Svájc
Aletsch Aréna
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
558 élménybeszámolót írt
558
21 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Aletsch Aréna
2025.12.12. 16:10
December 6-án nyitott ez a síterep. Két napot voltam ott szombaton illetve hétfőn. A december 8 az munkaszüneti nap Svájcban, nem mindenhol csak a katolikus kantonokban. Az első nap kb. a felvonók/pályák fele volt nyitva de így is működik az összeköttetés a települések között. Az Aletsch aréna három részre oszlik a települések szerint: Fiescheralp, Bettmeralp és Riederalp keletről nyugat irányba. Mivel a pályarendszer 1900 méter felett fekszik ezért eléggé hóbiztos. Nyitáskor még nem voltak sokan ez az időszak még előszezonnak számít. Szombaton kemény mínuszok voltak a pályán, tökéletes hóval aztán vasárnap megjött egy melegfront esővel de annyira meleg, hogy utána a hőmérséklet hétfőn 2000 méteren 8-10C körül lehetett. December eleje volt de olyan március végi hőmérsékletnek felet meg az időjárás. Nekem tetszik Aletsch aréna, jók a pályák. Az északi részen pedig jól látszik az Aletsch gleccser. Az Eggishornra most nem lehetett felmenni (ez a síterep legmagasabb pontja), az a rész még nem volt nyitva. Nekem az nagyon tetszett mikor Fiescheralpból jöttem Bettmeralp fele, a Bettmerhorn felvonó aljában a Tanzboden irányba a felvonó nem működött. Aki tovább akart menni a Bettmeralp felvonókhoz (pl. a Blausee) az a falun kell végig csúszon. Ez egy enyhe lejtésű út amely a falu központján vezett végig. Itt figyelni kell mert vannak gyalogosok, néhol még kiülnek inni az étteremben, illetve jöhet motoros szán. Van egy hangulata a faluban végig csúszni. Illetve ami nekem furcsa volt elsőre de aztán megszoktam, hogy a hegyen a sípályák 9 órakor nyitnak. Máshol Svájcban van ahol korábban nyitnak a pályák. Mondjuk én vonattal utaztam Bettmeralpra, az Alpok északi részéről a délire még úgy is, hogy korán indultam 9-re érkeztem oda, tehát pont nyitára. Autóval sem gyorsabb megközelíteni a helyet hiszen Aletsch aréna Wallis kantonban található az Alpok északi részéről ide jönni legalább 3-4 óra az út. Jó hely szerintem ide még vissza jövök.
Az Eggishornról lejövő pálya. Most nem volt nyitva, rendesen látszódtak a sziklák
Blausee Bettmeralp melletti felvonó
A hegy mögött van az Aletsch gleccser
Bettmerhorn 2647m-en
Dél nyugat irányba, Svájc legtöbbet fényképezett hegye a Matterhorn látható
Az Aletsch gleccser a Bettmerhorn mellöl
Fiescheralp
Hó csak 1900 méter felett van, a völgyben Brig városa látható
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS