Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik a jobb: a karving vagy a párhuzamos-farolós technika?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Melyik a jobb: a karving vagy a párhuzamos-farolós technika?
2020.12.10. 18:17
Végeztem egy kis kutatást a garázsomban. Megtaláltam a feleségem első lécét, amit a 70-es évek végén vásároltam. Ez egy "Fischer SPRINT" léc. Megmértem a szélességét: 84/65/72 mm. Vagyis ekkor már biztos, hogy nem voltak teljesen "egyenesek" a lécek.
Találtam egy "Fischer RC4 RS super plazma edge" lécet is, aminek a szélessége: 82/63/72. Szóval ez sem egyenes.

Én a 60-as évek második felében kezdtem a sízést csavarozott kantnis faléccel. Szerintem ez sem volt teljesen egyenes. Ennek meg volt az oka.

Bizonyára te tudod (a fiatalabbak nem biztos), hogy ezek a lécek még "huzalos" kötéssel rendelkeztek. Elől csatolódott és a huzal a léc oldalán ment hátra a cipő sarkához. (Ilyenek voltak a katonai lécek is). A léc két oldalán volt egy-egy fémlemezből készült kengyel, ami leszorította a huzalt, és így fixálta a cipő sarkát. Ez volt a léc lesikló üzemmódja.

Ha azonban kiakasztottad a huzalt az oldalkengyelből, akkor a cipő sarka meg tudott emelkedni és így túra kötéssé változott. Ha a léc egyenes lett volna, akkor az oldalt kiálló kengyelek túra üzemmódban akadályozták volna a léc haladását, a maga vágta nyomban. De ha a léc közepe keskenyebb, akkor az oldalt kiálló kengyelek is elférnek a a szélesebb orr által vágott nyomban.

Ezért gondolom, hogy már a falécek sem voltak teljesen egyenesek. De ezt nem tudom megmérni, mert a gyerekkori lécem már nincs meg.
Előzmény: (WéberF 210092)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.