Az előjáték (Románia)
Néha becsípődésem van. Feleségem alapelve, hogy a normális férfiak nagyon unalmasak. Lehet, hogy miattam, de általában nem egy unatkozó típus, mostanában pedig különösen nem.
A becsípődés miatt csináltam már sok, látszólag és sajnos, mint később kiderült a valóságban is logikátlan dolgot. 72-dik évemet taposva olyan sok kárt már nem tudok tenni magamban. Többek között nem megyek újra a Caminóra, abbahagytam a motorozást, lemondtam a síelésről, s még mindig az első feleségemmel hárfázunk egymás idegein. Mivel azt a 25 féle tablettát, amit szednem kell színe és formája alapján még megismerem, nagy dolgokra vagyok még hivatott.
Nézve a facét, vagy mit láttam, hogy emberek motorral, biciklivel (azt is abbahagytam), autóval kanyarognak, cirkalmas utakon felfelé egy hegyre.
Ez nekem kell, villant belém a normális férfi kívánalom.
Nyomozni kezdtem, kiderült, hogy több híres hágó van, amelyekre az mondják azon legalább egyszer életében minden férfinak végig kell menni.
Megvan a nyári program! Először Románia, aztán Olaszország.
Ekkor vásárláskor a piacon békésen parkírozó, kéthetes autómba beletolatott egy kényelmes parkolóhelyet kereső öregúr. Biztosító, megítélt teljes ajtócsere, s mivel sérült autóval nem akartam külföldre menni rohamtempóban nekiláttam a kocsi megcsináltatásának. Két hónap múlva, mivel már szeptember volt, kicsit remegő arccal kiszabadítottam a kocsit a szervízből. Nem érdekelt, hogy más autók a szerviz vigasztalásnak szánt információja szerint féléve állnak ott javítatlanul, nem érdekelt, hogy néhány dekorációs elem még hiányzik, menni akartam. Menni kell, mert rossz lesz az idő, a hegyen lezúdul a hó, ezért lezárják a hágókat, s én ott állok a hegyek tövében egy csillogó kocsiajtóval.
Ezért elindultam. Szeptember közepe volt, e sorokat október vége felé írom, s csak tájékoztatásul közlöm, hogy az autó még mindig nincs kész, s én már öt komoly hágón vagyok túl.
Pakolgattam s rájöttem, hogy ez a hágó téma nem is olyan nagy dolog. Én például mivel imádok hegyen vezetni már rengeteg hágót másztam meg autóval. Például, ha Gyöngyösről átmegyek a Mátrán át Parádra, akkor is egy hágón mentem át.
Szóval már kicsit uncsi, de ha már megígértem.
Ez volt a majdnem induló felszerelés. Az autó, a kalap, a farmer változatlan, de a többi a helyzettől függő. Ja és az én helyzetem a túloldalon van.
Indulás!