Hú de régen jelentkeztem már! Elolvastam minden hozzászólást, ami utolsó írásom óta megjelent, és hát látom már nem is a rovat címe a lényeg. Mit keres egy síelős honlap Miért nem szeretem Szlovákiát rovatában a BVSC uszoda? Mi ez a helyesírási probléma?
Persze hogy élő a nyelv, de azért még vannak szabályai. De ahogy olvastam az üzeneteket, kissé elszomorodtam, mivel azt tapasztalom, hogy a patriotizmusnak egyesekben nyoma sincs. Patriotizmust írtam és nem nacionalizmust, merthogy igen vékony a határ. Mindössze annyi, hogy az előbbi nem sért jogokat, szemben az utóbbival. Ne ájuljunk már el annyira a globalizációtól, hiszen nem csak kövérebb lesz a populáció, hanem hontalanabb is, ergo gyökértelen, érzéketlen, könnyen befolyásolható agymosott. De nem erről szól a rovat...
Talán azt kellene megérteni, hogy pont azért nem szeretik sokan a szlovákokat, mert az ő nemzettudatuk még csak kialakulóban van, hiszen történelmileg nem állt rendelkezésükre jó pár évszázad. Ők még csak bontogatják szárnyaikat, amelyekkel - lássuk be - néha igencsak nagy galibát okoznak. Amit viszont Mil művel, az több, mint röhejes. Csak a magyarokat kritizálja, keresi az itthoni hibákat. Ez szíve joga, de ezért tart itt az országunk, mert mindig van valaki, aki nem az összefogást, hanem a "csakazértis" kötözködést választja. Mielőtt valaki félreértené, nem bántani akarok senkit, csak felhívni a figyelmet arra, hogy aki magyarnak tartja magát, az viselkedjen is úgy. Én nem tudom, hogy ötszáz évvel ezelőtt a felmenőim között volt-e egyáltalán magyar, de itt születtem, és annak tartom magam, tehát megpróbálok úgy viselkedni. Vannak prioritások, amiket igenis tiszteletben kell tartani!
Megyesznek üzenem: azért az egy elég furcsa karrier, ha valaki 5 év közigazgatási munka után vállaja a külföldi pincérséget! Aki a közigazgatásban megállja a helyét, az kötve hiszem, hogy elvágyik a bizonytalanba. Egyébként látom nem értetted meg a mondandómat, legalábbis a megjegyzésedből ez derült ki számomra. Persze hogy aki külföldre megy dolgozni, az enm az adott állam segélyrendszerét akarja megdézsmálni, hanem dolgozni fog. Mégis azt teszi, mert az adott ország saját állampolgára elől veszi el a munkát. De hagyjuk, mert még a végén ezért fognak többen megdobálni.
Végezetül visszatérve a rovat témájához egy megjegyzés: Azért mert megértem és el is fogadom, hogy Szlovákia keresi a helyét (ráadásul le is körözte Magyarországot az uniós előmeneteli rendszerben, és így úgy érzi fricskát adhat déli szomszádjának), még lehet nem szeretni. Nem a személyes kapcsolatokkal van elsősorban a baj, hanem amikor belép a jogsértéses hazaszeretet, a nacionalizmus. A nagy uniós elvek mind-mind sérülnek folyamatosan, lásd baszkok, katalánok, írek, stb. Nem véletlen, hogy nagyon elégedetlen az unióval Olaszország, Ausztria, hogy nem akarja bevezetni az eurót Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, hogy nem akar belépni Norvégia és Svájc, illetve azt a Törökországot, amelyik már jóval előttünk kérte felvételét, még mindig csak jelöltnek tartják, pedig ha van nép, amelyik mobilis, amelyik hajlandó költözni, akkor éppen őka azok.
Bocsi, hogy hosszúra sikeredett, de úgy érzem sokan nem látnak tisztán, vagy nem is látnak?