Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboardos VS. Síelő

ÜZENETEK (22)Időben csökkenő Időben csökkenő
Fred
6 élménybeszámolót írt
6
18 éve tag
2006.02.15. 13:47
Örök vitatéma, hogy az idősebb generáció rosszalja a fiatalabbat, mert az neki túl harsány, szeles, stb. Ez így volt/van mindannyiunkkal (ma már pl. én is ideges vagyok, ha egy tini olyat csinál a metrón, amit 20 éve én is megtettem). Szerintem ugyanez van a síelők boardosok között is. Talán nem tévedek, ha azt mondom, a deszkázást annak idején a kalandot kereső fiatalok kezdték el használni. Természetes, hogy ezzel idegesítették a konzervatív síelőket. Mára ez kicsit olyan, mint a fradi-újpest ellentét. Tekintettel azonban arra, hogy napjainkra már "felnőtt" egy deszkás generáció, és nem ritka a középkorú boardos sem, ez alighanem tényleg értelmetlen vita lesz. Egy tizenéves síelő felelőtlenebb, mint idősebb társa, pont, mint egy tizenéves deszkás. A különbség csak annyi, hogy pár éve a deszkások között jóval nagyobb volt az ifjúság aránya. Én magam síelek, és eddig csak kétszer volt balesetem más hibájából. Mindkétszer síelő volt a hibás. Nem is érzem úgy, hogy szólhatnék a boardosok ellen.
w.ropi
32 élménybeszámolót írt
32
18 éve tag
2006.02.09. 21:52
hát ez igaz, egy kicsit viccesen hangzik ez a "45-100 km/h-val ment" :D

gratulálhatunk a rendőrségnek, ha videóra fel van véve az eset és ennek segítségével ilyen pontosan meg tudták határozni a sebességét...

De azért az biztos, hogy a boardos is valamennyire vétkes volt, elvégre nem véletlenül vádoljak gondatlanságból elkövetett emberöléssel (pláne, hogy videóra van véve az eset)
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2006.02.09. 19:38
És honnan tudod, hogy 100-zal ment? Miből gondolod, h nem 45-tel???

Greg Doda a rendőrség véleménye szerint mintegy 45-100 km/órás sebességgel száguldott le a pályán.

Azért nem mind1!
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
w.ropi
32 élménybeszámolót írt
32
18 éve tag
2006.02.09. 16:25
bár én sielő vagyok, de nekem is pont ez jutott az eszembe amikor elolvastam a cikket. Bár nem kizárt, de nagy valószínűséggel a boardos nem direkt csinálta... Ha pedig véletlenül, akkor meg csak nem üt el valakit 100-zal, akit lát. Még ha teljesen kezdő is, akkor is legalább eldobja magát...

Persze a bordos mindenképpen hibás, nem belátható helyen 100zal átmenni nem túl felelősségteljes cselekedet.

Ennek a síelős-snowboardos vitának szerintem csak odáig van értelme, amíg a technika különbségeiről beszélünk.

Érzelmeket,erkölcsösséget és hozzáállást egy kicsit megfontolatlan (és nem szép) dolog általánosítani;
már csak azért is, mert sokan síelnek is meg boardoznak is.
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2006.02.09. 13:33
Hát igen. A cím: snowboardos vs síelő. Született eredmény: a snowboardos került ki győztesen.
Pontozás: gyerek 2 pont, felnőtt 3. Halálesetért bónusz: 50. A srác így ment?
Ha az előző storynál meg lehetett fogni a másik végét (apuci ideges, lehet, hogy aznap már harmadjára történt az eset, lehet, hogy előzményként a boardos elcsapta már egyszer a lányt, minden lehet, apuci jogosan ütött) akkor itt is meg lehet, mi szerint a síelő LEHET (int előbb) hogy a pálya közepén ácsorgott. Lehet, hogy kanyarban, bucka mögött ült le uzsizni, lehet, hogy nem ártot volna bukót viselnie...? LEHET, lehet, hogy mindketten hibásak voltak. lehet, hogy csak a boardos volt felelőtlen, de ha így is van, azért ne vonjunk le belőle messzemenő következtetéseket a boardosokról. Nem mindenáron a boardosokat védem, de sokan így vélekednek a síelőkről, hogy ők soha semmiért nem hibásak.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2006.02.09. 09:03
Az itteni hírekből:
"Gondatlan emberöléssel vádolnak egy fiatal hódeszkást, aki majdnem egy évvel ezelőtt elütött egy síelőt az észak-amerikai Jackson Hole síterepén."
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2006.02.03. 11:35
van benne valami ,amit írsz. manapság már kommercializálódott az egész síipar.
de sor és lökdösödés donovalyban 10-12 évvel ezelőtt is volt, igaz akkor még nem volt üléses.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2006.02.03. 09:06
Igen, minden fejlődik. Nekem kezdetben még egy elég kemény(azaz nehéz) abszolut párhuzamos Blizzard lécem volt, amivel a mélyhóban nem igazán lehetett akciózni. Ma már ezek az új építésű Carving lécek, amik rövidebbek, elöl kiszélesednek és könyüek, már alkalmasabbak a mélyhósízésre. Ami egyébként csodálatos élmény.
Az agresszivitáshoz. Emlékszem, amikor kezdtem sielni (ami 46 éves korom ellenére nem túl régen volt, mintegy 7 éve) akkor még az egésznek egy "családiasabb" hangulata volt. Jóval kevesebben voltak a pályán, (de a pálya is kevesebb volt, a felvonók is, Donovalyban meg hétvégén sem kellett sorba állni) de jóval több segítőkészséggel. Kezdőként nem tudtam úgy megállni, hogy valaki ne jöjön oda hozzám megkérdezni, mit tud segíteni. Mikor zakóztam, akkor meg mindenki megállt segíteni. Nem volt probléma az ügyetlenkedés, mindenki elnézte, ha esetleg ebből valami zür támadt. Azóta valami megváltozott. Donovalyban egymást lökdösik és tapossák az emberek, a kezdőket odéb tessékelik, olyat is láttam, mikor idegenek kinevetik, kigúnyolják. És valahogy agreszivebb lett minden.
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2006.02.02. 23:47
Tzoli, Amerikában a funparkok látogatóinak már több mint felét, vagy 50 % körüli értéket a freestyle sízők. de egyes nyugat-európai országok (Fo. andorra, spanyol, skandinávok) síterepein is találunk hasonló arányokat.
mélyhó sível is élvezhető, pl Gemeindén szinte csak sízőket látok a mélyhóban
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2006.02.02. 15:20
Hát nekem is mászott már át síelő a deszkámon, vadi új, 1. napos volt. (mármint a deszkám) és remegett a kezem is, h csúszásában elkapom, (lehet jobb lett volna neki, mert nem tudott utána megállni :) ) és megtépem, de sztem nem ez a módja, 50 évesen megverni egy kikorút!!!! Aki ennyire nem bírja tűrtőztetni magát ne menjen síelni, mert az produkál szitukat, ahol kéne egy kis önuralom.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2006.02.02. 10:08
Kedves Fazzoletto! Persze hogy nem haragszom, nagyjából egy véleményen vagyunk. Ha nem ez tünik ki az irásokból az csak azért van, hogy provokáljak némi vitát is.
Kössz Maffia! És még eredetiben sokkal jobb volt mint ezen a beszkennelt képen (sorry a képminőségért). Dobogókőhoz: Sajnálom a dolgot, el tudom képzelni, hogy el tudják szúrni az ember hangulatát egyes fafejüek. A jobb megértésért elmondanám hogy a mi csapatunkban az unokaöcsém és unokahúgom snowboardozik(eredetileg sieltek, de aztán mára már teljesen átálltak). Mi mindig együtt megyünk velük, és ha őket nem engedik valahol menni, akkor onnan mi is továbbállunk (De azért ilyen még nem volt!)
Ezt most olvastam a legújabb hírek között:
Dühös apa megverte a lányával ütköző hódeszkást. Elítéljük azonnal, a tények pontos ismerete nélkül, vagy megpróbálunk mentséget keresni számára? Lehet hogy ez volt aznap a harmadik ilyen esete, lehet hogy egész hétvégén csak a snowboardosok idegesítették stb.
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2006.02.01. 19:37
Kedves Zoli, nem értek veled egyet. Ahogy a boardosok letúrják a pályáról a havat eszme- úgy van egy olyan is, hogy a buckákat a síelők alakítják ki- sztem mindkettő téveszme, de ne is haragudj, nem megyek a te nyomodban tök más rádiuszú boarddal, csak mert arra van az út. A pályák értünk is vannak, és Amcsiban már a használók negyede boardos! Szóval ha buckás a pálya- és nem én bukásítottam, óhogy ugrálok. tekeregve meg hogy máshogy menjünk le a pályán, mint ahogy kényelmes, ti is úgy mentek, minket is zavarhat. a síkresszt meg a legtöbben betartjuk ugyan olyan százalékban mint ti, vannak mindkét "oldalon" állatok. Ne haragudj, ez a véleményem.
maffia
59 élménybeszámolót írt
59
18 éve tag
2006.02.01. 15:46
Kedves TZoli
Király a kép szivesen mentem volna azon a pályán énis.
Az biztos,hogy sokkal élvezeteseb nagy HÓba sznowbordozni mint egy agyonsíelt pályán.

Számomra mégis azvolt a legelkeseritöb,mikor 2éve voltunk Dobogókön, eset regelre vagy 30cm fris hó és a pénztáros nemengedet minket deszkázni mertmi álitolag szét...uk a pályát seperc alat.

Pedig szerintem egy síelős ugyanugy turja le a fris havat a pályáról.
Ugyhogy néztük a síelöket egy darabig aztán kicsit streszesen haza mentünk.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2006.02.01. 11:38
Hát Agent, én próbáltam. Fr-ben harmadnapra éjjel leestt vagy félméter friss hó. Széles pályák, nem győzték ratrakolni, meg pályán kivül is szuper friss hó. A többiek snowboarddal gyönyörű jelenetek közepette (tisztára mint a filmekben) nyomták. Én meg q***va nagyokat zakóztam. Ami nem volt tragédia a friss hóban, csak a léceimet kellett mindig előszedni a hó alól.
Meg egyszer olaszba láttam egy srácot telemarkozni. Szóval tanulni kell ezt is.
Bocs, hogy ennyit beszélek, csak még egy történet. Szólt már rátok snowboardos, hogy útba vagy a pályán? Elösször nem értettem a dolgot, aztán mikor normális körülmények közt elbeszélgettünk kiderült a konfliktus forrása. Szóval a sível, mint ahogy elő van írva, a pálya szélén (széles helyen) ácsorogtunk, pihengettünk. Snowboardos kolléga meg nem a ratrakolt pályán, hanem a (szűz hó nem lévén) pálya szélére kiszórodott laza havon szeretett volna lecsúszni. Csakhogy ugye itt meg utban voltak a pihenő sielők, végig. Aztán egy idő után elfogyott a türelme és hangot adott nem tetszésének. Amit próbálok megérteni, de nem tudom hogy lehetne pl ezt a kérdést elrendezni.
Szuzhavas-palya.jpg
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2006.02.01. 10:26
Azért durva lenne, ha nem lenne keresnivalónk sível a szűzhavas lejtőkön:-))
Greni82
37 élménybeszámolót írt
37
18 éve tag
2006.02.01. 09:53
TZoli,

egyetértek.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2006.02.01. 09:45
Teljesen egyetértünk. Azonban szeretnék pár gondolattal hozzászolni a kérdéshez (mert úgy látom vita az nincs).
Hasonlóan Grenihez, én is szoktam 40-50 fős csoportnak sielést szervezni. Természetesen vegyes társaság, si snowboard és sítúrázó is. A környezetünkben sajnálatos módon megtörtént balesetek tanulságait viszont megosztanám veletek.

Való igaz, a fentről jövőnek kell figyelnie az alant haladóra. Való igaz, lehet keresztbe síelni, snowboardozni. De van egy olyan szabály is, miszerint az elindulónak is figyelni kell, nem-e jön éppen fentről valaki! Több kisebb baleset adódott abból, hogy a snowboardos mikor pihen, keresztbe deszkával ül a pályán, és mikor elindul egyből keresztbe megindul. Ha éppen akkor kerüli ki valaki, abból ütközés van. Ugyanez igaz a pálya széléről beindulva.
Súlyosabb baleset van abból (szerencsére ritkább eset volt) amikor a sielő bekanyarodik a snowboard ugrató alá!
Én azt mondanám, hogy elösször is figyelni kell egymásra. Másodszor a külömböző technikákat szét kell választani. Ha valaki snowboarddal kacskaringózva száguld lefelé, akkor teljesen beillik a szintén kanyarogva haladó sielők közé. Kölcsönös figyelmetlenség esetén persze lehet baleset, ezért figyelni kell. Viszont ha valaki igazi snowboard módra megy (ugrat, tekereg stb) az menjen ki a szüzhavas pályára meg a félcsőbe meg az ugratóba. Itt viszont nem sok keresnivalója van valakinek sível.
Greni82
37 élménybeszámolót írt
37
18 éve tag
2006.01.31. 22:41
Én most vbiszek 50 embert síelni, van vagy 15-öt boardos! Hál Istennek! Majd cserélünk cuccot és megnézzük, hogy is müxik a másik szerkezet! A sípályák kresz szabályaihoz tartozik, hogy a hátulról érkezőnek kell figyelnie az előtte haladókra. Aki elöl megy nem kell hátranéznie. És miért ne mehetne akár keresztbe amíg lefelé halad? Nem azért van a pálya hogy besíeljük? Dehogynem! Nem az a lényeg hogy golyóban 2 perc alatt leérjünk hanem hogy kiélvezzük a pályát és a kanyarokat. Tök mind1 hogy sí vagy board. Aki ezen vitázik az ne is jöjjön kia pályára, mert nem fogjuk szeretni! Üdv mindenkinek!
Dave
209 élménybeszámolót írt
209
19 éve tag
2006.01.31. 21:39
Imho hülye aki ezen vitázik. Semmi gondom a boardosokkal, bár nem tudok boardozni. Mélyen tisztelem őket a tudásukért. Ha valaki felhúzza magát azon, hogy a másik boardozik, akkor az szvsz erőteljesen antiszociális, mint ilyen számomra az ignorálandó barom állat kategória oszlopos tagja.
Köszöntem a lehetőséget. :-)

Zárógondolat: Nem a boardos vagy síelő lét a kérdés, hanem, hogy valaki képes-e alkalmazkodni, vagy sem.
.:RideR:.
8 élménybeszámolót írt
8
18 éve tag
2006.01.31. 18:43
ilyesmin veszekedni...tok felesleges!!!
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.