Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

Alpesi Sí Világkupa

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 884, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.01.16. 16:45
(Üzenetazonosító: 198382)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A 30 feletti pályakarbantartás csak egy alternatíva megemlítése volt részemről. Igazad van, nem igazságos, de olyan megoldást nehéz találni, amelyik valamelyik csoport érdekeit ne sértené.
Egyébként a te javaslatod is jó, bármilyen reform jobb lenne, mint a jelenlegi rendszer, csak azt a törekvést szeretném látni, hogy tesznek valamit a lesikló-SuperG versenyzők egészségének megvédése érdekében.
Az a baj, hogy amíg Edit vissza nem tér, addig nem fogok ilyen versenyeket megnézni, mert nem érdekel, a tavalyi balesete után sem néztem. Ahogyan nem szeretem a kézilabdát meg a vízilabdát sem, csak amikor magyarok játszanak, az érdekel.
Sokkal izgalmasabb és igazságosabb egy 2 futamos szlalom vagy óriás szerintem.
Találtam egy érdekes írást Miklós Edit tollából a tavalyi balesetéről még az idei előtt, hátha érdekel valakit:
http://hosszabbitas.hu/jatekos-vagyok/azt-hittem-ott-fulladok-meg-harom-orvos-kozott-miklo...
(Edit kiskori képe nagyon jó:-))
Előzmény: (sneeuw 198323)
Feladó:  sneeuwFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.15. 23:14
(Üzenetazonosító: 198323)
sneeuw Hozzászólások: 28
Regisztrált: 2016.03.02.
2 síterepet értékelt

Abban egyetértünk, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a pályák minőségére. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy objektíve nem volt a pálya versenyre alkalmas állapotban. Ilyenkor van, hogy beugrik egy másik helyszín vagy halasztanak 1-2 napot, illetve felcserélik a számokat. Sajnos gazdasági érdekek miatt nem egyszer a versenyzők testi épségét kockáztatják a szervezők.
Én is jobban szeretem a szlalomot. A többi szám jeges pályán inkább a bobhoz hasonlít, csak veszélyesebb.
Azzal nem értek egyet, hogy a 30. versenyző után legyen pályakarbantartás, mert ez nem lenne fair a 20-30. versenyzővel szemben (pl. a 31. szinte biztos, hogy jobb időt menne, mint a 30.). Én inkább korlátoznám a versenyzők számát. Lehetne pl. csak 30 induló, ebből 20 a ranglista alapján indulhatna, további 10 pedig az előző napi selejtező verseny első 10 helyezettje lenne.
Előzmény: (Brockey 198280)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.01.15. 00:35
(Üzenetazonosító: 198280)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Azt is állítom továbbra is, hogy legalább a lesiklásban és super G-ben meg kellene reformálni a pályakarbantartást. Most nem is Edit térdsérülései, hanem méginkább David Poisson halála, ami ezt velem mondatja. Akármilyen versenysport ez, szerintem nem ér annyit, hogy bárki meghaljon. Egy versenyen elindul 60-80 síelő, már 30 után mekkora kádak tudnak lenni a kapuk tövében, ez borzasztó balesetveszélyes. Elég egy pici bucka, vagy pályahiba és már repül is a síelő 80-100 km/h esetleg még nagyobb sebességgel kifelé a pályáról.
Megmondom őszintén, soha nem szerettem a lesiklást és a super G-t (főleg a lesiklást). Csak Edit miatt nézem, de őrültségnek tartom. Persze ez is a síelők döntése, hogy kockára teszik az életüket, de azt gondolom, hogy kicsit többet lehetne tenni a 30-as rajtszám feletti versenyzők (akik szeretnének a 30 közé kerülni) egészségének védelmében az olyan rossz pályaviszonyok esetében, mint pl. a tegnapi is volt.
Ugyanezek a problémák szlalom és óriásszlalom esetében nem állnak fenn a kisebb sebesség miatt.
(Sajnos, nálunk hobbisíelőknél is vannak agyatlan barmok a sípályán, akik csak száguldozásra szeretik használni a síbérletüket, golyóban zúgnak el 2cm-rel mellettünk, ahelyett, hogy egy kis szlalomtechnikát gyakorolnának.)
Mi a véleményetek?
Előzmény: (Brockey 198244)
h i r d e t é s

Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.01.15. 00:13
(Üzenetazonosító: 198279)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Igen, sneeuw, köszönöm, én is hallottam az interjút az m4-en a lesikló verseny közben.
Annyi infót sikerült leszűrnöm még belőle azokon kívül, amelyeket te is megírtál, hogy állítólag megpróbálta elfordítani a bal lécét, de nem sikerült szegénynek. És tényleg, megnézve a visszajátszást ugyanúgy ráment a bal síléc hátulja a jobb síléc hátuljára, mint Richard Freytagnak az innsbrucki 4sáncon, és innentől vesztette el a kontrollt. Bár a szándékos elesést (ha tényleg az volt) én most is rossz döntésként értelmezem. Akkor már jobb lécet kicsit felemelve (ha lehetséges), bal lécet elfordítva lelassult volna. Mindenesetre az esés nagyon csúnyán nézett ki, így utólag mindenképpen elkerülendő lett volna szerintem, és a lábai sem néztek ki túl jól utána.
A másik, hogy azt mondják, a sérülés már a kapunál megtörtént. Lehet, hogy így volt, a visszajátszásból szinte semmit sem lehet látni, mert a szemből felvevő kamerafelvételen csak a felsőteste látható, a lábakat eltakarja a pálya (vagy ugrató vagy micsoda). A hátsó kamera meg elég messze volt, de annyit azért összeraktam a kettőből, hogy a jobb lába tényleg eléggé kicsúszott, viszont a felsőteste nem dőlt be ehhez eléggé, talán a súlypont is túl alacsonyan és középen volt (remélem, érthető, hogy mire gondolok) és a térdízületet egy természetellenes pozíció és így a szalagszakadás felé tolta.
Persze így van, mindez csak találgatás a részemről. De mint mindenből, ebből nekem is lehet (és kell is) tanulni.
Előzmény: (sneeuw 198266)
Feladó:  sneeuwFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.14. 22:17
(Üzenetazonosító: 198266)
sneeuw Hozzászólások: 28
Regisztrált: 2016.03.02.
2 síterepet értékelt

Hallottam a vele készült beszélgetést ma este a rádióban. Így első kézből kaphatsz válaszokat.

"Szerintetek, akinek ekkora síelési tapasztalata van, mint Editnek, az így akar megállni?"
Azt mondta, hogy szándékosan esett a hátára. Számomra is furcsa, de ha belegondolunk, fájdalmat érzett a térdében, ezért úgy gondolhatta, hogy ezzel az esési móddal kímélheti. Így viszont a fejét beütötte, ami miatt pár mp-re elvesztette az eszméletét.

"Én azt gyanítom, hogy a fájdalomtól elájult"
Azt mondta, hogy nem fájt elviselhetetlenül, vagyis nem a fájdalomtól ájult el.

Annyit mondott még, hogy azt az instrukciót kapta, hogy menjen minél közelebb a kapukhoz (ezzel persze a rontást/bukást kockáztatva, de ez egy ilyen sport), mert ott kevésbé jeges. Azt is mondta, hogy jobban kellett volna a bal lábát terhelni.
Azt már én mondom, hogy a legrosszabb, amikor egy pálya nemcsak jeges, hanem egyenetlen is. Esetleg még köd is van... Ilyenkor ha 80-100 km/h-nál az egyik léced belemegy egy jégvályúba, akkor egy századmásodperc alatt "elszáll" az egyik lábad, és mire korrigálnál, már rég elestél.
Előzmény: (Brockey 198243)
Feladó:  DaddyFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.14. 15:33
(Üzenetazonosító: 198257)
Daddy Hozzászólások: 237
Regisztrált: 2005.02.10.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Osztom a véleményed, egy öntudatánál lévő jól képzett síelő nem választ ilyen megoldást a megállásra, amikor kellő hely és tér áll a rendelkezésére. Versenyzőnk pedig gyakorlott profi.
Előzmény: (Brockey 198243)
Feladó:  jóska63FérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.01.14. 08:02
(Üzenetazonosító: 198247)
jóska63 Hozzászólások: 476
Regisztrált: 2008.11.05.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Azért vannak ott hogy segítség a mélységéleséget a versenyzőknek, hogy lássák a pályát. régen fenyő tűlevelet szórtak rá.
Előzmény: (Szecsi 197651)
Feladó:  minerelFérfi
Dátum: 2018.01.14. 07:55
(Üzenetazonosító: 198246)
minerel Hozzászólások: 3430
Regisztrált: 2006.11.02.
2 síterepet értékelt

A ő illetve a csapat döntése volt, hogy elindul. Jó magyar szokás szerint ne a másikban vagy másban kell keresni egyből a hibát hanem saját házuk tájékán. Biztos sok kérdés felmerül de innen csak találgatás az egész. A csapatfőnök nyilatkozata viszont tuti himi-humi...
Előzmény: (Brockey 198244)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.01.13. 23:15
(Üzenetazonosító: 198244)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egyébként rengeteg érzés kavarog bennem egész nap (ugyanígy volt a tavalyi balesete napján meg a veronai baleset napján is), beismerem, megrázott az egész.
Ugye, a felelősség kérdése. Nem tudom, nem látok bele, de most azt nyilatkozzák, hogy nem volt korai a visszatérés. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy Lake Louis-ban 14. lett lesiklásban, és állítólag nem voltak fájdalmai, a többi eredményről ne beszéljünk, mert egyrészt sérülésből visszatérve nyilván nem olyan formában volt, mint előtte, másrészt pedig pont az ő szakágaiban maradt el sok verseny, amit most pótoltak volna.
A másik, hogy el kellett-e itt indulni a gyengébbik számában edzés gyanánt (tavaly is edzésen történt a baleset). Ezt a döntést sem tudom hibáztatni, mert kellett a versenyrutin gyűjtése, aminek eddig híján volt. Bár Julia Mancuso visszalépése a mai versenytől, mint utólag bölcs döntés figyelemfelkeltő lehetett volna. A pálya állapota az ideális nyomvonalban valószínűleg elég rossz lehetett az 50-es rajtszámmal versenyzőnek (sőt Mancuso döntése miatt azt gyanítom, hogy már a verseny előtt sem volt túl jó). Az 51-es és 52-es is kiesett, az 53-as 7,5 másodperccel lemaradva jött be az utolsó 36. helyre.
Ez azért nekem felveti a rendezők és Atle Skaardal versenyigazgató felelősségét is. Esetleg el kellene gondolkozni azon, hogy a 30-as rajtszám felett nem kellene-e valami pályakarbantartást végezni azért, hogy hasonló sérülés ne fordulhasson elő még egyszer a gyengébb versenyzőknél. Mert OK, hogy egyenlő feltételek a győzelemre, de az egészséghez a gyengébb versenyzőknek is joguk van. Vagy el lehetett volna vinni az egész hétvégét oda, ahol megfelelőek voltak a feltételek, pl. Franciaországba. Értem én, hogy sok-sok pénzről van szó, meg reklámról, de ha sz.r a pálya, akkor nem kellene kockáztatni egy versenyző egészségét sem.
Amin még kiakadtam: fekszik Edit teljesen öntudatlanul a célvonal után, kb. 100 méterre a pálya végétől és sokáig nem történik semmi. Majd 5-10 mp után két zsebredugott kezes ember elkezd haladni Edit felé (direkt nem futást írtam, mert olyan tornából felmentetteknek néztek ki a mackós mozgásuk miatt). És ha ezen múlt volna az élete? Akkor tőlük simán meghalhatott volna. Nem a pálya közepén történt, ahová nyilván nem 1-2 másodperc alatt lehet eljutni, hanem a célban. Ez milyen orvosi ellátás? Egy top versenyen? Vicc.
Uff, én megmondtam.
Előzmény: (Brockey 198243)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.01.13. 22:31
(Üzenetazonosító: 198243)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Én nem tudom, de nekem nagyon sántít ez a szöveg, hogy nem vesztette el az eszméletét, és inkább eldőlt, hogy megálljon. Szerintetek, akinek ekkora síelési tapasztalata van, mint Editnek, az így akar megállni? Úgy, hogy tudja, hogy rohadt szorosra van állítva a kötés, és elszakíthatja a térdet?
Értem én, hogy nem akart a jobb lábára terhelni, mert látszik is a felvételen (többször is visszatekertem és újra megnéztem), hogy üvölt a fájdalomtól és direkt feladja a versenyt kikerülve az utolsó kaput. De én nem érteném azt a döntést ekkora tapasztalattal, hogy így akarjon megállni. Ekkora sebességnél - ha tudatomnál vagyok - az is jobb megoldás lett volna, ha nekisíel a szivacsfalnak, vagy egy lábbal próbál fékezni és úgy esik el (kb. feleakkora sebességgel), vagy egy lábbal próbál fékezni és úgy csúszik a szivacsnak (szintén fele sebességgel).
Én azt gyanítom, hogy a fájdalomtól elájult, a célvonalnál már nem volt tudatánál és ezért csuklott össze és sajnos ilyen nagy sebességnél maga alá gyűrte a jobb térdét öntudatlanul.
Ha tényleg nem ájult volna el (amit nem hiszek és nem értem, hogy miért és kinek jó ez a verzió), akkor nem a másodperc törtrésze alatt kellett döntést hozni, amikor érthető lenne, hogy rossz döntést hoz a leüléssel vagy hátradőléssel. Volt 2-3 másodperce és az alatt én és a hozzám hasonló (Editétől sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkező) síelők nem ilyen döntést hozunk (pedig a mi kötésünk nincs ilyen szorosra állítva, mint a versenyzőknek).
Kíváncsi lennék, kinek mi a véleménye erről?
És természetesen jobbulást kívánok Editnek.
Előzmény: (Viri 198238)
Feladó:  ViriFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.01.13. 19:54
(Üzenetazonosító: 198238)
Viri Hozzászólások: 597
Regisztrált: 2003.09.26.
40 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Mi történt Miklós Edittel? Lehet, hogy nem épült fel teljesen?
Valami nincs ott rendben. Persze ezt csak én gondolom.
Feladó:  SzecsiFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.12.28. 21:18
(Üzenetazonosító: 197651)
Szecsi Hozzászólások: 487
Regisztrált: 2006.09.26.
44 síterepet értékelt

Sziasztok!
Downhill és egyéb lesikló versenyeken mi alapján jelölik a nyomvonal mentén keresztbe a pályát kék vonalakkal?
Mire akarják vele felhívni a versenyzők figyelmét?

Szecsi
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.15. 09:03
(Üzenetazonosító: 196606)
TZoli Hozzászólások: 896
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

The Show Must Go On
Nagyon sajnálom, mert ez egy értelmetlen halál, akárcsak a többi.
100 km/h. A kérdés, hogy változtatnak-e a szabályokon, lesz-e nagyobb biztonságra törekvés. Annak a hálónak sok helyen nem sok értelme, maximum csak figyelmeztető jelzés, hogy ez egy veszélyes szakasz. Aztán az illetőre bízzák, mennyit kockáztat.
Vagy pedig (Queen) ...A Show-nak folytatódnia kell!
A Show-nak folytatódnia kell!
Szembe fogok nézni a vigyorgással!
Soha nem fogok engedni!
Tovább a Show-val

Emelni fogom a tétet!
Túlzásba fogom vinni!
Rá kell lelnem az akaraterőmre, hogy folytatni tudjam
Tovább
Tovább a Showt!
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.11.15. 00:36
(Üzenetazonosító: 196603)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

batus, köszönöm az infót. Pár éve egy honfitársunk is így halt meg Puy St. Vincentben. Ha jól emlékszem, a Bois de Coqs nevű pályán ütközött fának. Borzasztó lehet így meghalni. Egy pici apró hiba (vagy pályahiba), és már nem lehet kontrollálni a sebességet és/vagy az irányt. És ha pont ott van egy fa vagy oszlop, amit nem lehet kikerülni, akkor kész a tragédia. Szegény David legalább nem szenvedett, de ilyen korán, 35 évesen elmenni... Előtte volt az élet.
Előzmény: (batus 196589)
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.14. 17:49
(Üzenetazonosító: 196589)
batus Hozzászólások: 1900
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Több helyről összeguberált (nem biztos, hogy 100%-ig helytálló) információk alapján:

100 km/órás sebességnél leoldott az egyik léce, bukott, nem fogta meg a védőháló és egy pálya melletti fának csapódott. A helyszínen meghalt.
Előzmény: (Brockey 196563)
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.14. 01:18
(Üzenetazonosító: 196566)
batus Hozzászólások: 1900
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Még nincs további infó róla. Ha lesz, betesszük ide:

http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/edzesen-szenvedett-halalos-baleset-a-francia-sielo/
Előzmény: (Brockey 196563)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.11.13. 23:45
(Üzenetazonosító: 196563)
Brockey Hozzászólások: 144
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Úristen!:-(
Hallott valaki valami bővebbet a balesetről? Vagy van valakinek linkje, hogy pontosan mi történt?
R.I.P. David Poisson.
http://www.nemzetisport.hu/teli_sportok/gyasz-edzesen-bukott-s-belehalt-seruleseibe-a-vb-b...
Ennyit találtam még:
http://sport.orf.at/stories/2283142/2283143/
Az édesapja 15 napja halt meg, és volt egy másfél éves kisfia.
"The French federation said they would soon give more details on the accident."
A francia síszövetség hamarosan több részletet fog megosztani a balesetről.
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.05.29. 20:39
(Üzenetazonosító: 195629)
batus Hozzászólások: 1900
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.25. 08:58
(Üzenetazonosító: 193239)
gaboca Hozzászólások: 2985
Regisztrált: 2009.02.09.
45 síterepet értékelt

Amikor két ilyen kvalitású versenyző párharcát nézem mint Marcel Hirscher és Henrik Kristoffersen, libabőrös tudok lenni!
Hirscher arcán azt láttam amikor Henrik befutott, és kikapott, én ettől többet már nem tudok, de fog, nem adja fel az tuti, remek lesz ez így, kettőjük küzdelme!
16195072-1115366758574617-8441215769701512310-n.jpg
Feladó:  HenroyFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.19. 21:45
(Üzenetazonosító: 192977)
Henroy Hozzászólások: 169
Regisztrált: 2015.10.30.
9 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nagyon ott van!!
Előzmény: (gaboca 192967)

következőutolsó laponként: összesen 884, rendezés:
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 24 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...