h i r d e t é s

Előzmény és válaszok a Élen síelés topikból

ÜZENETEK (13)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3286 élménybeszámolót írt
3286
21 éve tag
2011.01.27. 15:01
Értelek.

Viszont a "nagyobb kitérések" alatt mit értesz?
Előzmény: (ozsi 106137)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
16 éve tag
2011.01.27. 08:00
Egészen pontosan nem önmagában a könnyed síelés volt a baj, hanem hogy nem vettem figyelembe, hogy vannak keményre kifagyott részek is. Önmagában a firnes hóra rendben lett volna, de a polírozotthoz határozott élhelyzetek kellenek nagyobb kitérésekkel.
Előzmény: (Lackó 105973)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.26. 19:03
Kösz a beszámolót, szerintem igenis tanulságos, amiket leírtál az esésről is, és a műtétről is.

Utóbbi elég érdekes, nem halottam ilyesmiről, de reméljük tényleg tuti a módszer.

Amit meg a könnyed, "lassú" síelésről és lassan esésről írtál, az külön tetszett, megerősítettél abban, amit én is szoktam mondogatni. (persze többen hülyének tartanak érte)

Örülök, hogy gyógyulsz, és mielőbbi teljes felépülést kívánok!
Előzmény: (ozsi 105621)
h i r d e t é s
ozsi
2143
16 éve tag
2011.01.25. 11:32
OFF:
Köszönöm, jól haladok. Ma délután lesz egy hete a műtétnek, szépen javulok.
Nem titkos a dolog, és csupa tanulság (legalábbis nekem), de nem sok köze van az élen síeléshez.

A nyitódemó előtt, délután fél öt körül felkísértem a srácokat a bemelegítéshez, és mentünk egy besíző menetet. Napközben meleg volt, kásás hó (Sulzschnee), ami addigra már visszafagyott, bucka. Könnyedén síelgettem utánuk, hiszen a kristályokat még szétrúgni sem kellett, annyira porszerű volt. A nagy lazaságban egy buckán hátrakerültem, és utána rögtön egy polírozott foltra csúsztam ki, ahol így már esélyem sem volt igazítani. A földön csúszás közben már éreztem, hogy a megszokottnál nagyobbat kapott a térdem, de bizonygattam magamnak, hogy nincs baj. Persze amikor felálltam, és oldalra kiugrált, ha ráterheltem, már eléggé egyértelmű volt.

Este a bemutató után orvos, másnap egy speciális MR, ahol kimutatták, hogy elülső keresztszalag, egy kis darabot kitépett a sípcsontból, ami beleszakított a meniszkuszba. Elmondták, hogy milyen gyógyítási menetrendek létezhetnek (most semmmi+későbbi műtét; azonnali porcműtét+későbbi szalagműtét; most azonnal minden). Aztán némi biztosítós beszélgetés után sikerült az azonnali műtét mellett dönteni, amit nem bántam meg eddig: mindent megvarrtak (a porcot is), a szalagba pedig a csontvelőmből kiszedett sejteket ültettek be a gyógyulást elősegítendő (ha jól értettem ez valami őssejtes módszer, Bode Millert is így műtötték: egy amerikai csajjal beszéltem, aki eléggé képben volt, azt mondta, hogy nagy mákom van, ha ezt a módszert használták; egy lengyel srác meg elkérte a műtéti videómat, mert egy orvos barátjával térdsérülésekről tartanak majd előadást, de még nem találkoztak élő emberrel, akit így műtöttek).

A klinikára beléptem kettő-fél három körül, 5 perc múlva már bennem volt a kanül, fél óra múlva a műtőben, négykor már ébresztettek, 5-kor a szobámban. Mankóval akkor állhattam fel, amikor akartam, az első sikeres felállás után terhelés nélkül már egyedül is kimehettem klotyóra. Másnap reggel már kiengedtek volna, ha az aneszteziológus nem délben jött volna. Útravalónak annyit kaptam, hogy a szobában nem kell mankó, de ha hosszabb távra megyek, azért használjam.
Lényegében egy nappal a műtét után már csak éjjel feküdtem le, hiszen egész nap kint kellett lenni a pálya aljában, a termekben stb. A használat ellenére soha egy percig nem fájt, alig dagadt, szombat óta pedig a mankó sem volt a kezemben. Asszem minden szempontból nagy szerencsém van.

Tanulság: a legveszélyesebb a deffenzív, könnyed lassúcska síelés. Ha agresszívebben, mélyebben síelek, sokkal jobban tudok korrigálni. Nagyobb tempónál nyilván old a kötés, ami nem a nullával való csúszkálásra van nálam beállítva... A biztosítási ügyintézésből is sokat tanultam, de ezzel kapcsolatban még rendszereznem kell a tapasztalatokat.
Előzmény: (Lackó 105569)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.24. 23:45
:-(
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok neked,
és természetesen gratulálok a csapat sikeréhez!

A sérülésed körülményeiről egyébként szívesen hallanánk, persze csak ha nyilvános, és esetleg lehet belőle okulni.
Előzmény: (ozsi 105309)
Xero
882 élménybeszámolót írt
882
17 éve tag
2011.01.23. 19:08
Grat! :)
Előzmény: (ozsi 105319)
Koty
861 élménybeszámolót írt
861
19 éve tag
2011.01.23. 19:04
Gratula az egész csapatnak - akik, ezek szerint nagyon jól csapatnak :)))
Előzmény: (ozsi 105319)
ozsi
2143
16 éve tag
2011.01.23. 18:30
Kösz, profi munkát végeztek rajtam, minden esélyem megvan a gyors gyógyulásra!
A video tavaszra lesz kész, elég sok anyag van, amit fel kell dolgozni, de valami előzetest majd felteszünk a facebookra.
Ha a valóságot mondom el, szerénytelennek tűnhetnék... A bemutatóinkat, a magyarok technikai sítudását mindig a legjobbak között emlegették, rengeteg gratulációt kaptunk. Sokszor jött vissza, hogy a szállodában rólunk beszélgettek este. Aranyos volt, hogy pl. egy olasz beszélgetést elcsípett valaki közülünk, amelyben arról volt szó, hogy az osztrákok - és persze az olaszok - mellett minket emlegettek, mint a legjobbakat, kiemelve, hogy a technikai tudásunk meglepően magas szintű.
A workshopunkról a legáltalánosabb visszajelzés az volt, hogy a tematikai felfogásunk rendkívül logikus, biomechanikailag, anatómiailag nagyon alátámasztott. Egyszóval nagy munka és nagy élmény volt...
Előzmény: (Koty 105313)
Xero
882 élménybeszámolót írt
882
17 éve tag
2011.01.23. 18:22
Csak nem baleset? :/

szerk: Telefonáltam és későn reagáltam. Jobbulást!
Előzmény: (ozsi 105300)
Koty
861 élménybeszámolót írt
861
19 éve tag
2011.01.23. 18:18
Minél gyorsabb felépülést!
Mi volt kinnt? Nincsenek felvételek?
Előzmény: (ozsi 105309)
ozsi
2143
16 éve tag
2011.01.23. 17:35
Elülső térdszalag+meniszkusz (meg egy csomó tapasztalat...). De már szépen javulok szerencsére, elég jól tudok járni. Talán április-május környékén már megpróbálom a síelést!
Előzmény: (PEDRO 105307)
PEDRO
838 élménybeszámolót írt
838
18 éve tag
2011.01.23. 17:29
Baleset?
Előzmény: (ozsi 105300)
ozsi
2143
16 éve tag
2011.01.23. 16:31
OFF:
Mivel itt köszöntem el, itt is jelentkezem újra: visszajöttünk az Interskiről, de most pár hétig (hónapig) sem élen, sem talpon nem fogok síelni...
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE