Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Időjárás Magyarországon topikból

ÜZENETEK (7)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
15 éve tag
2012.12.19. 10:07
Azt hiszem, mégsem érted. Megpróbálom elmagyarázni. Ha egy jellemző értékét szeretnénk megtudni adott helyen, X idő múlva, akkor ismernünk kell azt a kiindulási időpontban és a változás sebességét (és a változás változásának sebességét, és még folytathatnám). Na ez az, amit nem ismerünk, hiába mérnek sok helyen és okosok a tudósok. Ezért a modellek leegyszerűsítenek. A teret rácspontokkal helyettesítik, az időbeli folyamatokat pedig rövidebb lépésekben számolják ki. Ezt akármennyire finomítanánk is, akkor is lenne benne hiba. Ha pedig már az első lépésben ott a hiba, akkor az befolyásolja a következő lépés eredményét, majd a következőét és így tovább, az eltérés pedig egyre nő, minél tovább megyünk, az eredmény annál inkább véletlenszerűnek fog tűnni. De ha ezt tudod, és nem csak egy adott konkrét időpontra figyelsz, hanem futásról futásra megnézed, és több modellt, és több tagot (ensemble, fáklya), akkor észreveszed a tendenciákat, a kiragadott pillanatok helyett pedig egy folyamatot fogsz látni valószínűséggel fűszerezve.
Előzmény: (Szkíta1 146908)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2012.12.19. 09:03
Á, értem!
Már azt hittem, hogy én hibázok valamit, de így már megnyugtató! Szóval azt mondod lesz időjárás a hétvégén is?
Ok, bocs, csak úgy tűnt mintha a maja világvége kavart volna be...
Előzmény: (golo 146889)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
15 éve tag
2012.12.18. 23:37
Programozóként engedd meg, hogy ellentmondjak :) A modellek rengeteget fejlődtek, csak helyén kell kezelni az eredményeket. Gondolj csak bele a működési módjukba és megérted, hogy miért.
Előzmény: (Szkíta1 146883)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2012.12.18. 22:32
Hát a jó anyját ezeknek a modelleknek!
12 óra alatt 15 fokot hűtöttek, előtte 6 óra alatt ugyanennyit fűtöttek. És mindezt hat napra!!! Tényleg nem érdemes nézni, de akkor mit nézzek?!
Előzmény: (KCsabika 146850)
tothlevente
380 élménybeszámolót írt
380
15 éve tag
2012.12.18. 22:16
Máguskodjatok, mert én már kivettem a szabit. :)
Előzmény: (KCsabika 146850)
KCsabika
301 élménybeszámolót írt
301
16 éve tag
2012.12.18. 18:14
Egyiket se nézd, nem érdemes! Pár napja figyelem a történéseket szó nélkül, nem véletlenül. Szinte minden helyen az adott mikroklimatikus tényezők érvényesülnek, össze vissza keveredve a csapadék és felhők által okozott egyéb tényezőkkel.
Egyrészt a 20.-ai lehűlés szinte biztos, emiatt ne aggódj (már korábban mondtam :))
A két ünnep között pedig biztosan síelhetünk, ez is 100%.

A januári hőmérsékletektől egyelőre sírva fakadtam, szabit akartam kivenni, de jön az óceán felől a meleg :(
Előzmény: (Szkíta1 146725)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
14 éve tag
2012.12.17. 23:34
Még a GFS 12 órás futása sem adta, a 18 órás most egyszerre bedurrantott csapadék ügyben. 19 mm-t ad a Bakonyba!
Ez egyaránt lehet eső, havaseső vagy vizesebb hó.
Mindenesetre egy ideje már minuszban a hegytető, ott valszeg havazik, lent egyelőre eső eshet, de messze még a holnap reggel.
Bakony fanok szurkoljatok, állítólag egy kis optimizmus segít!!!