Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

SkiJAM kiemelt beszámolói
SkiJAM
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2023.01.03.
Megosztom a Kopaonikon dec 28-jan 1 között általunk tapasztaltakat. Kopaonik a meleg idő ellenére kitart, sőt Szilveszter előtt egy nappal újabb pályákat nyitottak meg, ezzel a korábbi 15-20 perces sorba állás szinte egy csapásra felére-harmadára csökkent, egyes lifteknél a sorba állás szinte meg is szűnt. 
A mostani tél kiemelten nagy kihívások elé állítja a síterepek üzemeltetőit, a Magyarország környéki pályarendszerek közül a korábbi években egyre népszerűbb Kopaonik már december elején megnyitott és azóta is nyitva tart. December 30-án megnyitott két új pályának és hozza tartozó két db négyszemélyes ülős lift megnyitása óta már komolyabb sorok sem alakultak ki amikor szilveszterkor ott jártunk. Az üzemeltetők a nyitást fél órával korábbra a zárást fél-egy órával későbbre módosították és a meleg idő és átlagosnál kevesebb nyitva tartó pálya miatt az egynapos jegyekből 20% kedvezményt adnak. 
Szilveszterre oda látogatók közül nagyon sokan a síterep egyéb szolgáltatásait is igénybe vették: bobpálya, zipline, tubing, quadozás, illetve sok kiránduló is ment fel az ülős felvonókkal a két magasabb csúcsra. 
Tavalyi téli szezonban a Szerb Turisztikai Hivatal és a Szerbia Magyarul platform segítségével megismerhettük Kopaonik igazi téli arcát. Akkor havas utak és parkolók takarítása és a fenyőkre fagyott hó súlyától roskadozó és töredező ágak okoztak nehézséget, ma az egész Európa szerte meleg időjárás. A pálya műszaki igazgatója elmondása szerint az időjárás olyan, mintha ősz lenne. Kevés természetes hó esik és a hőmérséklet ritkán és csak kevés időre elegendő hideg a hóágyúzáshoz. Éppen ezért a szerencsés módon éppen tavaly kibővített hóágyúrendszerük folyamatosan készenlétben áll, több pályán pl. 3-as és 8a pályákra is már komoly mennyiségű havat gyártottak, közel vannak azok megnyitásához is. Idén a Szilveszter előtti látogatásunkkor külön érdekességként a szerb síoktató képzés és vizsgák zajlottak több napon keresztül főként a 2-es pályán.
IMG-1638-2.JPG
IMG-1463.JPG
IMG-1554.JPG
IMG-1598.JPG
IMG-1549.JPG
IMG-1485.JPG
IMG-1520.JPG
IMG-1467.JPG
IMG-1518.JPG
IMG-1557.JPG
IMG-1522.JPG
IMG-1558.JPG
IMG-1550.JPG
IMG-1603.JPG
IMG-1492.JPG
IMG-1634.JPG
SkiJAM
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Grúzia
Gudauri
2017.01.09.
Itt a fórumon kaptam pár jó tanácsot, így úgy illik, hogy egy beszámolóval viszonzom.

2016. február végén voltunk kint egy teljes hetet, hogy felfedezzük a grúziai sípályákat. A terv az volt, hogy Gudauri után átmegyünk egy másik terepre is, hogy minél többet megismerjünk egy jövőbeli sítábor érdekében, de végül annyira magával ragadt minket Gudauri, hogy maradtunk.
(Másik ok, hogy Tetnuldiról azt az infót kaptuk helyben, hogy csak egy liftet adtak át, így ingyen van a síbérlet és a szállás is! promóciós céllal. De egy liftért nem utaztunk egy napot, még ha ingyen is lett volna.)

Akkor Gudauriról. A transzferbusz a szálloda (Hotel Carpe Diem) ajtajában tett le minket, ahonnan olyan szinten ki voltunk szolgálva, mint a nyugaton 4-5 csillagos hotelekben. Még fel sem eszméltünk, csomagjaink már a szobánkban voltak, felszerelésünk a fűtött sítárolóban (a személyzetnek köszönhetően). A szoba igényes, tágas volt, az alsó szinten szauna, földszinten lounge, emeleten az étterem, büféasztalos vacsorával és reggelivel.

Érkezés napját elég lazára vettük, inkább a sífalut jártuk körbe, feltöltöttük a SIM kártyát, de mindezt felvonóval, mert úgy egyszerűbb volt lemenni a központba.
Már aznap délután magyarokba botlottunk, ami tipikus! Meg is dumáltuk, hogy következő napi freride túrára, egyikünk csatalkozik hozzájuk.
Liftekkel mentünk fel a csúcsra, ahonnan minimális csúszás és kb. fél óra kaptató után már egy komoly gerincen találtuk magunkat. A grúz túravezető hóprofilt készített, aztán nekiindultunk. Közel 1500 méter szint után az oroszország felé vezető főúthoz érkeztünk. A legtöbb túra az út különböző szakaszaira érkezik. Volt, hogy stoppal, volt, hogy taxival jutottunk vissza a faluba, fél-1 órás autózás után.
Egy napra 2 csúszás fért bele, de ha jobban pörgünk, 3-at tudtunk volna csúszni.
Találkoztunk egy cseh csapattal, akik a legújabb cuccokkal voltak felszerelkezve. A következő napokban társammal, Andival főként pályán csúsztunk (ő pályán, én inkább mellette), és azt is imádtuk. Változatos pályák, egy hét hómentes időszak után is sok szűz terület a pályák között, liftek alatt is (hiszen kevesen vannak)
Snowboarddal azért néha vigyázni kell, mert nagy meredek után hosszú lapos következik, de ha figyelsz, mind simán átcsúszható.
Egyik napra rossz időt mondtak, tökéletes apropó volt, hogy az ősi és az új fővárosba látogassunk. A buszjegy kb. 700 ft volt a 1,5 órás útra, ami vicc :) , de jól megszívtuk, mert ülőhely nem volt rajta. Mindegy, amolyan indiai módon megoldottuk a földben ülve, mint még sokan mások. Kb. 150%-ra töltötték a buszt :)
A hegyen hó, havas eső, lent tökéletes időjárás, lenyűgöző épületek, tájak, a főváros Tbilisi pedig van olyan szép, mint Budapest és hasonlít is rá sokban. Győnyörű folyópart, várhegy, ezeréves fürdők. A városban amúgy 3 kabinos lift is közlekedik. Mikor lesz a János-hegyre, vagy a Gellért-hegyre kabinos lift?
A további napokban kiélveztük a pálya összes hüttéjének jó árait, babzsákos chillezést, kipróbáltunk egy másik szállást is, este az éttermeket, napközben meg a pályákat. Plusz még bevállaltunk egy nagyobb freeride túrát vezető nélkül.
A jó, hogy a repülőjárat időzítése miatt itt simán csúszhatsz az utolsó nap végéig, még egy vacsi is simán belefér, mert kb. este 10-re jött értünk a mikrobusz, hogy hajnalra a reptérre érjünk. Transzferbuszban aztán alvás, repülőn alvás (pont 8 óra együtt) azaz reggel éppen elegendő alvással mehettünk vissza munkába.
Merthogy a repülő, ami Grúziából reggel 6:30-kor elindul, az 6:50-re Bp-en van. Gyors, mi? :) Persze, hisz 3 óra az időeltolódás.

Szóval hajrá, mindenkinek ajánlom, főleg a freeride szerelmeseinek, de pályán csúszás miatt is megéri kimenni, hiszen ár/érték arányban nagyon jó.
20160302-122322.jpg
20160302-125602.jpg
20160302-145520.jpg
20160302-150314.jpg
20160302-155053.jpg
20160306-111707.jpg
20160303-133914.jpg
20160304-155906.jpg
20160307-093230.jpg
20160307-155139.jpg
SkiJAM
3 élménybeszámolót írt
3
11 éve tag
Ukrajna
Dragobrat
2015.11.23.
Két éve terveztünk ide egy tábort, ami végül az amúgy itt elég ritka hóhiány miatt elmaradt. Előtte, mint alapos szervező, eltöltöttem itt majdnem egy teljes napot decemberben, megnéztem a feljutást, szállodát, kaját is leteszteltem :) meg a síkölcsönzőt is.
Csúsztunk is, hogy átlássuk a terepet, ami az akkori ködben elég nehéz volt:)
Vettem 3 féle bérletet, azokat is kipróbáltuk, van ami zsebből érzékel, vicces, hogy pont egy ősrégi két üléseshez tettek ilyen kaput:)

Nos, amikor megjön a hó, nagyon király lesz a hely, igazi freeride paradicsom!
Mi így csúsztunk, hogy azért kevés volt a hó, de így is nagyon-nagyon nagy hely!
Itt van az eddigi legnagyobb természetes "félcső", ahol jártam (majd 1 km hosszú), ami állítólag tél közepén olyan, hogy a hó szinte teljesen feltölti a kb. 4-5 méter mély vízmmosást. Itt van Ukrajna legmagasabban fekvő síliftje, de a ratrakok még annál is magasabbra húznak:) (Azok sajnos akkor éppen nem jártak, mert még nem volt jó szűzhó azon a bal oldali hegyen, amelynek két csúcsára visz fel a felvonó)

Liftek, pályák:
2 ülőlift van, illetve kb. 7 csákányos lift, 3 kicsi tányéros és tolókaros de ezek közül elég csak a 2 ülőset és 2 csákányost használni.
Kezdőknek 3 gyakorlópálya is van tolókaros, illetve tányéros liftekkel.
Az egyik ülőlift kék pályát szolgál ki, amely tökéletes a kezdőknek. Ez 80 m-re található az általunk használt szállodától, és aljában egy tolókaros gyereklift is van.
Haladók által legtöbbet használt két csákányos, illetve egy ülős lift piros és fekete nehézségű pályákhoz és off-piste részek tartoznak. Ha családdal szeretnénk a síterep ezen a területén síelni az is kényelmesen megoldható, hiszen a kezdőbbek számára ezen liftek aljában vannak a gyakorlópályák a kicsi tányéros liftekkel. Ezek kb. 200 m-re vannak a mi szállodánktól, de ennek a távnak a fele sílécen csúszható.

Ha a liftektől függetlenítjük magunkat, akkor nyílik ki teljesen a világ.
Freeride oktatónkkal közösen ratrakkal megyünk fel két közeli csúcsra is, ahonnan szabadon választhatjuk meg az útvonalat a völgy felé.
Nyitva áll ezen kívül a lehetőség egy közel egész napos freeride túrára, amely ratrakozással indul, 15 km lecsúszás 1300 méter szint vár ránk, ahonnan terepjárókkal hoznak vissza minket bő fél óra alatt a síterepre, hogy pár levezető csúszással, vagy egy hüttézéssel lezárjuk a napot.
A hegyen gyakorlott hegyimentő szolgálat működik, kórház 15 km-re.

A szálloda, ahova tervezünk menni:
3+1 szintes 2012-ben épített 80 férőhelyes 2*-os szálloda. Elrendezés: 2 ágyas fürdőszobás szobáktól 4 ágyas deluxe szobákig. Minden emeleten tágas társalgó. A földszinten 40 fő étkező és bár, ahol a reggelit és a vacsorát is felszolgálják, illetve esti programokra használható. A reggeli legtöbbször meleg ételt is tartalmaz, a vacsorához a teán kívüli italfogyasztás külön fizetendő.
Az alsó szinten a kb. 8 fős szauna található, öltözővel, wc-vel, két zuhanyzóval, nagy pihenővel, kijáratal a hóval borított hátsó teraszra. A szauna fizetős kb. 1300 Ft/fő/óra min. 6 fő esetén.
Ingyen wifi szolgáltatás a szállodában
Ezen kívül a pályán is több helyen található wifi, amelyekhez van hozzáférésünk.

A szállodába feljutás egy kb. 30 perces off-road túra keretében zajlik UAZ-okkal és egyéb orosz terepjárókkal, átalakított katonai teherautókkal. Ez esti megérkezés esetén az akkorra már elő-előbújó vadak miatt még érdekesebb. Az autókat, mikróbuszt a hegy tövében a Tisza partján egy zárt, őrzött parkolóban tesszük le. Hazautazás ugyanúgy a terepjárós leereszkedéssel indul, amit akkor még világosban naplemente előtt teszünk meg. A különleges transzfer ára természetesen benne van a részvételi díjban.

Italárak a szállodában:
sör 200-400 ft/korsó
üdítő: 125 Ft/ 2,5 dl
kóla: 300 Ft/ fél literes
Red-bull - 670 Ft

A településen több étterem, bár, kocsma, büfé található, van diszkó is. Síkölcsönzőből is kb. egy tucat áll rendelkezésre.
Bolt nincsen, de bárokban csokit, chips-et, szendvicseket, üdítőt vásárolhatunk. A szálloda félpanziós ellátása bőséges.
Síkölcsönző árai: kb. 2-3000 Ft/nap, freeride lécek: kb. 5-6000 Ft/nap

Egyéb:
motoros szánozás: 14 000Ft/óra/fő vezetővel, kisebb gyakorlat megszerzése esetén 7 000/fő/óra (2 fő esetén)

Árak nekünk, amikkel számolhatunk:
Síbérlet: napi 6000 Ft-ból kijön, még ha bonyolult is a rendszer
ratrakkal feljutás - teljesen freeride területre, kb. 1-3 óra egy kör:
Zsandárok (előcsúcs): 1500/fő
Ikerhavas: 3000/fő
15 km-es ratrakkal és terepjáróval egybekötött freeride túra helyi vezetővel, orvossal - 8000 Ft/fő (kb. szűk egy napos)
terepjárós felvitel 800-1100 Ft/fő
lehozatal: vagy ugyanennyi, vagy ennek 60%-a, ha van fuvarja felfele abban az 1-2 órában.
500-resize.jpg
DSCF6482-resize.jpg
DSCF6415-resize.jpg
20131221-120537-resize.jpg
DSCF6411-resize.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.