Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hallott már az öt leggyakoribb sísérülésről?

2016.01.11.

Dr. Knoll Zsolt sportsebész szerint az anatómiai pótlás a lényeg. Síelés közben térdünk, vállunk és hüvelykujjunk sérül meg a leggyakrabban.
1. A térdízület belső oldalszalagja alacsony energiájú eséskor szakad el. A síkötés nem old le, a térd kicsavarodik, az alsó végtag berogy. A sérülés nagy fájdalommal jár. A térd mozgása rögtön beszűkül, gyakran instabillá és duzzadttá válik. A fájdalom maximuma az oldalszalag eredésénél és tapadásánál tapintható. Javasolt a sürgős röntgen, valamint traumatológus által elvégzett szakvizsgálat, de addig is az ízület hűtése, tehermentesítése, kimerevítése, felpolcolása szükséges. Az esetek nagy százalékában a kezelés konzervatív, nem igényel műtétet. Térdrögzítő viselése indokolt a sérüléstől számított 4 hétig, majd ezt követően 4-6 hét gyógytorna szükséges. A sérülést követően 2 hónappal ismét lehet élvezni a síelés örömét.
2. A térdízület elülső keresztszalagja alacsony energiájú eséskor, síliftből való kicsúszáskor, és lépcsőn lefelé menet sícipőben elcsúszva gyakran elszakad. Ez a szalag felelős a térdízület csavarás elleni stabilitásáért. Sérülése bevérzéssel, azonnali ízületi duzzanattal, instabilitással és fájdalommal jár. A sürgős traumatológiai vizsgálat elengedhetetlen. A szakadás gyógyítása műtétet igényel, melyet nem azonnal, hanem ideális körülmények között érdemes elvégezni. Fontos, hogy a térd ne legyen duzzadt, ne legyen gyulladt, mozgástartománya teljes legyen, és az operáló orvos a legmodernebb, anatómiai pótlási technikákat rutinszerűen alkalmazza. Igazolt tény, hogy az anatómiai pótlási stratégia védi meg a térdet a legbiztosabban a későbbi sérülésektől, az idő előtti ízületi kopás kialakulásától. A technika lényege, hogy az eredeti szalag eredési és tapadási pontjait kötik össze az új szalaggal. Amennyiben lehetséges és szükséges kétköteges – double bundle – technikát kell választani az anatómiai technika elveit alkalmazva. A műtét utáni rehabilitáció az alapja teljes gyógyulásnak. A beavatkozást követően 6-8 hónappal ismét lehet sportolni. További részleteket talál a www.emineo.hu/terdsebeszet oldalon.

3. Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink. A merev sícipő a lábszárat satuba fogja, és e felett törik el a csont, roppanhat be a térdízület is. A sérülés hirtelen, éles fájdalommal jár, az alsó végtag beduzzad, ráállni nem lehet. A beteget vákkumágyas merevítéssel kórházba kell szállítani, ahol az esetben többségében sürgős műtéti ellátásra van szükség. A műtétet követően a törés típusától függően 2-8 hét mankózás is szükséges. A teljes gyógyulás időtartama széles skálán mozog, akár fél-egy év is lehet.
Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink
Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink
4. Vállra eséskor, síelés vagy hódeszkázás közben gyakran sérül a kulcscsont ízület, vagy törik el a kulcscsont. Sérülést követően a karemelés nehezen kivitelezhető, javasolt a mihamarabbi traumatológiai vizsgálat. Ízületi ficam esetén műtét szükséges pár napon belül. Addig is fontos a kar felkötése, tehermentesítése. Törésnél általában műtét indokolt, sínes belső rögzítési eljárást alkalmazva már 10 nap múlva ismét lehet sportolni.

5. Rossz síbot használat illetve hódeszkázás közben eleséskor a hüvelykujj a hóba akadva, ficamodhat. Az ujj duzzadttá, fájdalmassá válik, szorítóereje csökken. A szalagsérülés típusától függően a gyógyítás vagy külső rögzítővel történik, vagy műtétileg kell megvarrni a sérült szalagokat. A sportrehabilitáció 8-12 hetet vesz igénybe.

Ha megtörtént a baj az EMINEO Eü. És Baleseti Központ sportbalesetekre specializálódott ortopéd-traumatológus csapata, dr. Knoll Zsolt sportsebész szakmai vezetésével várja a sérülteket, hogy mihamarabb segíthessen.

További infó: www.emineo.hu/terdsebeszet
dr. Knoll Zsolt sportsebész  - EMINEO Eü. és Baleseti Központ
dr. Knoll Zsolt sportsebész - EMINEO Eü. és Baleseti Központ
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.