Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kötelező az alkoholszonda a francia utakon

2012.11.01. 2012.11.09. Bata Attila | frissítve: 2012.11.09.

Franciaországban július 1. óta minden autóban kötelező egy alkoholszondát tartani és ez a szabály a külföldiekre is vonatkozik. Eredetileg november 1. után már büntettek volna a rendőrök, de ezt a szabályt 2013. március 1-ig elhalasztották. Nem árt erre figyelni az idei francia síelésnél.
Minden autóban, külföldieknek is kötelező
h i r d e t é s
Még a Sarkozy-kormány alkotta meg a rendeletet, amely szerint a francia utakon futó gépjárművek kötelező tartozéka az alkoholszonda. A rendelet nem tartalmaz pontos előírást a szonda típusára vagy fajtájára, ezt teljesen az autósokra bízza, az egyetlen kitétel, hogy "NF-Approved" minősítéssel rendelkezzenek. Az olcsóbb, egyszer használatos szondákat ugyanúgy elfogadják, mint a digitális kijelzésű, többször használatos eszközöket. A legolcsóbb szondákat néhány euróért lehet megvásárolni az első francia benzinkutaknál.

A rendelet július elején lépett életbe, de azonnal négyhónapos türelmi időszakot vezettek be, hiszen egy ideig hiány volt ezekből az eszközökből a megnövekedett kereslet miatt. Az egész országban csak két cég gyárt ilyen jellegű termékeket. Eredetileg november 1-ig csak figyelmeztettek volna a rendőrök, és onnan már 11 eurós helyszíni bírságot szabtak volna ki minden sofőrre, aki nem rendelkezik ilyen eszközzel. A szabályt október 30-i bejelentéssel megváltoztatták, a 11 eurós büntetések behajtása csak 2013. március 1-től lép életbe.



Franciaországban évente kb. 4000 halálos baleset történik az utakon, amelyeknek legnagyobb részét az alkoholos vezetés okozza. A kormány szándéka, hogy ez a szám jelentősen csökkenjen. Indulás előtt minden sofőr megmérhesse az alkoholszintjét, és csak az eredmény ismeretében induljon el. A franciáknál valamivel enyhébbek a szabályok, mint nálunk. Nálunk az ún. zéró tolerancia van életben, tehát nem lehet alkohol a vérben, míg ez a franciáknál 0,5 ezrelék (autóbuszvezetőknek 0,2 ezrelék). Szondázásnál a vezetőknek ezt az értéket kell figyelnie.

Ezenfelül továbbra is kötelező a láthatósági mellény és az elakadási háromszög.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.