Sziasztok!
Én 2007 januárjában jártam Koralpe-n, nekem nagyon kellemes tapasztalatim vannak a hellyel kapcsolatban.
A 2006-2007-es szezon sajnos nem volt hóban bővelkedő, de nekünk szerencsénk volt. Egy szombattól-péntekig terjedő időszakot és két 8 fős faházat foglaltunk utazási irodán keresztül a Feriendorf Koralpe-ben. Az ár első ránézésre meglehetősen borsos volt, de az üdülőfalu színvonalát megismerve, inkább azt mondanám, hogy ez ennyibe kerül! A házak teljesen felszereltek, mosogatógép, normális méretű hűtő fagyasztóval, mikró, vízforraló, beépített tűzhely és sütő, cserépkályha és az emeleten a fürdőszobában szauna. Szóval minden mi szem-szájnak ingere!
Szombaton kiérkezve elég rettenetes látvány fogadott bennünket. :( Az üdülőfalu melletti 1-es, 2-es, 3-as és 4-es pályákon hónak nyoma sincs, csak sár van mindenfele. A Raiffeisenlift és a Steinschneiderlift alatt keskeny jégcsíkon húzatták felfelé magukat a síelők. Gyorsan bekaptunk két folyékony télikabátot, és AHÓRA kiáltással biztattunk az időjárást.
Vasárnap reggel némi fenntartással indultunk a fentebb említett két lift irányába, majd látva a próbálkozók sikertelenségét, autóba ültünk, és lementünk a négyes francia aljába. Felmentünk... Fent sem volt sokkal jobb a helyzet. A Wasserhanggipfellift lezárva, mindösszesen csak a 6-os, 7-es és 8-as pályán lehetett síelni, kb. 20 cm vastag november végén esett havon. A négyes francia melletti 8-as piros pálya kellemes, bár a végén lévő feketébe hajló "szakadék" engem megizzasztott. A 7-es rövid pirosat inkább sötétkének mondanám, 6-os számú kék egészen jó, de a végén a jobbos kanyar után elég erőteljesen beszűkül, nagyon oda kell figyelni a tapasztalatlanabb síelőkre. Nem túl örömteli hangulatban indultunk vissza a szállásra. Sikerült az üdülőfalu vezetőjével néhány szót beszélnünk, érdeklődtünk a várható időjárás felől. Megnyugtatott bennünket, hogy az éjszaka megjön a havazás.
Meg is jött... Reggel 5 cm friss hó és hószállingózás fogadott bennünket, majd a késő délelőtt elindult rendesen. Két nap alatt 40-50 cm friss hó hullott a környékre, hófehérbe öltöztetve a tájat. A síközpont dolgozói is kitettek magukért, a hóágyúk és a ratrakok folyamatos mentek, készítették elő a még zárt pályákat. Szerda reggel elindították Hipfllift-et, és kinyitották a 2-es és 3-as piros pályákat, majd csütörtök reggeltől használni lehetett az 1-es pályát teljes hosszában, és 4-es pálya alsó szakaszát is. Néhányan közülünk kipróbálták ezeket, elmondásuk szerint "jó kis pirosak" de a tetején mindegyik elég jeges volt. Ettől a naptól lehettet csúszni a 8A jelű kék pályán is, ami egy jó kék pálya egy keskeny erdősávban. Egyetlen egy szépséghibája van a dolognak, hogy a vége pont a 8-as piros "szakadék" feletti részén ér ki. Kipróbáltuk a szűzhavazást, belekóstoltunk kicsit az erdőben való síelésbe is. Sajnos a Wasserhanggipfellift-et és a mellette lévő piros pályákat nem tudtuk kipróbálni, pedig egy nappal tovább maradtunk.
Az üdülőfalu vezetője kb. 5 perc alatt elrendezett mindent, csak fizetnünk kellett, a plusz éjszakát, és a síbérlet hosszabbításánál, is korrektek voltak velünk, csak a 5 és 6 napos síbérlet közötti árkülönbözetet kellett kifizetnünk! :) Ez sem tartott tovább 5 percnél.
A sípálya melletti vendéglátóipari egységekből csak a Schirmbar és a Ofenstub'n nevezetűt próbáltuk ki. Az előbbit egy téliesített sátorhoz hasonlítanám, a második pedig egy gerendaház a négyes francia aljában. Mi az utóbbit látogattuk inkább, kellemes környezet cserépkályhával, magyar nyelvű étlappal és itallappal, és a harmadik látogatásunkkor a pincérnő csak annyi kérdezett: Weizen?
Ami nekem kicsit hiányzott az még egy francia felvonó, ami szerintem a legideálisabb akkor lenne, ha a Steinschneiderlift környékén indulna és Wasserhanggipfellift tetejénél lenne a vége. Így minden pálya elérhető lenne ülőszékes felvonóval.
Mindent összevetve, nekem nagyon bejött a hely kellemes családias hangulata, és korrekt szolgáltatás színvonala miatt. Az már csak hab a tortán, hogy a határtól csak kb. 150 km-re van. Csak javasolni tudom mindenkinek aki családdal, baráti társasággal és kisgyerekekkel utazik, és azoknak akiknek nem az számít, hogy hány kilóméter sípályát síelhetének be. :)
Németh László