Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

AraIst által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
AraIst
2 élménybeszámolót írt
2
3 éve tag
2021.12.25. 23:02
Sziasztok!

Én december 17-én mentem ki a 13 éves fiammal Kaprunba, és 24-én jöttünk haza. Hat teljes napot csúsztunk a hegyen, ebből hármat a gleccseren, hármat pedig a Schmittenen.

Amikor kifele mentünk, még a korábbi lazább szabályozás volt érvényben, azaz két oltással lehetett beutazni. (Ez dec. 20-án szigorodott, azóta 12 év felettieknek vagy három otáls kell, vagy két oltás + PCR teszt.) Hegyeshalomnál lekanyarodtunk a kishatár felé, ott a határőrnek próbáltam mutatni az útleveleket meg az oltási igazolásokat,de meg se nézte őket, csak intett, hogy "Sehr gut!", aztán gurulhattunk tovább. Azt hallottam, hogy az autópályán levő határállomásnál viszont nem ilyen lazák.

Útközben, ha megálltunk egy benzinkúton, ott csak azt nézték, hogy viselünk-e FFP2-es maszkot, igazolást sehol sem kértek. A szálloda recepciója volt az első hely, ahol kérték a QR-kódokat, és megnézték, hogy oltottak vagyunk-e. Aztán másnap reggel, mikor megvettük a bérleteket a Maiskogel alján, a pénztáros szintén megnézte az útleveleket, illetve azt is, hogy milyen vakcinával vagyunk beoltva.

Utána fenn a síterepeken már nem ellenőriztek semmit, kivéve mikor december 20-án, hétfőn délelőtt lecsúsztam a Schmittenen az 5-ös pálya aljára, a CityXpress felvononál volt valamlyen szúrópróba-szerű ellenőrzés. Minden második-harmadik sielőt félrehívott két pali, és csippantgatták a QR-kódokat. Nekem ott megint csak továbbot intettek, de az előttem sorban álló német nővel például elég jól elszórakoztak.

Az FFP2-es maszk viselésének jele mind a felvonóknál, mind a beülős lifteknél kinn van. Ahogy láttam, sokan próbálják elsunnyogni, mivel elég macerás a maszk felrakása miatt állandóan le- meg felvenni a sisakot,. A legtöbben csak a síszemüveggel vagy a nyaksállal próbálják rögzítenii, úgy meg folyton leesik. Célszerű olyan maszkot venni, amelyekhez járt egy műanyag kampó, azzal a sisak mögött össze lehetett akasztani a két szárát, így felrakás csak minimális időveszteséget okoz.

A felvonóknál elég határozottan ellenőrizték az FFP2-viselést, szemtanúja voltam pár anyázós jelenetnek is. Szombaton például az Alpincenternél a Gletscherjet kabinjába már beszállt egy srác, fejmaszk volt rajta, arra meg még ráhúzta a nyaksálját, de kezelő valahogy mégis kiszúrta, azonnal leállította a rendszert, kiszaladt a fülkéből, kihívta a srácot, és az arcába ordított kvázi három centiméterről. Volt hasonló a Schmittenen is, ott a Breiteckbahn-nál, amelyik egy hatszemélyes beülős lift, egy angol társaság próbált csúszni maszk nélkül, ott is kijött a kezelő a fülkéből, és megmondta nekik, hogy addig nem indítja el a rendszert, amíg fel nem veszik a maszkokat. A végén pedig még utánuk kiabált, hogy látják, a többieknek most kb. 10 percet kellett várakozniuk miattuk. Aztán az utolsó napon a Scmittenen a Kettingbahn-nál (szintén 6-személyes nyitott beülős lift) megint tanúja voltam egy hasonló jelenetnek. De amúgy nyugi van, nem jellemző a balhézás.

Én alapvetően igyekztem előre kiszúrni, hogy hol kérik a maszkot, hol nem, aztán napközben lehetőleg úgy sielni, hogy azokat a beülős lifteket használjam, ahol nem kell. Például a Schmittenen a Glocknerbahn-on, a Hirsckogel Express-en, meg a Kapellenbahn-on soha nem szóltak érte. Ugyanúgy a Kitzstenhorn-on nem foglalkoztak a maszkkal a Kristallbahn-on, a Langwiedbahn-on meg a Sonnenkarbahn I-en sem. Meg persze a kezelők is emberek, és az ő figyelmük is lanyhul délutánra.

Remélem, a helyzet nem lesz rosszabb, és vissza tudunk menni februárban és márciusban is. Nagyon fura volt így látni az egyik kedvenc síterepemet. Kedden a gleccser csúcsán levő étteremben ebédeltünk, és az egyik felszolgáló mondta, hogy aznap 400-an jöttek fel a liftekkel. Korábban meg nem volt ritka, hogy egy jobb napon akár 12 ezren is síeltek. A síiskolában, ahol az egyik haverom dolgozik, ilyenkor általában 30-32 oktatónak már folyamatosan munkája volt, most pedig heten éppenhogy megélnek.

Hazafelé a határon egyébként semmiféle ellenőrzés nem vollt.
AraIst
2 élménybeszámolót írt
2
3 éve tag
2021.02.24. 00:21
Szia!

"En akarom megjavitani nem viszem szervizbe csak ha mar nincs mas megoldas."

Itt van egy videó a youtube-on arról a módszerről, amiről keskesonka írt:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


A javítókészlet ára 564 euró:
https://www.kt-technic.com/en/running-surface-punching-tools/KT-Punching-Set-for-Ski-Repair.html
Előzmény: (Pisti82 211794)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.