Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

pistamester kiemelt beszámolói
pistamester
2 élménybeszámolót írt
2
9 éve tag
Franciaország
Les Sybelles
2019.02.02.
Üdv!

Január 19.-26. között töltöttünk el egy csodás hetet a Skilines szervezésében. Szállásunk St Jean d'Arves faluban volt, ami nem túl nagy, de nagyon közel volt minden. Az apartmanunk átlagos volt - francia viszonyokhoz képest - mi úgy mentünk, hogy két fővel nagyobb apartamnt kértünk, így nem kellett senkinek sem a nappaliban aludnia és kényelmesen elfértünk mind a tízen (ez nekük kb 6500 HUF/fő többletköltséget jelentett, ami egyáltalán nem volt vészes). Az út kb 17 óra volt busszal mindkét irányban, semmi esemény nem volt. A szálláshoz - Fontaine du Roi - a busz nem tudott közvetlenül felmenni, kb 300 métert kellett a busztól csomagokkal felfelé gyalogolni, ami nem volt kényelmes. Ráadásul korán érkeztünk, és a szállást csak kb f5-kor lehetett átvenni, ezért el kellett tölteni még bő 2 órát érkezés után. Szerencsére nem volt ezzel fennakadás, mert a csomagokat ott hagytuk a recepción, és elmentünk sajtot venni. (Van egy nagyon jó sajtos kb. 20 perc sétára a falutól, de az ingyenes síbusz, ami fél óránként jár, szintén megáll ott. Érdemes elmenni oda annak aki szereti a sajtokat, de számítson rá, hogy adott esetben akár fél órát is sorba kell majd állnia.)
A szálláshoz ugyan tartozott wellnes is a recepción, de nem próbáltuk ki. A Fonatine du Roi apartmanok több nagyobb apartmanházban vannak szétszórva, nekünk szerencsénk volt, mert a mi apartmanunk olyan házban volt, ami pályától kb. 50 méterre állt, ezért reggel le tudtunk csúszni a háztól a felvonóhoz, este meg a sípályáról közvetlenül a házig. A bolt és a pék is 2 perc sétára van, ezért az elhelyezkedés tényleg kíváló.
Ami a pályarendszert illeti, nekem nagyon tetszett. Igaz, nagyon nagyok a távolságok, emiatt korán el kell indulni hazafelé a távolabbi részekről, a gerinceken a felvonók - melyek többnyire tányérosak és lassúak - 4 óráig jának, de a központi felvonók f5-ig működnek. Alaposan körül kell nézni, hogy honnan hová milyen úton lehet eljutni, pl. St Sorlin-ből St Jean-ba csak úgy, ha közben felmegyünk a pályarendszer legmagasabb pontjára, igaz St Sorlinből van síbusz is délután St Jean-ba, de a többi településről nincs. Tömeg szinte sehol nem volt, sorbanállni szinte sehol nem kellett. A felvonók nagyobb része azonban régi, egysebességes lassú felvonó, és sok a tányéros is.
Reggelre a pályákat mindig megcsinálták, emiatt délelőtt még frissen ratrakolt pályákon lehet csúszkálni.
Az időjárást illetően nekünk a 6 nap síelésből 5 napon napsütéses idő volt, de e mellé átlagosan -10 fok is társult, többször jeges széllel a felvonókon, ami ellen semmi nem véd.
Nekem nagyon tetszettek a Grand Truc melletti piros pályák, azokat mindenkinek javaslom - bár az oda menő felvonó a pályarendszer egyik leglassúbb liftje. Vannak olyan pirosok, amelyeket nem kezelnek, mint pl. a tufs vagy a super G. Ami nagy meglepetés, hogy a j.n augert feketét ratrakolták, ezért ott is "könnyedén" le lehet jönni.
A hóhelyzetet illetően nekünk nem volt nagyon szerencsénk, mert akkor már 1 hónapja nem esett hó, emiatt az alsóbb részeken lévő pályák nam igazán voltak havasak, pl Les Bottiers felé, vagy a La Balme oldalában. A kevés hó (átlagosan 80 cm) miatt a legtöbb fekete és sok piros/kék pálya is zárva volt. Ennek ellenére folyamatosan lehet csúszni össze-vissza, sok olyan pálya van, ahol alig akad síelő, ezért itt lehet fejleszteni a sítudást, pl. petite vadrouille, liévre. (Sokan főleg St Sorlin, Le Corbier és La Toussuire központi részén vannak - a falvak mellett közvetlenül -, mert ezek dedikált zónák kezdőknek.) A felsőbb részeken soha nem volt tömeg. Nagyon tetszett az, hogy a felső részek a gerinceken vannak, ami miatt nagyrésze a rendszernek belátható könnyen.
St Colomban felé egyszer érdemes elmenni, mert végig egy kékkel jelölt, de inkább zöld pályán lehet végigcsúszni, (a vissza út bő 1 óra), viszont itt lehet nagyjából egyedül erdős részen síelni, a rendszer nagy részén sehol egy szál fa.
Ami még fontos, hogy a falvakban 4G alig akad, ezért mobilnetezni nehézkes, nekünk általában a felvonókon ülve jöttek meg az üzenetek.
Sok helyen van piknikes asztal, ahol kényelmesen le lehet ülni, és megenni a szendvicset, ami szintén jó.
Összességében nekem pozitív csalódás volt a rendszer, nagyon tetszettek a kopár havas hegyoldalak és a piros pályák is. Érdemes egyszer kipróbálni, mert annak ellenére, hogy az olcsóbb uticélok közé tartozik, simán lehet élvezni a rendszert 1 héten keresztül.
DSCN2840.JPG
DSCN2843.JPG
DSCN2856.JPG
DSCN2899.JPG
DSCN2900.JPG
pistamester
2 élménybeszámolót írt
2
9 éve tag
Franciaország
La Plagne
2016.07.18.
2016 január végén volt szerencsénk 1 hetet eltölteni La Plagne-ban, ahová a skilines-utazási irodával mentünk. Mivel buszos út volt, ezért az út hosszú volt, de ami ott várt ránk, az mindent felülmúlt. Szállásunk egy apartman volt Plagne Villages-ban (Les Residences), 2100 m-en. Az apartman szokásos francia apartman volt, egy 3 fős szoba plusz egy nagy nappali+konyha egy kihúzható kanapéval, kb 35 nm. Minden rendben volt, ráadásul a szállás közvetlenül az Aoletts felvonó aljánál, a Bridge pálya mellett volt. Csöndes helyen, egy új apartman volt, és bőven megfelelt arra az egy hétre.

Nekünk csak a La Plagne-i részre volt síbérletünk, de 6 napra az is bőven elég volt, ezen a részen bőven el lehetett tölteni az időt. Az időjárással szerencsénk volt, mind a 6 nap szikrázó napsütés, délben pólóban lehetett kiülni a hütték elé. Hó 1500 m felett volt rendesen, de a pálya alsóbb részein (Montalbert és Montchavin részek) nem annyira, több pálya emiatt le is volt zárva ezeken a részeken, mivel idén télen nem havazott sokat.

A kék és piros pályák kiválóak voltak, de délutánra sok helyen buckássá váltak - főleg a Roche de Mio környékén-, napközben természetesen nem ratrakoltak és ez estére meg is látszott. Mivel nem a francia főszezonban voltunk, nem volt nagy tömeg a lifteknél, kivéve a Roche de Mio és Bellecote kabinosokat, volt, amikor 15 percet is kellett várni arra, hogy a gleccser felé be lehessen szállni. Az út a gleccserre igen hosszú, és a Bellecote felvonó kabinjai - a többi lifttől eltérően - elég rozoga állapotban voltak.

A kedvenc pályák a Mira, Verdons, Combe és a Levasset voltak, de összességében mindegyik pálya megfelelő volt.

Ott létünk alatt a fekete pályák nagy többsége le volt zárva, nem is volt nagyon lehetőség kipróbálni őket, de amit igen, azok mind eléggé buckásak voltak, és csak kevesen próbáltak rajtuk lemenni.

A hütték többségében, a kinti részükön meg lehetett enni a szálláson elkészített szendvicset, ha vettünk mellé innivalót. Ezt egyébként ki is írták előre, és sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Ilyet eddig francia síterepen még nem láttam.

Érdemes kipróbálni Plagne Centre-ban a szánkópályát, rendszerint egy héten két este van nyitva, egy kivilágított szánkópályán lehet lejönni, elég meredek és hosszú, nem hiába kell bukósisakot is viselni.

Az utazásról annyit, hogy szombatonként (turnusváltás napján) nagyon nagy a forgalom az N90-es autóúton, ami az Isere völgyben vezet, és a franciák szeretik úgy szabályozni a forgalmat, hogy a völgybe csak percenként 5-6 autót engednek be jelzőlámpás irányítás mellett. Így hazafelé a La Plagne-Albertville szakasz megtétele 3 órába telt, akkora volt a dugó, erre érdemes számítani.

Összességében egy fantasztikus hetet voltunk ott, a síterep nálam abszolút a legelső helyen áll - talán Alpe d'Huez veszi fel vele a versenyt - és bár talán egy kicsit drágább, mint más síterepek, abszolút megéri a pénzt. Biztos, hogy nem utoljára voltam itt, remélem lesz még lehetőségem később visszamenni, mert a síterep tényleg nagyon jó.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.