Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Grönland síterepei

Kapcsolódó információk
h i r d e t é s
Grönland a világ legnagyobb szigete, területe 833.900 négyzetkilométer. Észak-déli irányban a jégmező kiterjedése 2500 km, kelet-nyugati irányban pedig 1000 km. Vastagsága helyenként meghaladja a 3 kilométert. Ez a jégmező tárolja a világ friss víz tartalékának 10 %-át.

Grönlandon nincs két település, melyet autóút kötne össze. A legelterjedtebb közlekedési eszközök a hajó, a repülő és a kutyaszán. Na és a síléc. A grönlandi jégmezőn először 1888-ban a norvég Fridtjof Nansen kelt át síléceken. Napjaink kedvelt átkelési útvonala Ammassalik és Kangerlussuuaq között van.

Grönlandon kiváló síterepek vannak sífutóknak és alpesi síelőknek egyaránt, de népszerű a helikopteres síelés is. Emellett az óriás sziget extrém kirándulók, vitorlázók, kajakosok, hegymászók, jégmászók számára is különleges élményeket tartogat.

A kutyaszános kirándulásokhoz és sítúrákhoz legjobb évszakok a tavasz és a nyár. Grönlandon számos nemzetközi hírű versenyt rendeznek. Az egyik ilyen az Arctic Circle Race, melyet a világ legkeményebb síversenyének tartanak.Sífutók számára igazi kihívást jelent az évek óta hagyományosan Grönlandon megrendezett Arctic Circle Race elnevezésű sarkvidéki körverseny. A verseny résztvevői 8 fantasztikus napot töltenek Grönlandon. A lenyűgöző tájakon vezető sífutópálya teljes hossza 160 km, az északi sarkkörtől 65 km-re északra húzódik. Van a versenynek egy könnyített változata, amely a "The 1/2 ACR" nevet viseli, feleannyi, azaz 80 km-es távval. A versenyben való részvételt azoknak ajánlják a szervezők, akik jó fizikai és szellemi kondícióban vannak és egy különleges kalandra vágynak.

Bővebb információ található a rendezvényről a www.acr.gl webcímen. A korábbi versenyek eredménylistáján nem találtunk magyar résztvevőt. Ha akad honfitársunk, aki eljut Grönlandra, és megosztaná élményeit e weblap olvasóival, várjuk jelentkezését e-mailben.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »