Szia Krechl!
"Kit érdekel, hogy korszerűen síelek-e vagy sem.", írod.
Nem szeretném, ha valaki félreértene. Maximálisan tiszteletben tartom bárkinek a hagyományokhoz, (trabant - zsiguli a korszerű járművek között), való ragaszkodását.
Mióta az alpesi síelés létezik, fejlődés van. Engem olyan nagyon nem zavar, ha (csak a példa kedvéért) a síelő mondjuk olyan stílussal és technikával síel, ami még a fémkantnik nélküli világban alakult ki.
De nem kevesen vannak, akiket nagyon is érdekel, hogy hogyan lehet a régi stílust a modern felszerelésekhez igazítani.
És itt azért látok némi ellentmondást, mert utána ezt írod:
"Azt elfogadom, hogy a carving lécek más technikát igényelnek."
Más:
"Ja, mi van, ha jól síelek, de rettenetesen rossz az erőnlétem és 150-200 m rövidlendület után pihegek? Egy hét után már a dupláját is bírom :) Szívesen elmennék egy ilyen öregfiúk okításra, de félő nem bírnám az iramot."
Erről azt gondolom, hogy ez így van rendjén. Én sem vagyok már fiatal, az erőnlétem sem a régi, és alaposan össze is törtem magam néhányszor. De egyáltalán nem gondolom, hogy ezek miatt nem kellene kihasználnom a korszerű felszerelések kínálta hihetetlen élmények lehetőségét. Az intelligens síelő mindíg is, (régen is) a körülményekhez igazította a hóban történő haladását.
Van még gondolatod, amivel (talán) egybecseng a kanyarsí honlap valamelyik index oldalának (cserélgetni szoktam őket) a következő részlete:
Mit jelent síelésed rendbe tétele?
Barátságok keresését jelenti.
- Barátság keresése a léceddel. Ne kapkodj, ne
ugrándozz, ismerd ki, hogyan működik. Egy jó
lécnek több esze van, mint sok síelőnek. Ha
kiismerted és hagyod őt, hogy tegye a dolgát, a
köztetek kialakuló bizalom folytán feltétel nélkül
számíthatsz a barátságára.
- Barátság keresése a különböző technikai
elemekkel és a közöttük lévő összefüggésekkel.
- Barátság keresése egyre nehezebb terepekkel,
szituációkkal.
- Barátság keresése a síelő társaiddal
- Barátság keresése a síelő társadalommal
- Barátság keresése a fákkal, bokrokkal, a
behavazott téli természettel. Állj meg néha, s
hallgasd meg a csendet.
- Barátság keresése azokkal a lényekkel, akiknek
élettere az, ahol te vendégként vagy jelen.
- Keress barátságokat, köss barátságokat. Így a
nagy fa egyik kis ágán (a te privát ágadon),
harmóniává nemesülhet a zsivaj.
Síelős barátsággal:
Replaci
http://www.kanyarsiklub.hu