h i r d e t é s
Svájc
Engelberg - Titlis
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
563 élménybeszámolót írt
563
21 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Engelberg - Titlis
2026.02.02. 17:48
Januárban két hétvégén síeltem ezen a terepen. Először január elején a havazás után. Amikor oda mentem akkor eldöntöttem ide többet soha nem jövök, vagy legalább is nem hétvégén. Ugyanis közép Svájcban ez az úgynevezett első legnagyobb síterep amely közel van a hegyekhez és közel Luzern, Zug, Nidwalden, Obwalden kantonokhoz. Ezért sokan ide mennek síelni. Szerintem január elején a nagy havazás után többen voltak átlalában itt mint a két ünnep között. Ezt a hatalmas tömegről illetve a parkolt autók mennyiségéből tippeltem. Volt úgy, hogy 10-15 percet kellett várakozni a lifteknél, ami szerintem minden csak nem síelés. Én pedig síelni szeretek nem várkozni.

Mivel van az a mondás, hogy sohase mondd, hogy soha ezért január végén azt mondtam adok még egy esélyt hétvégén ennek a terepnek és kipróbálom. Szerencsére január 31-én már kevesebben voltak, pedig hétvége volt. Szinte minden pálya nyitva volt. Így, hogy nem volt olyan tömeg a síterepről is már jobb a véleményem. Nyitva volt a gleccser alatti pálya amely egy fekete pálya 2400-2700m között. Késöbb mondta a lányom, hogy ennek a pályának a neve Marco Odermatt, igen a svájciak jelenlegi sí "királyáról" nevezték el a pályát, nem véletlenül hiszen Odermatt nidwaldeni, a környéken lakik. Mivel minden pálya nyitva volt így 2000 méter szintkülönbséget lehetett megtenni a Titlis gleccserről a völgyig (Engelberg). Igaz nem összefüggő csúszásról van szó mert 1800 méter környékén van a Trübsee amely lapos ott pedig felvonóval oldották meg a lapos részt. A sípálya érdekessége, hogy három kantonban is vannak pályák, a Jochstock(2564m) az a hely ahol három kanton találkozási pontja van: ezek Nidwalden, Obwalden és Bern kantonok. Mikor ott voltam hideg volt, -13C volt a gleccseren. Sokan próbálkoznak a pályán kívüli részekkel is. Több féle pálya van, sok a kék amely jó a kezdőknek, van piros is meg fekete is. Ide sokan jönnek külföldről is, sok angol illetve német beszédet hallottam (a svájci is német de az más német). Érdekesség, hogy a Brunni oldal ami a szemben levő oldal déli fekvésű nem volt nyitva mert nem volt rajta hó. Január van és barna színe volt az oldalnak. Sajnos elég kevés hó hullott ebben a szezonban.

Összeségében Engelberg-Titlis szerintem jó hely de csak akkor ha nincs nagy tömeg.
Titlis 3000m-en
Marco Odermatt fekete pálya
Jochstock 2564m-en 3 kanton találkozási pontja: NW-OW-BE
Középen a Trübsee
Felkapcsolják a fényerőt
1400m-en a tanuló pályák
Ratrakolt pálya
Sítúrázók 3200m környékén
Nincsenek sokan
A Trübsee 1800 méteren a "lapos" rész
h i r d e t é s
h i r d e t é s