h i r d e t é s
Franciaország
Avoriaz - Portes du Soleil
síterep infó oldal
ÜZENETEK (44)Időben csökkenő Időben csökkenő
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.02.06. 09:55
Én meg jobban szeretek a sítárolóból a pályára csúszni, mint a 2-15 km.-re lévő liftig minden nap oda- vissza autóba ülni (ami a rövid út miatt autónak sem használ), parkolási lehetőséget keresni, átöltözni vagy a síbuszra várni és abban megizzadva (sok esetben) a tömegben nyomorogni.
De ízlés kérdésében nem vitatkozom. :-)
Előzmény: (gaboca 224196)
gaboca
3442 élménybeszámolót írt
3442
16 éve tag
2026.02.05. 22:56
Nos, mikor tőllem kérdezik miért Ausztriába megyek síelni, miért nem megyek Franciákhoz, az szoktam mondani, síelni szeretek nem buszozni. :-)
Előzmény: (Daddy 224193)
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.02.05. 19:19
Váratlanul ért, hogy beszélgetésem MM-el reakciókat váltott ki másokból is. Osztom a francia terepekről írt véleményedet, baráti körömben szoktam is mondani, hogy "a franciákhoz síelni megyünk, az osztrákokhoz meg hüttézni".
Vannak kitűnő (és nekünk drága) síterepek Ausztriában, de véleményem szerint átlagos pályaméretek és szintkülönbség vonatkozásában a francia terepek általában nagyobbak, jobbak és olcsóbbak(!). Számunkra is megfizethető áron lakunk pályaszálláson. Igaz, vannak itt olyan dolgok - melyet beszélgetőpartnerem is meglátott illetve felvetett - amelyek lehetnének jobbak is. De ezek tudomásulvétele számomra nem jelent problémát a mellettük fennálló előnyök többsége okából.
Azt, hogy a francia terepek tőlünk milyen messze vannak azóta nem vetem fel, mióta egy francia azt mondta erre nekem, hogy "én Franciaországból jövök, de több mint 900 km.-et utaztam."
Kérlek szíveskedjél arról a "frissen csapolt fóti sörről" privátban tájékoztatni. :-)
Előzmény: (Bélapó 224171)
h i r d e t é s
bouquetk
427 élménybeszámolót írt
427
14 éve tag
2026.02.04. 13:16
Az a nagyobbik baj Béla, hogy már az osztrák pályaszállásokat sem nagyon tudjuk megfizetni. Talán még Planneralm belefér de Saalbach már nem.
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.02.04. 13:01
Elöször is chapeau hogy 78 évesen boardozol, ha jól emléxek.

Igen a kényelem fontos, van Svájcban is bőven pályaszállás - de az árak mások, még nekünk helyieknek is drága itthon sielni.

Én úgy vagyok vele, hogy rááldozom ami kell, és a kedvenc helyeimen, magas ár - kiváló érték viszonyok között töltjük a sielős napokat.

Ahova járunk már sokan ismerősként kezelnek, ha kell vonatozok, ha kell autózok, majd lerakom egy hétre, és élvezzük a minőséget - nem a luxust persze. Hütteárak ahogy érzékeltem már nem nagyság rendben különböznek, minőség nekem igen.

Ez van, mindenki amit szeret és ami jól esik :-)
WéberF
2082 élménybeszámolót írt
2082
19 éve tag
2026.02.04. 10:56
Hogy irígyellek! Franciaországban egyszer síeltem, az Albervilli olimpia előttti évben. Val d'Izere, Tignes. Nagy élmény volt, a francia vasas, elektromos szakszervezetek vendégeként még a repülőjegyeinket is átvállalták! A szállásunkon az étkezőben a két központi oszlopon csapok voltak: az egyikből fehér, a másikból a szokásos könnyű francia vörösbor folyt. Na ennyit a nosztalgiázásról. Hüttékről nincs emlékem, teljes ellátást kaptunk, de a büfében 4 frank volt egy 0,3as sör! Kicsit drágállottam (1997?-et írunk?) WFeri
Bélapó
1477 élménybeszámolót írt
1477
20 éve tag
2026.02.04. 08:35
Sajnos nem tudom összehasonlítani svájcal, pedig szívesen megtenném! Ausztriával igen!!! Hát a hütték nem összehasonlíthatóak! Még azt is elimerem, a felvonók modernebbek!!! ... és szívesebben megyek nyílvános WC-re egy osztrák pályán! DE mindenért kárpótól, hogy egy hétig NEM ÜLÖK autóba! A tárolóból a pályára lépek! Tutira van Svájcban is pályaszállás, de az is tuti, hogy nem egy 78 éves nyugdíjas költségvetéséhez igazítják! Szóval ha megpróbálod ilyen szemüvegen keresztűl nézni, akkor talán nem annyira szomorú a kép. Elárulom, Fr-ben ritkán ülök be a kocsmába, inkább becsúszok az apartmanhoz és ott iszom egy pohár frissen csapolt fóti sört!
Előzmény: (MM 224000)
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.02.02. 13:41
Egyetértek!
Legyen neked is jó napod!
Előzmény: (MM 224140)
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.02.02. 12:35
Igy van. 💪🤟👍

Jok vagyunk 😊 kellemes napot😊
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.02.02. 12:03
Ez az V. Szimfónia! Magyar szinkronban: kopog a sors, kopog a sors!
Előzmény: (MM 224138)
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.02.02. 11:49
Jogos😊
Mint Beethoven is megirta:

Tatatataaaaaa….Tatatataaaaa😎🤟
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.02.02. 08:48
A legkegyetlenebb dolgok mindig "t"-vel kezdődnek! Tény, Tükör, Természet törvényei. :-)
Előzmény: (MM 224130)
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.02.01. 22:03
A tôrténelmet ismerjǔk. De ami tény, az tény…Fenn a hegygerincen jobb balra fordulni. 🤣
Előzmény: (Daddy 224052)
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.01.26. 11:18
Én is rendelkezem igen sok összehasonlítási alappal és nem kell többször elolvasnom egy rövid egyszerű szöveget hogy megértsem. Nagyon sajátosnak tartom, hogy hosszú évek alatt még nem sikerült ezen a rovaton olyan hozzászólást, cikket olvasni amelyben osztrák, német vagy svájci sípályákról írtak volna hasonló véleményt. Valahogy mindig a francia síterepekről sikerül kedvezőtlen benyomást szerezni illetve írni. Pedig a korábban említetteknél sem minden és mindig "fenékig tejföl".
Ha van kedved és veszed a fáradtságot a francia síterepek korábbi kialakítása ügyében tájékozódni, akkor érthetővé válik a "miskolci Avas 2. ütem" építési mód. Azt akkor a franciák célszerűnek tartották, mert eredményében az is (ahogy egy fórumtárs korábban találóan megjegyezte:"sígyár"), de már évekkel ezelőtt abbahagyták az ilyen "lakótelepek" építését. Az, hogy nem bontották ezeket le érthető, és tényleg nem a táj szépségét emelik.
A nyelvek sajátosságairól szívesen beszélgetek, de ez nem erre a fórumra való téma. Arról pedig hogy milyen állapotban vannak a wc-k, - a hazai tapasztalatok alapján - mi magyarok jobb ha hallgatunk.
Előzmény: (MM 224034)
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.01.25. 14:42
Én mindenhova pozitiv szemmel megyek…csak jó az összehasonlitási alapom….olvasd el mégeccer…

De a tények azok tênyek. Aki szeret Miskolc Avas 2. Ũtem mellett sielni, (nekem megvolt😊) Avoriaz látványa szivmelengetö lehet…🤣🤣🤣

A francia nyelv szépsége hogy a wc mindig többes számban van: les toillettes (még ha csak 1 is van a helyen….) Miért? Mert többet kell keresni hogy használhatót találjunk - és ez a franciák vicce magukról…🤣
Daddy
365 élménybeszámolót írt
365
20 éve tag
2026.01.24. 17:53
Aki a rosszat keresi, az mindig meg is találja!
Előzmény: (MM 224000)
MM
592 élménybeszámolót írt
592
17 éve tag
2026.01.22. 19:40
Hello
Nos hétvége Wengen-i szuper szurkoloi élmény, Hétfö sielés Avoriaz és Chatêl terepein munka ǔgyben…

Pályák szuperǔl karbantartott hóval, de a hegyeken kilátszanak a sziklák ugyhogy kellene vagy 30cm hogy tökéletes legyen…

Lenyügözö pályarendszer, bárhova néz az ember a felvonókból, mindenhol szép hosszú pályák…

Nekem svájci szemmel nagyon idegen Avoriaz panelrengetege és a rendszerben a hütték szinvonala (kaja katasztrófa, felszolgálás az nem felszolgálás, wc-k brrrr)

Ez van…megtartom jó szokásom és maradok Svájcban sielni😎

Chatêl kellemes alpesi falu, igen jó éttermekkel.

Látvány a svájci fal tetejérôl.
Üdv

MM
IMG-3079.jpeg
Lalo85
17 élménybeszámolót írt
17
8 éve tag
2025.01.13. 21:56
Utolsó francia terep a bakancslistámon, amit most kipipáltam. Hát nem voltam odáig érte, és akkor finoman foglamaztam.

Szállásunk Avoriazban volt, ami autómentes övezet. Remek dolog a lovas hószánok, főleg a gyerekeseknek, de egyébként a hószánokon kívül a személyek és áruk szállítását ratrakokkal oldják meg, ami mind hangos, mind büdös gázolaj-szagú. Mivel többször voltam a szintén autómentes Zermattban, ezért az ottani elektromos busz és teherautó megoldást jobban díjaztam.

A pályarendszer: Rettentő módon széttagolt, sok tábla van, de azok sokszor ellentmondanak egymásnak, nem egyértelmű hogy merre is kell elindulni. Amik nekem nagyon hiányoztak: A hosszú pályák. A magasságkülönbség okán nem számoltam túl hosszú pályákra, de azért nem volt túl szívderítő, hogy gyakorlatilag nem volt 2-3 km-nél hosszabb pálya. A felvonórendszer elavult, gyakorlatilag a Morginsnál megtalálható egyetlen új kabinos felvonón kívül nincs 20 évnél fiatalabb felvonó. Egyetlen egy buborékos felvonó sincs, az ember mindenhol ki van téve az időjárás szeszélyeinek.

Avoriaz településen is bénán van megoldva, ha valaki Chatel, vagy Les Crosetz felé akar indulni, akkor a Tour nevű felvonóval lehet csak odajutni, ahelyett hogy a La Folie Doucetól tettek volna egy húzós felvonót, és akkor nem kellene az egész városnak azon az egy felvonón tömörülni.

Chatelnél a svájci és francia rész összekötése valami botrányos, botozós kék pályákon, tökös felvonókkal kell pöcsölni.

A pályák és felvonók megnyitása során semmilyen észérvet nem láttunk, több nap is olyan volt, hogy 10 órakor a felvonók nagy része előkészítés alatt állt, és 2-3 felvonó ment egész Avoriazban. És mindezt olyan napokon is, mikor nem volt érzékelhető erősségű szél. A hütték túlárazottak, és finomat igazából sehol sem ettünk, a vendégkör úgy 80%-a angol, semelyik másik francia terepen nem találkoztam ennyi angollal.

Sajnos nagyon rossz időjárást fogtunk ki, két napot esett az eső, az összes többi nap kb hóvihar volt, minimális látótávolsággal, összesen 6 nap alatt kb 4 órát sütött a nap. Ha jó idő lett volna nyilván más élményekkel gazdagodunk, de ezek a hiányosságok akkor is szembe ötlőek.

Egy nagy pozitívum volt, kedden délelőtt szép idő volt, és pont ott voltunk, amikor megnyitották a Svájci Falat (90%-os meredekségű, híres pálya), így az első 10 ember között voltunk, akik lejöttek a fél méteres szűz hóban ezen a legendás pályán.

Nem mennék vissza ide, Avoriaznál sztem Franciaországban van bőven jobb terep (3 völgy, Tignes, Alp d'Huez, La Plagne). Sokat vártam, keveset kaptam.
A híres nevezetes Svájci Fal
20250107-111711.jpg
20250107-112248.jpg
A völgyben Avoriaz települése
petib
98 élménybeszámolót írt
98
15 éve tag
2024.01.29. 14:04
Sziasztok!

Nyolc év után tértünk vissza erre a terepre, a szállásunk ezúttal az Avoriaz-ba vivő Prodains kabinos aljánál volt. Délután egészen a házzal szemben lévő kis húzós felvonó aljáig le lehet síelni, ha ez a felvonó működne (ebben az évben még egyszer sem indították be), akkor a reggeli kb. 250 méteres gyaloglást a kabinosig is meg lehetne spórolni. A házban van étterem és bár, de bolt a közelben nincs, vásárolni a ház előtt megálló síbusszal lehet bemenni Morzine-ba. Viszont reggelire a portán lehet baguette-t rendelni.
Parkolni vagy a ház alatti fedett (fizetős) parkolóban lehet, de tetőbox-szal sajnos nem lehet beférni. Így, vagy a kabinos aljánál lévő (elég drága) parkolót lehet igénybe venni, vagy pedig 1200 m-re van egy ingyenes parkoló, ahonnan a síbusszal lehet visszajönni (mi ezt válsztottuk).

Reggel két irányban lehet elindulni: a kabinos felvonóval Avoriaz-ba, vagy a síbusszal Morzine-ba. Ez utóbbi a Pleney kabinoshoz visz, ahol reggelente igen komoly sorállásra kell számítani. Az Avoriaz-i terület központi részei is eléggé zsúfoltak, különösen igaz ez a Tour felvonóra, valamint a Lindarets feletti területekre. A pályák közül nekem a Grandes Combes felvonótól levezető Jean Vuarnet volt a kedvencem, de jó volt a Lindarets feletti Vannes is, valamint a Cornebois felvonó tetejétől levezető piros pályák.

Chatel-ben a Morgins illetve Torgon felőli oldalon lévő területeken jóval kevesebben vannak, igaz, ott többnyire húzós felvonók működnek. Sok könnyű kék és piros pálya van errefelé, az egyik kedvencünk a nagyon rövid, de szinte kihalt Tour de Don volt. Sajnos az időjárás a márciust idézte, így az alsó pályák egy része le volt zárva, Morgins felé például csak levonózni lehetett a Corbeau lifttel.

A svájci oldalon is elég sokan voltak, főleg a Crosets felvonó környékén. Viszont az új Morgins kabinosnál dél körül alig volt ember, és itt találtuk a svájci rész egyik legjobb pályáját, a 46-ost (kár, hogy a kabinos építésével együtt leszedték a felső szakaszt kiszolgáló húzós felvonót, így le kell csúszni az alsó, kék 45-ös pályán a kabinos aljához). A térkép alapján érdekesnek tűnt a szép hosszú 35-ös és 31-es pálya, azonban ennek az alsó szakasza szinte végig botozós. És még egy, amire érdemes figyelni: a Chatel és Morgins közötti összeköttetést biztosító síbusz 12:30 és 13:30 között nem jár.

A Morzine - Les Gets terület bizonyult idén a kedvencemnek. A központi részeken ugyan itt is nagy volt a tömeg, de a pályarendszer szélei felé már jóval kevesebben voltak. Mindenképpen érdemes felmenni a Pointe de Nyon-ra, és felgyalogolni a kilátóhoz. A levezető piros pálya is egész jó, bár ottjártunkkor eléggé ki volt jegesedve. A legjobbak a Charniaz és a Ranfoilly tetejéről induló pályák voltak, legalábbis kora délutánig, amikor már kezdtek azért buckásodni. A kellemes, üres kék pályák kedvelőinek tudom ajánlani a La Rosta tetejéről levezető Reine des Prés nevű pályát. És az idei kedvenc: a Perrieres ülős felvonó melletti Meleze nevű piros, ahol szinte alig volt ember, és még délután is nagyon jókat lehetett rajta csúszni.

A terep többi része (Mt. Chéry, Chappelle d'Abondance, Abondance, St. Jean d'Aulps) ezúttal - a nyolc évvel ezelőttivel ellentétben - kimaradt, de így is nagyon jó kis síelés volt, bár az időjárás lehetett volna kicsit kegyesebb hozzánk.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/24567/galeria/
Tivi
39 élménybeszámolót írt
39
15 éve tag
2020.03.18. 10:09
igen, kiegészítő bérlettel más lett volna, de úgy gondoltuk 120km elég lesz.
visszaolvasva azért nem szörnyű hely, jó egy hét volt, csak valahogy a chateli pályák elhelyezkedése, rövidsége és a sok felvonózás, kevesebb csúszás miatt mondom, hogy az elmúlt évekhez képest(sorrendben:La Plagne, 3 völgy, Les 2 Alpes) ez a leggyengébb.
Előzmény: (- Marky - 209043)
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE