Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Puy St. Vincent síterep leírás cikk galéria videó wellness fórum

Puy St. Vincent síterep értékelése
762 szavazat, átlagos érték: 4.2
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2018.02.15. mizsolt
Puy St. Vincent 2018 jan.28-febr.02

2018-as autóbuszos síelésünk helyszínének Puy St. Vincent-et választottuk. Néhány utastársammal ugyan többször voltunk ott korábban, de mivel olcsóbb helyet kerestünk, a visszatérés mellett döntöttünk. Egyöntetű véleményünk szerint Puy az egyik legjobb a kisebb, olcsóbb francia terepek között. Igaz a nyitott liftek miatt kellemetlen lehet egy hideg, szeles, csapadékos januárban… A kedvező ár hatására többen lettünk, így 2 busszal érkeztünk Unitravel szervezésben. Az utazás szerencsére most is rendben zajlott kb.21 óra Miskolcról egy Briancon-i vásárlással kiegészítve.

Puy hozta amit vártunk tőle. Tudtuk, hogy itt az átlagtól jobb és nagyobb, tökéletes pályaszállást kapunk a pénzünkért, és egy kevésbé zsúfolt ugyan kisebb pályarendszeren csúszhatunk. Én személyesen jobban szeretem a nagyobb , változatosabb rendszereket egy 6 napos síelésre, de elismerem hogy itt is lehet síelni egy hetet. Sőt, ha megemlítem milyen körülményeket sikerült kifognunk. A korábban itt tapasztalt hómennyiségtől több hó,(125-240 cm, És ez most a valóságot tükrözte szerencsére!!!) és az általunk reméltnél is kegyesebb időjárásban lett részünk. Négy nap januári napsütéssel kezdtünk 2000m-en max . 1-2 fok-al, de még 1400 méteren is csak max. 3-4 fokkal, és nagyon jó hóminőséggel!!!!! Majd 5. nap reggelre kaptunk 20-30 centi friss havat , mely szerencsére szélcsendes időben jött így nagy élmény volt az a néhány óra, amíg tartott a szűzhó. A hatodik napunk már kissé hidegebb, igazi januári idő volt, de az is többnyire napos és szélcsendes időjárást hozott!! Kijelenthetem ilyen időt és ilyen hóminőséget (pályán és pályán kívül) januárban ritkán kap a síelő…..

A csoport nagy része élt a lehetőséggel, hogy 1 napot Brianconban síeljen kiegészítőjegy vásárlásávval, mivel most nem Grand Galaxie bérletünk volt. Én harmadszor voltam Brianconban, mely most is tetszett. Természetesen ott többen vannak, bizonyos pályarészek sokkal jobban igénybe vannak véve, de ez a nagyobb rendszerek velejárója. A 4. napra nekünk kellett ez a változatosság.

Az igazsághoz tartozik, hogy szerintem igen sokszor kéne Puy-be vissza menni, hogy ennyire optimális körülményeket találjunk. Most nagyon kifogtuk az időt és a havat. Ha itt valaki egy átlagosan hideg januári szeles hetet tölt, normál pályaállapotok mellett, az gondolom sokkal kevésbé lesz elégedett. Mivel csak nyitott liftek vannak, egy hideg, szeles vagy csapadékos idő megkeserítheti a síelők életét. De most szerencsénk volt….

A hely egyébként nem tűnik kicsinek, mivel a pályák valóban jók, változatosak és a rendszer több alternatívát kínál a több mint 1000 méteres szint egyben csúszására. Ha váltogatjuk a pályákat jól szórakozhatunk, mintha egy sokkal nagyobb rendszerben síelnénk. A kevés ember miatt itt is jók maradnak a pályák zárásig is. Ez lehet az oka hogy nem ratrakolnak meg minden pályát minden reggelre. Félreértés ne essék, esetleg 1-1 pálya marad ratrakolás nélkül. Ettől szerintem a pályakarbantartás még tökéletes!! Azt pedig külön köszönhetjük, hogy a reggeli szűzhavas pályákat meghagyták nekünk…. Puy-ben a sorakozás gyakorlatilag ismeretlen… Egy kellemes barátságos, nyugis sírendszer.

Csatlakozom dannydog által leírtakhoz. Ilyen körülmények mellett, szinte mindenhol jót lehet síelni. Én is a legjobbak között említem ezt a hetet, pedig már túl vagyunk néhány síúton… Ár /érték arányban kimagaslóan jót kaptunk. A 80- 90.000 Ft közötti összköltség 1 hét síelésre pályaszállással , utazással egy ilyen méretű sírendszerben, nagyon korrekt szerintem. Ezért megéri ennyit utazni. Akik hozzám hasonlóan visszatértek Puy-be biztosan nem bánták meg, akik most voltak először azok nem értik miért nem jövünk gyakrabban……….

De bennem azért ott a gondolat: milyen lehetett most a 3 völgy????????
h i r d e t é s
2018.02.09. dannydog
Sziasztok!

Kellemes egy hetet töltöttünk itt január 28-tól február 2-ig, gondoltam megosztom az élményeim.
Először is kiemelném, hogy ilyen remek hóviszonyokkal, és ezzel együtt pazar időjárással ritkán áldanak meg az égiek.
Szóval a 6 síelt napból 5 nap napsütés, és 1 nap havazás, szélcsendes idő, nem túl hideg, és nem is túl meleg. Azt hiszem ebbe látatlanba bárki előre beleegyezne.
A hely maga nem túl nagy. Előnye, hogy egy nap alatt már nagyjából tudja az ember merre jár, és nem kell egész nap a térképet böngészni. Ugyanakkor lehetne ez a hátránya is, viszont a viszonylagosan kevés pálya zöme nagyon jó. Széles, megfelelő a lejtése a hossza, szóval ez a terep tele van élvezhető pályákkal, nem nagyon kell keresgélni. Ezért én nem éreztem, hogy kicsi lenne a síterep.
További előnye a nagyobb terepekkel szemben a kevés ember, délutánra gyakorlatilag kiürülnek a pályák, és délelőtt sincs még a központi részeken sem 1 percnél hosszabb sorban állás.
A szállások jóval kényelmesebbek, nagyobbak a franciáknál megszokottnál, ami szintén hatalmas plusz számomra a tavalyi 3 Völgyben tapasztalt "kutyaólban" nyomorgásnál (1800-on laktunk).
Aztán az ár. Azt kell mondjam ár/értékben verhetetlen ez a terep. Igaz, hogy nincsenek hiper-szuper felvonók, nincs több száz kilométer sípálya. Viszont ami pálya van az mind élvezhető, kényelmesek a szállások, nincs tömeg, és mindez viszonylag olcsón.
Hogy egy kis negatívumot is említsek, az a pályakezelés... Itt is hajlamosak a franciák egy-egy pályát kihagyni az éjszakai kezeléskor. Nem értem miért, de ezzel szinte minden francia terepen szembesültem.
Aztán az árak a hüttékben... Attól függetlenül, hogy nem egy top síterepről beszélünk az árak hasonló szinten vannak mint a 3 Völgyben.
Mindent összevetve életem egyik legjobb síelős hetén vagyok túl, nyilván ha rosszabb az idő, és kevesebb a hó akkor nem lett volna ennyire tökéletes a hét, de ez minden terepre is érvényes: ha jó az idő és jó a hó mindegy hol is vagyunk...

Végül pár kép: https://sielok.hu/fotoalbum/puy-st-...vincent-2018/galeria/
2016.02.10. csababarca
Snowattack élménybeszámoló.

Szóval ezen a terepen töltöttünk egy remek hetet. Én már voltam itt, így meglepetések nem értek.
A Hameuo Ecrins Chalet apartmanjaiban voltunk elszállásolva, 50 méterre a pályától. 9en laktunk egy 10 ágyasban, 4 hálószoba, a maradék 2 hely egy kicsi kanapén az étkező+konyha részben lett volna, de nálunk csak egy fő aludt itt. Azért 8 embernek is elég szűkös ez az apartman, de 10nek abszolút kicsi. A két wc+fürdőszoba jó dolog, ez pozitívum, de mindenhol szűkek a helyek. Mindegy, végülis síelni és bulizni jöttünk, nem voltak nagy igényeink. Viszont voltam az Ecrins melletti szállásokon, ott egy 6 ágyas emeletes apartmanban, nah az igen, ott voltak nagy terek, teljesen kényelmes lett volna, szerintem még 8an is jobban elfértünk volna ott.

Pálya:
Nagy a pályarendszer, élvezetesek a pályák, szerintem mindenki talál magának megfelelőt. Mi mindent besíeltünk, általában mindig felmentünk valamelyik csúcsra, és onnan ereszkedtünk le 1200ig. A nagy rendszernek köszönhetően fel sem tűnt,hogy sokan vagyunk 1600 magyar elveszett a rendszeren, sorban állni sehol nem kellett, pályák is sokszor üresek voltak. Persze ez köszönhető a partyknak, délelőtt kevesen merészkedtek ki, nekünk is a legkorábbi időpont mikor kiértünk 11 óra volt. De így is elég volt 5-6 óra csúszás, mert zárásig azért mindig kint voltunk.
Hó hiányzott,mert bár egész korrektek voltak a pályák, elviselt volna több havat, illetve nagyobb hideget. Hét második felére azért már elég kásás volt a dolog, a meleg miatt, utolsó két nap pulcsiban sielős idő volt.

Kaját vittünk, így reggelire bagettet vettünk, és nyomtuk befelé a szalonnát, kolbászt...ebédet megoldottuk kint, volt a Snowattack teraszon leves, sülthúsok,kolbász...vacsorára meg vagy melegszendvics gyártás volt, vagy lementünk a sarki pizzázóba, 10 euróért pizzát venni. Egyik este voltunk a magyar étteremben. Itt sajnos negatív volt a tapasztalatunk.
Lehet rossz időben mentünk, de alig akartak kiszolgálni. Italt is nehezen tudtuk kikérni,majd megkapni, de az ételrendelés is egy óra volt,mire felvették, majd újabb egy mire meg is kaptuk. Pedig nem bonyolult ételeket kértünk.
Persze kaptuk a bocsánatkéréseket, hogy az előfoglalást kérők vannak előnyben,kicsi a konyha kapacitása, stb...csak azért majdnem 3 órát ülni egy hamburgerért, meg spagettiért elég sok. Mindegy, elbeszélgettünk, csak itt azért aki megy, figyeljen hogy jelentkezzen be előre, hátha akkor gyorsabb, illetve később este menjen, ne 7re, kb 7-8 fele lehet a csúcsidő,mi pont belefutottunk.
2015.02.01. ipip
Üdv Mindenkinek!

Ismét egy nagyszerű hetet töltöttünk Puy-ben. Vasárnap hajnalban értünk haza. 8 fős apartmanban voltunk a Parc Aux Etoiles apartmanházban, Jól felszerelt, tágas apartmant kaptunk.

Hétfőtől szerdáig az előző heti hómennyiséggel kellett "beérni". Az sem volt kevés, de az alsóbb pályák eléggé kijegesedtek délutánra, valamint a 1400-re vivő kék pályák le voltak zárva. De csütörtökön-pénteken bőségesen jött az égi áldás, s kiváló friss havunk lett, nagyon jó szűzhavazási lehetőséggel. :)
Szombat délelőtt nyitották meg a Pendine felvonót. Természetesen minden freeride/szűzhó fan azonnal e felvonó felé orientálódott, s 1-2 órán belül telekarcolták a hegyoldalt. :)
A pályákat is nagyrészt naponta kezelték, s most kifejezetten jó volt, hogy sok pályának csak a felét tolták le (pl. Coqs), s kinek-kinek szíve szerint lehetett kezelt/szűzhavas részen csúszni!
A tegnap érkező "bulitáborosok" nagyon jó minőségű havat kaptak a hétre! :)

Végre van "összekötő" felvonó (Bruyeres =hanga) a 2000-es szektor és a Pendine felvonó között, valamint a Dahu kék pálya is elérhető vele. Sajnos, a "buborék"-ot a franciák, úgy tűnik, szükségtelen extrának tartják még mindig. :)
Pedig 2000 felett igen fagyos néha a szél.
Sajnos beleestünk egy hosszabb felvonó-leállásba (Bergerie =juhistálló) is. Kb fél óra volt, mire kiszállhattunk a felvonóból.

Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat.
Köszönjük a Naturelle-s csapatnak, valamint Ági néninek és Zsuzsinak az oktatást!
És üdv az erdei freeride csapat minden tagjának!
ps: Feb25-ig érvényes szlovén matrica átvehető.
A "nagyteknő" Grand CombePuy panorámaEz a látvány bármikor jöhetSzemüvegen át...HegygerincDSCN0069.JPGDélutáni hegyoldal, Carmen-nelHegyben hegy :)Reggel, még fésültenDSCN9814.JPGDSCN9815.JPG"Civil" a pályán... :)DSCN9861.JPGCarmenDSCN9912.JPGDSCN9913.JPGPéntek reggelAz éger! (Vengres)HavazikCsúcs!Dscn9752.jpgSzombat reggelSzinte érintetlen, "majdnem szűz" :)CretesGyakorlás...DSCN0055.JPGDSCN0058.JPGDSCN0059.JPG
2014.02.17. golo
Elfogult vagyok a hellyel, nagyon szeretem, ezért írok ismét.

Gyakran szoktam keresgélni a neten olyan videókat, amikből le lehet vonni néhány következtetést egy ismeretlen hellyel kapcsolatban, ahová menni készülök. Nem sok ilyet lehet találni, ezért én is készítettem párat.

Ezek most nem a megszokott sielős videók lesznek, hanem szinte teljes csúszások, így alaposan bemutatva a helyszínt. De vigyázat! Ezek az erdei útvonalak olyanok, hogy ha lenéztem, nem láttam az alját. Természetesen én sem itt kezdtem. Vannak könnyebb, kevésbé veszélyes részek, persze azok hamar tele is lesznek nyomokkal. Aztán fokozatosan !!! lehet választani egyre nehezebb útvonalakat is, de csak akkor, ha rámenve nem érzel mást, mint ugyanazt a nyugalmat és biztonságot, mint akárhol máshol, ha pedig nem érzed azt, hogy ez biztosan sikerül, akkor ne is menj oda, és válassz egyszerűbb, könnyebb útvonalakat.

Az első két videó a hegy (lefelé nézve) baloldalán található erdő, balra tartva és végül a hegy túloldalán lecsúszva a Narreyroux-völgybe:

http://vimeo.com/86840474
http://vimeo.com/86840476

Választhatod, hogy a közepétől jobbra tartasz, és így magasságot tartva előbbre juss ki a síútra, ezzel is csökkentve a gyaloglást. De mehetsz le esésvonalban is (ez a jobb) egészen le az aljáig. Ott lenn biztosan találsz már nyomot, amin jobbra elindulva, egyszer a felénél lecsatolva, és kb. 500 m-t gyalogolva lehet lejutni a völgy végéig, ki a műútig. Egy helyen elágazik a síút, ott fordulj balra! A műúton elindulva a kocsma után kb. 200 m-re van egy híd, ami alatt be lehet csatlakozni a sípályára, amin 1400-ig lehet lecsúszni, bár egy részen alig van lejtése és rollerezni is kell.

Talán nem is éri meg, mert igen sok a túra és a felvonózás, de én nem így vagyok ezzel. :-)

Col du Bal. Hivatalosan soha nincsen nyitva. De mégis sokan elindulnak a felvonó tetejétől gyalog, fel a Pendine-csúcsra. Ez már magashegyi környezet, tele veszélyekkel. Első alkalommal mindenképpen legyen egy vezetőd, aki megmutatja, és eldönti, hogy az aktuális lavinahelyzet alkalmas-e a csúszásra.

Fenn a csúcson be lehet csatolni, ezután egy hosszú kicsúszás következik végig a gerincen. Erre azért van szükség, mert jobbra szakadék van, és az első indulásra alkalmas hely jóval távolabb található.

Az első menet, amikor még alig néhányan jártak előttünk:
http://vimeo.com/86848278

A másodiknál, 2 nappal később már tele volt a völgy nyommal, ezért a gerinc alatt jobbra tartva csúsztam elég sokat vissza, majd lefelé menet is végig jobbra tartottam:
http://vimeo.com/86848280

A harmadik menethez a gerincen jóval tovább mentünk. Hosszú balra kicsúszás után tovább másztunk és a Col du Bal csúcson túlról indultunk. Ekkor már feltámadt a szél és nagyon lehűlt a levegő, ez lepréselte a hóréteg felszínét és a mély nyomokat is megkeményítette. Ezért az elindulás, amíg nem gyorsult be a lap, nem is volt problémamentes:
http://vimeo.com/86848279

Lehet, hogy megkérdezed, hogy azért a 4-5 kanyarért érdemes-e 1 órát mászni, túrázni, majd vissza megtenni a hosszú utat a felvonókig? Ha ezt kérdezed, akkor a válasz: nem. De ha ez fel sem merül Benned, akkor remélem, hogy segítettem. :-)

Vigyázz, hogy 1400-ra a felvonó zárásáig visszaérj!

A helyet legjobban a Naturelles srácok ismerik, keresd őket, biztosan segítenek és akár egy közös csúszásban is benne lesznek!
2014.02.05. golo
De nagyon is érdemes. Hozzá kell szokni. Az egyik legjobb ár-érték arányú hely, remek pályákkal, és kiváló freeride-lehetőségekel. Az egész középső rész barátságos, családbarát, a pályák között pedig egy nagy freeride játszótér az egész, és ha ez nem lenne elég, akkor ott van a Col du Bal és a hátsó Narreyroux-völgy, tetszőlegesen meredek és veszélyes részekkel, ami minden igényt kielégít.

Amikor megérkeztünk, óriási hó esett, nem győzték, a felső pályákkal pedig megvárták, amíg a lavinaveszély elfogadható mértékűre csökkent, majd egy teljes napig küzdöttek a 40 fokos lejtővel és a méteres hóval.

A francia diákok tényleg nagyon felszabadultan viselkedtek, ezt sajnos el kellett viselnünk.

A szűk szállás egy olyan kellemetlenség, amit a kimagasló csúszásokért cserében bármikor hajlandó vagyok elviselni, de az ára is ennek megfelelően olcsó, amúgy pedig minden van, ami kell. TV, internet? Persze, aki függő, annak ez kellemetlen, de azt hiszem, hogy ezek jelentéktelen apróságok. Egyébként mindkettőre létezik megoldás és még fizetni sem kell érte.

Én ugyanazon a héten csodálatos napokat töltöttem el itt jóbarátok között, és olyan élményekkel lettem gazdagabb, ami ismét bebizonyította, hogy ide bármikor érdemes visszajönni.
2014.02.05. szabolcsij
Sziasztok,

Mi jan 17-25ig volt Puy-ban. Előttem szóló Ferivel maximálisan egyetértek. Eddig Ausztriában voltam csak síelni, ahhoz a kiszolgáláshoz hozzászokva.

Óriási negatívum: a pályákat nem kezelik rendesen. Amíg esik a hó, addig nem járnak a gépek. Illetve miután elállt, akkor is naponta csak kb a pályák felét kezelték le. Olyan érzésem volt, mintha elfogyott volna a gépek "üzemórája" ezért jutottak, amennyire jutottak...

A felvonók tiszta havasak és jegesek voltak, mind buborék nélküli. Lesöpörni nem jutott eszükbe. A felvonóknál sor nem volt, mert relative kevesen voltak a pályán, viszont ha kialakult egy kisebb sor, a franciák azonnal tolakodtak, nyomultak, lécen, boton, emberen keresztül...

Angolul szinte senki nem beszél, aki igen, az is kritikán aluli szinten és akcentussal. A tisztaságot egy kicsit másként, lazábban értelmezik mint Magyarországon.

A TV távirányítóért külön fizetni kell. Gáz. Az internet elég nagy luxus. Az étteremben és a Nagy Barna Medve "bárnál" volt free (fogyasztás ellenében) wifi. Bár alatt a viaszos vászon terítős lebujt kell érteni, ahol a pultosok fotelban ülve nézik a tévét és bambán néznek rád, ha rendelni akarsz valamit (mert akkor fel kell állniuk).

Fentiek ellenére élveztük a síelést, élveztük a friss havat és a szabadságot :)
Viszont nem érdemes ennyit utazni ezért a pályáért.
2014.01.20. Kozákferi
Helló mindenkinek.

Vasárnap értünk haza Puy-ból. Egy 8 fős apartmanban voltunk a Dame Blanche apartmanházban. Meglepődtem, hogy aránylag milyen tágas volt. 3 gyerekkel elég normálisan el lehetett férni. Ja ha valaki kimegy mosogatógépbe tablettát meg egy kis sót vigyen magával... persze toalett papírt se hagyjátok itthon. A rossz az volt, hogy a konyhába kiment minden lámpa és hiába szóltunk nem voltak hajlandók megcsinálni. Viszont az jó volt, hogy reggel meg este a bagettért nem kellett sokat gyalogolni, hiszen az apartmanunk aljában volt. A pályákról: amíg ott voltunk esett vagy 80-90 cm friss hó. Szűzhavazni lehetett a pályákon , mert nem kezelték őket. Ez reggel még jó volt ,de estére már bajos volt mert nagyon buckás lett. Akik most vannak ezen a héten ott, azok nagyon jól járnak mert 2000 méter felett van vagy 2 méteres hó, amiből a felső 1 méter friss porhó. A csúcson ennél több is van A sok hóesésében a felvonókon sem lehetett nagyon ülni, mert az üléseken is 5-10 cm-es friss hó volt, és a nadrágunk garantáltan átázott mire felértünk. Nem is értettem, hogy a liftkezelők, miért nem tisztították meg az üléseket,... csak bambán üldögéltek a fülkében ahelyett, hogy egy seprűvel leseperték volna az ülőkékről a friss havat...Egyébként a két felső "új" felvonó helyett inkább műanyag tetőt raktak volna valamelyik régi felvonóra.!!! Milyen komfortos lett volna a feljutás a szakadó hóban. Igazából emiatt nem is sokan síeltek, bordoztak. Üresen mentek a felvonók vagy 2 napon keresztül. márha mentek. Pénteken délelött annyira szakadt a hó, hogy ki sem mentem én sem bordozni. Dél körül aztán kitisztult az idő, és kimentem hogy csússzak egyet utoljára. Ahogy kiértem furcsa volt, mennyien ácsorognak, beszélgetnek a pályán. Körülnéztem, és láttam, hogy a felvonó áll, és kb 50-en gyalogolnak felfelé a dombon vállukon a sível. Kiderült, hogy szétrobbant egy trafóház, és emiatt leállt az összes felvonó. Végül is generátort hoztak és azzal elindították a felvonót, hogy az fennrekedt embereket lehozzák. Kb fél órát ücsörögtek rajta. A felső felvonókon rekedtek nem voltak ilyen szerencsések. Azokat alpinisták hozták le kb 3 óra múlva, egyenként kötélen leeresztve.

Szóval remélem a havazás után a mai héten jó pályák lesznek Puyban. Szerencsések akik most értek ki és élvezhetik nagy hó örömeit.!

Jaaaa... az előző kérdésre válaszolva.: lehetett a legfelső fekete (Carmen) és a másik oldalon lévő piros pályán is síelni. Sőőőőt aránylag jó állapotban volt, és nagyon élvezhető volt. Mivel aránylag kevesen mentek rajta nem volt buckás, nem jeges. Elmondható, hogy az az egyik legjobb pálya. Mindenkinek csak ajánlani tudom. ( azért haladó szint kell az élvezetes lejutáshoz !)
a
2013.02.14. Peetry
összeszedtem a gondolataimat, hogy beszámoljak az itt töltött 1 hét tapasztalatairól, hátha még valaki jó hasznát veszi.
február 2-9-ig voltunk itt snowadventure szervezésében, 6 sínap, vasárnaptól-péntekig.

A szállás nem igazán nyerte el a tetszésemet (Ecrins). Mi egy 6fős apartmanban voltunk, ami áll egy 2 nm előtérbol ahonnan van egy szintén 2 nm-es hálófülke emeletes ággyal, amiből nyílik egy 5 nm-es szoba duplaággyal (az ágyak összetolva franciaággyá a sarokban, a végében 30 centi, mellette fél méter hely). Az előszobából nyílik fürdő, wc (pozitívum, h külön van), illetve a nappali, amihez egy kis konyhasarok van. A nappaliban egy kihúzható kanapén aludt az 5-6 ember. Szóval kb 35 nm-en laktunk 6-an, a vizes sícuccokat nem nagyon lehetett hova teregetni, polcos szekrények nincsenek csak akasztós. A radiátor go-nogo jellegű. ha nem megy, megfagytunk, ha ment akkor 30 fok volt.
A szállással kapcsolatban csak a fürdő és wc ütötte meg az elvárható szintet, na meg hogy volt teraszunk. Liftet nagyon sokszor nem lehetett fogni, mivel a 11 emeletes kb 150 apartmanos épületben volt 2. A pályákat viszonylag könnyen meg lehetett közelíteni.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, vasárnap és hétfőn 0 felhő csak napsütés, délután éledező széllel. Kedden felhős, kevés nappal, este 6tól hószakadás, szerda estig. csütörtök péntek ismét napsütés. Ennek megfelelően szerda reggel pályanyitás előtt negyed órával felsorakoztunk boardosok a felvonónál, hogy elsőként karcolhassuk a friss havat.

A pályákról általánosságban elég vegyesek az érzéseim. Nem mondom, hogy rosszak, de azért nem ezek lesznek a kedvenceim. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárul, hogy érkezésünk előtt nem tudom mikor esett utoljára friss hó, de keményre kifagyott pályák vártak, amit én nem kedvelek. Boarddal jobban bejön a friss hó, vagy ha az nincs, akkor a feltúrt, de nem túl buckás pálya. Szerda viszont paradicsom volt. A jobb szélső felvonóval felmenve hatalmas területen csúszhattunk le friss hóban, úgyhogy ha az időjárás összejön, jókat lehet szűzhavazni. A parkot is megnéztük, bohóckodtunk kicsit. Nem vagyok nagy parkos, de szerintem jól el lehet lenni benne.
A pályák színezése számomra kicsit fura volt. Eddig ausztriában jártam (nem sok helyen), de az itteni kék pályát (de legalábbis jó pár szakaszát) bőven pirossal
jelzik sógoréknál. A pirosakon meg csak pislogtam. Van egy hosszú zöld pálya is, annak elég kellemes a lejtése, csak helyenként már túl vízszintes, így le kellett csatolni,
hogy átsétáljuk a szakaszt. A kezdőknek mindenesetre ezt javasolnám első körben, ha bátrabbak, akkor baloldalt a rozsdás négyüléses tetejéről induló kék pályákat.
Ülős felvonóból ha jól számolom van 7. Legalul egy 6-os, ennek a kiszállója talán a legkényelmesebb, az 1600-as fehér szállodakomplexum alatt indul a 4es rozsdás,
ebből is könnyen ki lehet szállni, mert megáll egy pillanatra. van még egy 2üléses, azzal nem mentem, mert nagyon lassú. A többi 4es ülős szerintem elég nehéznek számít, egyik-másik beszálláskor is nagyot üt, ha az ember nem figyel. A kiszállásra pedig mindegyiknél fél-1 másodperce van az embernek, előtte utána nem ér le a lába, és ráadásul elég meredek is a lejtő. Amúgy a liftek elég gyorsak, így eszik a népet. Ja és nem engedik kézbe felvinni a deszkát. Van viszont egy az 1600-os állomás mellett egy kényelmes tanulópálya.

Összességében az ár-érték aránnyal meg voltam elégedve, ennyiért nyilván nem vártam 3*os szállodai szobát. Ettől függetlenül a minőséggel nem, és nem valószínű, hogy mégegyszer visszatérek ide, legalábbis nem ilyen szervezésben. Érdekes módon a franciák rosszhírét nem tapasztaltam. Teljesen korrektül tudtam kommunikálni velük angolul, amennyire szükség volt, és meglepően kedvesek voltak.
2012.12.25. Mr Hm
Idén január végétől síeltem egy hetet ezen a síterepen egyetemi tábor keretében.
Több dologról írok, magával a pályával kezdeném:

A pályák karbantartása ugyan nem olyan volt, mely minden igényt kielégített volna, de legalább jók voltak, sok hó esett, olykor sajnos köd is volt.
Szerencsére változó erősségű pályákkal találkozhattunk, viszont az a tapasztalatom, hogy a színezés tekintetében szigorúbbak az osztrákoknál, de még inkább a szlovákoknál, szlovéneknél és az olaszoknál. Tehát egy itteni erős kék már megfeleltethető egy piros pályának is. A fekete pályával kapcsolatban nem értek egyet a kiírással, szerintem a Carmen érezhetően gyengébb volt a másik feketénél, egyik se gyenge pálya, de teljesíthető még egy középhaladó síelő számára is (mint amilyen én is vagyok). Igaz a Carmen kicsit buckásodott, amit én nem bánok egy bizonyos szintig, a Rocher Noiron pedig sok hó volt akkor (eltérő napokon teljesítettem őket, talán a Carment akkor már nem borította annyi hó, emiatt is érezhettem különbséget a kettő között).
Úgy rémlik, jórészt ülős felvonóval közlekedtünk.Kezdő síelőnek nem ajánlok semmilyen piros pályát, kivéve ha biztató iramban halad a fejlődés terén.

Mindenképp megemlíteném a versenypályát, amely ugyan időt nem mért, viszont ingyenes volt és relatíve hosszú (a kreischbergi rövidebb és kevésbé izgalmas). Barátnőmmel nagyon megkedveltük ezt az elkülönített pályát, a végén már naponta háromszor jöttünk le rajta növekvő sebességgel ugyanakkor növekvő biztonsággal is.

Kezdőknek volt síoktatás, pár nap után belejött az a 2 srác akivel utolsó 2 napon együtt síeltünk.

A hütték rendben voltak, amiben javarészt mi ettünk tágas volt, a franciák számomra meglepően udvariasak, kedvesek voltak, talán mert itt már akad jó pár magyar, aztán vagy rájöttek, hogy nem vagyunk rossz emberek:), vagy pedig nem áll érdekükben elriasztani minket:).
Az árakra nem emlékszem sajnos, de biztos rémlene ha (lényegesen) drágábbak lennének az általam ismert és említett országok síterepeinél. Még az is lehet, hogy az osztrák és az olasz árakat alulról súrolták, de nem akarok bizonytalan véleményt biztosra mondani. Bár azért az is igaz, hogy valahogy az összkép gyengébb volt, de én ezt boldogan beáldozom ha cserébe jó és kihívásokat rejtő pályákat kapok.

4,6,8 fős apartmanok voltak, én 4 fősben aludtam, az apartman se túl nagy, se túl komfortos nem volt, de jutányos volt az ára. Volt kaució (takarítás), de elég lazán kezelte a dolgot az ezzel kapcsolatban eljáró úr.
A 4 fős szálláson 1 szoba volt, ahol franciaágyban alhattak 2-en, a konyhában volt egy kihúzható ágy. A pálya aránylag közel volt (50 m után már lehetett síelni újabb 50 m-ig) az 1600 m-es felvonó aljáig, különösen ha visszafele síeltünk, fentről meg lehetett közelíteni a szállást, aki szerencsés volt mert olyan helyen lakott, az bizony egyenesen hazasíelt.

A Meex szervezte, hát túlbonyolítani nem sikerült és akkor még finoman fogalmaztam. Pl. mondták, hogy 3-ra el kell hagyni a helyet, meg hogy jön a busz, aztán sikerült 2,5 órát a hidegben ácsorogni.
Viszont 266 Euró volt bérlettel, busszal (Budapestről) és szállással (bár étkezés nem volt benne), és ez majdnem 7 napos síelést jelentett.

Akad pár hangulatos étterem, van síkölcsönző is.

Összességében jó élmény volt, igaz kicsit bánom utólag, hogy nem mentünk el Brianconba.

Ezt a helyet annak ajánlom, aki a síelést lényegesen előrébb helyezi az egyéb szempontoknál.
2012.03.31. zizol
Én most voltam először itt.
Nem vártam sokat, mert a síbérlet és a szállás is olcsó volt (március közepén 20e + 20e). Ha ennél több lett volna, akkor a családnak otthon kellett volna maradni, de így elhozhattam őket. :)

Amikor indultunk azt írta a síelők.hu, hogy 20-80 cm hó van ami elég rosszul hangzik, de a helyzet az, hogy 20cm 1400m-en van ahol a madár se jár, mi 1800m-en laktunk ahol már 60cm hó volt, de a lényeg, hogy a jobb pályák 2100m felett vannak, és ott azért még volt hó elég.

A mi szállásunk -Les Gentianes- nagyon korrekt volt, főleg francia apartmanokhoz képes. Relatív tágas és kényelmes. Itt találtam róla videót:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ingyenes volt a medence és szauna használat.
A 8 személyes apartmanunkban két fürdőszoba volt, három hálószoba és egy elég tágas nappali, plusz két erkély.
Ajánlom mindenkinek.

Feleségem és gyerekeim is vettek órákat a helyi magyar síoktatótól (Naturelle iroda - Sz. Dávid). Sajnos nem jött össze csoport, így egyéni órákat vettünk, ami persze jobb ,de drágább is. Összességében nem volt olcsó, de minden eurót megért, mert nagyon ügyes volt a Dávid, megszerette az egész család, és ügyesen megtanított síelni mindenkit! Köszönjük!

A síterep nekem tetszett, persze nem hasonlítható a nagyobb terepekhez, de ezért az árért nagyon korrekt! Kezdők és profik is megtalálják a nekik való pályát!

Fantasztikus egy hetet töltöttünk itt, szerintem jövünk még ide!
2012.03.28. cannibale
Üdv minden hóbarátnak!

Puy az ezerarcú.


Kis háttértörténet: 10 fős baráti társasággal terveztük az utazást privát kisbusszal.Ahogy az a nagy könyvbe megvan írva február közepére ketten maradtunk párommal.Itt a fórumon kutattam út és társaság után és természetesen meg is találtuk a megfelelőt.Innen üdvözölném őket a rengeteg név felsorolása nélkül.Nagyon jól éreztük magunkat veletek és sok jó fej sportbarátra találtunk.

Nem gondolnám,hogy bármi újat tudok mondani azoknak akik lelkes olvasói a fórumnak inkább amolyan szubjektív kis beszámolónak szánom.Lehet kicsit hosszú leszek de ez tőlem az idei szezonra az utolsó! :)
Buszos utazás: Nekünk 18 óra alatt sikerült kijutni, három óránként megálltunk(20-30 perc) plusz egy Brianconi nagy bevásárlás kb.1 óra.
Vásárlás:Itt jegyezném meg,hogy Briancon mások szerint olcsó.Nos szerintem nagyon nem!Persze ez nézőpont kérdése de gyanítom akik átlag Magyarok mint én is azoknak igenis számít az ár, hiszen ha szórhatnám valószínűleg nem busszal vergődnénk ki jó páran.Mi tudtuk ezt ezért rákészültünk.Ha teheted és szánsz rá időt készíts egy szolid listát és vedd meg itthon amire szükséged lehet, nem fogod megbánni!Gyakorlatilag a Francia termékek 85-90% ban megegyeznek az itthonival (különbség a varázslatos csomagolás és,hogy franciául van rajta minden) persze kint ezt háromszor-négyszer drágábban fogod megkapni!Azt a pár terméket ami meg valódi különlegesség azt úgysem fogod megtalálni ha először jársz itt.Talán a Cointreau(igazi alkoholos finomság) az amit érdemes megvenni 20euro ha szerencséd van amúgy 25!Egyedül a pékárúval nem érdemes vacakolni mert a kinti bagett tényleg nagyon friss és finom.Ezt viszont ne itt vedd meg előre 70centért(ritkán friss) hanem a hegyen ahol laksz 90 ért mert ott tutira max. pár órás sütés! Az 1600 on levő Sherpa bolt gyakorlatilag maximum hajnalban van feltöltve de ilyenkor mi nem voltunk hajlandóak felkelni lévén hogy igyekeztünk minél többet csúszni és pihenni.Teljesen ki van fosztva szinte folyamatosan du.ra.Egy heti kaját amúgy meg simán ki lehet találni előre és két főre minden cuccal a "Sielős mit vigyünk magunkkal síútra" mellett simán elfért két nagyobb sporttáskában, két kisebb hátizsákban melyeket a buszra vittünk útravalónak és két board bagben!!Kicsit túl is pakoltuk a konzervet de így semmiben nem szenvedtünk hiányt.Tényleg figyeljetek,sok ezer forintot lehet vele megspórolni és másra költeni.
Szállás átvétel:Délre kint voltunk egy másik Cseh busszal egyetemben.Nekik szerencséjük volt mert kb. 20 perc után már kapták is a kulcsokat. Mi 16 óra körül foglalhattuk el a szállást mivel egy Naturelles forma akinek várnia kellett volna a csoportunkat,nos ő nem kapkodta el a szitut!De remek napsütéses időben körbejártuk a terepet.
Szállás:A szállásunk a megbeszélt Homeu des Ecrins helyett az Le parc auz Etoiles ben volt egy 6 fős apartmanban szaunával(ingyenes!!!csak előre kell bejelentkezni!!) és egy kültéri saját medencével(a házé) ami 09-21ig van nyitva. Nem szabad összehasonlítani az Osztrák apartmanokkal mert hirtelen elkezdesz kiborulni.De az ár érték arányra gondolj és arra,hogy ide ketten jöttök egy Ausztriai út töredékéért és ezt úgy mondom,h Ausztria a szívem csücske.Nekem nem volt vele gondom.Öt nővel voltam egy apartmanban és nem volt gond sem a meleg víz sem semmi más.Internet ill.WIFI.Ha lemész a Magyar pizzériába ott egy sör mellett ingyen van a net! Amúgy 10euro egy hét egy gép!A sítároló nekünk megfelelő volt az öt pár léchez és a boardhoz. Az apartman átvételre érdemes időt szánni kb. 15-20 perc ha ketten csináljátok és tedd el a listát amit készítettél!Sose stimmel valami de leginkább csak pár dolog egyezik :) ha sokat olvastok esténként vigyetek egy-egy erősebb izzót mert mindenhol csak 40W van betekerve.A fűtés nagyon korrekt persze nem volt olyan hidegünk se de mindig minden 1-2 óra alatt megszáradt.Takaró és párnahuzatot + lepedőt vigyetek, amúgy 8-9 euro / fő /hét.
Szombati gyors berendezkedés után egy welcome drink kíséretében megnéztük a medencét és beiratkoztunk a szaunába a recepción.Ha ezt megteszed a szobád fogja egyedül élvezni a helységet amennyiben ezt kéred,ergo a recepciós kiterel mindenkit aki nincs az adott időpontra beírva a szaunába!
Pályák:Nem elemezném szakmailag őket mert erről a témáról már sok bőrt lehúztak a hozzá értők inkább annyit mondanék,hogy közepes tudással mind élvezhető jó vonalvezetésű pályák!Szubjektíven a Carment és a hozzá tartozó pirosakat emelném ki ami nekem nagyon tetszett mikor full porhó volt az egész kivéve azt a 300méteres letörést amit szándékosan nem kezeltek de kétszer itt is leküzdöttük magunkat. :) Boardal csak friss hóban baró!Sok izgalmas kellemes szakasz van.Szerethető nagyon mert nem túl nagy és egy nap után átlátni a pályarendszert.Izgalmas mert Off piste zónákból is van bőven az egyszerűtől a bevállalós helyekig!Jó kis hely ez,főleg ha van hó és esik egy kis friss is! :D
Időjárás:Ez ihlette az alcímet. :) Nos egy igen ínséges tél után nyugodtan mondhatom oltári mega-giga nagy mákunk volt mivel kétszer is esett friss hó ottlétünkor.Akik fórumoznak azok látták mennyire be voltam tojva.Szombati megérkezésünkkor a pályák állapota elég siralmas volt,el is voltam keseredve rendesen.Sok helyen kilátszott a föld,kavicsok,gallyak,stb. A ratrakok mégis minden nap dolgoznak és a franciák megtettek mindent ,hogy a pályák másnap használhatóak legyenek.Vasárnap reggel azért nyitásra ott voltunk és vártuk ,hogy induljanak a felvonók.Reggel mi rutin szerűen lecsúsztunk 1400 ra így egy percet sem kellett sorban állni,de aki 1600on mocorgott azok is gyorsan sorra kerültek a reggeli kulturált sorban állásnak köszönhetően.Ezt azért jegyzem meg mert senki nem akart eltaposni,arrébb lökni mint sógoréknál,sőt kifejezetten illedelmesek voltak a felvonóknál az emberek és a személyzet is nagyon készséges.Egy bonzsúr möszijő pedig mosolyt csal az arcokra és te vagy a jó fej turista. Délig minden pálya jó állapotban volt a körülményekhez képest. 13.00 kor verőfényes napsütésben úgy gondoltuk(pálya állapota használhatatlanná vált) mára elég!Irány a medence egy jó sör társaságában,különben is első nap nem kell letotálozni magad.(Persze csúszni jöttünk de megpróbáltunk a pozitív dolgokra fókuszálni)
Valószínűleg ennek az optimista szemléletnek volt köszönhető az égi ajándék ugyanis Vasárnap este elkezdett esni majd szakadni (ezek a hullámok váltakoztak) a hó.Hétfő reggelre kicsit borús ködös volt az idő de ha ez az ára a friss hónak március végén akkor engem nem érdekelt a napsütés.Kb.10 cm eshetett de fent a pályákon jóval többnek éreztük.Boldogok voltunk hisz ezért jöttünk.Az idő rendesen lehűlt így Kedd reggelre jól kifagyott,néhol jegesek voltak a pályák de használhatóak. Dél környékére ragyogó napsütés lett és szomorúan konstatáltam megint olvad.Szerda reggel azonban nem hittem a szememnek, az éj leple alatt fehérbe borult minden a ratrakolás után eshetett mert mindent szűzhó borított.Ez alul kicsit vizes minőségű volt de fent szépen kristályosan csillogott tehát fagyogatott.Ez a nap maga volt az eufória számomra.Remekül szórakoztunk egész nap és csak egy gyors forró levesre ugrottunk be a szállásra.Csütörtökre és Péntekre nekünk ez kitartott maximálisan bár az olvadás visszafagyás jelei azért mutatkoztak de ezzel nem foglalkozva szépen végig csúsztuk a napokat.Érdemes volt az elején pihenni mert így maradt power erre a két napra amikor gyakorlatilag alig voltak a pályákon,természetesen egész nap nyomtuk pici ebédszünettel.
Felvonók:Tudni kell,hogy elég sokat fejlesztettek ezen a téren és erre is rá lehet még gazdagon pakolni,a menetidőn kívül nem-igen lehet őket kifogásolni amennyiben jó idő van.Ha hideg és szél esetleg hófúvás akkor azért nem lesz kellemes a 15-20 perces csúcsig vezető út.Pár buborékos elférne!
Hütték:Három üzemelt de gyakorlatilag csak megnéztük őket pár fotó erejéig.
Szombaton szépen rendbe vágtuk az apartmant (5 nővel voltam :D ) és vártuk,hogy átvegyék a szállást (minden rendben volt) így maradéktalanul kaptuk vissza a kauciót.

Összegzés:Lehet apróságokon fent akadni és durrogni ha koszos a szellőző vagy le van szakadva a hűtőben a tejtartó ha egy út nem úgy sikerül ahogy terveztük(roppant bosszantó mikor erre az egy hétre várunk és valami nem oké) ez oké, de egyet azért leszögezhetünk.Ha a pályák jók és igazi frankó síelős idő van akkor minden gond eltörpül (legalább is nálunk) ha ehhez jön egy jó társaság és egy közepes szállás akkor tegyük össze a kezünk és élvezzük ki minden percét.Bennünk nem maradt hiányérzet és remekül éreztük magunkat.Anyagilag is bőven elviselhető volt 88e/fő jött ki cak-pak minden, út,bérlet,biztosítás,kaja,full.Ár érték arányban szerintem a Franciák verhetetlenek.

Én erre a szezonra búcsúzom a sporttársaktól és irigykedem azokra akik még karcolnak 3000 méteren.A következő szezonban találkozunk.

Sziasztok.
P6010020.JPGP6020132.JPGP6010015.JPGP5310011.JPGP6010032.JPGP6010048.JPGP6020062.JPGP6020068.JPGP6020080.JPGP6020090.JPGP6030167.JPGP6030169.JPGP6040194.JPGP6040185.JPGP6020124.JPGP6050209.JPGP6030153.JPGP6050217.JPGP6040198.JPGP6020118.JPGP6010029.JPG
2012.03.07. zizol
Szia tibcsi91!

Szóval ide érvényes 1-1 napra a bérlet (összesen max 3 nap):
Les 2 Alpes, Alpe d'huez, Serre
Chevalier, La Voie Lactée- Montgenevre, La Voie Lactée- Sestrieres, La Grave, Pelvoux.
Az infók innen:
http://ski.puysaintvincent.com/Fich...iers/Internet/cgv/cgv_900...

Én az első két helyen voltam. Mindkettő világhírű síterep, rengeteg pályával. Alpe d'huez-ben van európa (világ?) leghosszabb pályája (18km). Teteje kemény fekete, alja zöld, de összességében egy élmény. Ott a kedvenc pályám a Tunnel, ami brutális buckás fekete pálya. De a 250km pályából mindenki talál a tudásának megfelelőt.
Les 2 Alpes-on is sok a pálya (225km). Gleccservasútjáról és gleccsereiről (is) híres, de nekem az tetszik benne, hogy a sok pálya eléggé koncentráltan található, szóval nincsenek nagy távolságok. Illetve a személyes kedvencem a csúcs másik oldalán található terület, ami "szűzhavazók" paradicsoma a La Meije völgy, ahol nincsenek jelölt pályák ott jössz le ahol akarsz. Mondjuk én négyszer voltam 2 ALpes-on, de csak kétszer ment a lánctalpas járgány, ami átvisz, a többi alkalommal nem lehetett átmenni azt hiszem lavina veszély miatt. Tehát "maradt" a 225km jobbnál jobb pálya.

A többi területet nem ismerem, de itt a sielok.hu-n vannak leírások, beszámolók, szóval kis időt rászánsz, akkor eldöntheted, hogy Neked (tudásodnak, stb) melyik terület a legjobb.

Aki kocsival jön, szerintem érdemes átmenni ezekre a helyekre. Azt nem tudom, hogy van-e busz járat, de a kinti magyar oktatók (Naturelle-esek) biztos tudják a járást, majd kérdezd meg őket.
üdv
zizol
2012.02.21. ici82
Mi a múlt héten voltunk Puy-ben, arról tudok beszámolni. Mind a 6 nap gyönyörű napsütéses volt, egy napot Les2Alpes-on, egyet pedig Serre Chevalier-en töltöttünk, ott is végig meleg, napos idő volt! Friss hó nem esett, a végére már kicsit hiányoltuk.
Bélapó, megtaláltunk a magyar éttermet! Mindenki figyelmébe ajánlom a hétfő és csütörtök esti bulit, helyszín a magyar étterem :) Hatalmasat partiztunk!
Mi is láttunk két baleset, 10 percen belül két embert vitt el a helikopter, mindkettőt a Snowpark-ból (ha jól emlékszem ez a neve...), tehát nem a "rendes" pályáról, hanem ahol ugratnak meg ilyenek.
Mi lopási üggyel nem találkoztunk, de a szemét-dolog megint felütötte fejét, egyik reggelre a lift előtti teret megtöltötte valaki rengeteg szeméttel! Aztán rájöttünk, hogy a lifttel szemben van egy szekrény és az ajtaján lévő kép alapján azt lehet hinni, hogy oda kell leönteni a szemetet! Aki nem érti az angol/francia szöveget mellette, miszerint a szemetet kérik a parkoló végében lévő kontérekbe kiszállítani, az azt hiszi a kép alapján, hogy ÖNTSD IDE A SZEMETET :) Lehordtuk önkéntes alapon és a recepción elmondtam, hogy mi lehet az oka, hogy oda öntötték a szemetet, nem tudom, hogy elhitték-e vagy nem :)
A szaunát lehet iratkozás alapján ingyenes használni, de fel kell időben iratkozni! Idén másodszor voltunk, de jövőre is készülünk újra Puy-be! ja, és hazafele telibe találtuk a velencei karnevált :) ez volt a jéghegy csúcsa :))
2012.02.16. morzsa82
1 kép: Le Creté
2. kép: Puy
3. kép: Puy
4. kép: Mont Blanc,(Les 2 Alpes)(az a csúcs az ami kevésbé látszik ugyanis ködben volt)
5. kép: Jégbarlang (Les 2 Alpes)
DSCN0884.JPGDSCN0917.JPGDSCN0518.JPGDSCN0664.JPGDSCN0689.JPG
2012.02.16. - Marky -
A Crétes az egyik leghangulatosabb pálya, amin eddig Franciaországban síeltem. Nem tudom megmagyarázni miért, de nagyon megfogott. Szuper vonalvezetés, kiváló kilátás, lendületes letörések, kopár - erdős szakaszok változása, és jó hosszú.

Basszus, már kétszer voltam Puyban, de lehet vissza fogok menni még egyszer...:)
2012.02.16. morzsa82
Eljött az első nap végre mehettünk a pályákra. Kaptunk pályatérképet de szerencsére nálunk a bandában volt már olyan aki tavaly volt itt és elmondott mindent körbejártunk pár pályát. Ezúton kérek mindenkit hogy óvatosan síeljenek mert a hét első napjaiban folyamatosan hozták le a sérülteket a pályákról. Naponta többször volt helikopteres mentés is! Férjem mesélte hogy az egyik piros pályán 20 méteren belül 2 sérült is feküdt a hét közepén.

Pályák: Nagyon jók, igazi síparadicsom! szélesek, ratrakoltak, mindíg van rajtuk friss hó. A ratrakok még volt hogy éjfélkor is mentek! Minden éjjel valahol ment a hóágyú. Reggel 9-től 16.00 és 16.30-ig mentek a felvonók. Utána volt a pályákon motorosszán és kígyós program majd olyan este 6 után a ratrakoké volt a terep.

Az én nagyon gyenge kezdő tudásomnak elég nehezek voltak a kék pályák, a zöld teljesen megfelelt :-))
Azért 4 kékpályán leverekedtem magam de kellő képpen elfáradtam :-)
2012.02.16. morzsa82
Februán 3-án este negyed hétkor elindult a buszunk Puyba. Nagyon vártam már, de hosszú út várt ránk. Nagyon szerencsénk volt mert végig tiszta és hómentes utunk volt. Egyedül Letenyénél kaptunk egy ici-picit a várható Magyarországi időjárásból. Olaszba elég sokáig havat se láttunk. Az olasz-francia határ előtt ahogy lejöttünk az autópályáról végre elkezdtünk havacskát és szép hegyeket látni, főleg az után hogy átléptük a francia határt. 12-13 óra körül megérkeztünk Puyba. Előtte 1 órát vásároltunk Brianconba. Kb. 3 órakor mindenki elfoglalta a szállását. A mi szállásunk a La Dame Blanche-ban volt, első emelet 107-s szoba. Hát mit nem modjak igen szűkösek az apartmanok. A 6 személyes talán 4 embernek lenne jó. A fürdőszobánk kritikán aluli volt, a wc-ben a szellőző nem működött, ablak meg ugye nem volt rajta. Az apartam ablakai meglehetősen szellőztek és még az a szerencse hogy volt egy vasta anyagú kockás sötétítő ami elég jól szigetelt. Amúgy maga az apartman jó és kultúrált. A szállások azért ilyen olcsók mert az apartmant mielőtt kiköltöztök magatoknak kell kitakarítani és csak az ellenőrzés után adják vissza a kauciót ha mindent rendben találtak. A kaució 50 euró/fő.
A takarót nem ismerik. kaptunk vastag zöld plédeket és hozzá fehér vékony lepedőket.
A mi apartmanházunk aljában volt a kis élelmiszer bolt. Tomraider a neve. Nagyon jó a pékárujuk, ott helyben sütik őket. Minden reggel finom friss bagettet és barnakenyeret ettünk. Napközben kávézó, hütte féleként is üzemelt. Ha jól emlékszem 19.30.ig van nyitva, de már 19.00 felé félig zárva vannak :-)Délután 3-4 körül is frissen sütik a bagettet, két turnus van.
2012.02.10. morzsa82
Sziasztok!
végre működik a fórum! nagyon szuper a hely. Abban a szállóban vagyok mint Bélapó a 107-s szoba a miénk. Nagyon jó a hely és meseszép!! Hó van dögivel. Nagyon jók a pályák, az állapotuk is. Egészhéten sütött a nap egy nap kivételével. Minden este a pályarendszer bizonyos szakaszaink megy valahol a hóágyú. A ratrakok még éjfél után is van hogy dolgoznak hogy reggelre mindne okés legyen. A héten egy este egy ici picit szállingózott a hó de az semmi volt. Ha jól halottam akkor jövőhétre mond friss havat. tegnap nagyon meleg volt délutánra már egy két pálya jeges volt. A felvonók reggel 9-től 16.00 vagy 16.30-ig működnek. Az egyik felvonó ami 1600 ról indul minden órában fel lehet menni sima cipővel túrázni. Minden órában egyszer van ilyen beszállás. Minden fél-kor, vagyis pl 9.30-tól 9.35-ig ha akkor nem vagy ott akkor 1 órát kell várni az újabb lehetőségre. Sajnos holnap megyünk haza :-( Voltunk Les 2 Alpesen állat hely!! Apám! de erről majd otthon!
szóvalaki jövőhéten jön ne aggódjon!!! :-))
2012.01.28. Bélapó
Nekem szívem csücske! Én sokadszor vagyok itt, a kutyámat ismerősként üdvözlik (a buszon külön helye van a sofőr mellett). A pályarendszer elég nagy a-hoz, hogy egy profi is tudja élvezni egy hétig.A pályákat kétnaponként tartják karban ill egy részét naponta. Ha kiismered, minden délelőtt friss pályán tudsz csúszni! Péntek szombat vasárnap viszonylag nagy a tömeg, a többi napokon szinte üresek a pályák. Felhívom a figyelmet!!!! 1600-on van egy magyar üzemeltetésű kocsma (az úton felfelé különálló épület) Lényegesen olcsóbb, mint a többi, beszélnek magyarul és minden kívánságodat teljesítik van francia-konyha, fondű, meg mifene, de ha kéred csinálnak magyar kaját is!! és a csapot sörük kitűnő és olcsóbb, mint máshol! Ez nem reklám, tájékoztatás!!!!
2011.03.27. Bélapó
Ilyen melegben még nem csúsztam! Az elmúlt héten 14-20 C meleg, sokan pólóban csúsztak, de láttam rövid nadrágos síelőt is. A hó ennek ellenére a felsőbb szakaszokon még délután is élvezhető volt. (reggel kicsit jeges) A pályák többségét minden nap rendbe rakták ... és a "Naturelle"-sekben most sem csalódtam!!! Én elégedett vagyok velük. Igazán ragyogó hetünk volt. Felhőtlen ég, szélcsend s majdnem üres pályák. Az első (vasárnap) és az utoló (péntek) nap volt némi sorállás reggel a 6-os (központi) felvonónál.

(... és nem éreztem szerencsétlennek magam!!! Nagyon nem!!!)
2011.02.24. Peverell
Sziasztok!

Február 5-12 között töltöttem el Puy-ben egy ragyogó napsütéses hetet.
A szállásunk a Residence Parc Aux Etoile-ban volt 1800 méteren egy 6 fős apartmanban. Igazi pályaszállás, ahogy kilépsz a házból azonnal a pályán találod magad. 6 főre kicsit szűkös, de az esti iszogatásnál/kártyázásnál simán elfértünk 8-10-en is, napközben meg úgyis a pályákat szántod, szóval nekem tetsztett. A felszereltséggel nem volt gond, amire szükséged van arra az egy hétre azt megtalálod. A medence vize kicsit lehetne melegebb...

A pályák nagyon szuperek voltak és minden reggelre le voltak ratrakolva mindehol. A fekete pályákon kívül minden pályát csak ajánlani tudok mindenkinek, mert a pirosak is szélesek és délelőtt nagyon jó minőségűek. Délutánra azért itt-ott megjelennek jégfoltok és azokra könnyen rá lehet futni, leginkább azért, mert sajnos a nap lebukik a Pendine hegycsúcs mögé és az utolsó 1-2 órát árnyékban kell végigcsúszkálni. Nekem a kedvencem a méltán híres/hírhedt Les Bois des Coqs pálya volt. Igaz vannak benne olyan részek/letörések/kanyarok ahol ha túl bevállalós valaki könnyen elszállhat egy mélyebb szakadékba a fák közé, de a látvány a kilátás és a pálya egyedi hagulata szerintem különleges itt Puy-ben.

Nagyon tetszett még a Boarder Cross pálya amihez hasonlót eddig csak TV-ben láttam, ahogy a profik száguldoznak rajta. A harmadik naptól fogva szinte minden délelőtt eltöltöttem ott egy-egy órát, annyira élveztem a dimbes-dombos kanyargós vonalvezetést. Ezt is próbálja ki mindenki aki arra jár, még ha csak kezdő akkor is, mert lassan is élmény végigcsúszni rajta!
A pálya összes részét el lehet érni ülős felvonókkal (hála a két új ülőliftnek), szóval aki hozzám hasonlóan nem táplál baráti érzéseket a húzós felvonókkal kapcsolatban, minden bizonnyal elégedetten lógatja majd a lábát az ülős felvonók nyújtotta kényelemben :)

Éjszakai sízést/boardozást is érdemes kipróbálni ha már ingyenesen tehetjük ezt minden kedden és csütörtökön. Ugyan a kettes felvonó nagyon csiga és a hozzá tartozó kék pályán a lecsúszás ideje szinte töredéke a felvonózással eltöltött időnek, de egyszer mindenképp megéri jól felöltözve menni pár kört és efféle élményekkel is gazdagodni.

Hüttékben vásárolni nem érdemes, hacsak valakinek nem számít az ár. Helyette ajánlom a sokak által említett Sherpa boltot 1600-on, ahova ingyenes síbuszok is közlekednek a nap minden szakában.

Összegezve úgy gondolom Puy nagyon szép hely, jó adottságokkal, változatos hangulatú, minőségi pályákkal!
Nagyon tetszett minden és szinte csak pozitív élményekkel gazdagodtam!
Egy dolog azért van amiért nem tartozik majd a legkedvencebb síterepeim közé Puy és az nem más mint a "sötét oldal"... :) - engem nagyon zavart az utolsó 1-2 órában az árnyékos hegyoldalon történő csúszkálás (persze lehet csak az én szemem szúrta a dolog...)

:)
DSC08134.JPGDSC08114.JPGDSC08131.JPGDSC08140.JPGDSC08190.JPGDSC08193.JPGDSC08228.JPGDSC08251.JPGDSC08332.JPG
2011.02.01. YETI53
Sziasztok ! Napok óta olvasgatom itt az adok-kapokat Puy-ról. Tavaly márciusban jártam ott, és a legelső benyomásom a fogadtatásnál nem volt rózsás, hirtelen felindulásomban megfogadtam, nem is megyek ide többet ! Viszont a következő hat napban szerencsénk volt, nagyon kedvező idő és jó pályák vártak, a hely adotságai egybe estek a kedvteléseimmel a síelésen kívül extrém túrázás és sífutás .
Tavaly a medencék nyitva voltak, és a pályákat karban tartották. Néhány felvonó bizton állítom életveszélyes az alatta átsíelőre, olyan alacsonyan megy , hogy a 2m körüli síelőt elütheti, remélem ezeket cserélték le az idei idényre, Az egyik régi felvonó a nem kellőképen kialakított indulási zónában kicsapta az utitársam lábát és Ő meg a lécemre esve besodort a felvonó alá ami szerencsésen betörte a fejemet. Mivel a bukómat kölcsönadtam, a fejem egy széles választékkal lett gazdagabb.
Összesítve, általában nem azt a szállást kapod amire készülsz, Az üzletektől nem voltam elragadtatva, Otlétemkor a pályák rendben voltak, A felvonókon bőven van javítani való, Sífutók, sítúrázók gyalogtúrázók és síelők számára is kellemes lehet a terep . A halálos baleset körülményeit nem ismerjük, így a keresztvizet sem kellene előre leszedni senkiről . Kegyelettel emlékezzünk e fiatal sporttársunkra, és vigyázzunk magunkra és egymásra sípályákon!
PS: március közepén elmegyek Puy-ba előre felvértezve a negatívumokra és készülve a pozitívumokra
2011.01.30. ede75
Sziasztok!
Ma hajnalban jöttünk meg Puy-ből! Élményekben gazdag 1 hetet töltöttünk kint!
Sajnos nem kaptunk friss havat, viszont a pályákat minden este ratrakolták több órán keresztül. Másnap reggel hóágyúzott, rendbe rakott pályák vártak bennünket!
A szállásunk a Parc aux Etoile-ben volt, a recepción magyar lány fogadott bennünket, nagyon hamar elintéztük a csekkolást, délután 3-kor már a szobában lehettünk.
Kezdő síelő lévén az első napokban csak kék pályára merészkedtem, az új 4üléses felvonóval egészen a Créte du Rocher Noir-ra indultunk, tavaly erre a tányéros felvonó miatt nem mentem fel, de idén nagyon nagy élményt nyújtott, mint a látvány, mint pedig a pálya minősége. Folytatásként a Crétes-en és a 4Fountain-on át csúsztunk le 1400-ra, ahol kellemetlen meglepetésként ért a Granges pálya jeges és nagyon keskenyre igazított útja. Ezt sajnos egész héten megszenvedtük, még gyakorlottabb társaink is sokszor elestek rajta.
Keddtől azonban már belecsaptunk a lecsóba, és megpróbálkoztunk másik új felvonóval, itt szétvált kis csapatunk, és páran a Bois des Coqs-on, mi pedig a Coqs-on indultunk lefelé. Itt sajnos nagyot estem, és a pálya egy rövid szakaszán a hátsómon jöttem le, mert nem tudtam felállni. Egy lankásabb részen tartott pihenő után újult erővel és lendülettel csúsztunk tovább az általunk "HAlÁLHÁGÓ"-nak nevezett Clos d'Avalon a szállásunkra.
Szerdán újabb útvonalat próbáltunk ki: az új 4ülésessel felmentünk a Combes-re, majd a Clos d'Aval fenti szakaszán átcsúsztunk a La Balme-ra, és meglepődve fogadtunk, hogy a Landes pályán két kisebb lejtőt csináltak, így max 50 m-t kellett sífutni rajta, így kényelmesen és nem fáradtan értünk le 1400-ra kedvenc hütténkbe egy pohár forralt borra.
Csütörtökön pihenőt tartottunk, ezért csak light-osan sieltünk, de valószínűleg mindenkinek ez volt a holtpont, mivel a pályákon alig lézengtek az emberek, az 1500-ról a Crétes-re induló felvonó nem is működött. Bejártuk a Créte du Rocher Noir-t, és a Chemint is, figyelmesen elkerülve a piros pályákat.
Pénteken kipihenve-felfrissülve vágtunk neki az utolsó napnak: nem túl nagy lelkesedéssel, de kipróbáltam a tányéros felvonót (nem volt vészes, viszont megszeretni nem fogom) és felmentünk egészen a csúcsra, a Pendine pálya tetejére. Innen a Grand Combes-on indultunk lefelé, ami kiváló minőségű, de keskeny felső szakasza után egy -számomra - borzalmasan meredek, igen széles pályává vált, nagyon lassan, de lejutottam rajta. Innen felvonóval a számomra kedves Créte du Rocher Noir felé vettük az irányt, a Traversée-n és a Draille pályán jöttünk le 1600 m-re, ahol még egy utolsó nekifutásként a tavaly oly sokat bejárt Sorbiers-en és Ecureuils-en is csúsztunk egyet. Az ide vezető szó szerint fapados kétüléses, igencsak lassú felvonó t már lecserélhetnék.
Puy St. Vincent nagyszerű hely, kezdőként is sok pályát kipróbálhattam. Ajánlom mindenkinek, itt megtalálható minden féle-fajta pálya, ami örömet okoz kezdőknek, profiknak egyaránt.
A szállásról idén is csak jót mondhatok, szép kilátás, kényelmes szobák, gyors ügyintézés (mi az UNITRAVEL-nél intéztük a foglalást).
Az árakról: nem olcsó hely, az 1400-on lévő hüttében a forralt bor 4 EUR, az üditő 3 EUR, a sült krumpli 3,60 EUR + 0,60 EUR a ketchup, a mustár és a majonéz adagonként.
Kis társaságunk ismét jól érezte magát, viszont jövőre újabb sípályákat szeretnénk meghódítani, ezért máshová utazunk.
Még egy apró negatívum: kisebbik fiam (9 éves) belázasodott (39,2), ezért még szombaton kipakolás után levittük a Briancon-ban lévő kórházba, ahol a Vészhelyzet-be csöppentünk. Az adatokat gyorsan felvették, és miután 2 órát (!) vártunk a külön gyermekek számára fenntartott váróban, a belső vizsgalóban újabb 1/2 órát várakoztunk a doktornőre, aki beszáguldott, elhadart egy Bonjour-t (este 10 óra volt), és már ott sem volt. Majd újabb 1/2 óra után ismét beszáguldott, ekkor alaposan megvizsgálta a fiamat, megállapította, hogy semmi baja, valószínűleg egy vírus miatt lázasodott be, sok folyadékot és paracetamol lázcsillapítót javasolt. Az egészségügyi helyzet semmivel sem jobb mint nálunk!!! Hál'Istennek másnapra lement a gyerek láza, és egy nap pihenő után ő is élvezhette a sielés örömeit!
Remélem, sikerült hasznos infokat megosztanom!
Jó csúszást mindenkinek!
2011.01.19. ipip
Ja! és még valami!
Így harmadik alkalomra már igazán érdekeltek a pályák elnevezései. :-)
Hát ezt sikerült lefordítanom/összeszednem francia-tudás nélkül:

Carmen = Carmen (női név)
Pendine = Pendine (hegycsúcs neve)
Grand Combe = Nagy völgy
Rhodos = Rodosz (sziget neve) (Afrodité és Poszeidón lánya, Héliosz felesége)
Combes = völgyteknők
Sitelle = kékharkály
Mésange = cinege [Mésanges = cicik]
Dahu = Dahu (mondabeli hegyikecske-féle, amelyiknek különböző hosszúságú lábai vannak)
Marmottes = Mormota
Coqs = kakas
Bois des coqs = a kakas erdeje
Clos d'aval = zárt folyam (downstream)
Rocher Noir = fekete szikla
Bartavelle = fogoly madár
Bergerie = juhistálló
Crete du rocher noir = Fekete szikla gerince
Crete = csúcs, hegygerinc
[Cretes = címerek]
Vallon des Auffes = Kötélverők völgye (Marseille-i kikötő neve)
[Vallon = kis völgy]
Draille = ormánytarcs; rövid zászlórúd; árbocra erősített vitorlavezeték
4 fontaines = 4 szökőkút
Sorbiers = vörösberkenyefa
Belettes = menyét
Ecureuils = mókusok
Chemin = út
Traversée = átkelő
Granges = istálló, csűr
Vergnes = éger
Burle = ? [Burl = bog]
Prey Sabeyran = (település neve) [Prey = zsákmány]
La Balme = ? [Balm = Balzsam]
Liaison la Balme = La Balme összekötő
Landes = lápok
Ourson = medvebocs
2011.01.19. ipip
Sziasztok!
Mi is hazaértünk szerencsésen.
Mac13 jól leírta a jan.9-15 közötti helyzetet Puy-ben.
Az időjárás ismét kegyes volt hozzánk a vasárnapi friss hóval, az utána következő napokra ez kitartott.
Sajnos, Puyben a legtöbb pályát kb csak kétnaponta ratrakolják, akkor is van úgy hogy csak egy-egy pálya felét. Ezt betudom a januári "előszezonnak" :-)

Pár képet felrakok ízelítőül...

üdv:ipip
IMG-2265.JPGIMG-2229.JPGIMG-2254.JPGIMG-2275.JPGIMG-2292.JPGIMG-2297.JPGIMG-2307.JPGIMG-7207.JPGIMG-7254.JPGIMG-7257.JPGIMG-7330.JPGIMG-7354.JPGIMG-7358.JPGIMG-7377.JPGIMG-7384.JPGIMG-7495.JPGIMG-7508.JPGIMG-7750.JPGIMG-7812.JPG
2011.01.18. mac13
Nekem nagyon sokat segítettek az itt leírtak abban, hogy ne teljesen vakon érkezzek meg ezért próbálok én is segíteni azoknak, akik még nem voltak Puy-Saint-Vincent-ben.
Busszal jöttünk, 16 óra utazás után érkeztünk meg. Kb. 2 órás várakozás után 14-kor lehetett regisztrálni a recepción és meg is kaptuk a kulcsot, közben a kihelyezett idegenvezető is megtalált bennünket és átadta a bérleteket. Az infóval ellentétben nem kell fénykép, chip-es bérletet kaptunk. A La Dame Blanche-ben laktunk, ketten egy 6 személyes apartmant bitoroltunk, ami így nagyon jó, négy embernek tökéletes, azt viszont nem nagyon értem, 6-an hogy férhetnek el benne. Kaptunk egy szekrényt a sí tárolóban, ahol ketten is nehezen férünk el, hatan csak úgy, ha négyen nem pakolnak be.. Ebből a helységből azonnal a pályára érünk, így 10 m-t kell gyalog menni. Szaunázni fél órát lehet naponta a recepción történt egyeztetés után. A sokat emlegetett Sherpa nevű üzlet olyan, mintha otthon egy kisebb ABC-ben vásárolnánk. Az árak egy kicsit magasabbak, de elviselhető, persze találtam olyan dolgot is ami sokkal drágább, mint itthon. ( A marhahús kilója 20 euro). Tegnap 20 cm friss hó esett, reggel 5 ratrak próbálta rendbe hozni a pályákat sikerrel. Sajnos azért maradt olyan, amit nem tudtak végigjárni.
Két nap síelés után bátran mondhatom, nagyon szépen rendbe teszik éjjel a pályákat. Délutánra az alacsonyabban lévő pályák torkolatainál és az összeszűkölésinél nagyon buckás vagy jeges, amit reggelre eltüntetnek. Nagy tömeg nincs, a lifteknél max. 1 percet kell várakozni. A pályák talán kicsit zöldebbek és kékebbek, mint amit eddig ismertem, de hamar hozzá lehet szokni, mert a minőségük nagyon jó.
Sokat hallottam arról, hogy a francia terepeken nincs igazi hütte, hanem éttermek és pizzériák. Ez igaz és az is ezek mennyire drágák. Egy ebéd 20-tól, fél l. sör 5-től, kávé – tea – ásványvíz 3 eurótól kezdődnek. Persze ezek az árak a pályákra vonatkoznak, a faluban lent, fele az ára mindennek. (vagy majdnem fele,de olcsóbb)
Csütörtökön Les 2 Alpes-be mentünk busszal. (15 euro/fő) A bérlet a felvonókra itt is érvényes. Ez egy teljesen más jellegű pálya, sokkal többen voltak, nagyobb, fiataloknak való, bulizós hely. Itt is nagyon jól kezelt pályákkal találkoztunk. 3421 m-ről síeltünk lefelé. Gyönyörű időnk volt a kilátás kárpótolt a felfelé tartó több mint egy órás útért. Le is kb. ennyi.
Összegezve ezt a hat napot az időjárásra semmi panasz nem lehet, végig gyönyörű napsütéses napjaink voltak. A pályák minősége is kiváló volt. Mint említettem először voltunk Fr.-ban síelni, de biztos vagyok abban, hogy nem utoljára. Mindenkinek ajánlani tudom, talán csak a hosszú út és a hüttékben tapasztalható drágaság tarthat vissza egy kicsit.
2010.03.30. - Marky -
Puy 2010.03.21-26.

Visszatértünk 2009-es sívakációnk helyszínére, mégis szinte teljesen más üdülés volt, mint az egy évvel korábbi.

Utazás szokásos, huszonx óra busszal, brianconi stop & shop-pal egybekötve.
A szállásunk a Dame Blanche volt közvetlenül a pálya mellett, aljában kisbolttal. Heten voltunk egy nyolc fős lakásban. Kissé nagyobbnak tűnt, mint a tavalyi szállás (Étoiles), jovbb volt az elrendezése és volt egy plusz zuhanyfülke, igy a fürdés nem volt szűk keresztmetszet idén. Tiszta, jól felszerelt, ingyen TV, erkély a pályákra, szokásos.

Sajnos az időjárással nem volt nagy szerencsénk, ottlétünk alatt szerintem 2 éjszaka fagyott 1800 m-en, a többi nap enyhe volt, esetenként szitálással, esővel vegyítve – nem egy leányálom. Ebből adódóan kb délig lehetett viszonylag normális körülmények között síelni, de azt is inkább a magasabban fekvő pályákon, sok jégfolttal tarkitva. Lentebb vizes – kásás hó reggel, vizes buckák délutánra. Tovább tetézte a bajt, hogy a buckás pályák egy részét 2000 m felett nem kezelték le este, reggel fagyott hullámokon lehetett síelni, már akinek kedve volt hozzá – nem volt ilyen vállalkozó, ugyanis ez semmiféle élményt nem jelent.

Ez az „igénytelenedés” más helyeken is mutatkozott. Tavaly óta használhatatlan lett a Draille nevű tányéros felvonó, a kötele egyszerűen le volt tépve (mondjuk sosem használtam, csak rontotta az összképet), a hütték nem mindig voltak nyitva, a felvonók a kisebb tömeg ellenére többször álltak le, mint 1 éve. Nem tudom, hogy ezek a dolgok az utószezonnak köszönhetőek-e, vagy elindult a leépülés Puyban.

Egyetlen nap telt el napsütéssel, ezt viszont csak elmondások alapján tudom, ugyanis pont ezen a napon mentünk át Les 2 Alpes-ba, egy kis magaslati gleccsersíre. Háááát, más világ, több mint 200 km pálya, ezek jó része 3000 m felett, gleccsermetró, húzós ratrak, stb. Nagyrészt a pályarendszer tetején síeltünk baromi erős napsütésben, ötcsillagos minőségű havon, nagy kárpótlás volt ez az addig átélt koplalás után. Maga a rendszer nagyon profi, talán túlságosan is mesterséges, kevésbé változatos és romantikus, mint Puy, viszont hatalmasakat lehet csúszni!!! Felírva az egyhetes tervek listájára! Mivel Puyban ezután a nap után újra az ordenáré időjárás dominált, ide még 1 napot átjöttünk, ekkor viszont 80 – 90 km /h – es széllel találtuk magunkat szemben – az időjárás-jelentés 30 km /h-es előrejelzésének ellenére. Igy nem volt túl nagy buli, a völgyekben fekvő pályákat használtuk inkább, illetve sikerült hegynek felefelé síelnem egy erős széllökést meglovagolván. :)

Utolsó nap Puyban 1800 m-en esővel köszöntött ránk, az első felvonózás alkalmával a banda nagy része teljesen átázott, pedig 2000 m felett már erősen havazott, alig lehetett látni. Visszavonulót fújtunk a vizes ruházat miatt, hazaúton már a lenti részen is átváltott havazásba. Aztán du. 1 óra magasságában elállt a havazás és a semmiből előtűnt a nap! Ruha, szerelés vissza, fél nap sielés a friss 10-20 cm hóban, pályán, azon kívül, ami a lábunkban maradt a héten, azt igyekeztük kiadni magunkból. Egy fél nap erős havazás elég volt ahhoz, hogy a terep visszanyerje igazi arcát, teljesen más lett a hangulata az egész környéknek, ezért szerettük meg tavaly nagyon.

Igy kicsit nehezebben vettünk búcsút a falutól hazainduláskor, naná, hogy reggelre ismét esett egy kevés hó, kissé megnehezitve hazaindulásunkat. (hó, alatta jéges utak, hólánc a buszra stb).

Teljesen más jellegű síelés volt, mint a tavalyi, köszönhetően a 2 napos kiruccanásnak és a kiszámíthatatlan időjárásnak. Az biztos, hogy nincs olyan időjárársi feltétel, amiben ne csúsztunk volna a 6 nap alatt! :)

Jövőre szerintem szakítunk Puy-jal, rengeteg felfedezésre váró terep van még a franciáknál, kár lenne egy mellett leragadni. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy idő után hiányozni fognak az itt töltött hetek. Első nekifutásra Isola 2000 a szimpatikus jelölt a következő évre, nem bánnám, ha igyekeznétek meggyőzni, hogy jó választás! :)

Képeket igyekszem minél hamarabb összegyűjteni / feltölteni.

Kellemes off-szezont mindenkinek, vegyétek elő a túrabakancsot, bicajt, motort, szörföt, vitorlást, úszógatyát, bikinit! 7-8 hónap múlva találkozunk!

Üdv

Marky
2010.02.26. laci_si
Az idén "nagy vállalkozásként" bevállaltuk Puy-t. A vállalkozás nagyobb részét az oda-vissza út teszi ki, ami azért elég strapás, ha nincs az embernek váltása a bal-egyen. Hajnalban 4 körül indulva, Szlovénián keresztül utazva estére 6-ra értünk oda.
A szállásunk az 1800-on levő nagy appartman házban volt. 6 személyes volt, és éppen el is lehetett férni 6-an, de éppen hogy csak. Tiszta volt, egyszerű és nagyszerű, és főképpen hihetetlenül olcsó. 160eurt fizettünk fejenként és ebben már a Galaxy bérlet is benne volt. Egy plusz költségünk volt még. A ház teremgarázsában egy hétre 39Eurért helyet kellett bérelnünk, mert a ház előtt/körül már nem volt hely. De még ez is megérte. (mivel pályaszállás, aki szombaton leparkol nem nagyon áll ki, következő szombatig) Annyira pályaszállás volt, hogy a zárt sitároló egyenesen a pályára nyilt.
A bérelt hely miatt kényelmesen kocsival járhattunk boltba.
Rengeteg volt a magyar, az 1600-on levő amúgy török sajt és ajándékboltban adtam is egy kis magyar órát a roppant kedves eladólánynak és a tulajnak. :-) Alapvetően sehol egyszer sem tapasztaltam azokat a sztereotipiákat amiket a franciákról mondanak. Mindenütt kedvesek voltak, és jól beszéltek angolul. A Sherpa vegyesboltot más előttem szólóhoz hasonlóan ajánlani tudom. A Naturelle nevű magyar irodával kapcsolatban nem volt ennyire pozitiv a tapasztalat a két hozzájuk iratott kezdőnket szerintem eléggé lehúzták, és nem tanitották úgy ahogy kéne, igy másnap már nem is mentek vissza.
Ennyit a szállásról és körülményekről.
A pályák nagyon jók voltak, rendesen karbantartották őket, és az osztrák pályákhoz képest tovább tartanak nyitva.
Amit nem értettem, hogy az olcsó szállások mellé a 2 érdemi hütte árai valami botrányosan drágának mondhatók, igy aki odamegy nem érdemes nagy hüttézéssel számolnia, hacsak nem "pénzékszernemszámit" alapon teszi. Igy délben mi is inkább felmentünk a szállásra a saját kajánkat ebédelni.
Az 1600-as felvonók környékén nagyon sok kezdő volt, de 1-2 percnél tovább nem kellett sorban állni. A felvonók igen vegyes műszaki szinvonalúak voltak. 2 normális doppelmayer volt a többire nehéz lenne ráfogni hogy korszerű. Sok faüléses-lábkiverős tipus volt. 2-3 olyan régi fajta tárcsás is volt amit csak szlovákiában láttam. De mi nem ezt néztük, mivel a pályák nagyszerűek voltak, a sok nép fentebb igen jól elveszett. Ami végképp nagyon eltérő volt Ausztriához képest az a hihetetlen szabdságérzés volt. A pályák ugyanis csak iránymutatónak vannak. Gyakorlatilag egy ép rész nem volt a hegyen a leglehetetlenebb helyekről is lecsúszott valaki. Nagyon élvezetes volt néha kicsit letérni a pályáról. A szabadsággal kontrasztban a felvonóknál mindenütt állt egy "zaklatómen" aki a belépő kapun bénázókat jól leigazoltatta. Na ilyet még egy osztrák terepen sem láttam. Végre 3 nap után a legkezdőbb kezdőnk is ráérzett a sielésre, amiben a remek pályák is biztos sokat jelentettek. A gyerekek nagyon élvezték a szlalom bucka és ugartó pályákat. A Galaxy bérletet kihasználva egy napra elmentünk Briancone fölé ahol 4 hegy van összekötve egy rendszerbe. Na ott aztán olyan pályák voltak egészen kiváló minőségű hóval, hogy ott aztán már sehogy sem bírtuk kihagyni hogy ne "szűzhavazzunk". Ezt én korábban csak egyszer csináltam, de nem a jó havon, alig vártam hogy vissza verekedjem magam a pályára. Itt bezzeg! Porhavas feketepályákat nyomtunk nagy-nagy élvezettel. A felvonók itt sem voltak túl jók, de kit érdekelt. A pályák mindenért kárpótoltak. Másnap Montgenevrebe akartunk átmenni, de mivel este egyszer csak leesett vagy 20cm hó, és nem volt kedvünk szerpentinen hóláncozni igy Puyban maradtunk. Következő napra a havat eltakaritották az útról. Aztán pénteken nap közben láttuk borul, és hallottuk a rádióban hogy nagy hó jön. Igy hirtelen felindulásból péntek délután elindultunk haza. Jól tettük, akik csak szombat reggel indultak 60km kanyargós szerpentint mehettek hólánccal. Minket már olaszországban ért a hó és hazáig esett. Szlovéniában már nagyon rossz volt az út, magyarországon meg katasztrófális. Reggel 8 felé értünk haza, nagyon fáradtan, pedig a magyar részre már cseréltünk.
Klassz hely! Én ajánlom !
2010.02.02. latra
Sziasztok. Most hétvégén jöttünk meg Puyból. Fantasztikus a hely, egész héten ragyogó napsütésben síeltünk és bordoztunk.A pályák nagyon jól kezeltek,nincs sorban állás a lifteknél. Egész héten maximum 1 percnél többet sehol sem álltam sorba.Ajánlom a helyet mindenkinek. Mi a Dame Blanche-ban laktunk 1800-on.Remek kis hely. Jövőre ugyanide megyünk az biztos!
2010.01.10. soosr
És akkor itt az élménybeszámoló.
Másodikán reggel indultunk 5 órakor 3 autóval. Találkozó Lentiben volt, majd Olaszország Udine elágazó utáni benzinkúton csatlakoztak még 3 autóval. A csapatot én vezettem fel. Az út arra felé rendben volt. Érkezést követően a Dame Blanche-ban elfoglaltuk a szállást, ami elég rugalmassan és gyorsan ment. Az apartman kisebb hiányosságokkal (megoldódott) renben volt. Ráadásul szerencsénkre a lefoglalt négyszemélyes helyett hatszemélyest kaptunk. Köszönhető ez annak, hogy előttünk szilveszterező lengyelek úgy lelakták az apartmanokat, hogy azokat fel kell újítani. Jöjjön a lényeg. Az első napon főleg a pályák alsó 1400-ra vezető szakaszáról nagyon hiányzott a természetes hó. Ez második napra megoldódott, mert egész éjszaka esett. Tökéletes pályák vártak ránk, a Carmenen (felső fekete pálya)kívűl minden pályán lehetett csúszni. A Carmen lavina veszély miatt le volt zárva. (Minden nap le volt zárva) Két nap csodás napsütés után ismét érkeztek a hófelhők, de a csodás havas táj mellett a látási viszonyok jók maradtak, így élvezhettük a friss havat. Az utolsó nap reggelre brutális mennyiségű hó hullott, így az is kétséges volt, hogy másnap haza tudunk jönni. Reggel a felvonókat is késve indították, mivel a lavina veszélyes helyekről robbantották le a havat. Amikor elindúltak a felvonók, a pályákon kipróbáltuk a mélyhavas sízést. Hát nekem eléggé bejött!!!
A nagy hóesés miatt egyébként erre a napra tervezett snowboard bajnokság is elmaradt, pedig elég sokat építették a pályát. Na azért a snowboardosok nem unatkoztak a frissen hullott méteres hóban. Egyébként az edzésből azért volt szerencsém részleteket látni, miközben 2750-re mentünk fel. Jól nyomták.
Az egész hét nagyon szuper volt, ismét nem csalódtam Puy Saint Vincentben. Az az árak hasonlóak mint tavaly voltak, illetve valahol olcsóbb az áfa csökkentésétől. Ezt külön ki is írják. A bagett még mindig 0,80 euró és nagyon finom. A hütték nagyon drágák, egy tea 2,5-3,5 euró, egy sör 5,5 euró. A menü 10-12 euró. A lenti bolt (Serpa) a magyar árakhoz hasonló, sőt valami olcsóbb is. Ott érdemes vásárolni. Ha 1800-on laksz és lecsúszol boltba, fel lehet menni busszal. Érvényes rá a síbérlet. Megoldható egy hátizsákkal és felvonózással is.
Innen köszönöm a szervezést Tibinek, Barniak a sok jó poént és a mézest, illetve az egész társaságnak a jó hangulatot. Andinak külön köszönöm az SL9-et és a profi carving oktatást.
Ha valakinek van kérdése szívesen válszlok.
Üdv. soosr
DSCF1859.JPGDSCF2996.JPGDSCF1861.JPGDSCF2964.JPGIMG-0991.JPGIMG-1062.JPGDSCF1976.JPGDSCF1979.JPG
2009.09.23. Trailrider
Zsanett, Puy szerintem is nagyon jó hely, csendes, barátságos, de egy négyéves lurkóval szerintem kevés olyan pályát találsz, amit használni tudnátok.
Ha már szóba került és jön a tél, én is leírom, hogy sikerült a tavaszi Puy-i utunk. Elég későn, márc végén, április elején utaztunk Puy-be, ami két dolgott jelentett: üres pályákat, de 2000 m alatt nehéz, vizes havat. Maga a rendszer francia méretekkel számolva nem nagy, de kiválóan el lehet szórakozni rajta egy hétig. Kabinos felvonó nincs, az ülősek átlagosak, kivéve, Pendine-re vivő kétülésest, ami kimondottan lassú. Egyetlen egyszer sikrült úgy belehuppannom, hogy nem vágott lábszáron... Ettől függetlenül ezzel mentem a legtöbbet. Három pálya lett a kedvencem, az egésznap teljesen üresen kongó Bergerie és Clos d'Aval - mindkettő széles, jól kezelt carving pálya - és a legmagasabb Pendine csúcsról levezető Grand Combe pálya. Ez utóbbi csúcspontját a felső "family strecke" stílusú szerpentint felváltó meredek jelentette, ami reggelenként nagyon élvezetes volt. Nap közben viszont egyre többen mentek ott le, akik végigfékezgették ezt a szakaszt, délutánra inkább egy meredek buckapályára hasonlított az egész.
Jópofa a Bois de Coqs erdei pálya is, ezen sem járnak sokan, főleg a nap végi utolsó lecsúszásoknál favorizáltuk, mivel majdnem a szálláshoz vezetett. Az egyetlen rövid feketét a Carment csak rövid időre nyitották meg. Arra jó, hogy a Grand Combe lapos felső szakaszának nagy részét elkerülje az ember. A meleg miatt off-pistázásra csak a felső részek votak alkalmasak, így az erdőzés kompletten kimaradt, de tapasztalt, visszajáró barátaim szerint nagyon jókat lehetet itt pályán kívül csúszni. Utolsó napra kapott a hegy egy jó adag friss havat, ami a felső 4-500 m szinten sokáig porhó maradt. Aznap minden boardos a Pendine-re járt, és senki sem a pályán jött le. Alig hittem el, de az a kevés ember már délre teljesen telekarcolta az összes elérhető hegyoldalt.
A szállásunk a Parc aux Etoiles-ban volt, új építésű, igényes apartmanok, kedvező áron. Csak azért nem tudtunk közvetlenül az erkélyünkig csúszni, mert valami eszement pont az útba épített egy medencét, amit bosszúból használatba is vettünk...
2009.03.31. Ronnie27
Sziasztok!

Márc. 22-27-ig síeltünk Puy-ben.

Az utazásról:
Kb. 15 óra alatt értünk oda, ebben benne volt 2 eltévedés is. De nem baj, legalább megismerhettük a csodálatos Puy Saint Pierre-t.
Szlovéniában eléggé ráálltak a matrica ellenőrzésére, a fizetőkapus rendszer idejéből megmaradt kapuknál ellenőrzik az autókat. Az egyik honfitársunkat ki is emelték a forgalomból, talán mert celluxal volt rögzítve a matricája.
Olaszországban az egyik pénzbedobós fizetőkapunál nem volt aprónk, megnyomtuk a "Help" gombot, valaki külföldiül kezdett beszélni hozzánk, de hamar rájött, hogy nem megy velünk sokra, így fizetés nélkül továbbengedett minket.
A GPS Olaszország nyugati széléig működött, csak ott szűnt meg a jel, ahol szükség lett volna rá. :-)

A szállásról:
Összesen 12-en voltunk együtt, de ha csak a szűkebb csapatot veszem, 4-en voltunk egy 6 ágyas appartmanban. Kényelmes volt, tiszta, hangulatos és jól felszerelt.
Klasszikus paplan nem volt, de nem is hiányzott, mert elég meleg volt.
Mikor elfoglaltuk a szállást, fel kellett leltározni az evőeszközöket és egyéb konyhai tárgyakat, hogy tudjuk, mivel kell majd elszámolni. Ehhez képest távozáskor lazák voltak, épp hogy csak benéztek és szóltak, hogy minden OK, nem számolták meg az evőeszközöket.
Az erkély a medencére és a pályákra nézett.
A medence kellemes volt, bár nem annyira meleg, hogy órákig üldögéljen benne az ember. Sajnos néhányan elfelejtették összeszedni maguk után a szemetet, szinte én éreztem szarul magam, mikor a medence karbantartójának kellett felszedni mások sörös dobozait, amikor már csak mi voltunk a medencében.

A síelésről:
Nagyon jó volt, először voltam Fro-ban.
A pályákat jól karban tartották, a hó jó minőségű volt. Mivel nagyon szép és enyhe idő volt, a pályarendszer alsó részein délutánra kicsit nehéz és latyakos lett a hó, de ez nem rontott el semmit, a magasabb részeken még délután is kellemes porhó volt. A pályák szélesek, változatosak. Kedvencem a Clos d'aval, a Bergerie és a Bois des Coqs lett. Ez utóbbinak - ahogy Marky is írta - van egy elég meredek szakasza, ahol - az én tudásszintemen - sokat kell fékezni.
A felvonók jók, nem volt sorbanállás. Csak a hosszú tányéros nem tetszett. Az indulás se jött össze elsőre, mert érdekes módon nem előre, hanem oldalra rántott, így elestem. Rá nem sokra pedig akkorát rántott rajtam, hogy ugrottam egyet. Az egyik ülésessel is volt egy kis problémám, ugyanis beakadt a botom és elgörbült. :-)

A franciákról:
A fórumokon sok rosszat írnak róluk, pl. hogy nem kedvesek, nem hajlandóak idegen nyelven beszélni. Ezek után kellemesen csalódtam. A recepción, a boltokban és a hüttékben is kedvesek voltak és tudtak franciául.

Összegezve, nagyon jól éreztük magunkat, csak ajánlani tudom mindenkinek!
2009.03.30. Bélapó
A rendszerváltás óta minden év márciusában Ausztria Murau-Lungau régióba mentem 8-10 napra. Eleinte csak "sielni" később a 5-6 napot síeltem és 2-3 napot a Magyar Snowboard-bajnokságnak szenteltem. Az idén - részben anyagi megfontolásból, részben a magyar bajnokság "ellaposodása" miatt - úgy döntöttem, hogy márciusban is Franciaországot, ezen belül Puy-t választom. Ismét! (mivel itt voltam január végén is.)Nem bántam meg! Csodálatos volt a hetünk. 5 nap szikrázó napsütés, 6-10 C a harmadik napon enyhe havazás (a harmadik napot úgyis lazábbra veszi az ember)Délelőtt a Bergerie és a Clos d'Aval (a felső kocsmától induló két pálya)volt a jó ezek délutánra "bekásásodtak". Délután a Prey Saberyran és a Buria (hátsó kocsma mögül induló két pálya) volt a szuper. Ezek délelőtt kicsit jegesek voltak. A felső pályákat egész nap lehetett használni. Szintén egész nap lehetett használni a Bols des Coqs (felső négyülésestől indul s az erdőn keresztül csatlakozik 1600-ra) A la Balme pálya (megy le 1400-ra a vége sétálós) alsó része főleg délutánra nagyon megolvadt. A pályákat - a Coqs kivételével - minden nap rendbe rakták!!! függetlenül attól, hogy annyira kevesen voltak, hogy még délután is tudtunk szűz ratraknyomon csúszni!!! Szerdán délelőtt a kétülésesről körbenéztem - innen látni lehet a pályarendszer közel 20%-t - és 2 (KETTŐ) embert láttam a pályákon. A felvonókon ülőket nem számoltam össze.Egész hétre az volt a jellemző, ha voltak is a felvonónál, sorállás nem volt! Az esetek 99%-ban lendületből csúsztam be a kapun, és csak utána kapcsoltam ki a bordomat.

Úgy mint januárban, most is naponta futtattam a kutyámat 1800-ról 1400-ra (én boardal ő "gyalog") A buszvezetőnő már az első nap régi ismerősként üdvözölt. Kedden kicsit késtünk - nem álltunk még a megállóban, akkor érkeztünk a pálya aljára, mikor jött a busz - megvárta míg lecsatolok, lesétálunk (ez 2-3 perc)

Az apartmanról: Abban a házban laktunk, amelyikben a kis bolt van. 6 személyest kaptunk hárman. Nincs emeletes ágy, hatalmas a nappali a konyhában grillezős mikró. A harmadikon laktunk, völgyre néző terasszal. A parkoló szinte üres volt, ezért a bejárat mellett tudtam parkolni.

A franciákról: Teljesen mások voltak, mint januárban (nem csak most januárban, hanem általában januárban!) Kedvesek, aranyosak, segítőkészek. Megszólítanak, leállnak beszélgetni akkor is, ha az első pillanatban kiderül, hogy nem értjük egymást! A rendőr (öreg néger, úgy néz ki mint Tamás bátya, már évek óta itt szolgál) előre köszönt. Valószínűleg a kutyámról ismert meg. Sokan voltak kirándulók és sífutók. Nem "egytömegben" mentek át a pályán, hanem kettesével!!!! függetlenül attól, hogy senki nem jött lefelé.

Évek óta járok Fr-be: Január utolsó és február első hetében mindig jövök, Voltam többször decemberben is. Eddig nagyon rossz véleménnyel voltam a francia mentalitásról, most ez 180 fokos fordulatot vett. Valószínűleg teljesen más vendégkőr látogat ilyenkor a hegyekbe, vagy talán a tavasz hatása teszi, hogy az itt dolgozók is teljesen megváltoznak. Az apartman átvétele - távollétünkben - addig tartott, míg leadtuk a recepción az ágyneműt. Leszóltak, hogy ok s már indulhattunk is haza. A hazaindulás napján esett a hó, így nem fájt annyira a szívünk, hogy ott kell hagyni a terepet.

Na ... hát ezekért volt felejthetetlen márciusi sítúránk.
És ezekhez még hozzá jön, hogy többet csúsztunk, mint januárban. A piros pályák szinte teljesen üresek voltak, el lehetett ereszteni, hatalmas íveket lehetett húzni, csak a közvetlen társaságunkra kellett figyelni, mert idegennek nagyon ritkán találkoztunk a pályán. Vittünk magunkkal fényképezőgépet és videót, de teljesen el voltunk varázsolva, így jóformán nem használtuk egyiket sem.
2009.03.24. - Marky -
Igéret szép szó, ugyebár

Puy St. Vincent, 2009. március 6-15.

FIGYELMEZTETÉS: A következő iromány szigorúan szubjektív tartalmú, vmint tartalmaz síeléshez kevésbé kapcsolható dolgokat is, mondhatnánk élménybeszámoló. És ráadásul hosszú is lesz.

Volt főiskolám szervezésében, immár harmadik alkalommal vágtunk neki a év leghosszabb, egy hetes síelésének. Az idei desztináció PSV volt. Nagy érdeklődéssel vártam, mit nyújthat ez a terep az általam már megismertekhez (Superdevoluy, Orcieres) képest. Több írott és elmesélt beszámoló alapján úgy éreztem, életünk eddigi legjobb síelése vár ránk.

Inulás előtt már 3 órával a helyszinen voltunk, egyre több az ismerős arc, nosza be is vettetük magunkat az egyik kocsmába, nosztalgiázni. :) Az indulás igy már elég jó hangulatban telt, bár a bepakolással akadt némi probléma (ilyenkor mindenki elhozza a teljes ruhatárat + egy hadseregnek való kaját, piát). 3 busz és számos autó indult útnak du. 5 órakor, az össz. létszámunk meghaladta a 200 főt.

A hosszú buszút (20 óra, eddigi legjobb időnk) már nem érte váratlanul kis társaságunkat, az évek során kifejlesztett technikának köszönhetően hamar eltelt az utazás. A technika lényege kb. annyi, h italozz, míg el nem alszol, majd ha felébredsz, italozz tovább :). Az éjfél, és egyben a szülinapom, azt hiszem valahol Szlovénia környékén talált meg minket, így nem volt nehéz dolgunk. Volt aki addigra már túl volt egy alváson. :)

Közeledvén a végállomáshoz feltűnő volt, hogy az eddigi 2 síeléshez képest sokkal több hó fedi a vidéket, igazak voltak a nagy havazásokról szóló hírek.

Szállásunk az 1800-on lévő Le Parc Aux Etoiles volt. Átvétele nem volt egyszerű, (nem lettek időben kitakaritva), ezért a 2 órás kényszervárakozást az apartmantömb aljában lévő kocsmában vészeltük át :) Erről majd még később....

Csoportunk egy 6 ill. egy 8 fős apartmanba lett kettéosztva. Sajnos eddigi francia utaink közül ezek voltak a legkisebbek. Esetünkben a 6 ember a következőképpen aludt: ketten emeletes ágyon, ketten az étkezőben lévő kihúzható kanapén (ami jóindulattal nevezhető pótágynak 1 ember számára), ill ketten franciaágyon, ami nem külön szobában volt, csak egy elhúzható "fallal" lehetett éjszakára leválasztani. Sajnos a csoport nagysága miatt nem játszhattuk meg a "4-en a 6-osba" jellegű elhelyezést, de aki egyénileg megy, annak ez melegen ajánlott.
Pozitívum volt a jó felszereltség (mosogatógép, vízforraló, grillező, TV [ami fizetős ugyan, de a másik szobában egész héten ment az adás], mikro viszont nem volt...), a tisztaság, ill. a tágas, pályákra néző erkély, valamint az, hogy az előző évektől eltérően az apartman tényleg pályaszállás volt, az ajtón kilépve lehetett csatolni.
A szállás miatt nem keseredtünk el, a pályákat nézve tudtuk, h nagyrészt csak aludni fogunk a szobákban.

Igy is lett, az első reggelen kiváló minőségű pályák és szikrázó napsütés vártak minket, be is húztuk a friss karcokat a ratraknyomba. Ezt az esti bulik ellenére minden reggel szertatásszerűen elvégeztük, sokszor elég kómás tekintettel. :)

A pályák alsó része fantasztikusan szép erdei környezetben fut (még soha nem síeltem igazi erdei rendszeren), ezek általában lankásabbak (bár figyelni kell, akad számos rövid letörés a kékeken is), a tetőn pedig rengeteg piros közül lehet választani. Megijedni azonban ezektől sem kell, sok köztük a széles, "világospiros" pálya, ezeken gyakorolgattuk az élen síelés alapjait. Szerintem kezdő-haladó tudással a pályarendszer 70-80%-a besíelhető, természetesen nem mindenki számára nagy sebességgel.

A pályák kezelésével meg voltunk elégedve, zárás után fél órával már az erkélyről figyelhettük a dolgozni induló ratrak-hadat. (Külön sztori lenne, h próbáltam menekülni 5 perces snowboardtudással előlük, mikor pályazárás után úgy döntöttem, h nekem még aznap meg kell tanulnom boardozni – jelentem ez nem a 2009-es év eseménye lesz :))
Egyedül a kedd késő délutánra érkező havazás tette próbára a pályakezelőket, ami miatt nem tudtak időben elvégezni a munkát, igy a pályák egy része kezeletlen maradt a szerdai nyitásra (kb 20%). Mivel ezek a pályák is bejöttek a népnek, a hét hátralévő részében ezeket szándékosan kezeletlenül hagyták a buckasí szerelmeseinek.

Többen írták előttem, h egy hét alatt simán meg lehet unni a pályákat. Véleményem szerint egy kis kreativitással simán élvezhető a terep akár egy hétig is, annak köszönhetően, h a számos pálya kereszteződés rengeteg túra lehetőséget rejt magában. Akár 20 féle képpen is le lehet jutni a csúcsról 1400-re.

A tömeg az eddig "megszokottnál" nagyobb volt a hét elején, - szakértők szerint azért, mert sokan egzotikus téli nyaralásukat az olcsóbb síútra cserélték a válság miatt – érdekes módon azonban csütörtöktől helyre állt a rend és kényelmesen el lehetett férni. Nem árt vigyázni az 1600-on lévő felvonó környékén: minden pálya ide fut be, a tömeg nagy, és erős a keresztforgalom az oldalról érkező pályák miatt! A pályák viszonylag jól viselték a tömeg és a napsütés együttes hatását, persze csodára nem számithattunk, délutánra – főleg a meredekebb szakaszokon – buckák fogadták a sízőket.

A társaság kedvenc pályája toronymagasan a Cretes lett. Az erdőhatár felett induló, folyamatosan szélesedő, váltakozó lejtésű pálya gyönyőrű környezetben a rendszer bal szélén fekszik, egy erősen döntött bal kanyarral (ááááá, érdemes egyszer izomból belerongyolni) érkezik a fák közé, ahol tovább kanyarogva csatlakozik be a 4 Fontaines-be, amelyen a csúszás tovább folytatható 1600-ra majd onnan kék vagy zöld (Landes) pályán egészen 1400-re. Utóbbi zöldön is azért elég kellemesen be lehet gyorsulni, a pálya kettéágazásai miatt pedig 8-as alakban lehet gyorsan kanyarogni.
Jó még a tetőn lévő piros Coqs és Combes (itt volt a carving oktatásunk), mert viszonylag szélesek, így a kevésbé bátrak is rámerészkedhetnek. A jobb szélső Bois des Coqs egy erős erdei piros pálya, itt helyenként már keményen kell dolgozni. Egy alkalommal voltunk a csúcson, a tetőről induló Grand Combe-ról felejthetetlen panorámában lehet gyönyörködni csúszás közben, de nem árt előre se nézni, van egy viszonylag meredekebb szakasza. A Carment vizuálisan ellenőriztük, besíelése valószínű nem ebben az életemben fog bekövetkezni :) Szerettük még a rendszert keresztben kettészelő Chemin-t is, pihenni, levezetni, nézelődni, beszélgetni kitűnő pálya. A középen lévő sok kis pályáról felesleges külön írni, nagyjából egyformák, arra jók, h használattukkal variálhatjuk a különböző túrákat.
Tetszett volna még a jobboldali kék La Balme is, mert jók a pálya adottságai (kanyarok, döntések, lejtők), szép környezetben fut, átmegy egy közút alatt is, viszont az alja teljesen lapos, igy jó időben vizisíelni és lejtő hiányában "evezni" is kell. Talán ez volt az oka annak is, h emberrel nem találkoztunk rajta két alkalommal sem, így ennek eredményeként nem is kezelték a héten egyszer sem. Egy elég hosszú kellemes pályát veszítenek emiatt az üzemeltetők és az idelátogatók.

A beülős felvonók egy részére már ráférne a vérfrissítés, de nagyrészt még így is elbírták a tömeget, a néhány perces sorbanállások inkább "felhasználói hibából" (eleső sízők) eredtek. Az 1400ről és 1600ról induló 8 és 6 személyessel azonban semmi probléma nincs, kényelmesek és gyorsak is. A tányérosok közül egyedül a Snowparkhoz vezetőt használtuk, azzal nem volt semmilyen probléma. Snowparkba most merészkedtem először, nagy elmény volt a zászlók közt szlalomozni és meglepően nagyokat ugrantni a dobbantókon.

3 hütte található összesen a pályán, (1400on, a 4 Fontaines pálya elején, ill. az 1600-ról induló felvonó végállomásán), áraik hasonlóan magasak. A kiszolgálással nem volt gond, midnehol szívesen láttak minket, értékelték az igyekezetünket, ha franciául makogtunk, de az angol sem okozott gondot sehol sem.

A legnagyobb gondunk az volt, h a mi szállásunk volt legmesszebb az 1600-on lévő Sherpa ABC-től, igy a bevásárlás nem volt nagy móka. Lefelé még jó buli gatyafékkel vagy papírdobozon csúszni a frissen ratrakolt pályán from 1800 to 1600 kb 1 perc alatt, de felfelé jön a feketeleves: megpakolva, a 3x hosszabb úton kanyarogva alig vártuk, h hazaérjünk. Az ingyenes busz 2x ment el mellettünk, sajnos lestoppolni nem tudtuk, inkább ment egy kört üresen :(. Az árak elviselhetők, 40-50 EUR-ért 2 napra be tudtunk vásárolni a szobának (sör, bagett, felvágott, paprika, paradicsom, tej, üditők, sör, sör).

Síelés után lehet medencézni, az aktivabbak pedig boogizhatnak 1600-on discoban, vagy spontán bulizhatnak a mi apartmanunk alatt lévő étteremben. Keressétek a pakisztáni pultos csávót (nem lehet eltéveszteni), aki sörcsapolás közben nemcsak a korsóba tereli a sört, hanem jobb esetben az arcodra, ill. jégkockák és golfütő segítségével terrorizálja a munkatársait :). Kitűnően beszél magyarul, a "keddőcsör" és "hullarejszeg" kifejezéseket mesteri módon ejti ki. Minden koktél 6 EUR, kérjétek extra strongnak, a végén az üdítők már csak a szín miatt kerültek az italba. :)

Ha lehetne, már most indulnék vissza, mindenkinek csak ajánlom ezt a helyet, a többi általam ismert francia tereppel ellentétben ide még vissza szeretnék menni. Ahogy hallottam, ezt így gondolta a főszervezőnk is. Szóval – ha a körülmények engedni fogják -: Puy St. Vincent! Találkozunk 2010-ben!

(Utólag is bocsánat a terjedelemért, (de jó volt leírni újra az élményeket), ill. az esetleges logikai hibákért, ugyanis az iromány megszakításokkal, 3 nap alatt született meg. Külön köszönet munkáltatómnak, aki nem vette észre mivel foglalkozok a munkaidőben :) Aki végigolvasta, annak gratula & riszpekt)

(Képek hamarosan)

Üdv

Marky
kilatas.JPGszallas.JPGfentrol-le.JPGlentrol-fel.JPGkanyar.JPGmagasban.JPGCarmen.JPGeszem-iszom.JPGfak-kozott.JPGsehol-senki.JPG
2009.03.22. Tibor24
sziasztok,

Mi is megjártuk Puyt:)
nem vagyok egy jó élménybeszámoló író de röviden tömören leírok 1-2 dolgot:)
Út: autóval, oda 14 óra, vissza 13, semmi gond.
Szállás: Dame Blanche, teljesen jó volt, minden igényünket kielégítette, és plusz pont azért, hogy 6 fős apartmant adtak (4 fősre fizettem be).
Pályák: nagyon jók, változatosak(jeges, buckás, kék, piros, porhós stb:)). Snowparkot kipróbáltuk, nagyon jó volt, el lehet bohóckodni rajta.
A pályák minden reggel le voltak szépen ratrakolva.
Idő: 7 napon keresztül, verőfényes napsütés, és meleg (néhol 13-15 fok, rohadt le rólam a nadrág annyira meleg volt), kivéve pénteken amikor arcfagyasztó hideg és szél volt:)
A meleg miatt délutánra eléggé kásásak voltak a pályák, kivéve pénteken, amikor annyira jót tett a pályáknak a hideg, hogy mi voltunk az utolsók a pályákon és már zavartak le minket:) "It's time to go:)" vezényszóval.
Egyik nap elmentünk mi is Le 2 Alpesba, ami csodás volt , 3400-on -3 fok, sütött a nap, semmi szél, hatalmas széles pályák, fájó szívvel jöttünk el a nap végén.

Összességében nagyon jó volt, biztos visszamegyünk még.

Mindenkinek jó csúszást aki most ment!
2009.03.16. Soma
Megjöttünk! És már azonnal fordulnék is vissza! Egyszerűen szuper volt, fantasztikusak a pályák, csodálatos hó és szuper idő. Kifelé 19 óra volt az út, viszonylag sokszor megálltunk és Brianconban vásároltunk kb. 1 órát. Mi az út nagy részét ultizással töltöttük, így nem volt különösebb gond. Megérkezés után átvettük a szállást, (nem lehetett bankkártyával fizetni a kauciót), ami sajnos elég kicsinek bizonyult. Mi hatan voltunk egy nyolcas appartmanban, így kényelmesen elfértünk, de a négy fős appartmanok szerintem max. két főnek kényelmesek. Csak két polc van négy ember cuccának, így a gyerekek bőrőndből éltek. Ezt leszámmítva nem volt gond a szálással. Mi 1800-on voltunk a Les Gentianes A épületében, ez kb 100 m-re van a pályától. A pályarendszer változatos, mindenki megtalálja a tudásának megfelelőt. Csodás volt a hó minősége, viszonylag hideg, de vakítóan napos idő volt. Egyik nap délután és este esett egy kis friss hó is, ami kimondottan jót tett, így lehetett freeride-olni és erdőben is síelni. Csütörtökön átmentünk Les 2 Alpes-ba. Azt kell mondjam, megérte a két óra buszozást, fantasztikus élmény volt. Elöszőr egy kicsit megijedtünk, mert amikor kiszáltunk a gleccservasútból 3400 m-en, -12 fok és 70(!) km/h-ás szél nekilökte az embereket a korlátnak, de lejjebb teljesen elviselhető volt az idő. Az utolsó, kb 1 órás lefelé menet pedig mindenért kárpotólta az embert. Szóval nagyon szuper volt, lehet, hogy jövőre is idemegyünk, ár/érték arányban nagyon rendben van a hely. Néhány kép, majd csinálunk egy videót is.
Elni-tudni-kell.JPGGigantikus-meretek-Les-2-Alpes-ban.JPG1800-as-szallasok.JPG1800-rol-lenezel-1600-ra.JPGErkely.JPGHavazott.JPGA-megerkezes-oromere.JPGHofal.JPGKicsit-szukos-a-4-agyas-appartman.JPGTajkep.JPGFenti-kocsma-terasza.JPG3200-m-en.JPGReggeli-tomeg-az-osszesielt-palyakon.JPGSzr-lehet-ilyen-palyakon-sielni.JPGCrosspalya-felulrol.JPG
2009.02.13. huligan
No! Nem akartam, de kimentem.

Állítólag Franciaország olcsó és száp.....

Észrevételeim:

48 m2 7 fős "prémium" apartman, 1 vizesblokk, wc és mosdó külön emeleten :). Bojler a hálószobában a fejemnél. Az esti vízáram hatására többször majdnem bevizeltem :) Ja, hogy lent van a WC :) Sokszor kizuhanyozta a 7 fő azt a hatalmas 150 literes tartályt. Lehet túl igényesek voltunk a mindennapos 1x-i zuhival...:) Ágynemű: a hónap vicce, azt hittem kandi kamera... Ausztriában vagy Svájcban ezt kb 3+1 főre merik kiadni. Ha ebben az esetben 4 fő fizeti a 245000 ft-os apartmant, akkor az fejenként 61250 Ft. Ezért a pénzért az említett országokban "luxus" appartman jár, talán még reggelivel is!!!

130 euró pálybérlet: jól kiépített pályák, sok lezárva, nincs megdolgozva... Magyarországon több ratrakot látok egy télen mint itt. Fevonók ócskák, lassúak, "vizesek". Kezelő személyzet profi, segítőkész, korrekt, haladó angollal... piros pont!

Inkább adok 53 euróval többet bérletre és mondjuk: skiamade 800 km tökéletes minőségű pálya, többségében a legkorszerűbb felvonókkal...

Vendéglátás,: 8 vendéglátó ipari egységet látogattam meg. 1 bolt 7 "étterem". 2 rendben volt, a többinek fogalma sem volt a vendéglátásról. Angol nuku. Német Nuku. Ha franciáúl beszéltem velük, mindig kedvesen kijavítottak... a kis aranyosak... A fent említett országokba legrosszabb esetben 7 korrekt 1 rossz hely.

árak: 1,5 dl forralt bor vagy tea 3 euro. No coment... Sajtburger krumplival 9 euro...

MEEX team: Az apartman átadás nehézkes volt, 4 óra várakozás 13 óra út után... Programok, bulik, italárak rendben. Piros pont. Segítőkészség probléma esetén, redben volt. Piros pont. Szervezés rendben. Party hangulat abszolut rendben, a partysátorban a vendéglátás: csillagos 5-ös!!!

Kiköltözés, kaukciólevonás (nem MEEXes érdekeltség, hanem apartman tulaj): le akartak nyulni keményen (490 euró) mert nem volt tiszta a szemetes és a hűtő meg a wc. Mondtuk, hogy tisztább mint amikor átvettük, azt mondták ezt akkor jelezni kellett volna. MEEXes segítséggel visszakaptuk. Levontak 5 eurót kollektív károkozásárt. Mindenkitől. Mint kiderült ez fix költség és apartman típusonként meg volt állapítva (5, 3 és 2 euró). Nem értem miért nem adták hozzá az árhoz. Undorító patkány hozzáállás, nem méltó a környezethez. Mi jól jártunk, de nagyon sok esetben benn maradt a pénz a kasszában...

Rólam: átlagosan 45 napot (vendégéjszakát)töltök síeléssel évente, többnyire Ausztriában, kevésbé Svájcban és Olaszországban. Fiatalabb koromban 2x voltam Franciaországban Chamonixban és Val d'Isereben, csupa szép emlék...

Konzekvencia: sokkal közelebb, sokkal olcsóbban, sokkal jobb terepek vannak, persze csak annak aki sportolni szeretne. Ez inkább a buli vonal, de annak teljesen ideális.

MEEXnek: Csak így tovább fiuk!!! Rendben lesz ez!!! GRATULÁLOK!!!
2009.02.12. Quarius
Snowattackon voltam én is. Nagyon jól éreztem magam, de ez inkább köszönhetően a csodálatos környezetnek és a jó baráti társaságnak mint a tökéletes kiszolgálásnak.
A táj gyönyörű, a hó viszonyok fantasztikusak voltak. Én végig szűzhavaztam, szal nekem a mindennapi hó külön öröm volt. Utolsó nap az, hogy nem kezeltek le több piros pályát sem nekem szintén jól jött, fantasztikus volt pályán csúszni a közel méteres hóban.
Aki ilyennel kacérkodik mindenképpen menjen fel a tetejére a jobb oldali 4es felvonóval. Ott a két pálya között be az erdőbe. Győnyörű nagyon élvezetes és még ugratók. Lehet menni a felvonó alatt is, de ott túl sokan mennek, szal délutánra már kijárják (akinek nincs olyan szerencséje, hogy mindennap új hó, annak gondolom alapból gyengébb)

Most jöjjön a rossz. A pályákat és felvonókat leginkább Ausztriához tom hasonlítani. Felvonók számomra nevetségesek voltak, lassúak, picik és kényelmetlenek. Nem volt egy lehajtható kabinos sem. És az is ritkaság volt amelyik lassított mielőtt beleülsz.
A pályák megmunkálása közelít a 0-hoz. Ratrakot elvétve használták, hóágyut nem láttam (nem mintha kellett volna, de Ausztriában akkor is ott van a pálya mellett)
A kiszolgálás: A franciák nem hajlandóak megszólalni más nyelven csak Francuiául. A "Hüttés" hölgyön látszott hogy vagy 20 éve ezt csinálja, szal már magától megtanulhatott volna angolul, de nem. 0 angol tudása van. Aki mögöttem magyarul dumált neki ugyanannyi idő alatt értette meg. Németül megsemertem szólalni...
Szállás: Na ez volt a legrosszabb. 35 négyzetméter 6 embernek... nevetséges. Az gyakorlatilag nem fért el az ebédlő asztaltól, ruhát szárítani nagyon körülményes volt. a sítároló egy vicc. Az elején felkellett mérni mink van, hiányzott egy csomó cucc, utólag kiderült csakhogy tuják mi hiányzik eszükbe nem jutna pótolni. Még a minden háznál medence tetszett, mert tényleg volt csak a legtbbön volt vagy másfélméter hó. A legközelebbi több 100 méterre volt tőlünk ami méteres hóban 0 fokban nemtul jó kombó.
A rendezvényekről még annyit, hogy a buli 3ig tartott 6-ig volt after (azthittem az akkor kezdődik...)

Összefoglalva a hely gyönyörű, de a Franciák igyekeztek mindent tönkretenni a meex meg igyekezett legomblni az embereket minnél jobban, de nagyon élveztem jövőre is kimeek, de inkább sajátszervezésben...
2009.02.11. koma87
Sziasztok!
Én a Snowattack-os szervezésben mentem. Még sosem voltam Franciaországban, de nagyon tetszett. Az emberek baromi kedvesek voltak, bár korábban pont az ellenkezőjét hallottam másoktól, a pályák jó szélesek és élvezhetőek voltak, szerintem mindenki megtalálta a maga szintjét. Az is tetszett, hogy az erdőhatár fölött bárhol lehetett pályán kívül síelni, minden adott volt hozzá, na persze a tapasztaltabbak az erdőhatár alatt is síeltek pályán kívül :)
Az idő a hét elején jó volt, de aztán elég ködös lett, amjd az utolsó két nap szakadt a hó, így utolsó nap elég kevesen voltak a pályákon, a ratrakok nem igen dolgoztak, a pályák kibuckásodtak, a felvonók nagy része nem ment, és a felső pályákat is lezárták lavinaveszély miatt.
A piros pályák baromi jók voltak, a feketék közül a csak a Rocher Noir-on jöttem le, de az is egy igazi élmény volt a sok friss hó miatt.
2-3 nap alatt besíeltük az egészet, de Briaconba is átmentünk egy napra, de a többi nap sem lehetett megunni a csúszkálást, meg szerintem egyébként is értelmetlen lenne egy party-sítábort egy 200 km-es pályarendszer mellé tenni.
Egy pár képet készítettem, amikor pont jó idő volt és nálam volt a fényképezőgép, egy-kettőt beszúrok ide.
Üdv. Máté
1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG
2009.02.01. Gabor11
Sziasztok :-)
Na en is meselek...Hat tenyleg nagyon jo volt :-) Hiaba, nem lehet csalodni a francia sielesekben.Lehet panaszkodni (magyarok ugye tudnak :-) ),hogy messze van (ez igaz), de akkor is karpotol ott minden.Sielni franciakhoz kell menni. Sielgetni :-) pedig ausztriaba,illetve szlovakiaba...
Az utazas : busszal, Szlovenian keresztul ment. Odafele 18, hazafele 16.5 ora, mind a ketszer egy - egy brianconi vasarlassal. Autoval Bp - Puy akar 14 ora alatt is teljesitheto, koszonheto, hogy mar vegig(!) autopalya van (M7-es vegig,es a Szloven oldalon is vegig megepult).
Az ido : odafele vegig havazott, Puyben is. Vasarnap napos ido, kek eg. Hetfon enyhe havazas, utana vegig kek eg, de enyhe minuszok. Ezt nagyon kifogtuk :-).
A ho : mivel majdnem 1 meter(!)friss ho esett vasarnapig, igy nekunk igazi porhos, sielesunk volt az elejen. A het vege fele mar kicsit tomorebb volt, de vegig kituno hoviszonyok voltak. Valoszinuleg marciusra is marad belole, foleg, ha meg esik is addig(Tibor24, veszed :-) ? ) .
A palyak : csak a "szokasos" :-) francia. Nehol pici jegesedes delutanra, de ennyi boven belefer.Ugy emlekszem mindig ment minden palya,iletve az elso nap talan 1-2 ami nem, a nagy havazas utan.Nagyon jok voltak a fennti kek, es piros palyak, a 2000-rol indulo Bergerie, es Draille.A kek Cretes delutan 2-3 -ra neha buckas volt, de mindig megcsinaltak reggelre.A felso kek Combes ugy minden 2. nap volt megcsinalva.Ezenkivul jok voltak a lenti, 1600 m alatti palyak is. Van egy uj atvezeto zold palya a Cheminrol a La Balme kek palyara. Igy, mar a hosszabb La Balme kek palya, a kezdobb, "nem piros" sieloknek is elerheto, csak karhogy a vegen kicit botozni kell a lifthez. Ami uj, es meg nem volt nehany eve az a uj szonyeges ulos lift 2000-en a regi dupla csakanyos helyett. Sokat segit a felso palyak elereseben. Mivel a palyak nagy tobbsege eszaki fekvesu, nagyon jol birtak a "tomeget", ami nem volt egyaltalan veszes. Talan vasarnap volt neha sor, illetve ha megallt egy lift, mert valaki nem figyelt.
A szallas : mar tobben leirtak. A 1800 -on levo Dame Blance, illetve a Gentianes nagyon jo valasztas.Szep, nem mini apartmanok, es jol feszereltek (mikrohullamu suto, mosogatogep, huto, tv). Az agynemu,az kar, hogy nem paplan huzat,hanem egy pokroc alul felul egy lepedoben.

Tenyleg rengeteg magyar van kinnt, alig akadt 1 - 2 cseh, illetve francia.Ez lehet,hogy valakit zavar :-(, mindenesetre nem a franciak kiabalnak le a liftrol, hogy "varja' ma' meg !! :) - no igen. Ezt is visszuk oda, pedig ezt talan nem kellene, de majd egyszer....Nekem ugy tunt, mintha a snowboard mar csak a "nagy arcu" magyarok koreben lenne nagyon "menozos". Franciaknal mintha mar kezdene lecsengeni a carving lecek hatasara.Atmentunk Brianconba, ott ez nagyon jol megfigyelheto volt.

Ami erdekes volt, hogy a Naturellesek eppen a legmesszebb levo Alpe d'Huez sipalyakra akartak csabitani a tomeget azt hiszem 16 euroert, holott Briancon csak 6 euro lett volna. Aki meg kezdo, nem profi sielo annak boven eleg Puy,es talan ezt ok is tudjak.Briancon mas kategoria, de arban is.Puy viszont nagyon jo aru, inkabb csaladias mint bulizos siterep, es szerencsere elegge hobiztos is.A profibb sieloknek pedig ott vannak az 1 - 1 napos ingyenes atsielesek lehetosegei (Briancon, Montgenevre,Les 2 Alpes,Alpe d'Huez).
2009.02.01. 07
Hello!

Szombaton jöttem vissza Puy-ból.Szeretném megosztani tapasztalataimat veletek.
Nagyon jó hely, tökéletes a pályarendszer és a szállás is kifogástalan az árához képest.
Mi kihasználtuk a lehetőséget és ellátogattunk Les 2 Alpesbe majd Briancon sípályáira is.Közel van még Montgenevre, de ott rengetegen voltak , főleg olaszok. Az első a 3600 méterről való lesiklásával, a második hatalmas kiterjedésével kápráztatott el. Minden tudásszinthez vannak pályák a kezdőtől a profiig. Ezeket aki teheti ne haggyja ki,egy életre szóló élmény főleg tiszta időben.
1600 méteren lévő nagy szálloda bárjában van wifi, de csak a bent fogyasztó vendégeknek.
Jó ha mindent itthonról visztek ki , mert nagyon drága ott vásárolni.(A bárban egy korsó sör 5 euro, sherpában 2euro.)Mikrohullámú sütő nincsen sehol csak elektromos tűzhely vagy szalamander.
Már megbeszéltük , hogy jövőre is megyünk, de akkor minden nap más pályára fogunk ellátogatni, mert a Puy-t egy nap alatt ki lehet síelni. :)

Ha van kérdésetek írjatok! További jó sízést kívánok!
2009.01.21. gabcsika6
Helló Mindenkinek! Külön üdv a Puyban megismert magyaroknak!

Szombaton jöttünk meg Puy-ból, nagyon jó volt, szívesen visszamennék én is :-)

Meskával voltunk, a Les Getaines-ben. Mikró, hűtő (mini fagyasztóval), mosogatógép, kávé és teafőző egyben, edények, serpenyők, konzervnyitó, evőeszközök (az ebédlőasztal fiókjában), poharak, kávéscsészék volt minden :-) Mosogatógépbe tablettát vigyetek, meg mosogatószert és mosogatószivacsot!
A Les Getaines-nek több épülete van, mi a Dame Blance mellett laktunk. A Dame Blance volt a pálya és mi közöttünk.

Szauna és medence a főépületben majdnem szemben velünk, ingyen használható, úgy emlékszem déltől este 7-ig.

Volt sítároló, kb. 60 métert kellett sétálni a pályáig. két piros pálya van a szállás mellett, de át lehet csúszni mind a kettőn egy kékre, hogy lecsússzunk 1600-ra. Dame Blanche lakóinak kicsit fel kell sétálni, hogy át tudjanak csúszni, ha nem merik bevállalni a pirosat. A szállás felöli piros kicsit meredekebb, a másik kevésbé.

Kaját nem nagyon vettünk kinn, vittünk elég sokat, hoztunk is haza belőle, madárlátta, így finomabb... A sör meg a bor nem drága, égetett szeszek meg Torinónál az Auchanba (gps elvisz, szinte útba esik :-) ) elég jó áron vannak.
Boltba Bricanon-ba voltunk, csokiért meg kekszért itthonra ajándékba.

Voltunk Les 2 Alpes-en, naturelle vitt busszal, fejenként 13 euróért. Nagyon jó volt, hatalmas pályarendszer és szerencsénk volt, verőfényes napsütés egész nap, a tetejéről (3200 m) még a Mont Blanc is látszott :-) Kabinos felvonók és metró a gleccser alatt :-) A tetején van zöld és kék pálya, a legalján fekete pályák vannak, de van egy zöld, ami ha nyitva van, kényelmesen le lehet csúszni. Amúgy felvonóval lehet lejönni, ha nem tetszik a fekete, ott nem gáz, nagyon sokan felvonóval jönnek le. Szerintem nem szabad kihagyni.

Ja, net/wifi a Dame Blanche-ban van egyedül, de ott sem olcsó, a többi szállóban nincs.

Puy-ban a pályák elég jók, most meg még jobbak lehetnek, hogy esett még egy kis hó. Néhol látszott a fű, de nagyon ritkán, elvétve kis foltban és símán ki lehetett kerülni.
A zöld pályák zöldek, a kékekben néha van egy-egy meredekebb rész, de már biztos hóeke tudással símán legyőzhető :-) Az 1400-ra lemenő kék ami nagyon jó, de inkább sötétkék(La Baile vagy valami ilyen neve volt), belemegy egy zöldbe, ami erősen sétálós vízszintes...
Piros, kék és zöld pályákon mentem feketén nem, arról nem tudok nyilatkozni.

4 nap voltam oktatáson, A Meska által említett Istvánnál és Orsinál. Némi hóeke tudással érkeztem Puyba, de a 4 oktatás után már vígan száguldoztam lefelé a piroson :-) Ha valaki nem biztos a tudásában, érdemes elmenni oktatóhoz, nagyon sokat számít már egy alkalom is.

Az 1600-ról induló kétüléses felvonóval a szállásra könnyen el lehet jutni, egy zöld pályán, majd kereszben átcsúszni a két piroson.
Na, egy kicsit összevissza írtam sokmindenről, ha van kérdés még, írjatok!

Gabi
2009.01.18. ipip
Na, sziasztok! Üdv Meska! :)
Ma hajnalban sikeresen visszaértünk Puy-ből. Még szívesen maradtunk volna. :)
Kifelé fél 5-kor indultunk Bp-ről, M7 -SLO-I-FR- útvonalon. fél 8-ra értünk ki - több biobrékkel, és Auchan-látogatással. Díjak: 35EUR szlovén matrica, 2 x 37,6 EUR olasz pályadíj. Oda-vissza megett út: 2590 km
benzinárak: SLO:0,827-0,906, I: 1,107-1,167

Briancon után tényleg cseles elsőre az út, a GPS minket is elvitt volna - ha csak rá hallgatok, és nem nézem az útjelző táblákat is!
Visszafelé Szlovéniában Maribor környékén elkavartunk, de a táblákat figyelve aránylag könnyen visszataláltunk MO-ra :) Arra figyeljetek, hogy az M7-en hazafelé a határ utáni első benzinkút kb 60 km-re van (Shell)

Szállás: Dame Blanche, 300EUR kaució, majd megkaptuk a kulcsokat+bérleteket. 4-es árában 6 fős apartmant kaptunk +++ :)
A szobák nagyon jól befűthetők a kis fűtőtestekkel - éjjelre nem hagyhattuk 3-asnál magasabban, mert a melegtől nem tudtunk aludni.
Tisztítószert, mosogatószert, WC papírt vigyetek!
Az ágynemű, lepedő furcsán van megoldva - jobb az otthoni....

Gyönyörű idő volt végig! 10/10 :)
jövő hétre havazást mondtak....

Síbuszok: Puy-ben 1400-1600-1800 között ingyenes
Briancon: 6EUR, Les 2 Alpes: 13EUR, La Grave: 11EUR, Montgenevre: 9EUR, Alpe d'Huez: 18EUR

7-ből 7 napot síeltünk :) (Mind Puy-ben). Ugyanis szombaton még délig síeltünk és 12.45-kor indultunk haza (15óra bevásárlással,biobrékekkel,nyugis tempóban, ködfoltokkal)

A magyar társaság nagyon jó volt! - akikkel tallkoztunk. A franciák vendéglátásával és kedvességükkel sem volt semmi gondunk! Sőt!

Ha valakit érdekel, képeket is tehetek fel :)

ipip
---
"Az az igazi élvezet, amikor az él vezet."
2009.01.18. Julu
Mi is tegnap értünk haza. Szlovénián át mentünk-jöttünk. A magyar oldalon Szlovénia felé a 7-ről letérve, néhány km még csak autóútnak minősül, néhol kétirányú, de elmondható, hogy kb. 1,5 órával röviditette meg az utazásunkat. Sikerült reggel 8-kor elindulni Puy-ből, és egy balatoni vacsorás kitérővel 22:00-kor már Pesten is voltunk, pedig igencsak nagy ködön át vezetett az út.Csak kár, hogy rohadt drága a szlovén matrica ára. Apropó! Kell valakinek 20 %-kal olcsóbban? Nem ragasztottuk fel....
Vásárolni szerintem legkedvezőbb az E.D-ben,(francia barátaink is itt szoktak vásárolni, csak éppen Párizsban) Ez kemény discontáron dolgozik.Persze a m ások által javasolt brianconi központi bevásárlóközpontban található Géant is nagyon jó. E.D-t találsz Brianconban is, de van L'Argentier la Bessée-ben is, ahonnan a hosszabbik, de jobb út vezet fel Puybe. Mi az utóbbiban vásárolgattunk, legalábbis akkor, amikor hazafelé tartottunk a brianconi és montgenevre-i síeléseinkről..Mindkettő oltári jó volt, talán Montgenevre kicsit jobban tetszett.Puyben a Dame Blanchban aludtunk, minden nagyon korrekt volt, de a legjobb benne, hogy kilépsz a kapun, és már siklasz is!A pályák kezeltek, csak a hidegből vehettek volna vissza egy kicsit:-)
Mindenkinek, aki a következő hetekben fog indulni, jó síelést, kellemes időt, és időtöltést kívánok!Ha van kérdésed, írj!
Ja, és szlovén autópályamatrica !?
2008.02.04. Julu
Az elmúlt héten tartózkodtunk Puy-ben. Fantasztikus időnk volt,szikrázó napsütés, nagy hó.Hatalmasakat síeltünk a jól kezelt pályákon. A szálláson is minden klappolt, igaz nem abban a szállodában kaptunk elhelyezést ahová kértük, de azt hiszem így jobban jártunk. Egyszer Brianconba is átmentünk, az is elkápráztatott hatalmas pályarendszerével. Amikor szombaton eljöttünk Puy-ből nagy hóban indultunk, mert éjszaka sokat esett, de rendesen takarították a hegyi utat, simán, gond nélkül lejöttünk. Szerintem megéri Puyben síelni, mert viszonylag olcsón jó minőséget kapsz, és a bérlet is sok olyan helyre érvényes, ami egyébként sokkal magasabb áron lenne elérhető.
si-048-528-x-396.jpgsi-047-528-x-396.jpg
2007.03.19. Szőllősi_György
Mi is a múlt héten voltunk Puy-ban. Mivel elég későn kezdtük szervezni, s az anyagi lehetőségek is korlátozottak voltak, Puy és Valfrejus között kellett választani, s végül Puy-t pécéztük ki.(Valf.olcsóbb lett volna, s talán jobb is. )
A pályakarbantartás hiányosságai nekünk is szemet szúrtak, főleg az 1600m környéki ülős felvonók aljában található kása,latyak hegyekre. Ez persze időjárásfüggő is, de tényleg nem sok változás volt a késő délutáni és a kora délelőtti állapothoz képest. 1400-ra talán egyszer csúsztunk le, de aztán nem is erőltettük többet. Keveseltem az ülős felvonókat, az igazán jól síelhető részekhez, a csúcsra vezető ülős felv. kivételével tárcsásakkal lehetett felmenni.Ez szintén nem baj, de a kezdők esetében ez lehet, hogy gondot okozna. Ennyit a negatívumokról. (persze, ha hidegebb lett volna,azaz nem olvad ennyire, vagy ne adj isten, hó is esett volna, biztos, hogy nem fanyalgok ennyit sem). A szállásunk ok., 3 csillagos ap. volt a foglalásunkon, ehelyett 4 csillagos Gentianes-ben laktunk 1800-on,a 3 csill.szállás áráért.Nem tudom, hogy csinálta az utaz.iroda, de nem is nagyon érdekel.:) Síelés után a szauna, uszoda is korrektül használható volt. Ja, kerestük a Yeti bárt, de a helyiek is értetlenül rázták a fejüket, hogy aszongyák itt ilyen nincs. :)
Belecsöppentünk egy este a Bar 1600 szórakozóhelyen a helyi alkalmazottak bulijába, állítólag egy ideig csak mi voltunk ott túristák. :) Csütörtökön reggae partiba mentünk, oda, ahova szerintem a többiek a fórumon a Yetit-tették. :) Budik a hegytetőn: Engem nem zavart, hogy várni kellett a sorunkra, talán azért, mert nem volt ilyenben részünk. Tetszett a border cross pálya, és jók voltak a csúcsról induló pályák is, legalábbis addig, amíg ki nem buckásították azokat. Nem tetszett viszont, hogy volt olyan tányéros felvonó,amit nem indítottak be, és az, hogy néha a nap vége felé már nem ment az egymás mellett lévő két tányéros felv.közül a piros pályára vivő, így aki oda akart menni, annak a kékre vivőt kellett használnia, és kicsit kaptatnia a túloldalra.
Láttunk hegyi mentési gyakorlatot, percenként jöttek a helikofferek.
Az apartman átadása is simán ment, furcsállottam, hogy a budiba, fürdőszobába be sem néztek, de a teafőző filtertartós részébe igen. Összességében: nem lenne rossz hely, ha lenne 1-2 ülős felvonóval több, meg lenne oldva a csúcsra vivő ülős, és a másik ülős -ahol van egy lekopott tájékozatató tábla a környéken látható hegyekről- összekötése valamilyen módon, jobban karbantartanák a pályát.Pra Loup után ez az a hely, ahova nem mennék még egyszer.
hegy.jpgmadar.jpgmentes2.jpgcsucsra.jpgpalya.jpgut-a-payakhoz.jpg
2007.02.04. Mmiki
Sziasztok! Én január 5-től 14-ig voltam Puyba. Nagyon jó volt a hely! Egy kis probláma akadt az elhelyezésnél ezért csak a Homeau des Ecrins be szállásoltak el minket a Les Getiones helyett de a szaunát és madencét is lehetett használni de ahoz át kellett menni a másik épületbe!(én nem is mentem át!).8.30-kor értünk oda és 2.30.-kor foglalhattuk el a szállást. De az apartman nagyon jó volt.Szombaton béreltünk felszerelést amit napi 19 € lett volna de kaptunk kedvezvényt így végül csak 80 eurot kellett fizetni a 6 napért. Hétfőn esett egész nap a hó,ez annyira nem tecett!A pályák jók voltak.A hét végén már voltak jeges részek de elviselhető volt. Nekem az egész nagyon tetszett és szeretnék még oda többször menni! Miki
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »