Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.03.16. 21:07
Szia Ozsi!

„Szerintem szinte a legtöbb síelőnek javulna a mozgása, ha elhagyná a kanyar elején történő sebességszabályozást.”, írod.

Sem jogom, sem okom elvitatni ennek a 2 - 3 éve „érlelődő” és mára profi alkalmazássá csiszolódott technikának (késleltetett él váltás, csípővel létrehozott élhelyzet) az előnyeit. És ezért a szélesebb oktatói stáb csak hálával tartozhat annak a „magnak”, akik lehetővé tették, hogy ezt mi tovább adhassuk azoknak az amatőr síelőknek, akik erre fogékonyak, és nem utolsó sorban jelenlegi tudásuk okán már ALKALMASAK ennek befogadására. Én legalább is így gondolom, itt az alvégen, a frontvonalon. Mi ugyanis tőletek eltérő helyzetben vagyunk, már olyan szempontból, hogy ti nekünk adjátok át a tudást, (több – kevesebb sikerrel, ezt jól látom a továbbképzéseken), mi viszont nem ugyanazt az „alapanyagot” formáljuk, mint teszitek ti.

Azonban a félreértések elkerülése miatt a tőled idézett bevezető mondathoz lenne egy kis hozzáfűzni valóm, (remélem nem értem félre, ha mégis, majd szólsz).

A csípő, vagy/és felsőtestrántással beforduló síelő mozgását (részemről) egyáltalán nem gondolom a rendszerezett forgatások részének, hanem kifejezetten hibának.

A lábforgatást külön lehet, és külön is kell választani a fenti hibás mozgástól, és a beforduló szakaszban oktatott szakszerű lábforgatásnak (akár súllyal, akár súly nélkül történik az), sem a tanulás, sem majd az alkalmazás szintjén köze nincsen a kanyarba történő berántáshoz, és a csípő kifelé indulásához.

Most csak EGY példa:
A mélytehermentesítés korábban arról szólt, hogy csak az esésvonal tájékán kezdődött el a nyújtva forgatás. Fejlődésnek éltük meg, (én mindenképpen), amikor kiforrott a már esésvonal előtti nyújtva forgatás. Lásd buckán, mélyhóban alkalmazás.

A következő videón jól tanulmányozható, hogyan is néz ki egy már a beforduló szakaszban is alkalmazott forgatás:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


„A versenyzőket érdemes más szemmel nézni.”, írod.
Ezzel maradéktalanul egyetértek, azzal, hogy úgy a versenysportban, mint az amatőr síelésben alkalmazott technikák a komplettnek felfogott rendszer részei. Igen jó példa volt most a Kreischbergen a sícross viadal, ahol most igazi gladiátor küzdelmek alakultak ki, és az alkalmazott technikák zöme csak funkcionálisan volt szépnek mondható, de ilyen szemüvegen keresztül nézvén akár gyönyörűnek is nevezhető megoldásokat láttam. Pl.:levegőben végrehajtott forgatás folytatódott a hóra érkezéskor, ezzel nagy előnyt szerezvén gazdájának.

Mindezek miatt azt gondolom, hogy túl sok jól működő megoldást kellene kidobni, ha ezután már csak ez az amúgy valóban kitűnő technika számítana nemhibásnak.

Barátsággal:
Replaci
+ 36 30 907 1872
Rendszerhez igazító kisízés a Kiztsteinhornon, április 22 - 25
Előzmény: (ozsi 114860)
Illusztráció
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.