd újabb egy mire meg is kaptuk. Pedig nem bonyolult ételeket kértünk.
Persze kaptuk a bocsánatkéréseket, hogy az előfoglalást kérők vannak előnyben,kicsi a konyha kapacitása, stb...csak azért majdnem 3 órát ülni egy hamburgerért, meg spagettiért elég sok. Mindegy, elbeszélgettünk, csak itt azért aki megy, figyeljen hogy jelentkezzen be előre, hátha akkor gyorsabb, illetve később este menjen, ne 7re, kb 7-8 fele lehet a csúcsidő,mi pont belefutottunk.
ipip
7 élménybeszámolót írt
7
17 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2015.02.01.
Üdv Mindenkinek!

Ismét egy nagyszerű hetet töltöttünk Puy-ben. Vasárnap hajnalban értünk haza. 8 fős apartmanban voltunk a Parc Aux Etoiles apartmanházban, Jól felszerelt, tágas apartmant kaptunk.

Hétfőtől szerdáig az előző heti hómennyiséggel kellett "beérni". Az sem volt kevés, de az alsóbb pályák eléggé kijegesedtek délutánra, valamint a 1400-re vivő kék pályák le voltak zárva. De csütörtökön-pénteken bőségesen jött az égi áldás, s kiváló friss havunk lett, nagyon jó szűzhavazási lehetőséggel. :)
Szombat délelőtt nyitották meg a Pendine felvonót. Természetesen minden freeride/szűzhó fan azonnal e felvonó felé orientálódott, s 1-2 órán belül telekarcolták a hegyoldalt. :)
A pályákat is nagyrészt naponta kezelték, s most kifejezetten jó volt, hogy sok pályának csak a felét tolták le (pl. Coqs), s kinek-kinek szíve szerint lehetett kezelt/szűzhavas részen csúszni!
A tegnap érkező "bulitáborosok" nagyon jó minőségű havat kaptak a hétre! :)

Végre van "összekötő" felvonó (Bruyeres =hanga) a 2000-es szektor és a Pendine felvonó között, valamint a Dahu kék pálya is elérhető vele. Sajnos, a "buborék"-ot a franciák, úgy tűnik, szükségtelen extrának tartják még mindig. :)
Pedig 2000 felett igen fagyos néha a szél.
Sajnos beleestünk egy hosszabb felvonó-leállásba (Bergerie =juhistálló) is. Kb fél óra volt, mire kiszállhattunk a felvonóból.

Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat.
Köszönjük a Naturelle-s csapatnak, valamint Ági néninek és Zsuzsinak az oktatást!
És üdv az erdei freeride csapat minden tagjának!
ps: Feb25-ig érvényes szlovén matrica átvehető.
A "nagyteknő" Grand Combe
Puy panoráma
Ez a látvány bármikor jöhet
Szemüvegen át...
Hegygerinc
DSCN0069.JPG
Délutáni hegyoldal, Carmen-nel
Hegyben hegy :)
Reggel, még fésülten
DSCN9814.JPG
DSCN9815.JPG
"Civil" a pályán... :)
DSCN9861.JPG
Carmen
DSCN9912.JPG
DSCN9913.JPG
Péntek reggel
Az éger! (Vengres)
Havazik
Csúcs!
Dscn9752.jpg
Szombat reggel
Szinte érintetlen, "majdnem szűz" :)
Cretes
Gyakorlás...
DSCN0055.JPG
DSCN0058.JPG
DSCN0059.JPG
golo
23 élménybeszámolót írt
23
14 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2014.02.17.
Elfogult vagyok a hellyel, nagyon szeretem, ezért írok ismét.

Gyakran szoktam keresgélni a neten olyan videókat, amikből le lehet vonni néhány következtetést egy ismeretlen hellyel kapcsolatban, ahová menni készülök. Nem sok ilyet lehet találni, ezért én is készítettem párat.

Ezek most nem a megszokott sielős videók lesznek, hanem szinte teljes csúszások, így alaposan bemutatva a helyszínt. De vigyázat! Ezek az erdei útvonalak olyanok, hogy ha lenéztem, nem láttam az alját. Természetesen én sem itt kezdtem. Vannak könnyebb, kevésbé veszélyes részek, persze azok hamar tele is lesznek nyomokkal. Aztán fokozatosan !!! lehet választani egyre nehezebb útvonalakat is, de csak akkor, ha rámenve nem érzel mást, mint ugyanazt a nyugalmat és biztonságot, mint akárhol máshol, ha pedig nem érzed azt, hogy ez biztosan sikerül, akkor ne is menj oda, és válassz egyszerűbb, könnyebb útvonalakat.

Az első két videó a hegy (lefelé nézve) baloldalán található erdő, balra tartva és végül a hegy túloldalán lecsúszva a Narreyroux-völgybe:

http://vimeo.com/86840474
http://vimeo.com/86840476

Választhatod, hogy a közepétől jobbra tartasz, és így magasságot tartva előbbre juss ki a síútra, ezzel is csökkentve a gyaloglást. De mehetsz le esésvonalban is (ez a jobb) egészen le az aljáig. Ott lenn biztosan találsz már nyomot, amin jobbra elindulva, egyszer a felénél lecsatolva, és kb. 500 m-t gyalogolva lehet lejutni a völgy végéig, ki a műútig. Egy helyen elágazik a síút, ott fordulj balra! A műúton elindulva a kocsma után kb. 200 m-re van egy híd, ami alatt be lehet csatlakozni a sípályára, amin 1400-ig lehet lecsúszni, bár egy részen alig van lejtése és rollerezni is kell.

Talán nem is éri meg, mert igen sok a túra és a felvonózás, de én nem így vagyok ezzel. :-)

Col du Bal. Hivatalosan soha nincsen nyitva. De mégis sokan elindulnak a felvonó tetejétől gyalog, fel a Pendine-csúcsra. Ez már magashegyi környezet, tele veszélyekkel. Első alkalommal mindenképpen legyen egy vezetőd, aki megmutatja, és eldönti, hogy az aktuális lavinahelyzet alkalmas-e a csúszásra.

Fenn a csúcson be lehet csatolni, ezután egy hosszú kicsúszás következik végig a gerincen. Erre azért van szükség, mert jobbra szakadék van, és az első indulásra alkalmas hely jóval távolabb található.

Az első menet, amikor még alig néhányan jártak előttünk:
http://vimeo.com/86848278

A másodiknál, 2 nappal később már tele volt a völgy nyommal, ezért a gerinc alatt jobbra tartva csúsztam elég sokat vissza, majd lefelé menet is végig jobbra tartottam:
http://vimeo.com/86848280

A harmadik menethez a gerincen jóval tovább mentünk. Hosszú balra kicsúszás után tovább másztunk és a Col du Bal csúcson túlról indultunk. Ekkor már feltámadt a szél és nagyon lehűlt a levegő, ez lepréselte a hóréteg felszínét és a mély nyomokat is megkeményítette. Ezért az elindulás, amíg nem gyorsult be a lap, nem is volt problémamentes:
http://vimeo.com/86848279

Lehet, hogy megkérdezed, hogy azért a 4-5 kanyarért érdemes-e 1 órát mászni, túrázni, majd vissza megtenni a hosszú utat a felvonókig? Ha ezt kérdezed, akkor a válasz: nem. De ha ez fel sem merül Benned, akkor remélem, hogy segítettem. :-)

Vigyázz, hogy 1400-ra a felvonó zárásáig visszaérj!

A helyet legjobban a Naturelles srácok ismerik, keresd őket, biztosan segítenek és akár egy közös csúszásban is benne lesznek!
golo
23 élménybeszámolót írt
23
14 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2014.02.05.
De nagyon is érdemes. Hozzá kell szokni. Az egyik legjobb ár-érték arányú hely, remek pályákkal, és kiváló freeride-lehetőségekel. Az egész középső rész barátságos, családbarát, a pályák között pedig egy nagy freeride játszótér az egész, és ha ez nem lenne elég, akkor ott van a Col du Bal és a hátsó Narreyroux-völgy, tetszőlegesen meredek és veszélyes részekkel, ami minden igényt kielégít.

Amikor megérkeztünk, óriási hó esett, nem győzték, a felső pályákkal pedig megvárták, amíg a lavinaveszély elfogadható mértékűre csökkent, majd egy teljes napig küzdöttek a 40 fokos lejtővel és a méteres hóval.

A francia diákok tényleg nagyon felszabadultan viselkedtek, ezt sajnos el kellett viselnünk.

A szűk szállás egy olyan kellemetlenség, amit a kimagasló csúszásokért cserében bármikor hajlandó vagyok elviselni, de az ára is ennek megfelelően olcsó, amúgy pedig minden van, ami kell. TV, internet? Persze, aki függő, annak ez kellemetlen, de azt hiszem, hogy ezek jelentéktelen apróságok. Egyébként mindkettőre létezik megoldás és még fizetni sem kell érte.

Én ugyanazon a héten csodálatos napokat töltöttem el itt jóbarátok között, és olyan élményekkel lettem gazdagabb, ami ismét bebizonyította, hogy ide bármikor érdemes visszajönni.
szabolcsij
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2014.02.05.
Sziasztok,

Mi jan 17-25ig volt Puy-ban. Előttem szóló Ferivel maximálisan egyetértek. Eddig Ausztriában voltam csak síelni, ahhoz a kiszolgáláshoz hozzászokva.

Óriási negatívum: a pályákat nem kezelik rendesen. Amíg esik a hó, addig nem járnak a gépek. Illetve miután elállt, akkor is naponta csak kb a pályák felét kezelték le. Olyan érzésem volt, mintha elfogyott volna a gépek "üzemórája" ezért jutottak, amennyire jutottak...

A felvonók tiszta havasak és jegesek voltak, mind buborék nélküli. Lesöpörni nem jutott eszükbe. A felvonóknál sor nem volt, mert relative kevesen voltak a pályán, viszont ha kialakult egy kisebb sor, a franciák azonnal tolakodtak, nyomultak, lécen, boton, emberen keresztül...

Angolul szinte senki nem beszél, aki igen, az is kritikán aluli szinten és akcentussal. A tisztaságot egy kicsit másként, lazábban értelmezik mint Magyarországon.

A TV távirányítóért külön fizetni kell. Gáz. Az internet elég nagy luxus. Az étteremben és a Nagy Barna Medve "bárnál" volt free (fogyasztás ellenében) wifi. Bár alatt a viaszos vászon terítős lebujt kell érteni, ahol a pultosok fotelban ülve nézik a tévét és bambán néznek rád, ha rendelni akarsz valamit (mert akkor fel kell állniuk).

Fentiek ellenére élveztük a síelést, élveztük a friss havat és a szabadságot :)
Viszont nem érdemes ennyit utazni ezért a pályáért.
Kozákferi
10 élménybeszámolót írt
10
11 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2014.01.20.
Helló mindenkinek.

Vasárnap értünk haza Puy-ból. Egy 8 fős apartmanban voltunk a Dame Blanche apartmanházban. Meglepődtem, hogy aránylag milyen tágas volt. 3 gyerekkel elég normálisan el lehetett férni. Ja ha valaki kimegy mosogatógépbe tablettát meg egy kis sót vigyen magával... persze toalett papírt se hagyjátok itthon. A rossz az volt, hogy a konyhába kiment minden lámpa és hiába szóltunk nem voltak hajlandók megcsinálni. Viszont az jó volt, hogy reggel meg este a bagettért nem kellett sokat gyalogolni, hiszen az apartmanunk aljában volt. A pályákról: amíg ott voltunk esett vagy 80-90 cm friss hó. Szűzhavazni lehetett a pályákon , mert nem kezelték őket. Ez reggel még jó volt ,de estére már bajos volt mert nagyon buckás lett. Akik most vannak ezen a héten ott, azok nagyon jól járnak mert 2000 méter felett van vagy 2 méteres hó, amiből a felső 1 méter friss porhó. A csúcson ennél több is van A sok hóesésében a felvonókon sem lehetett nagyon ülni, mert az üléseken is 5-10 cm-es friss hó volt, és a nadrágunk garantáltan átázott mire felértünk. Nem is értettem, hogy a liftkezelők, miért nem tisztították meg az üléseket,... csak bambán üldögéltek a fülkében ahelyett, hogy egy seprűvel leseperték volna az ülőkékről a friss havat...Egyébként a két felső "új" felvonó helyett inkább műanyag tetőt raktak volna valamelyik régi felvonóra.!!! Milyen komfortos lett volna a feljutás a szakadó hóban. Igazából emiatt nem is sokan síeltek, bordoztak. Üresen mentek a felvonók vagy 2 napon keresztül. márha mentek. Pénteken délelött annyira szakadt a hó, hogy ki sem mentem én sem bordozni. Dél körül aztán kitisztult az idő, és kimentem hogy csússzak egyet utoljára. Ahogy kiértem furcsa volt, mennyien ácsorognak, beszélgetnek a pályán. Körülnéztem, és láttam, hogy a felvonó áll, és kb 50-en gyalogolnak felfelé a dombon vállukon a sível. Kiderült, hogy szétrobbant egy trafóház, és emiatt leállt az összes felvonó. Végül is generátort hoztak és azzal elindították a felvonót, hogy az fennrekedt embereket lehozzák. Kb fél órát ücsörögtek rajta. A felső felvonókon rekedtek nem voltak ilyen szerencsések. Azokat alpinisták hozták le kb 3 óra múlva, egyenként kötélen leeresztve.

Szóval remélem a havazás után a mai héten jó pályák lesznek Puyban. Szerencsések akik most értek ki és élvezhetik nagy hó örömeit.!

Jaaaa... az előző kérdésre válaszolva.: lehetett a legfelső fekete (Carmen) és a másik oldalon lévő piros pályán is síelni. Sőőőőt aránylag jó állapotban volt, és nagyon élvezhető volt. Mivel aránylag kevesen mentek rajta nem volt buckás, nem jeges. Elmondható, hogy az az egyik legjobb pálya. Mindenkinek csak ajánlani tudom. ( azért haladó szint kell az élvezetes lejutáshoz !)
a
Peetry
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2013.02.14.
összeszedtem a gondolataimat, hogy beszámoljak az itt töltött 1 hét tapasztalatairól, hátha még valaki jó hasznát veszi.
február 2-9-ig voltunk itt snowadventure szervezésében, 6 sínap, vasárnaptól-péntekig.

A szállás nem igazán nyerte el a tetszésemet (Ecrins). Mi egy 6fős apartmanban voltunk, ami áll egy 2 nm előtérbol ahonnan van egy szintén 2 nm-es hálófülke emeletes ággyal, amiből nyílik egy 5 nm-es szoba duplaággyal (az ágyak összetolva franciaággyá a sarokban, a végében 30 centi, mellette fél méter hely). Az előszobából nyílik fürdő, wc (pozitívum, h külön van), illetve a nappali, amihez egy kis konyhasarok van. A nappaliban egy kihúzható kanapén aludt az 5-6 ember. Szóval kb 35 nm-en laktunk 6-an, a vizes sícuccokat nem nagyon lehetett hova teregetni, polcos szekrények nincsenek csak akasztós. A radiátor go-nogo jellegű. ha nem megy, megfagytunk, ha ment akkor 30 fok volt.
A szállással kapcsolatban csak a fürdő és wc ütötte meg az elvárható szintet, na meg hogy volt teraszunk. Liftet nagyon sokszor nem lehetett fogni, mivel a 11 emeletes kb 150 apartmanos épületben volt 2. A pályákat viszonylag könnyen meg lehetett közelíteni.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, vasárnap és hétfőn 0 felhő csak napsütés, délután éledező széllel. Kedden felhős, kevés nappal, este 6tól hószakadás, szerda estig. csütörtök péntek ismét napsütés. Ennek megfelelően szerda reggel pályanyitás előtt negyed órával felsorakoztunk boardosok a felvonónál, hogy elsőként karcolhassuk a friss havat.

A pályákról általánosságban elég vegyesek az érzéseim. Nem mondom, hogy rosszak, de azért nem ezek lesznek a kedvenceim. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárul, hogy érkezésünk előtt nem tudom mikor esett utoljára friss hó, de keményre kifagyott pályák vártak, amit én nem kedvelek. Boarddal jobban bejön a friss hó, vagy ha az nincs, akkor a feltúrt, de nem túl buckás pálya. Szerda viszont paradicsom volt. A jobb szélső felvonóval felmenve hatalmas területen csúszhattunk le friss hóban, úgyhogy ha az időjárás összejön, jókat lehet szűzhavazni. A parkot is megnéztük, bohóckodtunk kicsit. Nem vagyok nagy parkos, de szerintem jól el lehet lenni benne.
A pályák színezése számomra kicsit fura volt. Eddig ausztriában jártam (nem sok helyen), de az itteni kék pályát (de legalábbis jó pár szakaszát) bőven pirossal
jelzik sógoréknál. A pirosakon meg csak pislogtam. Van egy hosszú zöld pálya is, annak elég kellemes a lejtése, csak helyenként már túl vízszintes, így le kellett csatolni,
hogy átsétáljuk a szakaszt. A kezdőknek mindenesetre ezt javasolnám első körben, ha bátrabbak, akkor baloldalt a rozsdás négyüléses tetejéről induló kék pályákat.
Ülős felvonóból ha jól számolom van 7. Legalul egy 6-os, ennek a kiszállója talán a legkényelmesebb, az 1600-as fehér szállodakomplexum alatt indul a 4es rozsdás,
ebből is könnyen ki lehet szállni, mert megáll egy pillanatra. van még egy 2üléses, azzal nem mentem, mert nagyon lassú. A többi 4es ülős szerintem elég nehéznek számít, egyik-másik beszálláskor is nagyot üt, ha az ember nem figyel. A kiszállásra pedig mindegyiknél fél-1 másodperce van az embernek, előtte utána nem ér le a lába, és ráadásul elég meredek is a lejtő. Amúgy a liftek elég gyorsak, így eszik a népet. Ja és nem engedik kézbe felvinni a deszkát. Van viszont egy az 1600-os állomás mellett egy kényelmes tanulópálya.

Összességében az ár-érték aránnyal meg voltam elégedve, ennyiért nyilván nem vártam 3*os szállodai szobát. Ettől függetlenül a minőséggel nem, és nem valószínű, hogy mégegyszer visszatérek ide, legalábbis nem ilyen szervezésben. Érdekes módon a franciák rosszhírét nem tapasztaltam. Teljesen korrektül tudtam kommunikálni velük angolul, amennyire szükség volt, és meglepően kedvesek voltak.
Mr Hm
4 élménybeszámolót írt
4
11 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.12.25.
Idén január végétől síeltem egy hetet ezen a síterepen egyetemi tábor keretében.
Több dologról írok, magával a pályával kezdeném:

A pályák karbantartása ugyan nem olyan volt, mely minden igényt kielégített volna, de legalább jók voltak, sok hó esett, olykor sajnos köd is volt.
Szerencsére változó erősségű pályákkal találkozhattunk, viszont az a tapasztalatom, hogy a színezés tekintetében szigorúbbak az osztrákoknál, de még inkább a szlovákoknál, szlovéneknél és az olaszoknál. Tehát egy itteni erős kék már megfeleltethető egy piros pályának is. A fekete pályával kapcsolatban nem értek egyet a kiírással, szerintem a Carmen érezhetően gyengébb volt a másik feketénél, egyik se gyenge pálya, de teljesíthető még egy középhaladó síelő számára is (mint amilyen én is vagyok). Igaz a Carmen kicsit buckásodott, amit én nem bánok egy bizonyos szintig, a Rocher Noiron pedig sok hó volt akkor (eltérő napokon teljesítettem őket, talán a Carment akkor már nem borította annyi hó, emiatt is érezhettem különbséget a kettő között).
Úgy rémlik, jórészt ülős felvonóval közlekedtünk.Kezdő síelőnek nem ajánlok semmilyen piros pályát, kivéve ha biztató iramban halad a fejlődés terén.

Mindenképp megemlíteném a versenypályát, amely ugyan időt nem mért, viszont ingyenes volt és relatíve hosszú (a kreischbergi rövidebb és kevésbé izgalmas). Barátnőmmel nagyon megkedveltük ezt az elkülönített pályát, a végén már naponta háromszor jöttünk le rajta növekvő sebességgel ugyanakkor növekvő biztonsággal is.

Kezdőknek volt síoktatás, pár nap után belejött az a 2 srác akivel utolsó 2 napon együtt síeltünk.

A hütték rendben voltak, amiben javarészt mi ettünk tágas volt, a franciák számomra meglepően udvariasak, kedvesek voltak, talán mert itt már akad jó pár magyar, aztán vagy rájöttek, hogy nem vagyunk rossz emberek:), vagy pedig nem áll érdekükben elriasztani minket:).
Az árakra nem emlékszem sajnos, de biztos rémlene ha (lényegesen) drágábbak lennének az általam ismert és említett országok síterepeinél. Még az is lehet, hogy az osztrák és az olasz árakat alulról súrolták, de nem akarok bizonytalan véleményt biztosra mondani. Bár azért az is igaz, hogy valahogy az összkép gyengébb volt, de én ezt boldogan beáldozom ha cserébe jó és kihívásokat rejtő pályákat kapok.

4,6,8 fős apartmanok voltak, én 4 fősben aludtam, az apartman se túl nagy, se túl komfortos nem volt, de jutányos volt az ára. Volt kaució (takarítás), de elég lazán kezelte a dolgot az ezzel kapcsolatban eljáró úr.
A 4 fős szálláson 1 szoba volt, ahol franciaágyban alhattak 2-en, a konyhában volt egy kihúzható ágy. A pálya aránylag közel volt (50 m után már lehetett síelni újabb 50 m-ig) az 1600 m-es felvonó aljáig, különösen ha visszafele síeltünk, fentről meg lehetett közelíteni a szállást, aki szerencsés volt mert olyan helyen lakott, az bizony egyenesen hazasíelt.

A Meex szervezte, hát túlbonyolítani nem sikerült és akkor még finoman fogalmaztam. Pl. mondták, hogy 3-ra el kell hagyni a helyet, meg hogy jön a busz, aztán sikerült 2,5 órát a hidegben ácsorogni.
Viszont 266 Euró volt bérlettel, busszal (Budapestről) és szállással (bár étkezés nem volt benne), és ez majdnem 7 napos síelést jelentett.

Akad pár hangulatos étterem, van síkölcsönző is.

Összességében jó élmény volt, igaz kicsit bánom utólag, hogy nem mentünk el Brianconba.

Ezt a helyet annak ajánlom, aki a síelést lényegesen előrébb helyezi az egyéb szempontoknál.
zizol
2 élménybeszámolót írt
2
11 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.03.31.
Én most voltam először itt.
Nem vártam sokat, mert a síbérlet és a szállás is olcsó volt (március közepén 20e + 20e). Ha ennél több lett volna, akkor a családnak otthon kellett volna maradni, de így elhozhattam őket. :)

Amikor indultunk azt írta a síelők.hu, hogy 20-80 cm hó van ami elég rosszul hangzik, de a helyzet az, hogy 20cm 1400m-en van ahol a madár se jár, mi 1800m-en laktunk ahol már 60cm hó volt, de a lényeg, hogy a jobb pályák 2100m felett vannak, és ott azért még volt hó elég.

A mi szállásunk -Les Gentianes- nagyon korrekt volt, főleg francia apartmanokhoz képes. Relatív tágas és kényelmes. Itt találtam róla videót:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ingyenes volt a medence és szauna használat.
A 8 személyes apartmanunkban két fürdőszoba volt, három hálószoba és egy elég tágas nappali, plusz két erkély.
Ajánlom mindenkinek.

Feleségem és gyerekeim is vettek órákat a helyi magyar síoktatótól (Naturelle iroda - Sz. Dávid). Sajnos nem jött össze csoport, így egyéni órákat vettünk, ami persze jobb ,de drágább is. Összességében nem volt olcsó, de minden eurót megért, mert nagyon ügyes volt a Dávid, megszerette az egész család, és ügyesen megtanított síelni mindenkit! Köszönjük!

A síterep nekem tetszett, persze nem hasonlítható a nagyobb terepekhez, de ezért az árért nagyon korrekt! Kezdők és profik is megtalálják a nekik való pályát!

Fantasztikus egy hetet töltöttünk itt, szerintem jövünk még ide!
cannibale
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.03.28.
Üdv minden hóbarátnak!

Puy az ezerarcú.


Kis háttértörténet: 10 fős baráti társasággal terveztük az utazást privát kisbusszal.Ahogy az a nagy könyvbe megvan írva február közepére ketten maradtunk párommal.Itt a fórumon kutattam út és társaság után és természetesen meg is találtuk a megfelelőt.Innen üdvözölném őket a rengeteg név felsorolása nélkül.Nagyon jól éreztük magunkat veletek és sok jó fej sportbarátra találtunk.

Nem gondolnám,hogy bármi újat tudok mondani azoknak akik lelkes olvasói a fórumnak inkább amolyan szubjektív kis beszámolónak szánom.Lehet kicsit hosszú leszek de ez tőlem az idei szezonra az utolsó! :)
Buszos utazás: Nekünk 18 óra alatt sikerült kijutni, három óránként megálltunk(20-30 perc) plusz egy Brianconi nagy bevásárlás kb.1 óra.
Vásárlás:Itt jegyezném meg,hogy Briancon mások szerint olcsó.Nos szerintem nagyon nem!Persze ez nézőpont kérdése de gyanítom akik átlag Magyarok mint én is azoknak igenis számít az ár, hiszen ha szórhatnám valószínűleg nem busszal vergődnénk ki jó páran.Mi tudtuk ezt ezért rákészültünk.Ha teheted és szánsz rá időt készíts egy szolid listát és vedd meg itthon amire szükséged lehet, nem fogod megbánni!Gyakorlatilag a Francia termékek 85-90% ban megegyeznek az itthonival (különbség a varázslatos csomagolás és,hogy franciául van rajta minden) persze kint ezt háromszor-négyszer drágábban fogod megkapni!Azt a pár terméket ami meg valódi különlegesség azt úgysem fogod megtalálni ha először jársz itt.Talán a Cointreau(igazi alkoholos finomság) az amit érdemes megvenni 20euro ha szerencséd van amúgy 25!Egyedül a pékárúval nem érdemes vacakolni mert a kinti bagett tényleg nagyon friss és finom.Ezt viszont ne itt vedd meg előre 70centért(ritkán friss) hanem a hegyen ahol laksz 90 ért mert ott tutira max. pár órás sütés! Az 1600 on levő Sherpa bolt gyakorlatilag maximum hajnalban van feltöltve de ilyenkor mi nem voltunk hajlandóak felkelni lévén hogy igyekeztünk minél többet csúszni és pihenni.Teljesen ki van fosztva szinte folyamatosan du.ra.Egy heti kaját amúgy meg simán ki lehet találni előre és két főre minden cuccal a "Sielős mit vigyünk magunkkal síútra" mellett simán elfért két nagyobb sporttáskában, két kisebb hátizsákban melyeket a buszra vittünk útravalónak és két board bagben!!Kicsit túl is pakoltuk a konzervet de így semmiben nem szenvedtünk hiányt.Tényleg figyeljetek,sok ezer forintot lehet vele megspórolni és másra költeni.
Szállás átvétel:Délre kint voltunk egy másik Cseh busszal egyetemben.Nekik szerencséjük volt mert kb. 20 perc után már kapták is a kulcsokat. Mi 16 óra körül foglalhattuk el a szállást mivel egy Naturelles forma akinek várnia kellett volna a csoportunkat,nos ő nem kapkodta el a szitut!De remek napsütéses időben körbejártuk a terepet.
Szállás:A szállásunk a megbeszélt Homeu des Ecrins helyett az Le parc auz Etoiles ben volt egy 6 fős apartmanban szaunával(ingyenes!!!csak előre kell bejelentkezni!!) és egy kültéri saját medencével(a házé) ami 09-21ig van nyitva. Nem szabad összehasonlítani az Osztrák apartmanokkal mert hirtelen elkezdesz kiborulni.De az ár érték arányra gondolj és arra,hogy ide ketten jöttök egy Ausztriai út töredékéért és ezt úgy mondom,h Ausztria a szívem csücske.Nekem nem volt vele gondom.Öt nővel voltam egy apartmanban és nem volt gond sem a meleg víz sem semmi más.Internet ill.WIFI.Ha lemész a Magyar pizzériába ott egy sör mellett ingyen van a net! Amúgy 10euro egy hét egy gép!A sítároló nekünk megfelelő volt az öt pár léchez és a boardhoz. Az apartman átvételre érdemes időt szánni kb. 15-20 perc ha ketten csináljátok és tedd el a listát amit készítettél!Sose stimmel valami de leginkább csak pár dolog egyezik :) ha sokat olvastok esténként vigyetek egy-egy erősebb izzót mert mindenhol csak 40W van betekerve.A fűtés nagyon korrekt persze nem volt olyan hidegünk se de mindig minden 1-2 óra alatt megszáradt.Takaró és párnahuzatot + lepedőt vigyetek, amúgy 8-9 euro / fő /hét.
Szombati gyors berendezkedés után egy welcome drink kíséretében megnéztük a medencét és beiratkoztunk a szaunába a recepción.Ha ezt megteszed a szobád fogja egyedül élvezni a helységet amennyiben ezt kéred,ergo a recepciós kiterel mindenkit aki nincs az adott időpontra beírva a szaunába!
Pályák:Nem elemezném szakmailag őket mert erről a témáról már sok bőrt lehúztak a hozzá értők inkább annyit mondanék,hogy közepes tudással mind élvezhető jó vonalvezetésű pályák!Szubjektíven a Carment és a hozzá tartozó pirosakat emelném ki ami nekem nagyon tetszett mikor full porhó volt az egész kivéve azt a 300méteres letörést amit szándékosan nem kezeltek de kétszer itt is leküzdöttük magunkat. :) Boardal csak friss hóban baró!Sok izgalmas kellemes szakasz van.Szerethető nagyon mert nem túl nagy és egy nap után átlátni a pályarendszert.Izgalmas mert Off piste zónákból is van bőven az egyszerűtől a bevállalós helyekig!Jó kis hely ez,főleg ha van hó és esik egy kis friss is! :D
Időjárás:Ez ihlette az alcímet. :) Nos egy igen ínséges tél után nyugodtan mondhatom oltári mega-giga nagy mákunk volt mivel kétszer is esett friss hó ottlétünkor.Akik fórumoznak azok látták mennyire be voltam tojva.Szombati megérkezésünkkor a pályák állapota elég siralmas volt,el is voltam keseredve rendesen.Sok helyen kilátszott a föld,kavicsok,gallyak,stb. A ratrakok mégis minden nap dolgoznak és a franciák megtettek mindent ,hogy a pályák másnap használhatóak legyenek.Vasárnap reggel azért nyitásra ott voltunk és vártuk ,hogy induljanak a felvonók.Reggel mi rutin szerűen lecsúsztunk 1400 ra így egy percet sem kellett sorban állni,de aki 1600on mocorgott azok is gyorsan sorra kerültek a reggeli kulturált sorban állásnak köszönhetően.Ezt azért jegyzem meg mert senki nem akart eltaposni,arrébb lökni mint sógoréknál,sőt kifejezetten illedelmesek voltak a felvonóknál az emberek és a személyzet is nagyon készséges.Egy bonzsúr möszijő pedig mosolyt csal az arcokra és te vagy a jó fej turista. Délig minden pálya jó állapotban volt a körülményekhez képest. 13.00 kor verőfényes napsütésben úgy gondoltuk(pálya állapota használhatatlanná vált) mára elég!Irány a medence egy jó sör társaságában,különben is első nap nem kell letotálozni magad.(Persze csúszni jöttünk de megpróbáltunk a pozitív dolgokra fókuszálni)
Valószínűleg ennek az optimista szemléletnek volt köszönhető az égi ajándék ugyanis Vasárnap este elkezdett esni majd szakadni (ezek a hullámok váltakoztak) a hó.Hétfő reggelre kicsit borús ködös volt az idő de ha ez az ára a friss hónak március végén akkor engem nem érdekelt a napsütés.Kb.10 cm eshetett de fent a pályákon jóval többnek éreztük.Boldogok voltunk hisz ezért jöttünk.Az idő rendesen lehűlt így Kedd reggelre jól kifagyott,néhol jegesek voltak a pályák de használhatóak. Dél környékére ragyogó napsütés lett és szomorúan konstatáltam megint olvad.Szerda reggel azonban nem hittem a szememnek, az éj leple alatt fehérbe borult minden a ratrakolás után eshetett mert mindent szűzhó borított.Ez alul kicsit vizes minőségű volt de fent szépen kristályosan csillogott tehát fagyogatott.Ez a nap maga volt az eufória számomra.Remekül szórakoztunk egész nap és csak egy gyors forró levesre ugrottunk be a szállásra.Csütörtökre és Péntekre nekünk ez kitartott maximálisan bár az olvadás visszafagyás jelei azért mutatkoztak de ezzel nem foglalkozva szépen végig csúsztuk a napokat.Érdemes volt az elején pihenni mert így maradt power erre a két napra amikor gyakorlatilag alig voltak a pályákon,természetesen egész nap nyomtuk pici ebédszünettel.
Felvonók:Tudni kell,hogy elég sokat fejlesztettek ezen a téren és erre is rá lehet még gazdagon pakolni,a menetidőn kívül nem-igen lehet őket kifogásolni amennyiben jó idő van.Ha hideg és szél esetleg hófúvás akkor azért nem lesz kellemes a 15-20 perces csúcsig vezető út.Pár buborékos elférne!
Hütték:Három üzemelt de gyakorlatilag csak megnéztük őket pár fotó erejéig.
Szombaton szépen rendbe vágtuk az apartmant (5 nővel voltam :D ) és vártuk,hogy átvegyék a szállást (minden rendben volt) így maradéktalanul kaptuk vissza a kauciót.

Összegzés:Lehet apróságokon fent akadni és durrogni ha koszos a szellőző vagy le van szakadva a hűtőben a tejtartó ha egy út nem úgy sikerül ahogy terveztük(roppant bosszantó mikor erre az egy hétre várunk és valami nem oké) ez oké, de egyet azért leszögezhetünk.Ha a pályák jók és igazi frankó síelős idő van akkor minden gond eltörpül (legalább is nálunk) ha ehhez jön egy jó társaság és egy közepes szállás akkor tegyük össze a kezünk és élvezzük ki minden percét.Bennünk nem maradt hiányérzet és remekül éreztük magunkat.Anyagilag is bőven elviselhető volt 88e/fő jött ki cak-pak minden, út,bérlet,biztosítás,kaja,full.Ár érték arányban szerintem a Franciák verhetetlenek.

Én erre a szezonra búcsúzom a sporttársaktól és irigykedem azokra akik még karcolnak 3000 méteren.A következő szezonban találkozunk.

Sziasztok.
P6010020.JPG
P6020132.JPG
P6010015.JPG
P5310011.JPG
P6010032.JPG
P6010048.JPG
P6020062.JPG
P6020068.JPG
P6020080.JPG
P6020090.JPG
P6030167.JPG
P6030169.JPG
P6040194.JPG
P6040185.JPG
P6020124.JPG
P6050209.JPG
P6030153.JPG
P6050217.JPG
P6040198.JPG
P6020118.JPG
P6010029.JPG
zizol
2 élménybeszámolót írt
2
11 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.03.07.
Szia tibcsi91!

Szóval ide érvényes 1-1 napra a bérlet (összesen max 3 nap):
Les 2 Alpes, Alpe d'huez, Serre
Chevalier, La Voie Lactée- Montgenevre, La Voie Lactée- Sestrieres, La Grave, Pelvoux.
Az infók innen:
http://ski.puysaintvincent.com/Fich...iers/Internet/cgv/cgv_900...

Én az első két helyen voltam. Mindkettő világhírű síterep, rengeteg pályával. Alpe d'huez-ben van európa (világ?) leghosszabb pályája (18km). Teteje kemény fekete, alja zöld, de összességében egy élmény. Ott a kedvenc pályám a Tunnel, ami brutális buckás fekete pálya. De a 250km pályából mindenki talál a tudásának megfelelőt.
Les 2 Alpes-on is sok a pálya (225km). Gleccservasútjáról és gleccsereiről (is) híres, de nekem az tetszik benne, hogy a sok pálya eléggé koncentráltan található, szóval nincsenek nagy távolságok. Illetve a személyes kedvencem a csúcs másik oldalán található terület, ami "szűzhavazók" paradicsoma a La Meije völgy, ahol nincsenek jelölt pályák ott jössz le ahol akarsz. Mondjuk én négyszer voltam 2 ALpes-on, de csak kétszer ment a lánctalpas járgány, ami átvisz, a többi alkalommal nem lehetett átmenni azt hiszem lavina veszély miatt. Tehát "maradt" a 225km jobbnál jobb pálya.

A többi területet nem ismerem, de itt a sielok.hu-n vannak leírások, beszámolók, szóval kis időt rászánsz, akkor eldöntheted, hogy Neked (tudásodnak, stb) melyik terület a legjobb.

Aki kocsival jön, szerintem érdemes átmenni ezekre a helyekre. Azt nem tudom, hogy van-e busz járat, de a kinti magyar oktatók (Naturelle-esek) biztos tudják a járást, majd kérdezd meg őket.
üdv
zizol
ici82
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.21.
Mi a múlt héten voltunk Puy-ben, arról tudok beszámolni. Mind a 6 nap gyönyörű napsütéses volt, egy napot Les2Alpes-on, egyet pedig Serre Chevalier-en töltöttünk, ott is végig meleg, napos idő volt! Friss hó nem esett, a végére már kicsit hiányoltuk.
Bélapó, megtaláltunk a magyar éttermet! Mindenki figyelmébe ajánlom a hétfő és csütörtök esti bulit, helyszín a magyar étterem :) Hatalmasat partiztunk!
Mi is láttunk két baleset, 10 percen belül két embert vitt el a helikopter, mindkettőt a Snowpark-ból (ha jól emlékszem ez a neve...), tehát nem a "rendes" pályáról, hanem ahol ugratnak meg ilyenek.
Mi lopási üggyel nem találkoztunk, de a szemét-dolog megint felütötte fejét, egyik reggelre a lift előtti teret megtöltötte valaki rengeteg szeméttel! Aztán rájöttünk, hogy a lifttel szemben van egy szekrény és az ajtaján lévő kép alapján azt lehet hinni, hogy oda kell leönteni a szemetet! Aki nem érti az angol/francia szöveget mellette, miszerint a szemetet kérik a parkoló végében lévő kontérekbe kiszállítani, az azt hiszi a kép alapján, hogy ÖNTSD IDE A SZEMETET :) Lehordtuk önkéntes alapon és a recepción elmondtam, hogy mi lehet az oka, hogy oda öntötték a szemetet, nem tudom, hogy elhitték-e vagy nem :)
A szaunát lehet iratkozás alapján ingyenes használni, de fel kell időben iratkozni! Idén másodszor voltunk, de jövőre is készülünk újra Puy-be! ja, és hazafele telibe találtuk a velencei karnevált :) ez volt a jéghegy csúcsa :))
morzsa82
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.16.
1 kép: Le Creté
2. kép: Puy
3. kép: Puy
4. kép: Mont Blanc,(Les 2 Alpes)(az a csúcs az ami kevésbé látszik ugyanis ködben volt)
5. kép: Jégbarlang (Les 2 Alpes)
DSCN0884.JPG
DSCN0917.JPG
DSCN0518.JPG
DSCN0664.JPG
DSCN0689.JPG
- Marky -
21 élménybeszámolót írt
21
15 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.16.
A Crétes az egyik leghangulatosabb pálya, amin eddig Franciaországban síeltem. Nem tudom megmagyarázni miért, de nagyon megfogott. Szuper vonalvezetés, kiváló kilátás, lendületes letörések, kopár - erdős szakaszok változása, és jó hosszú.

Basszus, már kétszer voltam Puyban, de lehet vissza fogok menni még egyszer...:)
morzsa82
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.16.
Eljött az első nap végre mehettünk a pályákra. Kaptunk pályatérképet de szerencsére nálunk a bandában volt már olyan aki tavaly volt itt és elmondott mindent körbejártunk pár pályát. Ezúton kérek mindenkit hogy óvatosan síeljenek mert a hét első napjaiban folyamatosan hozták le a sérülteket a pályákról. Naponta többször volt helikopteres mentés is! Férjem mesélte hogy az egyik piros pályán 20 méteren belül 2 sérült is feküdt a hét közepén.

Pályák: Nagyon jók, igazi síparadicsom! szélesek, ratrakoltak, mindíg van rajtuk friss hó. A ratrakok még volt hogy éjfélkor is mentek! Minden éjjel valahol ment a hóágyú. Reggel 9-től 16.00 és 16.30-ig mentek a felvonók. Utána volt a pályákon motorosszán és kígyós program majd olyan este 6 után a ratrakoké volt a terep.

Az én nagyon gyenge kezdő tudásomnak elég nehezek voltak a kék pályák, a zöld teljesen megfelelt :-))
Azért 4 kékpályán leverekedtem magam de kellő képpen elfáradtam :-)
morzsa82
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.16.
Februán 3-án este negyed hétkor elindult a buszunk Puyba. Nagyon vártam már, de hosszú út várt ránk. Nagyon szerencsénk volt mert végig tiszta és hómentes utunk volt. Egyedül Letenyénél kaptunk egy ici-picit a várható Magyarországi időjárásból. Olaszba elég sokáig havat se láttunk. Az olasz-francia határ előtt ahogy lejöttünk az autópályáról végre elkezdtünk havacskát és szép hegyeket látni, főleg az után hogy átléptük a francia határt. 12-13 óra körül megérkeztünk Puyba. Előtte 1 órát vásároltunk Brianconba. Kb. 3 órakor mindenki elfoglalta a szállását. A mi szállásunk a La Dame Blanche-ban volt, első emelet 107-s szoba. Hát mit nem modjak igen szűkösek az apartmanok. A 6 személyes talán 4 embernek lenne jó. A fürdőszobánk kritikán aluli volt, a wc-ben a szellőző nem működött, ablak meg ugye nem volt rajta. Az apartam ablakai meglehetősen szellőztek és még az a szerencse hogy volt egy vasta anyagú kockás sötétítő ami elég jól szigetelt. Amúgy maga az apartman jó és kultúrált. A szállások azért ilyen olcsók mert az apartmant mielőtt kiköltöztök magatoknak kell kitakarítani és csak az ellenőrzés után adják vissza a kauciót ha mindent rendben találtak. A kaució 50 euró/fő.
A takarót nem ismerik. kaptunk vastag zöld plédeket és hozzá fehér vékony lepedőket.
A mi apartmanházunk aljában volt a kis élelmiszer bolt. Tomraider a neve. Nagyon jó a pékárujuk, ott helyben sütik őket. Minden reggel finom friss bagettet és barnakenyeret ettünk. Napközben kávézó, hütte féleként is üzemelt. Ha jól emlékszem 19.30.ig van nyitva, de már 19.00 felé félig zárva vannak :-)Délután 3-4 körül is frissen sütik a bagettet, két turnus van.
morzsa82
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2012.02.10.
Sziasztok!
végre működik a fórum! nagyon szuper a hely. Abban a szállóban vagyok mint Bélapó a 107-s szoba a miénk. Nagyon jó a hely és meseszép!! Hó van dögivel. Nagyon jók a pályák, az állapotuk is. Egészhéten sütött a nap egy nap kivételével. Minden este a pályarendszer bizonyos szakaszaink megy valahol a hóágyú. A ratrakok még éjfél után is van hogy dolgoznak hogy reggelre mindne okés legyen. A héten egy este egy ici picit szállingózott a hó de az semmi volt. Ha jól halottam akkor jövőhétre mond friss havat. tegnap nagyon meleg volt délutánra már egy két pálya jeges volt. A felvonók reggel 9-től 16.00 vagy 16.30-ig működnek. Az egyik felvonó ami 1600 ról indul minden órában fel lehet menni sima cipővel túrázni. Minden órában egyszer van ilyen beszállás. Minden fél-kor, vagyis pl 9.30-tól 9.35-ig ha akkor nem vagy ott akkor 1 órát kell várni az újabb lehetőségre. Sajnos holnap megyünk haza :-( Voltunk Les 2 Alpesen állat hely!! Apám! de erről majd otthon!
szóvalaki jövőhéten jön ne aggódjon!!! :-))
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 49 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.