Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

gabesz777 kiemelt beszámolói
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Klewenalp
2020.03.03.
Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1050, Luzerntől 20, Zürichtől 70 km-re fekszik. A síterep megközelítése autóval érkezők esetében Luzern irányából a 2-es úton a legegyszerűbb. A síterepre való feljutás két irányból lehetséges: 1.) Beckenriedből felvonóval Klewenalpra, 2.) Emmettenből godolával Stockhüttéhez. Mindkét kiindulási helyiségből parkolók várják az autóval érkezőket. Tömegközlekedők busszal, korán kelők Luzern felől akár hajóval is kényelmesen elérhetik Beckenriedet avagy Emmettent.

Pályarendszer:
A síterep a hóviszonyoktól függően december közepétől március végéig hivatalosan 08:00-18:00 között várja a sportolni vágyókat (a sípálya liftek általában 16:15-ig üzemelnek). A 40 km összhosszúságú, összefüggő pályarendszer könnyű (kék) és közepesen nehéz (piros) fokozatú pályákból áll. Mivel a pályák csodaszép környezetben húzódnak, ezért minden tudásszintű síelő részére élvezetes síterep. A síterep alapvetően 3, egymással összeköttetésben álló részre tagolható a következő gócpontokkal: 1.) Klewenalp, 2.) Chälen, 3.) Stockhütte. Egyértelmű központ Klewenalp 1600 méteres magasságban, ahová a Stollenről (1677 m) és a Klewenstockról (1747 m) futnak le a piros pályák egy könnyedebb kék pályával. Ugyancsak Klewenalp nyújt kiváló gyakorlási lehetőséget tanulni vágyó kezdők és gyerekek részére: 3 tanulópályácska várja tárcsás sílifttel a kezdőket, és a síoktatások is elsősorban itt zajlanak. Klewenalpról kék pályán csúszhatunk el Tannibüel ülőliftjéhez, amely a síterep topjának számító pályák tetejére, a Chälenre (1938 m) visz fel. Innen két (egy piros és egy kék) meseszép és váltzozatos pályán síelhetünk vissza Tannibüelre, illetve a síterep harmadik gócpontjának számító Stockhütte környéki kék pályákhoz. Utóbbi három könnyedebb kék pályát kínál Twäregg (1500 m) és Stockhütte között. Stockhüttén ugyancsak van egy kicsiknek létrehozott tanulóterep pónilifttel.
A síterepet a középnehézségű piros pályák dominálják (25 km), amelyek mellett számos könnyebb kék pálya is található (15 km). Az előkészített pályák mellett, elsősorban a Chälen alatt elterülő hegyoldalakban lehet saját felelősségre off-pist síelni.

Egyéb szolgáltatások:
Klewenalp a Vierwaldstättersee partján fekvő Beckenried városka felett 1600 méteres magasságban fekvő üdülőfalu 2200-2400 méteres hegycsúcsok ölelésében, az amőbaszerű Vierwaldstättersee felett a Rigi hegycsúcsúval szemközt. Klewenalpon és Stockhüttén is hivatalos svájci síoktató szervezetnél csoportos vagy magán síoktatásra is be lehet jelentkezni bármely korosztálynak. Klewenalpon sí- és snowboardkölcsönző, valamint síszervíz is található. Beckenried településen a tó közvetlen partján van étterem, bár, bolt és szállás (hotel vagy bed&breakfast), míg Emmetten faluban (Stockhütte alatt) az előbbiek mellett síkölcsönző és fedett uszoda is fellelhető. A sípályák mellett közvetlenül is találhatóak festői kilátást nyújtó éttermek, bárok: Stollen, Chälen-Tannibüel, illetve Klewenalpon és Stockhüttén.
A sípályák mellett Klewenalpot változatos téli túraútvonal köti össze Stockhüttével, míg a meredekebb csúcsokat (Stollen és Klewenstock) a hótúrázás szerelmesei meg is mászhatják. Két komoly szánkópálya is található itt Stollen-Klewenalp, valamint Klewenalp-Stockhütte között. Szálláslehetőség Klewenalpon, vagy a tóparti településeken (Beckenried, Emmetten) hoteljeiben, panzióiban, illetve bed&breakfastjeiben lehetséges.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 51 CHF-ba kerül, míg 11:00-től 41 CHF-ért vagy 13:00-ig ugyancsak 41 CHF-ért lehet csökkentett árú jegyet. Az esti jegy 15:00-től mindössze 15 frankba kerül. Gyerekek 6 éves korig ingyen, 15 éves korig féláron síelhetnek, és van ifjúsági kedvezmény 41 (napijegy), illetve 33 CHF-os (11-től, ill. 13-ig) áron.

Értékelés:
Kiváló választás családoknak gyerekekkel, kezdőknek és haladó síelőknek. Rendkívül családbarát és tanulóbarát síterep, lélegzetelállító környezetben. Bár felkapott célpontja a helyieknek (Luzern és vonzáskörzete) hétvégén sem zsúfolt. Varázslatos környezete és programokban gazdag repertoárja miatt érdemes nyáron is felkeresni kirándulási célból.

További információk:
https://www.klewenalp.ch
https://www.bergfex.ch/klewenalp
Kilatas-Stollenrol.jpg
Klewenalprol-Tannibuelre.jpg
Klewenalpra-vezeto-palyak.jpg
Chaelenrol-Tannibuelre.jpg
Chaelen-alatti-palyak.jpg
Stollen-latvanya-Klewenalprol.jpg
Gyakorloterep-Klewenalpon.jpg
Kilatas-Twaereggrol.jpg
Stockhutte-Sisuli.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Hasliberg
2020.02.19.
Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1100, Luzerntől 50, Zürichtől 100, Berntől 85 km-re fekszik. A síterep megközelítése Luzern felől a 8-as úton a legegyszerűbb, Bern felől pedig a 6-os, majd a 8-as úton érhető el. A síterepre való feljutás három irányból lehetséges: 1.) Hasliberg Twing, 2.) Hasliberg Reuti, 3.) Meiringen. E három kiindulási pontról visznek fel felvonók a sípályákhoz, és valamennyi, előbb említett kiindulási ponton parkolók várják az autóval érkezőket.

Pályarendszer:
A síterep a hóviszonyoktól függően december közepétől április közepéig hivatalosan 08:00-17:00 között várja a sportolni vágyókat. A 60 km összhosszúságú, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, minden szintű sígyakorlattal rendelkező számára jó alternatíva. A síterep alapvetően 3, egymással összeköttetésben álló részre tagolható a következő gócpontokkal: 1.) Käserstatt, 2.) Bidmi, 3.) Mägisalp. Käserstatt, ahová leggyorsabban Twingből lehet feljutni, elsősorban piros pályákat kínál a Hohbiel és Hochsträss csúcsokról, de Balisalp és Käserstatt között lankás kék pályákon síelhetnek a kezdők és kevesebb gyakorlattal rendelkezők. Bidmi a könnyebb, kék pályák találkozásában van, ahol nemcsak a könnyebb csúszásra vágyók próbálhatják ki tudásukat (pl. Mägisalp és Bidmi között, vagy Käserstatt és Bidmi között), de itt találhatók a tanuló és gyerek pályák is kezdők részére. Mägisalp a kiindulási állomás a Hääggen csúcsra, illetve Planplattenra, az Alpen Towerhoz. Hääggenről piros pályák és egy könnyebb kék pálya vezet le Mägisalpra, míg Planplattenról piros pályák és egy fekete pálya visz le Mägisalpra, illetve Bidmire. A Hochsträssról, illetve a Hääggen feletti csúcsról fekete pályákon lehet visszajutni Mägisalpra, ahol ugyancsak van lehetősége gyakorolni a kezdőknek egy itt kialakított tanulópályán. A síterepet a középnehézségű piros pályák dominálják, amelyek mellett számos könnyebb kék pálya is található. A három komolyabb meredekségű fekete pályán a legmagasabb csúcsokról lehet lecsúszni. Az előkészített pályák mellett, elsősorban az Alpen Tower alatt elterülő hegyoldalban lehet saját felelősségre off-pist síelni. A pályák zöme 1700 és 2400 m közötti fekvésű, így elég hóbiztos síterepnek számít.

Egyéb szolgáltatások:
Hasliberg Meiringen város feletti üdülőfalu, nagyjából 1000 méteres magasságban 2500 méteres hegycsúcsok tövében, szemközt a Berni Alpok hegycsúcsaival (Wetterhorn, Eiger, Mönch). Meiringen település a völgyben jó infrastruktúrával rendelkezik: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is, és a hivatalos svájci síoktató szervezetnél csoportos vagy magán síoktatásra is be lehet jelentkezni. Mindkét településen van étterem, bár, bolt, de közvetlenül a síliftek mellett is találhatóak festői kilátást nyújtó éttermek, bárok: Käserstatt, Mägisalp, Hääggen és Apen Tower. Az Alpen Towerban érdemes fellépcsőzni az épület legfelső szintjén lévő panorámabárba, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a belső svájci Alpok legmagasabb csúcsaira – felejthetetlen látvány és élmény.
A sípályák mellett téli túraútvonalak várják a kirándulókat: Reuti-Bidmi-Mägisalp-Käserstatt-Twing érintésével. Továbbá két szánkópálya is található itt Käserstatt-Lischen, valaimnt Mägisalp-Bidmi között. Szálláslehetőség vagy Hasliberg üdülőfaluban, vagy a nagyobb Meiringen városka hoteljeiben lehetséges. Meiringen városban érdemes megtekinteni a Scherlock Holmes múzeumot, avagy a közelben lévő Aare-szurdokot, amely áprilistól novemberig várja a kalandos túrára vágyókat.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 59 CHF-ba kerül, míg 12:00-től 49 CHF-ért árulják a délutáni jegyet. Gyerekek 6 éves korig ingyen, 16 éves korig 28 CHF-ért síelhetnek (napijegy), és van ifjúsági és szenior kedvezmény 46, illetve 47 CHF-os áron.

Értékelés:
Jó választás családoknak, kezdőknek, haladó és profi síelőknek, hiszen mindenki megtalálja a tudásszintjének megfelelő terepet. Központi fekvése és hóbiztossága miatt felkapott célpontja a helyieknek, és főleg hétvégenként sokan síelnek itt.

További információk:
https://www.meiringen-hasliberg.ch
https://www.bergfex.ch/meiringen-ha...sliberg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Melchsee - Frutt
2020.01.30.
Melchsee-Frutt

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1100 km-re, Luzerntől 35, Zürichtől 85 km-re fekszik. A síterep megközelítése Luzern felől a 8-as úton a legegyszerűbb, ahonnan Sarnennél Kerns felé kell letérni Stöckalp felé. Autóval és tömegközlekedéssel Stöckalpig juthatunk el, ahonnan a síbérlet megváltását követően gondola-felvonó visz fel Melchsee-Frutt üdülőfaluig. Stöckalpon az autót fizetős parkolóban lehet hagyni.

Pályarendszer:
A síterep a hóviszonyoktól függően december közepétől április első feléig hivatalosan 08:00-17:30 között várja a sportolni vágyókat. A 36 km összhosszúságú, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely valamennyi nehézségi fokozatú pályát magában foglal, minden szintű sígyakorlattal rendelkező számára jó alternatíva. A síterep nagyjából tudásszint szerint alapvetően 3, egymással összeköttetésben álló részre tagolható: 1.) Vogelbüel és a mellette lévő gyerek és tanuló pályák a kezdőknek és tanulni vágyoknak nyújt gyakorlási lehetőséget; 2.) az Erzeggről és Balmeregghornról levezető kék és piros pályák egy darab fekete pályával megspékelve a már gyakorlott síelőket várja; 3.) míg a Bonistockról levezető, zömében fekete pályarendszer a profi síelők kedvelt célpontja. A preparált pályák mellett, a Balmeregghornról induló pályák között, saját felelősségre off-pist síelési lehetőség is várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat.
A még több adrenalinra vágyó akrobata síelők és snowboardosok a különböző nehézségű mutatványelemekkel szolgáló Frutt-parkban (snowpark) élhetik ki magukat, amely az Erzegg és a Distelboden között található 3 részre tagoltan, téma és nehézségi fok szerint. A komoly snowpark mellett, egy kellemes síelős nap után mindenképpen óriási élmény levezetésképpen Melchsee-Fruttból az erdős és szerpentines völgymeneti pályán leereszkedni Stöckalpra. A pályák zöme 1800 és 2200 m közötti fekvésű és északi tájolású, így elég hóbiztos síterepnek számít.

Egyéb szolgáltatások:
Melchsee-Frutt Közép-Svájc egyik legszebb fekvésű üdülőfaluja 1920 méteres magasságban 2200-2500 méteres hegycsúcsok ölelésében. A település meglepően jó infrastruktúrával rendelkezik: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is, és a hivatalos svájci síoktató szervezetnél csoportos avagy magán síoktatásra is be lehet jelentkezni. A faluban van étterem, bár, bolt, de közvetlenül a síliftek mellett is találhatóak festői kilátást nyújtó hütte-éttermek: Bonnistockon, Distelbodenen vagy akár Bettenalpon.
A falu közvetlen közelében található a Melchsee, egy félórás sétára pedig a Tannensee, ahol télen lékhorgászni is lehet. Komoly méretű és fantasztikus környezetben elterülő sífutó pályák az üdülőfalu érintésével megkerülik az imént említett két tavat. Melchsee-Frutt faluból indulnak kijelölt és biztonságos hótúraútvonalak Erzegg és Tannalp irányába, amelyek a szintkülönbség miatt hótalppal biztonságos célpontok. A bakancsos túrázóknak télen a tavak körül kialakított téli túraútvonalak bejárása ajánlott. A panorámaliftből teljes rálátás nyílik a csipkés hegycsúcsok ölelte fennsíkra, a sípályákra és a tavakra, a horizont délkeleti határán pedig tiszta időben a Titilis sziluettje és feldereng.
A sípályák, sífutópályák és hótúraútvonalak mellett egy 1000 méter szintkülönbségű szánkópálya várja a kikapcsolódókat Melchsee-Frutt és Stöckalp között.
Szálláslehetőség a sípályák közvetlen közelében, elsősorban Stöckalpon (sportcamp), Melchsee-Frutt üdülőfaluban (hotel), illetve a kisebb hüttékben, fogadókban található (Bonistock, Distelboden, Tannalp). Csúcsszezonban azonban közelsége miatt Kerns, Sarnen illetve akár Luzern is opció lehet szálláskeresés szempontjából.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 55 CHF-ba kerül, míg 13:00-tól 41 CHF-ért árulják a délutáni jegyet. Gyerekek 6 éves korig ingyen 16 éves korig 20 CHF-ért síelhetnek (napijegy), és van ifjúsági és szenior kedvezmény: 42 CHF-os napijegy.

Értékelés:
Kiváló választás családoknak, kezdőknek, haladó és profi síelőknek, hiszen mindenki megtalálja a tudásszintjének megfelelő terepet. Összességében, ár-érték arányát tekintve, jó infrastruktúráját és hóbiztosságát figyelembe véve egy igazi svájci gyöngyszem. Kedvező ár-érték aránya miatt felkapott célpontja a helyieknek, és főleg hétvégenként zsúfolt lehet.

További információk:
https://www.melchsee-frutt.ch
https://www.bergfex.ch/melchsee-fru...tt
Melchsee-Frutt-Bonistockrol.jpg
Melchsee-Frutt-A-Tavolban.jpg
Kilatas-Tannenseere.jpg
Kilatas-Erzeggrol.jpg
Kilatas-Bonistockrol.jpg
Palyak-Balmeregghorn-Alatt.jpg
Offpist-Balmeregghorn-Alatt.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Hasliberg
2019.11.04.
Sziasztok,

A síszezon felvezetéseként íme egy kis kedvcsináló a Meiringen-Hasliberg síterepeket célba vevők számára ... ezúttal egy kicsit másképpen: az Aare-szurdokkal. Sok jó havat és jó csusszanást a 2019/2020-as szezonban!

Megközelíthetőség és infrasktruktúra:
Az Aare-szurdok a svájci Meiringen és Innertkirchen városok között fekszik, Budapesttől 1150 km-re található, Zürichtől 100, Luzerntől 50, Berntől 85 km-re. A szurdoknak két bejárata van: Meiringen (nyugati bejárat), vagy Innertkirchen (keleti bejárat) felől. Autóval érkezők a kiépített bejárat előtti parkolókban tudják hagyni kocsijukat. Tömegközlekedést választók Meiringen vasútállomástól egy könnyed félórás sétával az Aare-parton érhetik el a szurdok nyugati bejáratát, vagy az Aareschlucht West megállótól pár percre a bejáratnál találják magukat.
A nyugati bejáratnál étterem, a keleti bejáratnál bisztró várja az éhes vagy szomjas kirándulókat.

Az Aare-szurdok:
Az Aare folyó a Berni Alpok környező, négyezer méter tengerszint feletti magasságot meghaladó hegycsúcsainak gleccsereiból leereszkedve vájta ki mai medrét az elmúlt tízévezredek alatt, hogy a Brienzi majd Thuni tavakon keresztül észak felé folyva elérje Bern városát. Az Innertkirchen és Meiringen közötti puha mészkőképződményben meredek völgyet, szurdokot vájt ki magának. Ez az Aare-szurdok, amely a maga 1.4 km hosszával páratlan értékű Európában.
Az 1888. év óta a nagyközönség által bejárható szurdok kényelmes kirándulásra hív: betonozott illetve a szurdok oldalában kialakított pallóút teszi bárki számára könnyen bejárhatóvá és megtekinthetővé a szurdokot, annak teljes hosszában. Az Aare áradása esetén (elsősorban a tavaszi hóolvadáskor fordul elő áprilisban) a felső szakaszt (keleti bejárat felőli rész) biztonsági okból lezárhatják a látogatók elől.
A néhol mindössze 1 méter széles szurdok meredek sziklafalai bizonyos helyeken 180 méterre magasodnak felettünk. A magasból lezúduló patakok, nyaktörő meredekségű sziklaperemek és a gleccserek jégkorszaki nyomai mind a geológiai múltat idézik.
A szurdok bejárása kényelmes tempóban is körülbelül 1-2 órás program. Az április elejétől november elejéig látogatható szurdok júliusban és augusztusban csütrötöktől vasárnapig este 10-ig várja a látogatókat: a nyári naplemente fantasztikus színjátékkal kedveskedik a szurdokba ekkor látogatóknak. Az általános nyitvatartási idő 08.30 és 17:30 között van.

Árak:
A felnőtt belépő 9 CHF-ba kerül, míg gyerekek (16 éves korig) 5 CHF-ért járhatják be a szurdokot. A látogatás 6 éves korig ingyenes.

Értékelés és tipp:
Kiváló választás egy síszezon előtti vagy éppen késő síszezon utáni kirándulásra: a Meiringen feletti Hasliberg síterepei április közepéig várják a télisportok kedvelőit. Javasolt a szurdok nyugati bejárat felőli látogatása, illetve időpont választási szempontból a júliusi-augusztusi naplemente élmény megkoronázza az amúgy is fejedelmi kirándulóélményt.

További információk:
https://www.aareschlucht.ch
https://www.meiringen-hasliberg.ch
https://www.bergfex.ch/meiringen-ha...sliberg
Aare-szurdok-1.jpg
Aare-szurdok-2.jpg
Aare-szurdok-3.jpg
Aare-szurdok-4.jpg
Aare-szurdok-5.jpg
Aare-szurdok-6.jpg
Aare-szurdok-7.jpg
Hochstraess.jpg
Maegisalp-Fele.jpg
Maegisalp-Haeaeggenrol.jpg
Bidmi-Iranyaban.jpg
Haeaeggen-A-Hatterben.jpg
Kilatas-Az-Alpen-Towerrol.jpg
Alpen-Tower-Alatti-Palyak.jpg
Bidmi-Iranyaban.jpg
Haeaeggen-A-Hatterben.jpg
Alpen-Tower-Alatti-Palyak.jpg
Hochstraess.jpg
Kilatas-Az-Alpen-Towerrol.jpg
Maegisalp-Fele.jpg
Maegisalp-Haeaeggenrol.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Wengen
2019.02.18.
Ropogós porhavat Mindenkinek!

Egy újabb fantasztikus élmény, Grindelwald-Wengen lejtőiről. Mindenkinek ajánlom melegen és hidegen egyaránt.

Jó csusszanást!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1150 km-re található, Zürichtől 130, Luzerntől 80, Berntől 70 km-re. A terepet két irányból lehet elérni: Grindelwald felől, vagy Wengen (Lauterbrunnen) felől. Autóval érkezők vagy Grindelwald Grund parkolóiban, vagy Lauterbrunnen parkolóházában tudják hagyni kocsijukat (Lauterbrunnenből vonat visz fel Wengenbe, illetve közvetlenül tovább Kleine Scheideggig). Grindelwaldból három lehetőség van feljutni a síterepekhez: vonattal Kleine Scheideggig (Grindelwald, illetve Grindelwald Grund állomásokról), a Männlichenbahn felvonóival a Männlichen csúcsra (Grindelwald Grund állomástól 10 perc gyalogút a Männlichenbahn kiinduló állomása), illetve a Firstbahn felvonóival a First alatt elterülő pályarendszerhez. Wengenből két módon érhetünk fel a síterepre: vonattal Kleine Scheidegg állomásig, illetve a Männlichenbahn felvonójával a Männlichenre. A Grindelwald felőli megközelítés praktikusabb, hiszen innen a két részre tagolt pályarendszer (First [Grindelwald keleti hegyoldalában], Kleine Scheidegg-Männlichen-Wengen [Grindelwaldtól nyugati irányban Wengenig]) mindkét része közvetlenül megközelíthető. Tipp: érdemes a parkolóból a sípályákhoz való feljutásig 1 órával kalkulálni, mivel megfelelő körülmények esetén rengetegen veszik igénybe a síterepet, és előfordulhatnak hosszan kígyózó sorok.
A Grindelwald felől való feljutás idejének csökkentése és komfortosságának növelése érdekében a következő szezontól, 2019. decemberétől a Grindelwald-Männlichen felvonó felújítása befejeződik (modern kabinok, kapacitásbővítés és utazóidő csökkentése 19 percre), valamint 2020. végére elkészül az Eigerexpressz, amely Grindelwald Grund állomásról közvetlen, komfortos és gyors (15 perc menetidő) összeköttetést jelent Eigergletscher állomásig.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:00-16:30 között várja a sportolni vágyókat. A 155 km összhosszúságú, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg kék és piros pályákból áll, kitűnő választás kezdő, haladó és profi síelőknek és snowboardosoknak egyaránt. A síterep két jól elkülönült részre tagolódik: Grindelwald-First, illetve Grindelwaldtól nyugatra Wengenig elterülő síterep (Kleine Scheidegg, Männlichen, Lauberhorn, Eigergletscher, Wengen). Célszerű a két terepet különböző napokon használni, mivel mindkét terep önmagában is kiterjedt, és elegendő élményt nyújt egy-egy teljes napra.

A kedvező adottságoknak köszönhetően a pályák többsége rendkívül kényelmes, széles, gyönyörű panorámával, és több esetben lehet választani könyebb (kék) vagy nehezebb (piros, illetve fekete) pályán való lejutás közül a csúcsokról. A kezdőbb síelőknek javasolt a Männlichenről, vagy Kleine Scheideggről, illetve az Eigergletscher alatt induló széles, kényelmes kék pályákat kipróbálni a Grindelwald-Wengen területen, míg a First terepen az Oberjoch, Schilt és Hohwald nyújt könnyű, ámde széles pályákat a legmagasabb pontokról is kiindulva. A piros pályák uralják a síterepet abból a szempontból, hogy minden csúcsról vezet le piros pálya, amelyek ugyancsak szélesek és kényelmesek. A komolyabb tapasztalatot igénylő fekete pályák közül az Eigergletschert, a Lauberhornról induló pályákat, illetve a Honegg csúcsáról levezető pályákat ajánlom. A jelzett pályákon kívül csodálatos és gazdag off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat, elsősorban a Männlichen keleti lejtőin, illetve a First régióban Oberjoch és Schilt alatt fantasztikus kilátással az Eiger-Mönch-Jungfrau triászának árnyékában.

Tanulók és kisgyerekek számára jól elosztva számos elkülönített tanulópálya lett kialakítva a Kleine Scheidegg alatt, Männlichennél, Wengen Männlichenbahn állomásnál, illetve közvetlen a Firstbahn Grindelwaldi völgyállomása fölött Bodminál.

A még több adrenalinra vágyók számára ajánlom a First területen a két Snowparkot (Oberjoch és Bärgelegg alatt), a cross-sípályát (Schilt), illetve az sebesség és pályaidőmérő pályákat az Oberjochról indulva. A Kleine Scheidegg környékén pedig a Lauberhornról levezető sívilágkupa pályán bizonyíthatják be a profik hogy mire képesek idő és sebesség szempontjából, feketén fehéren (fekete pálya, fehér hó).

A falukba (Grindelwald illetve Wengen) érdemes csak a nap végeztével visszatérni (lesíelni) a fenti sípályákról, mivel a falukból való feljutás időbe telik, hiszen a kiváló és élvezetes sípályák, a fantasztikus környezet és kilátás, és a nem ritkán még április második felében is kiváló minőségű hó rengeteg síelőt és snowboardozót vonz (a szezon a hóviszonyok függvényében általában december elejétől április második feléig tart).

Egyéb szolgáltatások:
Grindelwald és Wengen üdülőfaluk, 4000 méteres meredek hegyek ölelésében (Schreckhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau), kitűnő infrastruktúrával: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is. A falukban (főleg Grindelwald) számos étterem található, de érdemes az ebédet a sípályák melletti éttermek, hütték egyikében elfogyasztani (pl. Männlichen, Lauberhorn, Kleine Scheidegg, Eigergletscher, First, Schreckfeld, stb.), nemcsak mert így időt spórol az ember (nem kell lesíelni a flauba, majd újra visszavonatozni, -liftezni), hanem, mert ilyen pazar kilátás ritkán adatik meg az ebéd mellé.

A sípályák mellett számos komoly szánkópálya (Firstről indul a világ leghosszabb, 15 km hosszúságú, szánkópályája, amely Grindelwald flauig visz) valamint kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat.

Szálláslehetőség Grindelwaldban, Wengenben, Lauterbrunnenben, illetve Interlakenban található különböző kategóriákban. Grindelwaldban pedig egy kellemes sínap után van lehetőség úszni, wellnesselni.

Végezetül, nem hagyhatom szó nélkül a Jungfraujochra való kirándulás lehetőségét, amit „Top of Europe”-ként reklámoznak. Kleine Scheideggről visz fel ide a hegyivasút Európa legmagasabb vasúti állomására (3454 m), több kilométeren keresztül a hatalmas Eiger és Mönch szikláiba fúrt alagúton keresztül, ahol igazi kirándulóélmények várják az ideérkező vendégeket: kilátópontok az UNESCO világörökséghez tartozó svájci aplokra és gleccserekre (Jungfrau, Aletsch), snow fun az Aletschgleccser platóján (síelés, szánkózás), 360º moziélmény, jégpalota, kirándulás a Mönchsjochhüttéhez, és számos más első osztályú svájci specialitás. Az ide kirándulók csupán ennyit javasolnak: aki megteheti, annak ezt az életben egyszer át kell élnie.

Síbérlet árak:
A felnőtt sí napijegy 65 CHF-ba kerül (ebbe mindkét terület beletartozik: Grindelwald-First és Grindelwald-Wengen), míg a délutáni jegyet (12:00-től érvényes) 50 CHF-ért árulják. Demográfiai alapon kedvezmények járnak gyerekeknek 15 éves korig (33 CHF/nap), de van külön ifjúsági jegy 19 éves korig (52 CHF/nap) és szenior jegy 62 éves kortól (59 CHF/nap). A szánkó felnőtt napijegy 35 CHF, az ifjúsági 29 CHF, a gyerek pedig 19 CHF.

Értékelés:
A bámulatos alpesi környezet, a kiváló minőségű, nagy kiterjedésű és széles pályák fényében elsőosztályú élményben van része az idelátogatóknak. Kiváló választás családoknak, kezdőknek, középhaladó, haladó és profi vagy akár akrobata síelőknek, de még szánkózóknak is. Érdemes legalább 2-3 napot itt eltölteni. Mindezeket figyelembe véve számomra az idei szezon legjobb ár-érték arányú svájci síterepe.

További információk:
https://www.jungfrau.ch
https://www.bergfex.ch/jungfrau-gri...ndelwald-wengen
https://www.jungfrau.ch/v-bahn
20190216-142935.jpg
20190209-115853.jpg
20190209-112639.jpg
20190209-114559.jpg
20190209-120943.jpg
20190209-161415.jpg
20190216-111733.jpg
20190216-113529.jpg
20190216-121706.jpg
20190216-135841.jpg
20190216-141020.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Stoos
2019.01.24.
Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1030 km-re található, Zürichtől 60, Luzerntől 40 km-re, a Vierwaldstättersee közelében, Schwyz város közvetlen közelében. Stoos egy kis üdülőfalu 1300 méter magasságban, amelyet a világon egyedülálló meredekségű modern felvonóval lehet megközelíteni. Az autóval idelátogatók a felvonó kiinduló állomása közelében kialakított fizetős parkolókban tudják hagyni kocsijukat.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat. A 35 km összhosszúságú, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg piros és fekete pályákból áll, elsősorban a már tapasztalattal rendelekzőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Továbbá csodálatos és gazdag off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat a magasan fekvő Klingenstock (1935 m) és Fronalpstock (1922 m) csúcsa alatt. A síterep e két hegycsúcs alapján tagolódik: egy hatszemélyes ülőlift visz fel a Klingenstock-ra, ahonnan piros és fekete pályákon lehet lejutni a faluba, míg a Fronalpstock csúcsát négyszemélyes ülőlifttel lehet elérni, ahonnan két piros pályán lehet lejutni. A pályák keleti és északi-keleti fekvésűek, így elég hóbiztos síterepnek számít.

A faluban gyerekek, illetve kezdők számára tanuló pályát is biztosítanak, közvetlenül a templom domb alatt, a fronalpstocki felvonó közelében. Közvetlenül a Stoosbahn felső állomása mellett pedig két könnyű, csákányos felvonóval ellátott kék pálya is található.

A snowpark a „vigéc” akrobatáknak nyújt gyakorlási lehetőséget (különböző ugratók), amelyet ugynacsak csákányos felvonóval lehet használni.

Egyéb szolgáltatások:
Stoos egy kis üdülőfalu 2000 méteres meredek hegyek ölelésében. Kicsinysége ellenére meglepően jó infrastruktúrával rendelkezik: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is. A faluban van pár étterem, de az igazán ínyenceknek javasolt a festői kilátással rendelkező Fronalpstock csúcsán levő étteremben elkölteni az ebédet: felejthetetlen kilátás nyílik innen a Vierwaldstätterseere és a környező csúcsokra.

A sípályák mellett számos komoly szánkó pálya, sífutó pálya valamint kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat. Külön javasolt (lavinabiztos) sítúrázó útvonal is található, amely a faluból (1300 m) a Huserstock 1904 méteres csúcsára visz fel.

Szálláslehetőség Stoos faluban található különböző kategóriákban. A modern wellness hotelben egy kiadós síelés után lehet itt szaunázni, úszni és különböző wellness-szolgáltatásokat igénybe venni. Csoportok, cégek pedig konferenciákat és rendezvényeket is szervezhetnek ide.

Mivel a síterep a Vierwaldstätterseehez közel fekszik, ezért javasolt a környező városokban is körülnézni, amelyek közül Brunnen kiemelkedik festői elhelyezkedésével. Svájc történelmi névadó városa, Schwyz, pedig ötpercnyi autóútra van a Stoosbahn kiinduló állomásától.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 50 CHF-ba kerül, míg a délelőtti jegyet (13:00-ig érvényes) 42 CHF-ért árulják. Demográfiai alapon kedvezmények járnak gyerekeknek (30 CHF/nap), de van külön ifjúsági (pl. 43 CHF/nap) és szenior (pl. 45 CHF/nap) jegy is.

Értékelés:
Kiváló választás egy-egy napos síelésre vágyóknak, családoknak, középhaladó, haladó és off-pist síelőknek. Kedvező ár-érték aránya miatt mindenképp javasolt kipróbálni.

További információk:
https://www.stoos-muotatal.ch
https://www.bergfex.ch/stoos
Fronalpstock-a-hatterben.jpg
Fekete-palya-a-Klingenstock-alatt.jpg
Kek-palyak-kezdoknek.jpg
Kilatas-a-Fronalpstockrol.jpg
Klingenstock-alulnezet.jpg
Klingenstock-piros-palya-es-off-pist.jpg
Schwyz-varos-a-melyben-a-Fronalpstockrol.jpg
Snowpark.jpg
Az-vilag-legmeredekebb-felvonoja.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Sörenberg
2018.04.09.
Sziasztok!

2018-ban számos alkalommal sikerült eljutnom Sörenbergbe. Íme egy kis kedvcsináló. Jó csusszanást mindenkinek.

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1100 km-re található, Zürichtől 100, Berntől 70, Luzerntől 50 km-re, a Brienzer Rothorn északi oldalában. A síterep megközelítése a Luzern és Bern közötti 10-es főút felől célszerű. Schüpfheim faluban kell letérni a 10-es útról Sörenberg felé. A sörenbergi sípályákat több, falubeli ingyenes parkolóból közvetlenül el lehet érni kabinos, üléses illetve csákányos felvonókkal (Rischli, Ochsenweid, Schönisei, Sörenberg-Platz, Rothornbahn).

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat. Közepes kiterjedésű (53 km), összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg kék és piros pályákból áll. Továbbá csodálatos off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat a Rothorn csúcsa alatt. A Rothorn csúcsától induló pályák viszonlyag magas tengerszint feletti elterülésük következtében (legmagasabb pont 2350 méteren, Brienzer Rorthorn), hóbiztos terepnek számítanak egészen április elejéig, és még a szezon vége felé is kiváló porhóban élvezhettük a síelést. A szezon általában december elejétől április elejéig tart. A már említett Rothorn alatti pályák a Rothornbahn felvonójával közelíthetőek meg: főként középnehéz piros és nehéz fekete pályákkal. A Rothornra feljutva érdemes a felvonóállomás kilátóteraszáról megtekinteni a Berni Alpok elénk táruló sziluettjét megkoronázva az Eiger-Mönch-Jungfrau triászával, az Aare-völgyet, illetve a türkiz színben pompázó Brienzi tavat. A Rothron alatti pályákat tehát haladó síelőknek és a freeriding szerelmeseinek ajánlom.
A faluból induló kabinos, üléses és csákányos felvonók az alacsonyabb pályákhoz visznek, amelyek kitűnőek kezdők, családok, kisgyermekesek és haladók számára, akik élvezni szeretnék a mesés tájat és kényelmes, széles pályákat. A pályák fele könnyű (kék), másik fele közepes nehézségű (piros), tengerszint feletti elhelyezkedésük pedig 1200-1700 méteren van. A Schwarzenegg feletti Hundknubel csúcsáról két fekete pályán is lecsúszhatnak a kihívásra vágyók. Kedvencünk a Steinetli és Hint. Schwarzenegg közötti pályák voltak, de élvezetesek a fenyőfás erdők szegélyezte széles pályák Rossweidtól, illetve Schwarzeneggtől le a faluig.

Egyéb szolgáltatások:
Sörenberg egy kiváló adottságú, az UNESCO bioszféra oltalma alatt álló (Entlebuch) térségben elhelyezkedő üdülőfalu kitűnő infrastrukturával: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Nemcsak a faluban, a parkolók mellett (Rischli, Ochsenweid és Schönisei), hanem a fenti állomásokon is kellemes és kényelmes, igazi alpesi jellegű gasztronómiai kiszolgáló egységek (alpesi étterem és bár) várják a megpihenni és falatozni vágyókat (Rossweid, Schwarzenegg, Schwand, Eisee, Rothorn). Szálláslehetőség Sörenberg faluban található különböző kategóriákban. A sípályák mellett számos szánkó pálya, sífutó pálya és kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat. Rossweidnél külön a gyerekek és kezdők részére tanuló pályákat is biztosítanak. Nyáron pedig a mesés tájakon való kirándulás mellett nyári bobpálya elégíti ki a kalandra vágyók igényeit. Végezetül, egy kellemes, napsütéses, ámde fagyos síelés után felüdülés a sörenbergi uszoda a kapcsolódó wellness szolgáltatásaival.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 52 CHF-ba kerül, míg 12:00-től 44 CHF-ért árulják a délutáni jegyet (12-ig a délelőtti jegy 36 CHF-be kerül.) Gyerekek 6 éves korig ingyen 15 éves korig féláron síelhetnek, és van ifjúsági, tanuló és szenior kedvezmény is.

Értékelés:
Kiváló választás családoknak, kezdőknek és középhaladó, haladó síelőknek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síterepek egyike a 2018-as szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont, és főleg hétvégenként zsúfolt lehet. Mindemellett személyes kedvenc.

További információk:
https://www.soerenberg.ch
https://www.bergfex.ch/soerenberg
Soerenberg-1.jpg
Soerenberg-2.jpg
Soerenberg-3.jpg
Soerenberg-4.jpg
Soerenberg-5.jpg
Brienzer Rothorn
Hinter Schwarzenegg
Schwarzenegg a Hundschnubelről
Offpist
Entlebuch az UNESCO oltalma alatt
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Andermatt
2017.04.03.
Andermatt – Gemsstock

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől autópályán 1050 km-re található, Zürichtől délre 110 km-re, Luzerntől 70 km-re a Gotthárd-hágó és –alagút kezdőpontjánál. A síterep megközelítése Zürich vagy Luzern felől a Gotthard-hágó felé vezető A2-es autópályán javasolt. A Gemsstock alatt elterülő sípályákat egy 60 fős felvonón keresztül lehet megközelíteni. A felvonó völgyállomásánál fizetős parkolóban lehet az autót leparkolni. (Andermatt másik síterepe, a Gemsstock-kal szemben elterülő Nätschen-Gütsch ottjártunkkor zárva volt.)

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat. Közepes kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg piros és nehezebb fekete pályákból áll. Továbbá jelentős kiterjedésű off-pist várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat (~15 km). Magas tengerszint feletti elterülése következtében (legmagasabb pont 2961 méteren, Gemsstock), rendkívül hóbiztos terep, és még a szezon vége felé is kiváló porhóban élvezhettük a síelést. A szezon általában november közepétől április második feléig tart. Gurschen és Gurschenalp között jónéhány kényelmesen széles piros pálya ad alkalmat a megérkezés utáni bemelegítésre. A Gemsstock csúcsáról pedig vagy a gyönyörű kilátással bíró nyugati oldali piros pályán csúszhatunk le (Szent Anna-gleccser mellett), vagy a keleti oldal fekete pályáján érhetünk vissza Gurschenalpba. A Gurschenalp mellett levő Lutersee felvonója a Gelssgrat-csúcs fekete pályájához visz, ahonnan ugyancsak elérhető a központi Gurschenalp. A fekete pályák is szélesek, és így jó lehetőséget kínálnak a középhaladó síelők továbbfejlődéséhez. A fekete pályák mentén széles területen van lehetőség off-pist síelésre.

Egyéb szolgáltatások:
Andermatt kimondottan üdülőfalu, jó infrastrukturával: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Nemcsak a faluban, hanem a gurscheni felvonóállomás mellett is gasztronómiai kiszolgáló egységek (étterem és bár) találhatóak. Szálláslehetőség Andermattban található. A falu melletti völgyben sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület. Az extrém adrenalinra vágyók pedig a sítúrázás mellett a paraglidingot is kipróbálhatják (Gemsstock).

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 60 CHF-ba kerül, míg 11:00-tól óránként csökken a jegyár: a 12 órától érvényes délutáni jegy például 52 CHF. Gyerekek 12 éves korig féláron síelhetnek, és van ifjúsági, tanuló és szenior kedvezmény is. Sőt, családosok a kedvezményes családi jegyet is igénybe vehetik, ami két felnőtt és két gyerek esetén már kedvezőbb lehetőséget jelent.

Értékelés:
Elsősorban a tapasztaltabb, illetve kihívásokra vágyó síelőknek ajánlottak a Gemsstock környéki sípályák. De kiváló választás a fejlődésre vágyó középhaladó síelőknek (Gurschen és Gurschenalp közötti piros pályák), valamint az off-pist és freeride szerelmeseinek. A kezdő síelők számára a szemközti hegyen (Nätschen-Gütsch terület) nyílik lehetőség kék pályákon való síelésre. Összességében, ár-érték arányát tekintve kitűnő és hóbiztos síterep a 2017-es szezonban.

További információk:
https://www.skiarena.ch
https://www.bergfex.ch/andermatt-ge...msstock-naetschen
20170326-101746.jpg
20170325-111621.jpg
20170325-114949.jpg
20170325-140442.jpg
20170325-140942.jpg
20170326-101824.jpg
20170326-115446.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Laax
2017.02.28.
Sziasztok!

2017. február 18-án volt szerencsém eljutni a Laax felett elterülő impozáns síterepre (Flims-Laax-Falera) Graubünden tartomány északi részén. A síterep pozitív emléke azóta is vissza-visszatér gondolataimban, ezért az alábbiakban megosztom élményeimet strukturáltan, informatív jelleggel. Jó havat, és jó csúszkálást kívánok hozzá!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől autópályán 960 km-re található, Churtól 20 km-re. Graubünden egyik legnagyobb és legészakibb síparadicsoma, közel az osztrák határhoz, Zürichtől 140 km-re keletre található. A síterep megközelítésére három lehetőség is van: Flimsen, Laaxon vagy Falerán keresztül. Mindhárom faluból felvonók visznek a sípályákhoz, és az autóval érkezők számára mindhárom esetben komoly kapacitású parkolóházzal (Flims és Laax), illetve parkolóval (Falera) teszi könnyűvé és kényelmessé az autóval való megközelítést.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat, ám csúcsszezonban hétvégenként (mint például ottjártunkkor) már reggel 08:00-kor nyitnak a pályák, és közel 17:00 órakor fejeztük be a napi síelést. Óriási kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer (összesen 235 km), a kéktől a piroson át a fekete pályákig. Továbbá jelentős kiterjedésű off-pist várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat (44 km). Magas tengerszint feletti elterülése ellenére (legmagasabb pont valamivel 3000 méter felett van, Vorab Gleccser), rengeteg kényelmes kék pályával rendelkezik a kezdők és középhaladók számára (ajánljuk a Vorab és Mutta Rodunda csúcsokról induló pályákat), de a haladó és profik is találnak elegendő piros és izzasztó fekete pályát is: utóbbiaknak a Vorab Gleccser és Crap Masegn csúcsokról induló fekete és prios pályákat ajánlatos kipróbálniuk. A síterep központja a 2228 méteren fekvő Crap Sogn Gion. Innen a hatalmas síterep bármelyik sípályája könnyen elérhető lifttel és/vagy sítalpon. Crap Sogn Gion közelében fekszenek a kezdő és tanuló pályák, valamint a snowpark (Noname és Superpipe, hogy csak a legizgalmasabbakat említsük). Az off-pist területek is könnyen elérhetőek, és bőven akad lehetőség a szűz hóban való síelésre. Megtalálható minden, amire a síelés szerelmesei vágynak.

Egyéb szolgáltatások:
Mindhárom falu jó infrastrukturával rendelkezik: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Ugyancsak mindhárom faluban található síszervíz és -kölcsönző, ahol valamennyi hiányzó felszerelés tetszés szerint pótolható. Nemcsak a faluban, hanem a sípályák fő gócaiban gasztronómiai kiszolgáló egységek (étteremek és bárok) találhatóak: például Crap Sogn Gion, Vorab, Plaun, Crap Masegn és Curnius, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A síliftek alján elterülő három település különböző szállási és wellness lehetőségekkel is rendelkezik. Szálláslehetőség ugyancsak található a 20 km-re fekvő Chur városban. A síelés mellett szánkózási, sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 77 CHF-be kerül, míg 12:00-tól a délutáni jegy 62 CHF főszezonban (a 2016/2017-es szezonban a főszezon december 24-től április 17-ig tart). Mellékszezonban az előbbi árak 16 CHF-fel kedvezőbbek. A gyerek és ifjúsági kedvezmények mellett az idősek is olcsóbban síelhetnek. A síbérlet nem visszaváltható (+ 5 CHF), viszont többszöri használat alkalmával újrafelhasználható: elegendő egyszer kifizetni a bérlet árát.

Értékelés:
Itt mindenki megtalálja a maga igényének megfelelő síelési feltételeket. Kiváló választás családoknak, kezdő, középhaladó, haladó és profi síelőknek, valamint az off-pist és freeride szerelmeseinek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síparadicsomok egyike a 2017-es szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont.

További információk:
https://www.laax.com
https://www.bergfex.ch/laax
Laax-1-1.jpg
Laax-1-2.jpg
Laax-1-5.jpg
Laax-1-10.jpg
Laax-1-12.jpg
Laax-1-13.jpg
Laax-1-3.jpg
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Svájc
Flumserberg
2017.02.27.
Flumserberg

Megközelíthetőség:
A Budapesttől autópályán 950 km-re fekvő síparadicsom, a zürichiek fő hétvégi sícélpontja. Nem véletlenül: a síparadicsom Zürichtől 100 km-re keletre, az osztrák határtól 60 km-re található.
A síterep megközelítésére alapvetően két lehetőség van:
• Unterterzen vasútállomással szembeni gondola visz fel az 1400 m magasan elterülő síterephez (Tannenboden);
• Autóval (vagy busszal) Flumson keresztül (innen a hegy neve: Flumserberg) közúton is elérhető a síterep (Tannenheim, illetve Tannenboden síüdülő központok).

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:00-16:30 között várja a sportolni vágyókat. Nagy kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer (65 km), a kéktől a piroson át a fekete pályákig. Elsősorban középhaladó, illetve haladó síelőknek optimális: a 38 km-nyi piros pályákból álló rendszer adja a síterep zömét. A kezdő síelők részére egy 4 liftből álló összefüggő, de a többi pályától elkülönülő kék pályarendszer áll rendelkezésre – zavartalanul a száguldóktól, ráadásul külön ár-csomagárért. A fekete pályákból is van 7 (zömében a 2200 m magasan fekvő csúcsok alatt), így az igazán adrenalinra vágyók is megtalálják a számításukat. A gyerekek számára külön (és ingyenes) tanuló pálya is van.

Egyéb szolgáltatások:
A lenti pályák mellett található svájci síiskola oktatói bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Ugyancsak a síterep mellett található síszervíz és -kölcsönző, ahol valamennyi hiányzó felszerelés tetszés szerint pótolható. Közvetlen a sípályák mellett gasztronómiai kiszolgáló egységek (étteremek és bárok) találhatóak. A síliftek alján elterülő két település (Tannenheim és Tannenboden) pedig különböző szállási és wellness lehetőségekkel is rendelkezik. Szálláslehetőség ugyancsak található a völgyben, a festői szépségű Walensee melletti Walenstadt településen. A síelés mellett szánkózási, sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület.

Síbérlet árak:
A svájci síbérlet árak viszonylatában az átlagosnál valamivel kedvezőbb árak (hétvégi napijegy 65 CHF, hétköznapi jegy 58 CHF). Rendkívül ügyfélbarát árazás megoldás, hogy a síbérlet árak a síelés időtartammal arányosan optimalizálhatók: 11 és 14 óra között félóránként csökkenő árak a hátralévő időnek megfelelően (pl. hétvégén 11 órától a jegyár 58.5, 12 órától 52, 13 órától 45.5 és 14 órától már csak 39 CHF, illetve ún. órás bérlet (3 illetve 4 órás síelés után 19 illetve 14 CHF visszajár a 67 CHF-es jegyárból).
A gyakorló kék pályarendszerre (D liftek) érvényes napijegy hétvégén 38 CHF, amely jegy 12 órától üzemzárásig (16:30) mindössze 30 CHF-be kerül.

Ajánlás:
Kiváló választás családoknak, kezdőknek és középhaladó, haladó síelőknek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síparadicsomok egyike a 2017-es szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont, és főleg hétvégenként zsúfolt lehet.

További információk:
https://www.flumserberg.ch
https://www.bergfex.ch/flumserberg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.