Menü ≡

Bivio síterep leírás galéria értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 1, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2021.01.10. 21:32
(Üzenetazonosító: 210729)
TibiF Hozzászólások: 537
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Ma itt voltam síelni illetve túrázni. Ez a síterület Graubünden kantonban található a Julierpass hágóút mellett helyezkedik el. Graubünden Svájc legnagyobb kantonja az ország dél-keleti részén fekszik. A Julier hágóút télen is nyitva van, ez biztosítja az összeköttetést a kantonközpontból(Chur) St. Moritzba. Bivio település még a hágó előtt helyezkedik 1769 méteren, a sípálya aljából St. Moritz kb. 22 km-re található a hegy másik oldalán. A sípálya teteje 2560 méteren található.

Aki egy nagy pályarendszert képzel el, ultra modern felvonókkal az már most abba is hagyhatja az olvasást, ugyanis itt 3 db csákányos felvonó található összesen 30km sípályával. Mondhatnám ez a hely a tipikus liba legelő. Mivel St. Moritz nagyon közel van ide alig jönnek síelni. Akik jönnek azok a helyiek. Ez a hely egy igazi gyöngyszem, mondhatom úgy is, hogy a túrázok Mekkája. A területet még a nyáron fedeztem fel, mikor kerékpárral feltekertem a Julier hágóra. Akkor döntöttem el, hogy ide visszajövök. Előző évben november végén gyalogos túráztam itt akkor fel akartam menni a Pass Lunghinra de az utolsó 200 méteren sok hó volt így abban az időben nem sikerült a terv.

Mivel a síterep a fahatár felett van eléggé hóbiztos novembertől májusig itt van hó. Aki pedig unja a jól ratrakolt pályákat azoknak ott van a környék amelyen egészen jól lehet túrázni. A környéken lehet sífutni, hótalpas túrázni illetve sítúrázni. Több cég szervez ide vezetett sítúrát, olyant is láttam, hogy van ratrakolt út amelyen túrázva fel lehet menni a Julier hágóra. Ezt még ki kell próbáljam de a környező hegy oldalakon láttam ratrkolt nyomvonalat fel a hágóra.

Ahol ma túráztam az nem volt annyira meredek, volt helyismeretem ez sokat segített. Visszafele jövet sok túrázót láttam, de reggel sokszor úgy éreztem, hogy egyedül vagyok az adott völgyben. Az idő csodálatos volt, felhőtlen kék ég, reggel -16C volt, napközben nem ment -8C felé a hőmérséklet.

A Pass Lunghinra azért akartam menni mert ez egy érdekes hely. A Pass Lunghinon van a hármas vízválasztó pont: a csapadék amely ide leesik három tengerbe folyhat. Ha kelet felé esik az csapadék csepp akkor az Inn folyóba ömlik onnan a Fekete tengerbe. Ha észak felé esik akkor a Rajnán keresztül az Északi tengerbe. Ha dél nyugat felé akkor az Adriába ömlik. A Pass Lunghintól kelet felé található Engadin amely az Inn folyó völgye. Itt ered az Inn, azt mondják Lunghin-tó közelében, 2484 m tengerszint feletti magasságban ered az Inn. Inn rétó románul En, Engadin pedig azt jelenti Inn kertje. Engadin Svájc leghidegebb völgye, mikor az északi részekre mondanak -4C vagy -5C-t a meteorológusok akkor nem ritka, hogy Engadinba -25C mondjanak, ezért ez az ország leghidegebb völgye.

Igazi ékszerdoboz Bivio és környéke, aki nem akar tömeget, jól ratrakolt pályákat és rengetek pályán kívüli lehetőséget szeretne annak tudom ezt a helyet ajánlani. Szerintem eddigi legjobb túrám a mai volt. Beszéljenek helyettem a képek.
A reggel jelképesen indult: az égen fent volt a Török zászló jelképe Bivio sípályái amikor még nem sütött be a Nap itt már a völgy egy részén besüt a Nap 10:30 után kelet felől a hegy mögött már látszik a Nap néhányan már vannak fent erre még kevesen jártak a Maloja hágó hegyei bal oldalon a befagyott Lunghin-tó, 2484 m Engadin völgye, középen a Silsersee ebből a völgyből jöttem fel behavazott hegyek Pass Lunghin(2644m), hármas vízválasztó pont ezt a hegyet másztam meg a távolban két hótalpas túrázó itt már egy egész csapat jön le a szemben levő hegyen is vannak páran a völgy ahonnan jöttem napsütésben ratrakolt utak a hágóút mellett délután is lehetett friss ratraknyomot találni a sípályán

laponként: összesen 1, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »