Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bspeder által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
Topik: St. Moritz
2021.03.16. 10:56
Sziasztok!

2021. március 2. és 4. között három napot síeltünk St Moritz terepén.
Szállás: Celerina falujában az Inn Lodge egyik stúdiójában, ár-érték arányban kiváló volt, nagyon ajánlom.
Síbérlet: szállással együtt síbérlet akció van, 6 napra napi 45 frank a bérlet ára.
Parkolás: a Celerina-Marguns felvonó aljábannapi 5 frank, de mi a helyi síbusszal utaztunk minden nap.

St Moritz fekvése egyszerűen tökéletes, csodásan benapozott pályák, gyönyörű kilátással mindenhonnan. Minden nap minden pálya tökéletesen le volt ratrakolva, kifogástalan módon előkészítve. Alapvetően szinte csak piros pályák vannak, középhaladó, felsőhaladó szinten mondanám élvezetesnek itt a sízést. A pályáknak nagyon nagyon jó húzásuk van, engadini szokásként a természetes dombokat sem ratrakolják le, így jól el lehet szállni minden emelkedőn többször is.
A Margunsnál három csúcs, Glüna, Las Trais Fluors, Fuorcla Grischa pályái futnak össze: számunka a legélvezetesebb a leghosszabb, 17-es piros pályán csúszás volt, ez a gyönyörű Val Schlattain völgyben vezet végig mintegy 2 kilométer hosszan. Rövidebb csapatós pályákat nekem a 22-es pálya vitte, míg a 21-es kéken jó néha pihenni egyet.
A Plateau Nair-ről leszakadó 15-ös pályánál életemben szélesebbet még soha nem láttam. Érdemes egyszer-kétszer felmenni a Piz Nairra is, gyönyörű a kilátás a panorámateraszról is, élvezetes a gleccserpálya a Lej de la Pesch-hez, ugyanakkor kicsit rövidnek mondanám.
Hosszabb pályák az 1,2,4 pirosak, ám ezeket különösen délelőtt érdemes
meglátogatni, délután 2-re teljesen buckás, kásás lesz, a tengerszint feletti magasság ellenére a gyönyörű benapozottság miatt.

Összességében nekem tetszettek a pályák - és nagyon örülök, hogy a covid idején eljutottunk síelni. Ám nem vagyok felhőtlenül boldog, többet vártam St Moritztól. A pályák elég rövidek (vs Franciaország, vs Tirol, vs Dolomitok), ugyanakkor gyönyörűen előkészítettek. Az ételek árai nagyon borsosak a hüttében, erre érdemes felkészülni. A pályák száma érzésre kevesebb, mint ami meg van jelölve, sok pálya ami alsó régiókban van igazából csak hazacsúszó pályának alkalmas. Nekem Corvatsch jobban tetszett, de mindenkinek saját ízlése van :) A környező terepekkel kiegészítve persze mindenkinek ajánlom a terepet, aki 2-3 nap komoly sízést szeretne, ennyi idő alatt bőven felfedezhető St Moritz, mellé 1-2 nap Corvatsch, 1 nap Diavolezza (ahova mi sajnos nem jutottunk el idő hiányában). Mi visszatérni valószínűleg nem fogunk, ennek oka, hogy közelebb van hosszabb, jobb és nagyobb terep :)

Fotóalbum: https://sielok.hu/fotoalbum/stmoritz-svajc-2021/galeria/
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
Topik: Corvatsch
2021.03.05. 21:48
Sziasztok!
2021. március 5. és 6. két napján síeltünk Corvatsch-Furtschellas terepén.
Szállás: Celerina falujában az Inn Lodge egyik stúdiójában, ár-érték arányban kiváló volt.
Síbérlet: szállással együtt síbérlet akció van, 6 napra napi 45 frank a bérlet ára.
Parkolás: a Corvatsch nagy kabinos felvonójának az aljában, nagy parkolóházban napi 10-12 frankért megoldható.
A síterep St Moritzal szembeni fekvése miatt kicsit hidegebb, a hó is szebben és vastagabban megmarad. St Moritzhoz hasonlóan itt is minden nap minden pálya le volt szépen ratrakolva, kifogástalan módon előkészítve. Alapvetően szinte csak piros pályák vannak, középhaladó, felsőhaladó szinten mondanám élvezetesnek, nagyon nagyon jó húzásuk van, engadini szokásként a természetes dombokat sem ratrakolják le, így jól el lehet szállni minden emelkedn leszalább kétszer. Két, viszonylag ritkán járó nagy kabinos visz fel a Corvatsch csúcsára, Surlejből, ahonnan az 1 és 2 pályákon több verzióban is gleccseren tudunk lesíelni. Elképesztő kilátás nyílik a Bernina csoportra, az Engadin völgyre, a tavakra a hegyállomásról, de végig a pályákról is. Míg a Corvatsch oldalon délelőtt érdemes síelni, délután a Furtschellas kicsit rövidebb, de szintén nagyon jó húzású pályáira érdemes áttérni. Ezeket délután süti a nap, és fekvése ellenére a tsz feletti magassága miatt a terep szinte végig napos, ám mégis hűvös marad.
Érdemes lesíelni egyben a csúcsokról a völgy mélyére, ahol befagyott tavak várják a síelőket - ám csak mértékkel, mert a völgyből érkező kabinosok ritkán járnak sajnos. A terepen több régi csákányos és tárcsás felvonó is van, melyek komoly szinteket küzdenek le, ezek egyrészt a régebbi fílinget erősítik, amolyan régimódi hangulatot kölcsönöznek a terepnek a völgy túlsó oldalával szemben, ugyanakkor erősítik is a terep szellemét.
A Corvatsch középső állomásánál elég sok lift fut össze egy kisebb platón, itt viszonylag sok a botozás, hogy egyikből a másikba eljussunk.
Enni mi az Alpetta házikóban ettünk, valamint a Furtschellas középső megállójánál, mind a kettő kiváló volt, de Covid nélkül biztos sokkal több mást is kipróbáltunk volna. Különösen hívogató a Fuorcla Surlej panorámás terasza, nekünk sajnos zárva volt.
Mindenkinek ajánlom a terepet, aki 1-2 nap komoly sízést szeretne, ennyi idő alatt bőven felfedezhető a terep.
Fotóalbum feltöltve.
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.03.02. 19:45
Sziasztok!
Mi múlt héten, febr 25. döntöttük el, hogy utazunk. Néztük a svájci rizikós országok listáját, addig nem kerültünk rá, ezért gyorsan döntöttünk. Febr 26 teszteltünk, febr 27 jött a negatív eredmény, aznap pakoltunk, febr 28 utaztunk. Budapest-Bécs-Linz-Salzburg-München-Bregenz-Chur útvonalon jöttünk St Moritzba, durván 10 óra alatt értünk ide.
Két kerülőt is beiktattunk:
1 Salzburg felé jöttünk a határnál, mert a Google és a Waze által is ajánlott Branau am Inn sporadikusan van csak nyitva a Covid miatt.
2, München felé kerültünk, nem akartam megreszkírozni a tiroli átutazást. Na meg így tudtam az Autobahnon csapatni ;)
A határokon mindenhol megkérdezték hova megyünk, jó szórakozást kívánták. Minden országnak ki volt nyomtatva az átutazási papír, a negatív teszt, a szállásfoglalás igazolása, sehol nem kértek semmit. Nagy szerencsénk volt, sorba is alig kellett állni.
St Moritz és környező síterepek egyszerűen fantasztikusak, a hüttek többsége nyitva van és elvitelre üzemel, a szervezettség kiváló, virusbiztos, a síterep maga csodás, gyönyörű napsütéses minden pálya, emberek alig, külföldiek senki, eddig legalábbis egyetlen holland családdal találkoztunk. A terep egyetlen hibája, hogy délután 3-ra eléggé kásásak a pályák, de hát márciusban már csak ez van. Részletes leírás majd a megfelelő topikban :)
Köszi mindenkinek a tippeket és segítséget!
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.24. 16:48
Jogos észrevétel lehet, képekről St Moritz tényleg celebközpontű turistaparadicsomnak tűnik. Most viszont úgysincs nyitva semmilyen faluban semmilyen kávézó, söröző, szóval a hangulatról és sétálásról már lemondtam :D Amikor világos van, akkor meg úgyis síelünk.
Előzmény: (MM 211823)
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.23. 20:48
Köszi Dani a részletes leírást, még nem döntöttem, ez a két terep jászik Arosa/Lenzerheide vagy St Moritz / Corvatsch. Valószínűleg az is döntő tényező lesz, hol találunk emberi léptékben árazott szállás (ami drága ígyis úgyis, tudom :D )
Előzmény: (D.Dani 211768)
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.23. 20:45
Szia Tibi,
igen, A13 Németországon át, Liechtenstein után istovább délre, St Moritz / Arosa lesz a cél. Ezek szerint jók leszünk hágókszempontjából, kiváló, nagyon köszönöm :) Balázs
Előzmény: (TibiF 211772)
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.22. 13:29
Szia MM! Való igaz, 1,5 óra a különbség max. A passok kapcsán nem vagyok otthon, Graubündenbe vajon a müncheni úton szabad az elérés?
Előzmény: (MM 211683)
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.22. 13:21
Köszi szépen, Dani! Én is Arosat és St Moritzot néztem így elsőre, mondván ezek vannak "közelebb". Arosánál csak annyi problémám van, hogy mintha a két síterep összekötését egy kabinos() oldaná meg, illetve hogy eléggé keleti fekvésűek a térképre nézve a pályák. Nem túl árnyékosak délutánra, mi a tapasztalatod?
Az igazság az, ahogy gondolom végig, hogy azért inkább Németországon keresztül mennék, az olaszok kicsit rázósak manapság (pedig imádom őket, mondom, hogy Val Gardena, Lagazoui, Marmolada a kedvenceim).
Előzmény: (D.Dani 211680)
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.22. 10:50
Köszi Péter!
Bspeder
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2021.02.18. 13:20
Kedves Svájc-járó szakértők,
dél-tiroli fanatikusként zöldfülű vagyok a svácji terepek kapcsán, de hát idén oda kényszerülünk :D melyik terpet ajánljátok? sok piros pályát szeretjük, a feketéket kevésbé. St Moritzot néztem ki távolság miatt, 2-3 órával közelebb van, mint a 4 völgy, vagy Zermatt, mit gondoltok róla?
2, Tudtok abban segíteni, milyen útvonalon mentetek idén Svájcba, vajon a német vagy az olasz a "megállításelkerülés-biztosabb" út?
3, Hasonlóan szállástippeket is nagyon szívesen vennék :)
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.