Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Golte
Pályaszállás****
Okt. 31-ig kb. 5%
first minute akció!
Krvavec
10 % akció október 30-ig a csomag-és listaárakra!
Präbichl
Erzberg Alpin Resort 10 % kedvezmény szeptember 30-ig!
További first minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bohinj - Vogel
Akciós szálláscsomagok a márc. 15-i hosszú hétvégékre!
Kreischberg - Murau
Aktív nyári üdülés Murau városkában és Kreischbergen
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Praktikus tanácsok az autó téli felkészítéséhez

2010.12.17. | Szerző: gmax
Praktikus tanácsok az autó téli felkészítéséhez November utolsó hétvégéjére az egész országban ízelítőt adott magából a téli időjárás. Ugyan nem ekkor esett a 2010-2011-es tél első hava, de országos kiterjedésű kikristályosodott víz ekkor hullott. Ez talán a "leglustábbak", legráérősebbeket is tettre késztette.
A személyautók téli felkészítését legjobb még az őszi időjárás alatt elvégezni, hogy amikor megérkezik a valódi tél, akkor már minden rendben legyen, de aki még elmulasztotta, annak most sem késő.

A látás és láthatóság a téli közlekedés egyik legfontosabb kritériuma. A rövid, de sokszor akkor is szürke nappalokat váltó sötétség jelentősen lecsökkenti a vezetőhöz eljutó vizuális ingerek mennyiségét. Világosban – a tükrök és a perifériás látás révén – szinte folyamatosan a 360 fokos tartomány minden szögpercéből érkeznek információk. Sötétben, pláne ha köd, vagy hulló csapadék is ront a helyzeten, ezen információ mennyisége – mely jó rész egyébkén un. „ajándékinformáció” – töredékére csökken. Ezért fontos, hogy a kilátást semmi ne korlátozza az autóból. Ennek érdekében az ablakokat indulás előtt jég- és páramentesíteni kell kívül és belül is. Ez a megfelelő minőségű jégkaparó kiválasztásával kezdődik, szerencsére ma már széles kínálatból lehet választani. A GigaMad.hu autós magazin a műanyagból készült, és gumi éllel is ellátott fajtákat javasolja.
Korlátozott kilátás
Korlátozott kilátás
A kilátást menet közben is fenn kell tartani, amiben az ablaktörlők és az ablakmosó rendszer van a vezető segítségére. Az ablakmosó folyadékot célszerű a hajnali fagyok beállta előtt télire, azaz alacsony fagyáspontúra cserélni. A legkényelmesebb az utak menti töltőállomáson bevásárolni, ahol a hajtóanyag mellett az autók többi üzemanyaga – olajok, hűtő- és ablakmosó folyadékok, stb. – is beszerezhetők. Sokkal gazdaságosabb azonban a nagy bevásárlóközpontokban válogatni, majd otthon feltölteni a tartályt. Utána már csak a flakon összenyomásáról és szelektív hulladékgyűjtőben történő elhelyezéséről kell gondoskodni.
Ha tele az ablakmosó tartálya téli folyadékkal, akkor érdemes addig üzemeltetni a rendszert, amíg az összes csőben és fúvókában teljesen kicserélődik. Mert hiába van a tartályban folyékony halmazállapotú anyag, ha a csövekben keletkezett jégdugó miatt nem tud a tisztítandó felületig eljutni.

Ma már egyre több autó közlekedik gyárilag xenon fényszórókkal, amik lámpamosóval is fel vannak szerelve. Ezen autók, vagy a régebbi halogén lámpával, de a skandináv piacra készítettek vezetői tudják a gyakorlatból, hogy mennyit is jelent egy megtisztított lámpa. Össze sem lehet hasonlítani a kibocsátott fény mennyiségét az elkoszolódotthoz képest. Minden vezető pontosan láthatja, mennyire koszos a lámpája, ugyanis elég csak a szélvédőjének azon területét megnézni, amit nem töröl az ablaktörlő. Ezért minden elindulás előtt, hosszabb utakon pedig sűrűn megállva le KELL törölni az autó lámpáit elöl és hátul egyaránt. A járműből való kilátásnál ugyanis csak a láthatóság a fontosabb, amit csak a lámpák megfelelő működtetésével lehet biztosítani. A beülés előtt tehát az ablakok és lámpák megtisztítása az első feladat, de ha nem csak jég, hanem hó is van az autón, akkor azt mindenhonnan, a tetőről, a lökhárítókról le kell takarítani, majdnem úgy kell kinéznie egy szabad ég alatt parkoló autónak is az elindulás pillanatában, mintha garázsból gurult volna ki!
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 47 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...