Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Arosa - Lenzerheide síterep leírás cikk galéria értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 1
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.11. 09:44
(Üzenetazonosító: 177601)
TibiF Hozzászólások: 544
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Tegnap Arosaban síeltem. A 2014-es versenyen amelyet a Skiresort.de osztott ki ez a síterep az 5 csillagos síterep díjazást nyerte el, amelyben a világ legjobb sítrerepeit hasonlítják össze. Véleményem szerint nem tévedett a zsűri. Na de ne fussunk ennyire előre, kezdjük az elején.

Pénteken és vasárnap csapadékos időt jósoltak Svájcra szombatra pedig napsütést, ezek alapján egyértelmű szombaton kell menni síelni. Igen ám de hova? Hétvégére Föhnt meg a januárhoz képest nagyon meleget jósoltak (+15C), hó pedig amúgy is kevés van tehát a 2000 méter alatti pályák kilőve. 100-150km-es körzetben néztem 2000m feletti pályákat amelyek 1-1.5 óra alatt megközelíthetők Zugból így esett a választás Arosa-Lenzerheidera. 2013-ig ez két különböző pályarendszerként működött de két éve építettek egy kabinos liftet amely két hegyet összeköt így Arosa és Lenzerheide egy síterep lett. Arosa Graubünden kantonban található, olyan olaszos neve van, Davos légvonalban 10 km-re található kelet irányban. Ebben a kantonban hivatalos a 4. nyelv (német, olasz francián kívül) a rétoromán. Chur a kanton központja addig autópályán lehet menni, onnan egy hegyi út vezet fel a síterepre. Olyan Grossglockner Hochalpenstrasse jellege van persze nem olyan nagy a szintkülönbség. Parpan településen parkoltam ez a település 1493m-en fekszik a Rothorn1 lift aljában, parkolásért fizetni kell. Parpanból két irányba lehet menni a völgy jobb oldala a napos, ott nem síeltem mivel erre a napra nagyon meleget mondtak, inkább az északi oldalt próbáltam ki a völgy bal oldalát. A völgy bal oldaláról liftekkel át lehet menni Arosaba. Igazából a völgynek ez a két oldala a lenzerheidi rész a hegy másik fele az arosai a három rész ahol vannak a sípályák. Mikor indultam reggel kint 13C volt (6:30-kor), a völgyben 1500m-en 5C. A liftek hivatalosan 8:45-kor indulnak, én már odaérkeztem 8:00-ra. Azért mentem korábban mert még nem ismertem a helyet, parkolót kellett keresnem olyat ami közel van a lifthez, illetve szeretek időben ott lenni, hogy korán felmehessek síelni. Mivel voltak korán kelők negyed órával korábban elindították a lifteket. 1900m-en 4C volt fél kilenckor, nem fáztam, pedig ez az északi oldal volt ahová csak délután sütött be a nap. A pályák jók voltak, habár kevés a hó (még 2000 méteren is), reggel szépen kivasalva, kemények voltak.
11 körül átmentem az arosai részre, itt ragyogó napsütés volt. Az arosai részre vezető kabinos az új lift amelyet 2013-ban építettek, nagyon gyors (12m/s a sebessége) és ami még érdekesség, hogy egyszerre 151 embert tud szállítani. Az arosai részen értettem meg, hogy hol van itt összességében 225km pálya: ott amerre csak néztél széles, hosszú pályák voltak, igazi síelők Mekkája.

Voltak elég sokan de ez a sípályákon nem látszott, valahogy eloszlott a tömeg. Kíváncsi lennék főszezonban mennyien lehetnek. Lifteknél nem volt várakozás, a pályák délután is kitűnő állapotban voltak. A hegyen nagyon fújt a szél, de élvezhető volt a síelés. Szerintem egy nagyon jó hely, vannak kezdőknek is nagyon lapos pályák (sok gyereket és felnőttet akkor oktattak). A haladóknak meg profiknak ott vannak a hosszú és széles piros,fekete pályák. Freeride lehetőség is van habár kevés a hó, de sokan megpróbálták a pályán kívüli síelést. Sífutó és szánkópálya is van. Ezen kívül a 6-12 éves gyerekeknek a jegy ára a felnőtt jegy 1/3 kerül (más helyeken a felébe).

Negatív dolgot nem tudok mondani a helyről, szerintem ez a hely megérdemli az 5 csillagos síterep címet, nekem nagyon bejött ide biztos visszamegyek még síelni.
Az élet napos oldalaA 21C pálya erdei útjaHeimberg lift ezen a pályán rendezik a slalom versenyeketUrdenfürggli lift hegyi állomása 2516m-enItt lehet átmenni ArosabaAz arosai 1-es pályaSípályák amerre csak a szem ellátKb. ennyien voltak a lifteknél maximumA 151 személyt szállító liftDélután a lenzerheidi északi oldal ide most besütött a napA 21a pályaSzemben a lenzerheidi déli oldal, mind sípályákFreeride lehetőség2865 méterenA 21-es pálya tetejeHáttérben legtávolabbi zöld pont a völgyben ChurÍgy oldották meg a sípályátVölgyhíd
laponként:
összesen 1
, rendezés:
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AKCIÓK
SÍELŐK NAPTÁRA FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.