Szia Andi!
Tetszik az elkötelezettséged, hogy 6 év után is van igényed visszamenni a síiskolába és tanulni tovább! A síelés nem egy veleszületett, természetes mozgásforma és mint ilyet, csak fokozatosan, sok gyakorlással lehet megtanulni.
Személy szerint én nem szeretem kezdőknél a rövid lécet használni. Egyrészt mert akkor majd külön hozzá kell szokni a "rendes" léchez, másrészt pedig a helyes forgatáshoz/karcoláshoz nagyon pontosan kell terhelni őket, könnyebb megbízni egy hosszabb lécben, jobban tolerálja a súlypontáthelyezési szélsőségeket, amik kezdőként drasztikusnak tűnhetnek és akaratlanul nagyok lehetnek. Bátrabban leszel "agresszívabb", mert érzed, hogy megtart. Ez nem csak a karcoláshoz, de a helyes, hatékony forgatáshoz ugyanúgy szükséges!
Természetesen mindannyian különböző esetek vagyunk. Nem voltam ott, nem láttalak síelni, az oktatódnak/oktatóidnak biztosan megvolt az oka, hogy miért ilyen léccel kezdtél.
Biztosan érzed te is, hogy a hó máshogyan csúszik mint a műanyag. Én azt javasolnám, hogy amikor mész újra a sísuliba, kezdj el átállni egy hosszabb, a sajátodhoz hasonló lécre. Ha már 6. éve jársz, feltételezem, hogy újat tanulni mész oda :-) és ott oktató társaságában vagy, ők tudnak a legjobban segíteni az átállásban.
Ezek után amikor legközelebb hóra mész, kölcsönözz egy rövidebb lécet egy napra, vagy pár órára. Ne az első nap, hogy tudd gyakorolni az újonnan tanultakat a saját léceddel igazi havon is!
Meggyőződésem, hogy könnyebb, kényelmesebb egy hosszabb sível az élvezetes síelést megtanulni és kivitelezni, de ahogy már említettem, mind különbözőek vagyunk...
A döntés végül mindeképpen a tiéd, de megéri türelmesnek lenni és kipróbálni mindkettőt - a hosszabbal gyakorolni műanyagon és röviddel csúszni havon - mielőtt beruházol.
A 142cm egyébként nem hosszú a magasságodhoz, lehetne akár hosszabb is, de ez megintcsak személyes preferencia kérdése, nem kötelező.
Kívánok neked sok élvezetes csúszást úgy műanyagon mint igazi havon is! ;-)