Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

joebrown által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
joebrown
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
2015.01.24. 21:04
Hello!

Bevezetoben elmondanam, hogy egy 40 eves, jol sielo, harcedzett sportolo vagyok, aki az elmult 7 evben rendszeresen turista csoportokat vezet, tobbnyire Franciaorszag siregioiba. Mindezt azert hangsulyozom, hogy nem egy elkenyeztetett turista irasat olvashatjak alabb, hanem inkabb egy hegyi embereet.

2015, januar 03.-tol sieltunk ezen a siterepen, par hasznalhato infot szeretnek megosztani, ami bizonyara hasznosnak bizonyul majd mindazok szamara, akik ide szandekoznak ellatogatni.
Oszinte es realista leszek, mert utalom a szakoldalak, utazasi irodak marketing fogasat, hogy "Csaljuk oda a turistat, aztan majd lesz valami!"
Mindjart itt kezdenem azzal, hogy a SIELOK.HU hojelentese nagyon "joindulatu" volt, hogy nem mondjam azt, hogy megbizhatatlan erre a siterepre, az adott periodusra. Ezennel erre felhivom az illetekesek figyelmet, hogy nem art a kozzetett jelentest ellenorizni, elkerulve ezzel az oldal elhiteltelenedeset. A jelentes szerint a letaposott horeteg a hegyen 80 cm, a volgyben 20 cm, ami a hegyen is csak elvetve allta meg a helyet, nehany hofuvasban, de a volgyekben egyaltalan.
Amint megerkeztunk a siterkep szerint 1550 meteren fekvo Saint Jean d'Arves-ba, delutan, azonnal szembetuno volt, hogy az a keveske ho ami volt, az is brutalisan olvad. A falucska baratsagos, szep, ingyenes sibusszal osszekotve a tobbi sifaluval, van tobb sportuzlet, pizzeria, vendeglo, vegyesbolt, meg egy mozi is. :) Jopofa.
A szallas a megszokott francia apartmanos elhelyezes, fozesi lehetoseggel, sem jobb, sem nagyobb mint mashol, a csillagozastol eltekintve elfogadhato. A futes elektromos, hibatlan. Kifogasolom a melegviz ellatast. En egy 8 szemelyes apartmanban kaptam helyet, az esti zuhanyzast illetoen az utolso 2-3 embernek soha nem maradt melegviz. Ami furcsa volt, hogy hiaba varakozott az ember este 2-3 orat, a melegviz csak reggelre jelent meg ujra.
A szallas palyaszallasnak minositheto. Elso napokban, mig nem olvadt el szinte teljesen a deli lejtorol a ho, a szallasrol le lehetett csuszni a felvonohoz, de az utolso napokra sajnos mar ez csak gyalogosan volt lehetseges, a hohiany miatt. Ha sok a ho, ami nem volt, akkor egy, a faluba levezeto palyabol kivalo uton le lehet csuszni a fahazak koze. Ennek hianyaban viszont este visszafele 300 metert kellett setalni a fekete aszfalton, ami egy faraszto nap utan nemigazan elvezheto...
A palyarendszer foldrajzi szempontbol jo. Hogy nekik hogy jott ki a 310 km, az szamomra rejtely. Meg a 200 km is nagyvonalu becsles, velemenyem szerint. Van mindenfele palya, valasztekban nincs hiany, viszont szamitani kell arra, hogy a felvonozast illetone elegge sok a tanyeros berendezes. Az uloliftek mind ujszeruek, nem talaltam ebbol elavultat. Sorbanallas nem jellemzo, az emberek jol szetrazodnak. Viszonylag szegenyes a palyakon a vendeglatas, a teraszok igy kisse zsufoltabbak.
Ami egy igen szomoru tapasztalat, hogy a fekete, piros, kek es zold palyak mellett elkeseritoen magas aranyban voltak barna palyak es ez most szoszerint ertendo. En 8 eve jarok Franciaorszagban sielni, de meg ekkora foku nemtorodomseget nem tapasztaltam a palyakarbantartok reszerol.
A legmagasabb 2620 meteres csucsrol indulva bizakodva lodultunk neki a palyaknak, mert fent volt ho boven, az alsobb szakaszokhoz viszonyitva. A palyak itt gyonyoru feherek voltak, szep kilatas, szikrazo napsutes, az ember arra szamitott, hogy legalabb fent, a hobiztosabb teruleteken elvezheto palyakat talal. Sajnos ujabb csalodas, mert szinte minden palya kihopposodott, kibuckasodott, messzirol latszott, hogy napok ota nem volt ratrakolva. Azon nagyforgalmu palyak, melyek volgyeket kotnek ossze es az atsieles miatt elkerulhetetlenek, annyira brutalisan kijegesedtek, foleg a meredek reszeken, hogy a szelen szipogo holgyeket lattam, akik esetenkent a hatunkon vittek lefele leceiket, a kritikus szakaszokon. Volt par olyan hely, ami nem veszelyes volt, hanem eletveszelyes. Ezek a csuszasok meg a jo kondiban levo gyakorlott sizoket is ugy lefarasztottak, mint 5-10 csuszas, egy normalisabb palyan. Ami felhaborito, hogy ezen palyaszakaszok naprol napra igy voltak hagyva, elhanyagolva, mintha az lett volna a cel, hogy ide a turista egyaltalan ne jojjon vissza. Lefele haladva a helyzet csak romlott. Olyan palyakra is tevedtunk, hol szo szerint keresni kellett a fuvon a hocsikokat, hogy be lehessen vergodni valahogy a felvonoig. A cimboram ugy fogalmazott, hogy dobaltuk magunk ele a havat, hogy csuszhassunk. Nem volt tulzas. Ha mar egyszer nincs ho, zarjak le a palyat, ami nem hasznalhato! De nem. Szenvedjen csak a turista.
Saint Sorlin d'Arves folott talalhato palyarendszer volt a leghasznalhatobb. Itt ho is volt annyi, hogy a palyak feherek maradjanak. Fekvesuk miatt a nap nem erte oket es a karbantartottsaguk is jo volt, viszonylag. A meredek reszek azonban itt is jegesek voltak.
A Le Corbier faluba vezeto alacsonyabban huzodo palyak, kavebarna szinben pompazva kigyoztak lefele (ezek a korabban emlitett barna palyak), megszorva kisebb nagyobb, kovekkel, kavicsokkal es szikladarabokkal. Volt mit kerulgetni, boven. Helyenkent szelessegeben csak fele vagy meg kevesebb resze volt havas a palyanak. Pont, mintha aprilisban lettunk volna. Meg sem mertuk probalni, az egy het alatt meg egyszer sem, hogy teljesen lecsusszunk, a telepulesbe.
Ami a francia nemtorodomseg csucspontja, hogy ejszakara mindig lehult a levego, meg a faluban is, -5 fok ala, a lejtokon meg hidegebb is volt! A karbantartoknak minden lehetosegunk meglett volna arra a hoagyuk uzemeltetesevel javitsanak a helyenken katasztrofalis allapotokon. Hoagyuk voltak mindenfele, a palyarendszer 70-80 szazaleka telepitve van. De mukodesben sajnos csak 20-30 szazalekukat lehetett latni, illetve kovetkeztetni arra, hogy uzemeltek, az alattuk domborulo hokupacokbol. Jol lattak, hogy nincs ho, amirol ok nem tehetnek, ez igaz, de a minimalis erofeszites hianya, hogy ezen valtoztassanak, minosithetetlen. A lecem talpa ugy nez ki, mintha a haborubol jottem volna.
Osszegzeskent: Sybelles-ben szep vakaciot lehet tolteni, ha sok a ho a palyakon, az infrastruktura jo, foldrajzi adottsagok szinten jok, a szallas elfogadhato. A palyakarbantartok csapnivaloak. Mivel nekem a sielesi elmeny a legmeghatarozobb egy siterep minositeseben, ezert ezt a siterepet semmikepp nem tennem be az elso 5 kedvenc francia siregiom koze, sorrendben: Les Arcs-La Plagne, Trois Vallees, Serre Chevalier, Les 2 Alpes, Alpe d'Huez

Megerte: nem
Vissza megyek oda: nem.

Nem az a celom, hogy barkit elbatortalanitsak, vagy lebeszeljek egy kirandulasrol, csak egy tenyszeru tajekoztatast akartam nyujtani, hogy mire lehet szamitani ezen a helyen.

Jo sielest, mindenkinek!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.