Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Klímaváltozás / globális felmelegedés?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Klímaváltozás / globális felmelegedés?
2019.08.14. 07:38
Jeszenszky Gézától kaptuk az alábbi írást, vitaindítónak közzéteszem ebben a fórumban.

Kedves Síbarátok!

Olvassuk:

https://index.hu/gazdasag/2019/08/12/sieles_klimavaltozas_alpok_ho_hoeses_eghajlat-valtozas_havazas/

Nem alaptalan az aggodalom, és aligha megnyugtató, hogy pár millió (vagy talán csak pár ezer) év múlva jön az új lehűlés, jégkorszak. Lehet abba kapaszkodni, hogy a felmelegedés mértéke és üteme csökkenni fog. Végül az is igaz, hogy a közeljövőben is lesznek havasabb szezonok. És ha tényleg 1200 m alatt Európában majd nem lehet sízni, hol leszünk mi akkor...

Mindezzel együtt nem kell felhagyni a sísporttal utódainknak sem. Észak-Norvégia, Kolorado, a kaliforniai Mammouth és Japán a magyarok 99,99 %-a (na csak 90 %) számára nem lesz a megoldás. De megoldás az alkalmazkodás. A hópótlás (mesterséges hó) még évztidekre megmenti a mai síterepek zömét. Magyarországon ezzel mnden korábbinál biztosabb és jobb sízési lehetőséget teremtünk, hiszen régen, a jó természetes havú teleken egy melegbetörés után jégpálya lett a sípálya, vagy el is tűnt a hó. És mennyivel jobban sízhető a mesterséges hó, mennyivel stabilabb és hosszabb nálunk így a síidény. Eplényben a fejlesztések előtt hány napot lehetett sízni? De a Mátrában sem volt ennyire biztos a 80-95 napos síidény.

Az alkalmazkodás hosszabb távú módja följebb költözni a pályákkal. Az Alpok, sőt a Tátra erre számtalan lehetőséget kínál, Erdélyben a Hargita, a Kelemen-havasok, a Nagy-Hagymás, a Gögényi-havasok és az egykori magyar "olimpiai álom", a Radnai-havasok egyelőre csak lehetőség, ígéret, hogy az 1800 -2200-as csúcsok alatt remek sípályák alakíthatók ki.

A hópótlás persze mindenütt elengedhetetlen, ehhez a helyi vizeket meg kell fogni, kis víztározók kialakításával. Ezek a felmelegedés következtében gyakoribb erdőtüzek oltásához is nagyon jól fognak jönni. Bizonyított, hogy a mesterséges hó nemhogy károsítaná a környezetet, hanem erősíti a biodiverzitást, gátolja a hegyi rétek és legelők beerdősödését.

Szóval van jövője itthon is a 125 éves magyar sísportnak!

Jeszenszky Géza
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.