Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stephan Eberharter Budapesten

2007.05.17.

Stephan Eberharter Budapesten Május 16-án a Magyar Síakadémia és az UNIQUA biztosító által a Box utcában rendezett sajtótájékoztató alkalmával volt lehetőségünk találkozni Stephan Eberharter világ- és olimpiai bajnok síversenyzővel.
Az évadzáró rendezvényen a Síakadémia az év legeredményesebb ifjú versenyzőit tüntette ki. Török Bence, Ráckövesi Kata, Pálos Vivien és Pajor Dávid egy frissen dedikált bukósisakot vehetett át az osztrák sísztártól.

Stephan Eberharter életrajza

1969-ben született a tiroli Brixlegg-ben. A sízés családi hagyomány volt, négy évesen állt először lécen, hat évesen vett részt az első versenyen. Két testvére is megszállott síző volt így komolyan inspiráták egymást azokon a versenyeken is ahol együtt indult a család. Az eredményektől motiválva jelölte meg célként a későbbi világsikereket, tanulmányait a neusift-i sífőiskolán végezte.

16 és 20 éves kora között csöppent bele az igazi "versenyzőéletbe", számos eredményt elért ebben az időszakban az osztrák tanulóbajnokság megnyerésétől az osztrák ifjúsági országos bajnoki cím elnyeréséig.

1988-ban összetett európakupát nyert. 1991-ben ünnepelhette első világsikerét Saalbach Hinterglemm-ben dupla világbajnoki címmel (Super-G és kombináció)

Ezután mélyrepülés következett számára, számos egészségügyi probléma mellett a felszereléssel támadt problémái is visszavetették a teljesítményét, egészen 1996-ig. Az európai kupáért folytatott küzdelembe való eredményes visszatérésével újra bekerült a 97/98-as világkupa küzdelembe és az addigi legsikeresebb visszatérést produkálta.

A naganói olimpián ezüstérmet szerzett az akkor "verhetetlen" riválisa Hermann Maier mögött óriásműlesiklásban. A 98/99-es szezon még jobban sikerült számára, három világkupa futam mellett kilencszer állhatott dobogóra.

2000-ben súlyos térdsérülést szenvedett Kitzbühelben, ami nehezítette a riválisokkal való versengését ebben a szezonban. Pályája csúcsát a 2001/2002-es szezonban érte el, amikor az összetett, a lesikló és a super-G világkupát is megnyerte. Ehhez jött még olimpián szerzett óriásműlesiklás arany, super-G ezüst és a lesiklásban szerzett bronzérem. A világkupában ekkor 10 versenyen győzött.

Ekkor már sokan latolgatták visszavonulását amire frappáns válaszként megnyerte az összetett világkupát és egy aranyérmet a St. Moritz-i világbajnokságon.


A 2003-as szezon eredményei mellett legnagyobb riválisával Hermann Maier-el való versengéséről szólt, számos győzelmet aratott ekkor már Hermann Maier és Bode Miller fölött is.

Visszavonulását 2005-ben jelentette be, 20 év versenyzői pályafutás után.

Kérdéseinkre elmondta, hogy ma már ő is éppúgy csak kedvtelésből síelget, mint bármelyikünk a lejtőkön, és 2-3 órás csúszás után szívesen tölti idejét a hüttékben. Legnagyobb valószínűséggel Zillertalon futhatunk össze vele.

Nyáron vitorlázik, golfozik és a világhálón ezen sportokkal illetve autókkal kapcsolatos információkat szokott keresni, ha az interneten szörfözik - mondta el Stephan - bár ez egyébként nem rá jellemző tevékenység. Keveset ül számítógép előtt, ideje nagy részét a szabadban, a természetben tölti, nem véletlenül lett a Uniqua VitalClub - vitalclub.at - "nagykövete".

- Örülök annak, hogy egészségesen és sikereim csúcsán tudtam kiszállni a versenysportból. Az embernek 30-as évei közepén már prioritásai lesznek, szép volt, de elég volt. Most élvezem azt, hogy nincs szoros időbeosztásom, és sok olyan dolgot is bepótolhatok, amire eddig nem volt lehetőségem. Mivel Ausztriában mindenütt megismernek, így jó ötletnek tűnt, hogy barátommal elvonultunk pár hétre vitorlázni, ami igazi kikapcsolódás volt. Ezen a nyáron szeretnék sok időt a tengeren tölteni. Jó dolog és nagy örömmel tölt el, amikor a barátaimmal lehetek, kávéházakba ücsörögve végre van időm hosszabb beszélgetésekre, míg korábban az edzés-evés-alvás töltötte ki a napi szigorú időbeosztásom.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.