Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Időjárás Magyarországon topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
hpetya82
26 élménybeszámolót írt
26
9 éve tag
2016.02.29. 22:29
Kedves skioutlet!

Teljesen egyetértek abban, hogy az eplényihez hasonló komplex üzleti modell lehet a jövő. Nyilván az általad említett kiegészítő szolgáltatások sokat javíthatnak a helyzeten, ráadásul Eplényben a nyári üzem is gondolom sokakat vonz. Sajnos a fejekbe is lenne mit változtatni. Hányan mennek drága külföldi síterepekre (100 km pálya) és használnak belőle egy rövid tanulópályát. Amikor elmentem Chopokra jó pár ismerősöm lesajnálta a szlovák pályákat. Sokan azt gondolják, hogy ami Ausztriába van az csak jó lehet, Szlovákia pedig elmaradott, a magyar pályákról nem is beszélve. Én nem ezt tapasztaltam Chopokon, igaz Ausztriában eddig csak Mönichkirchenben, Lacknehofon, Annabergen voltam. Őszintén szólva azt sem értem, hogy iskolák drága ausztriai terepekre viszik a gyereket ahelyett, hogy elsősorban a hazai vagy ha hazaiak éppen nem üzemelnek akkor akár az olcsóbb szlovák terepeket vennék célba. Én nemrég kezdtem el tanulni először műanyagon majd Eplényben. Eplényben a már korábban említett átmenetet hiányoltam a tanuló pálya és a piros között. Ráadásul ha nem megy a hatos, ami sokszor előfordul csak az 1-esen lehet lejönni. A szép kártya használatának lehetősége, illetőleg a pálya közelsége, viszonylagos olcsósága hatalmas előny a külföldi terepekhez képest.
Ha megépülhetne a hetes folytatása én például biztosan mennék. Bár azt továbbra is problémának tartom, hogy a centrumba kék pályán nem igazán lehet visszajönni. A 6-os alja a szerpentin szerintem nem túl jó megoldás. Nem lehet igazán kezelni, amikor mi voltunk tiszta jég volt, nem túl kezdőbarát.
Nagyon nagy dolognak tartom, hogy van egy szervezet, aki tudatosan népszerűsíti a hazai síelést.Sok munka van, mert mi magyarok hajlamosak vagyunk magunkat, szolgáltatásainkat alul értékelni. Ha egyre többen Magyarországon tanulnának meg síelni már az is nagy eredmény lenne. És persze akik már jól tudnak síelni a külföldi utak mellett 1-2 nap valószínű Magyarországon is csúsznának.
Előzmény: (skioutlet 188117)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2016.02.29. 21:24
Kedves hpetya82!

Köszönöm átgondolt soraid.

Nagyon jó észrevétel, hogy a különböző síterepeken leginkább/egyre inkább a könnyebben sízhető, ún. kékpályák vannak/lesznek a leginkább kihasználva. Ez különösen igaz Közép- és Kelet-Európában. Ennek oka, hogy ezen a földrajzi területen van/lesz erős dinamikája a síturizmus fejlődésének (szemben az alpesi országokkal).
Ennek a dinamikus fejlődésnek az oka részben a relatív elmaradottság (bázisszámok), a viszonylag kicsi kínálat (piaci penetráció), a várható régiós konvergencia növekedése.
A viszonylag laposabb, szélesebb, nem feltétlenül túl hosszú sípályákra van egyre nagyobb igény azért is, mert az említett országokban egyre többen szándékoznak megtanulni síelni ( leginkább iskoláskorúak). Ugyanakkor az üzemeltetőknek is kevesebb gondjuk van a laposabb pályákkal, hiszen kevésbé kotorják le a pályát, mint a meredek oldalakon. Továbbá a lassúbb sebesség miatt kisebb az igénybevétel is. Az eplényi és más hazai üzemeltetők is ebbe az irányba fejlesztenének legszívesebben (de ez nem egy egyszerű kérdés).

A liftüzemnapok számának összevetése csak egy mutató a sok között. Ráadásul nem is a legfontosabb. Azt is merem mondani, hogy még a nettó árbevétel sem mutatja ki egy-egy sípálya/síterep gazdaságossági kérdéséit. Az igazi kérdés a nyereségesség mértéke. A 60-90 nap üzemelési idő nem feltétele a nyereségességnek! Lehet 120 nap alatt is veszteséget termelni. Ha az üzemeltető a legnagyobb forgalmi időszakban (iskolai téli szünet/Karácsony/Szilveszter) üzemelni tud és ezen felül kb. 25-35 erős napot magának tudhat, akkor az már elegendő lehet a nyereségesség eléréséhez. Ennek mértéke nyilván függ az aktuális befektetett energiafelhasználástól, az egyéb kiegészítő szolgáltatások nyereségességétől (vendéglátás, síoktatás, kölcsönző üzemelés, stb.) is.

A Kelet-Ausztriai síterepek üzemeltetési nehézségének kérdése azért nem igazán jó összehasonlítás, mert ezeknek a síterepeknek egyik sajátos hátránya, hogy a helyben lakó osztrák sízők számára jóval közelebb vannak a tiroli, nívósabb síterepek, mint az átlag magyar sízőnek (tehát sokszor ők is nyugatabbra mennek sívakációra). Megjegyzendő, hogy egész Ausztriában a belföldi síturizmus nemcsak stagnál, hanem sajnos visszaesést mutat - az elmúlt 7 év viszonylatában. Továbbá Gráctól keletre (kb.40km x 100km területen belül) nagyon sok, összesen 27 (leginkább kisebb) síterep erős konkurenciaharca jellemző - magyarul: túlkínálat van. Ezeken a síterepeken az üzemeltetők leginkább a Lajtától keletre lévő síközönséget célozták meg. Mindemellett sok helyen nagyléptékű új beruházások valósultak meg Szlovákiában ( Chopok, Magas-Tátra, stb. ) és Lengyelországban is, mely által jelentős mértékben tudták bővíteni a bel,- és külföldi síturizmusukat, ezzel is nehezebb helyzetbe hozva a Ausztria keleti felén lévő síterepeket.

Eredeti cikk:
http://sieljitthon.hu/miert-szukseges-a-technikai-a-fejlesztes-a-hazai-sipalyakon-2016-februar-28/
Előzmény: (hpetya82 188075)
TZoli
1160 élménybeszámolót írt
1160
20 éve tag
2016.02.29. 09:45
Ha már szóba került, bármilyen, bármekkora szélerőmű telepítése ma Magyarország bármelyik részére nem kifizetődő. Még teljesen folyamatos üzemeléssel is kevesebb áramot termel, mint amennyibe kerül. Egy kicsivel talán jobb a helyzet, de sajnos ugyanez a helyzet a napenergiával is.
Előzmény: (hpetya82 188075)
h i r d e t é s
hpetya82
26 élménybeszámolót írt
26
9 éve tag
2016.02.28. 21:34
Minden tiszteletem az Eplényi pálya üzemeltetőié. Kétszer magam is jártam ott és tényleg elismerésre méltó amit ott létrehoztak.
Azonban a 60 napja nyitva Eplény szerintem kicsit félrevezető.
Jónéhányszor ránéztem a webkamerákra az utóbbi időben amikor a pályák már nem voltak igazán jók (persze ez nem reprezentatív) és alig láttam síelőket a hétvége kivételével. Viszont amikor jók a körülmények tényleg hatalmas az érdeklődés. Sokszor elhangzott, hogy egy évben kb 90 nap kellene a fenntartható üzemeltetéshez.
Eplényben ez már többször megvolt, persze ebbe benne vannak a fent említett alapjáraton üzemelő napok is.
Ha ilyen időjárás lesz egymás után több télen, akkor szerintem lehet itt fejleszteni, de ez sem fog segíteni.
Ha Alsó-Ausztriában is sok helyen gond van, akkor mit várunk a hazai síterepektől.
Szlovákiában Donovalyn és Jasnán is ahol 1000 méter körül van az alap számtalanszor elvitte a havat az eső. Mönichkirchen esetében ugyanez a helyzet. Elég rossz kilátások.
Még ha vannak is olyan napok amikor megül a hideg a völgybe és lehet hóágyúzni az eső mindent tönkretesz.
Vagy be kellene fedni a pályát eső ellen? :-)
Mindenhol azt írják, hogy a hóágyúzás rengeteg költség.
Nem tudom, hogy a víztározóban összegyűjtött vízért is kell-e fizetni, de az áramért biztos. Én azt nem értem, hogy kisebb szélerőművet miért nem lehet a csúcsokra telepíteni annak érdekében, hogy legalább az energia szinte ingyen legyen.
Én például kifejezetten örülnék a 7-es pálya meghosszabbításának, de már évek óta halasztásra kerül gondolom nem véletlenül. Ez a tél biztos nem segített a megvalósításhoz. Én biztos, hogy inkább a lankás egyszerűbben behavazható kék pályákat preferálnám. Eplényben pl. nem értem, hogy miért nem a hosszabb hetes pálya gondolata fogant meg először a sok 1 -esen kívüli egyéb fekete, piros pálya helyett, amiket jó esetben kb 1 hétig lehet üzemeltetni. Szerintem pont a tanulásra családi síelésre kellene rámenni, ahhoz pedig kellene a tanulópálya után egy biztosan hóágyúzott enyhe lejtésű pálya.
Mönichkirchenben pl. az alsó kék pályát a kőmentesítésnek tereprendezésnek köszönhetően kb. 20 centi hóval már üzemeltetni tudják.
Véleményem szerint csak akkor érdemes hatalmas pénzeket akár Uniós akár befektetőiről legyen szó a fejlesztésekre áldozni, ha az előreláthatólag egy hosszútávú üzemeltetést tesz lehetővé.
Persze reméljük, hogy ez a tél is csak kivétel volt és vészmadárkodás a felmelegedés ilyen szintű hatásának emlegetése.
Bízom benne jövőre az időjárás rácáfol a kutatásokra.
Előzmény: (skioutlet 188071)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2016.02.28. 19:04
Eplény tartja magát.
Egy kis cikk arról, hogy miként lehetséges ez:
http://sieljitthon.hu/miert-szukseges-a-technikai-a-fejlesztes-a-hazai-sipalyakon-2016-februar-28/
Előzmény: (WAndrea 187751)
Dave
209 élménybeszámolót írt
209
19 éve tag
2016.02.24. 01:08
Köszi, ez zseniális, pont ilyesmit keresgéltem! :)
Előzmény: (WAndrea 187751)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2016.02.18. 11:59
Ez tényleg szomorú.
Ráadásul, ha ez az előrejelzés https://www.idokep.hu/elorejelzes/Nagy%20Hideg-hegy igaznak bizonyul, sokkal több napra ebben a szezonban már egyik síterep sem számíthat.
Minőségi sízés legalábbis itthon már nem lesz :(
Előzmény: (WAndrea 187751)
WAndrea
1073 élménybeszámolót írt
1073
22 éve tag
2016.02.18. 11:28
Szomorú szezon ez a hazai síterepeknek.

A sielok.hu által gyűjtött hójelentés adatokból készítettünk egy összefoglaló táblázatot a magyar sípályák üzemnapjairól. A táblázat azokat a havas napokat mutatja, amikor az adott síterepen legalább egy lift üzemelt. Az utolsó oszlopban az adatok naponta dinamikusan változnak.

Jelenleg ez a helyzet:
https://sielok.hu/kerdes/hany-napot-uzemeltek-a-hazai-siterepek/
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.