Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

6 tipikus síbalesetet kiváltó ok - így kerüld el őket!

2013.10.10. Koronczay Edit

Hamarosan megindul a dömping és a téli sportok szerelmesei ellepik a sípályákat. A lejtőn való száguldásban érdemes figyelni arra is, hogy elkerüljük a síbaleseteket. Nézzük, melyek azok a tipikus helyzetek, amelyeket jobb ha elkerülsz a saját és társaid biztonsága érdekében.
1. Nem vagy elég körültekintő.
A lejtőről való nagy sebességű lesiklásnál legyen valóban nyitva a szemed és tartsd be a szabályokat! Mindig maradj a kijelölt pályán, kerüld el a lavinaveszélyes helyeket! Ha nem figyelsz a többi síelőre vagy snowboardosra, a megfelelő sebességre illetve az esetleges jégtömbökre komoly sérüléseket szerezhetsz. Legyél tehát körültekintő, mert az ilyen típusú sérülésekből való felépülés akár egy évig is eltarthat, ráadásul jelentős anyagi veszteség is érhet a biztosítás ellenére is! Hiszen hetekre, hónapokra kiesel a munkából és a sítábor ára is elvész.

2. Túl fáradt vagy, mégsem állsz le.
Nagyon fontos síelés során a reflexek jó állapota. A balesetek elkerülése sokszor egy-egy pillanaton múlik. Ha nem vagy elég éber és friss, nem érzékeled megfelelően a szituációkat. Figyelmetlenné válhatsz, és elkalandozik a figyelmed. Sok esetben a fáradt síelő nem abba az irányba néz, amerre halad, bámészkodik csúszás közben, minden elvonja a figyelmét és komoly baleseteket okozhat ezáltal. A követési távolság a pályaviszonyoktól függően 6-20 méter. Ezt is eltévesztheted akár. Fáradtság ellen ne kávéval küzdj, hanem egy jó kiadós és pihentető alvással!

3. Nem melegítettél be a csúszás előtt.
A síelés legjobban az alsó végtagi hajlító és feszítő izmokat, a térd- és bokaízületeket, a csípőt terheli meg. A síelés laza izomzatot követel. Ha síelés előtt nem sportoltál rendszeresen az izmok és a csontok sérülékenyebbek lehetnek, ráadásul a reflexek is lassúbbak. Fontos tehát, hogy jó formában légy. A síelést megelőző száraz edzést soha ne hagyd ki, ez az általános kondíció és rugalmasság fejlesztést, nyúlékonyság javítását jelenti! A száraz edzésnek köszönhetően megfelelő állapotban érkezel majd a hegyre. Bemelegítés nélkül soha ne lépj pályára, mert komoly sérüléseket szenvedhetsz! A nap elején illetve a pályára lépés előtt mindig melegíts be! A sípályán a kötésbe való belelépés előtt is mozgasd át az egész testedet! 10-15 percet érdemes erre áldozni, hiszen ezáltal minden izomcsoportot kíméletesen megnyújtasz, elő-dolgoztatsz.

4. Alkoholt fogyasztottál síelés előtt.
Ilyenkor kikapcsolnak a reflexek, egyszerűen nem működnek. Ráadásul a pityókás síelő nem érzi a veszélyt, nem ismeri fel a veszélyhelyzeteket, sőt sokkal bátrabbnak is érezheti magát. Bár a sípályán nincs szondáztatás, a részegek komoly veszélyforrást jelentenek.

5. Amatőr esetleg képzetlen síelő vagy, mégis profinak hiszed magad.
Nem az a jó síelő, aki gyorsan tud menni. Fontos, hogy a tudásodnak megfelelő sebességet válaszd és ne próbálj sokkal többet mutatni abból, amit esetleg tudsz. Fontos, hogy legyen egyensúlyozási készséged. Ha gyakorlatlan vagy például a fékezési és sebességszabályozási technikákban, ne próbálj profinak tűnni, mert komoly veszélyt jelent, ha a pályán nekiállsz virtuskodni! Ez sajnos nagyon sok balesetnek az oka.

6. Nincs jó állapotban vagy nem megfelelő a sífelszerelésed.
A rossz kötésbeállítás, a nem megfelelő méretű sícipő, az életlen vagy gondozatlan sí komoly veszélyforrás. Sífelszerelés vásárlásakor vagy kölcsönzésekor kérd ki szakember véleményét. A kötés biztonsági beállítását pedig évente minimum egyszer, de mindenképpen sítábor vagy sítúra előtt végeztesd el síszervizekben vagy szakműhelyekben! Ne sajnáld sem az időt, sem a pénzt a megfelelő és jól karbantartott, biztonságos sífelszerelésre.

A fenti szabályok betartása mellett jobb, ha tudod azt is, hogy a sérülések szempontjából a kora délután és a síelés harmadik napja a legveszélyesebb időszak, ilyenkor jobban figyelj oda! Statisztikák szerint ugyanis a baleseteknek több, mint a fele ilyenkor történik. Érdemes vigyázni, hogy a síelés valóban a síelésről, az örömről szóljon és ne a sérülésekről, a fájdalomról. Néhány szabályt betartva mindenki örömét lelheti a téli csúszkálásban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.