Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így tudod elkerülni a sísérüléseket

2022.01.24. (x) szponzorált cikk

Ha nem szeretnéd, hogy vákuumágyban hozzanak le a hegyről, a drága helikopteres utat is kihagynád a kórházba, és helyette inkább a hüttében pihennél két csúszás között, akkor érdemes megfogadni Dr. Knoll Zsolt PhD., az Emineo Magánkórház ortopéd-traumatológus, sportsebész, térdspecialista tanácsait, hogy megelőzd a sísérüléseket.

Előzd meg a síbaleseteket!

Sok esetben megfelelő körültekintéssel és figyelemmel elkerülhetők a sísérülések. Mire érdemes figyelni?

Sílift

Leggyakrabban a síliftből való kiszállás során történik baleset: a középen ülő a kiszállásnál oldalra csúszik, a mellette lévő pedig átcsúszik a lécén, megcsavarva azt. Ennek gyakran keresztszalag-szakadás az eredménye. Ezt elkerülendő érdemes a sífelvonó szélére ülni, és ahogy beérkezett a lift az állomásra, azonnal kicsúszni oldalra és biztonságos távolságba kerülni a többiektől – javasolja Dr. Knoll Zsolt.
Nézz körbe!

Amikor csúszol, mindig figyelj magad mögé is! Elég egy gyors pillantás kanyarodás előtt hátra, ezzel még időben észreveszed, ha egy fentről jövő snowboardos keresztezi a pályádat, így megelőzhető az ütközés.

Fáradtság

Gyakori, hogy a síelő nem tart elég pihenőidőt, és ahogy fárad, sítechnikájára sem tud kellőképpen figyelni. Ha nem megfelelő technikával kanyarodik, a carving lécek kitekerhetik a térdet, komoly sérülést okozva. Fontos tehát, hogy ha fáradt vagy, ülj le pihenni.

Mellékhelyiség

Sokan nem a sípályán sérülnek meg, hanem a mosdólátogatás során, amikor sícipőben keresik fel a mellékhelyiséget. A sícipő egyrészt csúszik, másrészt merevsége miatt egy esetleges esést sem lehet megfelelően tompítani, emiatt igen komoly sérüléseket lehet szerezni. Érdemes tehát végig kapaszkodni a korlátba, ha beltéren, lépcsőn közlekedsz.

És ami a legfontosabb: mindig viselj bukósisakot! – teszi hozzá az ortopéd-traumatológus.
Divatos sapka helyett inkább bukósisak ajánlott a sípályán
Divatos sapka helyett inkább bukósisak ajánlott a sípályán

Ha megtörtént a baj

Az Emineo Magánkórház baleseti ügyeletén kifejezetten síbalesetek ellátására specializálódott ortopéd-traumatológusok nyújtanak segítséget a sérülések megfelelő ellátásában, legyen szó akár műtétről, akár a későbbi rehabilitációról, hogy gyógyulásod gyors legyen, és akár újra visszatérhess a sípályára a következő szezonban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.