Várva várt alkalom érkezett el január közepén. 5 éves fiam is megérett a feladatra, hogy az Alpokba eljöjjön velünk síelni. Két őszt végig járt műanyagpályás sísuliban és néhány visegrádi, Mátraszentistváni havas síelés után, felkészülten várta az ausztriai pályákat. Alaposabb körültekintés után, Fanningbergre esett a választásunk.
A síterepet a Frischinghöhe és Fanninghöhe csúcsok uralják, ezekről indulva rajzolódik a pályahálózat. Leérkezni azonban egyetlen helyre, a Samsonbahn alsó állomásához lehet. Ahol a kassza, és ingyen igénybe vehető parkoló van 1480 méteres tengerszintfeletti magasságon. Ide egy kis szerpentinezéssel lehet feljutni. A főút, a falu, ahonnan érkeznek a síelők, lent van 1100 méteren. Mi az utazás napjára nem terveztünk síelést, a 6 órás út után jót pihentünk. Másnap reggel viszont nagyjából nyitásra, frissen ott voltunk a pénztárnál. Elég vegyes tudású csapattal mentünk. 18 éves lányom már leginkább fekete pályákon szeret és tud síelni, az 5 éves fiú még újonc, az asszony a duplán óvatos típus, én meg bárhol lejövök, de a lányom tempóját már nem tudom-akarom felvenni fajta vagyok. Ezért aztán jól ki kellett találni, hogy hogyan legyünk 3 napig. Így aztán a 3-as, 8-as 11-es, 14-es lett a közös nevező, és az első nap 1-2 órájának a ráhangoló tevékenysége. Lányomon hamar megkönyörültem és elengedtem. Hadd síeljen a maga tempójában, a maga kihívásait keresve. A fiamról sejtettünk, hogy rövid idő alatt gyorsabb lesz mint anya. Így tovább bontottuk a csapatot. Az lett a vége, hogy mi fiúk síeltünk ketten és a család két hölgy tagja szólóban. És ez aztán így is maradt mind a három napra. Időnként persze összefutottunk, néha csúsztunk is együtt, ebédre összetelefonáltuk a csapatot és együtt ültünk a rusztikussága miatt szimpatikus Zirmbar hütte napsütötte padjaira ebédleni.
Végezetül kicsit a pályákról. Kiváló körülmények között telt ez a három nap Fanningbergen. A tetőre 60 cm, az alsópontra 40 cm havat adtak meg a hóadatokban. Bizonyára volt ebben ágyúzott hó is, de természetes hó is rendesen. A pályán kívül is jó 20 centi havat lehetet mérni, de még lent a faluban, a völgyben is minden fehér volt ameddig a szem ellátott. Éjjel szépen fagyott, de nappal sem ment pluszba a hőmérséklet, így még a sok napsütés ellenére sem olvadt sehol sem a hó. Széttúrt pályák nem fordultak elő, buckákkal nem is találkoztunk. Első osztályú pályaminőség volt, nyitástól zárásig. Tömeg semmi! Alig volt olyan, hogy a pályán kerülgetni kellett volna az embereket vagy, hogy a liftre ne tudunk volna szinte rögtön felülni.
3-as kék pálya. Az eleje a gerincen halad, egy-két megindulósabb résszel, majd egy erdei dózerútba csatlakozik, ami teljesen békés csúszkálást biztosít. Az utolsó szakaszán becsatlakozik a 6-os piros kilaposodó részébe, ott azért kezdőknek, figyelős. A hegytetőn gyönyörű körpanoráma, az erdei szakasz meseszép, a legvégén viszont hagyni kell hadd csússzon, különben botozhatsz a liftig.
A 8-as pályán az elindulás után nemsokkal van egy afféle „letörés”, de simán vette kisfiam, szerintem hamar betanulható. Utána nagyjából egyenletesen enyhe, hosszú lejtőn lehet lecsúszni a lenti liftállomásra. A széles, békés, szinte üres pályán gyakorolgattam az élváltásos, nagyokat ívelős carvingolós technikát. Nem mellesleg erről a nyolcasról lehet, a 6 ülésés, fenékfűtéses Zirbenjet lifthez átcsúszni. Ami további kék pályákhoz biztosítja a feljutást (14-eshez, 11-eshez).
14-es pálya egy csodaszép, gerincút, szuper kiláttással, átcsúszó a Samsonbahn tetejéhez. Arra kell csak figyelni, hogy vannak benne sík és picit emelkedős részek. Így ott majd erősen botozni kell, talán még halszálkázni is, ha lassítással visszafogja az ember a sít a lendületesebb részeken.
11-es pálya a Fanninghöhe-ről visz le a 8-asra. Szerintem az átlagos kékeknél picit erősebb, de azt legalább egyenletesen teszi. Nincsenek benne „letörések”. Valamint a kiadott pályarajztól eltérően a Samsonbahntól is van egy kék 11-es, ezt a térkép nem jelöli, táblázva viszont van! Bátran kipróbálható, lankás átkötő.
10-es kék egy átkötés variáció a Samsonbahntól a kék 8-asra. Azzal azonban jobb vigyázni kezdőknek! A valóságban nem kék pálya, jóval meredekebb annál! A mapy.cz piros pályának jelöli, simán igazuk van.
6-os piros pálya szintén a Frischinghöhe-ről indul. A kezdete mint egy kék pálya, sőt még egy szinte teljesen lapos szakaszba is átvált. A vízszintes szakasz után válik indokolttá, hogy miért piros a besorolás. Ez a rész azért hosszan és észrevehetően meredekebb, mint egy tanulópálya. Kisfiam a második napon meg akarta próbálni, és ügyesen le is jött rajta. A kék 8-as „letörését”-ét van aki úgy kerüli ki, hogy piros 6-os vízszintes szakaszánál balra, átcsúszik a Samsonbahn alatt egy kis átkötő úton. Lehet benne valami, hogy így könnyebb.
5-ös piros, a hatossal azonosan indul, féltávnál ágazik el attól. Kicsit nehezebb is mint a 6-os, de jó széles, szépen le lehet kanyarogni rajta. A kis ötévessel a harmadik napon már ezen is lejöttünk.
9-es fekete pálya, már igazi DH érzés! Ez tényleg meredek. Nekem két alkalommal volt lehetőségem lejönni rajta. (Amikor a kisfiam már pihent.) Még kanyarogva is 70-es tempót adott ki a lejtő. A lányom szerint, aki az összes nyitva lévő feketét sokszor megsíelte, ez a legjobb Fanningbergen. Nekem is tetszett!
12-es fekete, nem hosszú, de meredek, kevesen vannak rajta, élvezetes lányom szerint. Én erre nem jutottam el.
13-as feketén szintén nem voltam, de lányom szerette. Ezen csúszott a legtöbbet. Hosszú, de laposabb, mint a többi fekete, viszont a gyors és fütött Zirbenjet szolgálja ki. Itt lehet a legkevesebb holtidővel minőségit síelni.
Az 1, 2, 4 számú pályák nem voltak megnyitva, így arról nem lett tapasztalatunk,
Összeségében nagyon jól éreztük magunkat, ezen az osztrák viszonylatban kis síterepnek számító helyen és bármikor szívesen visszajönnénk újra!