Előzmény és válaszok a Bánkút topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
TZoli
1206 élménybeszámolót írt
1206
21 éve tag
2025.10.12. 23:09
Kedves Tamás!
A Balaton környékén élek, itt sem túl rózsás a helyzet. Apad a tó, azt mondják ez a természetes folyamat része. A települési csónak kikötőnkből nem lehet vízen kijönni. A nyári párolgási veszteséget követően a mostani jelenséget a szivárgással, a kiszáradt mezők talajvíz utánpótlásával magyarázzák. Úgy legyen. Mindenesetre,, egy vegyszermentes kertet igyekszek építgetni, a nyári víz számlám 75ezer Ft lett. A következőt jobban át fogom gondolni, ásás nélkül, takarással, víz visszatartással, egyebek. Mert ha nem akarunk elsivatagosodni, muszáj átgondolni és váltani.
Errefelé is látni a hivatalos szervek visszásságait. Mostanában mindenféle természet őrt ellátnak ezekkel a terepjárókkal, felénk fejlesztésileg a halőrök kaptak ilyent (?), miközben fizetem az 50ezres peca engedélyt. És én még jobban járok mint a napijegyesek. Cserébe kapjuk a sok csesztetést, ponty bölcső meg egyebek.
Természetesen így én Eplényért aggódok. Ahogy én látom az elmúlt éveket itt elég jól megoldották. Írtam már, feladták a teljes terület havas üzemeltetését. Minimumra törekvés, de azt maximális kihasználással. Ha egy pálya, akkor egy, de legalább van. Szerencsés esetben még kiegészítve kisebb variálással mellékpályával. Mai körülmények közt reális megközelítéssel, nyári üzemeltetésre átállással. Sajnos nem igazi hó, a Bánkúti emlék a természetes friss hóval már a múlté. Nagyon sokan ha elvesztenek valamit, amit öröknek gondolnak, rögtön felelősnek, hibásnak kiáltják ki, amit a legkönnyebben megtalálnak. Divat lett sötét zöldezni, mintha ez megoldaná a problémát. Véleményem szerint nem vádaskodni kellene, inkább meg kéne ismerni a másik oldal indokait, véleményét is és megfelelő érdek egyeztetéssel valami arany középutat találni. A hosszú távú fennmaradás érdekében.
Előzmény: (Tervező 223219)
Tervező
91 élménybeszámolót írt
91
10 éve tag
2025.10.11. 16:18
Kedves Zoli,

kiegészítésül, nem állást foglalva:
A pázmándfalui sajnos hóhiány miatt már felhagyott pályámra öt Nemzeti Parkos természetvédő jött ki 2 autóval egyik legalább 2 tonnás terepjáró.
Nem védett a terület, mégis "megtaláltak" hogy vannak rajta védett növénykék.
Persze nem lennének, ha 1978-ban nem irtjuk ki az elvadult csipkebokrokat, és a kukorica földből nem csinálunk füves rétet. Ezután GPS-szel centi pontossággal megtalálták a növénykéket, egy baj volt: egymást kérdezgették, hogy vajon melyik melyik, mert ők maguk sem ismerték meg. Nagy kegyesen megengedték, hogy ennek ellenére lehet legeltetni, 0,8 "állategység/hektár" terhelhetőséggel.
Tény, velem történt, ott voltam.

Bánkút:
Sajnos az idén is a legtöbb bükki forrás elapadt, még a két kis csövet a Szinva forrásnál is lezárták hogy az a víz se menjen veszendőbe.
A Hámori tóból sem folyt ki víz, hiszen nem is ment bele...
Katasztrofális a helyzet.
Előzmény: (TZoli 223190)
TZoli
1206 élménybeszámolót írt
1206
21 éve tag
2025.09.21. 16:33
Ebből csak a valós realitás érzék hiányzik, viszont tele van rosszindulattal és demagógiával.
Előzmény: (Kis Kovi 223188)
h i r d e t é s
Kis Kovi
292 élménybeszámolót írt
292
14 éve tag
2025.09.20. 17:21
Nagy valószínűséggel Mátraszentistvánt is megfúrják engedélyezési szinten a sötétzöldek (már rég épülne az új pályaszakasz liftje), majd pont ott lenne, ahol még tőkeerős gazda sincs, változás.

Olyan, mintha külföldről pénzelnék a helyi "zöld" szervezeteket (persze nem mintha, főként a civil szervezetek esetén), hogy nehogy nálunk legyen némi alternatíva, miközben például az Alpok (és persze más régiók is) már tele vannak zsúfolva - a hazaiakhoz képest brutális nagyságú, mennyiségű - turisztikai iparelemekkel, de a jól fésült álszentek szép tanulmányokkal úgy is elmondják, hogy ott minden szép(en le van "papírozva").

Megnézném családi szinten (lakhatás - egy főre jutó "foglalt" nm/energetika/adott terület minősége, fogyasztás, mobilizáció, szórakozás, ellátás, stb.) ezeknek az álszenteknek a teljes életvitelét, egy jó részük szénné égne egy teljes körű rendszerben vizsgálva az ökológiai lábnyomukat.

Például egy városban több száz ember lakik egy épületen belül egymás hegyén-hátán, egymást fűtve, minimális életteret igényelve a természetből, sokkal kisebb és olcsóbb fenntartású tömeges infrastruktúrát (közút, közvilágítás, közművek, közszolgáltatás elérhetősége, rövidebb távú napi utazás, stb.) igénybe véve, mégis ha szeretne egy picit a természetben is szórakozni, jönnek azok akik ott valójában nagyobb lábon élnek és eljátsszák, hogy mennyire galád vagy, ha van némi igényed.

Az egyik Normafás (ál)civil fő aggódó FB profilján (egy-két évvel ezelőtt néztem) a képek alapján több tízezer km-t utazgatott a világban és él nagyobb élettéren, de azért itthon nyomja a rizsát nekünk, ha a panelból netalántán fel szeretnék menni Normafára sísportot űzni.
Az álszentség határtalan a mai világban, a lényeg, hogy mindig más far...val verjük a csalánt és tudjunk másra mutogatni.
Bezzeg az elmúlt 50-100 évben a Budai-hegységben, Pilisben ott napi szinten élő teret elfoglalók (hegyet beépítők) esetében nincs gond, az "természetes" folyamat volt és úgy jó, ahogy van.
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE