Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire vigyázzunk a gyerekekkel a sípályán?

2012.11.29.

Vági Zoltán előadása a november végén Budapesten rendezett "Játékos konferencia a síbalesetek megelőzéséről" nevű rendezvényen hangzott el.
A skioutlet.hu szaküzlet tulajdonosa, Fehér Gyula a tavaszi rendezvény után ismét konferenciát szervezett Budapesten a gyermekbalesetek megelőzéséről, hogy az előadásokkal szakmai segítséget nyújtsanak oktatóknak és a szülőknek a gyerekek biztonságos síelése érdekében. A rendezvényen számos érdekes és hasznos információ hangzott el a felszólalóktól.

A Magyar Sí Szövetség részéről Vági Zoltán adott elő. Az előadás anyaga itt olvasható:

"Itt most elsősorban arról beszélünk, hogy a családok oktató nélkül, apukával, anyukával vagy nagyobb testvérrel síelnek, szeretnének síelni egy adott sípályán.

Mik azok a pontok, amire oda lehet és oda kell figyelni?

1. Mielőtt kimegyünk az adott nap síelni, tájékozódjunk a pályák állapotáról (melyik van nyitva, esetleg zárva), hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy nem tudunk esetleg lejönni egy pályán sítudásunk vagy családtagunk sítudása miatt.

2. Tájékozódjunk az időjárásról: sok családot látni melegebb időben „Michelin-babaként” síelni (mozogni alig tudnak) vagy -20 fokban gyerekeket maszk nélkül. Elrontja a sízés élvezetét.

3. Olyan pályát válaszunk ki a síelésre, amin biztos, hogy elboldogulunk az egész családdal. Nem kell arra törekedni, hogy „az én gyermekem már a fekete pályán is le tud jönni, habár csak 2 napja van léc a lábán!”.

4. Együtt sízik a család, hogyan érdemes a gyerekkel együtt csúszni, ki menjen elöl, mindenki menjen a maga nyomvonalában? A kisebb gyerekeknél érdemes előttük síelni, mutatni az utat, tempót diktálni. Vigyázzunk arra, hogy amennyiben a gyerekek előtt sízünk és nincs hátul felnőtt, akkor figyeljünk, hogy mikor marad el a gyermek, vagy esetleg esik el, mert 500 méterrel lejjebbről nehezen tudunk segíteni a gyereknek, akármennyire jó az orgánumunk, sokszor végső esetben marad a vissza séta (habár a kondinak jót tesz).

  • Abban az esetben, ha a gyermekünk jobban sízik, mint mi, akkor nehezen vesszük rá, hogy mögöttünk kullogjon. Mindig belátható terepen engedjük el, beszéljük meg vele, hogy meddig mehet el, hol kell megállnia. A megállási pontot kössük valamilyen tárgyhoz, jól látható ponthoz, mint például hóágyú, jelzőtábla stb.
  • ha nagyon sokan vannak a pályán, akkor jobb megoldás az, hogy kicsi gyermekünkkel megbeszéljük, hogy most úgy sízünk le, hogy ő vezet le minket. Mögötte sízünk, egy nagyon kicsit fölötte is, ezzel tudjuk őt védeni a mellettünk száguldozóktól.
  • nagy ködben, vagy rossz látási viszonyok között, ha több felnőtt van, akkor vezessük és zárjuk kis csapatunkat. Többször álljunk meg, mint általában.
5. Ne álljunk meg a pálya közepén, csak a szélén (reméljük, erre rászoknak a hazai pályákon is).

6. Ne álljunk meg letörés alatt, mert veszélyes!

7. A síliftre ne engedjünk felszállni egyedül gyermeket. Ülőliftben veszélyes (megoldás: Andorra elektromágnes), kabinban pedig, igaz, hogy nem tud kiesni, de egy esetleges megállásnál, áramszünetnél bepánikolhat a gyermek egyedül.

8. Amennyiben húzólifttel utazunk, akkor mindig a gyermek menjen elől, hogy amennyiben kiesik, akkor ki tudjunk hozzá szállni és együtt visszakeveredjünk a pályára.

9. Ne menjünk be lezárt vagy kitűzött pályára, akármennyire vonzónak tűnik. Ha mindenféleképp ki szeretnénk próbálni, akkor beszéljünk az ott lévő edzővel, oktatóval.

10. Erdőbe, ugratókra, ha kimegyünk, akkor előtte, mi felnőttek ellenőrizzük a terepet!

11. Tartsunk elég pihenőt sízés közben: a gyerekünk lehet, hogy hamarább elfárad, mint mi, de az biztos, hogy gyorsabban is regenerálódik. A fáradtság nagy veszélyforrást jelent.

12. Még akkor sem kell a gyerekekkel kihasználni az utolsó liftet zárás előtt 2 perccel, amennyiben gyermekünk azt mondja, hogy nem fáradt, menjünk még. Ebben az időszakban már elindulnak a munkagépek, a személyzet is már a zárásra figyel inkább. Bármi történik velünk a pályán, nehezebb helyzetbe kerülünk, mint általában.

13. Szeretünk kényelmesen pihenni sízés alatt, sízés után lemenni a wellnessbe, a gyerekeket leengedni a medencébe. Figyeljünk arra, hogy egy egész napos sízés után mi is és a gyerekek is elfáradtak. Az természetes, hogy ilyenkor jól esik a wellness kényeztetése, de ne vigyük túlzásba. A víz még jobban kiszívja a gyerekeket, és amennyiben ezt túlzásba visszük, akkor másnap a gyermekeink fáradtabbak, dekoncentráltabbak lesznek a sípályán."

Fotók: Fehér Gyula - SkiOutlet.hu

KOMMENTEK
szalai5 | 2013.03.09. 23:22
Elnézést a tájékozatlanságomért, de mi az az "Andorra elektromágnes", ami 7-es pontra megoldás?
szalai5 | 2013.03.31. 21:19
Ez talán egy kizárólag Andorrában használatos módszer?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.