Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Snow-angel kiemelt beszámolói
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Finnország
Saariselka
2024.02.21.
Saariselkä, Finnország
Állítólag Európa legészakibb síterepe, szóval ha már ott jártam, nem hagyhattam ki 😁
Pici terep, mégis van egy jól elkülönített tanuló rész. Gyönyörű hely, nem lehet betelni a táj szépségével, és a hőmérsékletnek hála a hó ilyen alacsonyan is tökéletes (mikor én ott voltam, -24 fokról indultunk és -20 fokra melegedett). A pályák jól karban vannak tartva és könnyen átjárhatóak. A kölcsönző pedig nagyon profi, a tömeget (amit ottlétemkor nagyrészt a tanulópálya nyelt el) hamar kipörgette. Negatívumként talán az ülőliftet tudnám mondani, elég fapados, és osztozni kell rajta a szánkózókkal, ami délutánra kiszállásnál elég kellemetlen tud lenni. Szerintem ha valaki pont erre jár, megéri kipróbálni 😊
20240212-110112.jpg
1707750878240.jpg
20240212-105202.jpg
20240212-105159.jpg
20240212-104042.jpg
20240212-104040.jpg
20240212-103618.jpg
20240212-103613.jpg
20240212-102115.jpg
20240212-101708.jpg
20240212-100325.jpg
20240212-093913.jpg
20240212-093907.jpg
20240212-093756.jpg
20240212-093751.jpg
20240212-093745.jpg
20240212-093735.jpg
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Sziasztok!

Elég rég jött ide hozzászólás, gondoltam felpörgetem kicsit az eseményeket :)
Úgy alakult, hogy december elején Svájcban igen gyatrák a hóviszonyok, talán Zermatt és Andermatt az utolsó mentsvár. Így aztán Zermattban csúsztam két napot.
Ha valaki nem tudná, vagy lusta lenne átnyálazni a topikot az elejétől, maga a város teljesen autómentes. Csak lovaskocsin, lábbusszal, biciklin illetve újabban elektromos autón lehet közlekedni. A szállodák nagy része, úgy vettem észre a vasútállomáson, biztosít transzfert a saját elektromos kiskocsiján, de elektromos taxik is bőségesen állnak rendelkezésre.
Maga a síterep még nem pompázott teljes fényében, több pálya is le volt zárva (de ma már havazott egy kicsit, reméljük ez a tendencia folytatódik). A hideg már adott, úgyhogy az a kicsi, ami van, legalább nem olvad el és tudnak hóágyúzni.
Csináltam pár képet is, 4 db-ot fel is töltöttem a galériába. Gondoltam, annyi elég, hiszen a Matterhornról már van fent rengeteg kép. De olyan, amilyet én csináltam, nincs még egy :D Nem látni minden nap szivárványt a "Toblerone" előtt...

Jó szezont és jó csúszást mindenkinek!
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Svájc
Melchsee - Frutt
2013.01.20.
Sziasztok!

Ma is felfedeztem egy terepet, amit még nem sok magyar látott. Ez lenne Mechsee-Frutt, Zentralschweizban, Luzerntől nem messze, 32 km sípályával. Az 1080 méteres Stöckalptól -itt tesz le a busz ill. itt van a parkoló- egészen 2255 m-ig fel lehet menni. A poén, hogy maga Melchsee-Frutt, a kis település amiről a terep a nevét kapta középen van, Stöckalptól kabinossal kell felmenni. Felvonó van mindenféle, lehet ízlés szerint válogatni :) Pálya is van egy pár, rengeteg a fekete, kevés a piros és viszonylag sok a kék, amik azért becsapósak, mert nagy részük ösvényjárat, sőt, osztozik a szánkó-pályával. Ma délelőtt a nagy szél miatt majdnem minden zárva volt, és legnagyobb bánatomra a csákányos, ami felvisz a tetőre (G jelű) egy szimpatikus pirosra, egész nap úgy is maradt. Egy napot kellemesen el lehet tölteni itt is... :)

Puszi,
Snow-angel
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Svájc
Laax
2012.01.27.
Hi mindenki!

Ismét sikerült egy topikot nyitnom :D Az áldozat ezúttal Flims-Laax-Falera, avagy, ahogy egy vicces svájci csaj mondta a felvonón, Falala :)
Maga a síterep Graubünden kantonban van, ami kicsit már olasz, de azért még német; azaz a Via XY-on svájcinémetül szólnak hozzád. De ez a kevésbé érdekes rész :)
Röviden összefoglalva: a síterep fantasztikus! Három napot töltöttem ott, és közel sem volt elég! Pláne, mert az időjárás is kegyes volt hozzám, ennél jobb síelő időt kívánni sem lehetett volna. A legelején volt ugyan némi hóesés, de utána 2 és fél nap csodálatos napsütés, ha nem is teljesen az a vakító fajta, de így nekem jobban is tetszett.
A pályarendszer csúcsszuper, órákon keresztül csúszkálhatsz ide-oda anélkül, hogy kétszer lemennél ugyanazon a pályán, és a végén mégis hazatalálsz. Mindezt - és szerintem ez Laax egyik legjobb tulajdonsága- széles pályákon. Jól elfér egymás mellett a lassan kanyargó síelő és a vadul döngető, de szó szerint. Még a feketék sem szűkülnek be, kicsit sem. Maximum az összekötő hágók, de azok egy része meg olyan kék, hogy lassan sífutópályának is nevezhetjük. :p Ráadásul a 200 km-en fantasztikusan eloszlanak a színek, rengeteg a kék és a piros, de majd' egyharmad fekete. Sőt, akinek ez nem lenne elég, azoknak ott vannak a sárga freeride pályák és az egyéb trükközési lehetőségek. Oh, és aki nagyon vadulni akar, annak sima off-slope lehetőség is akad dögivel. Én mindenesetre maradok a kijelölt pályáknál, volt abból elég :D
Ami nekem személy szerint újabb piros pont Flims-Laaxnak, hogy csak egy csákányos van, ami a gleccserre visz fel -lebuktam, nem szeretem őket :p. Amúgy van minden más, lehet kedv szerint válogatni. Felvonókból is van személyes kedvencem, az Alp Dado 6-os ülőliftje. Kisgyerekeseknek nagyon tudom ajánlani, mert gyerekbiztos, mindenki másnak meg a popsifűtés és az automatikus felnyílás kényelméért.
Oh, és a panoráma is csillagos 5-ös!
Laax sokszor megkapja a kritikát, hogy drága, és még a bérletet sem lehet visszaváltani. Emögött az az elgondolás, hogy ha újra mész, majd feltöltöd a régi kártyát. Jó, persze, nem olcsó hely, de ha arányaiban nézzük -meg azt, hogy Svájcban van- nem is olyan drága. A kártyát meg, hááááát, én is jobb szerettem volna visszaadni, de ha az ember lánya elmegy oda, fizeti a síbérletet, szállást, utazást, kaját, már nem fogok azon az 5 frankon problémázni. Hüttét is lehet olcsóbbat választani, ebben amúgy a sítérkép is segít. Három csoportba sorolja őket: sárga, narancssárga és piros. Ők az utóbbit ajánlgatják, következetesen én csak sárgában voltam :D
A teljesség igénye nélkül, ennyi volt mára. Aki hétvégén indul síelni, annak jó havat!

Puszi***
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Svájc
Sörenberg
2010.12.04.
Hello mindenki!

Épp itt vagyok, ahol a madár sem jár, magyar síelő is csak elvétve, de gondoltam írok pár szót azoknak, akik Luzern kanton eme gyöngyszemébe szeretnének jönni. :D
Maga Sörenberg egy tipikus alpesi mini-város. Kocsival Schüpfheim-Flühli felől ajánlom jönni, még ha a GPSek nem is értenek velem egyet. Ők valamiért Giswillt favorizáják, de az rossz időben le van zárva és jó időben is veri a budapesti hullámvasutat. :p Ha már ideértetek, szállás és étterem akad bőven. :D
Na de térjünk át a lényegre: a pályákra. Mivel a szezon csak 11-én kezdőik, egyenlőre csak egy rész van megnyitva. Összesen 53 km síelhető be, pillanatnyilag...ööö...kevesebb :D Azért így is bőven el lehet tölteni a hétvégéket, mert a pályák változatosak, akár csak a felvonók. Nagyon sok a kék és a piros pálya, legalább is a térkép szerint, gyakorlatilag sokszor túlmutatnak a színükön :p. Amúgy sem tudod, hogy hol vagy éppen, mert a pályajeölésen lenne mit javítani -de mint tudjuk a lefelé már bíztató :D A meredekség ellenére talán azért kékek és pirosak, mert javarészt szélesek, bőven van hely kanyarogni. Persze nem igazi síterep, ha nem figyelne be néhány erdei ösvény :D Sőt, átsíelhetőségből 5ös a rendszer :D Oké, az még nem tiszta, hogy a Rothornhoz (ahol két kis piros és egy hosszú fekete van) hogy lehet lécen eljutni, de mivel az még zárva van, nem is sokat filóztam rajta. Összességében nekem nagyon tetszik, remélem az eddig zárt szakaszokat is ki tudom majd próbálni :D Oh, és majd elfelejtettem, nagyon jó a Glühwein XD
Ha erre jártok, próbáljátok ki :D

Pussssssz
Snow-angel
6 élménybeszámolót írt
6
17 éve tag
Hi emberek!
Megjöttem a nagy karácsonyi síelésből! Stanival nem tudok teljes mértékben egyet érteni! Lehet, hogy nem Seefeld a világ legnemistudommilyenebb pályarendszere, és azt sem tagadom, hogy közelebb is vannak jó pályák, de nekem tetszett. Határozott pozitívum, hogy a pályák hosszúak (legalábbis a legtöbb) és sokszor egyikből a másikba lyukad ki az ember, amivel tök jól be tudja barangolni a rendszert. A felvonók is jók, rengeteg ülős- és kabinos felvonó van (kabinos alatt értem a "vonatot" meg a "libegőt"), ami hasznos, ha az ember kisgyerekkel van, vagy elfáradt (vagy sok volt a forraltbor :p). Ezeken kívül a csákányost favorizálják. A páylákról annyit még, hogy tényleg változatosak hosszban és nehézségben egyaránt... Mondjuk, szerény véleményem szerint néhány pályát kicsit "elszíneztek", van kék ami máshol piros lenne, és van piros ami elég sötétbordó :p. Azoknak, akik ismerik Arnoldsteint van egy ismerős pálya: a seefeldi 6-os kék pálya ikertesója az arnoldsteini hosszú pirosnak (na jó, legyen kishuga, mert rövidebb :p).
A város maga megint gyönyörű! Olyan igazi kis alpesi üdülőfalu, mindenhol hotelek, éttermek és üzletek, mégsem zajos az egész inkább nyugodt és mint már említettem, gyönyörű. :D Vannak hangulatos éttermek, mi kipróbáltunk egyet és nagyon jó kajákat főznek (meg jó ruhákban szolgálnak fel:D). Plusz most még a karácsonyi kirakodóvásár is befigyelt a főtéren, gyönyörűen kivilágítva minden, a templom előtt betlehem, minden úgy, ahogy az elvarázsolja a turistákat :). Magyar szót nemigen hallani, inkább olaszok, csehek, németek és svájciak mennek oda, de ennek ellenére jól el lehet tölteni az időt.
Pussy
U.i.: van egy másik pálya, amit kezdőknek ajánlottak, de arról nem tudok nyilatkozni, mert csak a Rosshüttén voltam.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.