Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hasznos tanácsok, hogy elkerüljük a síbaleseteket

Dr. Knoll Zsolt sportsebész tippjei

2016.01.11. 2016.01.18. | frissítve: 2016.01.18.

Síelés közben kellő körültekintéssel, megfelelő előkészülettel, tudatos, ésszerű síeléssel a sérülések, balesetek nagy százaléka megelőzhető. Néhány fontosabb tanács dr. Knoll Zsolt sportsebésztől, az Emineo Baleseti Központ orvosszakmai vezetőjétől, hogy elkerüljük a síbaleseteket.
Dr. Knoll Zsolt sportsebész
1. A síbiztosítás megkötése elengedhetetlen része a téli pihenésnek. Tartsa szem előtt mindig, hogy egy normál biztosítás csak a sípályán való síelésre vonatkozik. Nem tartozik bele a pályán kívüli síelés biztosítása, erről külön kell gondoskodni. Baleset esetén, emennyiben a beteg szállítható, inkább ragaszkodjon a magyarországi ellátáshoz. A szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy a műtét utáni rehabilitáció sokkal eredményesebb otthoni körülmények között, ha a sebészi ellátás is ott történik. Ha megtörténik a baj, orvoscsapatunk segít a megoldás megszervezésében. További részletek a www.emineo.hu/ugyelet oldalon olvasható.

2. Minden idény elején vigyük el síléceinket a szervizbe, hogy a síkötéseket az aktuális súlyunkhoz, sítudásunkhoz állítsák, átvizsgálják. Ne felejtsük el, hogy a sícipők 8-10 év alatt elöregednek (mindig síelés közben törik el). Sílécünket zárt dobozban szállítsuk, hogy utazáskor a por, olaj, egyéb szennyeződés a síkötéseket ne rongálja.
Ne felejtsük el, hogy a sícipők 8-10 év alatt elöregednek
Ne felejtsük el, hogy a sícipők 8-10 év alatt elöregednek
3. Mire ezt a cikket olvassa a kondicionális felkészüléssel már kicsit késésben lesz, de sosem késő elkezdeni. A gyakorlatokat már több online felületen meg lehet találni, naponta 10-15 perc ráfordítás elegendő, hogy megelőzzük az esetleges izomsérüléseket, rándulásokat, húzódásokat.
Minden síelés reggelén nyújtó, bemelegítő gyakorlatokkal kezdjük a sporttevékenységet.
Fontosak a nyújtó és bemelegítő gyakorlatok
Fontosak a nyújtó és bemelegítő gyakorlatok
4. Régi mondás, melyet megboldogult szövetségi kapitányunk, Dörfringer Báró, mondott nekem az albertwilli olimpián: "Zsoltikám Alberto Tombának 5 hibája van, melyet soha nem tud korrigálni. Neked 50 van, melyet egy jó szakmai segítséggel 20-ra le tudunk csökkenteni"- mindig van mit tanulni, és van hova fejlődni. Mivel maga a sí sport a hétköznapi mozgáskultúrától idegen, emiatt akár kezdőknek, de véleményem szerint haladóknak is fontos a szakmai segítség. Főleg annak tudatában, hogy egy hétköznapi magyar síelő egy idényben maximum 10 napot tölt síeléssel.

5. Az alpesi síelés speciális technikai ruházatot követel. A réteges, időjárásnak megfelelő öltözet: héj külső, alatta soft-sell vagy megfelelő vastagságú polar viselete a legideálisabb. Idén divatba jött a toll dzseki. Mivel izzadunk, ezért előnyösebb a valódi toll tömés helyett műszálas tömőanyagot választani.
Bár még mindig nem bűntetnek, ha nem viselünk bukósisakot, de bukósisak, gerincvédő, hódeszkásoknak csukló és hüvelykujj védővel ellátott sportkesztyű viselete feltétlenül javasolt. A fejvédő nemcsak az esetleges agyrázkódástól, koponyasérüléstől véd meg, hanem a fej illetve a fül lehűlése ellen is kellő védelmet biztosít.
Megfelelő technikai ruházat és bukósisak
Megfelelő technikai ruházat és bukósisak
6. Sportolni üres gyomorral nem szabad. A háromszori étkezés, a hátizsákban temperált folyadék, csoki, szőlőcukor nem maradhat el. Vacsorához javasoljuk a magas szénhidrát tartalmú ételek – tészták – fogyasztását, melyek pótolják a napközben elégetett energiát. Síelés közben tartsunk mértéket az alkohol fogyasztásában, hiszen alkoholos állapotban az ítélőképességünk, reflexeink is változnak. Egy esetleges sérülésnél bizonyított alkohol fogyasztásnál a biztosító nem köteles téríteni!

7. A sísérülések gyakorisága az 1., a 3., illetve az 5-8. napokban megnövekszik. Ennek több oka van, de a megelőzésük ugyanaz. Ezeken a napokon fokozottabban figyeljünk mozgáskoordinációnkra, és fittségi állapotunkra.

8. A síelésnek vannak kresz szabályai. Néhány fontosabb közülük. Ha megfáradtunk, mindig a pálya szélén álljunk meg, a pálya letörések alatt megállni tilos. A gyorshajtás a sípályán is veszélyeket rejt. Körültekintően kanyarodjunk, fel kell tudni ismerni, hogy egy hódeszkás, vagy egy kezdő síelő halad-e éppen előttünk, vagy mellettünk. Minden kanyarodás előtt legalább a testünk vonaláig tekintsünk ki mindkét oldalra.

Hajrá síelés, irány a sípálya, de ne feledje a 8 pontot!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.