Menü ≡

Élménybeszámolók: Vrátna síterep leírás szállás cikk galéria videó wellness fórum

Vrátna síterep értékelése
105 szavazat, átlagos érték: 3.2
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2017.03.02. tibike
Február 26-tól március 1-ig töltöttünk el négy napot Vrátnán. A Hotel Boboty-ban szálltunk meg, kihasználva az ingyen síbérletet a szállás mellé. A szállás teljesen korekt volt. Sajnos az időjárás nem volt a legjobb, de azért reggelre általában kifagytak a pályák, amik Paseky-n délig Grúnon pedig egész nap jól síelhetőek voltak. Az utolsó napon átmentünk a Chleb-i részre is ahol már hó esett az azt megelőző éjszaka alatt (nagyjából 1000 méteren lehetett a hóhatár). Nagyon jó érzés volt a friss szűz hóban síelni a fák között. Egyáltalán nem volt tömeg egy időben max 15-20 ember használta 2a-2b pályát, illetve a mellette lévő hegyoldalakat.
Paseky felső része 20170227-100111.jpg A csákányos teteje A grúni 13-as pálya Ez is A nagy tányéros kiszállója Pasekyn 20170301-133324.jpg Kilátás a Hotel Boboty étterméből Felvonó a semmibe... 4-es pálya, kitűzött szlalom pályával 20170228-152456.jpg A chlebi kabinos alja A hóhatár kb. 1000 méteren volt 20170301-120157.jpg Hóvastagság 20170301-121119.jpg Háttérben a Nagy-Rozsutec (1609 méter) Paseky alja Chleb csúcsa a melegedőből Kis tányéros WP-20170301-13-09-11-Pro.jpg WP-20170301-13-20-09-Pro.jpg WP-20170301-13-24-20-Pro.jpg Felső állomás Ratrak a csúcson Kilátás a teraszról Hóhegy a ház mögött
h i r d e t é s
2017.02.06. Trailrider
Ruzomberokról mentünk át, ahol tömeg és nehéz, vizes hó volt - nagyon megérte. Ketten a Paseky oldalon síeltünk egész nap, 11-ig nagyon kevés ember mozgott a pályán. Itt is elég meleg volt, de épp elég hideg volt ahhoz, hogy a pálya kifagyjon, így jó ideig kiválóak voltak a viszonyok. Délutánra a melegedéssel párhuzamosan persze egyre vastagodott a fellazított réteg és egyre szebb eltolható puha buckák alakultak ki a piros lejtésű részeken. Persze itt is nehéz volt a hó, ez főleg a pálya melletti kezeletlen részeken jött ki.
Sajnos a legfelső tányéros lift nem ment, így a felső pályának csak a feléig sikerült feljutnunk a jobb oldali kis Pomával. Itt alig lézengett valaki.
A környék gyönyörű. A természeti adottságai is kiemelkedőek, de soha nem láttam még Szlovákiában ennyire rendezett, takaros falvakat. A hüttékben is gond nélkül tudtunk angolul kommunikálni, sőt, mivel kasszazárás után 7 perccel értünk le és automata nincs, a lenti nagy hüttébe tértünk be, hogy megkérdezzük, hogyan tudnánk a jegyeket visszaváltani: a kasszából visszaadták a letétet!
Szóval Vrátna kicsike terep, de jó síélményt nyújt. Rengeteg a túrasíző is, szintes, de technikailag egyszerű útvonalon megfókázható a környék legmagasabb csúcsa, a Kriván, de a Paseky lejtőin a pálya mellett is rengetegen másztak felfelé.
2017.01.28. K.Tiberio91
Ez az első beszámolóm itt a síelők.hu-n, ezért nem mindenhol van a legtökéletesebben fogalmazva. :D

2016 December 26-28 között síeltünk Vrátna síterepen.

A pályák közül megnyitva és kezelve csak a Paseky középső pályarész volt ahol kb. egy 1,5 km-es részen egybefüggően lehetett síelni. A hóréteg is megfelelő vastagsűgú volt. Az alsó részen a kezdőknek két tárcsás felvonó volt, ami nagyon lankás. A felső pályarész lejtése kellemes, nem meredek.

Viszont a híres Chleb része a síterepnek ami miatt én ezt a terepet választott, még nem volt kezelve, a kevés hóra hívatkozva, szerettünk volna felnézni rá mert a kabinos felvonó működött, de egyrészről nem akartuk megbontani a kis csapatunkat a második ok pedig az egyik helyi snowboardos lebeszélt róla minket mivel ő tapasztalatból mondta meg képeket is mutatott, tényleg kevés hó volt ott és sok a kavics és szikla kilátszódott.

Első nap December 26.-án délután 12:30-ra érkeztünk meg a pályához, ahol 24 euró / 4 órás bérleteteket váltottunk, a pénztárnál meg úgy ahol helyeken üzletekben voltunk angolul alig beszéltek, ami meglepett. Emiatt nehézkesen és kb. 10 perecbe telt mire az első nap a bérleteket kiváltottuk. Plusz fok volt ezért délutánra a pályák nagyon felbuckásodtak és lagyakosak lettek.

Második napon egész nap havazott és erősen fújt a szél nem igazán volt jó idő, pálya felső része eléggé jeges volt ami sok síelőt elbátortalanított és nagyon kellett figyelni, hogy jól legyen megválasztva a lefelé kinézett útvonal.

Harmadik napon volt a legjobb az idő délelőtt egy kis havazás. A pályá ezen a napon volt a legjobb bár igaz, hogy ezen a napon voltak a legtöbben. A felvonónál egyátalán nem érződött a sok emeber. Egyátalán nem kellett egyszer se várni.

Szállásunk az 5 km-re található Chaty Kemping Belá volt. Nagyon szép rendezett két hálóteres 4 személyes kis faházba. 3500 Forint / Éjszaka +1euro ifa, szerintem teljesen korrekt (önellátós).

Az egészet összefoglalva meg voltam elégedve a tereppel, szerintem fogok ide még visszajönni.
2016.12.06. golo
Az elmúlt hétvégén meglátogattuk Vratnát. Régi titkos kedvencünk ez a hely. Jó volt most látni, hogy míg a Chopok a tömegturizmus útjára lépett és elvesztette a varázsát, addig itt a fejlesztések után is sikerült megőrizni a hely hangulatát.

A szűk völgyet lezáró meredek hegykoszorú zord északi fala tekintélyt parancsoló. Lejjebb is vannak sípályák, de minket a völgy legvége, Vratna-Chleb érdekel. Az ősrégi faszékes felvonót leváltotta egy korszerű kabinos lift, amely 736m-ről visz fel 1490m-ig. Itt nincsenek hóágyúk, nincsenek kezelt sípályák, de ha mégis, akkor az mind fekete. Az egész egy nagy völgykatlan, melyben körben bármerre el lehet indulni, de ezzel azért vigyázzunk, mert érhetnek minket meglepetések. A gerincen is fel lehet túrázni mindkét irányban. A legmagasabb pont a Kriván-csúcs (1709m).

A terep nehéz és végig egyenletesen jó meredek. A legegyszerűbb a felvonó alatt, vagy attól jobbra vagy balra kissé eltávolodva lecsúszni. Néhol törpefenyves van, amihez még több hó kell, hogy befedje. Az erdők viszonylag tiszták, nem sok a kidőlt fa, de kövesek, szakadékosak. 40-50cm hótól, ha már van alapja, akkor járhatóak.

A felvonótól (lefelé nézve) balra található egy hosszú meredek kuloár, melybe több oldalág vezet le, de ezekkel vigyázni kell, mert nagyon lavinaveszélyesek. Az alsó része patakban folytatódik, melyben elegendő hó esetén végig lehet csúszni és a parkolóhoz lehet kiérkezni. Most még az utolsó 2-300m-t lecsatolva kellett megtennünk.

A felvonótól jobbra kiszélesedik a völgy, és kellemes, tágas hómezőkön lehet lecsúszni, ami jól megeresztve igazi örömforrás és feledteti a korábbi megpróbáltatásokat :) Itt található egy húzós lift is, mellyel vissza lehet térni a gerincre, ha működik. Innen tovább lecsúszva az erdőben több párhuzamos katlan (azt hiszem 4) található, de ezek közül az egyik alul szakadékban végződik, melyből a 4 órás kimászás örök emlék marad. Sosem tudom, hogy melyik volt az :) Azóta megnőttek a fák is, úgyhogy legközelebb ismét fel kell majd fedezni a helyet. De van itt egy erdei út is, melyen balra vissza lehet térni a felvonó alá. Most a kevés hó miatt is inkább ezt választottuk.

A mostani túránkra az alkalmat, ahogy a múltban többször is, egy nagy havazás adta. Az ECMWF-modell már hétfőn mutatta: a hétvégére meglepetés lehet Vratnán. A nyugat-európai anticiklon és a keleti alacsony nyomás között ÉNy-É irányú áramlás alakult ki, mely a hideg, sarkvidéki levegőt nekivezette a Csehország és Szlovákia északi határán magasodó hegyeknek. Ilyenkor a síkság utáni első nagyobb kiemelkedés az, ahol a torlasztás miatt folyamatos havazás alakul ki. Így is lett. Szerda estétől 2 napon keresztül esett a hó. Szóltam a barátaimnak, hogy készülhetnek. Először mindenki lelkesedett. A havazás mellé azonban viharos szél is társult, ezért többen elbizonytalanodtak, és addig telefonálgattak, míg végül valaki azt nem mondta, valószínűtlen hogy a vihar és a nagy lavinaveszély miatt hétvégén beindítsák a felvonót. Ezért le is mondták az utat. Ezzel szemben a honlapon végig fent volt, hogy hétvégén üzemelni fog a kabinos lift. Ilyenkor én inkább a modelleknek és a saját megérzésemnek hiszek. Elhatároztam, hogy ha kell, akkor inkább felmászok, de mindenképp kimegyünk! Végül mi ketten maradtunk, de a hír gyorsan terjedt, és jöttek miskolci barátaink is. Bizakodva indultunk útnak. Donovalytól már szép havas lett a táj. Ahogy haladtunk tovább északnak, egyre több lett a friss hó. Az idő még felhős volt, de nyugodt, a szél elállt. Ekkor már tudtuk: a felvonó működni fog.

Azért nem volt teljes az örömünk. Mivel még nem kezdődött el a síszezon, ezért síbérletet sem árultak. Csak kiránduló jegy volt, egyszeri felmenetel 9 Euróért. Számolgattuk, hogy így már osztrák árakon fogunk csúszni. Végül mégsem lett ennyire drága, mert a nehéz terepen már 4 csúszás is tökéletesen elég volt egy napra.

Másnap kijöttek Endruék is, egy lelkes, harcedzett csapat. A hideg derült éjszaka után a hó átkristályosodott, és még jobb lett, mint az előző napon. Végig napsütésben, -8 fokban, ideális körülmények között csúsztunk. Az igazán nehéz terep és a szűkös hóviszonyok ellenére mindenki elégedett volt. Az elmúlt két ínséges szezon után különösen jól esett, hogy még csak december eleje van, de már megvolt az első freeride. Aminek legjobban örülök az, hogy Vratna még mindig olyan, mint régen.

Képek:
https://sielok.hu/vetites/galeria/f...reeride-mikulas-elott/1/
Az egész heti internet bújása után úgy döntöttünk Bazsa haverommal, hogy a szlovákiai Vratnát keressük fel a nagy havazások hallatán. Szombat hajnali 6 órás indulás, dunakeszin a 2/a-n hókásás utak, majd Szlovákiában árokba csúszott autók, Donovaly-n igazi tél- hólánc szerelés, majd hetven kilométer és megérkezés Vratna-Chleb parkolójába. A völgyben kb. 20-30 cm fogadott minket, de reménykedtünk, hogy a kabinos Doppelmayr lift (végre ausztriai színvonalú) eljuttat minket a szezon első igazi off-piste birodalmába. Haladtunk felfelé és egyre inkább kezdett beindulni a boogie a lábunkban az elénk táruló látvány miatt:sok-sok friss nyom nélküli hó. Megérkeztünk a felső állomásra, ahol egy melegedőn keresztül elindulhattunk felfedezni a terepet.
A csúcson (1700m) viharos erejű szél és gyenge látási viszonyok fogadtak minket.
Rögtön az első csúszás alkalmával találtunk egy természetes félcsövet, ahol pár kör erejéig élvezkedtünk.
Mivel freeride-olni jöttünk és izmaink már kellőképpen bemelegedtek az erdő felé vettük az irányt, ahol a látási viszonyok is jók voltak. Sikerült megtatlálni a legidálisabb terepet és csak ámultunk milyen fantasztikus freeski körülmények uralkodnak november végén. :)
Legalább 110 cm érintetlen pihe-puha hó, roskadozó fenyő és lombhullató fák várták, hogy elsuhanjunk köztük. Közben összenéztünk és mindkettőnk arcán ott volt a letörölhetetlen széles mosoly. Ilyenkor beugrik a korábbi szezonok élménye, hogy a mélyhó sízés a világ egyik legjobb érzése. Aki tapsztalta, tudja miről beszélünk, aki nem, annak itt az idő, hogy átélje személyesen is tapasztalt sí és boardoktatók segítségével!
Szinte a völgyállomásig tudtunk csúszni, de az utolsó 100 métert a hó hiányában és a felszerelés megóvása érdekében gyalogolva tettük meg.
Alig vártuk, hogy újra a feljussunk a csúcsra és új nyomvonalakat karcolva, combizom égésig élvezzük a szűzhó sízést. Fél négyig tudtunk csúszni, amikor a lift bezárt.
Kellemesen elfáradtunk, és jó döntésnek bizonyult, hogy Vratna síterepét választottuk. Elindultunk hazafelé és megpihentünk Donovaly és Besztercebánya között található kolibában. Mindenkinek ajánljuk, jelszó slivovica bosacka! :D
Amennyiben kedvet kaptál a pályán kívüli biztonságos rájdolás elsajátításához, látogasd meg az alábbi linket:
http://www.kanyarsiklub.hu/

Szűzhóban gazdag szezont kívánunk,
Bazsa,Pinyi
2007.02.12. fischi
Most hétvégén csütörtöktől vasárnapig voltunk, szuper volt a hó, pénteken nagy pelyhekben még esett is egy kicsi, reggelre általában fagyos volt kicsit, de délre a hó már felpuhította; vasárnap egy picit elkezdett olvadni, de az is csak 1 kék pályán látszott, mi teljesen kezdőként mentünk ki és mákunkra elromlott pont az egyik felvonó a kék pályán és ingyé siklottunk, jó magyar létünkre :) ;)
ha valaki ide menne, találtunk egy nagggyon olcsó szállást, félpanzióval voltunk és nagyon bőséges és finom volt. https://www.penzionstarek.sk , ez a Stefanova kb 2 km-re van a síközponttól.
tudom kicsit messze van Bp-től Vratna, de érdemes kinézni, a szállás olcsósága shimán behozta a benzinköltséget.
negatívum, hogy egyik nap 10-re mentünk ki a pályához és bérletért és fél órát álltunk sorba.
de 9-kor nincs még egyáltalán sor se.

kíváncsi vagyok másoknak hogy tetszett.h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »