Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

ede75 kiemelt beszámolói
ede75
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Franciaország
Pra Loup
2014.03.14.
Sziasztok! Végrevalahára megírtam a beszámolót!
Hááááát... jó volt, jó időnk volt, de ide nem vágyunk vissza! A síútunk 01.25-02.01-ig:
Kezdem az elejéről:
Az utazás nagyon hosszú volt, 17 óra, mivel a Col d'Allos hágó ilyenkor le van zárva, így a Genova-Monte Carlo-Nizza útvonalat választottuk, így viszont csak az utolsó 150 km volt szerpentin, gyönyörű tájak, csodálatos idő, a cél előtt 40 km-rel még egy szem havas sem láttunk! :) Aggódtunk is, bár az itthoni időjósok 150 cm friss havat jeleztek a síterepre.
És tényleg volt is!
A szállásunk a Terrasses de Labrau volt La Foux-ban, simán tudtunk csúszni a felvonóhoz, és hazafelé is szinte kapuig! Ez nem tipikus fabútoros apartman, nagyon modern, kényelmes (mi 6 ágyasban voltunk 4-en, kifizettük az üres ágyat, és még így is nagyon baráti volt az ár). Volt gőzkabin és gyönyörű medence, amivel csak az az "apró" bibi volt, hogy 23 fokos volt a vize! Hiába a jacuzzi, ilyen hideg vízre nem vágysz egy egész napos síelés után. :(
Minden reggel helybe a recepcióra hozták a friss pékárut: bagett, croisant, és egyéb francia péksütik.
A pályákról:
Ha La Foux-ban szállsz meg, akkor be vagy korlátozva egy kb. 80 km-es síterepre, és ebből is a szél miatt volt lezárva pálya. Minden nap néztük, hogy nyitva van-e az átjáró, végül a 3. napunkon átsieltünk vagyis inkább átfelvonóztunk. Ahhoz hogy elérd a 150 km +pályát Pra Loup-on, majd egy órát kell felvonózni, régi korszerűtlen "aládvágós" felvonókkal. A visszaúton figyelni kell a felvonók zárási idejét, nehogy lekésd, mert akkor taxi... :( Ami még negatívum, hogy visszafelé, ha nem merészkedsz nagyon Pra Loup belsejébe, akkor csak tányéros, amire már a franciák is az írják: difficulte, a felső része 50%-os emelkedő. Ráadásul a társaság nagy része féluton elakadt, mert elromlott a felvonó...
A pályarendszer egyébként csodálatos, a kilátásról nem is beszélve, én szeretem a kezeletlen pályákat, ebből volt bőven.
Kaptunk friss havat is, úgyhogy erre sem lehet panasz.
Egy napon átmentünk síbusszal a közeli Le Seignus síterepre. Az információs irodában ajánlottak ott egy hosszú, 9 km-es piros pályát, no difficult...
Kivéve szakadó hóesésben és ködben... :( Életem egyik legrosszabb síélménye volt lejönni ezen a pályán. A felső részen 3 olyan szakasz is volt, hogy csak oldalazva tudtunk lecsúszni, mondjuk mi voltunk buták, hogy ismeretlen pályára merészkedünk ilyen csúnya időjárásban... ráadásul rosszul néztük meg a visszainduló síbuszt, azt is lekéstük, így hüttéztünk 2 órát pluszban...
Másnap folytatódott az ítéletidő, megspékelve egy kis hóviharral... ez a nap a kártyázásról és a társasjátékról szólt!
Utolsó nap csodálatos lett újra az idő, felmerészkedtünk Val d'Allos legmagasabb pontjára, nekem hihetetlen élmény volt... :)
Hozzáteszem, hogy nagyobbik fiam 4 évig snowboardozott, idén úgy döntött, hogy síelni fog, szerencsére második nap már nagyon ügyesen jött velünk szinte minden pályán (igyekeztünk minél hosszabb, de kevésbé meredek pályákra menni). A hazafelé úton mondta, hogy adjuk el a boardot, ő inkább síel! :)
A szálláson a kicsekkolás rendben ment, 1/4 10-kor már autóban ültünk hazafelé... természetesen meglátogattuk a monacoi hercegéket is, bár elég rossz időt fogtunk ki, esett az eső!
Elég jól jöttünk egészen a szlovén határig (1/4 8-kor értünk oda) ... onnan viszont egy rémálom vette kezdetét: ónos eső.. 3x álltunk meg a jeget lekaparni az ablaktörlőről... végül hajnali 4-kor értünk haza...
Összefoglalva: nem ajánlom ezt a pályarendszert sem kezdőnek, sem tériszonyosnak... sőt inkább senkinek, kivéve aki szereti a kihívásokat!
Szép volt, jó volt, köszönjük, ENNYI!
ede75
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Sziasztok Fórumozók!

Már egyszer elkészült, most újraírtam! Február eleji síutunk beszámolója!

A szállással kezdeném, az rövidebb:
A Le Vermont-ban laktunk, ez egy szélső apartmanház. Jól felszerelt, tágas, porszívó van, mosogatógép, mikrosütő! Fenséges kilátás a hegyekre! Gyors be és kicsekkolás! Mi megfogadtuk a jó tanácsot (köszi Coolman), és a bankkártyánk számát adtuk meg a kauciónál.
Negatívumok: kicsi, kényelmetlen a sítároló, a társalgóban tudod csak felvenni a síbakancsot, mert a liftben és a lépcsőházban tilos ebben közlekedni, először figyelmeztetnek, utána 50 EUR a bírság, levonják a kaucióból. A másik negatívum, hogy a délutáni későn érkezők már csak nézhetik a jacuzziban ülőket, két 4 személyes van, hamar tele lesz! A szaunáról nem tudok nyilatkozni, a mi hetünkben éppen szerelés alatt volt.
Pozitívum: nagyon készséges személyzet, informatívak, érdemes nézni a liftet, oda mindent kiírnak!
A síbérlethez itt nem kellett fénykép, és már 2-től (az utazási iroda Travelteam szerint csak 5-től) el lehetett foglalni a szállást, a kicsekkolásnál időpontot kapsz, nem összevissza járkálnak!

A sípályákról:
Valmeinier Gros Crey
A szállásunkről kb 50 m-re volt a Chaudanne nevű piros pálya, kényelmes bemelegítés. Becsatlakozik a Neuvache kék pályába, ami inkább zöld, nagyon sok helyet sífutónak érezhettük magunkat. Hol a Jeux, hol pedig az Inversins felvonóval mentünk feljebb. A Valmeinier-i részen tudom ajánlani a Rhodost, a Lacs-ot, a Reine des Pres-t, aminek vannak kezeletlen részei is, imádtuk! A Chardons nevű zöldön mindenképpen érdemes lejönni, mert ugyan zöldként van jelölve, helyenként lilába fordul! :D Ja és van benne egy Woops nevű ugrató, ezt ne hagyjátok ki! Pirosként az Eglantiers jó kis haladós pálya, és az Armera felvonó, ami kétirányba közlekedik, a tériszonyosok nagy "barátja". A látvány mindenhol csodálatos! A Le Roi felvonó nagyon hosszú, -10-14 fokban a fenti része egyáltalán nem kellemes. A felvonóknál érdemes úgy számolni, hogy férőhely minusz 1 akkor kényelmes! Én fenn is akadtam egyszer! A felvonó személyzet felkészült, és ha el is esel, pillanatok alatt intézik a helyzetet. Nagyon udvariasak, de csak franciául beszélnek!
A középső részről (Crey du Quart): Kalandvágyóknak ajánlom a Combe orsiere-t, kilátás 5*, erős havazásban nem ajánlott, mi először pont belefutottunk egy ilyenbe, kétszer is majdnem lementem a pályáról! Csak tányérossal tudsz feljutni, a családomból mindenki legalább egyszer kiesett, nagyon hosszú, a vége eléggé félelmetes, sziklák minden oldalról! De megéri!!! Isteni hosszú pálya.
Ezen a részen szinte minden pályát becsúsztunk, a Les Selles kényelmes, látványos pálya, de a pirosak is a Rose, és a Bellettes na és az Aigle, csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni! A Brivé 2 felvonó egy kalandpálya felett jön el, mi ezeket nem próbáltuk ki! Általában a pályák mellett a szűz hóban a boardosok hagynak nyomot, és bátrabb sielők követhetik őket, ugratókkal van tarkítva! Valmeinierbe hazafelé érdemes kipróbálni az erdőn keresztül vágó jó hosszú kényelmes Armerat. A fentebbi Mine-t tériszonyosoknak nem ajánlom, sajnos egyik társunknak igencsak meggyűlt vele a baja!
A Valloire-i részre a Lutins nevű kéken lehet lejutni, itt van minden, mi sítalpnak/snowboardnak ingere: hajtűkanyarok, alagút, házak közötti sielés. És csodálatos kilátás! Ha van kedvetek a pálya végén, a kabinos felvonónál lecsatolhattok, és pár perc sétával elérhetők a jégszobrok! (Remélhetőleg még lesznek) A sétálóutca végén egy Carrefour közért is van. A kabinos felvonó visszavisz a középső részre. Ezen a pályarendszeren nem is sieltünk, jövőre kipróbáljuk!
Valloire nyüzsgőbbnek tűnik!
Mi általában napközben nem is ettünk semmit, kétszer álltunk meg hüttézni: a Sellesen a Meregers nevű helyen: 2 forraltbor, 6 tea 24 EUR! A második próbálkozás a Le Crey Du Quartnál volt (2534 m), délidőben millióan vannak, nagyon sokat kell sorban állni, van egy önkiszolgáló része, vagy egy melegítő része, a kinti büfét is a benti büfé alkalmazottai szolgálják ki. Árak: menü: 8-10 EUR, ez egy szendvics (előnyére legyen mondva elég nagy) + egy üveg üdítő! Egy szendvics magában 4-6 EUR, sült krumpli kis adag 3 EUR, nagy adag 5 EUR.
Összességében nagyon jó egy hetet töltöttünk el itt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ajánlom pályatérkép beszerzését, nekünk nagyon hasznosnak bizonyult!

Jó csúszást mindenkinek!
ede75
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2011.01.30.
Sziasztok!
Ma hajnalban jöttünk meg Puy-ből! Élményekben gazdag 1 hetet töltöttünk kint!
Sajnos nem kaptunk friss havat, viszont a pályákat minden este ratrakolták több órán keresztül. Másnap reggel hóágyúzott, rendbe rakott pályák vártak bennünket!
A szállásunk a Parc aux Etoile-ben volt, a recepción magyar lány fogadott bennünket, nagyon hamar elintéztük a csekkolást, délután 3-kor már a szobában lehettünk.
Kezdő síelő lévén az első napokban csak kék pályára merészkedtem, az új 4üléses felvonóval egészen a Créte du Rocher Noir-ra indultunk, tavaly erre a tányéros felvonó miatt nem mentem fel, de idén nagyon nagy élményt nyújtott, mint a látvány, mint pedig a pálya minősége. Folytatásként a Crétes-en és a 4Fountain-on át csúsztunk le 1400-ra, ahol kellemetlen meglepetésként ért a Granges pálya jeges és nagyon keskenyre igazított útja. Ezt sajnos egész héten megszenvedtük, még gyakorlottabb társaink is sokszor elestek rajta.
Keddtől azonban már belecsaptunk a lecsóba, és megpróbálkoztunk másik új felvonóval, itt szétvált kis csapatunk, és páran a Bois des Coqs-on, mi pedig a Coqs-on indultunk lefelé. Itt sajnos nagyot estem, és a pálya egy rövid szakaszán a hátsómon jöttem le, mert nem tudtam felállni. Egy lankásabb részen tartott pihenő után újult erővel és lendülettel csúsztunk tovább az általunk "HAlÁLHÁGÓ"-nak nevezett Clos d'Avalon a szállásunkra.
Szerdán újabb útvonalat próbáltunk ki: az új 4ülésessel felmentünk a Combes-re, majd a Clos d'Aval fenti szakaszán átcsúsztunk a La Balme-ra, és meglepődve fogadtunk, hogy a Landes pályán két kisebb lejtőt csináltak, így max 50 m-t kellett sífutni rajta, így kényelmesen és nem fáradtan értünk le 1400-ra kedvenc hütténkbe egy pohár forralt borra.
Csütörtökön pihenőt tartottunk, ezért csak light-osan sieltünk, de valószínűleg mindenkinek ez volt a holtpont, mivel a pályákon alig lézengtek az emberek, az 1500-ról a Crétes-re induló felvonó nem is működött. Bejártuk a Créte du Rocher Noir-t, és a Chemint is, figyelmesen elkerülve a piros pályákat.
Pénteken kipihenve-felfrissülve vágtunk neki az utolsó napnak: nem túl nagy lelkesedéssel, de kipróbáltam a tányéros felvonót (nem volt vészes, viszont megszeretni nem fogom) és felmentünk egészen a csúcsra, a Pendine pálya tetejére. Innen a Grand Combes-on indultunk lefelé, ami kiváló minőségű, de keskeny felső szakasza után egy -számomra - borzalmasan meredek, igen széles pályává vált, nagyon lassan, de lejutottam rajta. Innen felvonóval a számomra kedves Créte du Rocher Noir felé vettük az irányt, a Traversée-n és a Draille pályán jöttünk le 1600 m-re, ahol még egy utolsó nekifutásként a tavaly oly sokat bejárt Sorbiers-en és Ecureuils-en is csúsztunk egyet. Az ide vezető szó szerint fapados kétüléses, igencsak lassú felvonó t már lecserélhetnék.
Puy St. Vincent nagyszerű hely, kezdőként is sok pályát kipróbálhattam. Ajánlom mindenkinek, itt megtalálható minden féle-fajta pálya, ami örömet okoz kezdőknek, profiknak egyaránt.
A szállásról idén is csak jót mondhatok, szép kilátás, kényelmes szobák, gyors ügyintézés (mi az UNITRAVEL-nél intéztük a foglalást).
Az árakról: nem olcsó hely, az 1400-on lévő hüttében a forralt bor 4 EUR, az üditő 3 EUR, a sült krumpli 3,60 EUR + 0,60 EUR a ketchup, a mustár és a majonéz adagonként.
Kis társaságunk ismét jól érezte magát, viszont jövőre újabb sípályákat szeretnénk meghódítani, ezért máshová utazunk.
Még egy apró negatívum: kisebbik fiam (9 éves) belázasodott (39,2), ezért még szombaton kipakolás után levittük a Briancon-ban lévő kórházba, ahol a Vészhelyzet-be csöppentünk. Az adatokat gyorsan felvették, és miután 2 órát (!) vártunk a külön gyermekek számára fenntartott váróban, a belső vizsgalóban újabb 1/2 órát várakoztunk a doktornőre, aki beszáguldott, elhadart egy Bonjour-t (este 10 óra volt), és már ott sem volt. Majd újabb 1/2 óra után ismét beszáguldott, ekkor alaposan megvizsgálta a fiamat, megállapította, hogy semmi baja, valószínűleg egy vírus miatt lázasodott be, sok folyadékot és paracetamol lázcsillapítót javasolt. Az egészségügyi helyzet semmivel sem jobb mint nálunk!!! Hál'Istennek másnapra lement a gyerek láza, és egy nap pihenő után ő is élvezhette a sielés örömeit!
Remélem, sikerült hasznos infokat megosztanom!
Jó csúszást mindenkinek!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.