Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kis Kovi
275 élménybeszámolót írt
275
13 éve tag
2024.09.13. 17:20
Szerintem - a Google Earthet alapul véve - a feltételezetten használtan megvásárolt felvonó melletti pályák főként nyugati, észak-nyugati tájolásúak lesznek és magasabban futnak (800 - 870 között) mint a jelenlegiek. A Mátraszentlászló felé lemenő szakasz pedig egyértelműen északi (egy kis keleti tájolással) lesz.
Igen, az obszervatórium felé menő "egybe pálya" nem igazán lehetséges.
Amennyiben valahogy össze tudnák "kötni" a nagyobbik új pályaszakaszt (Kút-hegy) a régi rendszerrel (azaz egyben síelhető lenne), akkor közel 1.500 méter lehetne a leghosszabb "egybe csúszási' lehetőség.
Mondjuk ezt nem tudom miképp lehetne kivitelezni nagyobb beruházás nélkül a főút, a parkoló, illetve a gyakorló pályaszakaszok miatt.

Igen, egy új felvonó valószínűleg kockázatos beruházás lett volna a megtérülés tekintetében, de használttal talán még nem akkor lutri, igaz oda sok egyéb beruházás szükséges még, főként a hóágyúzásra tekintettel.

Ami a klímát illeti, szerintem két véglet van. Az egyik hogy folyamatosan továbbmelegszik még évtizedekig a légkör kisebb-nagyobb kilengésekkel, így egyre nehezebbé válik a "téli feltételek" biztosítása, a másik, hogy hamarosan (évszázad közepéig) az észak-atlanti áramlatban olyan anomáliák lépnek fel, amely keményebb teleket hoz majd magával, viszont akkor meg biztos, hogy nem a síelés lesz a legnagyobb "gondja" a társadalomnak.
Előzmény: (TZoli 221379)
TZoli
1162 élménybeszámolót írt
1162
20 éve tag
2024.09.13. 14:50
Jó lenne, szép elképzelés. De mire elkészül, lesz értelme? Gondolok itt a déli fekvésre, a hazai időjárási viszonyokra. Ha kevés lesz a hó, befújják. Jön a nap, folyik le az egész az aljába, latyak mindenfelé. Ahogy nézem az időjárás trendeket, szerintem nagyon rövid lesz az egy szezonon belüli működtetési ideje. Attól félek, a végeredmény pedig majd a napijegyek árában fog megmutatkozni.
Előzmény: (Kis Kovi 221368)
Kis Kovi
275 élménybeszámolót írt
275
13 éve tag
2024.09.10. 17:19
Ez szerepel a honlapjukon:
"2023-ban 720 ezer EUR értékben megérkezett a legújabb négyüléses felvonó, telepítése 2024-2025 várható"

Már az árból is feltételeztem, hogy valahol leszerelt felvonóról lesz szó, mert az Alpokban 20-30 millió EUR-ért szoktak modern lifteket telepíteni.

Az lenne a "csúcs", ha a Piszkés-tető obszervatóriumig menne fel egy pálya (az már tényleg hosszú csúszás lehetőséget tudna eredményezni, főleg, ha át lehetne csúszni a mostani pályákra - az már összességében a 2 km-t is meghaladhatná), de szerintem itt nem erről lesz szó.

Úgy gondolom, hogy lesz egy 600-700 méteres pálya az "új" lift mellett kialakítva, majd feltételezem lesz egy csákányos vagy tárcsás még Mátraszentlászló felé, legalább is ezt lehet sejteni a honlapon lévő ide vonatkozó további bejegyzésből.

'Négyévszakos hegyi élmények a Kúthegyen, és a falvakat a meglévő sípályákkal összekötő Síhinta Projekt megvalósulása 2025-től várható"

Minden esetre bizonyára már nagyon sokan várjuk a fejleményeket, terveket és hogy kipróbálhassuk majd az új részeket is.
Reméljük nem jött közbe semmi, ami hátráltatná a projektet.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.