Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

lazara
1 élménybeszámolót írt
1
3 hónapja tag
Szerbia
Kopaonik
2024.02.09.
2024 januárjában töltöttünk itt 1 hetet. A pályák többnyire rendben voltak, bár a napsütés és meleg idő ellenére, a hóágyúk alig mentek, a hó jeges volt.
Az éttermekben a kiszolgálás rendben volt, de nem találtunk olyan helyet, ahol ne gomolygott volna töményen a cigaretta füst.
A parkolás nagyon nehéz, ha nagy a forgalom. 5-7 eur-ért vagy 700dínárért tudtunk a legtöbb nap parkolni. Volt amikor a szállodák elé, volt hogy magánparkolóba.
Amikor magánparkolóba álltunk, az olcsóbb volt, de elénk parkoltattak más kocsikat, így hazafele nem tudtunk kiállni, a személyzetet is csak 20 perc után sikerült előkeríteni.
Egy nap nem találtunk parkolóhelyet, igy beálltunk az út szélén parkoló autók közé. Nap végén átfagyva csak az autónk helyét találtuk meg. Mint kiderült, az egész sor autót elszállították. A rendőrségen kértünk segítséget, de szándékosan nem értették meg, mit szeretnénk. Azt mondták, nem tudják hova szállították az autónkat, majd a taxi tudni fogja. Megtaláltuk a helyszínt 3km-el kintebb a központtól. A "szállítmányozó" cég tudtunkra adta, hogy ki kell hívni a rendőröket a bírság kifizetéséhez, a "szolgáltatást" pedig nekik kellett fizetni. Az elvontatás díja súly függvényében kb 15 - 16ezer dínár, a bírság díja 5000 dínár, amiből a helyszinen fizetve elengednek 2500-at. A helyszínre ugyanaz a rendőr érkezett ki, aki értetlenkedve nézett, hogy nem tudja, hova szállítják az autókat. A bírság szedéséig már angolul is jól megtanult. Természetesen minden díjat kizárólag kp-ban lehet fizetni. Miután észre vettük az autó hiányát kb. 4 óra telt el a hidegben, mire a telepen levették a kerékbilincset és visszakaptuk az autót. Egy parkolási bírságért megérte a felhajtást... Velünk együtt másik 10 autó várt a sorsára, illetve a várakozás alatt fél óránként hoztak új autókat, a rendőrök is fél óránkként fordultak.
Autónként kb. 60 000Ft-ot húznak le, rosszul kitáblázott utakkal és nem következetes szabályokkal, amiből meg van a szállítmányozó, a taxisok és a rendőrség része is. A segítőkészség abszolút hiánya, a lassú ügyintézés és a turistákon való nyerészkedés elrontott minden pozitív élményt. Köszönjük, soha többé Szerbia.
lfirnigel
1 élménybeszámolót írt
1
4 hónapja tag
Szerbia
Kopaonik
2024.01.09.
Idén a szilvesztert és a rá következő napokat Kopaonikon töltöttük, összesen 5 napot síeltünk.

UTAZÁS:
az út nagy része autópályán megtehető, az utolsó 130 km viszont nem túl kellemes településeken, majd a hegyre fel vezet, ami jó sok időt vesz igénybe. Érdemes a határral is számolni, van egy app, ami jelzi, hogy hol mennyi az átjutási idő. Nekünk kifelé 45 perc volt, haza péntek 17 óra körül 5 perc. Viszont barátaink másnak 4 óra alatt jutottak csak át.
Tehát minimum 8 órával érdemes kalkulálni, mint menetidő.

SZÁLLÁS:
Itt aztán határtalan lehetőségeink vannak. 5 csillagos pályaszállás igazi 5 csillagos áron, vagy apartmanok tömkelege reálisabb áron. Bookingon számtalan lehetőséget találtok.
Mi nem a központban, hanem picivel lejjebb a Belvedere apartmankomplexumban voltunk. 2 hálószobás apartmant béreltünk, melyhez ingyen járt wellness - kellemesen meleg medence, jacuzzi, szauna. Erre érdemes odafigyelni, mert a legtöbb helyen extra pénzért lehet csak használni.
Rendezett volt, naponta jöttek takarítani, szemben szupermarket található.
Innen 3 módon is el lehet jutni a pályákhoz (3-4 km):
- saját kocsival: a központban 1200-1500 dínár/nap a parkoló, viszont az 1-es pálya és felvonója (Suncana) közelebb van, és csak 750 a napi parkolás. Felcsatolsz, és már mehetsz is a felvonóval.
- skibus jár óránként napi 700 dínár/fő retúr jegyért
- nekünk a szállás biztosított transzfert 400 dínár/fő/napért, hozzánk igazodva.

SÍELÉS:
Sajnos elég meleg volt így az év végén/elején, nappal bőven 3-4 fok körül, így a pályák kb. 40%-a működött csak. Emiatt a központi felvonóknál 10-15 perces sorok is kialakultak, de aztán a többi felvonónál már eloszlott a tömeg. Nap végére több helyen is fűszálak és sár kandikált ki a hó alól. Egyébként rendezett, igyekeztek rendben tartani a működő pályákat. Minden nap van esti síelésre is lehetőség, 4 órakor azonnal ratrakolják a kivilágított pályákat, este 6-10 között lehet zúzni rajtuk.
Rövidek a pályák, nem is veszedelmesek, igazi kis családi szezonkezdő, tanuló terep, de arra tökéletes.
A síbérlet ára kb fele, mint Ausztriában, online meg tudod venni, automatában pedig kiveszed, nem kell sorban állni.
Felszerelést is kb itthoni áron lehet bérelni, ha nem saját cuccal mész, biztosan ott bérelnék.
Oktatás van, a mi 6 éves kislányunk 5 egész napot volt csoporttal, kb 100 ezer forintért, nagyon élvezte annak ellenére is, hogy nem közös nyelvet beszéltek az oktatóval.

Hütték nagyon hangulatosak, jó sok található a hegyen, érdemes megállni pihenni a kandallók melegében. Viszont horror drágák, főleg az italok! Ételek rendben vannak, mindenhol finomat ettünk, óriásiak az adagok.

Összességében nem rossz terep, árban ki lehet hozni olcsóbban, mint egy osztrák pályán, de nem hiszem, hogy másodszor is visszamennénk Szerbiába.

Itt nézelődjetek:
https://www.eng.infokop.net/ski-inf...o.html
gabormateffy
1 élménybeszámolót írt
1
1 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2023.02.20.
Sziasztok!

Az élménybeszámolómat pusztán, azért írom, mert szeretném, hogy jó legyen a síelésed.....

Jelenleg Kopaonikon vagyok a Milmari Resort egyik apartmanjában. Eddig csak hazánktól nyugatra snowboardoztam, nem jártam keletre eddig.

Szerbia, olyan balkán a szó negatív értelmében. Nem azt kapod, amit az osztrákoknál, ott ha van is valamivel probléma segítenek, hogy jól érezd magad a nyaralásodon/sieléseden. Amit ígérnek a bookingon vagy a sípályákon az úgy is van.

Ezzel szemben Szerbia/Kopaonik? (Azért esett Kopaonikra a választás, mert olcsóbb mint Ausztria, kb fele annyiból ki lehet hozni a síelést/snowboardozást)

- Belépsz a nemzeti parkba fizess 300RSD-t, ha minden nap ki meg be, akkor természetesen minden nap. A síelésed miatt kénytelen vagy ki meg bemenni, mert az út azon keresztül megy. Egy parkoló van ami a nemzeti park területén van az a Suncina Dolina.

- Ha akármelyik sífelvonó parkolójában állsz meg autóval, fizess napi 700RSD-t.

- Ha síbuszt vennél igénybe, akkor vegyél jegyet 350RSD/odaút/fő.

- Úgy hírdetik a szálást, hogy ingyenes utcai parkolás. (ez fedi a valóságot) Csak annyi bökkenő van, hogy nagyon sok hotel és apartman épült és nincs elég parkoló. De járda sem, gyalogolnak az emberek az úton. (építsünk minél nagyobb apartmankomplexumot, jöjjön a pénz! aztán hol állsz meg az autóval, hol gyalogolsz el a boltig az már nem rájuk tartozik) Ha elfogy a parkoló, akkor fizethetsz a mélygarázsért, ami rendben is van, mert plusz szolgáltatás, csak 500 apartmanra nem 30 parkolót kell kialakítani.

Nem a fizetéssel van a bajom, csak jó lett volna tudni indulás elött, hogy ez egy ilyen hely, ahol megy a piti pénzbehajtás mondvacsinált ügyeken. Inkább választottam volna a drágább és minőségibb Ausztriát.

A mentalítás....
Átvettük a szállást (ezt: Kopaonik, Milmari resort apartman S73 s74), itt az apartmanok magánszemélyek kezében vannak egy apartmankomplexumban.

Kaptunk egy dohányzó szobát, holott nem dohányzót kértünk, a booking leírásában a beltéri medencét ingyen lehet használni és a Spa részleget térítés ellenében lehet használni.

Beltéri medence a Spa részét képezi.....

Szóltam a problémákról a tulajdonosnak és a recepciónak is, megy az egymásra mutogatás. Cigifüstös szobát a tulaj nem tudja megoldani, mert 2 apartmanja van, a recepcióst meg nem érdekli, mert ő csak átadja a szóbát.

Majd a tulaj nagy nehezen felajánl 50 euró kedvezményt, ha a bookingon visszamondom a foglalást és úgy teszek mintha el sem jöttem volna. Nem és nem!

Sípálya: Jók a pályák, ápoltak is. Egy gond van, hogy sokat kell sorba állni egy felvonóra kb.10-20 perc és nem csak a központi felvonókra! Sok a rövid pálya, így könnyen összejön az 55km.

Ha síbérletet/jegyet szeretnél venni 30 perc sorbaállás, mert csak egy ablak működik a 3ból.

Ha valamit szóvá teszel, vagy segítséget kérsz, akkor vállrándítást kapsz.

Sajnos azt érzem, hogy hülyének néznek, tehát gondold meg azt a drágább nyugatot....én sajnos belefutottam.
SkiJAM
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2023.01.03.
Megosztom a Kopaonikon dec 28-jan 1 között általunk tapasztaltakat. Kopaonik a meleg idő ellenére kitart, sőt Szilveszter előtt egy nappal újabb pályákat nyitottak meg, ezzel a korábbi 15-20 perces sorba állás szinte egy csapásra felére-harmadára csökkent, egyes lifteknél a sorba állás szinte meg is szűnt. 
A mostani tél kiemelten nagy kihívások elé állítja a síterepek üzemeltetőit, a Magyarország környéki pályarendszerek közül a korábbi években egyre népszerűbb Kopaonik már december elején megnyitott és azóta is nyitva tart. December 30-án megnyitott két új pályának és hozza tartozó két db négyszemélyes ülős lift megnyitása óta már komolyabb sorok sem alakultak ki amikor szilveszterkor ott jártunk. Az üzemeltetők a nyitást fél órával korábbra a zárást fél-egy órával későbbre módosították és a meleg idő és átlagosnál kevesebb nyitva tartó pálya miatt az egynapos jegyekből 20% kedvezményt adnak. 
Szilveszterre oda látogatók közül nagyon sokan a síterep egyéb szolgáltatásait is igénybe vették: bobpálya, zipline, tubing, quadozás, illetve sok kiránduló is ment fel az ülős felvonókkal a két magasabb csúcsra. 
Tavalyi téli szezonban a Szerb Turisztikai Hivatal és a Szerbia Magyarul platform segítségével megismerhettük Kopaonik igazi téli arcát. Akkor havas utak és parkolók takarítása és a fenyőkre fagyott hó súlyától roskadozó és töredező ágak okoztak nehézséget, ma az egész Európa szerte meleg időjárás. A pálya műszaki igazgatója elmondása szerint az időjárás olyan, mintha ősz lenne. Kevés természetes hó esik és a hőmérséklet ritkán és csak kevés időre elegendő hideg a hóágyúzáshoz. Éppen ezért a szerencsés módon éppen tavaly kibővített hóágyúrendszerük folyamatosan készenlétben áll, több pályán pl. 3-as és 8a pályákra is már komoly mennyiségű havat gyártottak, közel vannak azok megnyitásához is. Idén a Szilveszter előtti látogatásunkkor külön érdekességként a szerb síoktató képzés és vizsgák zajlottak több napon keresztül főként a 2-es pályán.
IMG-1638-2.JPG
IMG-1463.JPG
IMG-1554.JPG
IMG-1598.JPG
IMG-1549.JPG
IMG-1485.JPG
IMG-1520.JPG
IMG-1467.JPG
IMG-1518.JPG
IMG-1557.JPG
IMG-1522.JPG
IMG-1558.JPG
IMG-1550.JPG
IMG-1603.JPG
IMG-1492.JPG
IMG-1634.JPG
sziebler
1 élménybeszámolót írt
1
2 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.03.06.
Február 18-27 között síeltünk Kopaonikon. A hegyek lábáig Cacak-ig sztráda, utána 130 km szerpentin. Sztrádadíj egy irányba kb. 3000 Ft. Elfogadható.
Szállásunk egy kiváló apartmanban volt a Milmari SPA Resort apartmanházban. A 30 nm-es külön hálószobás, mindennel felszerelt apartmanunk volt 44 €/nap áron.--Pusztán sajtreszelő nem volt.-- (((: Ausztriában minimum a duplája a szállás. Parkolás a szállásnál kicsit körülményes volt, de a közelben mindig találtunk helyet esténként. A Suncani Dolina négy üléses liftjén kezdtük a napot. (1-es pálya.) A szállástól 3 km. A parkolótól pár lépés a síterep. Reggel igyekezni kell, hogy legyen parkolóhely. Egy napra 500 Dínár. Csak készpénzzel fizethető. Ez a nemzeti park kapuján kívül van, így nem kell 300 Dínár belépőt fizetni.
Innen az egész pályarendszer besíelhető. A liftek 16:30 ig járnak. Mi zárás előtt az 1-es pályán csúsztunk. Kihasználva az utolsó zárás előtti beszállási lehetőséget. A fő lifteknél délelőtt sokan voltak, de elhúztunk a csendesebb pályák felé. Ott jól lehetett pörögni.
A pálya minősége kiváló, karbantartott. 26 lift, 55 km pálya.
A hegyen sok wirt van, árak elfogadhatók. Egy főétel 800-1100 Dínár. A csebabcsicsa kiváló. 30 dekás (10 db.) sültkrumplival igazán laktató. Volt, hogy csorba (leves) után ketten ettünk egy adagot. Kevés hely kivételével mindenhol lehet bankkártyával fizetni.
Időjárás:
Többnyire gyönyörű napos időnk volt. Fagyott, vagy csak éppen ment át pozitívba a hőmérséklet. Kifogtunk ködös napot. Olyan sűrű volt a köd fent, hogy nem láttuk a pályát. Egy tányéros lift beiktatásával idő előtt igyekeztünk a kocsihoz. Nejem ment elöl, de nem láttam őt a következő tányértól.
Bérlet:
Kevés helyen lehet váltani, nem úgy mint Ausztriában. Legjobb weben kifizetni, és a mentett quar kóddal több helyen elhelyezett automatánál kinyomtatni. Így 5 % kedvezményt is adnak.
Nekünk a 9 napos nyugdíjas jegy így 53 ezer forintba (16900 SRD) be került személyenként. Ausztriában ugyanez (SKI Amade) 135 ezer Ft. Igaz ott nincs nyugdíjas jegy. Ez a kedvezmény kb. 20 %
Emberek:
A Szerbek kedvesek, segítőkészek. Szeretik a magyarokat.
Ami zavart, mindenhol szemét eldobálva.
A környéken sok kis vegyesbolt van. Jó áruválasztékkal, megfizethető áron. Nagy áruházat nem láttunk. Ha valaki este főzni szeretne, annak javaslom húsféléket vigyen magával. Mi csak mirelit csirkét tudtunk venni. Esténként nem volt kedvünk éttermekbe menni. Nem így terveztük. Így ellazulva, egy szál pólóban elborozgatva főztünk valami egyszerű vacsorát.

40 éve síelünk, Szerbiában most voltunk előszőr. Kellemesen csalódtunk. Úgy tervezzük, március 18.-án. újból megyünk 10 napra.

Ajánlom mindenkinek.
985229A2-E4CF-497A-9990-5F0648D6BDD4.jpeg
0ADD6D81-4BB6-482E-B64E-02ECC8606BBD.jpeg
459019E7-C6F2-4D62-A81B-625C38D9896C.jpeg
9867BA27-DFB7-4990-8102-98C7073C6B4E.jpeg
hasek
1 élménybeszámolót írt
1
4 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.03.03.
Február 23. és 26. között síeltünk 3 és fél napot Kopaonikon. Budapestről az odaút nagyon kényelmes tempóval, horgosi pénzváltással, egy-két rövidebb megállással a Čačak-Raška útvonalon 8 és fél óra volt (a röszkei kis határon semennyit nem kellett várni). Az utak többnyire jó minőségűek (a hegyi országutakon helyenként azért számolni kell a kőhullásokkal).
A szállás privát apartman volt, nagyon kedves szállásadóval, 5 km-re a síterep központjától. A reggeli feljutásokhoz az "ott alvós" napokon a taxit választottuk (800-1000 dínár között változott erre a távra az ár taxinként), délutánonként síbusszal mentünk vissza (fejenként 200 dínár, a retúr jegy 300), aminek alapvetően a nagyobb szállodáknál vannak "hivatalos" megállói, de kérésre gond nélkül megállt a szállásunknál is (csak be kellett kiabálni időben a megálló nevét). Egyszer reggel is megpróbáltuk a buszt, a szállásadó tanácsára és a helyiektől látva leintéssel próbálkozva, de aznap reggel háromból egy busz se állt meg - a helyieknek se, talán nem mi voltunk a bénák -, cserébe a sofőrök nagyon kedvesen visszaintegettek.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, az érkezés napján hullott pár centi friss hó, ami felfrissítette kicsit a tájat és a pályákat, utána 3 napig verőfényes napsütés, mínusz 4-5 fokokkal napközben, egyedül az utolsó napon ült felhő a hegyre, minimálisra csökkentve a látótávolságot. A pályákon és a pályák mellett is bőségesen volt hó, a hidegnek köszönhetően a minősége is kitűnő volt. A pályarendszer nagyon változatos, rengeteg széles pályával, amelyek nagyon jól kezeltek, jó alappal rendelkeznek, buckásodás egyáltalán nem volt jellemző (egyedül a szűkebb, könnyebb pályák, ahol sokan voltak, lettek összetúrva délutánra és kerültek elő jegesebb foltok, valamint a 19-es pályák aljában bukkantak elő kövek). Elég sokan voltak, ez főleg a központból a csúcsra induló 4-es és a legtöbb kék pályát kiszolgáló 7-es felvonónál jelentkezett, hatalmas sorok voltak gyakran, egyszer-kétszer belefutottunk 20 percnél hosszabb sorban állásba is, főként délelőtt, de más felvonóknál nem kellett sosem hosszasan várakozni. Az mindenképp megemlítendő, hogy bár a sorokban a tömeg miatt ment rendesen a léctaposás, de türelmetlenkedés, erőszakos tolakodás egyáltalán nem volt tapasztalható. A pályákon pedig egyáltalán nem volt tömeg, nagyon jól eloszlottak az emberek, sokszor senkitől sem zavartatva lehetett siklani (a széles pályáknak hála több helyen még délután is lehetett érintetlen ratrak nyomokat karcolni).
Számos étterem, hütte van a terepen, az árak üdülőhelyhez képest nem vészesek, átlagos magyar éttermi árakhoz hasonlók (helyiektől megtudtuk, hogy ez az utóbbi két évnek köszönhető, előtte kb. minden 40 (!) %-kal olcsóbb volt). Az adagok bőségesek, az ételek nagyon finomak (pljeskavica, házi, helyben sütött lepénykenyér kihagyhatatlanok), több helyen nyílt tűzön sülnek a húsok, olyan illatfelhőt árasztva, hogy kisebbfajta kínzás továbbcsúszni mellettük.
A helyi emberek általánosságban kedvesek, vendégszeretőek, közvetlenek, segítőkészek, ahogy az Európa déli részeire jellemző (pl. jóleső apróság - máshol ilyet még nem tapasztaltam -, hogy az amúgy nem túl bizalomgerjesztő tekintetű liftkezelők az ember kezébe adják a tányéros felvonót). Feltűnő az is, hogy a gyerekekkel nagyon jól és jó értelemben vett lazasággal bánnak. A kiszolgáló személyek többé-kevésbé beszélnek angolul vagy oroszul, de mutogatással bármi "megbeszélhető".
A hazaút saját magunknak köszönhetően kevésbé volt zökkenőmentes, bátor/amatőr/meggondolatlan módon az autópályás határátkelőt választottuk szombat este Röszkénél, röpke 5 óra alatt át is jutottunk.
Összességében nagyon pozitívan telt az első kopaoniki látogatásunk, szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó. Bár Budapesttől ilyen távolságban bőven vannak hasonló, sőt komolyabb méretű osztrák terepek, de van a Balkánnak egy olyan megmagyarázhatatlan varázsa, ami miatt visszavágyik az ember - biztos én vagyok a perverz.
balczerk73
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.02.18.
Mi Február 12-16 közt síeltünk Kopaonik területén. Mindenképp pozitívuma a síterepnek, hogy teljesen szabadon lehet élvezni minden szolgáltatását, semmilyen pandémia macerát nem kell elszenvednie a szabadságérzetért is síelni vágyóknak. A terület véleményem szerint kiváló pályákat foglal magában és nagyon jól síelhető. Egyenletesen tartalmaz minden nehézségi fokozatot. Fekete pályái nagyon élvezhetőek, különösen a 19-es jelölésűek.
Igaz sokan vannak, és a felvonóik sem nyugati színvonalúak, de ha jól időzítesz a kiemelt időszakban is átlagosan 5 perces sort követően fel lehet jutni a hegyre. Gasztronómiája nekünk nagyon ízlett, és ami pozitívumhoz tartozott, hogy szinte nincs ittas ember a pályákon! Ellenben a hütték bent füstösek, és akadt aki a felvonón is dohányzott :( . Időjárás kapcsán a mi 5 napunk is vegyes képet mutatott, voltak napsütéses időszakok, 2* kaptunk havazást, és 1.5 napig köd ült a hegyre. Hóminőséggel elégedettek voltunk, (hideg időnk volt, így porhó) én nem tapasztaltam követ a pályákon. A szállások tömegturizmus jellegűek, de sok az új appartaman lakás, és ennek megfelelően kell a területet értékelni. Ha megszűnnek a korlátozások nem feltétlen ezt választanám következő utamnak, de összeségében most emberibb jelleget mutatott, mint nyugat Európa.
viber-kep-2022-02-13-17-27-52-889.jpg
viber-kep-2022-02-13-17-26-18-159.jpg
viber-kep-2022-02-15-08-09-09-073.jpg
viber-kep-2022-02-16-16-10-49-844.jpg
viber-kep-2022-02-16-16-10-51-830.jpg
viber-kep-2022-02-17-20-49-25-605.jpg
viber-kep-2022-02-17-20-49-25-936.jpg
viber-kep-2022-02-13-17-26-18-009.jpg
viber-kep-2022-02-13-20-22-15-103.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-090.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-173.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-230.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-281.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-323.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-406.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-454.jpg
Slogery
5 élménybeszámolót írt
5
8 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.02.06.
Jan. 31-től febr. 4-ig síeltem itt egy egyetemi sítábor résztvevőjeként. Ez idő alatt volt részünk 2 nap szakadó hóesésben, sűrű ködben, ónos esőben, de napsütésben is. Érkezésünkkor is jó sok hó volt, erre a héten még jött kb. 30 cm, így igazi téli körülmények vannak most kint, ráadásul itt egész nap 0 fok alatt maradt a hőmérséklet, így a hóviszonyokra nem lehet panasz.
Ausztriához képest itt tömeg van, covid mintha nem is lenne, bár boltban, lifteknél van kint maszkhordásra felszólító tábla, senkit nem érdekel. A hatüléses Karaman greben felvonónál a legcudarabb időben is hosszú sor állt egész nap, ezen kívül a 21-es Krcmar-nál alakult még ki pár perces sor csúcsidőben. Pénteken, szikrázó napsütésben viszont mindenhol hosszú sorbanállás volt a jellemző sajnos.
A síterep egyértelműen kezdőbarát, haladóbbnak mondható pályák a 6-osak, 19-esek, 21-es. A pályák általában nem olyan szélesek, mint pl. Ausztriában megszoktuk és emiatt egyes részeken veszélyesen zsúfolttá válnak (pl. 21-es alja). Negatívum még, hogy más terepekhez képest itt érzésre többet kell felfelé botozni (pl. több lift kiszállójánál). A rengeteg hó ellenére a pályákon is voltak elvétve kövek, de néhány lift kiszállót (pl. Krcmar) mintha szándékosan szórtak volna tele kővel, annyi volt... A 4-es pálya tetején pedig, mielőtt szerteágazna, jókora jégfoltok voltak, az oldalirányba is lejtő pályán alig lehetett megállni.
Gasztro: Duboka 2 hütte a Krcmar felvonó aljánál egyértelmű kedvenc. Bár az 1 órai malaccal mi nem éltünk, a többi étel is kiváló, a 4 személyes tálat csak ajánlani tudom.
Összességében jókat lehet itt síelni, de pár apró változtatással, gondosabb pályakarbantartással, minimális tereprendezésekkel sokat lehetne javítani még.
P-20220131-104301.jpg
P-20220201-071709.jpg
P-20220201-113730.jpg
P-20220201-122431.jpg
P-20220202-121624.jpg
P-20220202-124023.jpg
P-20220202-143326.jpg
Bőséges grilltál Kopaonik síterepén | Fotó: Slogery
P-20220204-101458.jpg
P-20220204-102121.jpg
P-20220204-115418.jpg
P-20220204-120508.jpg
P-20220204-171358.jpg
Szaturnusz
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.01.27.
2022. január közepén síeltünk Kopaonikban. A pályarendszer mellett azért döntöttünk, mert nem volt szükséges ide semmilyen igazolás vagy teszteredmény, s köszönettel olvastuk több síelő társunk általában pozitív véleményét!
Röszkénél a kishatáron keltünk át egy perc alatt, s rendkívül kedvező árfolyamon váltottunk dinárt Horgos központjában a „BOX” nevű pénzváltóban. 10 %-kal kedvezőbb volt az árfolyam, mint ahogyan Békéscsabán váltottak volna. Az autópályán Čačak-ig könnyen eljutottunk, innen Kraljevo-ig volt nagyobb forgalom, ezután Raška város irányában már könnyedén elértünk Kopaonik elővárosába.
Szállásunk az L&N Apartmani Kopaonik-Milmari Resort-ban volt. Egy most is bővülő apartmanház egyik új építésű szobájában laktunk, amely kiválóan fel volt szerelve. A komplexumban reggelizni és vacsorázni tudtunk a Nacional étteremben, az ételek számunkra nagyon ízletesek voltak. A 7 napos bérletet az első sínapon vettük meg a Kraljevi Čardaci Hotel „alagsorában”, a szerencsének köszönhetően csak 10 percet sorban állva. A bérletet lehetséges 5%-os kedvezménnyel interneten előre megvásárolni ( https://shop.skipas.rs/en/ ). A kártyákat több telepített boxban is át lehet venni.
Az apartmanház előtt egy nap kivételével volt szabad parkolóhelyünk, így innen indultunk a Sunčana dolina parkolójába, ahol mindig volt helyünk. A parkolás ára 500 dínár volt naponta.
A síelésünk során szinte végig sütött a nap (egy délelőtt volt ködösebb idő a pályarendszer egyik felében) és általában hideg volt, többször erős szelet is kaptunk. A pálya minősége végig kifogástalan volt, nagyon ritkán lehetett tapasztalni enyhébb buckásodást vagy jegesedést. Ennyire jó minőségű pályákkal még a nevesebb osztrák vagy olasz rendszerekben sem találkoztunk. A sziklás hegyláncok hiányoztak, de a havas fenyvesek a legszebb panorámát varázsolták elénk. A pályák főleg a kezdőknek lehetnek sokáig élvezetesek, egy idő után számomra (alsó középhaladó tudással) már unalmasak voltak. Örvendetes, hogy sokan tanulnak síelni, rájuk célszerű alaposabban odafigyelni.
A rendszer talán legkritikusabb tényezője az volt, hogy számos alkalommal alakult ki hosszú sor a felvonóknál (Sunčana dolina, központi rész, 21-es, 6-os pályák alja). S itt ekkor művészien megindult a kifinomult tolakodás, ahol minden egyes centiméterért gigászi küzdelmet szükséges folytatni. Két alkalommal találkoztunk az ingerküszöböt megközelítő tolakodó csoporttal, valahogyan mindenki hozzászokhatott már a 15-20 perces sorban állás nyugodt, taktikus helyezkedéseihez. Célszerű 9 óra környékén kezdeni, s a hosszabb sorokat logikusan kikerülve lehetséges a folyamatos felvonózás és síelés.
Maszkot szinte senki sem viselt. A tolakodás és az étkezések során is könnyen össze lehet szedni napjaink betegségét, amit mi konkrétan el is kaptunk. Hangulatosak a hüttéik, az árakban nagy eltéréseket is lehet tapasztalni, de a drágábbak esetében sem szükséges kétségbe esni. Mindenütt könnyen szót értettünk a helyiekkel, a szerb emberek meglepően kedvesek! Meglehetősen sokan dohányoznak, de ha a finom ételekre koncentrálsz, akkor elviseled. Kedvencünk a vargányás csorbaleves lett.
Ha kulturálisan is vágyik valaki érdekességre, akkor mindenféleképpen célszerű Novi Pazar városát meglátogatni. Célszerű a boltokba is benézni, meglepően kedvező árakkal lehet találkozni. Hazafelé a megszokott útvonalon könnyed vezetéssel érkeztünk Horgosra, ahol a kishatáron az átkelés 3 percet vett igénybe.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat! Legközelebb is jövünk vissza 3-4 napos síelésre az időjárást előre figyelve!
271886572-320186776701190-6027744939115960705-n.jpg
272074858-910274919683680-100769054377979630-n.jpg
271903057-383527640201682-9030687168600918931-n.jpg
272043317-1057570381753497-4576103518685603187-n.jpg
272379203-1326834464482184-8330494835833204758-n.jpg
272231678-2526413350822981-5001888058929682523-n.jpg
272099730-1542678266125826-3897154231506431659-n.jpg
271904151-3410122525778125-1794233053834400857-n.jpg
271957277-1125694844906898-8316192113214505784-n.jpg
272237720-1000921167166136-8640327687166987760-n.jpg
272433145-725987508382153-4949837256724048345-n.jpg
272268519-634766024463817-45037866292735285-n.jpg
271947572-976572383294939-1130128351123310844-n.jpg
272424292-4539466209509682-6189780097958762934-n.jpg
271898307-514900646719910-6740519105442463770-n.jpg
dkalics
1 élménybeszámolót írt
1
2 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2022.01.18.
Sziasztok,

Mivel nagyon sokat nyertem a többiek tavalyi beszámolójából, igy úgy gondoltam tartozom annyival, hogy én is megosztom a tapasztalataimat Kopaonikról. Az utazás 2021.12.27-30. között zajlott.

Azért választottuk ezt a helyszint, mert nem igénylik a nyugati oltást és mert Szegeden lakunk, igy ugyanolyan messze volt nekünk, mint egy osztrák vagy szlovén pálya. Plusz nem akartunk elszállni az anyagiakkal.

Az út:

Mi a röszkei kishatárt választottuk, mely kifelé kb. 10 p várakozást igényelt, hazafelé sajnos 2 órát (az okát nem tudjuk, egyszererűen nem haladt a sor). Se ki, se befelé semmit nem kértek a személyin kivül.
Az út nagyon fasza egészen Cacak-ig autópálya van, mely elég nyugalmas és nagyon jó minőségű. Oda-vissza talán 6-7000 ft volt a dija. Ez volt a jobbik fele az útnak
Az autópálya után (ajánlás alapján) Raska-nak mentünk, mely további 140 km de 3 órás út. Sajnos lépésben lehet haladni, mert faluból faluba vezet az út. Érdemes betartani a seb korlátozást, mert itt szeretnek méregetni. Hosszú és lassú, de szép helyeken vezet végig.
Szerencsére nem esett akkoriban friss hó, igy nem kellett lánc egyáltalán az utak szárazak voltak. Összességében 6 óra alatt leértünk.

A szállás:

Bookingon vadásztam a legjobb ajánlatot. Nem volt szükségünk ellátásra, igy egy apartmanra esett a választás, mely 6-7000 Ft fejenként összegbe került, de cserébe egy nagyon felszerelt, szép apartmant kaptunk, gyönyörű kilátással a szomszéd hegyekre és szerintem a koszovói hegységekre. A szállás az alábbi volt: Apartman Sunset Milmari Kopaonik M10. Csak ajánlani tudom.
Kb 12 perc a pályától, van sok kisbolt a közelben és nagyon jó éttermek is.

Pálya:

Nálunk kb 90 cm hó volt a pályákon, mindig rendbe voltak téve és jól csúszhatóak voltak. 43 km pálya volt nyitva. Nekem ez maga volt a megváltás a MO-i pályák után. Meg is vettük az egész napos bérleteket, melyben 8-16-ig és 18-22-ig lehetett csúszni. Este két pálya van nyitva, szerencsére kevesebben vannak és általában ratkakolják az esti nyitás előtt. Boldogök voltunk a körülményekkel.
A két teli nap (nappali + esti csúszás) ára kb 24000 Ft + volt csak egy esti csúszásunk az kb 8 ezer ft. Nem kérnek semmilyen oltást a bérletvételnél.

Fizetés:

Fel kell készülni, hogy sok helyen nem fogadják el a kártyát, igy csak kp-vel lehet fizetni. Szerintem ajánlatos felszerelkezni dinárral. Mi Horgoson a pékség mellett váltottunk. Ott votl a legjobb a környéken.
Az árak olyanok, mint itthon. Mind az éttermek és a kisboltok is. Egyátalán nem itthoni turista árak vannak.
Ha nem pályaszállást foglaltok, akkor autóval tudok a pályára menni. Itt át kell haladni egy környezetvédelmi területen és naponta 300 dinárral (900 fttal) vámolnak le napközben. Este már nem kell fizetni.

Parkolás:

Érdemes fizetős parkolót találni, mely 500 dinár (1500 ft / nap). Vagy tényleg olyan helyre parkolni, ahol nem tiltja a tábla. Nagyon sok autót összeszedtek tilos parkolás miatt, mig ott voltunk.

Nyelv:

Hát ez a nép még nem igazán találkozik külföldiekkel, igy nem beszélnek angolul. De mutogatással sok mindent el lehet intézni. :)
Főleg szerbek, románok vannak. Néhol egy-két görög és magyar.
Egyébként nagyon vendégszeretők, jó házigazdák.

Nekünk nagyon tetszett Kopaonik. Biztos, hogy visszatérünk még hamarosan. :)
IMG-20211228-085432.jpg
IMG-20211227-150656.jpg
20211228-120635.jpg
20211228-135250.jpg
20211228-140112.jpg
20211228-140132.jpg
Steve33
7 élménybeszámolót írt
7
8 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2021.04.07.
2021.03.26/27. - Kopaonik

+15 fokban, napsütésben, pólóban pakolom a sícuccokat a kocsiba, majd száraz utakon havat az utolsó 30km-ig nem is nagyon látva utazunk Kopaonik-ig……nem is lehetne nagyobb a kontraszt a mostani túra és a februári lengyel freeride túra preludja között, amikor -15 fokban a hegyekben havazásban érkeztünk. Azért a Kopaonik-hoz felvezető szerpentin úton úgy 900m-től már látszott az előző napi havazás, majd kb 1200m-től masszív hófalak között autóztunk szállásunkig. A kontraszt ebből a szempontból is hatalmas, itt látszik igazán mennyivel havasabb volt ez a tél délen, mint északon.

Péntek reggel már korán neki indultunk, a fenyvesek még behavazva csillogtak a felkelő nap fényében. A pályákhoz közeli részek természetesen már le voltak járva, de az erdőkben még nagyon sok érintetlen útvonal volt. Erre a napra még gyenge mínuszokat írtak napközben is, de a márciusi napsütés már nem viccel és a szélvédett helyeken kifejezetten meleg lett. A nap közepére a délies lejtők így még az erdőkben is felpuhultak.

Én alapvetően inkább a klasszikus értelemben vett „szarabb” időt szeretem, ha már freeride-ról van szó, de azért igyekeztünk feltalálni magunkat ebben a napsütéses időben is. Mivel a pályarendszerben vagy 5-6 csúcsra visznek fel a liftek, sokáig sehol nem időztünk, hanem szép sorjában haladtunk az ígéretes hegyoldalak megcsúszásával.

Délutánra jutottunk az előzetesen szintrajz/google earth alapján számomra legígéretesebb útvonalaihoz: némelyikhez a beszálláshoz majd a pályákhoz való visszajutáshoz is tartozott egy kisebb túra, ezért bíztam benne, hogy ezek még érintetlenek lesznek.

Az induláshoz készülődve viszont egy pár fős túrasí csapatba botlottunk, akiket lázasan videóztak, egy hatalmas bár kissé oldschoolnak tűnő kamerával. Amíg 3. társunkra vártunk a csoport vezetője leszólított minket, hogy látja mi is erre készülődünk, így ha van kedvünk tartsunk velük.
Egy ilyen invitálásnak idegen terepen nehezen mond az ember ellent, ráadásként közben kiderült, hogy 3. társunk a pályán később tért le, így végül is előttünk jár.

A beszállót pár perc alatt elértük és már csúszhattunk is a gerincen, lejjebb viszont várt még ránk vagy 30m szint megmászása, ami cseppet sem volt könnyű, mivel comb középig érő laza hóban kellett utat törni. El is fáradtunk mire felértünk, úgyhogy jól esett a pár percnyi szusszanás és beszélgetés vezetőinkkel. Innen visszanézve útvonalunkra, végre a monitor után élőben is szemügyre vehettem a kinézett nagy katlant. Persze a helyieknek nem kellett bemutatnom, mondták is hogy a következő körben akkor csússzuk meg azt is együtt.

A kis pihenő után, egy nagyon hangulatos, még érintetlen mezőkkel tarkított lombhullató erdőn keresztül csúsztunk vissza a pályához. Az érzésről mindent elmond, hogy kurjongatásunktól volt hangos a völgy :)
A liftnél teljes lett csapatunk, gyorsan neki is vágtunk a következő körnek, nehogy lecsússzuk az utolsó liftet, amivel vissza juthatunk a hegy parkoló felöli oldalára.

A hegytetőn egy 6-8 perc sétával kezdtük ezt a kört. Már a beszálló is nagyon ígéretes volt, mert csak a távolban futott 1-2 nyom a szinte érintetlen hegyoldalon……de az indulás után arcunkra fagyott a mosoly, délután révén a már árnyékba került keleti hegyoldal elkezdett visszafagyni így élvezhetetlen lett :(
Mentendő a helyzetet, gyorsan átcsúsztam a katlan napos oldalára...na ez már igen, bár tavaszias a feeling, de nagyon is élvezhető. 🙂 A völgy aljához közeledve elértünk pár fa istállót, melyek mint megtudtuk, a háború alatt a csempészet bázisai voltak, ahova a járást már maguktól ismerő szamarak hordták a szajrét Koszovóból.

A völgyben futó patak már csak pár percre volt, ahonnan egy 20 perces fókázással/sétával jutottunk vissza a liftekhez. Egy hosszú nap igazán klassz befejezése volt ez a kör, nem igazán volt szükségünk altatóra az este.
A másnapra már igyekeztem előre készülni, főleg fejben, mivel igencsak meleg, napos idő+hétvége kombo várt. Kinéztünk pár meredek északi erdős hegyoldalt, bízva abban, hogy még pár jó kör belefér délelőtt. A kezdés igen bíztató volt, de csúszásról-csúszásra egyre nehezebb lett a hó a fákról olvadozó hó miatt, így sokáig itt sem volt érdemes maradnunk, bár ez a ritkás nagyfás erdő nagyon is marasztalt volna még.

Ez után az idegek próbája jött el számomra: a lifteknél hatalmas hétvégi tömeg, léctaposással, vállazással, de a megpróbáltatások után a lefelék sem hozták magukat, mert nagyon is tavaszias állapotok uralkodtak el. Mondtam is a társamnak, együnk valamit aztán induljunk haza, mert ebben így nincs semmi, amit élvezni tudnék.

De ezután megcsúsztunk egy déli lejtőt, ami már előző nap is megolvadhatott az erős napsütésben, és már egész kompakt ezáltal gyors volt a lankás hegyoldal ellenére is.
Miközben haladtunk a kiszemelt étterem felé, még egy hasonló déli lejtő esett útba…ekkor már tudtam, hogy az ebéd számomra kimarad, irány vissza az előző napi katlanhoz.

Most egy másik oldalról túráztam ki a lapos hegygerincen. Csak egy 50-100 métert távolodtam el a pályáktól és egy másik világba csöppentem: érintetlen havas táj, csend….nyugalom. A korábbi „ideg” elillant, már nem siettem, gyönyörködtem a tájban, még egy szelet müzlit is elmajszoltam gondolva a lecsúszás után rám váró fókázásra, aztán lassan nekiindultam, az érintetlen hómezőknek. A felső része egyszerűen pazar volt, a hóréteg teteje kicsit kilágyult, de alatta még kellemesen laza volt a hó. A katlan alsó részén persze már igen fogós volt a hó, meg is tréfált párszor :)

Lenn a völgyben már nagyobb robajjal zúgott a patak, ahol előző nap még simán átkeltünk, most már körülményesebb volt az átjutás. Átszerelés, majd kis fóka a liftekig. Egy lélekkel sem találkoztam ebben az utolsó körben, és bizton állíthatom más emberként tértem vissza, ha nincs ez a túrásabb kör aznapra, bizony hiányérzettel indultam volna haza.

A hazaút is nyugisra sikeredett, egészen a határig ahol a beléptetés kissé nehezen ment. Ahány határőr jött, mind más papírokat kért: elsőre negatív PCR-t, a következő korábbi pozitív PCR-t. Én az augusztusig érvényes védettségi igazolványom adtam oda első körben, de az sem volt nyerő, elő kellett túrnom a régi pozitív PCR-t. Egyikünk még nem esett át a betegségen, neki volt 1db 72 órán belüli negatív PCR-e, de ez végül nem lett elég. Vagy jó 20 perces adminisztráció következett, házi karantén megállapításával. Mivel már volt időpontja a 2. PCR tesztre, szerencsére hamar levették róla a rontást :)
IMG-20210326-093449.jpg
20210326-134839.jpg
20210326-134953.jpg
20210326-142059.jpg
20210326-140341.jpg
20210326-145410.jpg
20210326-145414.jpg
20210327-101501.jpg
GH010366-1616923202920.JPG
GH010366-1616923257850.JPG
GH010366-1616923291824.JPG
GH010366-1616923342966.JPG
GH010366-1616923354166.JPG
GH010366-1616923420520.JPG
GH010366-1616923453572.JPG
GH010366-1616923458504.JPG
GH010366-1616923482653.JPG
GH010366-1616923556819.JPG
GH010366-1616923695611.JPG
GH010369-1617015907225.JPG
GH010370-1617015177039.JPG
GH010370-1617015246783.JPG
GH010370-1617015411206.JPG
GH010372-1617014761998.JPG
GH010374-1617014537695.JPG
IMG-20210326-093435.jpg
IMG-20210326-093513.jpg
IMG-20210326-143849.jpg
IMG-20210326-144959.jpg
IMG-20210326-174841.jpg
IMG-20210327-113949.jpg
IMG-20210327-132741.jpg
IMG-20210327-145031.jpg
IMG-20210326-002317.jpg
IMG-20210326-081514.jpg
IMG-20210326-072322.jpg
Lalo85
7 élménybeszámolót írt
7
7 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2021.03.30.
Sziasztok!
Hirtelen ötlettől vezérelve egy hete egy bevállalós arccal és két haverommal úgy döntöttünk, hogy elautózunk Kopaonikra csúszni pár napot.

Meglepően modern felvonórendszere van a terepnek többek közt wifivel, ülésfűtéssel, plexi védőburkolattal ellátott 6 fős ülő felvonók. A hely maga egy freeride paradicsom, ahogy az első két nap után kitisztult az idő, csak pályán kívül másztunk, és csúsztunk végig. Első két nap a 21-es felvonó környékén az erdőben pörögtünk rengeteget a rossz látási viszonyok miatt, ezen a részen gyakorlatilag mindenhol mi húztuk az első nyomokat. Jópárszor jártunk úgy, hogy nagyon besűrűsödött az erdő, emiatt meg kellett állnunk, vagy oldalazni, lendület elfogyott, és derékig süllyedtünk minden egyes lépésnél. Volt, hogy 10 méter megtétele 20 percig tartott....Csütörtökre jó idő lett, inentől kezdve 19-es felvonó környékén voltunk egész nap, többször felmásztunk a 10-es felvonó melletti kis csúcsra, és innen kezdtük a freerideot. Hatalmas élmény volt, nagyon finom porhóval, ideális meredekséggel, nagyon élveztük.

A hütték alpesi viszonylathoz képest nagyon olcsók voltak, csevapot, plejskavicát mindenhol lehetett venni, hatalmas adagokat adtak. Nagyon sokan beszédbe elegyedtek velünk a helyiek közül, barátságosak voltak, és az esetek nagy részében jól beszéltek angolul, illetve volt ahol németül. A pályák színezése és azok nehézsége elmaradt az általunk megszokottaktól, jópárszor kellett botozni sajnos. Meglátásunk szerint ami itt fekete, az az Alpokban piros, és így tovább mindig egy színnel lejjebb. Kedd-szerdán azon nevettünk, hogy Eplényben többen vannak a kamerafelvételek alapján, mint itt, rengetegszer rögtön a szőnyegig csúsztunk. Csütörtökre már többen lettek a szép idővel, de az sem volt még zavaró. Péntekre viszont brutál tömeg lett, a forgalmasabb, szűkebb piros pályákon már kora délután félméteres buckák és jég képződött, jópár horror esést néztük végig. A sítudás szintje és az egó fordítottan arányosan korreált egymáshoz, emiatt aztán volt dolga a hegyimentőknek.

Mint pályarendszer annyira nem fogott meg, de a freeride rész, az olcsóság, az ételek, az emberek jófejsége, és a rerlatív közelség okán azt beszéltük, hogy hasonló hóviszonyok esetén hétköznap nagyon megéri eljönni pár napot szűzhavazni ide bármikor.
IMG-20210325-150640.jpg
IMG-20210325-151801.jpg
IMG-20210325-113041.jpg
20210324-170947.jpg
20210323-133556.jpg
20210323-144743.jpg
20210323-102531.jpg
20210322-185820.jpg
Tódy Roland
1 élménybeszámolót írt
1
3 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2021.03.21.
Sziasztok!

2021.03.14-én indultunk vasárnap! Tegnap azaz 2021.03.20-án jöttünk haza. 5 napos síbérlet, 43.000ft-ér, szállás, ellátás, extra kívánságok, éjszakai síelés egy nap, minden nap a szállásadónk vitt a pályáig. (10Euro/nap)

Egy napon, ugye vasárnap mentünk, csütörtökön nyitva volt szinte az összes pálya! Ezen a napon a szállásig sikerült besíelnünk... ;-) Hatalmas élmény volt, úgy, hogy egyáltalán nem mondanám pályaszállásnak, a 6 éjszakás otthonunkat! Villa Kostic volt az lakhelyünk, nem messze a sícentrumtól. Kicsit nehezen találtuk meg, de a végére meglett. Picit visszaugranék az elejére, féltünk itt a lezárások miatt elindulni is, de hála istennek meggyőzött a síelő társam, hogy menjünk! Ezúton is köszönöm Asztrik!

Kifelé menet, kb 6 percig tartott a határátlépés, mindkét oldalon összesen! Rendben lejutottunk, elfoglaltuk a szállásunkat, minden rendben volt! Ár-érték arányban, kiváló választás volt! Vettünk egy 5 napos bérletet, 43.000ft-ért, illetve egy éjszakait, 20 euróért. Szerbia, mint a hírekben le volt zárva, ja neeeeeem!!! Étteremben ebédelünk, se maszk, se semmi nem kellett, sőt, mint ahogy az egyik képen látszik bakancs nélkül, zokniban voltam az étteremben!

Az árakról annyit: olcsóbb a hegyen a hütte, mint Budapest! Jó minőségű, karbantartott pályák, kellemes kék-piros Lankás és fekete meredek is van a felhozatalban. Mindenki megtalálja a magának megfelelőt! Éjszakai síelés, nagyon jó hangulatú jó minőségű pályákon! Kielégítő tájékoztatás, semmi túltelítettség, az 5 nap alatt, ha 3 percet kellett várni összesen a felvonókra, akkor sokat mondok!

A szállásunkon a vendéglátók, olyan vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot, amivel a világban ritkán találkozni! Le a kalappal! 10-es skálán 11! És ez nem vicc! Eltelt az ottartózkodásunk, 4 évszakos gumikkal, nem sikerült kijönnünk az apartmantól, de sebaj! A vendéglátóink, ezt is megoldották! Kis föld szórása, taligával és máris kijöttünk!

Hazafelé a hegyről lefelé, fekete közúton jöttünk, majd 110km után az autópályán végig tudtunk jönni gyorsan, annyira gyorsan, ha mennétek Szerbiába, akkor tudjátok hogy 139-től 149-ig 5000dínár, 149-159-ig 10.000dínár, 159km/h felett pedig bíróság! Engem 143.2km/h-val mérték be. Autópályavégén ki is vettek a rendőrök. Rendesek voltak, engedték hogy forintban, középárfolyamon kifizethessem!

Hazafelé Röszke felé jöttünk, ott 1h 15 percbe telt, mire sorra kerültünk. De mikor odaértünk, elkérték az okmányokat, vámosnak fel kellett nyitni a csomitartót, aki megkérdezte: - mit hoz uram? Én csak annyit mondtam; síelni voltunk! Erre ő: oké viszlát! Se testhő, se semmi sem! (még jó hogy le van zárva az ország) Visszakaptuk a rendőrtől irataikat és már itthon is voltunk! Szuper élmény volt! Jól éreztük magunkat.
Csiki
6 élménybeszámolót írt
6
19 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2020.03.07.
Március első három napján síeltünk Kopaonikon. Szombaton mentünk el, Tiszasziget fele (5 perc alatt átjutottunk), majd végig autópályán Preljináig. Onnan pedig lassabban, de jó minőségű úton Josanicka Banja fele, innen kissé rosszabb minőségű az út vezet fel a hegyre. Visszaúton Raska fele mentünk, nem bántuk meg, ez a gyorsabb út, kevesebb faluval. Ekkor a régi röszkei átkelőt választottuk, ahol semennyit se vártunk. A tiszta menetidő Szeged-Kopaonik között 6,5 óra. Nekünk nem a centrumban, hanem lejjebb a Vikend telepen volt a szállásunk, így minden nap áthaladtunk a nemzeti park kapuján, ahol 300 dínárt kell fizetni naponta, de némelyik őr elfogadta az előző napi nyugtát is.

A szállásunk kiváló ár/érték arányú modern apartman-komplexumban volt (Milmari). Ajánlatos befizetni legalább reggelire (nagyon változatos, finom és bőséges volt). A centrumban lévő parkoló (a Konaci és a modern parkolóház között) napi 500 dínár. Lehet menni sibusszal is, ami oda-vissza 300 dinár.

A sipályákon kissé olvadt volt a hó. A (ülő)felvonók modernek és gyorsak, alig kellett várakozni, az utolsó nap azonban a szél miatt csak 2-3 ülős működött, így akkor 5-10 percbe telt a beszállás. A pályák többsége lankásabb, családias jellegű, kissé rövid. Aki hosszabb pályára vágyik, érdemes felmenni a csúcsra (a Páncsicsra) és onnan a hegygerincen egészen a Suncana Doliná aljáig csúszni. Véleményem szerint családi síelésre kiváló Kopaonik, mivel sok a kék pálya és 4-6 fős ülős felvonókkal szinte az egész pályarendszer besíelhető.
bgyenge
2 élménybeszámolót írt
2
10 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2020.03.01.
2020.02.28-án jöttünk négyen Kopaonikra. A régi úton jöttünk. Esőben. A hegyi menet elején rendőrök állítottak meg, hogy kötelező felrakni a hóláncot. Egy kis bénázás után odajött egy srác és segített felrakni. 1000.-Dinárba került. Fent kiderült, hogy tényleg kellett. Olyan hóvihar volt, hogy volt olyan szakasz, amikor tényleg 0 látótávolság volt. Szerencsére azért sikerült eljutni a Pánovic Apartmanba. Ez kb 5 km a centrumtól és a Nemzeti Parkon kívül van. A bejáratnál 300.-Dínárt kell fizetni, de nekünk csak egyszer kellett. Van aki minden belépésnél fizet. Egy kicsit kaotikus. Mint a parkolás is. A parkolók hamar megtelnek. Kintebb ingyen, beljebb (a tányéros felvonónál) 500.-Dínár/nap. A centrumban 900.-Dinár/nap. A hóminóség az eddigi két napban kiváló volt az idő nem különben. Első nap taxival mentünk a centrumba, mert nem volt még bérletünk, ez 700.-dinár volt, vissza ugyan annyi. Szombat lévén sokan voltak fél óra sorban állás után meg volt a négynapos bérlet. A kasszánál fényképet csináltak. Kártyával fizettem. Bérletárak a honlapon. Utána csatolás és újabb fél óra sorban állás után jutottunk fel. A fenti részeken már eloszlott a tömeg. Vasárnap már jóval kevesebbet vártunk. Lent max 10 perc, fent gyakorlatilag 0 perc. Délután 3-ig síeltünk, a pályák tartották magukat. Folyt.köv. hétfőn.
Ma egy kicsit melegebb volt az idő, ezért már dél körül vizesedtek a pályák. Hétfő reggeli indulás sem volt zökkenőmentes. A ház parkolójába egymás elé állnak a kocsik. Szélvédőre telefonszám. Van aki persze nem rakja ki ezért szívatja a benti, indulni készülőket. Duda folyamatosan, mi meg csak lesünk. Ma sem kellett fizetni Nemzeti Parki belépőt, a parkolóban simán volt hely. 1-es, 1b szinte használhatatlan volt. A fenti (pl.21-es) pályákról a 10 m/s -os szél lefújta a havat, ezért azok jegesek voltak. Lentebb a 4-es,6-os7-es, 8-as elfogadható. Legjobb hó a 3-ason volt. Az oktatási módszerekhez való hozzáállás egy kicsit mások, mint az alföldön. Óvodás csoport fegyelmezetten csúszott, felvonózott. Elég fura volt látni, hogy 5 éves gyerekek mindenben szót fogadnak oktatójuknak. Le sem ért a lábuk a négyes beülősben,idegen, nyelvet sem beszélő felnőttekre minden további nélkül rábízta a gyerekeket oktatójuk. Délben beültünk egy hüttébe. Helyi specialitást ettünk (plejeskavica pitában) 400.-Dínárért. Fizetésnél a pincér adott 60.-Dínár "borravalót", mert nem tudott visszaadni.... Ilyet sem tapasztaltam még. A hüttékben egyébként tényleg mindenki dohányzik. Vágni lehet a füstöt. Azért alkalmazkodtunk, régebben nálunk is így volt. Folytatás kedden.
Ma, kedden (03.03.) meleg időre ébredtünk. 1400 m-en 5 fok volt reggel.
A házunk környékéről szép lassan el kezdett olvadni a hó, az úton egyáltalán nem volt. A centrumba menet most megállítottak a Nemzeti Park bejáratánál és fizetettek velünk 300.-Dínárt. Más volt szolgálatban, mint előző két nap. Mikor megálltunk kikerült minket egy Audis, a jegyszedő kiugrott és lefényképezte a rendszámát. A centrum nyilvános parkolójában volt szabad hely, ára 500.-Dínár/nap. A meleg és a szél megtette a hatását. Fent is 3 fok volt. A pályák egy nap alatt is iszonyúan sokat romlottak. Nem mentek a felső pályák felvonói, mert 25 m/s szél volt. 1,2,3,7,14 -es pályák mentek. A felvonóknál 20 perces sorok alakultak ki. Iszonyúan lassan mentek a liftek, nyilván a szél miatt. Délben az 1-t is lezárták, ettől függetlenül, még így is "kisíeltük" magunkat.
Fent a 7-es pálya kiszállójánál fiatal marketinges lányok vörös forralt borral invitáltak a hüttébe. Kipróbáltuk, megérte. Két kávé, két szendvics, egy hambi, két kis sör, egy adag palacsinta (2 db) 2500.-Dínár
Mindösszesen: valószínű, hogy vissza fogunk jönni a cimborákkal, de ha mindent összevetek: utazás (+), szállás megközelítése (-), infrasruktúra (-), kirándulási lehetőségek (-), utak állapota (-), parkolás (-), bérletváltás (-), pályák állapota (+), dohányzás (-), helyiek kedvessége (+), biztonság (+), pályarendszer (+), éttermi árak (+),
ár-érték arány (+).
Nekem továbbra is Bohinj (Vogel) az első a fentieket figyelembe véve. Vége.
bombardino
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2020.02.29.
2020.02.22-27-ig voltunk Kopaonikban.
Az időnk kellemes volt. A csúcsok közelében olykor szeles, felhős, de napsütésből sem volt hiány. A nem túl hideg idő délutánra meg is tette hatását, az alsóbb régiókban már kásás buckás pályákon lehetett csúszni.
Érdemes nyitásra a felvonókhoz érni. Szenzációs első 1-2 órákat lehetett csúszni.
Az úton, ahogy már előttem is említették szemét mindenhol. Viszi a szél a műanyag mindent.
A home Elenában laktunk, a csapat másik része a Vila Poparaban.
Mindkettő kellemes apartmanház.
A Poparában több stúdió/apartman is található, valamint itt van étterem is. Reggeli 1400 ft/fő. Innen autóval lehet eljutni a sífelvonókig, boltig. A bekötő út a főúthoz kb 1 km.
Első reggel időben indultunk sízni, de a tájékozatlanságunk miatt 11-re értünk fel a csúcsra. A bérleteket érdemes már az érkezés napján megvásárolni, útközben megállni a centrumban, mivel:
Síbérletet nem lehet minden, még a nagyobb, parkolóval rendelkező felvonónál sem venni. Ehhez be kell menni a központba, vagy anak közelébe (Hotel Putnikban 15 óráig). Aki nem a center közelében lakik, át kell haladni autóval a 3 eurós zónán.
A sílift kezelők enyhén szólva barátságtalanok.
Az 1-es, 4 személyes beülős liftnél a feleségem a már megváltott bérletével nem engedték felülni a felvonóra túrabakancsban. Leállították a liftet és szerbül kiabált a kezelő. Csak léccel, vagy Boarddal lehet fölszállni. (A boardot lehet kézben is vinni!?-ezért nem értem a hozzáállást.) Később láttuk, a többi ülősnél felengedték a túrázókat.
A bérlethez csatolt fényképeket ellenőrzik, a fiamat kiszedték a sorból, mert nem stimmelt a kép. Ugyanúgy hívják mint az engem, összecseréltük a két bérletet, lévén azon csak a vásárlás dátumát és a nevet tüntetik föl. Szerencsére épp együtt voltunk, ki tudtuk cserélni.
A pályákon rendészek figyelnek, a száguldozókat, rosszalkodóakat fegyelemre intik.
A bérlet visszaváltása szintén nem egyszerű. 15 óra után az értékesítő pontok zöme bezár, a központban lehet a kaukciót (500 dínár/bérlet) visszakapni. Aki viszont vissza szeretne csúszni innen az 1-es liftnél hagyott autójához kellene felvonóznia egyet.
A bérlethez (már a 4 naposhoz is) mindenkiről! fényképet kérnek. Elég egy telefonon bemutatott akármilyen családi kép, amit lefotóznak.
Felnőtt bérletet váltatnak már 12!!! éves kortól.
A liftek aljában egy-két helyen van toi-toi wc. Sőt a hüttékben is néhol csak egy, koedukált wc található. Volt, ahol az is zárva volt.
A lifteknél jellemzően 2-10 perces sorok alakultak ki, figyelni kellett a központban, ahonnan 3 felvonó is indul, mikor merre érdemes indulni. Jellemzően a 6, 19, 21-es felvonóknál kevesebben voltak. Ezek induló állomásai a központtól távolabb esnek.
A pályák nagyon kellemesek. Karbantartással sincs gond, szinte az összesre eljutnak naponta esetleg, 2 naponta a rartakok.
Ár-érték arány nagyon jó, 2/3-a, vagy még kevesebb a bekerülése az osztrák, olasz síeléshez képest, mind szállás, mind síbérlet.

Összességében, ha már megismerkedett az ember az itteni sajátosságokkal egy kellemes síterep, valószínűleg visszatérünk.
forgetegl
1 élménybeszámolót írt
1
4 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2020.02.24.
Mi most voltunk 2020. 02. 20-23 között Kopaonikon. Kiváló időjárás volt, az utunk mondhatni végig sima volt. A szerpentin elejénél viszont elkezdett esni a hó és megállítottak egy havasabb résznél, hogy felrakják a hóláncunkat. Mi hagytuk is magunkat és jó pár ezerrel legomboltak minket. Aztán persze mikor beértünk Kopaonikra láttuk, hogy kb senkin sincs hólánc és a terep sem indokolta.. Szóval mondhatni jól átvágtak... Szállásunk a Dvori Apartmanban volt (centertől kb 5 km-re.). Számunkra megfelelő volt, öneállátásban voltunk. Csak egyik este mentünk el kajáni a közeli Bernard étterembe, ami mind mennyiségben, mind ízre kiváló volt.
3 napot sieltünk. A parkolás a center körül mindenhol fizetős, mi a parkolóházban álltunk meg, ott 900 rsd/nap volt a díj. Onnan kb jó 3-400 métert kellett gyalogolni. A felvonóknál főleg a központban akár 10-15 percet is kellett várni, de a többi helyen összességében nem sokat. A pályák változatosak voltak, mindenki megtalálhatja a megfelelőt magának. Sok fekete és piros is van. A központhoz közeli pályák viszonylag hamar "elhasználódnak", dél körülre már sok helyen jegesek és buckásak voltak, de távolabb még egész jól járhatóak voltak. 3 nap alatt azért nem síeltük be az egész terepet.
Összességében pozitívum:
-szállás (4 felnőtt, 3 éj önellátással 62000 ft volt.)
-bernard étterem
-pályák változatossága

Negatívum:
- mindenhol lehet cigizni: étteremben, hüttében, felvonóknál várakozás közben
- nagy szemetelésvan, szelektív hulladékgyűjtés nem igazán ismert
- ordít a zene, a központban, a hütték teraszán, és minden felvonó oszlopáról -> egész nap ordít ugyanaz a hat mai slágerzene - ami 3. napra baromi unalmas, ráadásul a nap végére úgy zúg a füled, mintha egész nap discoban lettél volna
- viszonylag sokan nem beszélik az angolt

Hazafelé is sima utunk volt szerencsékre, bár vasárnapra való tekintettel nagy volt a forgalom. Ásotthalomnál (határ) azért várnunk kellett kb 45 percet.
ttamas1028
6 élménybeszámolót írt
6
14 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2020.01.20.
Sziasztok!
Próbálok rövid lenni..
Dec 27-31 között síeltünk itt.
Autópálya: szerb matrica Pojate-ig odavissza kb 7000 ft. Utak állapota jó, autópálya után felújított szakaszon haladhatunk vissza az időbe, érdekes falvak mentén.
A hegy aljára érkezve egy helyi 5 eurért felrakta a zord körülmények között a hóláncunkat, mely nélkül esélytelen lett volna felmenni. Látási viszony itt nulla. 50 cm friss hó. Folyamatos kotrások, de az erős szél miatt szinte felesleges küzdelem. (Éjjel le is zárták az utat, fék dőltek ki)
Kopaonik csodálatos és hóbiztos helyen fekszik.
Szállás: ez kb. az üdülő falu legolcsóbb helye, Hotel Olga. Régi épület, szoci szobák, kedves személyzet, jó ételek,reggeli-vacsora, kitűnő ár-érték arány. kb. 65 ezer volt az 5 éj.
Időjárás: első 2 nap katasztrófa, gyenge látási viszonyok, folyamatos hóesés, hegytetőn orkán.
A szél sajnos a pályákon (főleg a tetején) szinte semmi havat nem hagyott. Figyelembe véve, hogy pár napja itt is közel 20 fokok tomboltak, első nap már korrektebb körülmények között tudtunk csúszni.
Pályák: első sínapon Kopaonik központjából induló 4 lift ment. csökentett pályaszámmal. Pancicon sajnos nagyon sok felhordott kővel találkoztunk, voltak kemény jeges szakaszok is.
Ahogy teltek a napok úgy nyitottak meg pályákat, lifteket.
31.-én is síeltünk még, és aznap már kinyitották a főút túloldalán lévő Gobelja részt is(Itt szenzációs pályákat készítettek, és szép időben síelhettünk.)
Hozzátenném, hogy a sípályatérkép nagyon nem méretarányos!
Sajnos a jelenleg két legmodernebb lift, és a hozzá tartozó keményebb pályák már csak ez évben nyitottak ki.(Hála az elmúlt napokban zajló hatalmas szélnek konkrétan egy centi hó se maradt a Krcmar tetején ahonnan egyébként a legprofibb pálya érkezik. Szél csökkenésével az összes hóágyú ment)
Mivel mi lényegében az összes kék pályán síeltünk, ezek kellemes lejtésűek. Átlag szintkülönbségek 2-300 méter. Hosszuk 1-2 km. A jövőre megépülő Béla Reka 1-2 helyére a 10 fős kabinos középállomással és 900 m szintjével sokat fog dobni a síterepen. (Brzneben régi-új szállások, plusz új, meglévő-kihasználatlan pályák.)
Hütte árak erősen változóak, a rossz árfolyam miatt, és az itt olvasottakhoz képest sokat nőttek, de a színvonal profi. Sok új hütte létesült.
A napijegy kivételével a többnapos síbérletárak az osztrákhoz képest kb fele.
Liftek nagy része gyorslift. https://www.skiresort.info/ski-reso...rt/kopaonik/ski-lifts/
Összességében profi hely.
Tömeg csak 30.-tól alakult ki, de csak Kopaonik központjában. Talán egyszer vártunk 10 percet de semmi többet.
Az időpont ellenére elmondhatjuk, hogy még így is szerencsénk volt.
Biztos vagyok benne, hogy visszamegyünk.
Balázs Kozma
1 élménybeszámolót írt
1
7 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2019.02.27.
Mivel elég régen nem született bejegyzés e síterepre leírom a tapasztalatainkat. Múlt héten (2019 február közepén) 5 napot töltöttünk itt, és hihetetlen szerencsénk volt, mert 5 napon keresztül verőfényes napsűtésben volt részünk, több mint 1 méteres természetes hóval.
Az utazás:
Bp-től 650km-re van, amiből 560 autópálya, amin semmi forgalom nem volt, a maradék 90km-ből 60 falvakon visz keresztül, ahol még lehet haladni. Az utolsó 30km szerpentin a hegyekben, ami, mivel érkezésünk elött 2-3 napja komoly havazás volt, havas, jégbordás volt, autó magas hófallal az út mellett. Ez a 30km majdnem 2 órát vett igénybe.

Szállásunkat airbnbn béreltük, egy 9-10 fős apartmant, ami tiszta kényelmes és jól felszerelt volt, 1,2km -re a legelső felvonótól, és kb 4 kmre a központtól.

A pályára síbusszal mentünk, ami oda vissza 250dinár naponta, fejenként. A síbusz elméletileg óránként jár, gyakorlatilag mivel tele volt a menetrend szerinti, így kb 15 percenként mindig jött "mentesítő", de ez a főszezonban volt. Rengeteg taxi is jár a környéken, ezek kb 800 dinárért visznek el 4 főt a pályákhoz.

A pályák jól karbantartottak, a síközpontot folyamatosan fejlesztik. Az 55km-nyi pályából a bella reka pályák nem mentek (ha jól értettem ott is a felvonót fogják kicserélni), így 48km állt rendelkezésre, de ez is bőven elegendő volt. Tömeg hétvégén volt a központi részen, kb 5-10 perc sorállás volt jellemző. A központi résztől távolabb még hétvégén sem volt jellemző a sorban állás. A felvonók zöme az elmúlt 5-10 évben épült, korszerű gyorslift.
Síbérletet novemberben 15% kedvezménynel vettük, így igazán méltányos áron tudtunk 5 napot sielni (100euro).
A hütték nagyon hangulatosak, mindenhol ég a tűz a kandallóban, az árak pedig megfizethetők (sült krumpli 500-700 Ft, forró csoki 350-500 Ft). A nagyobb hüttékben elfogadják a bankkártyákat, de pl a síbuszon illetve a kisebb hüttékbe csak a kézpénzt.
A fiatal generáció már beszél angolul, de aki nem, az is artikulálva igyekezett segíteni nekünk (szerbül). Összeségében nagyon kedvesek voltak az emberek, ha nem tudtam volna, hogy Szerbiában vagyunk, Ausztriát/Franciaországot mondtam volna.
Ár/érték arányban verhetetlen, mi jövőre is biztos, hogy visszamegyünk.
vale46
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2016.03.07.
Néhány napja érkeztünk haza a Kopaonikról, hát ezt kaptuk:
Szállás: A Hotel Putnikban voltunk félpanzión. Én a párommal, a 15 éves és a 11 hónapos fiammal voltam egy háromágyas szobában. A szállással önmagában semmi baj (tiszta, normális ágyak, tusoló, melegvíz, tisztacsere stb.), de igazából nem nekünk való volt. Annak ajánlom, aki 1-2 utazótáskával megérkezik és maximum egy ásványvizet visz fel magával a szobába, amit - hűtő hiányában - szobahőmérsékleten tud elfogyasztani. Maga a szálloda kívül - belül elég retrós (pl. ugyanaz a lift, mint 40 éve amikor épült) az egyik vezető azt mondta, hogy azért nem modernizálják, mert akkor nagyon meg kellene emelni az árakat, és félő, hogy nem volna vendégük. Így viszont normál áron tudják tartani az árakat (33 euro/fő/éj), próbálják az ellátás színvonalát emelni. Ha már ellátás, akkor a kaja: na az hibátlan (választékra, minőségre, mennyiségre, ízre ... mindenre) Viszont volt egy negatívum: mi úgy foglaltunk ősszel szállást, hogy van szauna. Még rá is kérdeztünk, hogy és egyébként működik-e (sajnos ilyenben már volt rossz tapasztalat máshol) és szó szerint ki kérték maguknak, hogy miért ne működne. Nos nem működött. Azt mondták, hogy 2016. januárjában megszűntették. (okát nem tudjuk)Hát nem vagyok biztos, hogy ezt 2 hónappal korábban nem tudták.
A pályák: azt gondolom, hogy ez a tél nem fog bekerülni a balkáni síterepek aranykönyvébe (a szálloda egyik vezetője azt mondta, hogy 32 éve dolgozik itt, de ilyen kevés hó még soha nem volt), de minden elismerésem a pálya üzemeltetőinek, karbantartóinak. Ebből a kevés hóbol is kiváló pályákat varázsoltak. Persze a pályák egy része a hóhiány miatt nem üzemelt (ez miatt a mi szállásunk sem volt klasszikus pályaszállás, kb. 1 km-re kellet reggelenként elmenni), de a főbb felvonók mentek, szóval jókat tudtunk csúszni. Különösen a hét második fele volt jó, amikor napközben is hideg volt és sokáig nem kádasodtak ki a pályák.
Az egyértelműen látszott, hogy normális hóviszonyok estén ez egy szuper hely, de még így is az volt.

Egyebekben pedig az árak a "földön járnak", az emberek nagyon kedvesek, tényleg semmi rossz tapasztalat. Szerintem fogunk még itt sielni...(akár már jövőre.)
pasity
17 élménybeszámolót írt
17
16 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2016.01.29.
Tegnep érkeztünk egy nagyobb társasággal és volt egy kis félsz bennünk a +3 miatt ami + 10 lett délutánra!Meglepetésre jók voltak a pályák(az időhöz képest).
A hüttékben kp. a lentebbi boltokban elfogadják a kártyákat.
Az Intersport melletti pénztárban lehet kártyával fizetni.
Ott lehet tárolót is bérelni (200 din / nap) akik nem a közelben laknak(ez picit fura, mert Jahorinán minden pályaszállás).Itt is rá kell gyúrnunk egy pályaközelire(majd 2 hét múlva :-)).
Összességében nagyon jól éreztük magunkat; jó pályák ( inkább kékek)a 21-es piros volt a kedvencünk(hoszzú, széles, technikás).
Az árak teljesen korrektek : sör 200 din , kv : 150 din.
Grill ételek : 700 din , egytál ételek : 500 din
Váltani 8:00-22:00 lehet , 1 € = 120 din ( forintot nem láttam).
Visszajövünk!
Kopaonik-3.JPG
Kopaonik-4.JPG
Kopaonik-5.JPG
Kopaonik-6.JPG
Naftz Andras
7 élménybeszámolót írt
7
17 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2016.01.25.
Itt vagyunk Kopaonikon. Pénteken érkeztünk. Tompánál léptük át a határt. Szabadkán váltottam pénzt 100 Ft-ért 37,5 Dinárt adnak ez megeggyezik az otthoni banki középárfolyammal 1 RSD=2,6 HUF. Az autópálya olcsóbb lett Szabadka és Belgrád között. Tavaly Októberben jártunk erre. Akkor UJvidék elötti kapunál 330 din volt. Belgrád elött 260 Din. Most pedig Ujvidéknél egy jegyet ad és Belgrádnál 290 Din-t kell fizetni. Belgrád és Krusevac között 530 Din.Si bérletet lehet kártyával fizetni. A pályán lévö hüttékben én nem láttam, hogy valaki is kártyával fizetett volna. A közponból indul egymás mellöl három felvonó itt vannak nagyobb éttermek ott valószinüleg elfogadják a kártyát. Én azokban nem voltam csak pénzt váltani 1Eur 120Din a pincéreknél. Mikor utoljára itt voltunk 2 éve akkor a hotel Putnikban vettem si bérletet most itt nem árultak.Be kellet mennem a központba.Itt lakunk a közelben. Az 1-es pályárol indulunk minden nap nekünk ez lett volna a legkényelmesebb. Vannak ujdonságok is. Uj felvonok a 19-es Gvozdac és a 21-esKrecmar 6személyes fütött ülléssel buborékos tetővel és (WiFi-vel már akinek érdekes). A 11-eshez mozgójárdavisz azt a 100m-t sem kell gyalogolni mint eddig. Ez olyan mint Jahorina csak még attol is jobb.
üdv: naftzandras
Berki Péter
1 élménybeszámolót írt
1
10 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2014.03.22.
A március 15.-i hétvégére utaztunk ki Kopaonikra idénybúcsúztató síelésre. A terepet már tavalyról ismertük,és nagyon megkedveltük, ezért esett újból a választás Szerbiára.
Sajnos az időjárási viszonyok ebben a szezonban nem kedveztek a síközpont ideális igénybevételéhez, de a március elején leesett majd' 60-70 cm friss hónak köszönhetően ismét visszatért az igazi tél a síparadicsomba. Az egész szezonban lelkiismeretes pályakarbantartásnak és a havazásnak köszönhetően majdnem teljes kapacitással működhetett érkezésünkkor a pályarendszerek egésze ismét. Szikrázó napsütésben, gondosan kezelt pályákon tölthettünk el három szép napot a hegyekben!

Szállás: az apartmanok árai hasonlóak a hazai síterepek környékén található kedvező árfekvésű kiadó szállásokéhoz. (13-18euró/fő/éj)
Természetesen a magasabb szolgáltatást nyújtó wellnes és luxus szállodák közül is válogathat az idelátógató. Minket idén a luxusapartmanokat kínáló Kraljevi Cardaci wellnesz szállóban helyeztek el az utazás szervezők. Az impozáns épületben 3éjszaka/3napi síbérlet/2alkalmas wellnesz használat(Szerbia top 10 fürdőszállója közé szavazott üdülőhelyén) 130euró/fő áron kínálták. Nem bántuk meg , hogy az idén nem a pályák melletti szállások közül választottunk. Nagyon jó dolog a síeléssel töltött nap után a szaunában lelazulni, vagy a jakuzzikban kipihenni az egész nap fáradalmait.
Síbérlet: 60km sípálya rendszer és nem drágább a bérlet,mint a hazai terepeken.

Étkezés/vásárlás/szórakozás : a kp.-i sípálya körül egy komplex kisváros "üzemel" szállodákkal, síkölcsönzőkkel, fun-parkkal , éttermekkel , discóval,vásározókkal, szupermarkettel. Idén építtetek egy egész évben üzemelő bob-pályát, kicsiknek játszóteret.Nagyon hangulatos, egyedi megjelenése van így az egésznek. Nem érdemes sok mindent magunkkal hozni otthonról. Minden beszerezhető ,a hazaiaknál kedvzőbb árakon, legyen az napi élelmiszer cikkk, vagy sporteszköz bérlés.

Mi ismételten új élményekkel gazdagottunk, kellemesen töltöttük a szabadidőnket barátságos környezetben.
image.jpg
Naftz Andras
7 élménybeszámolót írt
7
17 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2014.03.11.
Szombaton 8-an delutan ertunk ,ide, aznap mar nem sietunk. Ha Jo koran indultok meg belefer egy delutani sieles. Mi kozelbol Hartarol 6ora utan indultunk 3 oa uant ertunk ide.Az autopalyan vegig lehet jonni..
.Nis elott 60 k-rel kell leternI a palyarol Kruseavac fele de Kopaonik is ki van tablazva. Az utan a varosokban (Krusevac es Brush ) van egy kiskavaras ,nehez megtalalni a Kopaonik tablat. Az uton meg a hegy kozeleben is nyoma sincs a telnek. A felesegem mondja , hogy azok a viragok amelyek otton meg csak rugyeznek it mar viragoznak. Azutan ahogy jovunk fefele egy hatar es mar szerelik a holancot. Egyre tobb a ho es suru kod. Vasarnap reggelre vagy 15 cm friss ho esett. Az utan nap- kozben napsutes felhos kodos valtakozva. Kellemes -1 fokos homerseklet. Ma hetfo reggel ujjab 10 cm porho. Napkozben folymatosan esik most is este11-kor amikor ezt irom. Ma nagyon hideg volt es euros szel. Delutanra olyan surukod , hogy a palyat majd hogy nem ugy kellet:: kitapogatni mert latni nem lehettet. Ez a felso reszeken igaz, lejjeb azert kicsit jobb volt a helyzet. A ho a palyakon por kemeny alappal. A ratrakolast eddig nem vittek tulzasba. De azert nem olyan roszz. Nem 10-20 evvel ez elotti Szolvak palyakra kell gondolni. A web oldal informacioi teljesen korrektek , mind a hohelyzet mind a mukodo palyak mind a berlet arak tekinteteben. A berletre 200 Dinar kaukcio van. En ugy lattam, hogy amikor vissza valtjak akkor bemutatjak a szamlat is. Mi a vila Kosticban lakunk. Ez kb 2-3 km- re van az 1-es felvonotol. Ma csak holancal tudtam vissza jonni. De a volgyben a haz elott lehet hagyni a kocsit akkor kb 200m-t kell felfele gyalogolni. A szallas 8 Euro per nap a kaja ugyszinten (reggeli+vacsora) szemelyenkent. Nem egy otcsillagos de teljesen ,jo meleg van , a szoba tiszta a kaja nem kulonleges de boseges(en pl reggelire. a. bureket. joghurttal szeretem). Van ket zemelyes szoba es apart man 4-5 szemelyre konyhasarokkal. Jo hely ez Kopaonik na meg Jahorina is foleg ennyi penzert. A szallast a bookinon melehet talalni.Regen tobbnyire Slovakia volt az utcel, mostanaban inkabb Balkan. Jo csuszast. !ui :tabletten iron exert nincs ekezet. A hibakat majd otthon kijavitom.
Naftz Andras
7 élménybeszámolót írt
7
17 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2014.01.24.
A fekete pálya (Bela Reka II) nagyon fekete. Bela Reka I az kék. Mi tavaly Január végén voltunk. Akkor fent volt hó rendesen. Én lecsusztam a Bela Reka II-ön, rajtam kivül nem volt senki. Az utolsó 2-300 méteren lekellet csatolni. Mikor oda értem a köztes állomáshoz a felvonó kezelő megkérdezte, hogy lefelé akarok-e menni. Mi fenn laktunk a hegyen. Ebből gondolom, hogy akkor nem nagyon sielt ott senki. Meg nem is találkoztam sielővel. Amikor fent kiszálltam odajött a fenti felvnó kezelő és mondta, hogy ne menjek le. Bela Reka I-en semmi hó nem volt. A felvonók játak tehát Brezecére vissza lehetett jutni csak nem sível. Mégegyszer mondom akkor volt temészetes hó bőven, most pedig csak mühó van a web oldal szerint. Az is csak a pályák egyrészén.Úgy lehetne átsielni a többi pályára Brezecéről, hogy Bela Reka felvonóval felmentek, 14-es síuton át csusztok a 14-es felvonohoz,itt sokat kell botozni.Másik lehetőség 18.19-es siuton lecsusztok a 19-es felvonohoz ez csákányos és elég meredek.Vagy innen tovább a 10-hez ez egy korongos felvono kellemes könnyü pályával. Innen vagy a 14-röl azután már midenhova könnyen át lehet csuszni botozás nélkül. Csak az a probléma szerintem, hogy most a síutakon nincs hó.Egyébként Kopaonik egy szuper hely. Karban tartott pályák előzékeny személyzet. Pl a nap végén a csomópontokban egy helyi dolgozó útba igazit mi merre van.Ilyet eddig máshol még nem láttam. Ami furcsa volt a pénztár nem a felvonok kezdeténél hanem valamelyik szállodában van. Jó sielést. üdv. naftzandras
norilevi
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2013.02.11.
Sziasztok !
Egy hete jöttünk haza Kopaonikról, túlnyomó részt szép időnk volt. Egy- két hasznos információval szolgálnék. Nincs nagy tömeg a felvonóknál, a pályákat esténként kezelik. A 6 napos síbérlet 2 felnőtt és egy 11 éves gyereknek 73000 Ft. Hüttékben az árak viselhetők.A 7-es pálya melleti a legdrágább, viszont a forró csoki itt a legfinomabb. A 10-es pálya alján olcsóbb, a kaja viszont jó, árak pl.:egytál ételek kb. 1000 Ft, az üdítö 0.33 650-700 ft !! a tea 400ft. A pályák mellet a mosdó kevés ez végett a tisztaság nem 100-as. A szállásunk a Konaci apartmanban volt az 1. emeleten a disco fölött így 2. nap költöztünk a 4. emeletre. Ott a zaj viselhető. A déli népeknél minden nap buli van, ez a hátránya a központnak. Előnye viszont, hogy 50 m az első felvonóig. A piacon árusoknál alkudni kötelező!Ha értékelni kellene egy erős 4-es.
Üdv.mindenkinek Totti
aproz
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2013.01.27.
Kopaonik-ról csak jót tudok mondani.Január 5-12- ig voltunk sielni,az időjárás elég kemény volt velünk átlag -10 fok ,három napot szikrázó napsütésben élvezhettük a gyönyörű pályákat, amiket majdnem minden reggelre friss hó borított.A központi felvonón kellett csak többet várakozni. A pályák igen változatosak,karbantartottak bármilyen sítudáshoz lehet megfelelőt találni a közel 50 km ből amihez 24 felvonó párosul.Ebből mi csak hatot használtunk.Szinte minden pálya mellett vagy a csúcson van vendéglő,az árak megfizethetők a legdrágább ebéd 7 euró ,igy a négyfős család belefért 30-35 euróba.Mi az üdülőtelepen laktunk magán apartmanban (70 euró) és naponta Taxi-val jártunk mert nem volt kedvem lapátolni a havat.A tízperces(3km) út 8 eró oda vissza.Jövőre ha megyünk a központban keresek szállást,mert ott 80-90 ért találni ,marad az idő és a Taxira költött pénz.A síbérlet 300 euró volt hat napra családi csomagban.Mindenkinek csak ajánlani tudom e szép síközpontot.
obiwan
3 élménybeszámolót írt
3
16 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2010.02.08.
Sziasztok,

A hétvégén jöttünk vissza Kopaonikról, ahol 7 csodás napot töltöttünk.

A szállást az Adria Tours-on keresztül foglaltuk, mely 6 éjszakára félpanzióval 68.320 Ft volt, és az ár tartalmazza már az idegenforgalmi adót és az utasbiztosítást is. Reggeli vacsora svédasztal, mely bőséges kínálatot nyújtott, minden étkezés után azt éreztük, hogy „már megint sikerült túlennünk magunk”. A szálloda csendes, a berendezés és a környezet megfelelő.

A pályákon nem volt tömeg, az olasz „sígyárakoz” viszonyítva üresek voltak a felvonók. (Gyakori volt, hogy a 4-es beülőben én ültem egyedül, és előttem és mögöttem is csak az 5-6. liftben volt 1-2 ember.) A pályákat mindig friss hó lepte, mert esténként 10-20 cm esett, ami a síelést élvezetessé a kocsi kiszabadítását macerássá tette.

Minden hütében (!) nyitott tűzhely vagy kandalló van, ami nagyon hangulatossá teszi a lecsúszások közötti sörözést vagy forralt pálinkázást. Hüte és éttermi árak: korsó sör 300-450 Ft; forralt pálinka 300-450 Ft, tea 250-350 Ft, csevap 1.200 Ft, pljeskavicás szendvics 750 Ft. Fontos, hogy az éttermekben nincs tömeg, és itt tényleg te vagy a vendég, ahol figyelnek rád!

A hely a távolság szempontjából is nagyon vonzó, mert Szegedtől mindössze 480 km, ami kényelmes tempóban 6 óra alatt megtehető. A tempó annyira kényelmes, hogy belefér egy kiadós kávészünet és az autó 3 fővel csak 34 l-t fogyatsz, azaz nem többet, mint 7 l/100 km.

A hely ár érték arányban nagyságrendekkel ver minden olasz vagy osztrák utat.
Csiki
6 élménybeszámolót írt
6
19 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2009.02.27.
2 éve voltam kint, nézd meg a hozzászólásomat. A 7 órában benne van már az utolsó 25 perces út is, ami a Brzece-ről a faluból 1000 m-ről 1700 méterre visz föl Kopaonikra, a sicentrumba. Debrecen-Szeged 3 óra kocsival, szóval 10 óra alatt odaértek, kb. 700 km-t megtéve. A faluban is van sok szállás, de azok igen nehezen értelmezhetők pályaszállásnak, mivel két lassú ülőfelvonóval (kb. 30 perces út) lehet feljutni a hegyre, onnan viszont csak igazi, vad fekete pályákon lehet csak visszasielni. Ennek ellenére javasolnám a Hotel Juniort a faluban, olcsó és jó a kaja. Nem olyan veszélyes az a szerpentin út amit naponta meg kellene tennetek a hegyre és vissza. Fent is nagyon sok szállás van a legkülönbözőbb árkategóriában, de azokat nem ismerem annyira. Kisgyerekkel biztos nagyon jók ezek is, mert tényleg közel vannak a felvonókhoz. A sorban állás nem jellemző, esetleg 2-3 perc fordul elő, az is csak hétvégén és a központi felvonóknál. Áprilisban biztos nem is lesz már sorbanállás, mert a húsvét nem akkor van a szerbeknél, mint nálunk. Összességében bátran ajánlom nektek, van olyan színvonalas mint bármelyik közepes méretű osztrák pályarendszer pl: Gerlitzen.
Csiki
6 élménybeszámolót írt
6
19 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2009.02.26.
Szegedről Kopaonik kb. 7 óra kocsival, szinte végig autóút ill. autópálya, az utolsó 1 óra kivételével. Az utolsó szakasz sok kis falun-városon át vezet és emiatt eléggé lassan lehet haladni. Gyerekek természetesen tudnak sielni, sok a laza kék pálya, és van 5 modern, gyors ülőfelvonó. A fontosabb pályák egy nagy központi sík területre futnak össze, nem lehet szem elől téveszteni a csemetéket. Itt van a központ (játszótér, lovasszán, üzletek, szállodák, apartmanok) Áprilisban kezelik-e pályákat? Jó kérdés, láttam ugyan ratrakot működés közben, de több pálya is kezeletlen maradt egész héten, mikor kint jártam. Az árak elviselhetőek, hozzászámítva, hogy egy magaslati üdülőhelyről van szó. Mindenesetre nem lehet összevetni az osztrák árszínvonallal.
Csiki
6 élménybeszámolót írt
6
19 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2007.03.02.
Szia aberlour!
Mi tegnap értünk haza Kopaonikról. Két szállásunk volt. Egy napot Brzece-n, lent a faluban, a Hotel Juniorban töltöttünk. Csak jót tudok róla mondani. Az idei szezonra újították fel. Kiváló svédasztalos reggelivel és vacsorával mindössze 7000 Ft-ba kerül. Mivel most csak 1500 m felett van hó, nem tekinthető pályaszállásnak. A hegyen lévő siközpont egy 18 km-es szerpentin úton érhető el. (kb. 25 perc alatt kocsival.)Ülőfelvonó is üzemel, de az lassúbb- visszatérni a faluba síléccel még ideális hóviszonyok esetén is meggondolandó, a kemény fekete pályák miatt.
Érdemes eurót vinni és a határon vagy Kopaonikon dinárra váltani (forintot nem fogadnak el a szerb határon, Horgoson lévő pénzváltóban sem)
A Rtanj nevű pályaszálláson voltunk a többi napon, de ezt senkinek sem ajánlanám, nagyon üttörőtábori jellege van (emeletes ágyak, gyenge koszt, higiéne hiánya). Igaz csak 5200 Ft-ba került. Néhány ezer Ft-ot rászánva érdemes valamelyik felvonó közelében szállást keresni. mert gyakorlatilag átsielhető az egész pályarendszer. Címek: http://www.skijanje.co.yu/ -n (Ski centri > Kopanonik > Cene na Kopaoniku )
Síbérlet árak:
http://www.eng.infokop.net/ A kaució 400 dinár. 1 euro 80 dinár. 1 dinár 3,2 Ft. Síbérletet a Hotel Grandban (is) lehet váltani. Ez utóbbit szívből ajánlom szállásnak is. kb. 20 m-re van 2 ülőfelvonótól. Igaz viszonylag drága, de az apartmanos részlegben akár 4000 dinárért is meg lehet szállni március közepén.
Most ennyi. Ha bármi érdekel, írj!
su_
1 élménybeszámolót írt
1
18 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2006.03.21.
Nos, mi március 3-án jöttünk vissza és végre rávettem magam, hogy mindenkivel megosszam a szerbiai síelés tapasztalatait.
+ Nagggyon sok hó szokott ott esni
+ Olyan mintha otthon lennél (jó értelemben)
+ Az árak alacsonyak, a kaják nagyon jók, az emberek kedvesek
+ Off piste paradicsom, ott mész le, ahol tetszik, boardosoknak álom
+ Ha nincs köd, fantasztikus a táj
+ Folyamatos fejlesztések, új felvonók

- sok a kezdő pálya
- taposni kell
Szabó Zsolt
2 élménybeszámolót írt
2
21 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2006.03.09.
Kedves Greni82!
Pályaszállásnak ajánlom a RTANJ nevű szállót, de a központban is vannak pályaközeliek (AS és JAT appartmanok). Nézd át a csatolt infó gyűjteményt. A szállásokat fel lehet hívni, érdeklődni a szabad hely, az ár iránt, előre foglalni, ha tetszik. Angolul beszélnek szinte mindegyikben. Az üdülőhelyi adót is kalkuláld bele, azt nem hirdetik nagy hangon! Üdv: Zs
palalaci
2 élménybeszámolót írt
2
18 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2006.01.23.
sziasztok, egy pár info !
Először is sokszor jártam már szerbiában,jópárszor Kopaonikon is.Az utazás során a határátkeléstől kezdve szigorúan be kell tartani mindenféle közlekedési szabályt.Elsősorban a sebességkorláto-
zás és a biztonsági öv,így van esély hogy nem állí-
tanak meg,ugyanis tényleg a külföldiekre utaznak a rendőrök és zsebre dolgoznak.Ha megállít 90%hogy fizetni kell,ezért az autó legyen mindennel felsze-
relt(égőkészlet,eü doboz,vontatókötél,hólánc,háromszög,biztosítós ZÖLDKÁRTYA és minden izzó működjön az autón,a rendszámtáblavilágítás is)A határtól Belgrádig tuti hogy 2-3 helyen ott állnak(éjszaka is mérnek)
Belgrádtól lefelé az autópályán már bátrabban lehet menni,én még arra nem találkoztam velük,úgyhogy ott nem 120-al szoktam menni,viszont
a kijárat(cicevac)után megint lassul a tempó,de itt már inkább az út minősége miatt.Az autóút és autópálya díjak természetesen a nem szerb táblásoknak dupla és a hegyekbe érve tényleg kapsz
segítséget pénzért ha nem tudod magad felrakni a hóláncot, amire bizony hóesésben szükség lesz(téli gumi minimum).A lényeg,hogy Belgrádon túl már igazi szerbia és csak óvatosan minden duhajkodással,de ha felértek a városba az már egy teljesen másik miliö,nem véletlenül nevezik szerbia gyöngyszemének és nagyon sok pénzt költöttek fejlesztésre is.Szerintem ha valaki oda csöppenne azt mondaná valahová az alpokba érkezett,nagyon hangulatos síközpont.Aki magyarország déli részén lakik és szeret síelni ezt ajánlanám szlovákia helyett(tudomásom szerint ekkora pályarendszer nincs is szlovákiában,de még a közeli osztrákokon sem).Ár-szolgáltatás viszonyban nagyon jó,ratrakolt hosszú pályák,doppelmayr felvonók 2,a harmadikat nem tudták befejezni,25eu/4szem.ap./éj abszolut pályaszállás,3000ft körüli napijegy 40 km pálya.
Semmiféle rossz tapasztalatom nem volt a helyiekkel,úgyhogy hajrá Kopaonik!
Szabó Zsolt
2 élménybeszámolót írt
2
21 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2006.01.20.
Tavaly és előtte is a márc. 15-ös 7végét ott töltöttük. Páratlan élmény! Hangulatos, olcsó kaja árak. A segítség elfogadásával vigyázni kell, mert elkérik az árát (hólánc felrakás, bőrönd cipelés, stb.)! Rtanj nagyon hangulatos, 100% pályaszállás. De alatta a tányéros felvonónál (9es) napközben összegyűlhet a nép, és akkor várni kall a sorban. Konkrét kérdés még?
KopaonikYusm1.jpg
palalaci
2 élménybeszámolót írt
2
18 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2005.12.23.
nemrég érkeztünk vissza kopaonik-ból,még építettek kettő 4üléses doppelmayr-t,úgyhogy nagyon színvonalas lett a hely és teljesen reálisak az árak is,mindenkinek ajánlani tudom, a határtól 460km
Jegesmaci
1 élménybeszámolót írt
1
21 éve tag
Szerbia
Kopaonik
2003.01.10.
Szia, Andrea!
Kösz a tippet, megnéztem a lapot. Tényleg jó.
5 éve voltam ott, nagyon tetszett. Szegedtől 480 km-re van, sokáig lehet autópályán haladni.
A 44 km-es pályarendszert 1 hétig tudtuk élvezni (le lehetett térni a pályákról). Nagy havunk volt. A hotel Junior-ban király a szállás. Olcsó, sok kaját adnak (a 4 fogásos vacsinál a fő ételt választani lehet), nagy társalgója van.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.