Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Lackenhof am Ötscher
Családbarát alpesi falu az Ötschernél, pályaszállásokkal.
Donovaly
11 km sípálya & 16 sílift
Budapesttől csak 200 km-re!
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Utazás autóval ukrán síterepekre

Hasznos tanácsok a bukoveli síközpontba tartóknak

2010.01.21. | Frissítve: 2016.12.23. | Szerző: sielok.hu
Az ukrán síterepek még nagyon sok téli sportokban jártas honfitársunknak "szűz" területnek számítanak. A síterepek fejlődésével viszont egyre többen keresik fel ezeket a helyszíneket, elsősorban Bukovelt. Nekik készült ez a kis összeállítás, az utazás megkönnyítésére.
Ukrajnába utazáshoz az EU tagországaival ellentétben érvényes útlevélre van szükségünk, vízumra, meghívólevélre azonban nincsen.
Az országba érkezésünkről a kötelező regisztrációt a határőrség helyben, az útlevél-ellenőrzésekor végzi, amihez egy adatlapot kell kitöltenünk. Itt fel kell tüntetnünk utazásunk célját, személyes adatainkat, illetve szállásunkat. A kitöltött lap egyik felét lepecsételve visszaadják, ezt a kilépésig meg kell őrizni.

Személyautóval mindenképpen érdemes kis határon átkelnünk, hogy a kamionok és teherautók okozta torlódásokat elkerüljük. (Ilyen pl. Beregsurány-Asztély, vagy Tiszabecs-Tiszaújlak. A kisebb határokon a várakozási idő általában kb. fél-egy óra.

Autóval utazóktól a határon kérik a "nemzetközi zöldkártyát", amivel azt igazoljuk, hogy külföldön is érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezünk. Ezt a 30 napig érvényes okmányt ingyen - sok biztosítónál akár az interneten igényelve, amit postán küldenek el - ki tudjuk kérni a biztosítónktól, amelynél a kötelező biztosítást kötöttük. Ha ezt elmulasztottuk, a határon kell kötnünk Ukrajnára érvényes felelősségbiztosítást az utazásunk napjaira.

Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem utazik velünk, vagy céges autóval kelünk útra, akkor közjegyző által hitelesített meghatalmazásra is szükségünk van. Ez kiemelten fontos, e nélkül nem engednek át a határon.

A síterepekre igyekezvén útdíjra autópályák hiányában nem kell számítanunk. Az üzemanyag jóval olcsóbb, az itthoni kb. 70%-a, így érdemes a határ után tankolni, ha spórolni akarunk. Bankkártyát már a legtöbb kútnál elfogadják, de ezt a szándékunkat mindenképpen még a tankolás előtt jelezzük.

A megengedett maximális sebesség határai településeken – 60 km/h; autóutakon – 110 km/h; autópályákon – 130 km/h; egyéb utakon 90 km/h.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ne felejtsük el, hogy Kárpátalja útjai - habár az utóbbi években sokat fejlődtek - nem a legjobbak, helyenként meglepetéseket okozhatnak. Figyeljünk az utak szélén kivilágítatlan kerékpárosokkal, gyalogosokkal.

Érdemes figyelni arra is, hogy Ukrajna egy időzónával keletebbre van, azonban - és ez némi kavarodásra is okot adhat - a kárpátaljaiak, köztük főként a magyarok "magyar idő" szerint élnek, számolnak, sőt még sok bolt nyitva tartása is sokszor magyar idő szerint van megadva.

Pénzváltás:
A határ közelében (pl. Beregszászon) forintot könnyen válthatunk hrivnyára, ráadásul a magyarországi pénzváltók árfolyamánál jóval kedvezőbb árfolyamon. A határtól távolodva azonban már csak eurót, vagy dollárt fogadnak el a pénzválók, így érdemes jól felkészülni.

Az összeállításért köszönetet mondunk Treer Albertnek!
2012.02.17. 16:49:23 hajnalcs64
Sziasztok !
Most jöttünk haza Bukovelböl, második alkalommal voltunk kinn, minden nagyon jó volt (pálya, szállás-Körösmezőn) hütte árak az égben, a sípálya barbára nem biztos, hogy ukrán mi egy Némettel találkoztunk, ami viszont fölháborító az r e n d ő r s é g , hamis indokokkal (havas rendszám , lehetetlen típusú tűzoltó készülék nem léte, nem használt hólánc - ott ahol SENKI nem is használt és nem is volt rá szükség, valamint nem írja elő nemzetközi jelzéssel - )-tehát a sapka esete - után durván büntetett 40.000ft alkudással. Ez fölháborító.
2013.03.19. 07:36:09 dcsaba
Románia, Ukrajna... csak hogy közel maradjak.
A rendőrség így működik erre. Engem Romániában bűntetnek meg minden egyes alkalommal, akárhogy is vigyázok (20-50EUR)
Ezekben az országokban nem lehet az ember okos.
Némi megoldást talán a D.A.S. tagság jelentene az autósnak .. De akkor is ott a macera, várakozás, vitatkozás. Hiányzik ez?
Ha síelni megyek kikapcsolódni akarok, nem rendőrökkel veszekedni és jogászokkal telefonálgatni.
Tehát részemről marad az Alpok.
2016.12.08. 14:04:48 csbartok
Sziasztok!
Bukoveli síelésben gondolkodom, de vannak aggályaim... Ha valakinek van "friss" élménye azt örömmel venném.

Kérdéseim:
- Továbbra is jellemzőek még a rendőri és határőri túlkapások?
- Síbaleset esetén az orvosi ellátásban meg lehet bízni?
- Az ivóvíz és az ételek minőségében meg lehet bízni?
- Közbiztonság (autó feltörése, lopás a hotelben, a sípályán)?

Köszönöm!
2016.12.08. 14:52:19 admin3
Kedves "csbartok"!

A kérdésedet érdemesebb lenne az Ukrajna fórumunkban feldobnod, mert azt többen olvassák: http://sielok.hu/forum/viewforum.php?l=42 - esetleg új topikot is nyithatsz neki!
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó fórum:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 382 vendég és 26 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet